Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden: kans op kernoorlog in 60 jaar niet zo groot geweest

Ernstigste waarschuwing voor Armageddon tot nu toe
Joop

Wat is het verschil tussen een gastarbeider en een expat?

  •  
18-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
199 keer bekeken
  •  
doekoedoekoe300.jpg
Kijk hier de VARA-documentaire 'Mijn Vader, de Expat' terug, over de Marokkaanse Ali en zijn Nederlandse kinderen
Woensdagavond zendt de VARA de bijzondere documentaire Mijn Vader, de Expat uit. Filmmaker Abdelkarim El-Fassi interviewt in de documentaire zijn vader, Ali, over zijn leven. Op vakantie in Marokko praten ze over het verleden, het heden en de toekomst.
Ali kwam net als vele anderen als gastarbeider naar Nederland. Inmiddels is hij gepensioneerd en zijn kinderen hebben op hun beurt weer kinderen gekregen. Dat geeft een heel nieuw perspectief aan het leven: Gaat Ali terug naar Marokko? Wat verwacht hij van zijn kinderen? Hoe is zijn band met Nederland? Wat zijn de dromen en angsten? Dit zijn een paar van de vele vragen die Abdelkarim aan zijn vader stelt. Maar ook: wat waren zijn verwachtingen toen hij als arbeider naar Nederland kwam?
Mijn Vader de Expat draaide eerder al in grote theaters door heel Nederland. El-Fassi wist met een uitgebreide voorstelling – zo speelde acteur Nasrdin Dchar zijn voorstelling ‘Oumi’ en deed ook cabaretier Najib Amhali mee – zelfs het Koninklijk Theater Carré uit te verkopen. “Ik had altijd de droom een documentaire over mijn vader te maken”, aldus Abdelkarim.
Met de auto door Marokkaanse Rifgebergte Abdelkarim en Ali maken samen een autorit lang de Marokkaanse kust, door het Rifgebergte en Imzouren. ‘Ik snap niet waarom je hier bent weggegaan’, zegt Abelkarim tijdens de rit tegen zijn vader. Ali legt op zijn beurt uit dat in Marokko het weer, de thee en vis altijd goed zijn, maar dat er ten tijde van zijn vertrek geen sociale voorzieningen waren. En vertrekken deed hij naar Nederland, waar hij als gastarbeider aan de slag ging. Hoe kijkt hij terug op zijn leven?
Ali’s Nederlandse kinderen Ali realiseert dat zijn kinderen Nederlands zijn. Zo geeft Ali’s dochter, die halverwege op bezoek komt, dat ze niet naar Imzouren zou terugkeren als haar familie daar niet zou wonen.
Kijk ook naar Mijn vader de expat, woensdag 18 maart, om 22.15 uur op NPO2

Meer over:

nieuws, media,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Warren2
Warren218 mrt. 2015 - 11:08

Hieronder komen een hoop reakties van reaguurders over gastarbeiders die feitelijk onjuist zijn. aub eerst Wikipedia oid lezen.

pietdeg2
pietdeg218 mrt. 2015 - 11:08

"Wat is het verschil tussen een gastarbeider en een expat?" De overeenkomst is in ieder geval dat het in beide gevallen een tijdelijke status betreft. Dit in tegenstelling tot een immigrant.

123456zeven
123456zeven18 mrt. 2015 - 11:08

Het verschil in het spraakgebruik is dat een gastarbeider hier naar toe is gehaald of uit zichzelf is gekomen om te werken en een expat door z'n baas gestuurd is om hier te komen te werken. Als je de officiële betekenis gebruikt, expatriate, dan is het iemand die (tijdelijk of permanent) in een land woont waar hij geen staatsburger is.

Sardar2
Sardar218 mrt. 2015 - 11:08

Een gastarbeider heeft zijn hart in goede plek, de expat in verre huis en de migrant heeft geen haart meer, die is de verloren generatie. Het kind van expat is thuisloos, van gastarbeider een vreemde vogel en die van migrant ligt tussen wal en schip. De derde generatie gastarbeider en expat zijn vreemden, en die van migrant een verrader. En een politieke vluchteling draagt alles wat die nodig heeft met zich mee! Independent democrat and freedom warrior.

