Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wat China niet wil laten zien: concentratiekampen voor miljoenen moslims

  •  
09-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1702 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2019-05-09 om 17.44.01
China heeft in de regio Xinjiang ruim twee miljoen moslims opgesloten in concentratiekampen, vrijwel alle moslims in het gebied. Van de meesten van hen wordt nooit meer iets vernomen. De Chinese overheid spreekt van “heropvoedkampen” of “trainingscentra” waar uitsluitend extremisten gevangengehouden zouden worden.
CNN ging op onderzoek uit en probeerde toegang te krijgen tot de zwaarbewaakte kampen, gelegen in afgelegen plaatsen omringd door woestijn, die sterk doen denken aan de nazi-kampen uit de Tweede Wereldoorlog:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (59)

Auslander
Auslander12 mei 2019 - 15:51

Overgroot kapitaal die binnen China geïnvesteerd is komt van (westerse) multinationals en van de Chinese overheid. Het aandeel van Chinese private sector in deze investeringen is te verwaarlozen. Deze kolossale investeringen draaien met goedkope Chinese arbeid die zelf weinig profiteert van enorme winsten. Behalve de moderne technologie, het eten en grondstoffen is de Chinese markt praktisch gesloten voor dure buitenlandse producten. Het resultaat zien we als goedkope Chinese producten die overal opduiken, vooral in het westen. De winst gaat natuurlijk naar multinationals en overheid, waarmee China in staat gesteld wordt om in Azië en Afrika, maar in het westen investeren om zich garanderen van constante import van wat zij nodig heeft om haar groei tegemoet te komen. Deze constructie van overheid kapitalisme samen met Aziatische despotisme zorgen ervoor dat het stijgen van welvaart geen individuele vrijheden mag als gevolg hebben. Met bredere private sector en minder multinationale belangen zou wel de individuele vrijheden en rechten van minderheden tevoorschijn komen. Binnen zo’n despotisch kapitalisme is logisch dat individuen en de minderheden moeten zich gedwongen aanpassen dan de overheid. Wat de Turkse en moslim Oeigoer minderheid betreft krijgen ze geen betere behandeling dan de rest. China ziet het gevaar van islam fundamentalisme en jihadistisch gewapend strijd als extra zorg om de Oigoeren onderwerpen aan een soort “heropvoeding”. De zorgen van China zijn niet ongegrond. Er zitten duizenden jonge Oeigoeren in islamitische en Turks-nationalistische terreurgroepen in Syrië, Afghanistan en in trainingskampen in Turkije en Azerbaijan.

HH2
HH212 mei 2019 - 8:03

Het gaat hier over Oeigoeren, ong. 9 miljoen mensen die vooral in Xinyang leven. https://nl.wikipedia.org/wiki/Oeigoeren Er is echter een grotere groep moslims in China, die, zover ik weet, zonder noemenswaardige problemen in China wonen, de Hui, een volk van ong. 11/14 miljoen mensen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Hui_(volk) https://www.youtube.com/watch?v=Ed4bKDJu6Rw Na een lezing van Maarten van Rossem over WO II vroeg iemand in de zaal, of de religie als reden meespeelde, dat miljoenen Joden vermoord waren. Maarten van Rossem ontkende dit met klem, volgens hem heeft religie nog nooit in welke oorlog dan ook een rol gehad. De Oeigoeren willen onafhankelijkheid. Het is uiteindelijk een politieke kwestie. En er zullen vast meer redenen zijn, maar niet dat zij moslim zijn. In grote stukken van China heb ik zowel kerken als moskeeën gezien. En in elke stad waar ik ben geweest restaurants, waar je halal kunt eten.

1 Reactie
HH2
HH212 mei 2019 - 8:29

https://www.youtube.com/watch?v=FwVZyaximEc

HM van der Meulen
HM van der Meulen11 mei 2019 - 21:15

Toch ben ik wel blij met al die mensen die Trump oproepen om tegen China dezelfde maatregelen te treffen als tegen Iran, Cuba en Venezuela. Dat zal ze leren! Nu Saoedi Arabië nog!

