Joop

Wat de media negeren bij de nieuwe school van prinses Alexia

  •  
06-03-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
157 keer bekeken
  •  
St_Donat's_Castle_from_St_Donat's_Church

© cc-foto: Mick Lobb

Je kunt het nieuws deze week bijna niet gemist hebben: 'Alexia gaat een opleiding volgen in een Harry Potter-kasteel'.
Al toen ik zwanger was van mijn zoon Floris dacht ik na over zijn toekomst en over het onderwijs dat hij moest krijgen. Ik was zelf nog bezig met mijn opleiding en ik wist dat ik er alleen voorstond, nadat het was misgelopen met zijn vader. Maar ik wist dat mijn zoon een minstens zo goede opleiding zou moeten krijgen als zijn vader. Een jurist en zoon van een politicus.
Ik verdiepte me in boeken over onderwijs en opvoeding en met mijn zwangere buik bezocht ik alle scholen in de omgeving. Ik zocht naar een school die goed scoorde op de ranglijsten maar ook een school waar mijn kind zich zou kunnen ontwikkelen tot wie hij wilde zijn. Hij doet nu, niet voor niets, het UWC in Amerika. De school die door Alexia ineens in het nieuws is omdat ze daar haar opleiding gaat vervolgen.
Het UWC (United World College) gelooft, net als ik, in gelijke kansen. Het UWC is een wereldwijde onderwijsbeweging die mensen, landen en  culturen wil samenbrengen voor een vreedzame en duurzame wereld. Met 18 scholen wereldwijd en leerlingen van 150 nationaliteiten geven zij leerlingen de kans 5 en 6 VWO te doen in een omgeving die hen perfect voorbereidt op een (internationale) universitaire vervolgopleiding. Ze bieden jongeren een fantastische ervaring. En niet alleen jongeren van koninklijke bloede. Maar álle jongeren.
Het nieuws over Alexia zou mensen moeten inspireren. Het zou ouders moeten motiveren om naar dat droomkasteel te kijken als een mogelijkheid voor hun eigen kinderen en hen kunnen aanzetten om de website en de procedures van het UWC na te pluizen. Maar in alle berichtgeving wordt vooral de exclusiviteit belicht. Een gemiste kans.
Ik ben geen tijgermoeder. Maar tijdens de moeilijke start die ik met Floris had doordat ik hem alleen moest opvoeden in lastige (financiële) omstandigheden, heb ik hem en mezelf de belofte gedaan er alles aan te doen om hem het beste leven te geven dat ik hem kon bieden. En ik ben me er altijd van bewust geweest dat het meest waardevolle dat ik hem kon geven mijn aandacht voor zijn ontwikkeling was.
Goed onderwijs is de belangrijkste basis die je je kind als ouder kunt meegeven. Het vergroot kansen. Hoezeer ik mijn zoon nu ook mis, hij zal een leven lang profiteren van de opleiding die hij nu volgt. Te weinig mensen weten dat je daar dus niet rijk voor hoeft te zijn.
Wat was het mooi geweest als de nieuwsberichten over Alexia hadden laten zien dat zij op het UWC zowel andere prinsessen als mensen als Floris kan tegenkomen. Omdat dat is waar dit onderwijs voor staat. Dat kinderen van ouders die de opleiding niet zelf kunnen betalen, in aanmerking komen voor een gehele of gedeeltelijke beurs. Dat je er op eigen kracht dezelfde kansen krijgt als een prins of prinses. Dat had vast mensen gestimuleerd en gemotiveerd om van deze uitzonderlijk mooie kans op kansengelijkheid gebruik te maken. Daarom neem ik nu hiermee die kans alsnog waar.
 
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Gewoon een medemens
Gewoon een medemens7 mrt. 2021 - 19:38

Een mooie school. Heb een familielid, geen bijzondere komaf, die hier naar is gegaan. Heeft via een studiebeurs toegang gekregen want het kost idd best veel geld. Zeker niet voor iedereen weggelegd. Heel veel internationale kinderen die in diverse landen van origine geen volwaardige opleiding kunnen volgen. De opleiding probeert enorm gestructureerd de kinderen naar een hoog niveau te begeleiden. Uiteraard in deze lokatie met een strikt Britse normen en waarden aanpak. En deze school is enorm afgelegen en ze Mogen niet van de lokatie af. Ideaal om uit zicht van media op te groeien

Zapata
Zapata7 mrt. 2021 - 12:33

Beste Eva, alle complimenten hoe jij als single zo goed voor je kind kan zorgen! De wederwaardigheden van Alexia zijn voor mij dan weer wat minder boeiend. Ik ken het kind niet en haar ouders ook niet. Natuurlijk gun ik ze het beste maar waarom zou ik interesse in ze moeten hebben?

