Joop

Wat een stelletje slappelingen heeft de leiding bij het CDA

  •  
03-04-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
salome
Het is verbijsterend dat de burgemeester van Krimpen, Martijn Vroom, door alles en iedereen in de steek wordt gelaten, met name door zijn eigen partij
De CDA-burgemeester van Krimpen, Martijn Vroom, is dan toch door de pomp gegaan uit vrees voor de kinderen der duisternis in zijn gemeenteraad. Hij heeft omstandig excuses aangeboden voor de Facebookpost waarin hij een reeks boeken noemde die hij nog eens ging herlezen. Dit naar aanleiding van het feit dat Thierry Baudet in zijn overwinningsspeech had vastgesteld dat de elite geen boeken las.
Onder die boeken bevond zich het werk van Viktor Klemperer, een Duitse jood die tijdens zijn onderduikperiode in Berlijn aangrijpende dagboekpagina´s schreef alsmede de memoires van een belangrijk verzetsman uit de omgeving van Krimpen. Ook zagen we de omslag van een diepgaande studie over de manier waarop het fascisme zich als een soort godsdienst presenteerde, uitgegeven door Harvard University Press.
Het schijnt dat een raadsmeerderheid in Krimpen dit construeert als Baudetbeleidigung. Is de burgemeester van Krimpen met zijn excuus uit de gevarenzone? Hem wacht een zwaar raadsdebat.
Als de partij Forum voor Democratie die naam terecht droeg, zou de jonge en inspirerende leider ongetwijfeld zélf geprotesteerd hebben tegen de manier waarop een stelletje lammelingen in Krimpen probeert mee te liften op zijn electoraal succes door hun burgemeester onderuit te halen. Dan zou hij – in eigen ogen de grootste intellectueel van Nederland zijnde – het recht van de burgemeester verdedigen om met zijn mobiele telefoon foto´s te maken van boeken, die zeker de westerse cultuur op zijn best vertegenwoordigen en dat niet alleen maar ook om die daarna op Facebook te zetten. Omdat hij een democraat is en wel eens een boek leest, bedoel ik.
Bijbels tafereel Woensdagochtend vuurde de presentatrice van dienst in Goedemorgen Nederland met succes Wouter de Winther, chef politiek bij de Telegraaf aan om Vrooms hoofd te eisen. Zijn excuus kwamen te laat. Het was te weinig. In Krimpen zelf worden de messen net zo goed geslepen om een voorbeeld te stellen aan politici en bestuurders in heel Nederland: pas op: dit zijn je grenzen. Als je de verkeerde boeken aanbeveelt, volgt een Berufsverbot. Het leek een bijbels tafereel: Salome eist het hoofd van Johannes op een zilveren schaal. En zij krijgt het ook.
Het is dan ook verbijsterend dat Martijn Vroom door alles en iedereen in de steek gelaten wordt, met name door zijn eigen partij . Wat een stelletje slappelingen maken toch de dienst uit bij het CDA. Wat een lúl is die Buma. Het CDA verraadt de christendemocratische traditie in Nederland. Die stelt gewetensvrijheid centraal. De grondleggers hebben elk op hun manier al anderhalve eeuw geleden een scherp onderscheid weten te maken tussen de werkelijke gewetensvrijheid en de schijnvrijheid van de in een staatskeurslijf gestoken burger.
Als de Haagse leiders van het CDA nog enkele grammen karakter in hun donder hadden, dan waren zij als één man achter hun partijgenoot Martijn Vroom gaan staan. Dan hadden zij zonder aarzelen met inzet van hun statuur een eind gemaakt aan deze lokale ontsporing. Maar ze hielden lafjes hun mond. Ze zwegen toen al een week of wat geleden types als Wiegel en Joost Eerdmans maatregelen eisten tegen de burgemeester van Krimpen. Net als Herodes Antipas laten zij zich verleiden door de Salomé van deze tijd, het wraakroepend gepeupel dat je misschien wel wilt omhelzen als je het voldoende complimentjes geeft. Ze kijken weg, als het politieke hoofd van een lokale partijgenoot op het hakblok wordt gelegd. O wacht… dat is een verwijzing naar de bijbel en die is bij het CDA vast al lang zoek.
Vogelvluchtperspectief_van_de_stormvloedkering_in_de_Hollandse_IJssel_-_Krimpen_aan_den_IJssel_-_20398124_-_RCE
Beeld: Aubrey Beardsly, Salomé met het hoofd van Johannes de Doper

Meer over:

opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (55)

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 apr. 2019 - 11:56

Aubrey Beardsley, mijn favoriete decadente kunstenaar! De illustratie behoort bij een nogal macaber toneelstuk van Oscar Wilde vol "onnatuurlijke" passie.

OlavM
OlavM4 apr. 2019 - 21:17

Amen!

pinkandfluffy
pinkandfluffy3 apr. 2019 - 22:32

Een burgemeester hoort boven de partijen te staan. De burgemeester wekt hier echter minimaal de schijn van partij kiezen. Dat hoort niet bij zijn ambt en de kritiek is mijns inziens dan ook terecht. Een partijdige scheidsrechter heeft niets op het veld te zoeken, ongeacht welke club je steunt.

