Joop

Wat bedoelden de kiezers?

  •  
18-03-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
51046640111_a9d8df6cad_k

© cc-foto: Henk-Jan van der Klis

Een probleem van totaal andere aard is de gigantische winst die de extreemrechtse partijen hebben weten binnen te slepen
De kiezers hebben gesproken, maar zoals meestal waren ze niet al te duidelijk. Beter gezegd: ze hebben in de Tweede Kamer een enorme puinhoop aangericht. Want hoe moet het nu verder? De VVD heeft (ik baseer me op de laatste ANP-prognose ) gewonnen, dus Rutte IV zal er wel komen. Maar uit welke partijen moet dat kabinet bestaan?
In elk geval uit D66, zou je denken. Dat boekte de veruit verrassendste, door geen enkele opiniepeiler voorspelde overwinning. In plaats van terrein te verspelen, waar het tot voor kort naar uitzag, gaat deze partij er maar liefst 5 zetels op vooruit. Ze komt daarmee op 24. Een evenaring van het recordaantal uit 1994, lang geleden alweer. Die winst is in het geheel te danken aan de uitstekende campagne van haar lijsttrekker, Sigrid Kaag. Een andere verklaring kan ik althans niet verzinnen, want als regeringspartij heeft D66 zich de afgelopen vier jaar bepaald niet onderscheiden, en het verkiezingsprogramma is niet spectaculair anders dan bij voorgaande gelegenheden.
Maar D66 en VVD hebben samen maar 59 zetels. Om aan een Kamermeerderheid te komen moet daar dus nog het een en ander bij. Een voortzetting van de bestaande coalitie met CDA en ChristenUnie is op papier mogelijk. De vraag is wel of het CDA, dat bij de verkiezingen zeer tegenvallend presteerde, nog wel wil doorregeren. Na het verlies van 4 zetels is deze partij eerder toe aan een oppositiekuur. Partijleider Wopke Hoekstra houdt voorlopig zijn kaarten tegen de borst. Hij zal wel wachten op de officiële uitslag, waaruit moet blijken of nummer 2 Pieter Omtzigt meer voorkeurstemmen heeft behaald dan hij, en zo ja hoe veel.
Een heel andere vraag is of het linksige D66 nog wel door wil met de oude hap. PvdA en GroenLinks hebben samen 16 zetels behaald. Bedroevend weinig, maar samen met VVD en D66 zouden ze over 75 Kamerzetels beschikken. Net geen meerderheid, maar getalsmatig valt een dergelijke gok te overwegen. De zittende coalitie heeft tenslotte al anderhalf jaar ook niet meer dan 75 zetels, en die wist het daarmee steeds te redden. Het is echter uiterst onwaarschijnlijk dat Rutte met een ‘linkse wolk van partijen’ (om zijn eigen formulering te gebruiken) in zee zou willen. Gesteld dat PvdA en GroenLinks zelf al vinden dat ze in een kabinet moeten stappen. En gesteld dat het zou lukken de programma’s van deze partijen in elkaar te passen. Over de Eerste Kamer, die pas over twee jaar wordt herkozen en waar geen enkele logische coalitie voldoende draagvlak heeft, heb ik het dan nog niet eens.
Een probleem van totaal andere aard is de gigantische winst die de extreemrechtse partijen hebben weten binnen te slepen. Weliswaar heeft de PVV 3 zetels verloren, waardoor ze nu uitkomt op 17. Maar Forum voor Democratie, dat kort geleden nog vrijwel dood leek, krijgt 8 zetels, 6 meer dan het er had. En daar komen het gloednieuwe JA21 (4 zetels) en het al even gloednieuwe BoerBurgerBeweging (1 zetel) nog eens bij.
Weliswaar vormen deze partijen geen onmiddellijk gevaar, omdat de VVD heeft beloofd dat ze niet zal samenwerken met PVV en FvD. Maar mocht het niet lukken snel tot zaken te komen met de ‘normale’ partijen, dan zouden VVD-leider Mark Rutte en Wopke Hoekstra wel eens tot een noodoplossing kunnen besluiten. VVD, CDA, PVV, FvD en JA21 hebben samen ook een meerderheid. Een vrij ruime zelfs.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (77)

Pater
Pater23 mrt. 2021 - 9:02

"Maar mocht het niet lukken snel tot zaken te komen met de ‘normale’ partijen, dan zouden VVD-leider Mark Rutte en Wopke Hoekstra wel eens tot een noodoplossing kunnen besluiten. VVD, CDA, PVV, FvD en JA21 hebben samen ook een meerderheid. Een vrij ruime zelfs." Fons geeft blijk van een beperkt inzicht in de Nederlandse politieke verhoudingen. Niet alleen het CDA zou uiteen vallen, de VVD krijgt ook te maken met interne revoluties. Ik weet het niet zeker, maar ik vermoed dat zelfs Wiegel, na de recente onthullingen uit de voormalige inner circle van FvD, daar tegen zou zijn.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje326 mrt. 2021 - 10:34

@Pater: misschien over een jaar of acht als Wilders met pensioen is. Tot die tijd zullen CDA en VVD liever naar links kijken dan voor hun eigen idealen gaan. De onderlinge verhoudingen op het persoonlijke vlak (en dan met name tussen Rutte en Wilders) zijn dusdanig slecht dat het inderdaad voorlopig niet gaat gebeuren. Toch blijft het vreemd dat bijna 20% van de kiezers worden buitengesloten door partijen die allemaal om het hardst roepen dat ze “verbinding” willen en tegen “uitsluiting” zijn.

