Joop

Wat is het kut om agent te zijn

  •  
18-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
914 keer bekeken
  •  
Geen video? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
De Amsterdamse smartlappenzangeres Sophie Straat is niet vies van maatschappijkritische muziek. Vlak voor de verkiezingen in maart lanceerde ze het nummer ‘ Stemmen op een vrouw ’, nu pakt ze uit met ‘Wat is het kut om agent te zijn’.
Op de melodie van Everywhere van Fleetwood Mac zingt Sophie Straat: “Demonstratie op de Dam, sta je dan. Met je mooie uniform en een knuppel in je hand. Hoeveel moeten er nog komen, hoeveel moeten er nog gaan? Ben je er nou om te helpen of iemand dood te slaan?”
Tegenover 3Voor12 licht ze toe:
"We willen niet provoceren, we zeggen gewoon de waarheid. Nederlandse agenten zijn agressief en racistisch. En als je er als agent iets tegen wilt doen wordt het leven je zuur gemaakt. Ik heb niet het gevoel dat we daarmee mensen over een kam scheren. Als jij een empathische agent bent moet je gewoon ander werk zoeken."
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (63)

Eid
Eid22 nov. 2021 - 21:50

Even nadenken bij vele idiote opvattingen hier over de politie vs Rotterdam. En je dan afvragen waarom het zo mis gaat in de samenleving. Gestoord!

1 Reactie
The Apple
The Apple23 nov. 2021 - 14:43

Suggestief, maar nietszeggend.

Rs75
Rs7519 nov. 2021 - 22:52

Lekker wazig verhaal Paul. Wartaal wat je uitkraamt. Je zal nu maar politieagent zijn in Rotterdam, maar het zal wel weer uitdraaien op de frame dat de politie excessief geweld heeft gebruikt.

Paul250371
Paul25037119 nov. 2021 - 3:05

Die beelden zie je nooit als de politie een bericht op internet zet. Wellicht is dit een programma waard. Na "Opsporing verzocht" een programma met politie agressie tegen de burger. en zijn democratische vrijheden. "Het geweldsmonopolie misbruikt" zou een uitstekende titel zijn. Of "How to get away with murder, word agent" Niemand stemt links binnen de politie. Doe je dat wel dan zoek je heel snel ander werk.

2 Reacties
Libertain
Libertain19 nov. 2021 - 10:07

@Paul, moet ik u hier het gelijk geven. Daarom in ontwikkelde landen het stemgedrag en politieke voorkeuren binnen het politie apparaat worden als serieuze argument bij het onderzoek naar het functionering ervan genomen. Vooral in landen met verschillende groepen etniciteiten. Nederland loopt ook op dit gebied ver achter de ontwikkelingen.

Paul250371
Paul25037119 nov. 2021 - 15:17

Libertain "Nederland loopt ook op dit gebied ver achter de ontwikkelingen." Er is ook geen behoefte bij de beleidsbepalers om dit te veranderen. Links en allochtonen worden door het apparaat als vijand gezien en dat is het beleid. Ze functioneren prima. En iedere VVd CDA politicus zegt dat de politie voor onze vrijheden staat

The Apple
The Apple18 nov. 2021 - 22:38

Natuurlijk is het juist dat de houding van de politie tegenover “welgestelde burgers” anders is dan in een achterstandswijk of tegenover mensen met een andere huidskleur. Dat is niet pas zo sinds Wilders en Baudet, maar dat was ook al zo in het geval van provo's en “langharig werkschuw tuig”. Erger nog, want als kinderen zagen wij “Bolletje” -de wijkagen al als onze vijand, want die nam je bal mee, als je betrapt werd bij het spelen op straat. Het is het resultaat van de rolverdeling, waardoor dit gedrag in de genen sluipt van de politie, als organisatie en ook individueel, overal ter wereld Eén van de mooiste voorbeelden daarvan was Ellie Lust, die mee werkte “met de politie in één van de gevaarlijkste steden ter wereld: San Salvador.” Vol bewondering ziet ze hoe iedereen gelijk in de rij gaat staan om gefouillerd te worden – https://nl-nl.facebook.com/AVROTROS/videos/ellie-op-patrouille-el-salvador/404163570183272/ Een ander moment kijkt ze vol bewondering toe hoe iemand die staande wordt gehouden gelijk met de handen omhoog met het gezicht tegen de muur gaat staan. Goh, wat een ontzag en zo gedisciplineerd als de mensen hier zijn. De gedachte dat die mensen doodsbang zijn omdat ze in een politiestaat leven schijnt helemaal niet in haar op te komen. Nee, was het in Nederland maar zo. Wat je ziet is een ex-politieagente die nog steeds helemaal vergiftigd is met de mentaliteit die haar daar is aangeleerd, waardoor haar zelfs een politiestaat een aanvaardbaar kader lijkt om binnen te werken. “Ein Bullenauto fährt langsam vorbei. Und wartet auf 'ne Schlägerei”, zongen “Ton, Steine, Scherben” al – https://www.youtube.com/watch?v=lWnIDivK2bg Schitterende sfeertekening, onovertroffen.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen18 nov. 2021 - 15:22

