Joop

Wat een vernedering is het moderne koningschap

  •  
27-04-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
34340991276_8da5678946_z
Ik heb grote bewondering voor het incasseringsvermogen van het Huis van Oranje
Het was een interessante week vol onverwachte gebeurtenissen, in binnen- en buitenland. Ik hoopte dan ook op een aardige aflevering van Pauw. Daar verscheen de begenadigde talkshowhost op mijn flatscreen. Uit zijn borstzakje puilde een oranje zakdoek van grote omvang. Aan tafel bevonden zich bekende Nederlanders, die – leerden de kijkers meteen – waren verdeeld in het het team Ellie en het team Donnie. Ook zij waren met zo´n oranje zakdoek uitgedost.
Pauw hoopte dat ik het hem niet kwalijk zou nemen dat het die avond niet over de actualiteit ging. Het was immers weldra Koningsdag. Daarom werd de hele uitzending besteed aan de jaarlijkse Pauw koningsquiz waarin de beide teams het tegen elkaar opnamen. Ellie en Donnie deden nog of ze serieus van elkaar wilden winnen ook. Hierna volgde de ene stupide vraag na de andere waarop de bekende Nederlanders poogden een origineel of geestig antwoord te geven.
De hele week had de NPO het publiek al geïrriteerd met een vooraankondiging van de reportage over het bezoek des konings aan Amersfoort. Daar zou het ‘wij’-gevoel zichtbaar worden en de koning, de koning zou op zijn kennis van de regio worden getest! Het was weerzinwekkend. Het was tenenkrommend. De koning op zijn kennis van de regio getest! De uitzending van Pauw wist nog grotere diepten te bereiken. Wie vloog Willem Alexander na die zestien moeilijke uren – elfstedentocht, weet je nog? – het eerst in de armen? Wat later zagen wij een juichende koning. Waar stond de koning precies voor te juichen? Raden maar, mensen. Het publiek applaudisseerde voor elke snaaksheid terwijl Pauw team Ellie en team Donnie naar de bodem van zijn Marianentrog stuurde met een vraag over de gesel van het wildplassen op Koningsdag.
Vernedering Wat is het koningschap in deze moderne tijd toch een vernedering. Omdat men verjaart, wijkt de serieuze nieuwsvoorziening voor gezwijmel van bekende Nederlanders met een te groot oranje pochet. Hans Jansen, de voorzitter van VNO/NCW verschijnt in beeld en vertelt dat het koninklijk paar voor het bedrijfsleven overal ter wereld deuren opent die anders gesloten blijven, zodat het land miljarden verdient. Hij houdt staande dat elk buitenland onmiddellijk in katzwijm valt als Willem Alexander en Maxima de vliegtuigtrap afdalen, terwijl dat in werkelijkheid een klein berichtje rechts onder op de site betekent net zoals dat in Nederland ook gebeurt als een of ander staatshoofd een bezoek brengt.
Ondertussen moeten Willem Alexander, zijn vrouw en zijn dochters het niet wagen om een opmerking te maken die iets afwijkt van gemeenplaats of algemeenheid want dan worden zij genadeloos teruggefloten en op hun plaats gezet. Maxima ervoer dat al vroeg in haar loopbaan, toen zij iets heel verstandigs zei over de veelsoortigheid van de Nederlanders.
Toilet werpen Een koning hoort te excelleren in toilet werpen en niet in denkkracht. Hij en zijn broers moeten in het voorbijgaan de hamer neer laten dalen op de kop van Jut. De prinsesjes moeten even inhouden bij het middelmatige straatballet en nu en dan laten merken dat zij raps geweldig vinden, althans de slappe gezagsgetrouwe rijmelarijen die na uitvoerig overleg met de bolleboffen ten stadhuize officieel zijn afgezegend.
Eigenlijk is het Huis van Oranje de enige familie van Nederland die geen beroep kan doen op het totaal van de constitutioneel verankerde mensenrechten. De leden worden met religieuze eerbied benaderd door zenuwachtige dorpspotentaten en zorgvuldig geselecteerde exemplaren uit het gewone volk maar alleen zolang ze opzitten en pootjes geven. Dat was de verborgen boodschap van Pauw, team Ellie en team Donnie met hun ginnegapperij. Dat was de waarschuwing van de oranje zakdoeken die uit hun pochetten puilden.
Ik heb grote bewondering voor het incasseringsvermogen van de koninklijke familie. In 1870 of daaromtrent vierde koning Willem III eens tijdens een Zwitserse vakantie zijn blanke mannelijkheid op het balkon terwijl een volle veerboot passeerde. Wat hem betreft kon iedereen de pleuris krijgen. Ik kan dat bij nader inzien zó goed begrijpen.