J.janssen2
J.janssen219 mrt. 2021 - 18:42

Nou een groot deel van de rechtse kiezers is m.i. nog steeds als tegenstemmers te typeren. Onvrede met het huidige beleid, en met een overheid en politici die van een andere planeet lijken te komen. Ze worden niet gezien en niet gehoord en met de groeiende inkomenskloof met gebrek aan werk en betaalbare woonruimte en amper genoeg geld om zichzelf in leven te kunnen houden wordt de onvrede alleen maar groter en daarmee de behoefte aan een zondebok en een makkelijk lijkende oplossing die geen oplossing is. En de wel geslaagden in deze maatschappij sluiten zich blijkbaar graag aan bij de partij die hen het gevoel geeft tot de selfmade winnaars te behoren in plaats van zich te bekommeren om de minder bedeelde medemens. Tja en dat heet dan beschaving.

Kuifje3
Kuifje319 mrt. 2021 - 9:39

Het zou wel heel vreemd zijn als bij de vorming van de nieuwe ploeg er naar links gekeken zou gaan worden. De drie hebben dusdanige klappen gekregen dat ze waarschijnlijk ook zelf eerst willen kijken wat ze kunnen en moeten doen in de nabije toekomst. Ik denk zelf dat er ook eerst goed intern zal worden geëvalueerd bij het CDA wat ze willen. De klap daar zal ook hard aangekomen zijn. Als ik het daar voor het zeggen zou hebben zou ik mijn huid juist nu zo duur mogelijk verkopen. Een vierde partij (mits het CDA mee gaat doen) is nodig voor een meerderheid waarbij ook goed gekeken zal moeten worden naar de eerste kamer. Met de CU is daar geen meerderheid en ik geloof ook niet dat D66 die combi ziet zitten. Zou JA21 een optie zijn? Getalsmatig zeker, maar ik zou als Eerdmans dit nooit overwegen. De partij is nog veel te nieuw en eerst een paar jaar wennen lijkt me de aangewezen route. Kortom, ik weet het nog niet. Er zijn veel diepe wonden en ook is er teveel onderlinge haat en nijd om naar het meest logische getalsmatige alternatief te kijken. Nee, naar Wilders zal niet gekeken gaan worden.

2 Reacties
Pater
Pater23 mrt. 2021 - 9:03

"Een vierde partij (mits het CDA mee gaat doen) is nodig voor een meerderheid (...)" Als een verliezer als het CDA mee doet, wat is dan het probleem als verliezer GL meedoet?

Kuifje3
Kuifje323 mrt. 2021 - 20:48

@Pater: Wie weet gaan ze daar ook nog naar kijken, hoewel dat de vorige keer na heel veel praten (en dus heel veel tijdverlies) en twee keer bijna een deal toch niet gelukt is. Daarbij weet ik niet hoe GL intern om zal gaan met de klap die ze gehad hebben. De vorige keer kon Klaver overigens nog onderhandelen met een stevige winst op zak en dat is voor een partij altijd een prima onderhandelingsmandaat. Nu zou hij als grootste verliezer aanschuiven. Ik zou het in zijn geval niet overwegen, maar wie weet. Getalsmatig is een regering met GL overigens in de 2e kamer een stuk stabieler dan met JA21 of de CU. In de 1e kamer zou JA21 natuurlijk met 8 zetels flink mee kunnen spelen. Daarnaast zal Eerdmans waarschijnlijk sneller tevreden zijn met een rol dan Klaver. We gaan het zien. Wat u en ik hier ook van vinden... ze doen toch waar ze zelf zin in hebben.

Libertain
Libertain19 mrt. 2021 - 7:33

Wat bedoelen de kiezers? Hebben ze ons land van de grootste Staatsgeheim van de afgelopen decennia gestript - het verschrikkelijk geheim dat in Nederland een enorme aantal burgers zijn, ongeveer een derde van de bevolking van het land, die ultrarechtse tot extreem-rechtse opvattingen aandragen, gelijk de pesthekel aan buitenlanders en democratie hebben en tevens het pivot voor het decennialange neoliberaal economisch afbraak-totalitariaat van VVD zijn geweest. Niet voor niets heeft Rutte aangegeven dat indien Wilders voor zijn alom bekende rabiaat-xenofobe opvattingen die hem het studio van elke Nederlandse media open gooien - een pro forma afzegging zou uitspreken - is Rutte bereid met hem over regeren te praten. Het oud-versleten neoliberaal establishment-lidje gaat gewoon door gelijk met het sociaal afbraak van ons land... Dat hebben de ultrarechtse kiezers bedoeld.