3 Reacties
Libertain
Libertain4 apr. 2019 - 6:26

De burgemeester is zeker niet partijdig. Je mag niet de burgemeester in dit geval kwalijk nemen dat hij voor de Eurpese beschaving kiest tegenover de typerende plaastelijke barbarij. Als je voor de Europese beschaving kiest, sta je zeker boven alle partijen in Nederland.

Grietje Genot
Grietje Genot4 apr. 2019 - 7:09

We zien het voor ons: de neutrale burgemeester die de filantroop, de brandweerman en de kleuterleidster met evenveel egards behandelt als de moordenaar, de dief en de dealer. Je moet wel helemaal van lotje getikt zijn - of volledig ter kwader trouw - om 't onderscheid tussen goed en kwaad zo te willen verdoezelen. Over brokstukken gesproken. De grootste risee & demoniseerder & kletsmajoor van Nederland deugt niet, al was het alleen maar vanwege die spuuglelijke januskop van 'm. Wie dat niet signaleert is geen knip voor de neus waard en faalt jammerlijk, zeker als burgemeester.

pinkandfluffy
pinkandfluffy4 apr. 2019 - 19:05

@Libertain. Als ik je argument goed begrijp, vind je de burgemeester niet partijdig omdat hij een mening uitdraagt waar jij het mee eens bent. Dat vind ik geen goed argument, met name omdat die mening ingaat tegen een van de partijen die hij neutraal dient te behandelen. De burgemeester mag bijvoorbeeld best zeggen "Ik ben voor de EU", of "Ik ben tegen Le Pen". Dat zijn geen partijen die in de raad zitten. @Grietje. De filantroop, brandweerman, kleuterleidster, moordenaar, dief en dealer zijn geen partij in de raad. De burgemeester mag verder vinden van het FvD wat hij wil. Hij mag zich alleen niet in kwalitatieve bewoordingen uitlaten over democratisch gekozen partijen. Die partijen zijn immers gekozen door de burgers die hij vertegenwoordigt. De burgemeester vertegenwoordigt ook de FvD stemmers. Dat hoort nu eenmaal bij zijn ambt.

Sonic2
Sonic23 apr. 2019 - 15:52

FvD is ook helemaal niet meer voor meer democratie. FvD is vooral voor haar eigen versie van democratie. Dat 80% niet met hun wil samenwerken is dan geen democratie. Want die 15 procent drammers bepaalt alles. En dat is sowieso erg gevaarlijk. Voor de rest heeft nationalistisch rechts gewonnen, want ik doe volop aan zelfcensuur. Het argument "demoniseren" werkt bij mij. Ik wil geen doden in dit land hebben. Baudet en Wilders mogen van mij allebei 100 worden. Dus ik waag me niet aan welke vergelijking dan ook. Ook omdat ik Baudet nog niet op de rassenleer en antisemitisme van Hitler kan betrappen. Ook heb ik hem nog niet op oorlog voeren kunnen betrappen. Als Baudet wat overkomt dan kan ik in ieder geval terug grijpen op bovenstaande alinea's. Zodat niemand mij wat kan verwijten. Voor de rest vind ik Baudet een omhoog gevallen, narcistische ijdeltuit. Zijn partij vreselijk. Zijn gedachtengoed verwerpelijk. En heb ik ook helemaal niets met zijn aanhang. Deze reactie is een capitulatie voor de enorm ranzige chantage van radicaal rechts en haar aanhang. Die er in zijn geslaagd stevige kritiek weg te kunnen zetten als demonisering. En die ook de dood van Fortuyn misbruiken om de vrijheid van meningsuiting in de kiem te smoren. Ze hebben hun winst gehaald op mij. Ik censureer mezelf. Ik hoop dat ze er blij mee zijn. Nu weet ik ook wel dat ik geen politicus of invloedrijke opiniemaker ben. De FvD aanhang zal niet woedend mijn huis gaan bestormen. Als Baudet of Wilders wat overkomt. Maar symbolisch gezien wil ik het niet op mijn geweten hebben. Dat heeft niets te maken met lef of durf. Het heeft te maken met dat ik dat verwijt niet wil krijgen. Dat ik heb aangezet tot iets. Enorm laag en ranzig van radicaal rechts trouwens. De chantage heeft gewonnen. Heel erg slecht.