Natuurlijk is het tegenwoordig kut om agent te zijn met al die FvDers en andere wappies.

Thuiszitter
Thuiszitter18 nov. 2021 - 14:54

T’is mij al tijdje bekend hoe de meesten hier over de politie oordelen. Maar o wee als men zelf een keer in de problemen komt en hen hard nodig heeft dan zijn de agenten ineens oké omdat ze ‘s-nachts langs je huis surveilleerde , omdat ze een indringer pakte omdat ze eerste hulp verleende na een zwaar ongeval en een leven redde omdat ze de familie op de hoogte stelde na een zelfdoding omdat ze een bar ruzie beëindigde omdat ze hulp verlenen aan hen die deze behoeven ………

1 Reactie
rvb2
rvb218 nov. 2021 - 15:34

Misschien dat die dingen wel eens gebeuren, in zeer zeldzame gevallen. Maar dat zijn uitzonderingen. Kom eens uit uw bubbel, hou ogen en oren open: dan zie en hoor je wat anders.

kaasplank3
kaasplank318 nov. 2021 - 13:33

Legt de vinger op de zere plek. De NL politie, AIVD, etc krijgen steeds meer bevoegdheden, steeds meer macht, steeds meer middelen om die macht uit te oefenen, een groter wapenarsenaal, en ze kunnen nauwelijks meer aansprakelijk worden gehouden. Het systeem is rot tot op het bot. De politie is ooit opgericht om de belangen van machthebbers, de status quo en het grootkapitaal te beschermen, en dat zie je vandaag de dag nog steeds. Ga maar eens huisjesmelkers, pandjesbazen en vastgoedbeheerders aanpakken, dan wil ik de politie nog wel serieus gaan nemen. En trouwens, gelukkig hoeven teksten in muziek niet 100% realistisch te zijn. Er worden misschien dingen doorgetrokken, maar dat mag, en is precies de bedoeling. Tijd voor een tegengeluid voor de media die ongeremd mee doet met het legitimeren en goedpraten het politie systeem.

8 Reacties
kaasplank3
kaasplank318 nov. 2021 - 13:34

En ja, dat systeem is door en door racistisch, klassistisch, etc. De politie zal nooit aan je zij staan als het er echt op aankomt, bijvoorbeeld als je kind onterecht word afgenomen.

Thuiszitter
Thuiszitter18 nov. 2021 - 14:44

Beetje gefrustreerd ? Politie gaat niet over toewijzen van kinderen bij bv een scheiding .

kaasplank3
kaasplank318 nov. 2021 - 15:13

Nee hoor, gewoon kritisch op een instituut met een geweldsmonopolie die nooit van orders zal afwijken als een onmenselijke situatie zich voordoet.

Eid
Eid18 nov. 2021 - 15:28

@Kaas Ach wat raar he, dat de politie steeds meer middelen krijgt, want het is in NL toch zo onschuldig qua criminaliteit en mentaliteit. Ga eens een weekendje mee, Kaas en kijken of u ook zo naief blijft. En dat schieten; met messen mensen overhoop steken alsof je bij de kaasboer bent; de stenen die je naar je hoofd krijgt... Waar woont u eigenlijk??

kaasplank3
kaasplank318 nov. 2021 - 16:38

Grappig, want de daadwerkelijke criminaliteitscijfers (CBS, Rijksoverheid, etc) gaan omlaag. Vuurwapenmisdrijven zijn al sinds 10 jaar stabiel. Je maakt mij niet wijs dat er voor 2010 geen extreme criminaliteit voorkwam. Past is het narratief, dus ik snap waarom je. Gebeurd overal ter wereld. De politie word zwaarder uitgerust onder het mom van "we hebben het nodig". Investeer dat geld maar eens in preventie, publieke/sociale voorzieningen, voorlichting, onderwijs, (geestelijke) gezondheidszorg, een dak boven ieders hoofd, etc. Dat ik waar de wonden voorkomen kunnen worden. Politie is enkel een slecht plakkend pleistertje.

