Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Houden of afschaffen: wat moeten we met de Zondagswet

  •  
06-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5317259284_e8d06b0537_z
D66 gaat een initiatiefwet indienen om een einde te maken aan de Zondagswet. Dat schrijft nu.nl zondag.
De Zondagswet staat al jaren ter discussie. De wet verbiedt het om op zondag en christelijke feestdagen voor één uur ’s middags openbare openbare activiteiten te organiseren. Hij ging van kracht in 1953, toen er nog geen sprake was van koopzondagen, braderieën op zondag en laat staan van evenementen op zondag. Want toen ging je op zondag naar de kerk en hield je de rest van de dag rust. Moeten we die wet dan nog wel handhaven?
Een grote deel van de Kamer vindt van niet. Maar Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken ziet geen reden tot afschaffing. Daarom komt D66 nu met een wetsvoorstel om er een einde aan te maken.
D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya zegt hierover op nu.nl
De wet is niet meer van deze tijd. Een meerderheid van de Kamer vond dat drie jaar geleden ook. Maar als de minister weigert de motie uit te voeren, dan doen we dat zelf met wetsvoorstel.
"De wet is niet meer van deze tijd. Een meerderheid van de Kamer vond dat drie jaar geleden ook. Maar als de minister weigert de motie uit te voeren, dan doen we dat zelf met wetsvoorstel."
Volgens Plasterk wordt de Zondagswet, die ook evenementen in de buurt van kerken verbiedt, amper nog toegepast.
Daarbij wees hij op een ander gevolg van afschaffing: als de Zondagswet niet meer bestaat, moeten gemeenten zelf de regels gaan bepalen en dat kan ertoe leiden dat de vrijheid om op zondag iets te organiseren in sommige gemeenten juist méér wordt ingeperkt.
Bovendien vindt Plasterk dat de wet voor sommige bevolkingsgroepen van symbolische waarde is en je hem daarom ook niet zomaar moet afschaffen. Maar D66 zegt dat de wet nog wel regelmatig wordt toegepast en vindt dat juist de afschaffing ervan een symbolische waarde heeft. Ook vindt de partij de boetes die je kunt krijgen als je je niet aan de Zondagswet houdt onevenredig hoog.
Koser Kaya:
Als je de rust op zondag verstoort, hangt je een maximale boete van 4.100 euro of twee maanden hechtenis boven het hoofd, terwijl voor de verstoring van de nachtrust er een maximale boete van 410 euro geldt.
"Als je de rust op zondag verstoort, hangt je een maximale boete van 4.100 euro of twee maanden hechtenis boven het hoofd, terwijl voor de verstoring van de nachtrust er een maximale boete van 410 euro geldt. "
Lees het hele verhaal op nu.nl

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

RoBru
RoBru7 mrt. 2016 - 10:00

De argumenten van Plasterk lijken niet echt sterk: . "Volgens Plasterk wordt de Zondagswet, die ook evenementen in de buurt van kerken verbiedt, amper nog toegepast." Is dit een argument voor handhaven? . "Als de Zondagswet niet meer bestaat, moeten gemeenten zelf de regels gaan bepalen en dat kan ertoe leiden dat de vrijheid om op zondag iets te organiseren in sommige gemeenten juist méér wordt ingeperkt." Ik zie niet in waarom de gemeenten iets moeten regelen als op rijksniveau besloten wordt iets los te laten. . "Bovendien vindt Plasterk dat de wet voor sommige bevolkingsgroepen van symbolische waarde is en je hem daarom ook niet zomaar moet afschaffen." Zo ken ik er ook nog wel een paar... . Kom op, zijn er überhaupt nog goede argumenten om vol te houden dat de (rijks)overheid dwingend moet voorschrijven dat op een bepaalde dag van de week 'alles' dicht moet zijn?

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens7 mrt. 2016 - 13:03

@ RoBru In sommige steden is op zondag alles open. Dus daarmee is jouw stelling dat de wet regelt dat alles dicht is onjuist. Wat Plasterk zegt is ook logisch. Wat in nationale wetgeving niet meer wordt geregeld kunnen gemeenten dan regelen. En in een aantal gemeenten zal dat dus "alles dicht" zijn. Tenzij jij van mening bent dat de landelijke overheid alle winkeliers moet verplichten op zondag open te zijn. Maar persoonlijk vind ik dat een nogal forse ingreep in het privé domein van de winkelier. Ik denk dat de wet inderdaad weg kan, maar dat Plasterk daarmee ook gemeenten expliciet de bevoegdheid moet geven om sluitingstijden aan te passen. Daar waar in het verleden een kerkelijke meerderheid voor anderen bepaalden denk ik dat het niet verstandig is nu te bepalen hoe gelovigen hun dag moeten indelen. Ik vind dat een wat "kerkelijke" gedachtegang.

