Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wat gaan we doen als het gas op is?

  •  
08-01-2014
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
210 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
'De industriepolitiek, die in de jaren '70 nog werkte, heeft geen toekomst meer'
Bestuurders en bewoners in Groningen zijn boos. “Onze huizen zijn geen stuiver meer waard, we lijken wel een wingewest” en “We zijn door Den Haag in de steek gelaten omdat het Rijk de inkomsten belangrijker vindt dan bewoners.” Onderzoek van Minister Kamp concludeert dat er geen sprake is van waardevermindering van de huizen in Noord-Groningen. Ondertussen gaan bodemdaling en gasbevingen gewoon door en vallen bedrijven in de regio om; zoals recent aluminiumsmelter Aldel. Waarom zijn er eigenlijk energievretende aluminiumsmelters in Nederland gevestigd? Waarom worden er in Nederland nog nieuwe kolencentrales gebouwd?
Begin jaren ’70 was het een begrijpelijke strategie om vanwege de enorme gasbel en de ‘belofte’ van kernenergie energie-intensieve bedrijven aan te trekken en zo werkgelegenheid te creëren. Energiegrootverbruikers zoals olieraffinaderijen, de chemische sector en staal-, zink- en aluminiumproducenten floreerden met hulp van de staat. Ten behoeve van het inmiddels ook failliete aluminiumbedrijf Zalco werd de kerncentrale Borssele neergezet en Aldel werd bovenop het aardgas gebouwd. De zware industrie deed het goed in Nederland en creerde werkgelegenheid en welvaart.
Oliecrisis Er waren plannen voor veel meer kerncentrales maar kernenergie bleek toch niet zo goedkoop en plannen voor 35 kerncentrales langs de Nederlandse kust werden geschrapt. Door de oliecrisis gingen ook de olie- en gasprijzen omhoog. En nu zet Groningen grote vraagtekens bij de gaswinning. De toezichthouder, het Staatstoezicht op de Mijnen, zegt dat de winning snel teruggebracht moet worden.
Acht provincies en vele gemeenten willen geen schaliegaswinning. Ook voor kolencentrales, een nieuwe bron van goedkope stroom voor de zware industrie, kalft de steun af. Het is een vicieuze cirkel; de economie en de schatkist zijn afhankelijk van de inkomsten van gaswinning en zware industrie, die industrie is afhankelijk van lage energieprijzen en dus regelt de overheid keer op keer goedkope energie. Nu door het faciliteren van nieuwe kolencentrales, door kortingen op de CO2-prijs of door supergoedkoop transport van stroom. En door het maximaal openhouden van de gaskraan in het Noorden.
Industriepolitiek Groningen heeft inmiddels te kampen met bodemdaling, aardbevingen, onverkoopbare huizen, beschadigde monumenten, vervuilende kolencentrales aan de rand van de Waddenzee en toenemende werkloosheid. De industriepolitiek, die in de jaren ’70 nog werkte, heeft geen toekomst meer. Toch is de Commissie Meijer, die een oplossing voor de Groningse problematiek moest zoeken, niet met een alternatieve economische strategie gekomen. Ze probeert de onvrede in Groningen te dempen en de steeds omvangrijker schade te beperken.
De commissie stelt een fonds voor met een flink bedrag erin voor mooie dingen voor de regio, voor economische stimulans, aanpakken van de ergste schadegevallen en voor een overlegtafel waar iedereen mag meepraten. Op zich prima, maar de gaswinning en het ‘verjubelen’ van de gasbaten gaan, ook met hun advies, onverminderd door.
Commissaris van Koning in Groningen Max van de Berg heeft zijn eerste bod al een tijdje op tafel liggen. Een miljard in de komende 20 jaar. Gezien de gasopbrengst tot nu toe van 250 miljard geen groot bedrag. Er komen vast wat achterhoede gevechten over de exacte hoogte van het bedrag, waar het aan uitgegeven mag worden; hoeveel huizen afgebroken en aardbevingsbestendig teruggebouwd gaan worden. De Alders overlegtafel over Schiphol hanteert exact dezelfde strategie dus Groningers kunnen alvast de Schipholdossiers lezen om te weten ze wat hen boven het hoofd hangt.
Conglomeraat van de gevestigde belangen Nederland gaat gewoon door met de strategie van goedkope energie, zware industrie en werkgelegenheid van het verleden. Geen idee wat we gaan doen als het gas op is. Plannen voor een moderne industriepolitiek lopen stuk op het conglomeraat van gevestigde belangen. Daarom roept de Duitse Energiewende bij de werkgevers en de vakbonden in Nederland zo weinig enthousiasme op. Maar de contouren van een alternatief zijn er voor wie wil zien.
Groene industriepolitiek dus. Nederland is sterk in de off-shore industrie en overal ter wereld vragen ze om kennis over windmolenparken, dijken en baggeren. In Groningen en elders in het land liggen schone energieplannen op de tekentafel. In Zuid-Nederland zijn er kansen voor een moderne en schone auto-industrie waarin bijvoorbeeld de electrische autofabriek van Tesla samenwerkt met de Technische Universiteit van Eindhoven. De chemie-industrie kan overschakelen van olie als grondstof naar biotechnologie waarin planten gebruikt worden. Denk aan Coca Cola-flesjes van zetmeel in plaats van plastic.
Laat de overheid zich inspannen zodat de Nederlandse groene innovaties de markt bereiken. Begin nu met de omslag van een energie-intensieve halffabrikaten-economie naar een hoogwaardige, energie-efficiënte kenniseconomie. Draai de gaskraan een flink stuk dicht. Dan maakt ook in Groningen de boosheid plaats voor bedrijvigheid.