kaasplank3
kaasplank318 nov. 2021 - 16:40

Het gaat ook niet alleen op wapens he. Ook om surveillancetechnologie, intimidatietechnieken, etc. Alsof de doden door politiegeweld de enige slachtoffers zijn. Snap totaal niet hoe we niet iets meer idealistisch kunnen zijn. Een wereld waar wetten en de handhaving ervan overbodig zijn is misschien te utopisch, maar laten we nou wel proberen om deze wereld met iedere generatie net wat leuker achter te laten. Een verminderde noodzaak voor iets als politie past wat mij betreft perfect in dat plaatje.

Paul250371
Paul25037119 nov. 2021 - 2:37

Eid neemt het weer op voor de bestaande orde. Gaat niet in op de argumenten, onderzoeken ook intern bij de politie gevoerd, geven kaasplank in ieder geval een goed argument maar daar heeft EID geen boodschap aan. De politie treedt keihard op tegen links en vluchtelingen en die ziet EID het liefst verrekken. Ergo de politie staat aan zijn kant en is dus goed.

Eid
Eid22 nov. 2021 - 21:55

@Paul Ieder weldenkend mens, en daar kunnen we sommigen hier helaas niet toe rekenen, zou eens na moeten denken na Rotterdam. Oh wat is die politie toch verkeerd bezig. Dan ga ik niet in op die Kaasverhalen. Denk eerst eens na over aggressie in de maatschappij, ipv die zogenaamde facistische jankverhalen. Waarom hebben 'normale' mensen nooit last met politie?

Nelisje
Nelisje18 nov. 2021 - 12:17

Als je de rechtstaat, waar de politie ook onder valt, niet meer vertrouwd, dan zit je goed bij de PVV. Als je de politie racsitisch vind dan bijt dat weer. Dus leg uit. Want ik kan de mening hier zo onderhand niet meer volgen. Heeft Wilders nu wel of niet gelijk.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037119 nov. 2021 - 3:18

De politie zijn PVV stoottroepen. Dienaars van de instituten, rechts tot extreem rechts. Racistisch en waar ze kunnen (lees verdoezelen) hebben ze geen boodschap aan de rechtstaat. De PVV is de rechtstaat, ze ageren voor de bühne maar hun stemgedrag is rechts conservatief. Tegen de rechten van arbeiders. De enige reden waarom ze tegen de rechtstaat, op bepaalde vlakken, zoals mensenrechten, gelijkheid ook als je niet blank bent etc, zijn is dat het hen belemmert om hum "Eigen Volk Eerst" zuiveringen door te voeren. Zolang de rechtstaat het kapitalisme beschermt, de rechten van mensen afneemt, Israël steunt (maar niet de Joden in Nederland want die haten ze) zolang ze tegen Arabieren vechten, het grootkapitaal bevoordeeld en Graus zijn wijf ongestraft mag blijven pimpen heeft de beweging van de veroordeelde criminele haatzaaier Geert W. uit Venlo, geen klachten

Eid
Eid22 nov. 2021 - 22:00

@Paul "PVV stoottroepen". Rest my case. De vraag is: Tot welke stoottroepen behoort Paul..

Wappie Kappie
Wappie Kappie18 nov. 2021 - 11:42

Ik vind het wel dapper van haar om de geheim gehouden 'dam-massacre' voor het voetlicht te brengen. En dat met het gevaar dat ze opgepakt en afgevoerd wordt zonder enige vorm van mensenrechten of rechtspraak. Of wacht, nee. Toch niet. Hier is sprake van handhaving door agenten waar mensen hun vraagtekens bij zetten. Die agenten zijn uitvoerend. Als je daartegen wilt protesteren, dan moet je toch bij de opdrachtgevers zijn. In het geval van de Dam ligt denk ik de eindverantwoordelijkheid bij de burgemeester. Daarnaast hebben we in Nederland racistische agenten en zo nu en dan een incident met buitenproportioneel geweld. Maar daarmee is niet gelijk het hele politie-apparaat racistisch en gewelddadig. Wereldwijd is men jaloers op onze agenten en hoe ze omspringen met situaties waarbij in sommige landen er gewoon meteen geschoten zou worden. Het kan allemaal beter en we moeten vooral blijven vechten tegen alle onrecht en misstanden, maar over het geheel genomen hebben we een goed functionerend juridisch apparaat. Een agent hoeft zich niet te schamen voor zijn/haar werk, maar mag er juist trots op zijn. Als er een beroep is waar je een roeping moet voelen, dan is dat wel straatagent zijn. Je wordt bevochten, bespuugd en uitgescholden voor een hongerloontje en bent daarnaast ook nog het gezicht van onpopulaire besluitvorming en handhaving. En als je dan een keer in een noodsituatie komt en achteraf gezien fouten hebt gemaakt, dan kom je in Nederland ook nog voor het hekje te staan. Hoeveel Jopers zouden dat werk eigenlijk wel willen doen?