Meer over:

opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (44)

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout27 apr. 2019 - 20:51

De zucht naar een obsoleet koninkrijk is restauratie van miswrochte waarden als kleingoed voor benepen meuten.

OlavM
OlavM27 apr. 2019 - 20:42

@ Ostara Hase: "Ongedwongen nationale feestdag"? Als er één feestdag (af)gedwongen is, is het wel Koninginne- resp.Koningsdag.

OlavM
OlavM27 apr. 2019 - 20:37

Naast incasseringsvermogen heeft het Huis van Oranje ook kassa!-vermogen.

WillemdeGroot
WillemdeGroot27 apr. 2019 - 14:19

'Wat je toch niet kan veranderen, leg je daar dan maar desnoods in tranen neer.' Aldus ene Bouwman. 't Is me wat, je maar neerleggen bij datgene wat je niet kunt veranderen. Als ieder zo zou denken, leefden we nog in het feodale tijdperk. Ja, vanzelf beslist in een democratie een meerderheid van de door ons gekozenen. Maar een meerderheid is geen vastgeroest gegeven, maar bestaat (grotendeels) uit mensen die ook beschikken over voortschrijdend inzicht, aanpassingsvermogen en logisch denken. Daarmee sta je voortdurend open voor nieuwe inzichten, op brede terreinen van de samenleving: panta rhei, Bouwman.

2 Reacties
OlavM
OlavM27 apr. 2019 - 21:11

@ WillemdeGroot: Bovendien is nooit een referendum gehouden over de monarchie. De uitkomst daarvan staat niet bij voorbaat vast, als werkelijk voldoende voorbereidingstijd zou worden genomen en goede voorlichting gegeven over alle pro's en contra's. Veel in deze kwestie wordt axiomatisch of dogmatisch aangenomen.

OlavM
OlavM27 apr. 2019 - 21:14

Aanvulling. Alles wordt altijd voorgestld als reuze spontaan en ongedwongen, maar waarom is dan toch telkens weer die intensieve Oranje-indoctrinatie nodig?

steen15000
steen1500027 apr. 2019 - 13:05

Misschien is het idee om de bestemming waar de Koningsdag gehouden wordt niet bekend te maken. Bij voorbeeld een half uur van tevoren wordt er beslist.Het voordeel is duidelijk: 1e. De reactie van iedereen is veel spontaner. Misschien komt er een zinnige koninklijke bijdrage van het feest. Zij kunnen wel iets doen in overleg met elkaar. 2e. Het zal veel veiliger zijn: kwaadwillenden kunnen niets voorbereiden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 apr. 2019 - 13:00

Het zal mij een zorg zijn. Ik ga een flinke boswandeling maken. Regenpak ligt klaar al is het hier inmiddels droog.

2 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗28 apr. 2019 - 20:04

Was goed idee Danielle. Hier, we zitten in Catalunya, lange strandwandeling gedaan. Zomer is het nog niet, maar met dun windjack ging het. Wij mogen hier terecht maar helaas niet stemmen voor de Spaanse Assemblée, maar gaan zo naar bistrot in dorp om de uitslagen te volgen en te eten. Los hiervan verwachtte ik van Han een aantal kwinkslagen over dit onderwerp en dat overtrof hij, dus met deze...de veer...als die er nog bij kan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 apr. 2019 - 21:59

Frisjes maar verder zeer aangenaam! ????

