Joop

Wat als het virus toch uit een lab komt?

  •  
25-05-2021
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
691 keer bekeken
  •  
wihuninstitute

© cc-foto: Ureem2805

Hoe ik in de ban raakte van een door Trump en radicaal-rechts gepropageerde complottheorie
Tot twee weken geleden was het idee dat het coronavirus uit een laboratorium afkomstig was voor mij vooral een theoretische mogelijkheid. Je moest het natuurlijk niet helemaal uitsluiten, maar de kans dat het virus via een wild dier was overgesprongen op de mens leek mij vele malen groter. Het wachten was alleen nog op het moment dat onderzoekers de diersoort vonden die het virus in het najaar van 2019 op de mens heeft overgedragen.
Deze overtuiging kwam op losse schroeven te staan, toen ik van twee kanten een artikel kreeg doorgestuurd van Nicholas Wade.
Deze gepensioneerde wetenschapsjournalist betoogt dat er wel degelijk een grote kans is dat het virus is ontsnapt uit het Wuhan Institute of Virology. Wade staat niet alleen. Op 14 mei verscheen in Science een oproep van een groep wetenschappers om met een open blik te kijken naar de lab leak -theorie.
Een van de ondertekenaars van de brief is Ralph Baric. Baric was betrokken bij de ontwikkeling van een technologie, de no-see’m -methode, waarmee je een virus in het laboratorium op zo’n manier kunt aanpassen dat je niet meer kunt zien dat het knutselvirus door mensen is gemaakt.
Knutselen aan virussen is precies wat ze in het onderzoekscentrum in Wuhan doen. De wetenschappers in het Chinese lab doen zogeheten gain of function -experimenten. Daarbij nemen ze bestaande virussen en passen die zodanig aan dat ze bijvoorbeeld besmettelijker of schadelijker worden. Het idee is dat de mensheid zich zo beter kan voorbereiden op toekomstige, gevaarlijke uitbraken.
Dat klinkt als fikkie stoken om het brandalarm te testen, en verklaart ook waarom dit type onderzoek omstreden is. In 2014 besloot de Amerikaanse overheid het na enkele incidenten niet meer te financieren (al werd de financiering eind 2017 weer hervat ).
In 2018 luidden Amerikaanse diplomaten de noodklok vanwege riskante coronavirusexperimenten in Wuhan, maar dat maakte destijds geen enkele indruk. Pas toen de hele wereld in het voorjaar van 2020 in lockdown zat, werden de waarschuwingen afgestoft. Donald Trump, die toch al op ramkoers lag met Beijing, besloot sars-cov-2 het ‘China-virus’ te gaan noemen.
Complotdenkers In 2016 schreef ik een boek over complotdenkers. Als ik iets heb geleerd van de gesprekken die ik heb gevoerd met samenzweringsgelovigen, dan is het wel hoe makkelijk ze informatie terzijde schuiven die niet in hun wereldbeeld past. Daarmee hielden ze mij, onbedoeld, een spiegel voor. Want ook ik heb de neiging om nieuwe feiten makkelijker aan te nemen als ze bevestigen wat ik toch al geloof of als ze afkomstig zijn van iemand die ik vertrouw.
Toen Donald Trump begon te roepen dat het coronavirus afkomstig was uit een laboratorium terwijl Anthony Fauci volhield dat het virus niet man-made was – geheel in lijn met wat ik al dacht – hoefde ik niet lang na te denken. De lab leak-theorie was voor mij iets van radicaal-rechts, niet van serieuze wetenschappers.
Ook bij Nicholas Wade gaan bij mij de alarmbellen af. Hij is de auteur van een controversieel boek over genetica en etniciteit, en in zijn boeiende artikel over Wuhan dendert hij op zijn conclusie af. Genoeg redenen om kritisch te zijn.
Ondertussen werpt Wade wel de nodige vragen op die tot nadenken stemmen. Om te beginnen: hoe is het coronavirus in Wuhan terechtgekomen? Virussen die in de natuur ontstaan, laten een spoor na. In het geval van sars-cov-2 is de route nog niet gevonden. We weten nog altijd niet welk wild dier het virus heeft overgebracht op mensen, en ook van de vleermuizen die het virus onder de leden moeten hebben gehad, ontbreekt vooralsnog ieder spoor.
Een coronavirus dat behoorlijk lijkt op sars-cov-2 (RaTG13, voor 96 procent hetzelfde) is aangetroffen in vleermuizengrotten in de provincie Yunnan in het zuiden van China, zo’n 1500 kilometer van Wuhan vandaan. Grote kans dus dat ook sars-cov-2 ergens in die contreien is begonnen.
Hoe kan het dan dat er tot nu toe nog geen gevallen bekend zijn van besmettingen onderweg, vraagt Wade. En hoe kan het dat dat virus uitgerekend opduikt in een stad waar een lab staat waar onderzoekers aan coronavirussen zitten te sleutelen en waar RaTG13 ook nog eens in de vriezer ligt?
A propos: het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft reden om aan te nemen dat verscheidene medewerkers van het Wuhan-lab in het najaar van 2019, nog voor het eerste bekende ziektegeval, symptomen vertoonden die kunnen duiden op covid-19.
Smoking gun Wade heeft meer argumenten voor een ontsnapping uit het lab. De kenmerken van het virus bijvoorbeeld. Hij komt op de proppen met Nobelprijswinnaar en viroloog David Baltimore die wijst op de furine-splijtingsplaats van het virus. “De smoking gun voor de oorsprong van het virus”, zegt Baltimore tegen Wade.
