Joop

Wat een storm hè! Maar slapen alle dakloze mensen ook binnen?

  •  
18-02-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
111 keer bekeken
  •  
dakloos

© cc-foto: josemdelaa

In Den Haag is de winterkoudeopvang alleen vandaag open, in Utrecht blijft hij dicht.
Door: Janneke Holman en Ilse Raaijmakers
Buiten waaien de pannen van het dak en storten bomen neer op straat, maar het is elke keer maar weer de vraag of alle dakloze mensen met dit weer binnen mogen slapen. Want wie dacht dat als je geen dak boven je hoofd hebt in Nederland ‘altijd wel ergens terecht kunt’, heeft het goed mis. De afgelopen 12 jaar is het aantal dak- en thuisloze mensen verdubbeld. Hoewel het CBS in april 2021 constateerde dat de daling was ingezet, loopt het nog steeds storm bij opvanglocaties in het land.
Het gevolg: honderden mensen slapen op straat. Onder hen ook mensen die geen ‘recht’ hebben op de normale opvang, omdat ze ‘niet-rechthebbend’ zijn: dakloze arbeidsmigranten uit Oost-Europa, mensen die zijn uitgeprocedeerd of mensen die ‘zelfredzaam’ zijn. Want ja, al slaap je op straat, ook dan kun je in deze kafkaëske tijd als zelfredzaam worden aangemerkt.
Gelukkig zijn we in Nederland zo ‘barmhartig’ dat er in Den Haag, Utrecht, Amsterdam en Rotterdam in de wintermaanden met de winterkouderegeling wordt gewerkt: als de (gevoels)temperatuur onder nul is, gaat de winterkoudeopvang voor iedereen open, ook voor ‘niet-rechthebbenden’. Wanneer dit is – en dat kan per nacht verschillen – wordt bepaald door de GGD en geldt voor alle vier steden. Op aandringen van lokale politici tijdens storm Ciara in 2020, gaat in sommige steden de opvang nu ook open bij zware storm. Maar dit gaat nog niet van harte: in Den Haag is de winterkoudeopvang alleen vandaag open, in Utrecht blijft hij dicht.
Zo zorgt de winterkouderegeling voor een absurde situatie. We hebben de ruimte om iedereen op te vangen, maar ondertussen staan opvanglocaties in de vier grote steden nachtenlang leeg, wachtend tot de thermometer weer in de min zakt of er een weeralarm wordt afgegeven. Vervolgens moeten organisaties die op straat werken binnen een paar uur vrijwilligers en medewerkers optrommelen, locaties gereed maken en alle buiten slapende mensen zien te bereiken om te vertellen dat ze naar binnen mogen. Een bizar procedé dat zich nu winter na winter herhaalt.
Wat dat betreft waren de lockdowns voor dakloze mensen een zegen. Ineens was er voor iedereen opvang, in hotels, in jeugdhostels en andere locaties. Het resultaat was meteen duidelijk. Mensen vonden weer rust, stabiliteit, ruimte om na te denken over hun toekomst en hulp te aanvaarden. De meerwaarde van een permanente (winter)opvang werd glashelder. Helaas werd deze opvang, tijdelijk betaald door het ministerie van VWS, vanaf 26 januari dit jaar weer afgebouwd. Honderden mensen staan opnieuw op straat.
Dit geeft toch te denken waarom we niet altijd, op z’n minst in de wintermaanden, voor iedereen een bed kunnen regelen. Laten we niet vergeten dat het recht op een dak boven je hoofd een cruciaal mensenrecht is. Bij een welvarend land als Nederland hoort een permanente winteropvang, of het nu vriest, sneeuwt, stormt of niet. Want ook met 5 graden en zware regen mensen op straat laten, is simpelweg inhumaan.
Als steden nu ruimhartige opvang willen regelen, moeten ze dat betalen uit eigen zak. Den Haag koos ervoor om deze winter op eigen initiatief een permanente winteropvang de openen, maar deze zat al snel vol. Veel andere steden wilden de de permanente opvang na het versoepelen van de COVID-maatregelen voortzetten, maar hoefden niet te rekenen om steun van het kabinet. “Ik zie geen aanleiding om deze winter meer middelen ter beschikking te stellen,” was het antwoord van staatssecretaris Van Ooijen (VWS) op vragen van Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) over de voortzetting van de opvang. Daarmee steekt het kabinet de kop in het zand voor al die mensen die noodgedwongen op straat slapen. We kijken weg, doen alsof ze er niet zijn.
Hoog tijd dat de vier grote steden samen een vuist maken en zeggen: wij pikken het niet langer dat er mensen in onze stad op straat moeten slapen. Weg met de winterkouderegeling, tijd voor permanente opvang voor alle dakloze mensen.
Janneke Holman is gemeenteraadslid en kandidaat-raadslid voor de PvdA in Den Haag Ilse Raaijmakers is commissielid van de gemeenteraad en kandidaat-raadslid voor de PvdA in Utrecht