Bouwman2
Bouwman227 apr. 2019 - 12:26

Het (onsmakeijke) verhaal van Willem III, bijgenaamd koning Gorilla, is wel bekend. Maar onbekend is het verhaal van de revolutie van Troelstra die niet is doorgegaan. Dat was een eeuw geleden, maar is niet herdacht. Andere revoluties vonden overigens wél plaats, maar dus niet hier in de delta.. Dit is geen land van revoluties. De monarchie zit er al meer dan een eeuw en is maakt nog steeds geen aanstalten om op te stappen, want dat willen de burgers niet. En de kiesgerechtigde burger heeft je kan het niet zo raar keren, altijd gelijk.De burger vindt -en dat is geteld- de monarchie best prima en de koning en de koningin krijgen een dikke voldoende van hem. Alleen de populisten zijn ontevreden, logisch want wie tevreden is kan onmogelijk een populist zijn. De meerderheid vindt de monarchie dus heel acceptabel en jullie weten dat dat dus allemaal heel democratisch is. Ook al zou iemand de democratie willen veronachtzamen, dan is dat verspilde moeite. Wat je toch niet kan veranderen, leg je daar dan maar desnoods in tranen neer.

2 Reacties
OlavM
OlavM27 apr. 2019 - 21:05

@ Bouwman: [De monarchie zit er al meer dan een eeuw.....] Beter geformuleerd: de monarchie zit er al meer dan twee eeuwen. [De meerderheid vindt de monarchie dus heel acceptabel en jullie weten dat dat dus allemaal heel democratisch is.] Hoezo democratisch? Is in Nederland dan ooit een referendum gehouden over de monarchie? (Zoals bv. in Griekenland in 1974, waar de monarchie zonder pardon werd afgeschaft).

LaBou
LaBou 27 apr. 2019 - 21:20

"Hoezo democratisch? Is in Nederland dan ooit een referendum gehouden over de monarchie? (Zoals bv. in Griekenland in 1974, waar de monarchie zonder pardon werd afgeschaft). " Dat lossen ze hier anders op: hier wordt het referendum afgeschaft ( en als het al was blijven bestaan dan mocht het sowieso niet over de monarchie gaan,bang als men was voor de uitkomst.)

Kruimeltjes2
Kruimeltjes227 apr. 2019 - 12:09

De titel van het stukje klopt 100%. Het koningschap is een vernedering. Niet voor de familie, maar voor de bevolking van het land. Het is te belachelijk voor woorden dat het land een niet gekozen staatshoofd heeft. Dus genoeg gezegd daarover. Bewondering voor de familie heb ik totaal niet. Ze hebben de keuze het rijkelijk beloonde spelletje te spelen of niet. Als het zo moeilijk is, kunnen ze altijd iets anders gaan doen. Mensen genoeg nodig in het westland. Regelmatig heeft de familie al keuzes gemaakt (zoals de lafhartige vlucht van Wilhelmina, de constitutionele dreiging van Juliana en Bea, toen de fraudeur Bernhard de bak in moest, de eigengereide verkoop van kunstobjecten etc.), dus wat ze doen, doen ze geheel bewust en in mijn ogen puur voor het geldelijk gewin. Kortom, afschaffen dit overblijfsel van de donkere middeleeuwen.

5 Reacties
harmmeijer
harmmeijer27 apr. 2019 - 13:24

“Het is te belachelijk voor woorden dat het land een niet gekozen staatshoofd heeft.” Tsja, dan heeft Nederland, waar het populisme en rechts extremisme momenteel hoogtij viert, zomaar de kans opgescheept te zitten met een sujet als Thierry Baudet. Ik moet er niet aan denken.

hanzeboog2012
hanzeboog201227 apr. 2019 - 14:23

Je pikt de slechte dingen van de geschiedenis van de Nederlandse monarchie uit. Dat is heel simpel. Je moet naar het totale plaatje kijken. En dan zie je dat er nog steeds draagvlak voor de Nederlandse monarchie is. In een republiek zijn er ook schandalen. Sterker veel meer schandalen. Dan kun je ze gewoon wegsturen. Al gebeurt dat niet altijd. Zie Amerika. In een monarchie liggen de belangrijkste leden onder een vergrootglas. Elk klein foutje wordt door de anti monarchisten opgeblazen tot enorme proporties. En ze worden er zelfs mee achtervolgd tot na de dood.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194727 apr. 2019 - 15:39

"Het koningschap is een vernedering. Niet voor de familie, maar voor de bevolking van het land." Gelet op de populariteit van de monarchie zou het volk dan aan zelfvernedering doen. Ja, zo kun je het ook bekijken.

