Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wat moet de overheid op een Pride-boot?

  •  
09-08-2022
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
2764 keer bekeken
  •  
ANP-452749702

LHBT+-mensen hebben te maken met ernstige problemen omdat het beleid achter blijft. Maar de Rijksoverheid weigert dat te zeggen.

Zo, de Amsterdam Pride Canal Parade is weer achter de rug. Een bonte stoet aan boten van allerlei organisaties voer weer door de Amsterdamse wateren, en uiteraard was er ook weer de vraag of veel van die organisaties daar wel horen.

Over de schaamteloze pinkwashing van immorele kutbedrijven zoals PostNLAmazonING en de hypocriete Google en Rabobank (die serieus zegt voor de natuur mee te varen) is al veel gezegd. Wat mij echter vooral opviel was de lange lijst overheidsinstanties die meededen. Boot #64 was de boot van “Dutch Government Pride” waarop een waslijst aan ministeries en instanties meevoer, waaronder Buitenlandse Zaken, Economische Zaken, Sociale Zaken, Volksgezondheid en de Belastingdienst. Boot #57 is van Defensie en boot #34 is van Roze in Blauw van de Politie. Ik vraag me toch af, wat doen die daar?

Even een greep uit de problemen waar LHBT+-mensen mee moeten dealen. De wachtlijsten in de transgenderzorg zijn nog steeds ondraaglijk lang en worden steeds langer. Als je er eenmaal in zit is het proces nog steeds onnodig ingewikkeld en lang. Non-binaire mensen worden nog steeds niet fatsoenlijk erkend, en moeten nog steeds naar de rechter om de juiste letter in hun identiteitsbewijzen te krijgen. Intimidatie en geweld tegen LHBT+-mensen zijn nog steeds dagelijkse kost (mocht je concreter bewijs willen, kom gerust naar mijn ingegooide ruiten kijken). Nog steeds kunnen veel LHBT+-koppels op veel plekken niet samen over straat, en ook veel genderdiverse mensen moeten op veel plekken constant op hun hoede zijn. We weten dat instanties zoals de Nationale Politie en Defensie allesbehalve universeel veilige werkplekken zijn voor LHBT+-mensen. De IND weigert vaak LHBT+-vluchtelingen te erkennen wat hen in onveilige, als niet levensgevaarlijke situaties dwingt als ze terug worden gestuurd. En dit is slechts het topje van de ijsberg. 

Allemaal serieuze problemen waar LHBT+-mensen serieus onder lijden. En allemaal het gevolg van overheidsbeleid of een gebrek daaraan. Met toegewijd en ambitieus overheidsbeleid kunnen zo veel van deze problemen worden verholpen, of op zijn minst verbeterd. Maar echte oplossingen blijven al jaren uit terwijl veel problemen zoals de wachtlijsten, de vluchtelingenopvang en openbare discriminatie maar blijven verergeren.

Toch staat de overheid doodleuk met vlaggetjes en regenboogleeuwen te zwaaien als de grootste ally van het land. Op de site van Amsterdam Pride schrijven ze zelfs schaamteloos dat Nederland “een koploper is voor gelijke rechten en emancipatie”. Koploper? Serieus? Op het gebied van LHBTIQA+-rechten zijn we volgens de Rainbow Europe Index in Europa dertiende. Dertiende. Van alleen Europa. 

Daarna schrijven ze: “In de praktijk wordt dat vaak anders ervaren”. Nee, dat wordt niet anders ervaren, het ís niet zo. LHBT+-mensen hebben te maken met ernstige problemen omdat het beleid achter blijft. Maar de Rijksoverheid weigert dat te zeggen. Sterker nog, met deze verwoording leggen de verantwoordelijkheid niet bij hun eigen beleid, maar bij de LHBT+-mensen zelf. Het beleid is blijkbaar al prima, maar het zijn de LHBT+-mensen die dat niet zo ervaren. En dat gaat de Rijksoverheid verhelpen door met een meerkleurige opblaasleeuw een steuntje in de rug te geven. 

Het gaat overigens ook niet alleen om overheidsorganen. Op boot #76 voeren de politieke partijen GroenLinks, PvdA en regeringspartijen D66, VVD en CDA gezamenlijk ook mee. Hartstikke leuk hoor, maar zetten die zich nou ook echt in voor LHBT+-mensen?

De VVD is al 12 jaar de grootste regeringspartij, dus het huidige beleid (of gebrek daaraan) en de daaruit voortvloeiende problemen zijn voor een groot deel hun verantwoordelijkheid. In het VVD-verkiezingsprogramma komt het woord “transgender” niet eens voor. Het kopje “Discriminatie” houdt het bij algemene holle frases, en de term “LHBTI” (en varianten daarop) staat in dit programma alleen maar onder het kopje “Integratie”. Ah, dus vluchtelingen moeten wel om LHBT+’ers denken, maar de VVD hoeft er zelf verder niets mee te doen. Helder.

