Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wat heeft een bejaarde zonder huis aan een smultuin?

  •  
27-07-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Wat de afbraak van de bejaardenzorg allemaal aanricht
Schiedam is een middelgrote stad met iets meer dan 76.000 inwoners. De gemeente kent zes bejaardentehuizen die in het kader van privatisering en zo in handen zijn gekomen van de Frankelandgroep. Het topmanagement daarvan wordt spectaculair beloond maar daar zullen wij het vandaag niet over hebben. Wij zullen het hebben over sommige gevolgen van wat de verschrikkelijke staatssecretaris Martin van Rijn (die in een vorige functie ongeveer evenveel verdiende als de baas van de Frankelandgroep namelijk meer dan twee en een halve ton euro), over sommige gevolgen dus van wat deze PvdA-bewindsman tot stand wil brengen. Althans hoe dat indaalt op lokaal niveau.
Zoals U inmiddels weet, is het héél slecht voor mensen om hun oude dag in een bejaardentehuis te slijten. Daarom verandert staatssecretaris van Rijn de financieringsstromen zo dat instanties als de Frankelandgroep geen ondersteuning meer krijgen voor het huisvesten van bejaarden die nog enigszins ter been zijn.
Op 12 juli 2013 schreef de Frankelandgroep dan ook het volgende aan het Schiedamse College van B&W:
“Zoals U weet stopt – kort door de bocht samengevat – de overheid met de financiering van intramurale zorg voor ouderen met een ZZP 1 t/m 3 indicatie. De consequenties daarvan worden voel- en merkbaar miv 2014. Voor de Frankelandgroep gaat het o.a. betekenen dat in de periode 2014 t/m 2016 ruim 300 verzorgingsplaatsen afgebouwd gaan worden”. En: “Die hiervoor bedoelde ruim 300 plaatsen zijn momenteel gewoon voor 100% bezeten en er staan (per 11 juli 2013) 258 personen voor op de wachtlijst (waarvan 230 inwoners van Schiedam). De afbouw van de plaatsen zal dus – naast de nodige onrust – o.a. een sterk oplopende vraag naar geschikte woningen voor ouderen én naar WMO gefinancierde zorg en dienstverlening betekenen. Bij de WMO staat U al aan het roer en inzake (sociale) woningbouw is uw rol een groeiende. In dat kader verzoeken wij U bij het ontwikkelen van beleid met het voorgaande rekening te houden”.
Voor nadere vragen kan het Schiedamse college van B&W zich wenden tot Ben de Koning, bestuurder van de Frankelandgroep. Waarschijnlijk krijgen meer gemeentebesturen dezer dagen zulke brieven binnen: de bejaardentehuizen, die nog maar een paar decennia geleden verrezen en er pico bello bijstaan, worden successievelijk gesloten. Gelieve even voor een alternatief te zorgen.
Schiedam heeft net een heftige bezuinigingsronde achter de rug. Als ik door mijn wijk wandel kom ik daar lege vlaktes tegen en een met veel fanfare door een wethouder geopend speelterrein dat de omwonenden zelf van oud hout in elkaar hebben gezet. Elders is een natuurtuin aangelegd. Daar stond tien jaar geleden nog een heleboel flats die de woningbouwvereniging af liet breken om er mooiere en lucratievere architectuur voor in de plaats te zetten. Daar is nu geen geld meer voor. Blijkbaar moeten de bejaardentehuizen – enkele decennia oud of anders prachtig gerenoveerd – ook tegen de vlakte. Dan kunnen ze daar een pluk- en smultuin aanleggen met basilicum en bramen, door de wijkbewoners met burgerkracht te onderhouden.
Dit is een prima zomer om te mijmeren over de ‘kwaliteit van het bestaan’ in relatie tot de kwaliteit van het bestuur.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

JoopSchouten
JoopSchouten27 jul. 2013 - 12:32

Deze kaalslag wordt door de PvdAso's 'verdedigd' in hun 'Van Waarde-manifest'. Je weet wel (of niet) dat zij vinden dat 'de gemeenschap' veel meer zelf kan doen (...). Semi sociaal-democraten hebben hun principes overboord geflikkerd, verschuilen zich achter achterbakse retoriek terwijl ze de Internationale zingen met plastic rozen in hun eeltloze handjes. Backstabbers.

JoopdeJong
JoopdeJong27 jul. 2013 - 12:32

Volgens mij zijn er nu toch wel voldoende dots die je via een lijntje met elkaar kunt verbinden, toch? In het V.K. zijn zij er al ontzettend druk mee. Tegenvraag; "Wat moet een overheid met een enorm aantal economisch onrendabelen?"