Buitenstaander
Buitenstaander27 apr. 2019 - 15:41

Als je het heel simpel wil beschouwen, dan is democratisch gekozen om het koningshuis te houden. Denk namelijk niet dat er een meerderheid is voor afschaffen. Zuur voor u, maar sois.

OlavM
OlavM27 apr. 2019 - 20:56

@ FransAkkermans1947: Niets masochistisch is het Nederlandse volk vreemd.

Keilstra
Keilstra27 apr. 2019 - 11:50

Als het staatshoofd gekozen wordt, en er een "populist" op de troon komt, dan gaan de columnisten weer pleiten voor een erfelijk koningschap. Want wat het volk wil is altijd wat de elite niet wil, hetgeen op dit moment het erfelijk koningschap is.

Joop den Uil
Joop den Uil27 apr. 2019 - 11:42

Koningshuis is dus onvermijdelijk, maar stop toch met dat excentrieke tentoongestel en maak er een 8 - 5 job van .... heb de indruk dat die lui per glimlach worden betaald ipv resultaten

Bert de Vries
Bert de Vries27 apr. 2019 - 11:25

Koningsdag. Op z'n best een vorm van idolatrie. In werkelijkheid de viering van eigen slaafsheid.

1 Reactie
Buitenstaander
Buitenstaander27 apr. 2019 - 15:42

Voor sommigen is het glas altijd half leeg. Gelukkig denkt de meerderheid er anders over.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart27 apr. 2019 - 11:00

Die oranjegasten zijn, sinds dat akkefietje met de gebroeders De Wit, het volk, qua publieke vernedering & schandpaal, 't nodige verschuldigd. Vandaar die confrontatie met die weerzinwekkende producten van de volkshuisvlijt, dat geamuseerd kijken naar spijkerpoepen en toiletpottenwerpen: het is een publieke boetedoening voor begane zonden.

hanzeboog2012
hanzeboog201227 apr. 2019 - 10:00

Zit net met zijn allen naar een feestelijke Koningsdag in Amersfoort te kijken. Vele Nederlanders worden verbonden in het wij gevoel. Maar dan is er weer iemand die zo nodig een zuur stukje wilt schrijven.

Grietje Genot
Grietje Genot27 apr. 2019 - 9:57

Ook voor de doorsnee onderdaan is de publieke vernedering die zo'n Koningsdag is, geen pretje. Ja, het is duidelijk, zelfs als alle leden van de uitgebreide koninklijke familie het tegendeel beweren, dat 't geen feestje is, maar een spitsroede lopen. Zo'n dag kun je het beste, van alle media verstoken, achter een dik gordijn met je hoofd in een jutezak en je voeten in een teiltje doorbrengen. (En om niet helemaal troosteloos in verdriet te verzinken zet ik dan altijd een koptelefoon op 't hoofd, en luister verrukt naar de muziek van de onvolprezen Unsuk Chin).

5 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194727 apr. 2019 - 11:48

Een versje wil misschien ook helpen? Koninginnedag 1958 Die morgen liep mijn dochtertje op straat, met twee oranje strikken in het haar. En in haar hand een vlaggetje van feest. Zij zong een liedje op de mirliton. De zon wou niet echt schijnen, maar de wind blies zacht en mild omdat het lente was. En boven de geluiden van de straat zong zij haar liedje, zo ontroerend blij, Dat buurvrouw vroeg: 'Moet je een snoepje schat?' Want buurvrouw is wel goed en buurman ook, en ik denk wel alle mensen die ik ken En ik denk wel alle mensen in dit land. En op de grote wijde wereldbol, is niemand die de kinderen drijven wil van bergen leed naar dalen vol verdriet. En niemand is er die zijn nageslacht van ganser hart' zou willen zien verminkt Toch zijn er met de vinger aan de knop Aan deze en ook aan de andere kant Die morgen liep mijn dochtertje op straat met twee oranje strikken in het haar en in haar hand een vlaggetje van feest. Sta op en zeg het heel de wereld rond, dat niemand ooit zal drukken op de knop, dat niemand onze kinderen doden zal. Want heeft er één een hart van echt beton? Of is ook een dictator ergens klein? Laat hem dan tussen ons in gaan staan en zeggen dat ook hij de dood niet wil, maar leven in een goed en veilig land, met ons tot aan het einde van de tijd. Niet een die weet hoe moe en bang we zijn. Niet een die weet waarheen de mensheid gaat, naar nieuwe bloei of naar de vuilnisbelt. Jules de Corte (1924-1996) uit: Liedjes (1960)