2 Reacties
rvb2
rvb218 nov. 2021 - 12:14

Een hongerloontje? De politie heeft een prima loon, en krijgen zelfs tijdens hun opleiding al betaald. En dan verschuilen ze zich ook nog achter anderen... want "bevel is bevel", nadenken is uit den boze. Als er gewezen wordt op het racisme binnen het korps is de standaard reactie om dat racisme goed te praten of te bagatelliseren, en wie dat niet doet krijgt een functie elders.

Wappie Kappie
Wappie Kappie18 nov. 2021 - 15:51

@rvb, Voor een MBO4 baan is het een prima loon. Totdat je kijkt naar de verantwoordelijkheid, werktijden, risico's en psychische druk. Dan is het echt wel een onderbetaalde baan. Politie verschuilt zich niet achter anderen. Ze staan juist aan de frontlinie. Maar ze zijn wel uitvoerend. Het beleid wordt elders gemaakt. Je werk niet doen na gelang of je er mee eens mee bent werkt niet bij de politie. Je moet van elkaar op aan kunnen. Als jij het niet doet, dan komt je collega mogelijk in levensgevaar. Racisme en het probleem daarvan ontken ik niet. Ik zeg alleen dat het te kort door de bocht is om dat gelijk te stellen aan de gehele politie.

Paul250371
Paul25037118 nov. 2021 - 11:23

"We willen niet provoceren, we zeggen gewoon de waarheid. Nederlandse agenten zijn agressief en racistisch. En als je er als agent iets tegen wilt doen wordt het leven je zuur gemaakt. Ik heb niet het gevoel dat we daarmee mensen over een kam scheren. Als jij een empathische agent bent moet je gewoon ander werk zoeken." Zal niet overal op gaan maar ik deel deze strekking. Gezien hoe ze bij de politie met klokkenluiders omgaan.

Geen3
Geen318 nov. 2021 - 10:40

Sophie Straat zingt mbt agenten: Ben je er nou om te helpen of iemand dood te slaan? Worden er mensen doodgeslagen door agenten? Sophie weet jij het? Iemand ander misschien? Zo ja, hoeveel? Zijn daar cijfers over bekend?

7 Reacties
rvb2
rvb218 nov. 2021 - 11:02

ongeveer 1 dode door politiegeweld per jaar in Nederland. En vrijwel nooit komt zo'n agent voor de rechter, want het onderzoek gebeurt door de rijksrecherche. Er is te weinig controle op de politie, een gebrek aan controle is een terugkerend thema bij ons al decennia door rechts gedomineerde kabinetten.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 nov. 2021 - 11:31

Cijfers zal de politie wel onder de pet houden maar we weten wel van bijvoorbeeld Mitch Hendriquez . Gevaar voor de samenleving die politie hoor.

michellekepen
michellekepen18 nov. 2021 - 11:38

Geen, Je vraag "Worden er mensen doodgeslagen door agenten? Sophie weet jij het?"? heeft Sophie al beantwoord, als ik de tekst van het artikel tenminste mag geloven. Zie "We willen niet provoceren, we zeggen gewoon de waarheid". Nu inderdaad allleen nog de concrete gevallen, aantallen en cijfers. - "Nederlandse agenten zijn agressief en racistisch" - "Ik heb niet het gevoel dat we daarmee mensen over een kam scheren" Dit zou je eens over aanhangers van een bepaalde ideologie moeten zeggen, of over een specifiek groep met twee paspoorten....