Bakoe
Bakoe27 jul. 2013 - 12:32

Of ik de leeftijd haal om eens hulpbehoevend te worden weet ik niet, maar ik denk dat dan maar met een fles whiskey op voor de laatste maal een ritje op de motor ga maken. Met de PvdA aan het roer wil je niet meer in de situatie terecht komen dat je afhankelijk word van de hulp van anderen.

Woeki Hypo
Woeki Hypo27 jul. 2013 - 12:32

Wat heeft een bejaarde zonder huis aan een smultuin? Dankzij “de kwaliteit van het bestuur” volgens de ambities van de neoliberale economie, een realistische topwetenschap van perfectie en managersleer van excellentie, heeft “de kwaliteit van het bestaan” geen (algemene) realiteit en toekomst meer. Volgens de neoliberale economie, dit product van de (top)wetenschap, is het bestaan “gewoon” oorlog: Economie *) is oorlog met andere middelen. Oorlog is politiek met andere middelen. Economie is politiek met andere middelen. Woeki Hypo is gematigd liberaal. *) Economie als neoliberale economie.

jooptheDutchman
jooptheDutchman27 jul. 2013 - 12:32

Outsourcing van de verzorging. Ik heb gehoord dat de Duitse regering 2000 euro per maand (?)per bejaarde betaald voor verzorging/verpleging in het buitenland waar de werkkrachten goedkoper zijn. Klopt dit? Hoe zit het met Nederland?

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos27 jul. 2013 - 12:32

Tja, die frankelandegroep kan weinig verweten worden behalve misschien toch die riante salarissen want daarvan kunnen wellicht wat plaatsen blijven bestaan maar dit is wat de overheid wil. De WMO is de grootste ellende die er is (je moet maar afwachten wat jouw gemeente in het vat heeft en voor wie het is bestemd) en de bejaarden moeten weer lang gaan thuiswonen. Het lijkt me dat je die woede als Schiedammer beter kunt bundelen in actie. De landelijke overheid zal zich er niets van aantrekken, de plaatselijke politiek misschien wel. Overigens, wel eens aan gedacht dat deze brief een slim dwangmiddel is om het Schiedamse bestuur te bewegen om die WMO-gelden voor die instelling vrij te maken?

omaoeverloos
omaoeverloos27 jul. 2013 - 12:32

Eerst wil de overheid dat ik gezond eet, niet rook, geen fijnstof inadem en beweeg en als ik dan oud ben gaan ze ook nog eens een keer verder met betuttelen. Nooit heeft iemand me uit kunnen leggen waarom ik dan wanneer ik eindelijk zo oud wordt als een soort derderangs burger gezien wordt. Laat mij dus nu maar lekker leven.

[verwijderd]
[verwijderd]27 jul. 2013 - 12:32

Ik heb net even via google-maps gekeken naar Schiedam. Wat een verzameling mensen-pakhuizen. Daar valt maar weinig gras te knippen en onkruid te schoffelen. Hooguit onkruidverdelger tussen de tegels en straatklinkers, als er al geen asfalt ligt. Je zult er maar moeten wonen. Onze bejaarden kunnen nog picknicken in de bossen met hun scootmobielen. Op kruipafstanden. Volop vrijwilligers beschikbaar. Geef mij maar een groot dorp op het Brabantse platteland, ver van de randstad.

2 Reacties
HanvanderHorst1
HanvanderHorst127 jul. 2013 - 12:32

Je hebt verkeerd gekeken. Misschien heb je op je leeftijd zo'n speciale computerbril nodig.

meijerlahn
meijerlahn27 jul. 2013 - 12:32

"Hooguit onkruidverdelger tussen de tegels en straatklinkers, als er al geen asfalt ligt. Je zult er maar moeten wonen. Geef mij maar een groot dorp op het Brabantse platteland, ver van de randstad." -------------------------------------- Een kant-noch-wal-rakende reactie op een onderwerp over de toekomst van bejaarden roept een kant-noch-wal rakende reactie op: Geef mij maar de rust en de ruimte, ver van hossende, slempende verklede idioten die ieder jaar het zuiden onleefbaar maken. http://www.youtube.com/watch?v=72fgZd174YQ

[verwijderd]
[verwijderd]27 jul. 2013 - 12:32

Ik hoop niet dat het "ouwe van dagen huis" aan de BK laan in Zwart Nazareth ook gesloopt gaat worden. Dat zou toch wel héél misdadig zijn. Hoewel ik eerder denk dat de oudjes er gewoon uitgepleurd worden om dure appartementen te maken van dit architectonisch schitterende gebouw.

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst127 jul. 2013 - 12:32

Het is heel mooi opgeknapt en een sieraad voor de stad. Als je Schiedam, kent, zegt de volgende mededeling je veel: Gerard Verhulsdonk is er komen wonen.