Grietje Genot
Grietje Genot27 apr. 2019 - 14:23

Goed liedje, Frans

FransAkkermans1947
FransAkkermans194727 apr. 2019 - 17:39

@Grietje Genot De dag is bijna om, nog even volhouden en dan kunt u uw hoofd weer uit de jutezak halen om tot slot naar deze uit 1963 te luisteren. (https://www.youtube.com/watch?v=uT_MsGs-v7M&feature=youtu.be).

OlavM
OlavM27 apr. 2019 - 20:52

En niet te vergeten Jules de Corte's "Ik zou wel eens willen weten", eindigend met de coupletten: "Ik zou wel eens willen weten, waarom zijn de wolken zo snel Misschien dat 't een les aan de mens is Die hem leert hoe fictief een grens is Of misschien is het ook maar eenvoudig een engelenspel Daarom zijn de wolken zo snel Ik zou wel eens willen weten, waarom zijn de mensen zo moe Misschien door hun jachten en jagen Of misschien door hun tienduizend vragen En ze zijn al zo lang onderweg naar de vrede toe Daarom zijn de mensen zo moe"

harmmeijer
harmmeijer28 apr. 2019 - 8:43

@ Frans Jules de Cortes, een heerlijke woordkunstenaar en woorden die ook nog eens hout sneden in prachtige liederen. Leuk om hem nog weer eens te horen.

Klaas Punt
Klaas Punt27 apr. 2019 - 9:53

Ik begrijp dat je een afkeer van de wijze waarop wij in Nederland een staatshoofd niet kiezen, Han. Maar wat mij betreft is dit toch het beste. Stel je voor Rutte, Kok of Bolkestein. Daar zou ik echt niet met 2 vingers in de lucht voor staan. Voor Koningin Juliana heb ik dat met respect gedaan. En als je niet naar de reportage op Koningsdag kijkt, kom je kunt altijd nog over een paar dagen het Songfestival bekijken, met Madonna dat is waarschijnlijk meer jouw stijl.

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst27 apr. 2019 - 11:05

Ik heb het niet over de keuze van het staatshoofd maar over de bejegening.

Klaas Punt
Klaas Punt27 apr. 2019 - 14:05

Maar ho, ho, u wil toch af van het koningschap. Ik heb in mijn onvolwassen periode ook de alternatieven onderzocht en ben tot de conclusie gekomen dat die er eigenlijk niet zijn in ons land. OK, Drees had voor mij gemogen.... En ga je nog genieten van het Songfestival?

Hanvander Horst
Hanvander Horst27 apr. 2019 - 17:42

Waar staat dat ik af wil van het koningschap?

Roel2
Roel227 apr. 2019 - 8:41

Ik kan er geen medelijden mee hebben. De troonopvolger wordt bij geboorte bepaald en ik kan me herinneren dat zelfs Amalia al een flinke 'onkostenvergoeding' krijgt. Ze mag van alles uiteraard afstand doen zodra ze 18 is, net zoals WimLex dat had kunnen doen, dus denk ik dat de vergoeding dermate hoog is dat ze het allemaal wel best vinden. En laten we wel wezen, voor dat geld wil ik ook best wel eens in een maatpakje een wc-pot weggooien en geen mening uitdragen. Is in elk geval al een stuk aanvaardbaarder dan al die eikels die zoveel geld bezitten dat niets ze raakt en toch met opgeheven vingertjes de 'normale' mensen vertellen wat ze allemaal wel niet fout doen...

