Joop

Wat mensen écht antwoorden op de vraag: ‘Waarom Rutte?’

  •  
15-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
449 keer bekeken
  •  
markruttestemmen
De VVD probeert deze verkiezingen zieltjes te winnen met een commercial waarin ‘gewone’ mensen antwoord geven op de vraag: ‘Waarom stemmen mensen op Mark Rutte?’ Milieudefensie heeft een alternatief spotje gemaakt met de ‘deleted scenes’. Want waarom zou je eigenlijk op Mark Rutte moeten stemmen? In ieder geval niet voor de kinderen.
Video niet te zien? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (38)

Sonic2
Sonic216 mrt. 2021 - 12:22

We worden dag in dag uit geconfronteerd met luidruchtige schreeuwers. Elke scheet die die 2 rechts radicale krankzinnigen er uit floepen komt op het nieuws. En er is terecht veel kritiek op de toeslagen affaire. Er gaat in Nederland heel wat fout. Er gaat in Nederland echter ook heel veel goed. Nederland is een mooi land. Waarbij zorg, onderwijs altijd voor verbetering vatbaar zijn, maar er gaat ook gewoon veel goed. En dat wordt nooit belicht. Je mag in dit land niet tevreden zijn. Omdat radicaal rechts en ook links zo dominant aanwezig zijn. Omdat het schelden en elkaar vliegen afvangen zo normaal is geworden, worden stelselmatig de mensen die gewoon gelukkig zijn in dit land genegeerd. Rutte die coalities bij elkaar houdt. Een pandemie managen is moeilijk. Het is moeilijk om aan de ene kant de ziekenhuizen niet te laten overstromen en aan de andere kant het MKB overeind te houden. Veel mensen herkennen zich er niet in. Die willen geen boze wannabe Trump. Die willen niet mensen die hun belasting verhogen en nivelleren alsof het een aard heeft. Is dit een pro Rutte betoog? Nee absoluut niet. Toon alleen eens wat empathie en begrip voor miljoenen kiezers. Ga als politici eens uit van kracht en een positief geluid. Concentreer je op verbeteren i.p.v alleen constructief en doelloos Rutte neer halen en zijn kiezers voor dom te verslijten. En dit zeg ik even in de VVD/D66 context. De felste kritiek komt van groepen kiezers die zich ongehoord voelen en zich weg voelen gezet door de elite. PVV en FvD en SP kiezers die in de kou staan. Volgens zichzelf dan. Vervolgens schofferen ze VVD en D66 kiezers en menen dat die alleen winnen door fraude. Volgens mij ook een van de reden dat Volt zo goed scoort. Mensen zijn dat doorlopende negativisme. Dat doorlopende geschreeuw. Dat weinig constructieve gebral meer dan zat.

2 Reacties
nikita72
nikita7216 mrt. 2021 - 13:42

Er gaat in Nederland veel goed. En het zou nog beter gaan als de afgelopen regeringen niet zogenaamd marktwerking hadden geïntroduceerd in het onderwijs en de woningbouwverenigingen. Het gevolg is dat diverse besturen geld verspild hebben aan prestige-objecten, en uiteindelijk andere scholen of woningbouwverenigingen de problemen op moeten lossen. En het bestrijden van een epidemie is niet makkelijk, maar de regering heeft al meer dan een jaar de tijd om na te denken over zinvolle maatregelen. En elke keer wordt hij door de actualiteit ingehaald: - ouders houden hun kinderen thuis? dan gaan we de scholen maar sluiten - in de zomer is iedereen gevaccineerd? behalve als het vaccin niet werkt En de kosten van de maatregelen worden vooral op het MKB afgewenteld. Want er is geen bedrijf (behalve KLM) dat kan draaien op de overheidssteun.

Sonic2
Sonic216 mrt. 2021 - 17:31

@ Peinzer Ik verwoord niet zozeer mijn eigen politieke mening. Het is een pleidooi om ook eens te kijken naar mensen die gelukkig zijn. Die gewoon tevreden zijn en mensen die niet altijd maar boeroepen en ook gewoon belasting betalers zijn. Goedbedoelende burgers die ook alle recht hebben om op hun eigen belang te stemmen. Bovendien zijn VVD en D66 kiezers prima mensen. En dat kan ik niet zeggen van andere specifieke partijen. Waarom besteden we altijd alleen aandacht aan boze, onbeschofte en onredelijke burgers? En waarom nooit aan mensen die gewoon tevreden zijn? Ik weet ook wel hoe het werkt. En dat slecht nieuws beter verkoopt. Het gaat met 20% van de kiezers prima in Nederland. En ook met die 12 procent D66 stemmers. Dat is denk ook een belangrijke duiding. Dat is een belangrijke duiding, want dat maakt van te voren Geenstijl, TPO, Telegraaf subjectieve en eenzijdige media. Dagelijkse Standaard ook. Omdat ze een boze invalshoek kiezen. De media en ook politici hebben niet de plicht om alles wat goed gaat te vermelden. Het zou wel objectiever zijn. Maak er een mix van. En stop met te doen alsof we hier in Nederland een soort Albanie zijn.