1 Reactie
LaBou
LaBou 12 mei 2019 - 21:08

Maar dan wel even wachten tot er niets meer te halen valt!

geronimo3
geronimo311 mei 2019 - 10:59

@Wilma, Ik gedenk en herdenk in stilte en met respect en nu komen er weer berichten van China naar buiten,die ook Tibet compleet hebben overgenomen en dit volk verchinezen omdat er een meerderheid Chinezen inmiddels wonen door ingrijpen van de Chinese overheid en nu dus weer kampen met Moslims daarin,de Moslims in Myanmar zijn ook afgeslacht en ook daarover en vooral daartegen doet men vrij weinig. Ik kan alleen maar herhalen dat men erg selectief is als om mensen en mensenrechten gaat,ik blijf beweren dat men of Internationale regels en wetten hebben die gelden voor alle landen en volkeren,dus ook de moorden gepleegd door de soldaten van de VS kunt aanklagen,zolang dit niet kan is men selectief en daar heb ik persoonlijk grote moeite mee,voel erg mee met zowel die Moslims in China of bijvoorbeeld in Myanmar,er zijn nog zoveel vreselijke dingen die gebeuren en daarom schrijf ik voor Amnesty en voel ik mij nuttig en doe ik vooral wat aan onrecht in mijn beleving!!!

Wilma3
Wilma310 mei 2019 - 14:31

En hier hebben we dan een mooi voorbeeld waarom ik niet meer mee doe met herdenken op 4 mei. De wereld laat dit gebeuren! en dan hebben we het op 4 mei over 'nooit meer'. China kan kennelijk doen en laten wat het wil zonder dat er ook maar een haan naar kraait! En waarom wordt hier niets tegen gedaan? Handelsbelangen? Trump doet dit alleen maar om China te straffen vanwege het te weinig importeren uit Amerika. Je zou dan toch eigenlijk ook verwachten dat al die nare terreurorganisaties zoals ISIS etc. hier ook aanslagen zouden plegen omdat China 2 miljoen moslims in concentratiekampen stopt. Of horen wij daar niets van?

3 Reacties
Peterrr2
Peterrr210 mei 2019 - 20:43

Dat je IS hier niet over hoort is omdat die organisatie alleen maar op macht voor zichzelf uit was. Hun denkbeelden hadden niets met de Islam te maken, al deden ze natuurlijk anders voorkomen.

4Vier!
4Vier!11 mei 2019 - 11:01

Wilma 10 mei 2019 at 16:31 “De wereld laat dit gebeuren! en dan hebben we het op 4 mei over ‘nooit meer’.” Nooit meer binnen onze invloedssfeer. Wij hebben het natuurlijk al meer dan eens laten gebeuren in China met de grote sprong voorwaards en de culturele revolutie. En, niet alleen communistisch China, maar ook in Rusland, Cambodja. Maar ja, daar waar bv de Amerikanen daar weer tegen streden heeft het ook niet fraai uitgepakt: Vietnam met een slepende traumatiserende oorlog, Korea met nog immer een interne scheiding. De Indonesische methode -gesteund door het westen- om die verdraaide communisten in de kiem te smoren heeft ook laten zien weinig “charmant” te zijn. Dus ja, China kan kennelijk doen en laten wat het wil. Al vermoed ik wel dat men achter de schermen diplomatieke betrekkingen probeert aan te dringen dit te stoppen; maar dat publiekelijk doen heeft weinig zin want werkt in de regel averechts. “En waarom wordt hier niets tegen gedaan? Handelsbelangen?” Ongetwijfeld, met 1/7 van de wereldbevolking en een gigantische “maak-industrie” is China nogal relevant. Bovendien, niet direct “even” binnen te vallen om “orde op zaken te stellen”. “Trump doet dit alleen maar om China te straffen vanwege het te weinig importeren uit Amerika.” Trump staat dan ook niet op 4 mei op de Dam. Dus wat hij er mee te maken heeft? Maar, als het om handelbelangen gaat: wij burgers kunnen natuurlijk wel opteren om alle produkten “Made in China” te boycotten.

4Vier!
4Vier!11 mei 2019 - 11:05

Peterrr 10 mei 2019 at 22:43 “Dat je IS hier niet over hoort is omdat die organisatie alleen maar op macht (...) Hun denkbeelden hadden niets met de Islam te maken” Natuurlijk heeft IS wel met de islam te maken; maar ook met macht: het één sluit het ander niet uit. Zo heeft het Vaticaan (door de eeuwen heen) beslist te maken met het christendom, maar ook met het verkrijgen van macht.