Fredje3
Fredje319 mrt. 2021 - 7:27

Ik denk wel dat het duidelijk is. Links eruit, rechts erin.

2 Reacties
Pater
Pater22 mrt. 2021 - 6:16

Je wilt de racisten van de PVV en de fascisten van FvD in de regering Fredje ? Verheug je je daarop ?

Kuifje3
Kuifje323 mrt. 2021 - 20:51

Getalsmatig zou dat een logische optie zijn ware het niet dat er nogal wat onderlinge haat overwonnen moet worden. Nee, die variant komt deze formatieronde echt niet op tafel.

Gaitj
Gaitj18 mrt. 2021 - 17:31

Wat bedoelt de kiezer? Dat lijkt me redelijk duidelijk, de kiezer wil wat minder links beleid. Ik kan me voorstellen dat dit voor de meeste lezers alhier zuur is, maar ja, links heeft er van alles aan gedaan om de gewone man/vrouw van zich te vervreemden.

2 Reacties
Pater
Pater22 mrt. 2021 - 6:17

Welk links beleid ?

Kuifje3
Kuifje323 mrt. 2021 - 20:57

@Pater: de rechtse kiezer vind Rutte veel te links. Dat verklaart trouwens meteen voor een flink stuk ook zijn winst en het verloop op links. Links beleid: De klimaattafels en de uitkomst daarvan, de PFAS crisis, Stikstofbeleid, 130 km werd weer 100, 750.000 niet westerse nieuwkomers, de haat richting wat rechts van hem zit, inlegvelletjes bij akkoorden, afschaffen van het referendum, enzovoorts. Voorwaar een prestatie in zo’n korte tijd.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 mrt. 2021 - 14:10

Zoalng extreemrechts ergens tussen de 15 en 20% zit is er niet iets dioepers aan de hand volgens mij. Vooral niet na een jaar van Covid waar iedereen die dat wil zijn wantrouwen in anderen flink heeft kunnen oppoetsen.

Kit2
Kit218 mrt. 2021 - 13:51

Het is allemaal te droef voor woorden, maar de kiezer heeft gesproken. Wat nu, om niet over 4 jaar weer met hetzelfde probleem te zitten? De eerste voorwaarde lijkt me, dat PvA, GL en SP veel nadrukkelijker hun eigen identiteit opeisen en niet drie uit dezelfde mal gestanste en ideologisch onduidelijke drieling vormen. Alle drie de partijen worden nu overheerst door een partijkader dat politiek correct is, identiteitspolitiek bedrijft en ver weg staat van de gewone man of vrouw. Vorm om tot drie partijen: - eentje voor de oude garde van Sociaal Democraten met nostalgie naar de AJC, het Vrije Volk en Joop den Uyl: ouderwets opkomend voor de arbeider/ZZPer/Flex-er op de werkvloer of in de uitkering. Dit lijkt het dichtst bij de vroegere PvdA. - eentje voor het politiek correcte volkje van salon-socialisten op universiteiten en in de grachtengordel die niets met gewone mensen hebben, neo-liberaal zijn maar over zichzelf graag als links en progressief denken. Erg PPR en GL zou je denken. - eentje voor linkse mensen die echte vluchtelingen graag helpen, maar de verdere immigratie als bedreigend zien en veel anti-EU gevoelens koesteren en een nationalistische koers zoeken. De SP zat daar ooit het dichste bij. Zoveel hoeft er dus niet te gebeuren, alleen zou een aantal mensen op moeten hoepelen uit partijen waar ze de boel laten stagneren en de drie partijen ideologisch alle dezelfde foute hoek indrijven. Wat je bereikt is dat een linkse kiezer weer een eigen keuze kan maken en die bij verkiezingen ook zichtbaar kan maken. Daarna kun je vanuit die drie identiteiten weer nadenken hoe je dat vorm geeft in drie uiteenlopende programma’s. Wat we nu voorgeschoteld kregen was driemaal dezelfde hutspot van drie onverenigbare visies, uitkomend op driemaal dezelfde ongeloofwaardige programmapunten.

1 Reactie
Pater
Pater22 mrt. 2021 - 17:09

Met karikaturen is niemand gediend. Fusies zijn geen doel, samenwerking wel. Kom met die resterende 26 zetels met een breed New Deal Klimaatplan, concreet & uitvoerbaar.

Cave Canem
Cave Canem18 mrt. 2021 - 12:53

Extra vervelend van die winst van extreem rechts is dat er tijdens de Kamerdebatten vanaf nu vier sprekers uit die gelederen aan het woord komen met een levensgroot risico op nog een stuk of wat erbij. Vooral de FVD lijkt mij op voorhand al rijp voor een of meerdere opsplitsingen en ook bij die partij van nep-Fortuyn Eerdmans lijkt mij de kans levensgroot dat ze elkaar nog vóór het einde van dit jaar robuust de tent uitvechten. Al was het maar omdat hij zelf hoogfrequent van partij of beweging wisselt. Kortom, een gerede kans op binnenkort een stuk of acht rechsextremistische inleiders bij ieder kamerdebat.