MarjoleinS2
MarjoleinS227 jul. 2013 - 12:32

Als woningbouw corporaties dan toch gaan investeren in Nieuwbouw " Woningcorporaties investeren 1,5 miljard in Twente "" misschien is het dan een idee om ruimte in te plannen voor inwonende ouders. Lijkt me vanwege de vergrijzing een innovatief plan. Dat betekent dan wel in de hoogte bouwen, immers in de breedte gaat het niet meer lukken als straks 1 op de 2 à 3 bewoners een bejaarde is. Wat er aan privacy overblijft is aan de architect en de portemonnee. En dat laatste geldt voor meerdere zaken; een meer dan gemiddeld hoge bankrekening is toch altijd weer in het voordeel. Tenzij natuurlijk als je een vreselijke (schoon)moeder/vader hebt, maar dan is er wellicht een optrekje in een privéhuis ( krijgt dit woord ook eens nieuwe betekenis :p ) voor de welgestelden. Kortom, ideeën zat, maar het is wel zo handig als graaien geen belemmering vormt voor je geweten. Mensen die op basis van zuiverheid meer dan gemiddeld en hoger verdienen uitgezonderd. En daar zullen er over een decennium vast nog wel een paar van over zijn ondanks een klimaat van het recht van de rijkste...... http://www.tubantia.nl/regio/woningcorporaties-investeren-1-5-miljard-in-twente-1.3932676?ref=carousel

1 Reactie
lembeck
lembeck27 jul. 2013 - 12:32

Marjolein, die zijn er al: http://www.aedes.nl/content/artikelen/klant-en-wonen/wonen-met-zorg/instrumenten/Instrumenten--Kangoeroewoningen-en-mantelzorg.xml Punt blijft wel de toestemming en vergunning van de gemeente om zo'n woning te mogen bouwen. Bij zorgbehoevenden en ouderen zullen die beneden moeten wonen en hun kinderen met kleinkinderen boven. Ook dat zal voor een aantal mensen onaanvaardbaar zijn. Maar op zich vind ik dit geen slecht idee.

TheRealHandyman
TheRealHandyman27 jul. 2013 - 12:32

Mensen denken nog steeds dat als we bejaarden wegstoppen in een bejaarden stal dat ze ons dankbaar moeten zijn... Rare beredenering. De kaalslag hebben we aan ons zelf te danken. We hebben van de nood een deugt gemaakt. Stop maar lekker weg, dan heb je er geen last meer van, ipv zelf zo veel als mogelijk voor de oudjes te zorgen en dat noemen we dan sociaal beleid?

1 Reactie
Diantha2
Diantha227 jul. 2013 - 12:32

Het zijn geen kinderen waar we het over hebben. Als ik kijk naar de mentaliteit van de (liberaal als het hen uitkomt) babyboomgeneratie om mij heen, dan kunnen zij het zich makkelijk permiteren om zelf voor hun oude dag te zorgen. Aandelen, koophuis met overwaarde, etc. Maar wat zegt men? Dat ze het helemaal op gaan vreten alvorens ze fysiek en mentaal achteruitgaan, omdat ze het niet eerlijk vinden dat een 'pauper' dezelfde verpleeg of bejaardenzorg krijgt maar er veel minder voor hoeft te betalen. Of zoals zij het zeggen: ik heb hard gewerkt en gespaard en wordt nu dubbel bestraft. Zij die er een potje van hebben gemaakt, die worden net zo goed beloond. Dat is natuurlijk zo, maar het gros van de (echte) ouderen die nu zo duur zijn in de ouderenzorg en zelf weinig afdragen, konden niet beter. De komende generatie heeft natuurlijk ook die categorie, maar dus ook de categorie die ik zojuist beschreef: egoïstisch en niet willen bijdragen. Ze begrijpen ook niet dat de zorg die ze gaan gebruiken daadwerkelijk zoveel kost. (Ik ken genoeg babyboomers die niet begrijpen waarom en verpleeghuis duurder is dan een pampercruise naar een derdewereld gebied. Dat zegt natuurlijk al genoeg over hun sociale motieven wat betreft eerlijk loon en dat sociale verzekeringen niet alleen gaan om er zelf direct uit halen wat je investeert.) In het kort: veel komende ouderen hebben de mogelijkheid zichzelf in te dekken tegen slechte zorg maar doen dit niet, soms zelf met opzet. De groep die niet de mogelijkheid had iets beters op te bouwen lijdt hier natuurlijk ook onder, want er is minder budget over terwijl er daarbij ook meer mensen van dat budget verzorgd moeten worden. Van types die zo materialistisch en egocentrisch zijn kun je niet verwachten dat ze de huidige (oude) ouderen verzorgen, laat staan dat hun kinderen de mentaliteit hebben dat bij henzelf te doen. Of die kinderen hebben de mentaliteit wel maar zijn die ouders zat om deze reden. Gelukkig is de levensstijl van deze generatie ook beroerd, dus zitten ze niet zo lang in het systeem als die van vóór de oorlog.

schleborsjki
schleborsjki27 jul. 2013 - 12:32

Joop de Jong, za 27 juli 2013 16:02 Reageer op Joop Joop Volgens mij zijn er nu toch wel voldoende dots die je via een lijntje met elkaar kunt verbinden, toch? In het V.K. zijn zij er al ontzettend druk mee. Tegenvraag; "Wat moet een overheid met een enorm aantal economisch onrendabelen?" To-taal van de pot gerukt.

