Joop

Wat bedoelt het hulpje van Rutte met 'begin juli'?

  •  
13-04-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
50865958701_2e40b4ea9c_c

© cc-foto: Roel Wijnants

Het is zeer, zeer de vraag of het nu nog zal lukken alle Nederlanders op 1 juli hun eerste prik tegen corona te geven. Uiteraard beweert De Jonge van wel, maar hij is gedwongen er daarbij vrolijk op los te liegen
Miljoenen Nederlanders zullen naar verwachting vanavond weer voor de televisie zitten om naar de coronapersconferentie van premier Mark Rutte en vicepremier Hugo de Jonge te kijken. Waarom ze dat doen kun je je afvragen, want iets wat je nog niet wist hoor je nooit. De inhoud wordt elke keer van te voren naar de media gelekt, zodat verrassingen uitgesloten zijn. Bij vorige gelegenheden gebeurde dat nog door anonieme bronnen, zoals gebruikelijk bij een lek, maar ongetwijfeld wel in opdracht van Rutte en De Jonge. Deze keer wordt de schijn niet eens meer opgehouden. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft de kern van het verhaal van de (demissionaire) premier en vicepremier gewoon meegedeeld: anders dan eerder voorgespiegeld gaat het openen van de terrassen en het opheffen van de avondklok per 21 april niet door.
Geen nieuws dus vanavond, laat staan goed nieuws. Toch belooft de uitzending om twee redenen interessant te worden. De eerste betreft Rutte. Zelden, misschien wel nooit, is een premier zo in opspraak geraakt als hij, maar hij gaat gewoon verder, alsof er niets gebeurd is. Zou iemand in de zaal straks durven te beginnen over de affaire-‘Omtzigt, functie elders’, die alle opschudding heeft veroorzaakt? Ik hoop het wel, al koester ik weinig illusies over het antwoord. Rutte zal wel zeggen dat de kwestie niet het thema van de persconferentie vormt en dat hij er dus niet op in hoeft te gaan. Niettemin ben ik benieuwd naar de exacte woorden die hij kiest en het gezicht dat hij trekt als hij ze uitspreekt.
Maar minstens zo interessant als het optreden van Rutte wordt dat van zijn hulpje, De Jonge. Die heeft eind vorige week voor een enorm probleem gezorgd door het vaccineren van 60-minners met AstraZeneca te verbieden. Hij deed dat op aanbeveling van de Gezondheidsraad, want De Jonge volgt altijd gehoorzaam alle adviezen op, ook als ze (zoals in dit geval) afkomstig zijn van een hopeloos verdeeld adviesorgaan. En als ze – voorzichtig geformuleerd – uiterst betwistbaar mogen heten.
Iedereen snapt dat het besluit om 60-minners niet meer op de geplande manier in te enten grote gevolgen heeft voor het vaccinatiebeleid. Het is zeer, zeer de vraag of het nu nog zal lukken alle Nederlanders op 1 juli hun eerste prik tegen corona te geven. Uiteraard beweert De Jonge van wel, maar hij is gedwongen er daarbij vrolijk op los te liegen. Zo houdt hij glashard staande dat hij nooit ‘1 juli’ heeft gezegd. ‘Ik heb het altijd heel consequent over “begin juli” gehad.’ Het is vervelend voor de bewindsman, maar een filmpje van de persconferentie van 8 maart bewijst dat hij wel degelijk de datum van 1 juli genoemd heeft. Mogelijk zal de chef corona zich verdedigen met het excuus dat hij daaraan ‘geen actieve herinneringen’ heeft. Misschien waagt hij het zelfs aan te voeren dat hij destijds ‘naar eer en geweten’ heeft gelogen. Maar niemand zal hem geloven. Niet iets waarover hij zich zorgen hoeft te maken overigens. Niemand geloofde  Rutte, en toch zit die nog steeds in het Torentje.
Maar laten we nu eens veronderstellen dat De Jonge echt de woorden ‘begin juli’ heeft uitgesproken. Dat is een vrij ruim en ook vaag begrip. Wanneer is het niet meer ‘begin juli’? Op de vijfde van die maand? Op de tiende? Ik vrees dat De Jonge met ‘begin juli’ eind oktober of zoiets bedoelt. En dat hij een heleboel smoesjes klaar heeft om tegen die tijd te betogen dat het mislopen van zijn doelstelling niet aan hem heeft gelegen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