2 Reacties
Krek
Krek4 apr. 2019 - 8:13

Geachte Sonic, Laat ik beginnen met te zeggen dat ik het bijzonder jammer vind dat u zich gecensureerd voelt, en sterker nog, ik geloof ook wel dat uw gevoel terecht is. De beschuldigingen over en weer zijn van dien aard dat uw reactie, vermoed ik, door velen wordt gedeeld. Niet iedereen zal daar zo open in zijn, en dat is even kwalijk. De dreiging van het demoniseren, net zoals de dreiging om bij 'de fascisten' te horen, is dermate zwaar dat een ieder zich wel tweemaal bedenkt alvorens met kritiek te komen. Ik zie wat u overkomt ook gebeuren met mensen die - zonder de fouten van het forum te downplayen, want fouten zijn er ook - erop wijzen dat ongefundeerde, en slecht beredeneerde beschuldigingen ongefundeerd en slecht beredeneerd zijn. Ik merk dat geprobeerd wordt ook die mensen te beschuldigen, net zoals u door de extremen aan de rechterzijde beschuldigd wordt. De extremisten, aan beide zijden, lijken zo aan de winnende hand, en het redelijke midden wordt het zwijgen opgelegd. Ik vind het een uitermate trieste zaak. Ik wil daar niet aan toegeven, en ik blijf pleiten voor de nuance. Aan beide zijden. En ik hoop dat u uw kritiek op rechts gewoon zult blijven geven. En als daar een zooitje is dat er niet tegen kan? Jammer dan. Gefundeerde kritiek is niet demoniseren. Ik zeg niet dat demoniseren niet gebeurt. Dat is het andere uiterste. Er is echter een enorm gat tegen demoniseren, en ontmenselijken van een ander, en kritiek. Ik stem rechts. Sommigen hier vinden me een fascist, 'want ik stem VVD'. Dus wil ik vluchtelingen graag dood hebben, volgens hen. En iedereen die niet blank is het land uit. En de minima mogen van mij van de honger en kou in eenzaamheid doodgaan, want ik stem VVD. Ik denk dat ik het demoniseren inmiddels verdomd goed herken, en u, geachte Sonic, hoewel wij het lang niet altijd eens zijn, hoort daar niet bij. Ik stel voor dat we niet zwijgen. U niet, en ik ook niet. We schelden misschien niet zo hard als sommigen hier. We rennen niet met de meute mee maar we hebben kritiek, zowel op links als op rechts, maar dat wil niet zeggen dat uw mening, of de mjine -als ik zo vrij mag zijn- minder waard is om gehoord te worden dan die van iemand die er grover en luider in gaat.

OlavM
OlavM4 apr. 2019 - 21:50

@ Sonic: Een vreemde reactie. Toegeven aan chantage -zoals je het zelf noemt- is te allen tijde fout. Ik zal me door geen enkele rechts-radicaal (om maar weer eens een verzamelterm te gebruiken) de mond laten snoeren. Behoefte aan schelden en bedreigen heb ik niet. Maar b.v. Baudet gewoon een racistische engerd noemen wel: dat is de keihard aan te tonen waarheid.

Rechtse Bal2
Rechtse Bal23 apr. 2019 - 15:50

iemand die bewust de oorlog heeft meegemaakt en alle ellende ervan heeft gezien en gehoord ... ok al is dat uit 2e of 3e hand, heeft geen boeken meer extra nodig om het leed nog eens te analyserer. Deze burgemeester had dat moeten weten , en het is tevens laf van hem zover terug te gaan in de tijd terwijl nog grotere genocides en volksverkrachtingen heden ten dage plaatsvinden in gebieden die geen naam mogen hebben.

1 Reactie
Sonic2
Sonic23 apr. 2019 - 21:17

Uw reacties zijn nooit wat waard. Omdat u een topic later namelijk weer SP en Groenlinks op 1 lijn zet met Mao en Stalin. Ik geloof niet dat Jesse Klaver FvD stemmers en PVV stemmers in een goelag stopt. Ik heb de familie Marijnissen hier in Nederland nog nooit iemand zien oppakken of in een concentratie kamp zien zetten. Ik zie geen communistische staat. Misschien als u en uw rechtse broeders eens stoppen met dat ongekende wangedrag en eens daarvoor excuus gaan aanbieden, misschien dat jullie dan eens een klein beetje respect krijgen.

harmmeijer
harmmeijer3 apr. 2019 - 13:33

Een zuivere jezuïtische manoeuvre zoals we dat gewend zijn van het CDA.

Keilstra
Keilstra3 apr. 2019 - 13:17

Welja, laat de burgervader die juist niet zou moeten polariseren vooral de FvD-kiezers beledigen.... Ik vind dat de burgemeester zijn bek moet houden, en geen stelling mag nemen tegen partijen in de gemeenteraad, behalve in discussies over zijn eigen beleid (zoals veiligheid). Als hij per se algemene politiek wil bedrijven moet hij ontslag nemen en zich verkiesbaar stellen voor de gemeenteraad. Ik heb hierin een principieel standpunt in, het geldt voor alle burgemeesters van welke politieke snit dan ook jegens alle partijen in de Raad.

9 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst3 apr. 2019 - 14:07

Vind je het beledigend als je een boek wordt voorgehouden, geschreven door een joodse verzetsstrijder? Heb je daar een probleem mee?

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 apr. 2019 - 14:25

Ik zie in zijn Facebook geen verwijzing naar welke politieke partij dan ook. Dat is uw invulling. Wat u wel laat zien is dat in onze democratie de vrijheid van meningsuiting niet voor iedereen geldt. Dat is dan maar duidelijk.