3 Reacties
JoopdeJong
JoopdeJong27 jul. 2013 - 12:32

Sorry, maar mijn dots met lijntjes en het beleid van dit kabinet, ondersteunen mijn uitspraak. "To-taal van de pot gerukt." Ik had het niet beter kunnen verwoorden.

JoopdeJong
JoopdeJong27 jul. 2013 - 12:32

Heb je toevallig ook nog nagedacht over het volgende ballonetje die dit schitterende kabinet heeft opgelaten, de pensioenleeftijd verhogen van 67 naar 71, met een jeugdwerkloosheid van 16,2% en het inzetten van pensioengelden in de economie? Heb je misschien ook nagedacht wat de volgende stap van dit schitterende kabinet zou kunnen zijn? Pensioenleeftijd verhogen naar 75? en de pensioencentjes zijn opperdepop?

lembeck
lembeck27 jul. 2013 - 12:32

Thon de Bruin: Tegenvraag; "Wat moet een overheid met een enorm aantal economisch onrendabelen?" Stel jij nu deze vraag? Heb je daar zelf een antwoord op? Ik ben erg nieuwsgierig naar jouw oplossingen.

jooptheDutchman
jooptheDutchman27 jul. 2013 - 12:32

Outsourcing? Is het waar dat de Duitse regering 2000 Eoro per maand (?) betaald voor het verzorgen van bejaarden in het buitenland, waar de verzorgers goedkoper zijn? Wordt hier in Nederland al over gepraat?

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst127 jul. 2013 - 12:32

Kijk eens naar deze uitzending van Tegenlicht.....http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1304201

neutralist
neutralist27 jul. 2013 - 12:32

Bejaardenhuizen zijn perfect, nooit wegdoen. Dat thuis blijven wonen van oudjes is idioot en voor een grote groep onbetaalbaar.

1 Reactie
lembeck
lembeck27 jul. 2013 - 12:32

Dus waarom staan er dan zoveel verzorgings appartementen leeg of te koop voor onder de 20.000 euro? Ik bedoel het destijds duurdere segment ervan.

JoopdeJong
JoopdeJong27 jul. 2013 - 12:32

@Raven63 Als jouw vriendin beschikt over internet dan zou ik haar deze site willen adviseren. http://www.ukcolumn.org/ In aanvulling op mijn eerdere reacties hier geplaatst. http://www.dailymail.co.uk/news/article-2379984/Bedroom-tax-Man-slits-throat-benefits-advice-office-protest.html http://www.dailymail.co.uk/news/article-2380205/Ambulance-drivers-told-NOT-death-list-patients-hospital-Patients-tell-GPs-want-die-home-denied-vital-emergency-treatment.html

1 Reactie
lembeck
lembeck27 jul. 2013 - 12:32

Tks, Joop. Ik had sommige dingen al gehoord, maar nog niet over die wanhoopsdaad. Mijn vriendin is 89 en heeft geen computer. Die gaat er ook niet meer komen. Ze is in de gelukkige omstandigheden dat ze nog maar een miniem deel moet afbetalen aan de hypotheek en daardoor veel goedkoper kan wonen dan veel andere mensen. Ze prijst zichzelf gelukkig niet in een 'council house' te wonen. Ik ben het erg met haar eens. Onmenselijke wet- en regelgeving daar en geloof me, die komen hier ook. Wat we nu zien is het topje van de ijsberg, ben ik bang. De rijken buiten schot houden en alles weghalen bij de middeninkomens en de minima. Nu nog word ik hierop uitgelachen, c.q. 'aangevallen', maar ik zeg alleen maar: wait and see. It WILL happen.

Woeki Hypo
Woeki Hypo27 jul. 2013 - 12:32

Wat heeft een bejaarde zonder huis aan een smultuin? Markt of marktwerking in neoliberale zin is verstoring van de rust en de vrede, ook voor ouderen en bejaarden, eufemistisch dynamiek genoemd. Als u de rust of de vrede wilt herstellen, dan noemen neoliberalen dat marktverstoring. Over de kwaliteit van het bestaan. Wie verstoort het bestaan en de kwaliteit? Woeki Hypo is gematigd liberaal.

1 Reactie
lembeck
lembeck27 jul. 2013 - 12:32

Vinger precies op de zere plek, Woeki. Knap!