Geen3
Geen318 nov. 2021 - 12:39

rvb: u zegt ongeveer 1 dode door politiegeweld. Is dat dat racistisch geweld of geweld uit verdediging. Ik heb toch behoefte aan duidelijkheid. U zegt: vrijwel nooit komt zo’n agent voor de rechter, want het onderzoek gebeurt door de Rijksrecherche. Dus de Rijksrecherche deugt niet?

michellekepen
michellekepen18 nov. 2021 - 13:18

rvb: "ongeveer 1 dode door politiegeweld per jaar in Nederland" Geen idee waar deze bewering op gebaseerd is. Maar je zult ongetwijfeld over bronnen beschikken. Nu alleen nog even met ons delen.... Vreemde alleen is dat er de afgelopen 5 jaar gemiddeld vier mensen p/j overleden zijn als gevolg van politie-vuur. Maar misschien dat dat volgens RVB niet onder 'politiegeweld' valt? Zie https://www.om.nl/onderwerpen/geweldgebruik-politie/cijfers-schietincidenten Verder: https://www.ewmagazine.nl/nederland/achtergrond/2020/06/de-feiten-over-dodelijk-politiegeweld-in-nederland-762818/ https://sargasso.nl/politiegeweld-in-nederland-1-gebrekkige-verantwoording/ En KoZP-activiste/organisator v/d demonstratie op de Dam, ‘Naomie Pieter, die beweert: “Sinds 2016 tot aan vandaag zijn er 41 doden door de hand van de politie. En geen een veroordeeld.” “Nee, vermoord!" https://www.trouw.nl/opinie/volgens-de-demonstranten-zijn-41-personen-door-de-nederlandse-politie-vermoord~bb17a381/

Paul250371
Paul25037119 nov. 2021 - 3:49

Tussen 2016 en 2020 stierven 50 mensen tijdens of kort na een aanhouding. https://www.oneworld.nl/lezen/discriminatie/racisme/dit-zijn-de-george-floyds-van-nederland/

michellekepen
michellekepen20 nov. 2021 - 0:44

Paul250371: "Tussen 2016 en 2020 stierven 50 mensen tijdens of kort na een aanhouding" Dat komt aardig overeen met wat er in 'mijn' twee laatst vermelde linkjes staat. Alleen is OneWorld beyond propaganda, met haar "Dit zijn de George Floyds van Nederland". Zelf noemen ze dat "journalistiek voor rechtvaardigheid". Waar ze nog aan toevoegen "zonder journalistieke basisprincipes overboord te gooien". Het is alsof ik Goebbels hoor praten over objectieve berichtgeving....

Rs75
Rs7518 nov. 2021 - 10:21

Je hebt hier in Nederland een uitstekend politieapparaat, in tegenstelling wat sommigen beweren. Wees blij dat je daar een negatief liedje over kan zingen en de volgende dag gewoon weer geholpen wordt als je in nood zit

6 Reacties
ton14024
ton1402418 nov. 2021 - 11:08

Ik zou de proef op de som niet nemen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 nov. 2021 - 11:31

Als je dat liedje voor een politieagent gaat zingen dan garandeer ik je dat je hardhandig in een cel verdwijnt .

Rs75
Rs7518 nov. 2021 - 11:48

Ik begin er al niet aan dergelijke liedjes te zingen

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 nov. 2021 - 16:32

Overigens hebben we geen uitstekend politieapparaat gezien het geweld tegen onschuldige burgers schering en inslag is en dat de regering ze de hand boven de hoofd houdt waardoor een burger nooit zijn recht kan halen maakt het alleen maar erger. Ik ben voor het geheel opheffen van de politie en een nieuwe organisatie oprichten met een doel om de burger zoveel mogelijk te beschermen in plaats van deze gevaarlijke mensen. Want voor de politie moet je gewoon bang zijn want als je op de verkeerde plaats op het verkeerde tijdstip bent kun je zomaar de klos zijn.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 nov. 2021 - 16:38

Het is namelijk zoiets als een valse hond. Dat komt gewoon nooit meer goed. Dus valse hond eruit. Goede hond erin .

Paul250371
Paul25037119 nov. 2021 - 3:29

"Wees blij dat je daar een negatief liedje over kan zingen en de volgende dag gewoon weer geholpen wordt als je in nood zit" Waarom is dat iets om blij over te zijn? Wonen we wel in een politiestaat, is dat wat je zegt En de volgende dag proberen ze haar over te halen om geen aangifte te doen van verkrachting want ze lokte het toch een beetje uit, bedoel je dat met helpen? Het probleem met de politie is dat ze rechts CDA / VVD of op 1 van de extreem rechtse partijen stemmen. En zoals iedereen weet: al het slechts komt van rechts.

