Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

‘Wat ben ik voor een lulletje vaatdoek dat ik netjes belasting betaal?’

  •  
04-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Dolf Jansen staat deze week in zijn column voor De Nieuws BV stil bij belastingontwijking. Dankzij belastingparadijzen lopen ontwikkelingslanden jaarlijks tussen de 50 en 100 miljard euro belastingen mis. “Omdat bedrijven er wel dikke winsten maken, goedkope arbeid scoren, grondstofvoorraden leegtrekken maar daarna geen tijd meer hebben voor belastingafdracht.”
De solidariteit wordt ondermijnd door tax rulings, loopholes en belastingparadijzen, stelt Jansen. “Dit laat mensen, die soms zwijgend, soms mopperend hun belasting betalen, twijfelen aan het systeem. Dat je denkt: wat ben ik eigenlijk voor een lulletje vaatdoek dat ik netjes betaal, terwijl die en die met z’n grijnzende kop en zijn verbouwde vrouw in de fokkin’ Quote 500 staat omdat hij geen belasting betaalt!”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

The Apple
The Apple6 nov. 2021 - 3:33

Jozias: “Iedereen maakt gebruik van de mogelijkheden binnen de wet om niet meer belasting te betalen dan nodig” Daarom ligt de grootste verantwoordelijkheid ook bij de politici die de wetgeving opstellen die dit mogelijk maakt en de mensen die op die politici stemmen. En ik heb sterk de indruk dat Jozias ook daartoe behoort.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 nov. 2021 - 5:41

Dat hij de ruimte ingaat is voor een keer niet zo erg, erger is dat hij ook nog terugkomt!

Nelisje
Nelisje4 nov. 2021 - 18:17

Culturele sector zou niet bestaan zonder subsidie. Dat ze dan ook wat belasting betalen is een kleine gift terug.

1 Reactie
adriek
adriek5 nov. 2021 - 8:09

Culturele sector draagt gewoon btw af.

Tom Lucassen
Tom Lucassen4 nov. 2021 - 16:55

Nee Dolf je bent geen lulletje. Je bent iemand die fatsoen heeft en geen misbruik maakt van zogenaamd "legale" middelen om niet te hoeven meebetalen aan infrastructuur en andere zaken waar een samenleving als geheel beter van wordt. Zulk soort bedrijven mogen van mij in de fik vliegen.

4 Reacties
Jozias2
Jozias25 nov. 2021 - 7:31

U denkt dat mensen als dolf hun hypotheekrente niet aftrekken bij de belastingaangifte? Iedereen maakt gebruik van de mogelijkheden binnen de wet om niet meer belasting te betalen dan nodig. De een gaat daar wat verder in dan de ander maar in de kern is het altijd: gebruik maken van legale manieren om minder belasting te betalen. De vraag is dan waar ligt de grens tussen de ene en andere legale manier en als bepaalde legale manieren meer ongewenst zijn dan andere, moet je die dan niet verbieden?

LaBou
LaBou 5 nov. 2021 - 12:07

"Iedereen maakt gebruik van de mogelijkheden binnen de wet om niet meer belasting te betalen dan nodig" Maar niet iedereen zoekt daarbij het alleruiterste randje op. Maar voor jozias geldt nou eenmaal: als het niet explicit verboden is mag het. Het gaat tenslotte wel om de regeltjes.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 nov. 2021 - 13:09

Niet iedereen voelt zich gedwongen voortdurend de grenzen van wat legaal is toegestaan op te zoeken. Iets met ethiek.

stokkickhuysen
stokkickhuysen5 nov. 2021 - 17:31

Weer zo'n nikszeggend commentaar van Jozias. Alle bedrijven die het randje van het legale opzoeken lopen het reele risico van tijd tot tijd illegaal bezig te zijn. Dan wordt erop gegokt dat de fiscus de mankracht niet heeft om ieder geval uit te zoeken, of de middelen niet heeft om de zaak uit te procederen. Het beeld van het 'alles wat bedrijven doen is legaal want anders zouden ze wel worden aangepakt' is niet de realiteit.