RoBru
RoBru7 mrt. 2016 - 17:47

Daan, als het rijk iets los laat is dat soms om het aan gemeenten over te laten (decentralisaties: jeugdzorg en zo), maar soms om het echt los te laten. Gemeenten hoeven niet in 'het gat' te springen. Waarom zou het parlement hier de gemeenten weer een bevoegdheid moeten geven, met alle risico's van volstrekte willekeur? Dat gemeenten winkels vervolgens zouden dwingen open te zijn is helemaal niet aan de orde:ondernemers bepalen zelf of, wanneer en hoe lang ze open zijn. Daaris geen overheid voor nodig, en zeker geen overheid die een bepaalde religie wettelijk wil beschermen, ten koste van andere religies, en ten koste van alle ondernemers met andere wensen en alle consumenten.

msj_meijerink
msj_meijerink6 mrt. 2016 - 20:11

Dode, achterhaalde wet, dus: weg ermee. Doe op die dag wat je wil.

JasDon
JasDon6 mrt. 2016 - 19:47

Zondag is al lang geen rustdag meer, kinderen en hun ouders doen op die dag aan sport. Nederlanders genieten van de 'rust' in overvolle natuurgebieden of op overvolle fietspaden. Ja, het is wat rustiger in een winkelcentrum. Maar hoe belangrijk is dat nu in het dagelijkse leven wanneer het een gevoel van rust betreft. Alsof iedereen op dit forum van zijn rust gaat genieten in een verlaten winkelstraat. Sorry, maar wat een onzin is dat. Als je rust wil ga je op maandag, dinsdag of donderdag lekker de natuur in en dan kom je haast niemand tegen. Als je rust wil blijf je bv. lekker in je huis. De Zondagswet bestaat alleen omdat christenen dit willen en niet omdat mensen rust willen. En van de mensen die hieronder zeggen dat het ten koste gaat van winkelmedewerkers: Wil de eerste die principieel 's avond's of op zondag niet winkelt of boodschappen doet zijn vinger opsteken?

2 Reacties
CharlesdeValois
CharlesdeValois6 mrt. 2016 - 22:05

Winkelstraten zijn geen geïsoleerd onderdeel van een stad, er wonen nml. mensen tegenaan of in de buurt. Bovendien als je ligt uit te slapen zijn ze de medewerkers de winkel al aan het klaar maken. En vergeet niet dat iets in de natuur doen iets heel anders is dan een pak toilet papier kopen omdat je dat door de weeks niet meer kan.

JasDon
JasDon7 mrt. 2016 - 9:34

Laat dat dan 10% van de bevolking zijn (afgerond naar boven). Daarmee vervalt toch 90% van het gewicht van het argument. Je hebt overigens meer aan goede geluidisolatie (werkt 7 dagen in de week) dan een Zondagswet als je in een winkelstraat woont.

CharlesdeValois
CharlesdeValois6 mrt. 2016 - 16:26

Het is al zo'n heksenketel , het mag best wel wat minder. Stilte is onbetaalbaar.

Meta Foor
Meta Foor6 mrt. 2016 - 16:25

laten we nog maar even genieten van een echte rustdag zonder gehaast.... zal even wennen zijn als dat in de toekomst op vrijdag zal vallen , maar dat zal wel langzaam wennen

Verlichte Liesbeth
Verlichte Liesbeth6 mrt. 2016 - 15:58

Er is één hardnekkige misinterpretatie van de bijbel. God rustte op de zevende dag en ging niet op zondag weer aan het werk... Hij zit nu minstens 6000 jaar op zijn hemelse derrière niets te doen (tenzij hij elke week weer een nieuwe planeetschept. Ik vind God een enorme luiwammes...

Piet de Geus
Piet de Geus6 mrt. 2016 - 15:55

"Bovendien vindt Plasterk dat de wet voor sommige bevolkingsgroepen van symbolische waarde is" Voor andere bevolkingsgroepen is dat de vrijdag of de zaterdag. Moeten ze lekker zelf weten.

