Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Wat hebben (extreem)rechtse Turken te zoeken op Nederlandse bodem?'

  •  
31-01-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
235 keer bekeken
  •  
ANP-50709472
Een politiek frame dat rechtse Turken voortdurend gebruiken is om de PKK met IS te vergelijken. Maar deze vergelijking is bizar
Met verbazing heb ik het stuk van Münire Manisa op Joop gelezen. Het zou zo maar door Erdogan geschreven kunnen zijn! Onder een politiek activistische titel ‘Wat heeft terreurorganisatie PKK te zoeken op de Nederlandse bodem?’ roept zij politiek en mensheid op om de PKK te verbieden? En om de aandacht bij haar lezers te wekken, noemt zij meteen in de lead van haar pamflet de misdaden van de PKK, waaronder de dood van 30 kinderen en baby’s.
Om even de stijl van Manissa te hanteren: bij deze de oproep aan haar om met betrouwbare en onafhankelijke bronnen te komen voor dit soort misdaden. En anders zou het haar sieren om deze ongefundeerde stellingen buiten beschouwing te laten.
Oorlogspropaganda Ondergetekende is namelijk geboren in de regio waar de strijd tussen de PKK en het Turkse leger al decennia dagelijks vaste kost is. Maar als Assyriër, dus noch Koerd noch Turk, kan ik als onpartijdige partij redelijk van afstand de misdaden van beide partijen in ogenschouw nemen. Het verhaal dat de PKK gericht baby’s en kinderen heeft vermoord is afkomstig van het Turkse leger en staatsmedia. Dit wordt ook voortdurend herhaald in de afgelopen veertig jaar, zodat mensen die te weinig deskundig zijn in dergelijke oorlogspropaganda gaan geloven. Er zijn nooit onafhankelijke journalistieke bronnen aanwezig voor dit verhaal, laat staan onderbouwing door wetenschappers (lees: onafhankelijke onderzoekers). PKK vermoordt namelijk geen kinderen en baby’s. Nooit gedaan! Wel kunnen in een oorlogssituatie noodlottige ongevallen plaatsvinden, maar daar hebben de Koerden geen baat bij. Zij hebben namelijk hogere doelen: hun droom is een onafhankelijk Koerdistan!
Verder komt Manisa in haar stuk ‘klaar’ met oproepen om de vlag van de PKK te verbieden en vergelijkt graag de PKK met IS. Om dit soort beredeneringen kracht bij te zetten herhaalt zij het standpunt van de Europese Unie en Nederland dat de PKK een terroristische organisatie is. De ruimte om op alle bizarre oproepen van Manisa in te gaan is helaas te kort om haar van repliek te kunnen dienen, daarom zal ik alleen het punt van terrorisme bespreken.
Politiek frame Een politiek frame dat rechtse Turken voortdurend gebruiken is om de PKK met IS te vergelijken. Maar deze vergelijking is bizar. In de afgelopen eeuw zijn er slechts een paar misdaden geweest die vergelijkbaar zijn met de misdaden van IS, namelijk: Assyrische/Armeense genocide, de holocaust, de genocide in Rwanda en Cambodja. De PKK heeft dergelijke misdaden nooit gepleegd. Ja, er is oorlog tussen twee volkeren, tussen een Navo-leger en een bevrijdingsbeweging van een volk, en daar vallen slachtoffers en beide partijen maken fouten. Het Turkse leger heeft vele malen meer misdaden gepleegd dan de PKK. Waarom noemt Manisa ‘haar’ leger niet terroristisch? Ondanks dat de EU ooit de PKK op een lijst heeft geplaatst, dient ook Manisa te weten dat dit niet meer is dan een politieke beslissing om strategische Navo-partner Turkije te paaien. Het was dus meer voor de bühne. Een strategische beslissing. Dat doen politici vaker in dit soort zaken. Een onafhankelijk, in Amsterdam geboren opiniemaker hoort dit te zien en te weten.
Dat de Europese politici PKK niet als een terroristische beweging zien, mag toch duidelijk zijn: Wie werkt samen met de YPG (lees: PKK) in Syrië? De PKK is onze betrouwbare bondgenoot ‘on the ground’ en wij helpen hen met onze F16’s. Om dit soort feiten in te kunnen zien en te accepteren dienen extreemrechtse Turken in Nederland hun zeer verwerpelijke extreem-nationalistische gevoelens die door Ankara gevoed worden los te laten. Anders blijven mensen als Manisa zich vergapen aan sprookjes die Erdogan de wereld instuurt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.