Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wat is de kleur van jouw buurt?

  •  
03-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
burenstemmen.jpg
De uitslagen van bijna 10.000 stembureaus
Wil je weten wat jouw buren stemden bij de Tweede Kamerverkiezingen? Door je postcode in te vullen, kun je er achter komen wat jouw buurt stemde. Bestuurskundige Joost Smits zette de uitslagen van bijna 10.000 stembureaus op deze kaart.
klik om de foto om via je postcode uit te zoeken hoe jouw buren hebben gestemd
burenstemmen_620
De uitslagen zijn afkomstig van de Kiesraad. De bolletjes geven aan hoe er gestemd is vergeleken met de uitslagen van 2010. De partij die bij het betreffende stembureau als grootste uit de bus kwam, heeft Smits een kleurtje op de kaart gegeven.
NRC: Wat stemden uw buren? Bekijk de uitslag per stembureau Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar3 okt. 2012 - 9:31

Ach ja, het stukje vergeten bible belt tussen Groningen en Buitenpost. Staphorst is moderner dan dat gebied, moet je nagaan..

meijerlahn
meijerlahn3 okt. 2012 - 9:31

Ben blij te constateren dat ik in een hartstikke linkse buurt/stad Groningen woon.

JongLinks
JongLinks3 okt. 2012 - 9:31

Het is weer goed te zien dat op de plaatsen van de dure huizen de vvd wint. In Amsterdam is de scheiding weer over duidelijk.

Bernie2
Bernie23 okt. 2012 - 9:31

Groningen en Friesland kleuren warm op, nu de rest van Nederland nog. Limburg iets minder bruin en de randstad kil blauw. Niet alleen de randstad. Ik woon middenin een agrarisch gebied in NH waar tuinders en boeren van oudsher CDA (en haar voorlopers) stemden. Maar sinds het tragische overlijden van hun god de ommezwaai maakten naar de VVD. Van de koude kerkbanken naar de kille grootgraaiers. dat plaatje maakt dat clean duidelijk :-)

itsme3
itsme33 okt. 2012 - 9:31

Oops, die wijk van mij kleurt wel heel erg donker (VVD) blauw.

Tom Meijer
Tom Meijer3 okt. 2012 - 9:31

Rood in een zee van blauw. Werk aan de winkel, er valt een hoop te doen.

eeweew
eeweew3 okt. 2012 - 9:31

De bible belt is ook heel mooi te zien.

eeweew
eeweew3 okt. 2012 - 9:31

Oke, ik heb dus nog zo een stembureau gevonden, in dezelfde stad. Maar het verschil is duidelijk. In dit stembureau is de VVD in verhouding iets groter. Ik ga ze eens naast elkaar zetten en kijken wat voor opmerkelijke conclusies ik kan trekken. Dit is echt leuk.

eeweew
eeweew3 okt. 2012 - 9:31

Dat broeikaseffect is natuurlijk een lastige zaak, daar ben ik me van bewust. Maar dat komt vooral omdat er experimenten gedaan zouden moeten worden op een kopie van de aarde om het echt te bevestigen. Mensen die belang hebben bij olie gaan daar mee vandoor en hebben verkopen het verhaal dat het onzin is aan mensen die iet met onzekerheidsmarges om kunnen gaan zoals u. Dit is een sterk versimpelde versie van de werkelijkheid, maar ik heb nu geen zin en tijd het volledige verhaal op te gaan schrijven. Dat ik zelf voor de mensen zou willen kiezen die het meeste verstand hebben an een onderwerp wil toch niet zeggen dat ik anti-democratisch ben? Al erken ik wel dat er veel dingen mis zijn met het systeem van democratie, onder andere dat de beslissingen die via democratische weg genomen worden bijna altijd objectief gezien niet de beste beslissingen zijn. Het hele systeem heft als aanname dat de waarheid democratisch is. Zo heeft het vorige kabinet democratisch besloten dat het klimaatprobleem niet bestaat, dit is direct in staat met de feiten. Dit staat ongeveer gelijk aan dat een volgend kabinet zou besluiten dat het nooit meer regent, om maar iets idioots te noemen. De waarheid is niet democratisch, en iedereen die dat ontkent zou ik willen vragen in een winkelstraat te gaan staan met een moeilijke natuurkundige vraag en te observeren of het universum verandert aan de hand van de antwoorden die de mensen geven.

RMHeijmans
RMHeijmans3 okt. 2012 - 9:31

Leuk om te zien dat onze tree huggers van Groenlinks toch het liefst in in de stad wonen.

eeweew
eeweew3 okt. 2012 - 9:31

VVD hier, dat zie ik zo al op de kaart. Ik kan me als ik over straat loop niet voorstellen dat de buurt daar op stemt

3 Reacties
boeie
boeie3 okt. 2012 - 9:31

Dat zijn nu de mensen die de voorzieningen in nederland betalen ;-)

Candide2
Candide23 okt. 2012 - 9:31

Heb je een eigen huis, Eline, dan mag je vrezen voor nog meer waardedaling. Logisch als je in een buurt met zoveel platte proleten woont. Niet op de koffie bij je buren gaan. Ze zien je wellicht voor een inbreker aan ;-(

Candide2
Candide23 okt. 2012 - 9:31

'Dat zijn nu de mensen die de voorzieningen in nederland betalen ;-)' Ja, en ze krijgen er een prachtig aangeharkt en georganiseerd land voor terug. Kreet van de week. VVD: U vraagt, wij graaien.

rgeurtsen
rgeurtsen3 okt. 2012 - 9:31

Fantastisch werk van Joost Smits. Maar betekent het feit dat dit nieuws is, dat tot nu toe geen enkele partij dit soort inforamtie verzamelde en analyseerde?

