Joop

Wat als Syrië Groot-Brittannië was?

  •    •  
05-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Syrie_UK300.jpg
Kijken! Indrukwekkende video die de wereld even op zijn kop zet
Verjaardagsliedjes zingen, een verkleedfeestje en aan het eind in de auto in slaap vallen. Ergens in Groot-Brittannië heeft een klein meisje een leuke verjaardag gehad. Maar dan slaat de sfeer om. Paniek breekt uit en Groot-Brittannië vervalt in een conflict als dat in Syrië, waardoor het leven van het meisje wordt verscheurd. Dit is het relaas dat deze campagnevideo van Save the Children vertelt. De liefdadigheidsorganisatie maakte hem in de aanloop naar de derde verjaardag van de burgeroorlog in Syrië.
Volgens de Verenigde Naties zijn inmiddels tienduizend kinderen omgekomen in de Syrische oorlog. 2,3 miljoen mensen zijn voor het geweld op de vlucht geslagen.
“Dat het niet hier gebeurt, betekent niet dat het niet aan het gebeuren is”, stelt de video. Jake Lundi, van Save the Children, zegt bij dat het filmpje bedoeld is om het Britse publiek een beeld te geven van de situatie in Syrië. Dat schrijft de Arabische nieuwszender Al-Arabiya.
Het filmpje is een zogeheten ‘Second a Day”-video. Daarbij wordt van iedere dag een seconde genomen om een ontwikkeling over langere tijd te volgen.

Meer over:

kijk nou
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

tonymacaroni
tonymacaroni5 mrt. 2014 - 20:43

Hoe kan zoiets verschrikkelijks zo mooi zijn? Misschien omdat mensen dan pas beseffen hoe beestachtig een oorlog kan zijn en wat zoiets met een mens kan doen. Ik weet het in ieder geval niet.

JoopSchouten2014
JoopSchouten20145 mrt. 2014 - 20:43

Groot-Brittannië was 'een Syrië'. Invasies, onderlinge wraakstrijd, discriminatie en feodaal denken waren Britten 'gewoon'. De omstandigheden en wapens verschillen. Het moorden gaat door.

Anton3
Anton35 mrt. 2014 - 20:43

Nederland kan zich afvragen hoe verstandig het is geweest om partij te kiezen voor de rebellen; ze te laten voorzien van allerhande wapentuig en mee te doen aan het mediaoffensief om de Syrische regering en vooral haar president op alle denkbare manieren zwart te maken. Het Syrische volk ziet in de moordende en plunderende buitenlandse jihadisten geen bevrijders. En het 'free Syrian army' bleek vooral in de beeldvorming te bestaan. Zoveel is nu wel duidelijk. We hadden kunnen weten dat Syrië een relatief ontwikkeld land is dat zich niet terug in de middeleeuwen laat duwen. Maar politiek strategische motieven telden voor de Westerse landen kennelijk zwaarder. Ten koste van onnoemlijk veel menselijk leed.