Met die furine-splijtingsplaats is volgens Baltimore iets geks aan de hand: hij ziet er anders uit dan je zou verwachten als het virus in de natuur zou zijn ontstaan. Dit lijkt meer op hoe je zo’n virus in het lab zou maken.
En dan is er nog de genetische verscheidenheid van het virus. Als een virus overspringt van dier op mens verwacht je aanvankelijk een grote verscheidenheid: het virus past zich aan de mens aan. Op gezag van Baric schrijft Wade dat de genetische verscheidenheid bij sars-cov-2 aanvankelijk maar klein is, en dat “suggereert dat het virus mogelijk is geïntroduceerd vanuit een enkele bron” (lees: het lab in Wuhan). Het virus was al direct goed aan de mens aangepast.
Langzaam voel ik mezelf in een rabbit hole verdwijnen.
Hele ijverige onderzoeker Via een Volkskrant-artikel van Maarten Keulemans beland ik bij een Twitter-draadje van Kristian G. Andersen. Die weet duidelijk nog veel meer van coronavirussen-moleculaire-biologie dan Baltimore, en concludeert dat de furine-splijtingsplaats allesbehalve een smoking gun is. Integendeel, vergelijkbare furine-splijtingsplaatsen vind je ook bij MERS en het verkoudheidsvirus HKU1 – geen virussen die uit het lab komen.
Los van de furine-splijtingsplaats bestaan er veel meer verschillen tussen sars-cov-2 en het meest verwante vleermuizenvirus (RaTG13) waarvan bekend is dat het in het Wuhan-lab in de vriezer ligt. Wat ligt dan meer voor de hand? Dat een hele ijverige onderzoeker eindeloos heeft zitten knippen en plakken? Of dat sars-cov-2 en RaTG13 decennia geleden een gezamenlijke voorouder hadden?
Ook over de genetische verscheidenheid bij het begin van de uitbraak denken sommige wetenschappers duidelijk anders dan Wade. Zo schrijft onderzoeker Robert F. Garry dat er al meteen aan het begin twee geslachten waren. Dat zou erop duiden dat het virus bijvoorbeeld via verschillende markten voor wilde dieren voet aan de grond heeft gekregen in Wuhan.
Een sterk argument voor verspreiding via wilde dieren op een markt lees ik in een artikel van Donald G. McNeil Jr., tot een paar maanden geleden de coronaverslaggever van The New York Times. Hij wijst erop dat er begin vorig jaar 600 monsters werden verzameld bij de wet market waar de eerste grote uitbraak plaatsvond.
"“Van die monsters was volgens het Chinese persbureau Xinhua ongeveer 6 procent positief voor het virus. De meeste positieve monsters kwamen uit het westelijke deel van de markt waar de wilde dieren werden verhandeld. En de meeste waren afkomstig van plekken dichtbij of onder de vloer.”"
Volgens een door McNeil geraadpleegde deskundige is 6 procent heel veel: meer dan je bijvoorbeeld in een ziekenhuis zou aantreffen tijdens het griepseizoen. “En de meest logische verklaring voor het vinden van zoveel virus op de vloer en in de riolering, was niet het hoesten van mensen.” Wat dan wel? “Het was het bloed van een geslacht dier, dat in het rond werd gespoten toen de markt werd schoongespoten.”
Dat er in december al mensen besmet raakten met het coronavirus die niet op de markt waren geweest, hoeft volgens McNeil ook niet te verbazen. “Dieren worden in verschillende ladingen verscheept, en Wuhan heeft andere markten waar levende dieren worden verkocht.” Dat maakt het allemaal weer een stuk waarschijnlijker dat sars-cov-2 toch ‘gewoon’ een zoönose is.
Onder de pet McNeil schrijft hoe er vorig voorjaar op de redactie van The New York Times al grote verdeeldheid bestond over de vraag waar het virus vandaan kwam. “Regeringsbronnen verzekerden mijn collega’s die over nationale veiligheid schrijven, dat het een lab-lek was en dat de Chinezen dat onder de pet probeerden te houden. Op de wetenschapsredactie hoorden we van virologen en zoölogen dat de kans enorm was dat het geen lab-lek was.”
McNeil schrijft wel dat hij steeds ontvankelijker is geworden voor de theorie dat het virus toch uit het lab afkomstig is. Het gebeurt vaker dat er iets misgaat in een laboratorium. Berucht is een incident uit 1978 waarbij een medische fotograaf in Engeland overleed door de pokken – zij was daarmee de laatste persoon die door het uitgeroeide virus werd geveld.
Shi Zhengli, de viroloog die aan het hoofd staat van het onderzoeksinstituut in Wuhan, erkende in een interview in 2020 met Scientific American dat ook zij aanvankelijk bezorgd was dat het virus uit haar lab afkomstig was. “Ik kon er dagen niet van slapen.” Na bestudering van alle gegevens van de voorgaande jaren, slaakte ze een zucht van verlichting: sars-cov-2 kon volgens haar niet afkomstig zijn uit het Wuhan Institute of Virology. Het onderzoeksinstituut stelt ook dat geen van zijn medewerkers antistoffen heeft tegen sars-cov-2.
Zolang het pad dat het virus heeft afgelegd naar Wuhan niet wordt gevonden, zullen er vermoedelijk twijfels blijven bestaan over de lezing van Shi en het Wuhan Institute of Virology. Zelf zou ik mijn geld nog steeds op een zoönose zetten, maar helemaal zeker ben ik niet. Meer Chinese openheid is nodig.
Wat we ook nodig hebben is een discussie over de gevaren van gain of function-onderzoek. Want je moet er toch niet aan denken dat een door wetenschappers ontwikkeld virus op een kwade dag uit een laboratorium (is) ontsnapt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (64)