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (29)

marietjejansen
marietjejansen8 jan. 2014 - 14:41

Helemaal gelijk. Maar met een kabinet als dit niet veel kans.

Marc Marc
Marc Marc8 jan. 2014 - 14:41

In Duitsland weten ze precies precies hoe ze om moeten gaan met hoge gasprijzen. Ze bouwen gewoon 10 kolencentrales. En het ironische is dat ze dit doen omdat mede onder invloed van Greenpeace, de kerncentrales gesloten worden. Nog ironischer is dat Greenpeace ook nog eens faliekant tegen schaliegas is waardoor, voor zover schaliegas al winstgevend te maken is, er geen gascentrales worden bijgebouwd. Het gevolg: Duitsland heeft in 2012 1,5% meer CO2 uitgestoten en in 2013 2% meer. Prima dat GroenLinks energie-efficiëntie wil bevorderen maar op energievoorziening gebied hebben ze geen realistische oplossingen. De focus op omschakelen naar een biobased chemische industrie is ook wat dubieus. Hebben we dan niks geleerd van de biofuels?

rbakels
rbakels8 jan. 2014 - 14:41

Tegen die tijd hebben we energie uit kernfusie, schone kernenergie met water als grondstof. Zie www.iter.org Maar mevrouw Van Tongeren laat een heel ouderwets bijna gereformeerd "groen" geluid horen: wie geniet wordt gestraft! Behalve dat dit mij vervult van pure nostalgie helpt dit ook om Groen Links regelrecht naar de ondergang te voeren. Toch jammer want in de EU doen ze wel goede dingen. Conclusie: Van Tongeren is gewoon over de datum!

omaoeverloos
omaoeverloos8 jan. 2014 - 14:41

En weer wordt een inktzwarte toekomst geschetst als we NU niet ingrijpen. Klimaat, energie, levensstandaard, het ene doemscenario na het andere komt voorbij. Waarom willen de mensen van nu toch altijd de problemen van de toekomst oplossen. Geen vertrouwen in de komende generaties? Vreemd is dat toch, onze voorvaderen hadden een probleem toen de turf opraakte, maar dat is geruisloos opgelost. Of, om dichter bij deze tijd te blijven, het www werd 15 jaar geleden met 9600b modems afgeschuimd, nu heeft een ieder breedband of glasvezel. Mensen gaan geen virtuele problemen oplossen, mensen lossen reeele problemen op. Wat als? is leuk voor rond de borreltafel, maar volstrekt irrelevant wanneer het gaat om problemen uit de toekomst met de technologie van vandaag op te lossen. Natuurlijk is het leuk wat te spelen met molentjes en zonnepanelen, belangrijker is het echter onze toekomstige generatie zoveel mogelijk tijd te geven hun problemen op te lossen. Dus nu zoveel mogelijk besparen op grondstoffen en energie, dat kost weinig tot niets, en ervoor zorgen dat de exploderende groei van het aantal mensen sterk wordt teruggedrongen. Dat is namelijk ons probleem, waar deze generaties een oplossing voor moet vinden: onze ongebreidelde voortplantingsdrift verminderen!