Keilstra
Keilstra3 apr. 2019 - 15:41

@Han van der Horst Jouw reactie veronderstelt een wereld aan wantrouwen. Maar het gaat niet om mijn incasseringsvermogen. Ik ga dan ook niet op jouw smerige insinuatie in. De geest van Vroom's hele communicatie over Baudet was beledigend, en ook zo bedoeld. Als jij nu formalistisch gaat doen, en dat feit gaat tegenspreken, dan ben ik gewoon uitgediscussieerd met jou. Dan ontwijk jij de discussie en dan zoek je het maar uit verder. Uitgaande van het feit van belediging acht ik de handelwijze van de burgemeester ongepast, gezien zijn functie. Hij hoort boven de partijen te staan en alleen politieke debatten te entameren als het over zijn functionele competenties gaat. Anders ben je absoluut geen burgervader en ben je niets anders dan een stokebrand die wil polariseren.

Stheno
Stheno3 apr. 2019 - 16:05

@HanvanderHorst, Ik mag verwachten dat zelfs jij snapt dat het niet zozeer om de inhoud van het boek gaat, maar om de plaat op de voorkant. Het was een statement van de burgervader..een statement die hij niet zou moeten maken als hij als burgervader alle(!) inwoners wil vertegenwoordigen, juist en vooral op politiek vlak. En als dhr. Vroom toch wel inhoudelijk in wilde gaan op de door hem geconstateerde tekortkomingen i.c.m. zijn boekenverzameling had hij bovendien alle middelen ter beschikking op social media om inhoudelijk zijn visie uitgebreid uiteen te zetten. Hier heeft hij geen gebruik van gemaakt, wat evenzoveel zegt over zijn motivatie.

Libertain
Libertain4 apr. 2019 - 6:29

("Het was een statement van de burgervader..een statement die hij niet zou moeten maken als hij als burgervader alle(!) inwoners wil vertegenwoordigen,..") De burgemeester heeft de plicht om onze beschaving te verdedigen tegen de plaastelijke barabren die afbeelidngen en mensen willen verbieden net als het boek van een joodse verzetsstrijder. Deze gebeurtenis aantoont hoe ver is de barbarij in ons land typerend voor het plaatselijke cultuur geworden.

Libertain
Libertain4 apr. 2019 - 6:30

...plaatselijke barbarij....afbeeldingen....

Krek
Krek4 apr. 2019 - 8:26

Geachte Keilstra, Ik ben het niet geheel met u eens, en ook niet echt oneens. Het is mijn mening dat de burgervader er beter aan had gedaan om zich buiten de discussie te houden. En als hij het dan toch niet kan laten, dan was een inhoudelijke reactie wellicht beter geweest. De keuze van de boeken was uitermate suggestief, en ik denk dat de FvD-kiezers uitstekend snapten wat hij ermee wilde zeggen. Ik vind zijn Facebook post onnodig polariserend, maar er zijn genoeg stemmen opgegaan die zeggen "ook een burgermeester mag zeggen wat hij wil in onze vrije land". Soit, daar wil ik wel in meegaan, maar dan moet je óók opkomen voor de FvD-stemmers die geklaagd hebben over die mening. Dat mag dan ook. Uiteindelijk lag de beslissing bij de Gemeenteraad en die heeft besloten het gesprek met Vroom aan te gaan. Uiteindelijk is daar een excuus van Vroom uitgekomen die heeft aangekondigd om zich te beraden op vervolgstappen om de verstandhouding tussen hemzelf en het deel van de gemeente dat zich beledigde voelt -terecht of onterecht- te herstellen. Dit lijkt mij een geschikte, depolariserende uitkomst. Wel stuit het me tegen de borst hoe men zich hier krampachtig van de domme houdt. Eerst keihard roepen dat de FvD een fascistische partij is en dan verbaasd kijken wanneer men zich beledigd voelt wanneer bij het onderwerp 'boeken' iemand in de discussie springt met "ik ga dit weer eens lezen! -zie foto van de titels zoals door de heer Vroom geplaatst-. De context van de continue beschuldigingg dat de partij fascistisch is, wordt hier volledig weggelaten. Eerst iemand beschuldigen van fascisme en dan roepen "goh, wat reageer je raar" wanneer iemand je zegt ie z'n boeken over strijd tegen het fascisme weer es gaat lezen. Dit is wel een erg soort gekke henkie spelen, en misselijkmakende hypocrisie.