Donostia2
Donostia26 mrt. 2016 - 15:51

Ik heb een aantal jaar in China gewoond. Ik heb het daar erg naar mijn zin gehad. Wel miste ik erg de zondag. De zondag ochtend zoals bijvoorbeeld Rootman hier aangeeft. Die ene dag in de week waar even tijd voor rust en reflectie is. Niet alle moderniteit is vooruitgang, vind ik.

Rootman2
Rootman26 mrt. 2016 - 14:58

Ik zou het jammer vinden als die zondagsrust zou verdwijnen , in elk geval vóór 12 of 13 uur. De sfeer van een stille zondagochtend, liefst met af en toe kerkklokken is voor mij, geen christen, van grote culturele waarde. Op vakantie ga ik ook altijd een kerkje binnen voor bewondering, maar ook een moment van introspectie. En vaak steek ik een kaarsje op met een wens!

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus6 mrt. 2016 - 15:57

"De sfeer van een stille zondagochtend, liefst met af en toe kerkklokken" Stille kerkklokken? Als er nou iets is dat de zondagsrust verstoort zijn het die klokken wel.

voxpopuli2
voxpopuli26 mrt. 2016 - 13:30

Gezien de reactie van plasterk en de standpunten van de PvdA onder andere in het abortus en euthanasie debat lijkt het alsof er naar klein rechts gekropen wordt.

Albert Einstein
Albert Einstein6 mrt. 2016 - 12:50

Wat heeft het eigenlijk met religie te maken om 1 dag per week eens niet te winkelen? Ik als verstokt atheist vind het een verademing om de stad ook eens in rust te kunnen zien. Dat die ene dag ook nog aan de commercie moet worden opgeofferd, is abject, en in principe extreem rechts. Welk redelijk denkend mens wil dat nu doordrukken?

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen6 mrt. 2016 - 14:52

[Wat heeft het eigenlijk met religie te maken om 1 dag per week eens niet te winkelen?] Niets, dat moeten mensen zelf weten. Mijn voorkeur heeft het om op zaterdag niet te winkelen, veel te druk met mensen die hun uitkering op willen maken. Wat heeft het eigenlijk met religie te maken om anderen dan jezelf de vrijheid te ontnemen boodschappen te doen op het moment dat hen dat zint, met als enige argument dat dat ergens in een gedateerd sprookjesboek staat? Alles, je voldoet aan wat je geleerd is dat je moet denken, niet aan wat je geleerd zou moeten zijn over hoe je moet denken. Dat is religie.

hugo bergveen
hugo bergveen6 mrt. 2016 - 16:50

Beste Albert, zo te zien woon jij in een stad die nog niet door de moderne tijd is ingehaald. Geniet ervan zo lang het duurt; er zijn al heel wat plaatsen waar je alleen kunt zien dat het zondag is omdat de parkeermeters uitstaan.

panterarosso65
panterarosso656 mrt. 2016 - 12:33

niet afschaffen maar vervangen door een wet die simpel zegt dat wie naar de kerk wil dat moet kunnen en wie wil shoppen lunchen of wat dan ook dat ook moet kunnen dat gemeenten geen regels mogen uitvaardigen die het 1 boven het ander stellen

Jantje68
Jantje686 mrt. 2016 - 12:17

Ja dit is echt weer D66 die een fundamentalistische kruistocht voert tegen alle christelijke tradities. Nergens is er een probleem maar juridische haarklovers hebben weer iets gevonden. Het alle ergste is dat D66 tegelijkertijd maar ff artikel 1 van de grondwet aan de kant zet om homo's gescheiden op te vangen daar waar ze echt op hun strepen moeten staan. Los daar van vind ik het van maatschappelijk belang dat er een gezamenlijke rustdag is waar we in principe niet werken om gezamenlijk sociale activiteiten te kunnen verrichten. (een festival, voetbalwedstrijden, verjaardagen etc) en dat hoeft helemaal niet fundamentalistisch te zijn. In de tijd zal dat veranderen en is dat al veranderd maar dat moet vanuit de bevolking komen en vanuit een behoefte. Toen we een aantal jaren geleden discussie hadden over zondagsopening liepen de V&D's en andere ketens voorop in de lobby. Kleine zelfstandigen waren tegen omdat dit meer werkuren betekend en niet meer omzet. Nu een paar jaar later kunnen we de brokken bij elkaar rapen. Ketens zijn failliet en zondag opening brengt meer lasten dan lusten. D66 gaat als een wilde met hamers en beitels door tradities en het is pure vernielzucht tegen alles wat een christelijke oorsprong heeft.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen6 mrt. 2016 - 14:58