JasDon
JasDon18 mrt. 2021 - 11:54

"Een probleem van totaal andere aard is de gigantische winst die de extreemrechtse partijen hebben weten binnen te slepen. " Uhm, BBB is volgens mij vooral een one-issue partij. En Ja21 is vooral conservatief rechts, misschien is een analyse beter te maken als de goede labels worden gebruikt.

3 Reacties
Bastet2
Bastet218 mrt. 2021 - 16:09

Ja21 is uit exact hetzelfde hout gesneden als FvD. Pas nadat Eerdmans ruzie had gekregen met Baudet kreeg die hypocriete zak hooi moeite met het racisme en antisemitisme binnen de FvD. Rechtse partijen zijn zogenaamd van het benoemen in plaats van wegkijken; laten we dan ook vooral niet wegkijken van het karakter van partijen als JA21. Het ware karakter van Baudet mocht ook al veel te lang niet benoemd worden.

o u wisbaar
o u wisbaar18 mrt. 2021 - 17:42

Yes, we zijn er weer. Ja 21 bestaat 2 maanden, heeft nog nieys onoirbaars gedaan en wordt al metten in het vordomhoekje geschopt. Wat vind u van Bij1?

Pater
Pater22 mrt. 2021 - 17:24

Ja21 is wel degelijk extreem rechts: tegen klimaatbeleid, tegen de huidige EU en euro, tegen alle migratie, minder natuur, lagere belastingen en veel hogere defensie-uitgaven en dus zware bezuinigingen, beschermen van vermogen, opzeggen Vluchtelingenverdrag, bevorderen van remigratie zonder beperkingen, denaturalisatie bij ernstige delicten. En natuurlijk gewoon stikstof uit blijven stoten.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen18 mrt. 2021 - 11:20

Ik ken die BoerBurgerBeweging nauwelijks, zijn die extreemrechts dan? Het leek me een tot partij verdedeld belangenclubje voor agrariërs, boswachters en bewoners van krimpgebieden.

3 Reacties
Kuifje3
Kuifje319 mrt. 2021 - 9:47

@Kees: Precies! Er is nagenoeg niets meer bekend van BBB dan dat het een partij is die opkomt voor boeren. Dat links een hekel heeft aan boeren en waar ze voor staan maakt deze club absoluut niet meteen extreem rechts.

Pater
Pater22 mrt. 2021 - 17:39

De lijsttrekster van BBB: ,,Vroeger kregen mensen als Quincy Gario gewoon met de roe.” Uit het programma: Het mislukte natuurproject Oostvaardersplassen wordt geschrapt. De gronden worden gebruikt om 300.000 woningen te bouwen.

Kuifje3
Kuifje331 mrt. 2021 - 15:57

@Pater: Mijn sympathie voor BBB groeit. Dank voor deze verheldering.

Sonic2
Sonic218 mrt. 2021 - 11:15

De VVD kiezers zien geen alternatief. Met de VVD regeren als CDA zijnde kost je zetels. Links willen de kiezers niet meer. Kaag spreekt enorm aan. Ultra rechts versplintert. Wilders is over zijn piek. Baudet kent een kleine opleving, maar zal nooit meer die piek halen van 2019. Eerdmans heeft het knap gedaan. Zoiets?

2 Reacties
GHS
GHS18 mrt. 2021 - 13:16

En waardoor heeft D66 gewonnen? Zoals de schrijven al aan gaf, door een uitgekiende verkiezingscampagne, Dankzij de zeer ruime donatie, die D66 geeft gekregen was men in staat om een uitgekiende reclamespot te maken en die bij iedere reclameuitzending als laatste spotje te laten zien. Het werd er a,h.w. ingehamerd.

vdbemt
vdbemt18 mrt. 2021 - 14:19

"Met de VVD regeren als CDA zijnde kost je zetels" Die les hadden ze na Rutte I, toen waren ze op sterven na dood, niet geleerd. Ook niet na Rutte II, waar je zag dat de PvdA dat bewees, regeren met de VVD is niet goed voor je. De CU heeft het nu ook ervaren. Het is dus buitengewoon knap dat dat D66 niet is overkomen. Laten ze met deze kracht doorgaan naar een (minderheids)kabinet zónder de VVD. Met Kaag als premier.

west012
west01218 mrt. 2021 - 11:01

FdD heeft zijn zetelaantal bijna uitsluitend te danken aan de ontkenning van de COVID-crisis door TB. Zo'n partij is niet serieus te nemen. De winst van rechts valt volgens mij dan ook flink te relativeren.