Keilstra
Keilstra4 apr. 2019 - 12:14

@Krek Eigenlijk vind ik dat een burgemeester niet altijd mag zeggen wat hij vindt. Dit is slechts een moreel "verbod", want uiteraard mag hij juridisch beschouwd alles zeggen wat hij wil. Maar juist omdat wij geen gekozen burgemeester hebben, en de hele functie bedoeld is om boven de partijen uit de eenheid te bevorderen tussen alle verschillende geledingen van de bevolking, vind ik dat een burgemeester zich politiek neutraal moet uiten. Pas als het staatsbestel op het spel staat mag het ambt worden gebruikt om openlijk stelling te nemen. En gezien de volstrekt democratische totstandkoming van de FvD-zetels is daar momenteel geen sprake van. Als we een politieke burgemeester toestaan, dan moeten we haar/hem ook kiezen. Want een politiek ambt kan niet zonder democratische legitimatie. Maar de burgemeester is nou juist geen politiek ambt in ons staatsbestel. De meeste burgemeesters zijn tegen burgemeestersverkiezingen, nou, dan moeten ze de consequenties daarvan ook aanvaarden. Een ander voorbeeld is de rechter. Zodra zij uitgesproken politieke standpunten naar voren brengt kan ze er op rekenen dat ze gewraakt zal worden als er relevante raakvlakken zijn. Stel, een rechter ageert openlijk en heftig tegen zwarte piet. Dan zal zij ongeschikt zijn voor het beoordelen van de strafzaak tegen de blokkeerfriezen. Immers, de schijn van objectiviteit is dan aangetast. Zo is het ook een beetje met de burgemeester. Hij wordt verondersteld de hele bevolking te representeren, en als hij zich sterk afzet tegen een deel van zijn burgers kan hij die taak niet meer goed volbrengen.

GMatth52
GMatth524 apr. 2019 - 19:41

Keilstra - 3 april 1019 at 17:41: "@Han van der Horst Jouw reactie veronderstelt een wereld aan wantrouwen. Maar het gaat niet om mijn incasseringsvermogen. Ik ga dan ook niet op jouw smerige insinuatie in. De geest van Vroom’s hele communicatie over Baudet was beledigend, en ook zo bedoeld. Als jij nu formalistisch gaat doen, en dat feit gaat tegenspreken, dan ben ik gewoon uitgediscussieerd met jou. " Dat de communicatie van burgemeester Vroom bedoeld zou zijn als belediging aan het adres van de heer Baudet is een interpretatie, die geheel voor uw rekening komt. De heer Vroom reageerde op een aantijging van dr. Baudet, dat de bestuurlijke elite van Nederland geen boeken zou lezen. Terecht heeft de heer Vroom dit opgevat als een aanval, die -mede- tegen hemzelf gericht was. Dan heeft hij het recht, en misschien wel de plicht, om te reageren. Hij heeft via zijn Facebook-inzending een inkijk gegeven op een selectie uit zijn eigen boekenkast, en daarmee laten zien, dat hij het gedachtegoed van dr. Baudet diep heeft weten te peilen. Over het gedachtegoed van dr. Baudet kan men van mening verschillen, en dat is ook volstrekt gewettigd. Maar als u dit als belediging opvat, zegt dit alles over u zelf. Tegenspraak is geen belediging. En iedere burger, en ook een ambtsdrager als burgemeester Vroom, die door Baudet of zijn adepten wordt aangevallen, heeft het recht om een tegengeluid te laten horen. Maar de zwakte van Baudet is, dat hij niet bereid of in staat is tot een open debat over zijn ideeën. Hij bedient zich van intimidatie, of laat het vuile werk van intimidatie over aan zijn trollen of aan hem gunstig gezinde spreekbuizen in de gevestigde mainstream media. Terecht stelt Han van der Horst vast, dat de partijleider van het CDA hem als een baksteen laat vallen. Dit getuigt van gebrek aan burgermoed, en -zeker zo erg- van gebrek aan rechtsstatelijk besef. En dat is precies wat de leiding van de PvdA heeft gedaan, toen het Groningse Statenlid namens de PvdA, René van der Goot, in een tweet de PVV had vergeleken met Nazi's. Ook de PvdA-leiding heeft hem laten vallen, waarna de heer Van der Goot is opgestapt als lid van de Groninger Provinciale Staten (website RTV-Noord 14-11-2018, "PvdA-Statenlid stapt op na omstreden tweet over de PVV"). Dat fascisten als Wilders en Baudet niet in een open debat over hun ideeën kunnen voeren, om eventuele vergelijkingen met het fascisme te weerleggen, zegt alles over henzelf. Veel verontrustender is, dat "democratische partijen" niet achter hun volksvertegenwoordigers of ambtsdragers willen staan, om niet alleen de uitingsvrijheid, maar ook de democratie te verdedigen. Als u de uiting van burgemeester Vroom als beledigend voor Baudet opvat, en u niet bereid verklaart om hierover met Han van der Horst te debatteren, dan bent u een onderdeel van het probleem, dat fascisme heet.

Spanveer
Spanveer3 apr. 2019 - 12:05

Niets mis met die boekenlijst van burgemeester Vroom. Schandelijk dat hij zo weinig steun ondervindt van het CDA. Zo mogelijk nog schandelijker dat hij aangevallen wordt op zijn boekenkeuze. Thierry Baudet zou het sieren wanneer hij voor deze burgervader in de bres springt. Baudet zal het wel te druk hebben om toespraken met voor gewone mensen onbekende woorden te schrijven. Solidariteit bestaat in de politiek alleen nog bij de VVD. Daar kunnen VVDers die een scheve schaats rijden volop rekenen op aandacht en begrip. Niet in de laatste plaats van Mark Rutte zelf. Hij verdedigt VVDers nog terwijl de dagvaarding van het OM al onderweg is.