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten8 jan. 2014 - 14:41

''Wat gaan we doen als het gas op is?'' Nog meer belasting heffen schat ik zo in.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten8 jan. 2014 - 14:41

''Wat gaan we doen als het gas op is?'' Weer leven in zelfvoorzienende communes, alles bettrekken uit de natuur, met de hele familie in 1 bed slapen tijdens de dan weer koude winternachten en vervoer middels paard en wagen en/of ezelkar.

bosmaniack
bosmaniack8 jan. 2014 - 14:41

In 2012 heb ik al onderzoek gedaan naar de duurzame economie in Noord-Nederland en het onvermijdelijke feit dat de Aardgasbaten afnemen van 14 miljard naar 2 miljard per jaar in 2030. Daarom ook wel kaders en ideeen voor de biobased economy, maar die komt percentueel nog nauwelijks van de grond nu. Nederland is nl. een land van ideeen en onderzoek, maar geen land van de maak industrie, ondernemers en uitvoerders. Daar gaat het dus ook erg mis. Op papier willen we wel wat. In de praktijk komt het er niet van. Op papier in beleidsnotities blijven we daarnaast ook nog heel erg achter lopen. Dus ik ben er absoluut niet positief over. Het Noorden blijft nog heel heel lang ver onderontwikkeld qua werkgelegenheid en economie of je moet nu drastisch iets gaan veranderen. Maar daar is Nederland te conservatief voor.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten8 jan. 2014 - 14:41

''Wat gaan we doen als het gas op is?'' Dan gaan we massaal mevrouw van Tongeren en de apocalyptische profetieën van Groen Links serieus nemen!

opmerker
opmerker8 jan. 2014 - 14:41

In reactie op Piet de Geus, Koken op inductie, smaakt ook veel lekkerder als je het koud hebt In reactie op op Gait Hammer, , Ik ga alvast mijn kolenhok timmeren In reactie op Truus Beek, Dan wint Frankrijk toch nog van Duitsland.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten8 jan. 2014 - 14:41

'''Wat gaan we doen als het gas op is?'' Alle verantwoordelijke politici van de afgelopen halve eeuw met pek en veren het land uit jagen, omdat de Noren wel en wij niet allemaal miljonair zijn.

bosmaniack
bosmaniack8 jan. 2014 - 14:41

Moet je wel vertellen wat je wel gaat doen in Groningen, zoals het datacenter in Groningen met een koelcenter met restwarmte of grootschalige algenkweek.

HenkDaalder2
HenkDaalder28 jan. 2014 - 14:41

Een ding staat vast, vvd'ers en VNO NCW bedrijven als Shell, zullen ons land blijven uitvreten tot we ze er uit zetten. Naarmate het gas op raakt wordt het steeds duurder, dus mensen die het kunnen betalen zullen hun huis energie neutraal verbouwen. Dat kan iedereen nu al doen Zie bijvoorbeeld http://energiesprong.nl De VNO NCW bedrijven, de uitvreters, zullen in den Haag steeds meer subsidie regelen, want anders kunnen ze niet goed tegen de concurrentie op, zeggen ze. De concurrentie, dat zijn de bedrijven die voorop lopen met energiebesparing en duurzame energie. Daarnaast zou het handig zijn als Nederland op grote schaal stroming gaat opwekken met windmolens. En dan in het voordeel voor burgers. Elk huishouden en MKB bedrijf een eigen stukje windpark Dan besparen we heel veel op aardgas Maar helaas, dat mag niet van VNO NCW, en dus ook niet van de ambtenaren En helaas vinden volksvertegenwoordigers het wel goed dat burgers uitgemolken worden Nederlanders laten zich heel gemakkelijk uit melken. Zolang we dat laten doorgaan, gaan de uitvreters van de vvd lekker door. Bouw windpark en alsof het woonwijken zijn http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2014/01/bouw-windparken-als-woonwijken-waar-burgers-een-kavel-kopen/

lembeck
lembeck8 jan. 2014 - 14:41

Ik ga na mijn 65ste echt op zoek naar een andere huurwoning. Liefst eentje met een schoorsteen, zodat ik op de plek van de haard van vroeger een houtkachel kan laten plaatsen. Met LED verlichting op batterijen en een radio op batterijen en reservebatterijen in de kast heb ik twee van de drie noodzakelijke dingen al kunnen regelen. Wat water betreft zal ik laag moeten wonen, zodat ik geen elektrisch aangedreven pomp nodig heb om het in mijn woning te krijgen. Als dit allemaal zal lukken kan ik me wel redden, denk ik.