The Apple
The Apple16 mrt. 2021 - 10:24

Is dat Rutte niet, maar een kartonnen bord? Fuck, dat was me nog niet eens opgevallen.

1 Reactie
Libertain
Libertain16 mrt. 2021 - 14:31

Dit is juist het boord uit de Tweede Kamer - die wordt gebruikelijk opgehangen tijdens besprekingen over kabinetsbesluiten.

Bouwman2
Bouwman216 mrt. 2021 - 9:35

Rutte blijkt de meest afgebeelde man te zijn op de tv en vrouwen komen in het algemeen minder aan bod. Daarentegen zijn vrouwen langer aan het woord. Stond te lezen op de ouderwetse TELETEKST. Waarover je niet spreken kan moet je maar beter zwijgen.

1 Reactie
LaBou
LaBou 16 mrt. 2021 - 11:52

"Waarover je niet spreken kan moet je maar beter zwijgen." En toch reutelt bouwman maar door (en door, en door).

harmmeijer
harmmeijer16 mrt. 2021 - 8:59

Rechts dat altijd loopt te janken dat de NPO, NOS, Nieuwsuur links zijn. Misschien moeten zij hun vooroordelen en mening eens bijstellen: In de verkiezingscampagne hebben de politici van de regeringscoalitie op radio en televisie veel meer spreektijd gekregen dan de oppositiepartijen. Verder kwamen mannelijke politici twee keer zo vaak aan bod als vrouwen en was CDA-leider Wopke Hoekstra het meest in beeld op tv. https://nos.nl/artikel/2372814-onderzoek-rechts-domineert-de-verkiezingscampagne-op-radio-en-tv.html

3 Reacties
harmmeijer
harmmeijer16 mrt. 2021 - 9:24

En dat is logisch. Voormalig staatssecretaris Dekker (ja, die van de afbraak van de rechtsbijstand in Rutte III) van Mediazaken in het vorige kabinet Rutte II die over de benoemingen bij de NPO ging. Het regende VVD’ers: https://nos.nl/l/2085139

Henri Zwols
Henri Zwols16 mrt. 2021 - 11:43

De mensen die vinden dat NPO, NOS, Nieuwsuur links zijn, zijn vaak ook van mening dat de VVD een linkse partij geworden is. Als je iedereen aan de linkerzijde van Geert Wilders links noemt, ja, dan zijn de NPO, NOS en Nieuwsuur inderdaad links.

Ryan2
Ryan217 mrt. 2021 - 9:58

Rechts zwetst altijd. Waarom maak je je daar nog druk om?

o u wisbaar
o u wisbaar16 mrt. 2021 - 7:58

Een beetje flauw dat is natuurlijk net zoiets als vragen : Wie wil er een windmolen in zijn tuin.

5 Reacties
Zandb
Zandb16 mrt. 2021 - 10:47

wisbaar Dan hebben mensen ook geen idee wat ze op die vraag moeten antwoorden?

LaBou
LaBou 16 mrt. 2021 - 11:53

Helaas, mijn tuin is veel te klein. Maar blijkbaar heeft wisbaar een grotere tuin en wil die perse géén windmolen.

o u wisbaar
o u wisbaar16 mrt. 2021 - 14:33

Klopt, Ik wil inderdaad geen windmolen in mijn achtertuin en stem daarom geen GL. Maar die kerncentrale mag wat mij betreft wel in de buurt komen, zou anders hypocriet zijn, toch?

LaBou
LaBou 17 mrt. 2021 - 8:04

Van mij mag zo'n kerncentrale ook in jouw tuin. Vooropgesteld dat het heel ver weg bij mijn tuin is.

o u wisbaar
o u wisbaar17 mrt. 2021 - 10:40

@LaBou Prima, dan gaat u voor de windmolen en ik voor de kerncentrale. Nou niet komen zeuren in de zomer als u vanwege de herrie en slagschaduws in mijn tuin wilt komen. Ook niet klagen als u geen licht heeft omdat het windstil is.

Libertain
Libertain16 mrt. 2021 - 7:29

Het antwoord op die vraag is ook een vraag: "Wie is Rutte?"

