Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wat Breivik kon, kan ik ook

  •  
07-08-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Zevenenzeventig doden is buitengewoon, Breivik’s moed daarentegen niet
Drugs en stoere schietijzers, normaal gesproken heeft het een slachtoffer of twee tot gevolg. Zevenenzeventig doden is buitengewoon, Breivik’s moed daarentegen niet.
Drugs doet gekke dingen met een mens en blijkbaar ook met zoiets als Breivik. Hij wilde ‘sterk, wakker en efficiënt’ te werk kunnen gaan en nam een zeker chemisch middel tot zich, voor hij aan de slag ging. Het is niet eenvoudig om zevenenzeventig mensen te verwonden met kogels, laat staan te doden, Breivik kan een meesterlijk schutter genoemd worden. Hij moet de halsslagaders in zijn lens hebben opgezocht, de hartstreken en achterhoofden met uiterste precisie hebben afgetekend in zijn vizier. Maar misschien was het niet zijn scherpe oog en vaste hand waardoor hij zo succesvol was. Het is jammer dat nooit duidelijk zal worden hoeveel hij er had kunnen raken als hij niet onder invloed was geweest.
Voor iemand die het nodig achtte een manifest te verspreiden over de toekomst van Europa had Breivik toch niet erg veel zelfvertrouwen. Als je graag sterk wil worden ben je het logischerwijs niet. Zal Breivik getrild hebben toen hij de knuisten in die mouwen schoof? Of een beetje misselijk geweest zijn? Knikten die knieën misschien?
Om een buitengewoon mens te zijn moet je iets gedaan hebben wat niemand anders kan. Maar iedereen kan een paar lijntjes nemen of een pilletje en in het rond gaan strooien met kogels, daarvoor hoef je niet eens een groter doel te hebben. Iedere slappeling kan daadkrachtig worden met de juiste hoeveelheid chemische middelen.
Gemis als mogelijke oorzaak Het is bijna onmogelijk dat Breivik een vrouw heeft, tenzij ze in dezelfde onzin als hij gelooft. Vrouwen laten je immers op verschillende manieren weten dat er niets belangrijker is dan zij, geen religie, bommen of kogels. En vijftienhonderd pagina’s aan grootspraak betekent stevig doorwerken, de uit het manifest van de Unabomber gejatte tekst daargelaten. Geen tijd voor etentjes, de bioscoop of een gezellig weekend samen op een zonnig eiland.   
Is het de moeilijke verstandhouding met zijn familie die hem deels gedreven heeft? Breivik had bijvoorbeeld geen contact meer met zijn vader, die dat maar al te graag wilde vertellen op alle mogelijke media. Is de vraag  of Breivik zijn vader wilde laten zien dat hij tot iets krachtigs in staat is een redelijke of een onvergeeflijk makkelijk Freudiaanse? En is de vader eindelijk trots?
Groter dan klein Haat jegens een bevolkingsgroep ontstaat uit een foutief vertrekpunt van gedachten. Het begint met een bepaalde groep te beschouwen als wezenlijk anders dan de eigen, terwijl de verschillen in werkelijkheid vaak marginaal zijn. Dan is er nog de onwetendheid, de angst en de een of andere boosheid ergens over. Onwetendheid over de bedoelingen van die ander. Angst om overspoeld te worden door het gedachtegoed van andersdenkende mensen waardoor de eigen zekerheden uit evenwicht gebracht worden. En boosheid over persoonlijke mislukkingen tegenover het succes van de ander.
Een mens die voor dat soort dingen gevoelig is, raakt al snel verstard. De blik vernauwd, de gedachte wordt  een obsessie en de mening een opdracht. Breivik zal onderhevig zijn aan alle voorgenoemde kwalen. Maar in tegenstelling tot de meesten heeft hij zijn opdracht daadwerkelijk vervuld. Dat maakt hem iets meer dan niets.
De grootste contradictie in het gedachtegoed van Breivik is het feit dat hij zijn aanklacht tegen de Islam als gewelddadige ideologie uitdrukt met een lynchpartij. Alleen daardoor al kunnen zijn manifest en daad  niet serieus genomen worden als een poging mensen aan het denken te zetten. Breivik is geen domme jongen, maar ook overduidelijk geen genie.
Het is overigens überhaupt de vraag of de inhoud van een manifest genuanceerd kan zijn. Als het anderen moet oproepen de wapens ter hand te nemen kun je natuurlijk niet vervallen in heldere, volledige analyses.
Onomkeerbare bravoure Geen financiële middelen, geen kunde, geen enkele vorm van teamwork op welk gebied dan ook kan dit voorkomen. Moet nu iedereen die een partij mest besteld heeft nader onderzocht worden? Zoals met ieder trauma is acceptatie de grootste opgave, het betekent dat je niet meer moet afvragen waarom het gebeurd is, of hoe.
Wat Breivik kon, kan ik ook. Ik hoef me alleen maar te vervoegen tot het steegje tegenover mijn huis om wat poeder of pillen te scoren, even verderop een wapen te kopen en dan doorstoten richting de supermarkt.  