1 Reactie
Arend Wortel
Arend Wortel18 mrt. 2021 - 13:16

Juist! Dat hoor je deze dagen te weinig, maar dat is wel degelijk een belangrijke constatering. Als Baudet zich niet ineens heel opportunistisch en opzichtig tot de wappies had bekeerd, dan was er van de FvD niets overgebleven. Zijn nieuwe doelgroep is een heel andere dan voorheen, en zodra de coronacrisis eindelijk achter de rug is, vliegt het gelegenheidsverbond van noodlijdende horeca-ondernemers, "bezorgde" antivaxx-bakfietsmoeders, paranoïci, kruidenvrouwtjes, beroepsrelschoppers en 'gewone' aso's weer alle kanten op. Hun samenkomst onder de vleugels van Baudet is maar tijdelijk. De meesten moeten niets hebben van Baudets gebruikelijke hoogdravende geblaat, ze worden alleen aangetrokken door zijn verzet tegen de coronamaatregelen. Op termijn zorgt dat niet voor voldoende cohesie.

Markzelluf
Markzelluf18 mrt. 2021 - 10:58

De vraag die gesteld wordt: 'Wat bedoelden de kiezers?' Het antwoord lijkt me duidelijk: géén links kabinet. Meest voor de hand: VVD, D66 en CDA en daarbij komt nog een partij, waarbij gekozen kan worden uit de smaken CU (lastig voor D66 om ethische vraagstukken op terrein gezondheid) of PVDA. Verder nauwelijks opties. De vraag die je je wel kunt stellen: wil de kiezer geen linkse partij vanwege of ondanks Klaver en Marijnissen? en wat was er gebeurd als Baudet niet van die rare fratsen uithaalde? En over het waarschijnlijke antwoord op die laatste vraag zou ik me maar grote zorgen maken.

4 Reacties
Zijne Koninklijke Narrigheid
Zijne Koninklijke Narrigheid18 mrt. 2021 - 15:56

Ja21 is gewoon een reële optie voor de VVD denk ik, je krijgt er dan ook nog eens 8 zetels in de eerste kamer bij.

LaBou
LaBou 18 mrt. 2021 - 17:31

En niet te vergeten: je omzeilt de belofte niet met het forum samen te gaan werken? Win-win voor Rutte en zijn VVDieven bende.

Zijne Koninklijke Narrigheid
Zijne Koninklijke Narrigheid18 mrt. 2021 - 22:07

Juist LaBou, jij begrijpt het ook. JA21 is dan wel een nieuwkomer maar ze hebben veel extra`s te bieden. Mensen dromen nog steeds van een linkse revolutie, maar de formatie kijkt ook gewoon naar de eerste kamer. Wat kunnen we gedaan krijgen in de 1e en 2e kamer. Kunnen we ergens een middenweg vinden. JA21 in willen kapselen en onschadelijk maken staat genoteerd. Ik weet alleen niet of Nanninga net zo goed meloenen door kan slikken als Segers.

LaBou
LaBou 20 mrt. 2021 - 11:14

Grapjas. Ja21 is gewoon het (nog wel) iets nettere broertje van FvD. Uiteindelijk komen ze uit hetzelfde nest, het nest waar jij blijkbaar ook thuishoort.

Miss Piggy
Miss Piggy18 mrt. 2021 - 10:51

Dat FvD nog zoveel stemmen kreeg vond ik wel wat zorgwekkend. Zelf ben ik licht progressief en kan ik begrip hebben voor mensen die rechts/conservatief stemmen (ipv ze als fascisten/nazi's neer te zetten, wat sommigen aan linkerzijde doen). Maar na de zwaar antisemitische en racistische uitspraken die bekend werden vanuit het FvD had ik een beetje de hoop dat die partij iig niet groter zou worden. Wat betreft de stilstand en zetelverlies bij Links. Dat snap ik wel. Links heeft in Nederland (en het Westen in het algemeen) moeite om haar potentiële stemmers te overtuigen. Lilianne Ploumen werd in aanloop van de verkiezingen waarom de PVDA geen voorbeeld nam aan de sociaal democraten in Denemarken, die zowel inzetten op economische gelijkheid én strengere aanpak van migratie en nadruk op meer integratie. Daar draaide ze in mijn ogen op de gebruikelijke manier omheen. Terwijl dit een belangrijk thema is voor de kiezer.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen18 mrt. 2021 - 14:00

Dé kiezer bestaat niet. Daarom hebben we 17 (!) partijen in de kamer. En de partij van de arbeid komt niet op voor de niet bestaande kiezer, maar voor haar leden. De kleden bepalen de koers. Toch opmerkelijk dat dit steeds moet worden uitgelegd. Ik kreeg dat al bij maatschappijleer op school.

Jozias2
Jozias218 mrt. 2021 - 10:49

De kans is afgenomen maar ik hou hoop op vvd, D66, pvda, Gl en volt. Oppositie heeft de pvda en Gl ook niets gebracht, het heeft de voorkeur van D66, Gl is een verliezer maar dat is het cda ook. En op ethische kwesties kan het goed zijn het christelijke uit de regering te houden.

2 Reacties
o u wisbaar
o u wisbaar18 mrt. 2021 - 15:13

GL in de regering met dit verlies ? Totaal niet realistisch en onbehoorlijk zelfs.