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen3 okt. 2012 - 9:31

Dit soort plaatjes worden na elke verkiezing wel ergens gepubliceerd. Dus ja, dit wordt al heel lang door allerlei partijen uitgezocht en bestudeerd.

[verwijderd]
[verwijderd]3 okt. 2012 - 9:31

Hier kunnen GL, D66 en VVD een kabinet vormen. Met name de eerste twee zitten ver boven het landelijk gemiddelde. SP, PVV en PvdA concentreren zich in de wijken met treurnisflats. Allemaal weinig opzienbarend.

3 Reacties
meijerlahn
meijerlahn3 okt. 2012 - 9:31

Als je denkt allers te weten, leef je wel erg geïsoleerd.

eeweew
eeweew3 okt. 2012 - 9:31

Voor de stembureau's die ik heb gezien lijkt dat voor de PvdA niet helemaal waar te zijn.

hannogroen
hannogroen3 okt. 2012 - 9:31

Hier ongeveer hetzelfde. En grappig, CU, SGP en 50+ waren, als het hier aan de buurt lag, niet eens in de kamer gekomen.

MBosman2
MBosman23 okt. 2012 - 9:31

De PVDA en VVD zorgen voor een duidelijke twee-splitsing in de nederlandse samenleving.

1 Reactie
boeie
boeie3 okt. 2012 - 9:31

vooral een tweesplitsing tussen mensen die in de file staan en mensen waar dat niet voor geldt?

eeweew
eeweew3 okt. 2012 - 9:31

Ik weet een leuk spelletje. Wie kan raden waar een stembureau met de volgende uitslag gevestigd is: VVD: 153 PvdA: 436 PVV: 6 SP: 79 CDA: 17 D66: 356 CU: 7 GL: 188 SGP: 1 PvdD: 53 50+: 1 PiratenPartij: 13 (het overige grut laat ik weg, al is het misschien wel leuk om te melden dat de Libertarische partij hier 5 stemmen heeft). Ik wist van het bestaan van dit stembureau en had een zeer sterk vermoeden dat het een zeer afwijkende uitslag zou hebben. Ik denk dat niet niet zo moeilijk is, en ik weet niet of er meer soortgelijke stembureaus waren.

1 Reactie
Andy40
Andy403 okt. 2012 - 9:31

Delta?

eeweew
eeweew3 okt. 2012 - 9:31

Het stembureau dat ik eerder hier geplaatst heb is dat van de betafaculteit van de UvA. Hier zitten de studies. De mist exacte studies die daar zitten zijn biologie en informatiekunde, en de medewerkers van die faculteiten. Dit stembureau is zo afgelegen dat de kans vrijwel 0 is dat er iemand heeft gestemd die daar niet werkt of studeert, het administratief personeel dat er zit is beperkt tot dat van de faculteit. Je ziet dat dit stembureau een heel laag percentage VVD heeft, en zelfs in deze staat GL hier groter is dan de VVD. En D66 zit op 27%, tegen de PvdA op 33%. Toen ik dit zag dacht ik dat dat een mooie kans zou zijn om verschillende populaties studenten te vergelijken, dus ik heb nog twee stembureau's in Amsterdam gevonden die iets met een universiteit te maken hebben. De 2e is het stembureau van de VU, hier gaat het om een algemene populatie studenten, maar mijn vermoeden is dat dit stembureau (omdat het iets minder afgelegen ligt en er ook veel administratief personeel van de VU zit) iets meer vervuild is. Hier doet GL het duidelijk veel slechter maar is er weinig verschil (2 procent punt lager) in de uitgebrachte stemmen op D66. Het 3e stembureau is het stembureau van de universiteitsbibliotheek van de UvA in de binnenstad, dit is duidelijk rechtser en het is ook het enige stembureau in de wijde omgeving waar de VVD de grootste is. Het precentage PvdA is hier lager dan bij het Science Park en de VU, en D66 is ietsje kleiner maar nog steeds buitengewoon groot. GL is hier maar iets meer dan 2 keer zo groot als landelijk. Ik kan op basis hiervan twee conclusie trekken, waar ik eigenlijk persoonlijk zeer blij om ben. Betastudenten stemmen veel minder VVD dan andere studenten en dan de bevolking maar stemmen massaal GL. D66 is bij alle populaties studenten ongekend populair. Wat zegt dit?

3 Reacties
juliusvold
juliusvold3 okt. 2012 - 9:31

Uw onderzoekje bevat toch wat te weinig data om statistisch significante conclusies te kunnen trekken. Wél geloof ik direct dat studenten gemiddeld wat linkser zijn.

Marc Marc
Marc Marc3 okt. 2012 - 9:31

Vooruit dan maar weer, de campus Universiteit Twente VVD 23,7% PVDA 20,02% D66 31,08% GL 4,43%

bruces
bruces3 okt. 2012 - 9:31

Ze beginnen allemaal GroenLinks en zijn over 10 jaar allemaal EuroRechts.