Joop

Wat is 'zwarte humor' en wanneer is het grappig?

  •  
03-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
673 keer bekeken
  •  
kunst
Natalie Wynn is de geniale YouTube-filosoof die met een vlijmscherp fileermes, humor en een ongelofelijk gevoel voor decor en stijl complexe thema’s ontleedt. Eerder maakte ze al eens pijnlijk duidelijk hoe valse neutraliteit extreemrechts in staat stelt het debat te kapen en lachend te winnen, en in onderstaande video over een belangrijk onderdeel van de ‘culture wars’ is ze evenmin bang om genuanceerd uit de hoek te komen. Want waar het debat over wat humor is vaak vastloopt tussen de mensen die vinden dat je alles moet zeggen en zij die geloven dat comedy alleen werkt als de machtigen worden aangepakt, stelt Wynn dat juist de mensen die het zwaar hebben humor gebruiken als overlevingsmechanisme. Zij maken harde grappen over gitzwarte zaken omdat het hen helpt om die dingen te overleven. Waar het echter misgaat, is als mensen die ver van het onderwerp af staan – neem bijvoorbeeld een Ricky Gervais en zijn grappen over transgender personen – dingen die waar ze totaal geen kennis van hebben belachelijk maken. Dan komt men vaak niet verder dan het herhalen van uitgekauwde en schadelijke cliché’s, terwijl er juist zo’n schat aan uniek humoristische situaties is waaruit men kan putten:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Keilstra
Keilstra4 mrt. 2019 - 10:20

Hoe harder en politiek incorrecter des te leuker de grap. Zie Freek de Jonge en Youp van 't Hek vroeger.

Thomas Toverbal
Thomas Toverbal3 mrt. 2019 - 16:38

Als je de ander als gelijkwaardig accepteert kun je zonder onderscheid satirische grappen maken over deze persoon, Dus inclusief diens persoonlijke kenmerken, en dus ook etnische identiteit, geaardheid, net als over diens politieke of geloofsovertuiging..

1 Reactie
ton14024
ton140244 mrt. 2019 - 18:31

Maar een vreemde voorwaarde blijft het.

Perspectief
Perspectief3 mrt. 2019 - 16:34

Niemand heeft de volledige wijsheid in pacht, ook Ricky Gervais niet. Dat hij daarom geen grappen zou mogen maken over bepaalde onderwerpen is natuurlijk onzin. Je gekwetst voelen is een keuze.

1 Reactie
Relatiefgezien
Relatiefgezien4 mrt. 2019 - 14:48

Over Ricky Gervais mag je werkelijk elke grap denkbaar maken, en hij zal het nog liken ook op Twitter.