Het verkiezingsprogramma van het CDA gaat een stapje verder: daar staat helemaal niets in over LHBT+-zaken. Twee algemene punten over discriminatie en gelijkheid in het algemeen, that’s it. En in de praktijk? Het CDA stemt tegen een verbod op “homogenezing”. Hoe kan een organisatie die voor homogenezing is in godsnaam meevaren op een pride boot? Vraag het aan het CDA.

Van veel van de organisaties varen wel specifiek LHBT+-afdelingen mee, zoals CDA Pride of Roze in Blauw, maar dat maakt weinig uit. Die mensen doen dat vast met de beste bedoelingen, maar ze staan daar nog steeds vooral om hun hele organisatie te promoten. Die moederorganisaties promoten er ook gewoon direct mee. De boodschap is niet “Ik persoonlijk steun LHBT+-mensen” of “Het CDA moet het beter doen”, maar “Het CDA steunt LHBT+-mensen”. Wat ze dus niet doen. Pinkwashing in de zuiverste vorm.

En ik wil toch ook zeggen: na het toeslagenschandaal heeft de Belastingdienst wat mij betreft geen recht meer om te zeggen dat ze opkomen voor welke gelijkheid dan ook.

Oké, het is op zich natuurlijk goed dat een overheid zegt dat ze voor LHBT+-rechten staan. In een wereld waarin overheden overal zich steeds agressiever tegen LHBT+-mensen keren, is het belangrijk dat andere landen duidelijk maken dat ze dat niet accepteren. En uiteraard is steun uitspreken ook een belangrijk onderdeel van het bevorderen van acceptatie. Maar die pride boot is niet alleen een punt van steun; het is een punt van promotie. Het is voor de overheid een plek om goede reclame te maken en zieltjes te winnen, net zoals het dat is voor Heineken en PostNL. Ik vind het erg raar dat de overheid dat vrij mag doen zonder dat ze verantwoordelijk worden gehouden voor het gebrekkige LHBT+-beleid waar zij direct verantwoordelijk voor zijn.

Op een pride boot staan doet niets om transgender personen aan de nodige zorg te helpen. Het doet niets om LHBT+-vluchtelingen te beschermen. Het doet niets om geweld tegen LHBT+-mensen tegen te gaan. Het doet niets voor meeroudergezinnen, niets voor LHBT+-mensen van kleur, niets voor non-binaire mensen, niets voor intersekse mensen, niets voor welke LHBT+-persoon dan ook die elke dag weer met serieuze grote problemen moet dealen. Kom nou eindelijk eens met serieuze en effectieve maatregelen om die problemen aan te pakken. Als je laat zien dat je dat serieus oppakt, dan kun je weer op die boot komen staan. 

Behalve het CDA. Zolang je je niet uitspreekt tegen homogenezing blijf je gewoon weg.

Meer over:

lhbtqia, pride, overheid
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

Paul250371
Paul25037110 aug. 2022 - 10:23

De overheid en de grote bedrijven hebben inderdaad al jaren geen enkele vorm van schaamte.

Ch0k3r
Ch0k3r10 aug. 2022 - 4:55

Eigenlijk roep je hier dat die mensen op die overheidsbootjes een stel verraders zijn en voor de vijand werken. Zij zijn onderdeel en dus oorzaak van de lange wachtlijsten en jouw gevoel van onveiligheid. (btw, overal zijn wachtlijsten, de zorg is enorm afgeschaald dus zo uniek zijn die LHBT problemen niet. Tis net alsof jullie ook gewoon bij de rest horen. Sorry dat de psycholoog net zo on beschikbaar is voor LHBTers als voor de anderen. En dat CDA volgt gewoon haar kerkelijke aanhang. Die discriminatie die jij ervaart, komt grotendeels vanuit religie. Dus als je de volgende keer ophef wilt maken, plomp dan iedereen die een uiting van geloof draagt in het kanaal. Dan heb je een canal pride. Wat je nu hebt is een commercieel optochtje. Is de pride al jaren trouwens.

Ch0k3r
Ch0k3r10 aug. 2022 - 4:54

Deze reactie is verwijderd

de passie preker
de passie preker10 aug. 2022 - 4:07

Tyler, je zegt dat “al die serieuze problemen waar de LHBT+ mee te dealen hebben allemaal de schuld zijn van de overheid omdat die geen beleid hebben en geen mastregelen nemen “ . Kan je met concrete voorbeelden komen van beleid en maatregelen ? Of streef je naar een soort totalitaire LHBT+ staat ?

badgast
badgast9 aug. 2022 - 19:59

Ook binnen de overheid werken LHBTI+ mensen. Daarbij zitten mensen die zowel trots zin op hun lhbti+ schap als op het feit dat ze proberen goed werk voor de maatschappij te verrichten. En de grensscheiding vaan die organisaties ziet in dat het goed is om het personeelsbestand van de club naar een afspiegeling van de maatschappij te brengen. Dat hebben de mensen van de overheid te zoeken op de canal pride boten.