Buitenstaander
Buitenstaander10 mei 2019 - 8:47

Laat ik nou in de blijde afwachtende veronderstelling zijn bij een (prima door JOOP aangedragen) topic als dit, dat al onze usual reageerders die, als er ook maar iets in de wereld fout gaat door de VS, meteen in de pen klimmen, nu ook hun terechte verontwaardiging uiten. Maar nee: het is oorverdovend stil . Zo zie je maar weer. Selectieve verontwaardiging.

9 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland10 mei 2019 - 10:20

Sterker nog, regelmatig wordt hier door reageerders bij de zoveelste stompzinnige opmerking af besluit van Trump gezegd dat we ons maar op China moeten gaan richten. Voorlopig kan je in vrijheid iedere relegie anahangen die je maar wilt in de VS en je kan zelfs voor het White house demonstreren voor of tegen wat je maar wilt. Dat er een gedrocht in dat White house zit verandert niet dat de VS nog steeds de groostte democratie op aarde is en China de grootste dictatuur, zonder vrijheid van religie, mening en ook by far het meest vervuilend is en komende jaren rustig door gaat met nog meer vervuilen van het milieu en CO2 uitstoten.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout10 mei 2019 - 12:33

@ Norm `Zo zie je maar weer. Selectieve verontwaardiging' Omdat je reactie een vorm van jij-bakken is, oneigenlijke vergelijkingen maken, net als dutchball, ergens hieronder die Venezuela erbij sleept, haalt een weldenkend mens liever de schouders op voor deze typisch domrechtse platitudes.

Anoniempje5
Anoniempje510 mei 2019 - 14:50

@Hannes; inderdaad.

VliegendeHollander2019
VliegendeHollander201910 mei 2019 - 15:02

@Rick Hofland China brengt links in een spagaat. In het geval van Venezuela gebruiken ze dit land als een stok om de VS te slaan. Maar als het om de behandeling van de Oeigoeren gaar is China, m.i. terecht, de gebeten hond en moet het Westen ineens optreden. You cannot have the cake and eat it. Ik denk dat we allemaal raar zouden kijken als de China de hegemonie van de VS overneemt. China zal een veel hardere meester blijken te zijn dan de Yankees.

VliegendeHollander2019
VliegendeHollander201910 mei 2019 - 15:06

raar zouden kijken als de China --> raar zouden opkijken als China

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 mei 2019 - 18:32

oorverdovend stil Huh? ik lees vooral afkeuring. De persoon waar jij op in gaatm marksluis, heb ik nog weinig op Joop gezien eerlijk gezegd. Ik ben jouw berichten nu aan het gebruiken om aan mijn kinderen uit te leggen dat je mening enorm kleurt hoe je informatie binnenkrijgt, en jouw berichten zijn prachtige voorbeelden van die kleuring En alsjeblieft, ga Trump niet vereenzelvigen met de US. De US zit echt vol met mensen van goede wil en karakter. En de oorlogen in Afghanistan, Irak, zijn echte fouten van de US geweest, dat vinden ze zelfs in de US

quatsch
quatsch11 mei 2019 - 3:08

@Rick Hofland #Voorlopig kan je in vrijheid iedere relegie anahangen die je maar wilt in de VS en je kan zelfs voor het White house demonstreren voor of tegen wat je maar wilt. # Van de indianen werd in Amerika hun land afgepikt, en zij werden -na genocide- opgesloten in reservaten (=groot concentratiekamp). Tijdens de tweede wereldoorlog werden de Amerikaanse Japanners zonder proces opgesloten. Na de tweede wereldoorlog waren er communisten vervolgingen. Zitten Afgaanse moslims nog steeds opgesloten in Guantánamo Bay. Die grootste democratie toch! Ze heeft wereldwijd nogal wat groupies! Ze bestaan nog, die personen die het ware gezicht van hun idool niet willen zien.

Buitenstaander
Buitenstaander11 mei 2019 - 7:08

@Hannes De beproefde tactiek: Als iemand de Spiegel wordt voorgehouden, dan maar meteen klagen over jij-bak. Nog iets te melden over China? dat bedoel ik…..