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten18 mrt. 2015 - 11:08

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/internationaal/werken_wonen/tijdelijk_in_een_ander_land_werken/u_komt_in_nederland_werken/30_procent_regeling/

Gaitj
Gaitj18 mrt. 2015 - 11:08

expats gaan na een aantal jaren weer terug naar eigen of door naar een ander land. Een immigrant vestigt zich in een ander land dan het geboorteland..

Armagaddon
Armagaddon18 mrt. 2015 - 11:08

>>> In wezen, dus principieel geen...behalve het niveau van opleiding en werk en de salariëring

Haastig
Haastig18 mrt. 2015 - 11:08

Hangt van het land af. In Nederland betekent dat dat gemiddeld genomen van een expat wordt verwacht dat die na een jaar of 4 z'n biezen pakt en vertrekt, terwijl een gastarbeider rechten opbouwt en mag blijven. In veel buitenlanden is het praktisch hetzelfde, namelijk geen/beperkte rechten in het betreffende land en een verblijfsduur voor de lengte van de werkvergunning -->> geen werk = opzouten. Er is in zoverre een verschil dat in het algemeen een expat hoger opgeleid is en bij een internationaal bedrijf werkt, terwijl een gastarbeider over het algemeen slaat op werk met laag opleidingsniveau bij een lokaal bedrijf.

WilWortel
WilWortel18 mrt. 2015 - 11:08

Hooggeschoold versus laaggeschoolde arbeid?

rbakels
rbakels18 mrt. 2015 - 11:08

Een expat verblijft hier maar tijdelijk. Veel gastarbeiders dachten dat ze hier ook maar tijdelijk zouden zijn, maar door stupide overheidsbeleid werden ze praktisch gedwongen hier te blijven, toen rond 1980 een economische crisis uitbrak en veel van die gastarbeiders werkloos werden. Om de WW-uitkering niet mis te lopen (waar ze premie voor hadden betaald!) dwong de overheid hen om toen hier te blijven! De "massa-immigratie" waar Wilders almaar over zeurt stamt uit die tijd, en is nu helemaal voorbij. Interessanter is misschien nog het verschil tussen een "westers" en een "niet-westers" allochtoon. Eerstgenoemde groep is hier welkom, laatstgenoemde groep niet. Westerse allochtonen zijn in de eerste plaats allochtonen uit Europa en de VS, dat spreekt vanzelf. Ook Australiërs worden ertoe gerekend. Is het dan een synoniem voor een BLANKE? Dat zou al discriminerend zijn. Maar het is erger. Ook Japanners worden wel beschouwd als westerse allochtonen. Een "niet-westerse allochtoon" is dus synoniem met een ongewenste allochtoon. Waarom? daarom! De definitie van allochtonen is destijds enorm opgerekt door de overheid, omdat de arbeidsparticipatie van allochtonen dan een gunstiger beeld zou vertonen. Als blonde kaaskop ben ik in Nederland geboren uit twee ouders die vanaf hun geboorte de Nederlandse nationaliteit hadden. Maar ik bleek opeens toch als allochtoon gerekend te worden omdat mijn moeder in Duitsland is geboren, waar mijn grootvader honorair consul was voor Nederland.

[verwijderd]
[verwijderd]18 mrt. 2015 - 11:08

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
bEngel2
bEngel218 mrt. 2015 - 11:08

[...je kunt zomaar wao jaren verliezen als je langer wegblijft...] Je bedoelt AOW en ja, daar moet je echt attent op zijn. elk jaar hakt er behoorlijk in. zorg er voor dat je gewoon een Nederlands salaris uitbetaald krijgt. dat heb ik destijds zo geregeld. en in het ander geval zorg ervoor dat je voldoende compensatie krijgt om vrijwillig verzekerd te blijven in Nederland. ..dat kost ca. 500 per maand.

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten18 mrt. 2015 - 11:08

De expat betaalt procentueel minder belasting dan de gastarbeider, dat is een groot verschil.