1 Reactie
Krek
Krek4 apr. 2019 - 8:16

"Solidariteit bestaat in de politiek alleen nog bij de VVD. Daar kunnen VVDers die een scheve schaats rijden volop rekenen op aandacht en begrip. Niet in de laatste plaats van Mark Rutte zelf. Hij verdedigt VVDers nog terwijl de dagvaarding van het OM al onderweg is." En zo hoort het ook. In Nederland ben je onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Dat Rutte niet op de stoel van de rechter gaat zitten, kan ik alleen maar toejuichen.

vdbemt
vdbemt3 apr. 2019 - 11:02

"O wacht… dat is een verwijzing naar de bijbel en die is bij het CDA vast al lang zoek." Nee hoor. Als die heel goed uit komt, wordt deze zeker gebruikt.

Robbels
Robbels3 apr. 2019 - 10:50

Je suis Vroom. Het is uitermate triest dat de horde die normaliter een verwijt maken aan burgermeesters en andere bestuurders die pappen-en-nathouden, theedrinken, sussen, relativeren, zachte heelmeester spelen en hen wegzetten als een stelletje laffe linkse honden die oikofoob hoogverraad plegen; nu juist weer hysterisch schreeuwend het hoofd van Martijn Vroom op het hakblok eisen. Het is eveneens uitermate triest dat het CDA Martijn Vroom niet verdedigd, evenals overigens alle andere partijen. Blijkbaar kijken we liever de andere kant op terwijl er aan de stoelpoten van de democratie gezaagd wordt. Kunnen we straks weer tenminste de vermoorde onschuld spelen.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart3 apr. 2019 - 10:23

Volgens de grootste paskwil van Nederland - de brenger van vooroorlogse heelheid - is alles strijd. Ja, in zijn lichaam is het een woelen en woeden van bacteriën en cellen, tussen organismen is het idem dito. Een burgemeester verkeert derhalve continu in oorlogstijd. We zouden er goed aan doen allemaal weer 's wat van die literatuur op te souperen: Het begint immers altijd klein en met deftige heren. We zien steeds vaker dat burgervaders met kop en schouders blijken uit te steken boven de overige half-watjes van hun partij, om over de rest van het vrome volk maar 's gepast te zwijgen.. Respect. Weer een kloek argument tegen de gekozen burgemeester erbij.

Bromsnor3
Bromsnor33 apr. 2019 - 9:44

Wat er in de 2de wereldoorlog is gebeurd onder leiding van de Nazi’s tart elke dimensie en voorstellingsvermogen. Het gebruiken van Nazi symbolen of proberen links te leggen om mensen te besmeuren in een politiek debat is zeer verwerpelijk. Dat moeten we niet doen en diegene die zich daaraan vergrijpt, zoals deze burgermeester, is af en moet vertrekken. Of het nu links of rechts of midden, groen of geel is het interesseert me niet. Je gebruikt dit niet in onze beschaafde samenleving en onze goed werkende democratie.

7 Reacties
Libertain
Libertain3 apr. 2019 - 9:49

("Je gebruikt dit niet in onze beschaafde samenleving ...") Waar ligt deze? Kun je het aanwijzen?

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 apr. 2019 - 9:56

Heeft u de titels van de boeken gezien? Dan ziet u dat het studieboeken waren over hoe het zover heeft kunnen komen. Geen propagandaboeken van de nazi's . Dus mag men ook al geen boeken meer lezen met duiding? Is dat al foute boel? U geeft allemaal eigen invulling. Er is er maar één die weet wat zijn bedoelingen waren. dat is de heer Vroom zelf en niemand anders. In een goed werkende democratie heb je vrijheid van meningsuiting. U schaft dat met uw opmerkingen deels af. Opmerkelijk!

Hanvander Horst
Hanvander Horst3 apr. 2019 - 10:04

Wie de schoen past trekke hem aan en zo te zien, past hij je uitstekend.

Claesz Pieter
Claesz Pieter3 apr. 2019 - 10:44

"Waar ligt deze? Kun je het aanwijzen?" Op het kerkhof sinds 6 mei 2002?

Bromsnor3
Bromsnor33 apr. 2019 - 10:47

@Libertain, het “ligt” nergens, kan het daarom ook niet “aanwijzen”. Hoop van harte dat je begrijpen gaat dat dit Nazi brandmerken niet kan en een schande is om dit in een publiek debat te gebruiken alleen om je punt te maken. Laten we hiermee stoppen want, zoals ik al zei, is dat wat de Nazi’s aangericht hebben met niets te vergelijken. In mijn familie zijn 38 personen uit hun huis gesleept en omgebracht in kampen. Zoiets moet je je realiseren als je verwijzing maakt of links gaat leggen naar Nazi’s, Facisten etc etc. Het is werkelijk verschrikkelijk te zien dat een nono als deze burgermeester dit even gebruikt voor zijn eigen feel good momentje. Verder ga ik hier niet op reageren. Het is werkelijk te erg voor woorden.