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 feb. 2022 - 15:08

Met het uitzetten uit woningen zijn ze een stuk sneller! Het zal nog wel erger worden, dat is inherent aan a-sociaal beleid.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin19 feb. 2022 - 15:17

Anderzijds willen niet alle daklozen binnen slapen.

FredD2
FredD219 feb. 2022 - 5:33

Ik woon in zo'n vreselijk asociaal Christelijke gemeente in het oosten waarbij er naast de dakloze opvang enorm veel initiatieven zijn vanuit de bevolking en de kerken waardoor onze gemeente ook daklozen opvangt vanuit de grote steden waar de beschaving al een stuk verder is en men eigenlijk niets van die vreselijke Christenen moet hebben. Lang leve de grote steden waar individualisme hoogtij viert.

Marcus A.2
Marcus A.218 feb. 2022 - 13:33

Steun dé organisatie in Nederland die zich al jarenlang inzet voor daklozen, in woord en daad: het leger des heils.

Dehnus
Dehnus18 feb. 2022 - 12:50

De Nederlandse Calvinist denkt als hij dit leest: Ben jij gek? God haat hun! God houdt namelijk alleen van mij en anderen zoals mij. Dat staat zelf in de 5 zuilen van het Nederlandse Calvinisme, zoals het Synode van Dordrecht dat bepaalt heeft! God kiest die hij lief heeft en beloont hen. Deze mensen zijn dus Satan's kinderen! De Nederlandse Calvinist zegt als hij dit leest: We kunnen niet iedereen opvangen, dat kost geld. Mensen zijn ook zelf verantwoordelijk. Sorry klinkt hard maar zo is dat nu eenmaal, blablablablablablablablablabla.. En we komen geen stap verder

3 Reacties
Hernandez
Hernandez18 feb. 2022 - 13:38

Goede oplossingen heb je, Dehnus.

Karingin
Karingin18 feb. 2022 - 16:23

En houdt Heramdat voortaan zijn mond over welk issue dan ook, tenzij hij met een compleet uitgewerkt plan van aanpak komt? Uiteraard met in achtneming van de mensenrechten e.d. Denk 't niet

Hernandez
Hernandez18 feb. 2022 - 18:17

@Karingin Lekker schelden, razen en tieren. Ze doen we dat, toch?

Stechelwald
Stechelwald18 feb. 2022 - 12:46

Jammer dat de PvdA niet in de regering is gaan zitten - dan hadden ze het kunnen gaan regelen. Helaas vonden ze politieke spelletjes met GroenLinks belangrijker.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 feb. 2022 - 13:09

We weten allemaal inmiddels dat de PvdA in de regering gewoon nog een VVD is

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 feb. 2022 - 12:14

In Barbaarse landen heb je daklozen. Alleen een hufterregering vindt zoiets acceptabel. Ik weet nog dat ik ze vroeger nooit zag in mijn stad. Dat was iets voor het buitenland en mogelijk Amsterdam waar ik in de tijd dat er overal junks op straat liepen in de jaren '80 vast veel op straat leefden. En toen zag ik er een keer eentje in de jaren negentig en het werden er meer en meer en meer en nu is het normaal geworden. Dat wil niet zeggen dat er toen geen daklozen waren maar ze zullen wel ergens hebben kunnen slapen. Rutte geeft bakken met geld weg een rijke aandeelhouders in het buitenland maar fuck de mensen die het slecht hebben. Huftercratie van de bovenste plank.