1 Reactie
badgast
badgast10 aug. 2022 - 5:11

Grensscheiding vaan = Dienstleiding van + autocorrect. Sorry.

Elberfeld
Elberfeld9 aug. 2022 - 18:59

Ik ken een man (die het overigens met 12 andere mannen heel gezellig had) van wie de uitdrukking "wie zonder zonden is, werpe de eerste steen" was. Ik zie dat dit gewijzigd moet worden in "wie zonder zonden is, mag meevaren met een boot. Tenzij deze een organisatie vertegenwoordigt waar ook wat op is aan te merken, of ooit iets fouts heeft gedaan, dan mag deze ook niet meevaren op een dag, die in teken staat van tolerantie en verdraagzaamheid."

1 Reactie
PGS
PGS10 aug. 2022 - 6:42

Ik denk dat die man heel wat aan te merken heeft op wat er gaande is.

Pindaklaas
Pindaklaas9 aug. 2022 - 16:11

Is er al eens naar gepeild door de zichzelf geniaal noemende peil organisaties? Ben best benieuwd hoeveel LHBTI+ mensen op deze politieke partijen stemmen.

Martinel
Martinel9 aug. 2022 - 16:06

Ik zag 'mijn burgemeester' daar ook weer staan. Werkelijk, ik heb mij nog nooit bezig gehouden met woke (moest opzoeken wat dat betekende) , ik ben geboren in 1957 en nog nooit op welke manier dan ook iemand uitgesloten van wat dan ook. Wanneer komt die burgemeester eens bij mij langs? Wanneer komt dat GroenRechts mevrouwtje eens in deze 'achterstandswijk"? Nee, over de grachten dolen, want dat is blijkbaar wat Amsterdam is. Het gaat in deze stad alleen maar over de binnenstad. Alles binnen de ring moet woke zijn, wat dat ook moge betekenen. De rest wordt vergeten. Dat voedt de onvrede. Mevrouw Halsema is slechts burgemeester van haar eigen groenrechts liberale achterban, beetje D'66 , beetje PvdA en de rest bestaat niet. Overigens ben ik van de SP, dus niks niemendal van iets anders.

ZonderNaam2
ZonderNaam29 aug. 2022 - 16:04

Wat ik mij inmiddels afvraag is of er ook nog een boot rondvaarde met cismannen die zich sexueel aangetrokken voelen tot andere cismannen? Of is dat inmiddels te ouderwets?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa9 aug. 2022 - 15:36

En ik wil toch ook zeggen: na het toeslagenschandaal heeft de Belastingdienst wat mij betreft geen recht meer om te zeggen dat ze opkomen voor welke gelijkheid dan ook. Mee eens. Walgelijk hoe ze hier dan popi jopi gaan doen, alsof dit hun feest is. Nee, dit is niet van de staat, dit is van/voor de mensen. Er zit geen pride in de staat, alleen maar disgrace

2 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas9 aug. 2022 - 16:09

Sterker nog, de belastingdienst is doordropen van corruptie, en in het verhaal van het toeslagenschandaal is er niemand opgepakt of ontslagen. De belastingdienst heeft absoluut geen recht van spreken meer. Maar dat hebben de partijen die het vorige kabinet lieten vallen ook niet, maar ze zitten er maar mooi weer. Het is een grote blubber van hypocriete corrupte stront die ze politiek noemen. En de overheid zijn wij, maar we laten ze gewoon hun gang gaan.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa9 aug. 2022 - 16:40

Ze moeten eerst maar eens die schandalen van ze oplossen en met een plan komen, voor de aankomende rampen (energie armoede). Voordat ze leuk gaan doen, bij zo'n pride. Hoe staat het met de toeslagen slachtoffers? Dat al opgelost?

JaapBo
JaapBo9 aug. 2022 - 14:30

Goede vraag! Het is allemaal pinkwashing, virtue signalling, en reclame maken voor zichzelf!

2 Reacties
Mokker
Mokker10 aug. 2022 - 8:34

Roep je dat ook als de politie meedoet met sociale evenementen van andere organisaties?

Paul250371
Paul25037110 aug. 2022 - 9:56

Mokker Welke zijn dat dan. Bedoel je het gekeuvel van de politie op de snelweg met de trekkerterroristen?