Karingin
Karingin3 apr. 2019 - 11:09

Maar het gebruik van fascistische termen en allerlei dogwhistles is wel prima? Als je niet voor fascist uitgemaakt wil worden, moet je je niet als eentje gedragen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot3 apr. 2019 - 18:14

'Zoiets moet je je realiseren als je verwijzing maakt of links gaat leggen naar Nazi’s, Facisten etc etc.' Dat Baudet fascistische trekjes heeft staat gewoon vast. Dat jij en je familie dat niet willen zien doet daar niets aan af.

Claesz Pieter
Claesz Pieter3 apr. 2019 - 9:28

Wat een quatsch inderdaad en wat een beKrimpenheid bij die raad, Wiegel, Eerdmans en het CDA, etc. Die man mag lezen wat 'ie wil en daar ook gewoon op Facebook over humblebraggen natuurlijk. Als je als CDA'er boeken over het fascisme in de kast hebt staan dan ben je toch gewoon een naoorlogse verzetsheld? Maar heeft een FvD-voorman dezelfde boeken op de plank dan is dat het bewijs dat 'ie een fascist zou zijn, dat vind ik dan wel weer typisch.

3 Reacties
Karingin
Karingin3 apr. 2019 - 11:07

Nee dat an sich niet, het is de optelsom van al zijn facistische gezwets en gesjans met racisten en antisemieten.

Claesz Pieter
Claesz Pieter3 apr. 2019 - 12:27

Je mag ook niks meer tegenwoordig, niet eens meer zwetsen en sjansen :-(

Karingin
Karingin3 apr. 2019 - 15:47

Je mag een heleboel, alleen zitten er nou eenmaal consequenties aan wat je doet

Rara14
Rara143 apr. 2019 - 9:06

De burgemeester had foto’s gemaakt van boeken met grote hakenkruizen op de kaft. Dat kruis stond pontificaal op de foto, waarbij de afbeelding was gericht aan baudet. Ik was er vanuit gegaan dat ik niemand hoef uit te leggen wat de burgemeester met de gefotografeerde afbeelding richting baudet bedoelt. De burgemeester weet dat zelf ook donders goed en biedt daarom zijn excuses aan. Iedereen weet wat de burgemeester insinueerde.

5 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 apr. 2019 - 9:51

@Rara Dus u neemt dat gewoon maar aan? Is het niet aan de burgemeester om uit te leggen wat hij bedoelt te zeggen/ En wat mag ik van uw opmerkingen maken? Of gaat u toch ook liever zelf over uw eigen woorden. Heeft iemand u iets gevraagd uit te leggen voor een ander? Heeft de heer Vroom u gebeld om u te vragen om het voor hem uit te leggen? Volgens mij hoefde u niets. Als u over iedereen spreekt, spreekt u zonder voorbehoud. Ik weet niet wat hij insinueerde. Dat moeten we hem zelf vragen en niet overlaten aan mensen die niet eens onder eigen naam iet publiceren...... ;-)

pastafari
pastafari3 apr. 2019 - 9:59

iedereen, behalve Han van der Horst

Hanvander Horst
Hanvander Horst3 apr. 2019 - 10:20

Je verwijst naar het boek van Haringman. Daar staat dat hakenkruis op. Haringman was een joods verzetsstrijder, actief in het Rotterdamse.

Robbels
Robbels3 apr. 2019 - 10:34

'Iedereen weet wat de burgemeester insinueerde.' En wat dan nog?

Karingin
Karingin3 apr. 2019 - 11:08

En de burgemeester had gelijk. Alleen had ie dat waarschijnlijk beter voor zich kunnen houden, hypocriet rechts kan namelijk zelf nix hebben.

Bert de Vries
Bert de Vries3 apr. 2019 - 9:01

Is er sprake of ooit sprake geweest van christenfascisme, een met het fascisme verwante ideologie die specifiek is voor christelijke kringen? Denk bijvoorbeeld aan de positie van Maarten Luther en Paus Pius XII. En denk daarbij dan aan door hen geïnspireerde volgelingen terzake fascistoïde stellingen. Het lijkt me dat het laten vallen van de burgemeester een niet-wringende plek heeft in het moreel besef van de heer Buma. Om het maar eens 'duidelijk' te zijn.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 apr. 2019 - 8:56