Eid
Eid4 nov. 2021 - 16:51

En nu maar hopen dat er niet een slimmerik opduikt die weet te vertellen dat de BV Dolf ook wel slimmigheidjes toepast(e). Cross fingers voor Dolf.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt4 nov. 2021 - 16:57

Zo ontzettend makkelijk en volstrekt ongefundeerd.

LaBou
LaBou 4 nov. 2021 - 17:29

Je had nog niks gevonden?

ManekiNeko
ManekiNeko4 nov. 2021 - 16:07

Wat ben ik voor een lulletje vaatdoek dat ik netjes belasting betaal? Ook bedrijven betalen gewoon belasting. Ze hebben alleen de middelen om legale constructies te maken die er voor zorgt dat ze minder betalen dan de lulletjes zoals Dolf.

8 Reacties
Tom Lucassen
Tom Lucassen4 nov. 2021 - 16:53

Bedrijven betalen dus geen belasting, je spreekt jezelf tegen.

vdbemt
vdbemt4 nov. 2021 - 17:04

Maar dat zegt Dolf ook. Het systeem zit zo in elkaar, dat de superrijken weinig tot niets betalen. Belastingparadijzen. En dat de brave burger het volle pond betaalt. Er is een enorme ongelijkheid, yen koste van de gewone burger, maar ook ten koste van ontwikkelingslanden. En wij maar lekker liberaal blijven stemmen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 nov. 2021 - 5:54

Boeren en zonen, betalen anders geen erfbelasting wanneer zij het bedrijf overdoen aan zoonlief. En jij mag 100.00 euro belastingvrij aan je kinderen geven als ze het het huis steken. Degenen die dat niet kunnen betalen over het minste bedrag dat ze schenken de volle honderd procent. Mensen zoals de ouders in de toeslagenaffaire mogen geen foutje maken of ze krijgen onbetaalbare claims aan de broek. Mensen die hun kapitalen jaren en jarenlang op buitenlandse geheime bankrekeningen hadden gestald kregen niet een, niet twee, maar jarenlang respijt, bleven dus ook na alle zit herhalende waarschuwingen en het niet nakomen daarvan, zogenaamde 'spijtoptanten'. Niets wel hun in de weg gelegd, geen boete is eruit gedeeld, Of er van navorderingen sprake was weet ik niet helemaal zeker meer, maar het zou mij niets verbazen als dat niet zo was. Dat was geen foutje, dat was doelbewuste belastingontduiking in samenwerking met banken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 nov. 2021 - 5:59

het huis steken.= in een huis steken.... kunnen,,, zit= zich...wel=werd

adriek
adriek5 nov. 2021 - 8:11

Minoes, een gratis advies: lees je tekst nog even door vóór je op de rode knop drukt, dat kost minder tijd dan twee berichten posten.

ManekiNeko
ManekiNeko5 nov. 2021 - 9:08

@Tom Lucassen 4 november 2021 at 17:53 Bedrijven betalen dus geen belasting, je spreekt jezelf tegen. Die volg ik even niet. Ik Schrijf: Ze betalen minder belasting. Dat is niet geen belasting. Waar spreek ik mij dan tegen

ManekiNeko
ManekiNeko5 nov. 2021 - 9:10

@Minoes&tuin 5 november 2021 at 06:54 Boeren en zonen, betalen anders geen erfbelasting wanneer zij het bedrijf overdoen aan zoonlief. Dat doet verder toch niets af aan het feit dat ook bedrijven gewoon belasting betalen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 nov. 2021 - 11:54

"Familierecht" bevat wel meer oneerlijkheden.