Buitenstaander
Buitenstaander11 mei 2019 - 7:14

@Kick Dank Kick voor je mooie reactie, en voel me vereerd dat het wordt gebruikt als voorbeeld. Maar nu even serieus: Ik doe niet slechts op 1 persoon. We kennen ze hier wel: ongeacht waar de VS zich mee bezig houdt. Er is altijd een met-stoom-en- kokend-water verhaal van ze. Maar ik zie ze wederom niet bij dit onderwerp. Dat is idd gekleurd.

OlavM
OlavM10 mei 2019 - 8:37

Hoogst ernstig en verontrustend. Zoals bekend zijn ook de Tibetanen slachtoffers van "sinificatie". Hiertegen moet wereldwijd actie worden ondernomen.

1 Reactie
VliegendeHollander2019
VliegendeHollander201910 mei 2019 - 9:13

Ik vermoed dat China, net als veel andere landen, het islamitische terrorisme als een grote bedreiging ziet. Mogelijk komt er net als in 1941 een Grote Coalitie onder leiding van de VS, China en Rusland met als enige doel de totale vernietiging van het jihadisme met alle beschikbare (militaire) middelen. Stunde Null fuer die Jihadisten.

kipzonderkop
kipzonderkop10 mei 2019 - 8:00

Het is niet te hopen dat daar in China ook systematisch mensen worden omgebracht zoals in WO2. Mij doen de Chinese kampen meer denken aan de Nederlandse werkkampen van de Heidemij (nu Arcadis) waar nog voor WO2 buitengesloten arbeiders naar toe verbannen werden door de overheid. Later werden daar arbeiders vervangen door Joden die ook voor de Heidemij moesten werken maar dat is weer een ander verhaal. https://www.joodsewerkkampen.nl/Werkkamp/13-molengoot.html https://www.trouw.nl/home/heidemij~adf6446b/

frankie48
frankie4810 mei 2019 - 7:51

Welke reactie was er van de EU hierover richting China op 1-2 april van dit jaar. Het begint zo, dus het eindigt niet zo , hoewel acties ter bestrijding van het terrorisme van essentieel belang zijn ,...... Waarom ziet de EU in al deze islamitische mensen toch ook eerst terroristen, en dan pas als burgers waarvoor ook al rechten die ook voor elk ander burger in een land zouden moeten gelden. Zullen handel en investeringen in volgorde van belangrijkheid dan toch op de eerste plaats komen, en komen daardoor mensenrechten voor islamieten op een onbelangrijke plaats te staan?

1 Reactie
Meridian
Meridian10 mei 2019 - 11:34

[en dan pas als burgers waarvoor ook al rechten die ook voor elk ander burger in een land zouden moeten gelden.] De rechten van de een zijn de plichten van de ander. Niemand kan over slechts rechten beschikken. Er ontstaat maatschappelijke wrijving als hierin een onbalans wordt ervaren.

Herr Vorragend
Herr Vorragend10 mei 2019 - 6:55

Indianen in reservaten proppen. Arabisering van N. Afrika Germanisering van O. Europa. Russificatie van Soviet republieken. Etc. En dan sinificatie van eerst Tibet en nu Xinjiang.

Anoniempje5
Anoniempje510 mei 2019 - 4:40

Schijnt dat Wilders en Baudet furieus zijn op China dat ze dit geheim hebben gehouden. Ze sturen meteen een delegatie om tot op de bodem uit te zoeken hoe China dit allemaal voor elkaar heeft gekregen.

4 Reacties
Peterrr2
Peterrr210 mei 2019 - 20:51

Maar wat vind je er nou zelf van?

Anoniempje5
Anoniempje511 mei 2019 - 10:33

@Peterrr; Doe eens een gokje.

Peterrr2
Peterrr211 mei 2019 - 18:51

Ik denk dat je het allemaal niet zo heel erg vindt, zolang je maar kan schoppen tegen de politieke partijen waar je een hekel aan hebt. Oftewel... elk nadeel hep zijn voordeel.

Anoniempje5
Anoniempje512 mei 2019 - 10:33

@Peter; Dan zit je er helemaal naast en diskwalificeert je om ooit nog net te doen alsof je ook maar enig benul hebt van wat een ander als jezelf denkt, voelt of doet. Gelukkig denkt niet iedereen zo egoïstisch als jij maar dat zal je nooit beseffen helaas.