1 Reactie
Buitenstaander
Buitenstaander27 apr. 2019 - 15:43

Ach het gaat weer over het geld van anderen. Totdat we zelf ook veel krijgen of verdienen, dan horen we ons niet meer…. Typisch dingetje toch

korheiden2
korheiden227 apr. 2019 - 8:37

Goed stuk, Han. Hoog tijd om te stoppen met deze onzin. Een ceremonieel koningschap is prima, maar het zou beter zijn om van 5 mei de echt nationale feestdag te maken, compleet met vrijmarkten, oldtimerritten en wat dies meer zij. Willem kan zijn verjaardag gewoon vieren in de huiselijke kring of op iedere door hemzelf gewenste wijze. En misschien kunnen we wel gewoon stoppen met de constitutionele monarchie. Al zal dat nog wel even duren.

6 Reacties
H.Witte
H.Witte27 apr. 2019 - 11:03

5 mei? De huidige tijd met opkomend extreem rechts en erger vraagt om een Europese dag van de bevrijding van het fascisme, 8 mei derhalve. Het gezamenlijk vieren van die bevrijding zal bijdragen aan verdere vereniging van de landen.

Klaas Punt
Klaas Punt27 apr. 2019 - 14:08

Henk, wij vieren, met mate uiterarard, op 5 mei bevrijdingsdag. De Fransen vieren 14 juli, andere landen waarschijnlijk andere dagen. En die Britten, ook daar mogen ze dan nooit aan mee doen.

hanzeboog2012
hanzeboog201227 apr. 2019 - 14:30

Waarom is een monarchie onzin? Het is niet slechter of beter. Een stelling die al talloze keren is aangegeven. Maar sommigen willen het domweg niet inzien. In welke landen hebben ze een monarchie? In welvarende landen. En dat komt door de steun van het volk. Daar komt die draagvlak vandaan. Dus als u het onzin vindt ontneemt u ons zoal een feestje wat ons als land verbindt. En dat is ook wat waard in deze tijd. Want er is een behoorlijke polarisatie. Kortom gewoon doorgaan met de monarchie.

H.Witte
H.Witte27 apr. 2019 - 17:04

Hanzeboog Welvarende landen hebben een monarchie, zoals de VS, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Ierland, Finland? Of is een Monarchie per definitie welwarend, zoals Cambodja, Lesotho, Marokko, Swaziland en Tonga. En wat te denken van de landen die door een Monarch behoorlijk uitgeknepen zijn: Albanië, Perzië, Armenië, Burundi, China, Ethiopië, Jemen, Rwanda, Vietnam

korheiden2
korheiden227 apr. 2019 - 19:32

@Henk : Acht mei, ook prima. De koning hoeft van mij niet weg, maar die malle fratsen op zijn verjaardag wel. Tenminste, dat vind ik. Heel veel mensen denken er anders over. Ook goed. Festiviteiten, vrijmarkten en zelfs een bezoek van de koninklijke familie kunnen net zo goed, of beter, op een Nationale Feestdag (dus bijv. Bevrijdingsdag) plaatsvinden. Ik heb vaak Quatorze Juillet in Frankrijk meegemaakt en dat is ook heel leuk.

hanzeboog2012
hanzeboog201227 apr. 2019 - 21:53

@Henk Witte: Jij noemt een aantal landen die zijn uitgeknepen door een monarch zoals Perzië, Armenië enz. Waarschijnlijk allemaal landen die nu republiek zijn. Kan daar Frankrijk bij toevoegen. Berucht en bekend zijn de wandaden van Zonnekoning Lodewijk XIV. Die leefde in gigantische weelde. En liet het Franse volk creperen. Waardoor het draagvlak voor de monarchie in Frankrijk is verdwenen. En Frankrijk al vanaf de 19 eeuw een Republiek is. De familie Van Nassau hebben sinds Koningin Emma heel goed begrepen dat de monarchie alleen kan bestaan als er draagvlak is bij de bevolking. En dat deden ze door dichter bij het volk te staan. Een van de dingen om dichter bij het volk te staan begon in het tijdperk van Koningin Wilhelmina. Die zocht contact via defilé met de bevolking. Kortom Koningsdag is geen onzin.Juist o.a. door deze feestdag bestaat de monarchie in Nederland al vele jaren. Er is wisselwerking tussen het Nederlandse koningshuis en Nederlandse bevolking. De Nederlandse Koningshuis geeft wat aan de Nederlandse bevolking. En dat wordt door een groot deel van de Nederlandse bevolking gewaardeerd.