OlavM
OlavM13 apr. 2021 - 23:02

[Ik vrees dat De Jonge met ‘begin juli’ eind oktober of zoiets bedoelt.] Begin juli 2022 zou ook nog kunnen, want hij heeft geen jaartal genoemd. Eerlijk is eerlijk. :)

WeesGeenKees
WeesGeenKees13 apr. 2021 - 19:27

Alle Nederlanders beste Fons. Je weet toch zelf ook wel dat je onzin schrijft. Ik hoef die prik niet want ik heb al corona gehad, mijn 87-jarige moeder heeft ook corona gehad en had nota bene nog iets minder klachten (ik 4 zij maar 3) dan ik. Mijn zus die op het LUMC werkt hoeft die vaccinatie ook niet, haar schoonzus die ook op het LUMC werkt ook niet. Een professor van hun afdeling wil 'm ook absoluut niet en heel veel verpleegsters en artsen ook niet. In mijn grote familie verder ook nog veel broers, zussen, neven, nichten, oom en tantes niet dus daar sta je dan beste Fons.

Pater
Pater13 apr. 2021 - 10:25

De prikkers zijn nog met de 70 plussers bezig. Daar kunnen ze de Astra gewoon gebruiken. Dus waarom vertraging ? Dat De Jonge er altijd naast zit is weer wat anders.

Bouwman2
Bouwman213 apr. 2021 - 8:56

Het vermogen om in de toekomst te schouwen werd door de Schepper heel spaarzaam uitgereikt. Nochtans is de mening hierover zeer verdeeld. de woede versus Hem groot . en de verwarring dus onverminderd compleet. De geschiedenis van de mens als spoorboekje. Maar soms springt er iemand in wanhoop voor de trein........

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen13 apr. 2021 - 8:55

Juli 2024

Jozias2
Jozias213 apr. 2021 - 8:34

Volgens mij is 1 juli nog steeds realistischer. Daarnaast is altijd heel duidelijk de afhankelijkheden aangegeven om dat streven te halen. Zoals voldoende aanvoer etc. De problemen met AZ qua aanvoer en geschiktheid is een Europees/ mondiaal probleem en is juist zo’n externe invloed. Maar een rekensom: Er zijn 3 miljoen mensen gevaccineerd Er moeten er nog ongeveer 8 miljoen. Op dit moment is de planning een half miljoen per week. De afgelopen periode is de meest tijdrovende en bewerkelijke doelgroep al grotendeels gevaccineerd. Priktempo ggd wordt op dit moment beperkt door beschikbaarheid vaccins, niet door capaciteit. GGD geeft aan 1 miljoen prikken per week te kunnen zetten. Ziekenhuizen, huisartsen kunnen daarnaast nog assisteren. In kwartaal 2 komen er voldoende vaccins binnen. Waarom zou men 1 juli niet kunnen halen?

9 Reacties
ton14024
ton1402413 apr. 2021 - 9:02

Als die som zelf niet kunt maken.

Martin007
Martin00713 apr. 2021 - 9:31

Waarom zouden er in kwartaal 2 plotseling wél voldoende vaccins binnen komen? Omdat de bedrijven die de verschillende vaccins hebben uitgevonden, die ook ZELF in een potje willen doen. Die bedrijven zijn niet bereid om andere medicijnfabrieken mee te laten helpen. Want GELD is nog altijd belangrijker dan een mensenleven. Er zijn inmiddels 3 medicijnen bekend die er voor zorgen dat je in het geheel niet meer in het ziekenhuis terecht komt, ALS je die medicijnen van de huisarts krijgt, zo gauw je ziek wordt. Maar de gezondheidsraad heeft de huisartsen verboden die medicijnen te verstrekken. Op straffe van een boete van 150.000 euro. Goh, waarom zouden die medicijnen verboden zijn?