Jozias2
Jozias218 mrt. 2021 - 21:09

@o u wisbaar Ligt ogenschijnlijk niet voor de hand maar waarom niet? Slechter dan dit kan niet en het weglopen vorige keer heeft ze niet goed gedaan. Bij de volgende verkiezingen weet de kiezer dat ze bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen en punten echt te bereiken.

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead18 mrt. 2021 - 10:45

God verhoede dat de grootste verliezer - GroenLinks - toe treedt tot de regering.

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen18 mrt. 2021 - 14:01

Bent u van de SGP?

vdbemt
vdbemt18 mrt. 2021 - 14:14

@Alfred. In ieder geval iemand met een enorme angst voor GRL. Die hebben verloren. Maar nog is hij bang dat ze in een coalitie komen. Dat een partijtje als de CU in RutteIII heeft meegedaan, is, god verhoede (??) volkomen normaal.

Thuru
Thuru18 mrt. 2021 - 18:53

GL komt niet in het kabinet, tenzij ze hun asielbeleid en migratie beleid en ontwikkelingshulp beleid in zijn geheel inslikken en op dit punt meegaan met VVD. Ik zie dat niet zo snel gebeuren. Dus dan maar geen GL in het kabinet, simpel.

vdbemt
vdbemt18 mrt. 2021 - 10:36

Niet met de PVV willen regeren, tenzij Wilders zijn Marokkanen-uitspraak intrekt, en dan wél met FvD?? Van Rutte kun je alles verwachten. Maar als dit gebeurt, dan zijn we, Rutte én Nederland, wel heel erg diep gezonken.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje319 mrt. 2021 - 9:25

@vdBemt: Dat gaat, wat u daar persoonlijk ook van vindt, natuurlijk niet gebeuren. Baudet heeft nul zetels over in de eerste kamer en zit politiek op zeer veel onderwerpen zeg maar niet op dezelfde lijn als de rest. Ik denk dat hij zelf ook niet wil meespelen met Rutte.

Pater
Pater18 mrt. 2021 - 10:33

De winst van extreem en racistisch rechts is vreselijk, maar levert geen regering op. Als het CDA meedoet is er en rompcoalitie van 73 zetels, en met Ja21 is er een meerderheid. Dat wordt 'm niet denk ik, voor D66 niet aanvaardbaar, en de CU erbij lijkt voor D66 ook niet aantrekkelijk. PvdA en GL erbij? PvdDA is niet extra beschadigd (met Asscher waren meer zetels gehaald, overtreft in allure de rest), GL wel. De eigen boodschap raakte verstomd door de nadruk op samenwerking, Klaver was nooit de Klaver van vier jaar geleden, D66 trok veel weg door het geslaagde optreden van Kaag (felheid tegen Wilders!). Grote teleurstelling voor GL, misschien is meeregeren wel beter dan een felle oppositierol die Marijnissen misschien wel ligt en Klaver moeilijker zal vallen. D66 kan met 24 zetels een kleine PvdA en idem GL best naast zich gebruiken, en zal kiezers en leden moeilijk een weigering van een coalitie met PvdA en GL uit kunnen leggen. De inhoud van het regeerakkoord moet dan wel iets voorstellen. Maar eerlijk gezegd denk ik dat CDA en VVD zoiets zullen blokkeren.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mrt. 2021 - 9:26

De ChristenUnie inruilen ligt voor de hand.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart18 mrt. 2021 - 10:29

De premisse dat kiezer rationeel zijn en stemmen in overeenstemming met hun belangen, blijft me amuseren. Zie het volgende boeketje redeneringen (die in de loop van de dag op de treurbuis langstrokken): Klaver is een drammer, Tjer was verfrissend, maar nu niet geloofwaardig meer, Kaag zie ik niet zitten, Eerdmans gedraagt zich netje (en daarom krijgt in dit laatste geval Ja21 een stem). Is het 't loon van de angst, de kont tegen de krib? (In Groningen zijn ze laaiend enthousiast over Tjer; - want die wil de aardgaswinning niet stopzetten. Enfin, afijn, en gooi het maar in mijn pet.) De kruik gaat zolang te water totdat-ie barst. Maar die wet geldt niet in Nederland. De Nederlander is krankjorum, in de war, vertwijfeld, bang. (In die zogenaamde onderzoekjes komt de Nederlander steevast als de gelukkigste mensch op aard te voorschijn. Dat is allemaal cognitieve dissonantie, ben ik bang, en fluiten in het donker, borstklopperij om de aanwakkerende wind niet te hoeven horen, het opgepompte, opgeblazen ego van de rijtjeshuis mens die zijn oogkleppen nimmer afzet. (De gemiddelde kampbewaarder vond het overigens ook allemaal pico bello: geen betere plek in heel het universum niet)).

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin19 mrt. 2021 - 9:43

Waarom zou je ook in een rijtjeshuis willen wonen?