Satya
Satya9 mei 2019 - 20:38

China is een eng land. De controle van de overheid over zijn burgers is beangstigend.

7 Reacties
Anoniempje5
Anoniempje510 mei 2019 - 5:45

Eens. Maar ben bang dat die controle ook de natte droom is van de neo-liberalen(conservatieven). Alleen hier kan je dat dan niet zomaar invoeren. Maar als er eenmaal 5g dekking is dan hoeft er alleen nog maar een reden gevonden te worden en daar zijn ze zo goed in dat de bevolking er zelf om gaat vragen. Veiligheid(terreur dreiging e.d.), vrijheid, anti-uitkering/bijstandsfraude doen het altijd vrij goed maar er zijn er meer.

Buitenstaander
Buitenstaander10 mei 2019 - 8:43

@marksluis Dat zal best, maar is er een alternatief voor ze? Kunnen ze kiezen dan? En die pakweg 300 mio Chinezen in de kuststeden zullen best tevreden zijn, maar ben je wel eens het binnenland in gereisd waar de pakweg 900 mio anderen wonen?

Buitenstaander
Buitenstaander11 mei 2019 - 7:29

@Marksluis Misschien een openbaring voor u, en los van mijn eigen reizen, lees bv het artikel van Jan Tessel eens op het Chinablog: Met als simple voorbeeld een plattelandsdorpje waar rond de 85% van de inwoners rond moet komen van pakweg 450 euro per jaar…… En dat is nog maar 1 voorbeeld…. Vergissing?

Satya
Satya11 mei 2019 - 8:47

Marksluis Ik vind de heersende klasse in China eng. Inderdaad niet alles is fout, ik ben er vaak genoeg geweest om te hebben vastgesteld dat de mensen zich niet vrij voelen en arbeiders geen keus hebben dan het als prettig te ervaren.

Satya
Satya11 mei 2019 - 8:53

anoniempje Ook hier zijn ze veel verder dan je denkt. Het mobieltje pakt je privacy af tenzij je erg goed bent in het aanpassen van electronics. Ik vraag me altijd af hoe onveilig het werkelijk is gezien de slechte beveiliging van Schiphol. Neoconservatieven en rood kapitalisme, ai.

Anoniempje5
Anoniempje511 mei 2019 - 10:44

@Satya; Ik weet wel hoever ze inmiddels zijn. Maar we hebben nog geen openbaar sociaal score systeem waarbij miljoenen camera's je in de gaten houd dmv gezichtsherkenning. Je automatisch bekeurd bij door rood licht lopen of je min punten geeft als je te weinig je ouders bezoekt waarna je vervolgens uitgesloten wordt van openbare voorzieningen en bv. geen hypotheek meer kan krijgen. Dan pas kan je precies bepalen wat iedereen doet. De oplossingen liggen vaak allemaal al klaar er wordt alleen gewacht op een reden om het in te voeren. Ik mag hopen dat Schiphol veiliger is al maak ik me niet teveel illusies. In de VS faalt de TSA bij geheime testen. Tussen de 70 en 95% van de test wapen en bommen komen door de controles. Het is voornamelijk schijnveiligheid en misschien iets veiliger in het vliegtuig zelf tegenwoordig maar genoeg rijen nog voor de veiligheidscontroles met massa's mensen op een kluitje.

4Vier!
4Vier!11 mei 2019 - 11:15

Satya En communisme, ai.

Dutchball
Dutchball9 mei 2019 - 19:47

Zouden de Maduro stoottroepen op deze blogsite nu ook opkomen voor het communistische China? Ik hoop het niet. De Chinese strategie om secessionisme te bestrijden is natuurlijk dieptriest. De Sinificatie van de Chinese buitengebieden vernietigd culturen en erfgoed op een schaal dat elders op de wereld niet of nauwelijks voorkomt.

10 Reacties
Satya
Satya9 mei 2019 - 20:40

Wat heeft dit met Venezuela te maken? Waar is de vs als ze nodig zijn? Voor mij draait Venezuela meer om de bemoeizucht en het selectief opleggen van sancties.