Eid
Eid18 nov. 2021 - 8:24

Nederlandse agenten zijn racistisch. Niet enkele of een paar nee, alle. En dan komen met: Ik heb niet t gevoel dat we mensen daarmee over 1 kam scheren. Nou dan is er waarschijnlijk iets mis met je gevoel. Het moet niet idioter worden in NL. Eerst die idiote uitspraken deze week op extreem rechts en nu weer dit ad andere kant vh spectrum...

13 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens18 nov. 2021 - 9:16

@ Eid Jij schrijft: Nederlandse agenten zijn racistisch. Niet enkele of een paar nee, alle. Het is het spiegelbeeld van de uitspraken van de Rotterdamse agenten. https://nos.nl/artikel/2374750-dit-werd-gezegd-in-de-omstreden-appgroep-van-rotterdamse-agenten Zo lang dat soort zaken ook niet leidt tot serieuze bestraffing moet je niet verbaasd zijn over reacties op de dezelfde toon. Dan worden alle andere agenten ook aangesproken. Je krijgt de samenleving waar jezelf voor kiest. Ik zie niet in waarom jij hierover moet zeuren.

Rutger Groot
Rutger Groot18 nov. 2021 - 9:49

Toch wel fijn om dan te lezen dat ondanks onze gemene, racistische politie de NLer toch heel gelukkig is of zou dat ook alleen maar gebaseerd Ijn op onderbuikgevoelens. https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/statistische-trends/2020/geluk-en-persoonlijkheid

DaanOuwens
DaanOuwens18 nov. 2021 - 10:25

@ Rutger Groot Jij schrijft: de NLer toch heel gelukkig is of zou dat ook alleen maar gebaseerd Ijn op onderbuikgevoelens. Dat geluk is afhankelijk van je huidskleur, je sociaal economische positie en de vraag of je een huis en een baan hebt. En uiteraard aan welke kant van de knuppel je staat. Nederlanders waarmee het goed gaat hebben het prima en vinden het meestal best dat anderen geslagen worden. Degenen die het minder hebben krijgen de klappen.

Jozias2
Jozias218 nov. 2021 - 10:46

@daan Wat eid schrijft is helemaal niet tegengesteld aan de whatsapp berichten. Dat er ongepaste opmerkingen in een whatsapp groep zijn gemaakt klopt. De agenten zijn daar disciplinair voor gestraft. Maar deze berichten waren geen discriminatie en dus niet strafbaar. Net als het niet klopt dat er geen enkele agent racistisch is (in elke organisatie met 50.000 personen zijn er rotte appels) kun je op basis van een paar berichten zonder de context mee te wegen niet stellen dat alle agenten racistisch zijn.

Eid
Eid18 nov. 2021 - 10:50

@Daan Oh het is 'zeuren'. Dat is heel zwak. Dus als we alle agenten over 1 kam scheren, omdat iemand provocerend wil doen dan is de reactie daarop 'zeuren'. Kijk, Daan, dat is nou exact de samenleving waar we niet in terecht moeten komen. Als Baudet ineens mensen met een Noord-Afrikaanse achtergrond over 1 kam scheert, dan zeg jij ook niet "tsja als deze mensen niet serieus bestraft worden, moet je ...etc" Dan zou Joop terecht ontploffen, maar dan moeten we, als de andere kant vh spectrum los gaat, ook dezelfde verontwaardiging plegen, anders is het wederom -zoals vaak- selectieve verontwaardiging.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 nov. 2021 - 11:38

Het is een organisatie waarin racisme overduidelijk voorkomt en tevens dodelijk geweld tegen onschuldige burgers. Een lidmaatschap van een dergelijke club maakt jou automatisch mede verantwoordelijk. Het vreemde is dat er niks aan gedaan wordt . Er zijn juist naar aanleiding van politiegeweld wetten aangenomen waardoor de politie beschermd wordt tegen normale juridische actie tegen onwettig geweld.

Mark Huysman
Mark Huysman18 nov. 2021 - 11:54

[Als Baudet ineens mensen met een Noord-Afrikaanse achtergrond over 1 kam scheert…] Je etnische achtergrond of huidskleur kies je niet zelf. Dat uniform wel. Niet alle politie-agenten zullen racistische klootzakken zijn. Maar het is natuurlijk onzin om te doen alsof zo’n appgroep een eenmalige uitzondering is. Zie o.a.: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/24/medewerkers-politie-maken-zwartboek-discriminatie-14215030-a1582552 Natuurlijk zullen er wel meer beroepsgroepen zijn waarbinnen het racisme welig tiert maar dat is geen excuus. De politie moet de wet uitvoeren en is er (in theorie althans) om de bevolking te beschermen. Als tegelijk een groot deel van de agenten neerkijkt op mensen met een andere etnische achtergrond/huidskleur dan komt daar natuurlijk weinig van terecht. Uit een onderzoek in Frankrijk bleek dat ongeveer de helft van de agenten op Le Pen stemt. Dit kun je misschien niet 1 op 1 naar Nederland toe vertalen maar het zal me niet verbazen als een groot deel van de agenten hier ook extreemrechts stemt. En dat is natuurlijk een vrij beangstigend idee.