1 Reactie
Haastig
Haastig18 mrt. 2015 - 11:08

Waar bedoel je? Een Nederlandse expat in het buitenland betaalt in de regel belastingen in het land waar hij/zij werkt en bouwt daar (mogelijk) sociale zekerheden op (voor zover die daar bestaan). Echter, hij/zij verliest rechten in Nederland: geen AOW over de periode van afwezigheid, geen opbouw ww, geen kinderbijslag. De gemiddelde gastarbeider in NL betaald wel sociale lasten en bouwt daarmee ook allerlei rechten op: ww, bijstand, aow. Uitzondering de "Poolse constructie" waarbij de hier werkende arbeider hier slechts beperkte belastingen betaald en (meestal veel lagere) sociale lasten in land van herkomst. Tegen de tijd van pensioen moet deze weer in land van herkomst aankloppen. Overigens kan volgens mij een Nederlandse expat in het buitenland ook voor vergelijkbare regeling kiezen.

Patrick Faas
Patrick Faas18 mrt. 2015 - 11:08

“Wat is het verschil tussen een gastarbeider en een expat?” Ook the Guardian schreef over zulke semantiek. Gastarbeiders vormen een klein deel van de expats, dacht ik, die niet allemaal arbeiden, maar laten we alle migranten (tijdelijk of permanent) maar “expats” noemen, als dat de meest positieve term gevonden wordt. El Fassi geeft het goede voorbeeld. http://www.theguardian.com/global-development-professionals-network/2015/mar/13/white-people-expats-immigrants-migration

1 Reactie
Donutz
Donutz18 mrt. 2015 - 11:08

Dat is een nogal racistisch artikel! Expat vs immigrant heeft niets met huidskleur te maken, wél op huidskleur verwijten maken is gewoon puur racisme. Eng stukje van die meneer Mawuna Remarque Koutonin. Immigrant: iemand die voornemens is permanent of tenminste vele jaren zich in het nieuwe land te vestigen. Een beetje immigrant wil daar dan ook onderdeel worden van de (veelzijdige?) samenleving: de taal leren, een baan vinden (of rentenieren) , onderdeel worden van het allerdaags leven. De ene immigrant assimileert volledig (zou ik niet willen), de andere integreert in meer of mindere maten. Expat: iemand die voornemens is korte tijd in een ander land te gaan verblijven, vooral voor werk. Integratie is niet echt een prioriteit als je binnen 1 a 2 jaar weer je koffers wilt pakken. Werkende expats hebben het stereotype beeld van "white collar jobs": werk voor mensen met een redelijke opleiding dus. Gastarbeider: iemand die tijdelijk arbeid verricht in een ander land. Hierbij denkt het publiek vooral aan fysiek, ongeschoold werk. De overzees gezonden account is dan dus een expat, de nanny of landarbeider een gastarbeider. Land van herkomst, laat staan je huidskleur of "ras" (een raar begrip) heeft er niets mee van doen. Maar bij kortzichtige aannamens gok ik wel dat "tijdelijk werker uit Canada" het beeld geeft van een opgeleid persoon (alsof die nooit vee gaan drijven in Australië) en "tijdelijk werker uit de Filipijnen" het beeld geeft van een nanny (au pair). Terwijl er even zo goed Filipijnse dames en heren in hogere posities overzees werken.

[verwijderd]
[verwijderd]18 mrt. 2015 - 11:08

Naturlijk kun je gastarbeiders expats noemen, net als dat je een tomatenplukker een gastronomische assistent kan noemen, een schoonmaker een lifestyle efficiency manager kan noemen, en een uitkeringstrekker een gesubsidieerde entertainment expert kan noemen. Onder weldenkende mensen echter heeft een expat een baan/salaris die de meeste mensen graag zouden willen hebben maar waarvoor ze de capaciteiten missen, en de gastarbeider heeft een baan die iedereen kan maar niemand wil.

1 Reactie
ZafferY
ZafferY18 mrt. 2015 - 11:08

spijker. Kop.