The Apple
The Apple7 mrt. 2021 - 12:20

For the cohort of students entering UWC-USA in the fall of 2021, that cost is $41,410 per year, and includes tuition, room and board, snacks, activities fees, IB exams, textbooks, most transportation and most wilderness and other field trips. Dat is toch een schijntje voor elke alleenstaande moeder?

1 Reactie
DanielSchie
DanielSchie7 mrt. 2021 - 21:52

@apple Een hoop centjes maar als je wat beter leest is dit onderwijs voor iedere beurs, zowel groot als klein, haalbaar.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee937 mrt. 2021 - 9:03

Kudos voor de auteur om als single moeder toch de energie, tijd en doorzettingsvermogen te vinden om dit te doen lukken voor haar kind. Ongelijkheid gaat niet alleen om geld, maar ook aan middelen als tijd en connecties. Kinderen uit erg rijke gezinnen hebben vanaf jong aan legio mensen om hun heen om het beste er uit te halen. Ook connecties helpen want ik kan me bijv. niet indenken dat het UWC nee zou zeggen tegen de aanmelding van een koninklijk lid. Dat terzijde. Elke ouder is verantwoordelijk voor hun eigen kind om er het beste uit te halen gezien de omstandigheden.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 mrt. 2021 - 13:18

Zelf "single mum" maar ik heb wel gewacht tot ik mijzelf en kind kon onderhouden en over speciale connecties beschikte ik niet.Toen hij ging studeren bestond de basisbeurs nog, dat hielp weer wel

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 mrt. 2021 - 16:29

De single mums vormen een heterogene groep. De meesten waren ook helemaal niet van plan om single mum te worden, het overkwam ze.

HarrieV2
HarrieV27 mrt. 2021 - 7:15

Oma zal de beurs niet hoeven te trekken en naar ik verwacht Alexia zelf ook niet. Wij als belastingbetaler zullen diegene zijn die opdraaien voor deze flauwekul. Verder, toen mijn kinderen naar basis en voorgezet onderwijs gingen heb ik het niet de in de krant zien staan. Vraag me dan ook af waarom in dit geval wel. Als er nu een prestatie was geleverd zou ik de nieuwswaarde er van inzien, maar wat heeft ze verder gepresteerd dat de dochter te zijn van (die weer de zoon is van, etc). Maar ook dat natuurlijk geheel terzijde.

Kotenelli
Kotenelli7 mrt. 2021 - 2:31

Het onderwijs in Nederland is toch prima waarom moet prinses Alexia dan naar deze dure school? Waar de nadruk niet ligt om als een boekenwurm te studeren. Is dan het nivo op de Vwo in Nederland dan toch te hoog voor de prinses!

1 Reactie
Zapata
Zapata7 mrt. 2021 - 12:37

Ja, maar een lid van het koninklijk huis zonder titel zou een blamage zijn. Want tenslotte moet het lijken alsof die mensen verheven zijn boven het volk waarvan ze jaarlijks zo een mooie toelage krijgen. Zo kan ene Willem zonder ooit maar iets aan gevechtservaring opgedaan te hebben brigade generaal worden. Het is wonderbaarlijk volk die Amsbergjes.

Ewout Pool
Ewout Pool6 mrt. 2021 - 22:36

Met respect maar mensen met een meer dan gemiddelde intelligentie komen er altijd wel. Ik ben zelf afkomstig uit een.bijstandsgezin, behept met autisme en toch de universiteit afgemaakt. Over de groep "superslimmen" hoef je je nooit zorgen te maken. Voor de samenleving als geheel is het veel belangrijker dat ook het vmbo-bb etc. de kans heeft zich voldoende te ontwikkelen. Daarvoor hebben zij f*cking goede docenten nodig. En het trieste in Nederland is dat de (meest slimme) leerlingen die het minste behoefte hebben aan een didactisch en pedagogisch sterke docent wel de docenten krijgen die formeel dit niveau hebben. Ik zou willen dat de beste docenten terechtkwamen bij het vmbo en de praktijkschool..Dáár is een betere maatschappelij te winnen.