DaanOuwens
DaanOuwens18 nov. 2021 - 11:59

@ Jozias Jij schrijft: Wat eid schrijft is helemaal niet tegengesteld aan de whatsapp berichten. Ik schreef: Het is het spiegelbeeld van de uitspraken van de Rotterdamse agenten. Blijkbaar heb je moeite met het begrijpen van de meest eenvoudige woorden. En je schrijft: kun je op basis van een paar berichten zonder de context mee te wegen niet stellen dat alle agenten racistisch zijn. Net zoals de agente van mening waren en zijn dat allochtonen foute mensen zijn zullen hun tegenstanders van mening zijn dat alle agenten fout zijn. Het onvermijdelijke gevolg van jouw regel neuken en het extreem rechts gedrag en denken. Stap voor stap krijg je een steeds meer gepolariseerde samenleving. Maar dat is ook wat jij wil. Zeur er dus niet over als je krijgt wat je wil. @ Eid Jij schrift: Als Baudet ineens mensen met een Noord-Afrikaanse achtergrond over 1 kam scheert, dan zeg jij ook niet “tsja als deze mensen niet serieus bestraft worden, moet je …etc” Hij doet dat niet ineens, hij doet dat frequent. Wilders ook. Zo lang jij dat allemaal prima vindt en vindt passen binnen dat wat mag in de rechtstaat zullen anderen zich steeds verder van jou verwijderen. Rechts is bij een groot deel van de bevolking zijn geloofwaardigheid kwijt. Baudet, Wilders, Ja21 en andere extreem rechts volk wordt als een normale democratische beweging gezien. Dat mag. Maar het gevolg daarvan is dat anderen ieder geloof in democratie en rechtstaat verliezen. Blijkbaar kies je daar bewust voor dus zeur niet over de gevolgen. Je krijgt wat je wil.

DaanOuwens
DaanOuwens18 nov. 2021 - 12:17

@ Mark Huysman Jij schrijft: Maar het is natuurlijk onzin om te doen alsof zo’n appgroep een eenmalige uitzondering is. Het punt is dat de rechtse en extreem rechtse "vrienden" dat wel graag willen blijven denken. Maar wat hen nog moeilijker aan het verstand is te peuteren dat deze actie tot reactie leidt. Het geloof in de integriteit van de politie in achterstandswijken is nihil. De politie is de vijand. De oorzaak daarvan is het politieoptreden zelf, maar dat wordt versterkt door het geluid van de rechtse "vrienden" die beweren dat er niets fundamenteel mis is en dat procedures het probleem zullen oplossen. Dat is niet het geval. Een paar jaar geleden stemde ruim 30% van de politieagenten PVV. Die 50% die in Frankrijk extreem rechts stemt kan heel goed de Nederlandse verhouding zijn.

Eid
Eid18 nov. 2021 - 12:59

@Daan Probeer nou eens een keer bij de les te blijven: Het gaat hier om de veralgemenisering. En daar maak ik bezwaar tegen. Als bv 30% van Turkse NLders enthousiast zou zijn over Erdogan, gaan we ook niet roepen dat alle Turkse NLders voor Erdogan zijn, want dan klimmen vooral mensen zoals u in de pen. En een onderzoek in Frankrijk linken aan NL 'zou mij niet verbazen' is dus onzorgvuldig. En zoals Griezel stelt dat wanneer je behoort tot een groep, dat je dan medeverantwoordelijk bent, die houden we erin voor een misstap in andere groepen, kijken of we dan ook zo consequent reageren.