Frans Kwakman
Frans Kwakman18 mrt. 2021 - 10:26

linksige D66? Nou het statement van het jaar. Ik heb d66 vanaf het ontstaan gevolgd en de enige reden dat d66 nu populair is komt doordat die partij iets minder geraakt is door de schandalen zoals de toeslagenaffaire zodat fatsoenlijke mensen toch gewoon rechts konden stemmen zonder de VVD te hoeven inkleuren. Maar let op, er zal een superrechts kabinet verrijzen met als excuus voor alle maatregelen die de ons treffen: de coronacrisis. Bedrijven zullen als normaal uit de wind gehouden worden. Misschien kan je een een grafiekje van 1966 tot nu publiceren, Fons. dan kunnen we zien hoe die score op en neer gaat.

2 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot18 mrt. 2021 - 11:36

D66 is niet links, vinden ze ook zelf. Ze noemen zich - o, gruwel - progressief, dat is: repressief met een ethisch gouden randje. Het zijn, kortom, zondagskinderen, die het deksels goed doen op een theekransje of een verjaardagspartijtje. Modieuze managers, met bescheiden scrupules, eens per jaar of zo, maar met chauffeur en jachthonden en een landgoed.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 mrt. 2021 - 9:44

Vandaar dat veel VVD-ers bijvoorbeeld in Bloemendaal zijn overgelopen naar D66! En niet alleen daar!

korheiden2
korheiden218 mrt. 2021 - 10:23

De VVD zal niet met GL en de PvdA in een regering gaan zitten. D66 zal een voortzetting van de huidige coalitie misschien wel zien zitten, maar dan zullen er wel enige zaken moeten veranderen. Voor stevige klimaatmaatregelen zal de VVD wellicht te vinden zijn - als bedrijven niet te hard worden aangepakt - maar de sanering van de veestapel ligt moeilijk bij CDA en CU. Verder wil D66 - terecht - een vrije kwestie maken van zaken als abortus, euthanasie en het omgaan met homoseksualiteit, en daar zal de CU zich met hand en tand tegen verzetten. Misschien zou Volt kunnen aanschuiven i.p.v. de CU. Vervolgens is er het probleem met de samenstelling van de Eerste Kamer, die, zeker de eerste twee jaren, wetgeving zou kunnen blokkeren vanwege de grote FVD-fractie aldaar. Over twee jaar zou dat kunnen veranderen, maar het zou ook zomaar kunnen dat JA21 verder stijgt, net als Baudet. Lastig.

6 Reacties
Pater
Pater18 mrt. 2021 - 10:34

Volt zonder ervaring en zonder 1e kamerzetels wordt het niet.

vdbemt
vdbemt18 mrt. 2021 - 10:39

Zeker. Knap lastig. Daarom hoop ik dat Rutte, dankzij een vasthoudend D66, er niet uit komt. En dat we geregeerd gaan worden door een veelpartijen (minderheids?) coalitie onder premier Kaag.

Sonic2
Sonic218 mrt. 2021 - 11:18

Ik denk dat we een VVD/ D66/PvDA/ CDA coalitie krijgen die door Groenlinks in de eerste kamer aan een meerderheid wordt geholpen. Groenlinks zal niet gaan regeren, maar zal wel in de senaat het kabinet aan een meerderheid gaan helpen. Kiezen ze voor een gedoogconstructie? Ik denk dat ze CU en Groenlinks tegen elkaar gaan uitspelen.

korheiden2
korheiden218 mrt. 2021 - 11:38

@vdbemt : Een minderheidscoalitie zou dus moeten opboksen tegen een rechtse kamermeerderheid. En dan heb je nog de grote FVD/Go/JA21 fractie in de Eerste Kamer. CDA en/of VVD zullen niet met verder alleen maar linkse partijen willen regeren.

o u wisbaar
o u wisbaar18 mrt. 2021 - 15:20

@Sonic En Ja 21 i.p.v de PvdA? Ze kunnen met hun 4 zetels in de 2e kamer en 8 zetels in de eerste het kabinet in beide kamers aan een meerderheid helpen, dan is GL daar ook niet meer voor nodig. Gezien ook de uitslag van de verkiezingen misschien wel een betere afspiegeling. Ja21 is in tegenstelling tot het FvD en PVV niet besmet verklaard door de rest van de partijen.

Thuru
Thuru19 mrt. 2021 - 1:17

Minderheidskabinet zou prima kunnen. Punt aaa over rechts, punt bbb over links. In dit geval zou aaa het asiel/migranten beleid en ook ontwikkelingshulp kunnen zijn. Over links zou bbb bijvoorbeeld zorg en sociale zekerheid kunnen zijn. Pak je uit beide kampen het beste. Maar ik denk dat zo kabinet er niet komt. Zal waarschijnlijk een meerderheidskabinet worden. Misschien met de zelfde partijen als afgelopen 4 jaar is het beste lijkt me. Of anders ook met PVV of FvD, maar dat zie ik ook niet zo snel gebeuren.

jandebakker
jandebakker18 mrt. 2021 - 10:15

[Die winst is in het geheel te danken aan de uitstekende campagne van haar lijsttrekker, Sigrid Kaag. Een andere verklaring kan ik althans niet verzinnen,] hmm. mischien iets met kiezers op links die strategisch hebben gestemd"? Zoals uiteengezet in dit artikel door een voormalig politiek commentator -> https://joop.bnnvara.nl/opinies/toch-maar-strategisch-op-d66-stemmen ;) Ik denk dat D66 vooral heeft kunnen scoren door de zwakte van de linkse partijen. Nu stak Kaag met kop en schouder uit boven Klaver, Ploumen en Marijnissen. Maar had de PvdA met bijv Aboutaleb op de proppen gekomen dan hadden die kiezers zich net zo gemakkelijk rond hem geschaard.