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

robertvdheide
robertvdheide7 aug. 2011 - 19:38

iedereen zou in zn kracht kunnen staan zonder chemishe middelen ,en zelfs met positieve daadkracht als we niet in een wereld leefden waar we werden afgeremt door overheden en wetten om ons tegen te werken ,en ons afhankelijk en ""slaaf "te maken van hun systeem voorbeeld ,,als je iets moois kan maken en een handeltje wil beginnen ,is er een netwerk van vergunningen en wetten zodat een createf iemand ipv zn kwaliteit te uiten ,gewoon in de fabriek 9to5 beland ,,en als persoon dus niet in zn kracht staat voor overheden is dit economisch gewin ,,voor individuen is het frustrerend en voedingsbodem om negatieve energie te uiten . maar ja ,alles voor de economie ,,zo hebben we veel dingen in de samenleving die slecht zijn ,maar zoveel winst opleveren dat het toch word ingevoerd autos zoudenn niet in een stad of dorp moeten mogen komen ,tenminste als roken slecht is ,dan autos ook gsm straling is voor de lancering van mobieltjes getest en bleek op broedende eiereen misvormde kuikens op te leveren ipv meer onderzoek ,leverden de frequenties zoveel op ,dat de boel gewoon werd gereleased ,,met gevaar voor de volksgezondheid q koorts ,etc,etc ,kan nog heel lang doorgaan

Reprehensionem
Reprehensionem7 aug. 2011 - 19:38

Zo zie je maar dat er helemaal geen sprake is van een vrije markt, maar een markt benefitieel alleen voor zij met de meeste macht. Daarnaast is het inderdaad eerder laf om op onschuldige, ongewapende mensen te schieten dan moedig. Onderzoek wordt meestal gedaan om winstmarges verder te maximaliseren en heeft niks van doen met volksgezondheid of wat dan ook. Het is ook vreemd dat het welzijn van een land wordt afgemeten aan de hand van bpn en koopkracht. In andere worden: volgens het huidige systeem staat je geluk gelijk aan je persoonlijke sociaal-economische status.

Yggdrasil
Yggdrasil7 aug. 2011 - 19:38

De grootste contradictie in het gedachtegoed van Breivik is het feit dat hij zijn aanklacht tegen de Islam als gewelddadige ideologie uitdrukt met een lynchpartij. ============== Ik had er inderdaad nog niet zo bij stil gestaan dat de daad van Breivik in prestatie iedere moslim-terrorist overtreft. Het is eigenlijk net als de contradictie zoals de PVV, die met een schreeuwerige uiting het woord vrijheid in de naam voert terwijl hun enige agendapunt is om de vrijheid van een kleine miljoen moslims aan banden te leggen of te verbieden. De PVV met vrijheid in de naam staat voor meer verboden en uitsluitingen dan wie dan ook.

[verwijderd]
[verwijderd]7 aug. 2011 - 19:38

=Drugs doet gekke dingen met een mens en blijkbaar ook met zoiets als Breivik. Hij wilde ‘sterk, wakker en efficiënt’ te werk kunnen gaan en nam een zeker chemisch middel tot zich, voor hij aan de slag ging.= Je moet niet alles wat een gek zegt voor waar aannemen. Zo'n middel bestaat niet, was het wel zo zou dat middel tot de standaarduitrusting van elke soldaat behoren. Als hij al drugs nam was dat gewoon voor de kick en niet om zijn daad makkelijker te kunnen verteren. Aangezien hij kogels over hield lag het niet aan zijn kennelijke staat dat hij niet nog meer slachtoffers maakte.

3 Reacties
robertvdheide
robertvdheide7 aug. 2011 - 19:38

weet niet of je het weet ,maar dat is ook zo in de usa ,,pilletjes ,angstremmers ,speed ,en andere medicijnen als standard uitrusting bij actief ingezette troepen shaka zulu bevocht ooit de engelsen met speren ,en de zulus waren 1 als een bijenhyve ondr invloed van drugs en kruiden ,,is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar die kruidenmengsels http://www.pbs.org/wnet/secrets/previous_seasons/case_zulu/clues.html

fred-eric
fred-eric7 aug. 2011 - 19:38

Gegroet, Ik kan het niet staven, maar kregen/krijgen soldaten sowieso niet wel eens drugs als er bijv. 3 dagen niet geslapen is, maar men toch alert dient te blijven? Coke, speed (amfetaminen) of zo? Mij is wel eens verteld dat vroeger dokters ook wel eens soortgelijk spul in huis hadden, omdat het destijds wel eens voor kwam dat dokters een 2 nacht actief waren etc. Joop alvast merci voor de spellingscontrole, op een één of andere manier krijg ik er niet alles uit ;-).

Knollema
Knollema7 aug. 2011 - 19:38

Eerst heeft hij bij zijn volle verward verstand allerlei teksten bijeen gescharreld die zijn verwarde standpunten onderschreven. daar was heel veel uit Nederland bij. Het kan zijn dat hij om zijn daad te kunnen uitvoeren drugs tot zich heeft genomen, maar nergens heb ik nog gelezen dat het om een drugsverslaafde ging. Willens en wetens drugs gebruiken om dat je denkt dan beter te kunnen moorden maken de moorden toch tot moorden met voorbedachte rade!