2 Reacties
politiekistuig
politiekistuig8 jan. 2014 - 14:41

En niet te vergeten een kettingzaag,hout om hok te timmeren zodat je hout droog ligt. Boomstammenklem voor veilig kortzagen, kloofbijl of bij grootverbruik kloofmachine. Auto met aanhangwagen om bomen/ hout te vervoeren. Dat word nog een hele investering op je 65 met een AOW en een klein pensioen. Ik had de cv maar een graadje of 2 lager gezet , een twee lekkere dikke truien gekocht, denk dat dat een goedkopere oplossing is.

edgarmat
edgarmat8 jan. 2014 - 14:41

@Raven, "Liefst eentje met een schoorsteen, zodat ik op de plek van de haard van vroeger een houtkachel kan laten plaatsen." Ho ho, dat gaat zomaar niet; dan krijg je de anti-houtrook militie op je af: www.houtrook.nl en www.netwerkhoutrook.nl ;-)

JoopSchouten2014
JoopSchouten20148 jan. 2014 - 14:41

CV-ketels naar oud vuil brengen.

1 Reactie
Marc Marc
Marc Marc8 jan. 2014 - 14:41

Dat lijkt mij energetisch gezien niet zo slim Joop. Een alternatief is namelijk dat iedereen aan de warmtepomp gaat i.c.m. lage temperatuur verwarming (LTV) zoals vloerverwarming en wandverwarming (zonder LTV heb je met een warmtepomp meer CO2 uitstoot dan bij een HR ketel) Wanneer dan in hartje winter, wanneer het minder waait en er nauwelijks zon is, we met zijn allen met een cop van 2 ons huis verwarmen dan klapt het hele elektriciteitsnet in elkaar omdat er te weinig kolenstroom is. (elektriciteitsnet moet immers bemeten worden op het worst case scenario anders krijg je een black-out) Gelukkig presteren warmtepompen beter als het niet heel koud is waardoor een gemiddelde cop van 3 best gehaald kan worden met een lucht/ (water/lucht) warmtepomp maar de besparing is minder groot dan je denkt aangezien er in de hele keten van elektriciteitsopwekking ca 2/3 verlies is. Voor de wat vermogende mensen is een brine/water warmtepomp aan te bevelen waardoor gemakkelijk een gemiddelde cop van 4 - 5 gehaald kan worden. Die krengen zijn alleen zo duur dat ze zich gedurende de economische levensduur niet terugverdienen. Gezien de kosten van de bronboring is het alleen een overweging indien je al een zeer energiezuinig huis hebt en daar zijn er procentueel gezien niet zo veel van. Alternatief is allemaal aan de pelletkachels of houtkachels. Maar of dat zo fijn is voor het regionale fijnstofgehalte valt nog te bezien. Is het met deze kennis nog steeds een goed idee om de CV ketel vaarwel te zeggen Joop of heb jij nog wat goede ideeën als alternatief voor de CV ketel?

rabotnikeh
rabotnikeh8 jan. 2014 - 14:41

Het probleem van groene dromers is het volgende: 80% van de beleidswensen gaat over het 'vernietigen' van het oude, het slechte: industrie, milieuvervuiling, etc. 20% van de beleidswensen gaat over het alternatief: schone energie, kenniseconomie en duurzaamheid. Kanttekeningen bij die 20%: de realisering ervan in de economische werkelijkheid is allerminst zeker (zwaar gesubsidieerd, geen duidelijk perspectief op inkomsten, etc...) Ik stel een alternatieve (duurzame!) spelregel voor: "Je mag pas voorstellen doen voor maatregelen om 'het slechte' af te schaffen, als je je alternatief economisch overtuigend is". Minder dan dat? Dan ben je alleen een lieve dromer...