Freek74
Freek7418 mrt. 2021 - 10:12

Gewoon een coalitie met dezelfde vier als nu. Morgen beginnen.

Jozias2
Jozias218 mrt. 2021 - 10:06

Fvd had bij de provinciale Staten verkiezing nog 16% van de stemmen (zouden 24 zetels zijn). 8 zetels is meer dan verwacht na de eerdere implosie maar wel een fractie van het potentieel. Ik denk dat Martijn de koning vandaag bloemen krijgt van baudet. Wat is er precies extreem rechts aan bbb? Alleen omdat ze opkomen voor het platteland?

1 Reactie
Rolandb Gilead
Rolandb Gilead18 mrt. 2021 - 10:46

Alles wat niet links genoeg is, is in de ogen van links al snel extreem-rechts.

Tom Lucassen
Tom Lucassen18 mrt. 2021 - 10:04

Rutte zou ten tijde van Srebrenica er zelfs mee weggekomen zijn. Die man kan zelfs een genocide met een glimlach goedpraten. Ik heb de hoop op eerlijke politiek iig opgegeven. Stemmen zal ik niet gauw meer doen. Wat een schijndemocratie zeg. Klein sprankeltje hoop heb ik nog; Kaag wil een maximum van 2 termijnen voor een premier en wil ook met 1 a 2 linkse partijen in een kabinet. Ik hou mijn ogen en oren half open.

Mark Huysman
Mark Huysman18 mrt. 2021 - 10:03

@Fons Jij pleitte in je vorige stuk voor een stem op D66 omdat dat de kans voor links in een kabinet zou vergroten. Denk je nu nog steeds dat dat verstandig was? Zou het vanuit PvdA/GL perspectief niet beter zijn geweest om op die partijen te stemmen?

2 Reacties
Pater
Pater18 mrt. 2021 - 10:37

Precies. En zelfs vanuit Bij1-perspectief lijkt me.

Mark Huysman
Mark Huysman18 mrt. 2021 - 16:32

De oproep van Fons was volgens mij gericht aan mensen die PvdA of GL wilden stemmen. Vanuit Bij1 perspectief is een stem op Bij1 natuurlijk het best. Zoals het er nu naar uitziet hebben ze idd een zetel gehaald.

Norsemen
Norsemen18 mrt. 2021 - 9:52

Niet ideaal maar mijn keuze zou zijn VVD/D66/GL/PvdD/Volt.

5 Reacties
vdbemt
vdbemt18 mrt. 2021 - 11:03

Dan zou de VVD meegaan met de, terechte, klimaateisen van D66/GL en PvdD. Dat zie jij gebeuren?

korheiden2
korheiden218 mrt. 2021 - 11:39

@Norsemen : 35+24+7+6+3= 75. Dat gaat niet gebeuren. Ik denk VVD+D66+CDA+Volt. Het zal wel weer even gaan duren want ze moeten bij het CDA eerste van Hoekstra en De Jonge af.

Frans Kwakman
Frans Kwakman18 mrt. 2021 - 12:09

Vdbemt - ik zie d66 eerder een Samsom-tje doen hoor. Er zit veel minder verschil tussen VVD en d66 dan VVD en PvdA.

Norsemen
Norsemen18 mrt. 2021 - 16:58

Vdbemt Hoop doet leven.

Norsemen
Norsemen18 mrt. 2021 - 16:59

Korheiden Toen ik het schreef hadden ze er samen nog 76.

Haz
Haz18 mrt. 2021 - 9:46

Zo moeilijk als de auteur het voorlegt zal het niet zijn. Verder is D66 niet linksig. Gewoon een liberale partij. Het wordt meer van hetzelfde. Maar wat je nu schrijft klinkt natuurlijk wat interesanter.

2 Reacties
Pater
Pater18 mrt. 2021 - 10:45

Sociaal-liberaal betekent dat er ook linkse trekjes aanwezig zijn. Zulke liberalen waren verantwoordelijk voor de eerste sociale wetten. D66 hoort op milieugebied bij de beste drie. Maar bij Kaag zie ik die linkse trekjes eigenlijk niet.

Paul Spijkers
Paul Spijkers18 mrt. 2021 - 12:36

Het zou natuurlijk kunnen dat op maf rechts er op een geven moment een stabiel partij verbond komt waarmee wel te regeren valt. De kiezers blijven de flanken zoeken omdat ze verandering willen. Maar zo ziet er nu nog niet uit.