JasDon
JasDon6 mrt. 2021 - 22:26

Sorry, maar het jeukt een beetje bij dit stukje, kunnen kinderen die dezelfde cijfers als Alexia hebben even makkelijk naar deze school? Als het antwoord nee is dan weet ik al wat het scholarship programma is, een zwak excuus voor een rijkeluisschooltje.

3 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman7 mrt. 2021 - 10:55

Mij lijkt dit een doordaachte daad van de ouders. Inderdaad een exclusieve school denk ik, maar met een beetje goede wil heeft Amalia daar meer vrijheid dan hier. Je wil toch niet dat je elke week weer alle weekendbladen moet kopen om het laatste nieuws over de prinses te lezen. OK, de weekenden zijn nu saai, maar je kunt altijd over alle onderwerpen op Joop een mening geven. Ik heb het gebeuren in Apeldoorn nog duidelijk in mijn geheugen staan. Laat dat in godsnaam niet gebeuren dat een gek weer los gaat. Nee, wat mij betreft een goede aktie van de ouders.

Zapata
Zapata7 mrt. 2021 - 12:42

@Kwakman, dit gaat over Alexia maar dat ter zijde. Inderdaad was Apeldoorn vreselijk en helemaal voor de mensen die daar slachtoffer zijn geworden. De Amsbergjes zijn dat buiten de traumatische ervaring om niet. Maar als ze daar helemaal van gevrijwaard willen zijn dan kunnen ze ook het koningsschap aan wilgen hangen en gaan rentenieren. Ze hebben genoeg geld om het 10 generaties met niets doen te kunnen uithouden. Kunnen ze ook op vakantie wanneer ze dat willen.

Frans Kwakman
Frans Kwakman7 mrt. 2021 - 17:25

Zapata - je hoeft mij echt niet uit te leggen wat die mensen kunnen doen. Ik begrijp dat ze meer mogelijkhden dan de gemiddelde mens. Maar ik denk dat veiligheid heel hoog op de agenda zal staan. En dank voor de correctie, ik heb mij vergist in de naam.

Salama.
Salama.6 mrt. 2021 - 21:12

Je denkt toch niet dat ze het zelf gaan betalen?

Winterdepressie
Winterdepressie6 mrt. 2021 - 21:01

Tja, je kan niet zomaar op elke school leren totaal wereldvreemd te zijn.

MaxMax2
MaxMax26 mrt. 2021 - 19:14

Wat zijn ze toch gewoon gebleven, die Oranjes.

KM2
KM26 mrt. 2021 - 17:54

"Wat was het mooi geweest als de nieuwsberichten over Alexia hadden laten zien dat zij op het UWC zowel andere prinsessen als mensen als Floris kan tegenkomen. Omdat dat is waar dit onderwijs voor staat. Dat kinderen van ouders die de opleiding niet zelf kunnen betalen, in aanmerking komen voor een gehele of gedeeltelijke beurs. Dat je er op eigen kracht dezelfde kansen krijgt als een prins of prinses." Er zijn diverse berichten waarin dit genoemd is. Een complete uitleg over het beleid van de school zelfs.

1 Reactie
Sam V
Sam V6 mrt. 2021 - 19:32

Precies. Zelfs bij de NOS: https://nos.nl/artikel/2370988-divers-afgeschermd-en-veel-royalty-dit-is-de-nieuwe-school-van-prinses-alexia.html Als je alleen op titels afgaat, kan je wel een andere indruk krijgen.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -6 mrt. 2021 - 17:46

Kinnesinne noemen wij dat.

1 Reactie
LaBou
LaBou 6 mrt. 2021 - 22:24

Ach, kijk eens aan: bal komt met de bekende dooddoener voor als echte argumenten niet voorradig zijn.

Mokker
Mokker6 mrt. 2021 - 17:33

College fee voor het UWC 30.000-120.000 dollar volgens de site, afhankelijk van welke vestiging je kiest. Echt een school voor iedereen inderdaad - en met gelijke kansen heeft het ook al niets te maken.

3 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee937 mrt. 2021 - 9:04

Naja er zijn dus wel beurzen beschikbaar. Het is niet onmogelijk, maar vind er maar de tijd en energie voor zeker als je single moeder bent.

Mokker
Mokker7 mrt. 2021 - 19:28

Die beurzen zag ik ook inderdaad, maar het komt er dus op neer dat alleen bijzonder getalenteerde arme mensen een kans maken, terwijl domme/luie rijke kindjes van harte welkom zijn.

axetothehead
axetothehead8 mrt. 2021 - 8:24

Ik ben benieuwd wie dat voor Alexia betaald..