Hoi3
Hoi34 nov. 2021 - 15:07

Die hele Quote 500 zou uiteraard ook helemaal niet bestaan (of in ieder geval veel kleiner zijn) als naar draagkracht belasting werd geheven. Belasting over vermogen (in de villa en onderneming), IB inkomsten, winsten uit onderneming, successierechten, schenkbelasting etc. etc. Maar het gaat echt niet alleen om Quote 500 graaiers. Wat te denken van ZZPgraaiers die voor hetzelfde werk als een arbeider in loondienst doet veel minder belasting hoeven af te dragen? En als het even tegenzit, bijvoorbeeld door corona, met extra subsidie uit de rijksschatkist schadeloos gesteld worden? Zo is het tegenwoordig in de mode dat arbeiders in de zorg, met name verplegers, massaal als ZZPer aan de slag gaan. Omdat ze dan netto (bruto €50 per uur) veel meer verdienen. Als het even kan ook nog parttime gaan werken omdat het inkomen (zeker bij tweeverdieners) in een hogere belastingschijf gaat vallen. Dat er te weinig zorgpersoneel is zal graaiers een zorg zijn. Schandalig natuurlijk. Ook in het onderwijs e.d. https://www.telegraaf.nl/financieel/1140768575/vooral-mannelijke-zorgmedewerker-wordt-zzp-er https://zzpservicedesk.nl/wat-is-mijn-uurtarief-als-zzp-er-in-de-zorg/ Dan voel je jezelf als arbeider in loondienst, die ook nog verplicht aan pensioenfonds moet deelnemen dat voor je kapot gemaakt wordt, vanzelf een domme loozer. Alle arbeiders dan maar van rechtswege in 1 klap ZZPer met subsidie en de verplichte pensioen (een kleine 2.000 miljard) uitkeren aan de rechtmatige eigenaars voordat inflatie alles opvreet.

9 Reacties
vdbemt
vdbemt4 nov. 2021 - 15:26

Jij hebt een knap scheef beeld van ZZPer zijn. Zeker. Er zitten erbij die heel goed boeren. Maar de postbode bijvoorbeeld, zal het heel erg met je oneens zijn. Die leeft bijkans in armoede. En wees blij dat zorgpersoneel als ZZPer verder wil. Hun vaste salaris is niet je dat. Ze zouden ook wat anders kunnen gaan doen. Dan hebben we een nog groter tekort.

The Apple
The Apple4 nov. 2021 - 16:18

JAAA, minder rechten in plaats van meer om aan de gevolgen van dit neo-liberale roofkapitalisme een einde te maken. Hoe raken we van de regen in de drup....

LaBou
LaBou 4 nov. 2021 - 17:31

Weer twee reageerders die er uitgaan dat ze door de betonplaat voormhet hoofd van kees kunnen dringen.

Hoi3
Hoi34 nov. 2021 - 17:42

''Er zitten erbij die heel goed boeren.'' Helemaal met je eens Bemt, ZZPers die heel goed boeren hebben helemaal geen ZZPsubsidie nodig. Die ZZPsubsidie werkt alleen maar eerlijke concurrentie met arbeiders in loondienst tegen. En de ZZPers die nu wel subsidie nodig hebben om de eindjes aan elkaar te knopen die moeten natuurlijk helemaal geen ZZPer mogen worden. Die moeten in loondienst. Stel een minimum ZZPtarief in van €50 (het tarief van een verpleger) en schaf de ZZP subsidie af. Een verpleger die fulltime alleen in dagdienst werkt beurt dan €8.000 in de maand. En als dat niet genoeg is dan een minimumtarief van €60 of nog hoger.

Joe Speedboot
Joe Speedboot4 nov. 2021 - 20:05

'Weer twee reageerders die er uitgaan dat ze door de betonplaat voormhet hoofd van kees kunnen dringen.' Precies. Dat is onbegonnen werk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 nov. 2021 - 6:01

Ik vraag me altijd af waarom dat toch ' heel goed BOEREN' heet!

adriek
adriek5 nov. 2021 - 8:17

Omdat goed boeren ooit stond voor een boer die succesvol was geweest en het jaar met winst kon afsluiten, of op iets langere termijn een mooie erfenis voor zijn kinderen kon achterlaten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 nov. 2021 - 13:06

Boer is afgeleid van een vermoedellijk oostnederlands dialectwoord dat oorspronkelijk buur betekende, en die buren op het platteland waren vanuit het gezichtspunt van de stedelingen ‘landbouwers’. Het woord werd dan ook veelal pejoratief gebruikt, tegenover neutralere termen als landman, veldman e.d. Ietsje later kwamen de turf-, vis-, groente- en kolenboeren. Ook die konden goed boeren.

stokkickhuysen
stokkickhuysen5 nov. 2021 - 17:35

Hoi was al conservatief, nu is hiuj naar rechts aan het bewegen. Gelukkig zijn de mijnen gesloten want anders had Hoi nog wel een goeie oplossing voor eventuele werkeloosheid.