Proletarier
Proletarier9 aug. 2022 - 13:54

Ik ben het geheel met de schrijfster eens dat het CDA een verschrikkelijke partij is van totaal a - morele mensen. Van het de hand boven het hoofd houden van de bio industrie tot het goedkeuren van homo genezing. Het is totaal verwerpelijk en laten we ze dat overal en altijd tot in het einde der dagen nadragen. Totdat ze hun leven beteren dan mogen ze zich voegen bij de goede mensen. Tot die tijd is het uitschot !

1 Reactie
Paul250371
Paul25037110 aug. 2022 - 9:56

Helemaal mee eens.

Bert van der Neut
Bert van der Neut9 aug. 2022 - 11:44

Wat moet de overheid op een Pride-boot? Helemaal niets. De overheid dient zich in alles neutraal op te stellen. Hoe loffelijk het streven ook is om de LHBT+ te ondersteunen. Dat kan op andere manieren en men zou daar de energie in moeten steken.

Miss Piggy
Miss Piggy9 aug. 2022 - 11:32

Zoals sommigen anderen hier al aangaven, er zijn boten van politiemensen en defensiepersoneel, die niet specifiek van die organisaties zijn. Maar meer de LHBTI+ gemeenschap binnen die organisaties vertegenwoordigen. Daar zit nog wel een verschil tussen. Het klopt dat de overheid te weinig doet tegen bijv. geweld tegen homostellen op straat. Ik hoor ook steeds vaker van homo's en lesbiennes in verschillende steden die zich niet meer veilig voelen op straat om samen hand in hand te lopen. Een kleine, maar oh zo, belangrijke uiting van liefde die ons hetero's wel is gegeven. Maar een symbool is ook belangrijk. En de aanwezigheid van de Nederlandse overheid is wél een belangrijk teken. Ik zou denken dat afwezigheid een grotere klap in het gezicht van de LHBTI+ gemeenschap zou zijn. Daarnaast ben ik ook met de schrijver eens dat veel bedrijven daar niet thuishoren. De weken rondom Pride gebruiken die bedrijven opeens de regenboogvlag (of de nieuwe versie) in hun logo's gebruiken getuigt van een grote hypocrisie. De rest van het jaar geven ze niets om Pride. En hebben er ook geen problemen mee om vrolijk zaken te doen in landen waar homoseksualiteit strafbaar is. In de VS hebben ze daar een term voor: 'We stand by LBTG+ Community translates as: Give us your money, homo's'

Volrin
Volrin9 aug. 2022 - 10:33

"Boot #57 is van Defensie en boot #34 is van Roze in Blauw van de Politie" Dat zie ik niet zozeer als zijnde van de overheid, maar van de LHBTI leden van die organisaties. Organisaties die nu niet bepaald een positieve geschiedenis hebben t.a.v. de acceptatie van LHBTI-ers.

PGS
PGS9 aug. 2022 - 10:13

Die vraag stel ik mij al jaren. Niet vanwege de redenen die worden aangevoerd. Ik ben helaas van mening dat de overheid neutraal hoort te zijn. Het is de taak van de overheid om de burgers vrijheid te geven om hun zienswijze uit te dragen zonder daar zelf actief in te zijn. Door zelf actief hier in mee te gaan, is de overheid niet neutraal en promoot een bepaalde zienswijze die in botsing is met andere zienswijzes. Op basis van deze neutraliteitsprincipe hoort de overheid en haar ambtsdragers dus verre te blijven van dit soort manifestaties.

1 Reactie
Mokker
Mokker10 aug. 2022 - 8:36

Iets soortgelijks riep Wilders ook bij een andere gelegenheid.

Jopie666
Jopie6669 aug. 2022 - 9:05

Defensie heeft manschappen nodig en een gedeelte homo gemeenschap wilt best een x aantal jaren soldaat worden. Omdat ze zien dat ze onder extreem rechts en Poetin vogelvrij zijn. Je zelf kunnen verdedigen als groep zijnde is prima.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman9 aug. 2022 - 8:54

Het ergste is nog dat er belastinggeld tegenaan gegooid wordt.

Vervatte
Vervatte9 aug. 2022 - 8:51

Volgens mij is het niet de overheid of defensie die een boot laat varen en mensen vraagt er op deel te nemen. Maar er zijn mensen, individuen, die graag willen deelnemen en daarbij steun krijgen van hun werkgever. Er zijn natuurlijk allerlei verschillend mensen bij de overheid. Sommigen zijn achter de schermen bezig, sommigen zijn recalcitranter, sommigen zitten op een boot en anderen zal het aan hun reet roesten. Die werken allemaal bij defensie en de overheid. Tja en of het het juiste statement is...zij vinden van wel.