4 Reacties
Poeha
Poeha16 mrt. 2021 - 9:22

Dat weet milieudefensie maar al te goed. Ze ontvangen namelijk gratis 10mio per jaar van de overheid. Dat vertellen ze er echter niet bij.

Bouwman2
Bouwman216 mrt. 2021 - 9:36

Net als wie zit er achter Libertair verstopt?

LaBou
LaBou 16 mrt. 2021 - 11:54

Die kouwe drukte: nooit om een argument verlegen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot16 mrt. 2021 - 18:00

'Dat vertellen ze er echter niet bij.' Grote vervuilers KLM, Tata Steel, Shell etc vertellen er toch ook niet bij dat zij dankzij hun vrindjes bij VVD/CDA financiële voordelen genieten waarbij die subsidie aan milieudefensie volkomen in het niet valt.

Marinus Calamari
Marinus Calamari16 mrt. 2021 - 6:49

De echte reclamecampagne zou zijn eigen subtiele satire kunnen zijn, maar de "gewone Nederlanders" die hun stem baseren op nietszeggende platitudes, vage algemeenheden en irrelevante details zijn niet ironisch bedoeld, blijkbaar.

Kuifje3
Kuifje315 mrt. 2021 - 22:56

Ook in de debatten vind ik hem tenenkrommend slecht. Je zou bijna hopen dat hij leeg gaat lopen woensdag.

5 Reacties
Sonic2
Sonic216 mrt. 2021 - 9:22

@ Kuifje en Bobby Rutte was gisteren echt veel beter als Wilders. Echt veel beter. Aan Rutte is echt van alles mis. Rutte zette Wilders prima neer als een grote schreeuwer. Rutte zette Wilders prima neer als iemand die helemaal niets voor elkaar kreeg. Rutte gaf zelfs een opening op samenwerken. Een redelijk bod, want iets wat grondwettelijk niet kan daarmee moet Wilders stoppen. Het sluiten van islamitische gebedshuizen. En een uitspraak over Marokkanen. Ik vind het alleszins redelijk. Beide vielen in herhaling, maar bij Wilders was het helemaal erg. Nu weet ik dat u sympathie bij Wilders ligt. Overigens ben ik het wel met je eens dat Rutte een matige campagne voert. Al vind ik hem nergens echt onderuit gaan. Rutte heeft toch de kwaliteit om populair te zijn bij verschillende kiezersgroepen. Of in ieder geval populair genoeg te zijn.

Bouwman2
Bouwman216 mrt. 2021 - 9:42

De verkiezingen zijn net een voetbalwedstrijd. Wie wint er van wie. En als de wedstrijd gespeeld is, en het nakaarten afgelopen dan gaan de commentatoren naar bed en de volgende dag weer gezond op. Sonja Barend was de filosoof onder de opiniemakers.Jammer dat ze al op leeftijd is.

Kuifje3
Kuifje316 mrt. 2021 - 10:15

@Sonic: Als u vindt dat uit het hoofd geleerde zinnetjes en voorbedachte frames zijn wat u wilt horen... prima, ga uw gang. U heeft een afkeer van Wilders en vindt alles goed wat tegen en over de man gezegd wordt. Prima, ga uw gang. Ik heb het in deze reactie nergens over Wilders gehad. Daar ging het hele topic dan ook niet over. Kijk het na, het ging over Rutte. Als we het over de debatten en over Wilders hebben dan zal ik daar dan aangeven hoe ik over zijn campagne denk. Ik word kotsziek van Rutte en zijn maniertjes. Of dat nou jegens Kaag of Wilders of wie dan ook is. Hij kleineert, draait, liegt er op los. Schuift de schuld van zaken die fout gaan steeds af op anderen en daarbij vind ik dat hij in heel veel dossiers vreselijk de fout in is gegaan, maar overal mee weg kan komen. Sympathie voor Wilders heeft hier niets mee te maken. Ook mijn sympathie voor andere politici zoals Marijnissen, Omtzigt of Klaver niet. Als ik een politicus verdedig wil dat niets zeggen zoals bij u wat betreft politieke voorkeur. Als ik het een keer met Milieudefensie eens ben wil dat ook niet zeggen dat ik ze geweldig vind. Als ik zaken afkeur zegt dat net zo goed niets daarover. Bij u is de zich steeds herhalende tirade wel duidelijk en ik heb het opgegeven dat ik u kan bewegen normaal te reageren op zaken, maar door uw voortdurende aanval op bepaalde politici maakt u zichzelf volledig belachelijk steeds.

Kuifje3
Kuifje316 mrt. 2021 - 10:25

@Sonic: misschien reageer ik hier ietwat te fel op uw reactie. Sorrie.