Het gaat hier niet om tradities, het gaat om wetgeving die mensen vrijheid ontneemt te doen wat ze willen. Die wetgeving bestaat om 1 reden, de religie schrijft voor dat het zo moet, het is dus "conform de regels" in een andere religie noemen ze dat halal. We moeten alle halal regelgeving afschaffen juist vanwege artikel 1. We kunnen niet hebben dat naast de onze ook andere religies ons vrijheid gaan ontnemen omdat we nu eenmaal zelf onze wetten halal maken en niet discrimineren.

hugo bergveen
hugo bergveen6 mrt. 2016 - 11:19

Merkwaardige reactie van Plasterk.

Lo de wijk
Lo de wijk6 mrt. 2016 - 11:19

Het symboliseert de zevende staat van ontwikkeling van bewustzijn voor de mysticus. De dag van de zon, ofwel totale verlichting. O.a. beschreven in Teresia van Avila's "Innerlijke Burcht" : "De 7 stadia van een spirituele ontwikkeling mystica Theresia van Avila" http://www.rishis.nl/nl/blogs/blogsView/_month_200910/_name_de-7-stadia-van-een-spirituele-ontwikkeling-mystic/ Het is de dag dat God in ons van Zijn werken rust omdat het geestelijke werk in de mens dan voltooid is. Hij heeft het dan in ons voltooid omdat HIj dan ook ten behoeve van ons tot Zijn zalige Zelf gekomen is in ons.

1 Reactie
Lo de wijk
Lo de wijk6 mrt. 2016 - 14:34

In die zevende staat van bewustzijn baal je niet meer, of je nu als mens actief bezig bent of enkel contemplatief. Ik bemerk enige boosheid in u. God als God is Liefde -ook Naasten Liefde- en pure Wijsheid, en maakt nooit een vergissing. Vandaar dat God als God terecht volmaakt gelukkig is met Zichzelf. Maar omdat HIj ook Naasten Liefde is wil Hij dat ook anderen Zijn volmaakte geluk genieten, een geluk dat enkel God kan genieten. Daarvoor maakt God Zich tot mens, om de mens tot God te maken. Ook nu nog. Maar als mens is God niet gelukkig en vaak zelfs boos op Zichzelf als mens, en op Zijn andere menselijke naasten, evenals op diverse zaken in de mensenwereld. En dat is de pijnlijke kruisiging. Want een Liefde die boos is lijdt. Die boosheid duurt totdat God Zich in ons -als wij nu- herinnert dat Hij God is en geen mens, de heilige in ons centrum of midden -onze essentie- en Zijn boosheid als mens niet langer uitvoert in de geestelijke gemeenschap van wie we als individualisaties van God zijn als een innerlijke stad van vrede. Dan heeft Hij als mens zelfs berouw van Zijn boosheid, en bekeert Zich tot Zichzelf zoals Hij werkelijk is: "Mijn hart keert zich in Mij om, al Mijn medelijden is opgewekt. Ik zal Mijn brandende toorn niet ten uitvoer brengen, Ik zal niet terugkeren om Efraïm te gronde te richten. Want Ik ben God, en geen mens, de Heilige in uw midden, en in de stad zal Ik niet komen." (Hosea 11:8-9) http://herzienestatenvertaling.nl/teksten/hosea/11/ Herinner U Zich Wie U bent als deze mens die U ervaart te zijn. Dan "baalt" U niet meer, en verandert alle boosheid en frustratie in een goddelijke vreugde. Dat is de zevende dag van de Heer-lijke rust en innerlijke vrede.