2 Reacties
toshiba
toshiba8 jan. 2014 - 14:41

het oude is ook zwaar gesubsidieerd en het beleidsplan 2050, opgesteld door vooraanstaande wetenschappers, universiteiten t/ m McKinsey aan toe, hebben allang een sterke case neergelegd. het probleem is niet economisch, maar politiek.

pietdeg2
pietdeg28 jan. 2014 - 14:41

"Kanttekeningen bij die 20%: de realisering ervan in de economische werkelijkheid is allerminst zeker (zwaar gesubsidieerd, geen duidelijk perspectief op inkomsten, etc...)" Zullen we dan wel even een gelijk speelveld creëren? Dus ook stoppen met het subsidiëren van kolencentrales, van kernenergie en van stroom voor grootgebruikers? Dat laatste is overigens waar Aldel op hoopte: goedkopere energie over de rug van de consument die de volle mep mag betalen om dat voordeeltje te compenseren. Als jij niet op een rendabele manier aluminium kunt smelten dan ga je maar kazen smelten in plaats van je energierekening bij een ander dan je klanten over de schutting te gooien.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij8 jan. 2014 - 14:41

" Centrale bank Oslo: allemaal miljonair " " Het uit olie- en gasinkomsten opgebouwde nationale spaarpotje bevat dus nu ruim 5,1 biljoen Noorse kronen. " Maar Nederland heeft zijn aardgasbaten gewoon uitgegeven als de eerste de best loterijwinnaar. http://www.telegraaf.nl/buitenland/22194343/__Alle_Noren_blijken_miljonair__.html

1 Reactie
lembeck
lembeck8 jan. 2014 - 14:41

Alle Noren Miljonair... fijn voor al die daklozen in Oslo bv... en het groeiend aantal armen in het land. De miljoenen komen dus niet waar ze ook moeten zijn, maar blijven in de zakken van de grootgraaiers.

Gaitj
Gaitj8 jan. 2014 - 14:41

Kom, kom, mensen! Niet zo klagen! Volg toch het advies op van Wiebe Draijer, de man die mede verantwoordelijk is voor het energie-akkoord dat ons veel geld gaat kosten: "Maar wat ik mensen wel kan adviseren: doe de kachel eens uit. Zeker als je boven, rechts en onder je ook bewoners hebt die ook stoken. Dan komt de warmte al van alle kanten binnen." Ik kon het eerst ook niet geloven maar dit is echt een quote van hem.... Nota bene voorzitter van de SER!!!

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg28 jan. 2014 - 14:41

"dit is echt een quote van hem" En alleen geldig voor mensen met buren boven, onder en naast. Maar dan kun je inderdaad voluit profiteren van andermans stookkosten. Totdat die mensen boven, onder en naast je net zo bijdehand zijn natuurlijk. Aangezien iedereen al verwarming met een thermostaat heeft (kennelijk is dat onze SER-voorzitter ontgaan) slaat die al automatisch af, of de warmte nu zelf is geproduceerd of van de buren komt. De verwarming uitzetten omdat het dan warm genoeg is is dan ook vooral parasitair: jij verstookt minder maar je buren meer.

Robert Follon
Robert Follon8 jan. 2014 - 14:41

"een energie-intensieve halffabrikaten-economie"... Dat economisch 'recht' behouden we voor aan de ontwikkelingslanden? Productie moet immers ergens plaatsvinden en dat kost grondstoffen, stroom en gas. Aldel ging kapot aan de (relatief) hoge stroomprijs waardoor productiekosten boven de marktprijs lagen. Er was geen sprake van vraaguitval, dus de capaciteit (en energieconsumptie) van Aldel zal elders worden ingevuld. Met biologisch afbreekbare colaflesjes is Groningen niet geholpen.

1 Reactie
Gaitj
Gaitj8 jan. 2014 - 14:41

Ik zie ook gen enkele reden waarom we in NL geen energie-intensieve productie zouden kunnen hebben. We hebben tenslotte overcapaciteit in energie-opwekking. Met de dalende prijs van steenkool biedt dat interessante mogelijkheden.

opmerker
opmerker8 jan. 2014 - 14:41

Nog geen enkele goede tip gezien wat we gaan doe als het aardgas op is. We hebben hier heel veel gestudeerden dus de oplossing is snel gevonden, of niet?

2 Reacties
pietdeg2
pietdeg28 jan. 2014 - 14:41

"Nog geen enkele goede tip gezien wat we gaan doe als het aardgas op is." Kun je dat niet zelf bedenken Wim? Dan ga je toch keramisch koken of op inductie?

Gaitj
Gaitj8 jan. 2014 - 14:41

Als u de reacties zorgvuldig doorleest worden er wel degelijk alternatieven genoemd. Ik denk zelf dat we (en onze kinderen) het moeten zien uit te zingen met fossiele brandstoffen (steenkool, bruinkool, (schalie)gas, olie) zolang er geen serieuze alternatieven zijn. Aan nieuwe en veilige manieren van energie-opwekking wordt gewerkt...