Anoniempje5
Anoniempje510 mei 2019 - 4:57

Nah, goed of kwaadschiks moet er nu natuurlijk wel een regimechange in gang gezet worden en al deze gevangenen gaan we dan opvangen in Nederland. Uiteraard met gezinshereniging. En de VS krijgt als ze willen helpen alle grondstoffen maar het gaat natuurlijk om de bevolking.

BigKnor
BigKnor10 mei 2019 - 5:07

@Satya Het gaat om het hanteren van een dubbele standaard. Wel zich druk maken over de miljoenen in openlucht gevangenis Gaza. Maar gebeurt hetzelfde in een ander land dan hoor je ze niet.

JasDon
JasDon10 mei 2019 - 7:18

"Wat heeft dit met Venezuela te maken?" China is een van de landen die Maduro enabled, net zoals China andere regimes ondersteund en financieert. Zo ook in Afrika (volgens mij een gebied van interesse voor jou), waar het corrupte leiderschappen ook veel geld geeft om toegang tot de voorzieningen van de landen te krijgen. Het Westen heeft meer de neiging om zaken als mensenrechten te benoemen bij handelsbesprekingen. Dat kan je als bemoeienis zien. "Waar is de vs als ze nodig zijn?" Wat heeft de VS hiermee te maken? Retorische vraag: In de VS is er een vrije pers, die dus kan rapporteren over misstanden in China. Zoals CNN hier doet. Nog meer bemoeizucht dus.

Keilstra
Keilstra10 mei 2019 - 7:47

@Satya Het draait om een dictatuur die door China en Rusland in het zadel wordt gehouden. En wat wil jij dan van Amerika ? De Chinezen en de Russen de ellende van het Venezolaanse volk laten vergroten ? Gewoon niks doen ? Het punt is nou juist dat de Chinezen in Venezuela een geopolitiek bruggehoofd zien voor de deur van Amerika, en dat de belangen van de Venezolaanse bevolking daaraan worden opgeofferd. Wat is dat toch ? Er worden steevast oogkleppen opgezet als niet-westerse machten zich misdragen. Ik snap dat echt niet.

Dutchball
Dutchball10 mei 2019 - 10:18

Onvoorstelbaar dat sommigen zich echt aangesproken voelen als Maduro stoottroepen. Ik heb mijn vader nooit geloofd toen hij zei dat een bepaalde groep Nederlandse juichte voor leiders als Pol Pot, Mao, Stalin en noem ze allemaal maar op. Nu pas geloof ik hem want dezelfde groep steunt nog steeds despoten die in hun nauwe ideologische straatje past.

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 mei 2019 - 18:37

@BigKnor Dus met de aanvulling van China zijn we er? En iedere keer als je een misstand wil aankaarten moet je alle misstanden aankaarten, want anders meten met twee maten? Laat eens zien hoe je dat doet.

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 mei 2019 - 18:40

Dutch Wie voelt zich aangesproken? Vroeger zeiden we: 'professor van Leipum zit ook weer in de zweefmolen' als iemand zoveel onzin ging zitten uitkramen.

BigKnor
BigKnor11 mei 2019 - 8:48

@Stok Ooit gehoord van de universele verklaring van de rechten van de mens? Deze rechten worden o.a. geschonden door de muur die Israël gedeeltelijk gebouwd heeft op bezet gebied. Echter in de Westelijke Sahara, dat tegen het volkenrecht in bezet wordt door Marokko, is de volledige beschermingsmuur tegen aanvallen door Polisario gebouwd op de grond van de lokale bevolking. Waar is de ophef? Vanwaar de obsessieve houding vanuit links ten opzichte van Israël? Waar eindigt obsessie en begint antisemitisme? Is het soms omdat Israël al jaren een door rechts gedomineerde regering heeft en Venezuela een linkse?

Satya
Satya11 mei 2019 - 8:56

Dutch Verdedig wie of wat?

Heubacher
Heubacher9 mei 2019 - 19:38

"China heeft in de regio Xinjiang ruim twee miljoen moslims opgesloten in concentratiekampen, vrijwel alle moslims in het gebied." Er wonen zo'n 11 miljoen Oeigoeren in Xinjiang, vrijwel allemaal moslim. Doet natuurlijk niets af aan het feit van de kampen.