Als oud politicus keek er er nogal van op dat er een Raadsdebat kwam. Hoe is het mogelijk dat een Gemeenteraad, op basis van eigen invulling van wat burgemeester Vroom wel bedoeld zal hebben, de man probeert te strippen van zijn vrijheid van meningsuiting. Dat geeft zeer te denken! Eigenlijk is dat ook een zeer bedenkelijke ontwikkeling. Het komt er eigenlijk hier op neer dat rechts NL je voor van alles en nog wat mag uitmaken (elite, iemand die nooit een boek heeft gelezen, partijkartel, plucheplakker, zakkenvuller etc etc etc), maar dat je zelf niets mag. Je mag niet een stapeltje boeken fotograferen en herlezen. Dan raakt men overstuur en moet iemand weg. Alles wat te aanvallers van Vroom inbrachten was op basis van eigen invulling, niet op basis wat er werkelijk staat. Dat is ook schadelijk voor die politici zelf. Wat ze nu burgemeester Vroom aandoen, en dat is veel onrecht richting een prima burgemeester, kan henzelf in de toekomst ook overkomen. De eigen vrijheid van meningsuiting mag bij handopsteken in de Gemeenteraad worden afgeknepen. Overigens liep de vergadering gisterenavond uit op een anticlimax. Jawel een heuse "motie van treurnis" die met 11 tegen 9 werd aangenomen. Zo'n motie stelt helemaal niks voor. Het is een lege huls van politici die eigenlijk met lege handen staan. Want ja, nu zijn 11 Raadsleden treurig.....en nu? Wat heeft de burger daar aan? Helemaal niets! Het had de raad gesierd en krachtig gemaakt als ze stelden: OK dit is gebeurd, dit is verkeerd gevallen, onjuist geframed en nu zand erover! Er is veel mooi werk te doen in Krimpen! Aan de slag! Nu is er alleen maar schade en onderling wantrouwen georganiseerd. Daar is het nodige aan herstelwerkzaamheden te verrichten. Ik zie het als een staaltje politiek amateurisme van een deel van de Gemeenteraad, dat de burgers bevestigt in hun wantrouwen.

2 Reacties
P. Zwinkels
P. Zwinkels3 apr. 2019 - 9:57

[ Het komt er eigenlijk hier op neer dat rechts NL je voor van alles en nog wat mag uitmaken (elite, iemand die nooit een boek heeft gelezen, partijkartel, plucheplakker, zakkenvuller etc etc etc), maar dat je zelf niets mag. ] De door u genoemde termen vind ik toch iets minder kwalijk dan de termen die links bezigt; fascist, nazi, bruinhemd, rascist, white supremacist enz enz. En oproepen dat hij dood moet, ook niet echt chique.

Leander2
Leander23 apr. 2019 - 10:05

"zijn vrijheid van meningsuiting" Vrijheid van meningsuiting betekent niet dat woorden zonder betekenis of gevolgen zijn. Een burgemeester wordt afgerekend op zijn woorden. Zijn woorden zijn van grotere betekenis dan van een gewone burger in kleine sociale context. En dat merkt deze burgemeester nu. Hij had het van te voren kunnen bedenken.

Leander2
Leander23 apr. 2019 - 8:24

Godwins zijn leuk op een forum, of in de kroeg, maar als burgemeester moet je ten alle tijden vermijden dat iemand denkt dat je een Godwin doet. Dat is heel belangrijk voor een bestuurder. Verwijzen naar concentratiekampen kan op dat niveau alleen als er werkelijk sprake is van concentratiekampen. Noblesse oblige.

5 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 apr. 2019 - 10:00

U stelt dat het een Godwin was, maar was het een Godwin? Uit het Raadsdebat van gisterenavond bleek eigenlijk van niet. Opmerkelijk dat je ook al niet meer mag vertellen wat je leest. Anderen hebben daar een Godwin van gemaakt. Het is allemaal invulling en bedoeld om de burgemeester te beschadigen. Wat is er mis mee om te laten zien dat je studieboeken fotografeert? We moeten wel bij de feiten blijven. En niet zelf een opportunistische draai geven aan wat er staat. Dat kan u dan ook gebeuren!

Robbels
Robbels3 apr. 2019 - 10:37

@ Leander 'Dat is heel belangrijk voor een bestuurder. Verwijzen naar concentratiekampen kan op dat niveau alleen als er werkelijk sprake is van concentratiekampen.' Ik vind dit te simplistisch. Zeker gezien dat degenen die om het hardste schreeuwen dat het hoofd van Martijn Vroom nu op het hakblok moet, vaak dezelfden zijn die burgermeesters die pappen-en-nathouden, theedrinken, sussen en relativeren benoemen als een stelletje laffe linkse honden die oikofoob hoogverraad plegen.

Libertain
Libertain3 apr. 2019 - 10:41

("Verwijzen naar concentratiekampen kan op dat niveau alleen als er werkelijk sprake is van concentratiekampen.") Wat een ongeloofelijke onzin. Beschouw je de boeken gelijk als concetratiekampen: ("...de Facebookpost waarin hij een reeks boeken noemde die hij nog eens ging herlezen.")? Of heb je misschien een eigen lijst van boeken die enkel toegestaan zijn om te lezen?

korheiden2
korheiden23 apr. 2019 - 11:35

@Leander : Mee eens. De burgemeester had ook andere bewijzen van zijn belezenheid kunnen tonen. Het is terecht dat hierover excuses zijn aangeboden.

Claesz Pieter
Claesz Pieter3 apr. 2019 - 15:35

Als dat toevallig onderwerp van zijn studie is geweest is het toch logisch dat die burgemeester zulke boeken in de kast heeft staan?