DaanOuwens
DaanOuwens18 nov. 2021 - 13:51

@ Eid Jij schrijft: Het gaat hier om de veralgemenisering. En daar maak ik bezwaar tegen. Als bv 30% van Turkse NLders enthousiast zou zijn over Erdogan, gaan we ook niet roepen dat alle Turkse NLders voor Erdogan zijn, Nee daar gaat het niet om. Het gaat erom dat jij een probleem onder het kleed probeert te vegen door te beweren dat niet iedere agent een racist is. Het probleem is dat racisme in het politiekorps groot is. Net zoals de grote aantallen Turken die Erdogan aanhangen een groot probleem is. Want als Erdogan de beste leider is en Turkije het mooiste land wat doen ze dan hier. Nationalist zijn kan alleen in dat land. Maar het overduidelijk racisme in het politiekorps probeer jij te bagatelliseren door te beweren dat niet iedere agent racist is. De politie heeft zichzelf in de situatie gebracht dat iedere agent moet bewijzen dat hij geen racist is. En ik schets wat het gevolg is van dat racisme en van de manier waarop jij daarmee omgaat. Namelijk dat een grote groep mensen het vertrouwen verliest in de democratie en in de rechtstaat. En dat wijt ik aan het type gedrag dat jij hier vertoont. Dat is kenmerkend voor rechts Nederland. En dat levert een respons op uit de samenleving die jij misschien niet prettig vind, maar als rechts Nederland en jij dus blijft volharden in dit wegkijken wordt ook de respons steeds extremer. Dus het gaat niet om de veralgemenisering maar om jouw wegkijken.

Eid
Eid18 nov. 2021 - 15:33

@Daan Weet u wel wat u schrijft??? Dus ik schuif zaken onder het tapijt omdat ik niet wil accepteren dat IEDERE agent een rascist is?? Het gaat wel goed met u??? Wat een kolder en hoe knap om zaken om te draaien. Ziek. Geen ander woord.

Paul250371
Paul25037119 nov. 2021 - 15:35

Eid "Weet u wel wat u schrijft??? Dus ik schuif zaken onder het tapijt omdat ik niet wil accepteren dat IEDERE agent een rascist is??" Je hebt liever dat vluchtelingen verrekken dan worden opgevangen en je trekt hier een conclusie dat niet klopt. Doe je dat bewust of vatte je het echt zo op?

Radio-Head
Radio-Head18 nov. 2021 - 8:00

Er zijn ook veel Nederlandse politie agenten die niet meer willen meewerken aan het repressieve disproportionele geweld, zoals er veel zorgmedewerkers eerder, of nu om voor hun moreel moverende redenen ontslag nemen. Daarom is het goed om naast het ontstaan, of al bestaande digitale systemen geglobaliseerde dictatuur, een mogelijk Europees flitsleger in de gaten te houden. Zeg maar, om een eufemisme te gebruiken, Migranten knokploegen die het vuile werk gaan opknappen. " Who needs information When you're living in constant fear Just give me confirmation There's some way out of here" Roger Waters, Album ~ Radio K.A.O.S.~ nummer ~Who needs Information~ https://www.youtube.com/watch?v=l5MigxIKovI Fijne dag.

1 Reactie
Radio-Head
Radio-Head18 nov. 2021 - 8:06

Oh ja, en mocht je mogelijkheden zien, om je van een hedonistische levenswijze los te weken, dan lijkt het me wijs om daar mee te gaan beginnen.

Rutger Groot
Rutger Groot18 nov. 2021 - 7:40

Tja je moet toch wat doen om de aandacht te trekken. "Nederlandse agenten zijn agressief en racistisch", net zo'n simplistisch beeld van de politie kun je maar beter verhuizen naar een land waar de politie alleen maar bloemetjes uitdeelt, want dan zal je je hier nooit op je gemak voelen.

5 Reacties
Erik Geven2
Erik Geven218 nov. 2021 - 9:35

Wanhopige poging om dat Amerikaanse cultuurtje naar Nederland te halen.

MarcoG
MarcoG18 nov. 2021 - 11:20

@Erik, inderdaad. Het grappige is dat dit soort mensen altijd afgeeft op de samenleving in Amerika maar aan de andere kant er alles aan doet om hetzelfde gedrag hier te tonen.

Paul250371
Paul25037118 nov. 2021 - 11:22

Erik Geven Heb je het nou over de politie die "dat Amerikaanse cultuurtje" naar Nederland heeft gehaald? Dan ben ik het geheel eens. Het racisme van de Amerikaanse politie hebben ze hier heel goed geïntegreerd.

Eid
Eid18 nov. 2021 - 13:00

@Paul Ach ja, het is een op een. Want u weet alles.

Paul250371
Paul25037119 nov. 2021 - 15:30

Eid Hoe meer je weet hoe meer je realiseert dat je geen moer weet. Ik weet wel dat jij vluchtelingen liever ziet verrekken dan dat ze hier komen.