FromValue
FromValue13 apr. 2021 - 14:06

Even op een bierviltje - We hebben ongeveer 3 miljoen prikken gezet. Laten we voor het gemak stellen dat de 2e prik 1/3 van de totale prik capaciteit zal gaan kosten (o.a. impact Janssen vaccin, 3 miljoen doses). Is 1 juli mijn “eerste prik doel” - Dan moet ik 11 miljoen mensen in 11 weken prikken. Met een 1/3 reservering voor prik 2 moet ik een capaciteit hebben van pak-m-beet 1,5 miljoen prikken per week. Die capaciteit gaat volgens de GGD pas rond halverwege mei komen - Dan zitten we in week 19, over 4 weken op de benodigde capaciteit. Helaas lopen we achter, want we prikken deze week 500.000 mensen. Uitgaande van een enigszinds lineare groei naar een capaciteit van 1,5 miljoen prikken in 4 weken kom ik tot de conclusie dat we halverwege mei een achterstand hebben van 2,5 miljoen prikken. Dan ben ik twee weken later dan 1 juli klaar. Met het langer wachten op prik 2 zou je dan met kunst en vliegwerk 1 juli kunnen halen - Ik vrees echter dat bovenstaande scenario niet gaat uitkomen en we blijven hangen op een capaciteit van onder een miljoen prikken per week. Dan heeft iedereen een prik na afloop van de zomervakantie. Ik zou dus nog even niets boeken....

Jozias2
Jozias213 apr. 2021 - 14:44

@from value Aan het eind van deze week zijn er 3,5 miljoen prikken gezet. Er zijn 3,5 miljoen mensen onder de 18 jaar. Dus dan moeten er in 11 weken nog bruto 10 miljoen prikken gezet worden. Van deze 10 miljoen is de animo maximaal 80% Dus van de 10 miljoen blijven er 8 miljoen mensen over. Een deel is inderdaad Janssen en betreft sowieso 1 prik. De gezondheidsraad heeft gesteld dat de tweede prik 12 weken kan worden uitgesteld. Iedereen die een positieve PCR test heeft gehad zou sowieso op korte termijn voldoende hebben aan 1 prik. Het merendeel van de mensen zal tot 1 juli dan dus maar 1 prik krijgen. Alleen al de GGD kan opschalen naar 1 miljoen prikken per week. De huisartsen, ziekenhuizen maar bijvoorbeeld ook Defensie kan daarbij nog aanvullend prikken (het zetten van een prik is in een uurtje geleerd). Dat zijn gemiddeld 725.000 prikken per week uitgaande van een enkele prik voor 1-7 en miljoen te vaccineren personen. @martin De planning van vaccins is al maanden gecommuniceerd en vanaf het begin is duidelijk dat er in q2 veel meer vaccins komen.

FromValue
FromValue13 apr. 2021 - 16:00

Kijk, 2e vector vaccin gaat onderuit. Astra en Janssen waren de werkpaarden. Het bierviltje kan de kachel in... mijn gevoel... eind oktober...

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl13 apr. 2021 - 16:30

"Waarom zou men 1 juli niet kunnen halen?" Behalve door de totale ordeloosheid in de campagne zelf zal er binnenkort nog een vaccin af gaan vallen. Dat wordt aanpoten voor de overblijvende vaccinbrouwers

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 apr. 2021 - 19:47

[Goh, waarom zouden die medicijnen verboden zijn? ] een HCQ met of zonder zink liefhebber?

Jozias2
Jozias213 apr. 2021 - 21:56

@atmal Dat is exact het voorbehoud wat gemaakt is en kun je de jonge niet aanrekenen.

Pater
Pater16 apr. 2021 - 8:28

@Martin Goh, een complottheorietje er tegenaan, knap bedacht hoor.

Uilenspiegel
Uilenspiegel13 apr. 2021 - 8:33

"Geen nieuws dus vanavond, laat staan goed nieuws." Het erge goede nieuws is dat men met goede redenen niet versoepelt. Dat men het gedram, het gehuil, vanuit de media en vanuit belangengroepen opnieuw negeert. Dat heel het beleid of wat daar voor door moet gaan geen schoonheidsprijs verdient, warrig is, of wat al niet meer, ik heb dat liever dan een Bolsonaro aan de macht. Ik heb dat liever dan nog meer zieken etc. En als begin juli niet wordt gehaald, dan maar later. Verder en voor de goede orde: Rutte had daar niet meer mogen staan.

Jerry Bidet
Jerry Bidet13 apr. 2021 - 8:18

Wanneer je in de grootste crisis sinds de tweede wereldoorlog, niet mijn woorden, iemand uit het onderwijs minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakt met totaal geen enkele ervaring dan ben je incompetent. Of de crisis is niet zo groot als men wil doen laten geloven, dat kan ook. Wat wel een zekerheid is, is dat het Rutte het wel prima vindt. De Jonge en het CDA krijgen de klappen, zodra de tijd rijp is gooit Rutte de Jonge voor de bus. Iedereen ziet dat, behalve Hugo, die is te druk met zichzelf.