De agenda is ingevuld, ik ben er klaar voor. Eens kijken hoe deze 'struggle for life' verder wordt uitgelegd.
De groep met de hoogste beloning in het vooruitzicht presteert het slechtst. Inderdaad een bekend verschijnsel. Het werkt averechts. Mensen raken gespannen. Durven niet meer creatief te denken. En blijven in gebaande paden hangen. Die van die broodmachine is geniaal. Maar de kern. Mensenkennis. Die ontbreekt in hoge mate in de politiek. Veel te weinig wordt er rekening gehouden met emoties van mensen. Ook goed te zien in de media. De ophef rond de bezuinigingen wordt door diverse media steeds emotioneler gebracht. Op het paniekerige af. Gevolg. Angst onder de mensen. Portemonnee in de zak. En zo modderen we onszelf de afgrond in.
Evolutie is er niet. Zoals elk weldenkend mens weet, is de wereld door God in de steigers gezet, en zijn beste en trouwste dienstknechten, zoals Noach, Mozes, Daniël, Jesaja, Jeremia, David, de Evangelisten, en zijn zoon Jezus Christus hebben de boel steeds op het nippertje weten te redden. De planeet en de mensheid zijn veel te mooi om ze aan marketingtypetjes over te laten. Snapt U wel?
De laatste 10, 15 jaar heeft het nieuwe vak 'gedragseconomie' een grote vlucht genomen. In dat vak wordt bestudeerd of mensen zich daadwerkelijk zo gedragen als ze volgens de grote economische theorieën behoren te doen. En het antwoord op die onderzoeksvraag luidt in bijna alle gevallen: nee. Het boek A behavioural theory of the firm dateert al uit de 60er jaren. Het gaat over aspiratieniveau's, in plaats van winstmaximering.
Ik zocht het nog even op, was de schrijvers vergeten: A Behavioural Theory of the Firm. CYERT, R M & MARCH, J G , 1963. Overigens kun je je afvragen of dit soort boeken werkelijk prijstheorie ondergraven. In mijn visie gaat het boek van Cyert over korte termijn gedrag, op lange termijn lijkt me nog steeds prijsttheorie met winstmaximalisatie van toepassing, indien er inderdaad volledige mededinging is. Die is er lang niet altijd. Maar er is ook oligopolie theorie.
Goed artikel, ik zou het echter wat breder trekken. Niet alleen marketing managers maar bijvoorbeeld ook creatieven (met name ontwerpers) hebben doorgaans een veel beter ontwikkeld fingerspitzengefühl voor de emoties en behoeftes die er binnen de samenleving spelen dan politici. Daarbij gaan ontwerpers omdat ze in feite voortdurend bezig zijn met het (fysiek) vormgeven van de toekomst nog een stap verder dan marketeers, die weliswaar over dezelfde sensibiliteit beschikken maar niet de capaciteit hebben om het om te zetten in een 'product'. Steve Jobs is een goed voorbeeld van iemand die hoog sensitief was en precies aanvoelde waar mensen behoefte aan hadden.
Achter politici zitten ambtenaren. Kijk maar eens een aflevering van "Yes Minister". En ambtenaren hebben andere belangen dan de mensen die op politici stemmen.
Prima artikel, dat vraagt om een bredere discussie. Ook bijvoorbeeld over de laagste-prijs-focus in het openbaar aanbesteden van allerlei "mensendiensten" (zorg, schoonmaak, vervoer etc). De nuttige "regulering" hier zou zijn om over te stappen op aanbesteden op kwaliteitsfactoren, bij gegeven budget en gestelde minimumeisen. Dit zou de focus verleggen van kwaliteitserosie naar kwaliteitsontwikkeling en veel meer recht doen aan de maatschappelijke vraag en de beroepstrots. En het zet de mensen in de top aan denkwerk dat echt waardevol is.
trots op je werk is een heeeel erg belangrijke factor die de politiek vrolijk aan de kant geschoven heeft.
Het is onzin om alle politici over één kam te scheren. En talloze managers tonen ook machogedrag. Kijk alleen al maar naar de megalomanie in onderwijs, zorg en kantorenbouw. Marketingmanagers kunnen wellicht in theorie beter weten, maar de concurrentie drijft hen naar dezelfde praktijken. Marketing is voorts een gigantische kostenpost in de samenleving. Bepaald niet efficiënt.
Hij scheert niet alle politici over 1 kam. Hij heeft het over het eindresultaat, dat gewoon bagger is. Het gaat om het inspelen op de behoefte van de samenleving, en deze coalitie snapt daar geen hol van.
Heel interessant. Maar economen zijn niet helemaal zo simpel als de auteur doet voorkomen. Dat het nastreven van individueel eigenbelang lang niet altijd tot een optimum leidt werd reeds in de jaren 50 al ingezien, en leidde tot de ontwikkeling van speltheorie en het idee van een Nash-evenwicht. Kijk maar eens hier (barscene Beautiful Mind): http://www.youtube.com/watch?v=_bI_7_abwfI
Natuurlijk waren er al veel eerder in de economie mensen die zich afvroegen of mensen zich daadwerkelijk zo gedragen als de theorieën beweren, en Nash heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd. Maar pas de laatste 10, 15 jaar zie je die onderzoeksvraag doordringen in zo ongever alle faculteiten economie. Overigens wel grappig dat in de documentaire The Flaw Nash zelf afstand heeft genomen van zijn Nash equilibrium. Hij zegt daarin dat hij veel te veel is uit gegaan van het feit dat mensen elkaar altijd wantrouwen en wijt dat aan zijn psychologische problemen van dat moment. Zie: Theflawmovie.com
Alleen wat opmerkingen. Het zou eigenlijk 'liberté, équivalence, connexité' moeten zijn ... Die 'onzichtbare hand van de markt' bestaat inderdaad niet.
Joop, even over die onzichtbare hand. Het is namelijk niet zo dat wat je niet ziet dus ook niet bestaat. Want ook al is die hand onzichtbaar ... een klap van die onzichtbare hand kan hard aankomen. En omdat we mogen aannemen dat het hier geen verzelfstandigde, geamputeerde hand betreft moeten we bedenken dat deze hand toebehoort aan een lichaam. En dat lichaam behoort toe aan degene die verantwoordelijk was voor die harde klap. Vraag is dus: van wie is die hand?