Kees Apollo
Kees Apollo6 mrt. 2016 - 10:57

Leuk populistisch verkiezingsstuntje van D66 dit Zondagswet kroonjuweel. Maar D66 gaat er helemaal aan voorbij dat zondagsrust er niet alleen is ten behoeve van de reli's maar voor alle burgers. Op zondag winkelen e.d. is ongetwijfeld heel fijn voor rijke D66 kiezers. Maar niet voor de arbeiders die tegen een minimum uurtarief zonder zondagstoeslag op zondag gedwongen moeten opdraven voor ondernemers uitbuiters omdat ze financieel met de rug tegen de muur staan. - Gewoon de zondagsrust laten zoals die is dus. Met als aanvulling dat als er toch gewerkt moet worden er voor de arbeider een zondagstoeslag is van minimaal 100%. En waar misbruik gemaakt wordt van de Zondagswet, door reli's/ondernemers gewoon protesteren.

6 Reacties
voxpopuli2
voxpopuli26 mrt. 2016 - 12:05

Dus omdat er armoede schijnt te heersen de rest van Nederland dat uutje op zondag misgunnen ? U gaat voorbij aan de inmiddels verschoven werktijden van werknemers die niet altijd op de voorheen reguliere tijden kunnen shoppen. En winkelen is een keuze geworden , dus waarom verbieden. Niemand is gedwongen of verplicht

Jantje68
Jantje686 mrt. 2016 - 12:22

Die afweging gaat D66 niet maken. Zij zitten hier fundamentalistisch in.

hugo bergveen
hugo bergveen6 mrt. 2016 - 12:26

Beste Kees, Als ik op zondag om me heen kijk zie ik net zoveel drukte en hetzelfde publiek in de winkels en de supermarkten als door de week. Als dat allemaal D66-kiezers waren was Pechtold al lang premier.

Albert Einstein
Albert Einstein6 mrt. 2016 - 13:56

Vocpopuli, 1-mans-winkeltjes zijn hiervan de dupe omdat ze dan op geen enkele dag vrij kunnen nemen, terwijl de grote winkelbedrijven gewoon personeel hebben die op zondag kunnen werken. Het is dus oneerlijke concurrentie.

hugo bergveen
hugo bergveen6 mrt. 2016 - 21:31

@Albert We zijn toch al heel lang bezig om kleine winkels ook door de week de nek om te draaien door naar de Lidls, Primarks en Bol.commen te gaan in plaats van naar dat aardige kruideniertje, waar je vroeger op zondag achterom terecht kon? De wereld verandert, en waar gehakt wordt vallen spaanders.

Zandb
Zandb7 mrt. 2016 - 7:31

Kees; je maakt volgens mij een denkfout; de motivering van de zondagsrust is wel degelijk religieus van aard. Dat u vindt dat zoiets dan positief uitpakt, dat kan natuurlijk. Maar het maakt wel uw stelling: "Maar D66 gaat er helemaal aan voorbij dat zondagsrust er niet alleen is ten behoeve van de reli’s maar voor alle burgers." feitelijk onjuist. En bovendien, is dat uw mening. Andere mensen schijnen daar wat anders over te denken. Daar hebt u blijkbaar moeite mee?

voxpopuli2
voxpopuli26 mrt. 2016 - 10:47

Nederland is een seculiere staat, er is geen religieuze dwang meer in wetgeving te vinden behalve deze archaïsche dubieuze wetjes uit de vorige eeuwen.

Harba Lorifa
Harba Lorifa6 mrt. 2016 - 10:41

Zowaar een verstandig geluid vanuit de D66. Er zal wel niets spannends in het nieuws zijn. Dan hoor je ze namelijk niet.

2 Reacties
LaBou
LaBou 6 mrt. 2016 - 16:23

Als het aan D'66 ligt worden ook de toeslagen voor het werken op zon- en feestdagen afgeschaft (het zijn immers inmiddels gewone werkdagen). Dat is zeker ook zo'n verstandig geluid (al zullen diegenen die er door getroffen worden dat misschien heel anders zien)

Harba Lorifa
Harba Lorifa7 mrt. 2016 - 8:59

Senior. Toeslagen op zondagen zijn inderdaad achterhaald. Tenzij het overwerk is.

srgt Hartman
srgt Hartman6 mrt. 2016 - 10:36

Er zijn wel meer wetten en maatregelen niet meer van deze tijd. Allemaal afschaffen dus? En wie bepaalt wat wel of niet van deze tijd is? Wat zijn de kaders?

1 Reactie
Moeder Pietje
Moeder Pietje6 mrt. 2016 - 11:20

Wat mij betreft is dit compromis het beste : wel zondagsrust en alle religieuze shit verder overboord.