Sonic2
Sonic216 mrt. 2021 - 12:00

@ Kuifje en Bobby Excuses aanvaard. Dat siert u. U stelt dat Rutte tegenvalt in het debat. Daarin stelde ik dat naar mijn mening Rutte gisteren relatief sterk was. Voorafgaand aan Maandag was ik het dus volledig met u eens geweest. Maar ik vond Rutte gisteren wel sterk. Hoe fair is dat vooral Hoekstra en Kaag( ook Ploumen trouwens) nu alle schuld naar Rutte toeschuiven? Hoekstra is 4 jaar lang loyaal aan Rutte geweest. De PvdA 5 jaar lang aan Rutte. En nu is de VVD opeens de gebeten hond. En is Rutte de grote boosdoener. Als zijnde hij alleen heeft geregeerd. Rutte doet niets anders als Kaag. Kaag houdt ook een verhaal wat het midden houdt tussen links en rechts. Rutte is aan de ene kant de politicus van het midden en houdt ultra rechts de wind uit de zeilen. Rutte liegt inderdaad. Rutte draait, maar Rutte is een politicus. Waar er in Den Haag wel meer van rond lopen. Daar ben ik dus wel klaar mee. Al die partijen die nu doen alsof ze nergens voor verantwoordelijk zijn. Alsof Rutte in 2010 een dictatuur heeft gevestigd en alsof hij alleen het land bestuurd. Wellicht zijn er kiezers die dat werkelijk denken, maar dat vind ik nog veel boosaardiger en kleinzeriger als wat Rutte doet. Vooral van partijen die sociaal praten en helemaal niets voor elkaar leveren. Vooral van partijen die brallen over visie en niets klaar spelen. En vooral van partijen die roepen dat met hun alles beter wordt en het wordt niet beter. Al die partijen die straks achter Rutte 2e worden, zijn of oud partners, of lid geweest van dezelfde partij als Rutte. Wat dat betreft veel respect voor de SP. Die niet aan die rituele dans mee doet. Zich er niet in laat naaien. En dus nu ook geen hypocriet verhaal hoeft te houden. De rest is gewoon ongeloofwaardig. En mede verantwoordelijk.

Joe Speedboot
Joe Speedboot15 mrt. 2021 - 21:58

Dier oervervelende Rutte reclame met die slechte acteurs smeekt idd zowat om persiflages. https://www.evajinek.nl/video/fragmenten/video/5219174/luckytv-bijzondere-vvd-campagne

Tom Lucassen
Tom Lucassen15 mrt. 2021 - 20:29

Wel treffend zo'n bord kartonnen pop, precies zoals hij is; een lege huls.

1 Reactie
Poeha
Poeha15 mrt. 2021 - 22:20

En de mensen die ernaast staan, zijn vast ook treffend volgens u. Nietszeggend.

Poeha
Poeha15 mrt. 2021 - 17:45

Nou milieudefensie kan zelf wel antwoord geven op de vraag “waarom Rutte?” De overheid heeft ongeveer 10mio per jaar aan milieudefensie volgens het jaarverslag. https://www.cbf.nl/uploads/paspoort/jaarrekening-incl-accountantsverkl-2018-milieudefensie-id-104615.727b9a.pdf

5 Reacties
Marinus Calamari
Marinus Calamari15 mrt. 2021 - 20:15

Geld van de overheid =/= geld van Rutte en/of de VVD Ik ga er vanuit dat Milieudefensie niet had bestaan als het aan Rutte en/of de VVD had gelegen.

Poeha
Poeha15 mrt. 2021 - 21:35

Het kabinet moet de subsidies wel goedkeuren en bepalen dat er geld naar milieudefensie gaat. Blijkbaar kunnen ze het niet opmaken en besteden ze het aan dit soort filmpjes.

Zandb
Zandb16 mrt. 2021 - 8:07

Poeha Dan wel heel slim, dat ze dan zó'n filmpje maken. Toch?

Norsemen
Norsemen16 mrt. 2021 - 8:37

"Blijkbaar kunnen ze het niet opmaken en besteden ze het aan dit soort filmpjes" Ze kunnen het geld niet opmaken en daarom besteden ze het geld. Dat is een soort manier van denken die nieuw voor mij is.

Poeha
Poeha16 mrt. 2021 - 11:02

Morseman: dan zal ik het erbovenop leggen als je het anders niet begrijpt: ze kunnen het geld blijkbaar niet nuttig besteden, dus gaan ze het gebruiken voor zogenaamde ludieke dingen. De subsidie kan dus wel wat lager. Kunnen we dat geld gebruiken voor de aanleg van zonnepanelen of windmolens of een verhoging van het minimumloon. Dat lijkt me nuttiger.