2 Reacties
4Vier!
4Vier!10 mei 2019 - 6:25

Heunacher; ik vermoed slecht vertaald. I.p.v. 2 miljoen waarvan bijna allen moslim (dus van die 2 miljoen), vertaald in: 2 miljoen, bijna alle moslims.

Keilstra
Keilstra10 mei 2019 - 7:42

@Heubacher OK, dus als er 2 miljoen mensen worden opgesloten en er nog 9 miljoen vrij zijn dan is het probleem niet zo groot ? Bovendien denk ik niet dat Xinjiang "vrijwel helemaal" islamitisch is. De Chinese overheid heeft de laatste decennia miljoenen Han-Chinezen Xinjiang laten instromen. Dus eigenlijk komt het neer op etnische zuivering : het vervangen van de oorspronkelijke islamitische bevolking door Han-Chinezen. Beestje bij de naam noemen.

4Vier!
4Vier!9 mei 2019 - 16:33

Dat was toch al bekend?

3 Reacties
Henri Zwols
Henri Zwols9 mei 2019 - 21:44

Bij mij niet! Ik vind dit nogal schokkend.

4Vier!
4Vier!11 mei 2019 - 11:38

Henri Zwols 9 mei 2019 at 23:44 “Bij mij niet! Ik vind dit nogal schokkend.” De onderdrukking van Oeigoeren is al jaren en jaren bekend; volgens mij is het bericht van her-opvoedingskampen ook al weer een jaar of 2 oud, alleen zijn de aantallen inmiddels verdubbeld.

4Vier!
4Vier!11 mei 2019 - 12:04

Henri Zwols 9 mei 2019 Maar je hebt gelijk. Het is lastiger te weten, want kennelijk niet zo interessant gevonden door de meeste mensen en de media. Er zijn wel wat artikelen over, wat verontwaardiging, maar het haalt het niet bij de aantallen artikelen over bv Israel. Het is schijnbaar lastiger te duiden wie “de goeden” en wie “de slechten” zijn, want allemaal niet blank e/o joods. Zo zou ik je nauwelijks kunnen vertellen wie wat doet in welk conflict in Afrika: waar gaat die oorlog in CAR nu over? Van Jemen horen we zelden iets tenzij er een link is met de VS. Maar hoeveel mensen zijn daar nu dood? Wanneer lazen we weer eens wat over een van die landen Jemen of CAR op bv Joop? Nee, eenvoudiger is het te schrijven over simpeler zaken: de lulligheid van Trump, het fascisme van Baudet; want het echte bloedvergieten, het echte segregeren in andere maatschappijen zien we liever niet. Negeren we liever.

KlaasPizza
KlaasPizza9 mei 2019 - 16:25

Het land waar Mao nogsteeds als een held van het volk beschouwd wordt omdat hij de bevolking liet toenemen. En het westen heeft ze geholpen een grootmacht te worden ten behoeven van de kortzichtige belangen van de bedrijven. Helaas ben ik niet roomser dan de paus sterker nog er zijn zoveel dingen die ik hier in nederland niet meer kan krijgen of omslachtig via offertes en dus uit noodzaak daar moet kopen. Sensoren, ICs en MCUs maar ook bijv verwarmingselementen van molybdenumdisilicide en van siliciumnitride of IR temperatuur pyrometers. De hoeveelheid technische (hoogstaande) halffabrikaten op bijv Taobao is verbluffend was er maar zoiets maar dan geproduceerd in europa. Voor europeese bedrijven die chinees spul doorverkopen heb ik geen goed woord over letterlijk hetzelfde product gaat 5-20 keer over de kop en is dan nieteens hier gemaakt.

1 Reactie
4Vier!
4Vier!10 mei 2019 - 6:31

KlaasPizza Ik vermoed dat de Chinese bedrijven ‘m ook al over de kop doen nog voordat de Europese bedrijven dat doen. Als ik kijk naar AliExpress, daar zie je al dat je vanuit sommige landen (als China zelf, Singapore ed) voor het lage tarief kan inkopen maar alles daar buiten het hoge tarief. Ik was op zoek naar specifiek toetsenbord: ongerekend circa €5 -als ik in China had besteld-, maar moest bestellen vanuit NL: rond €80.