Phil2
Phil230 mei 2021 - 17:14

Tsja, in 2016 kwam het eerste virus op, MAGA geheten. Dit tastte vooral het Amerikaanse brein aan. En toen kwam in 2019 het Wuhan virus eroverheen. Altijd leuk om pandemie expert, voormalig astronaut en oorlogsheld Donald Trump z'n licht erover te zien en horen schijnen. Maar alle gekheid op een stokje, als de Chinezen geen openheid van zaken geven, gaat ze dat nog eens heel zuur opbreken.

Egbert Van Der Vliet Vliet
Egbert Van Der Vliet Vliet27 mei 2021 - 23:24

Als het virus in beperkte mate was verspreid, dus tijdelijk en daarna snel was ingedamd, had niemand het over een lab theorie. Het is puur complotdenken want het is algemeen bekend dat wetenschappers en ook de wat meer ingevoerde de kans erg groot achten dat het via vleermuizen en een tussendier naar de mens is overgebracht. Een ongeluk uit een lab had al lang groot nieuws gemaakt, maar nee, complotdenkers hebben net als bij religie eerst een conclusie nodig, een rotsvast geloofsmoment ("het kwaad is overal en fundamenteel")en daarna zijn ze oostindisch doof.

Uw Psychiator
Uw Psychiator27 mei 2021 - 11:18

Gisteren verscheen in 'The Atlantic' dit essay van Daniel Engber, over een mogelijk 'lab leak' - ------- If the Lab-Leak Theory Is Right, What’s Next? We know enough to acknowledge that the scenario is possible, and we should therefore act as though it’s true. By Daniel Engber ------- De link: https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2021/05/chinese-lab-leak-hypothesis-coronavirus/619000/ Joe Biden dringt aan op serieus verder onderzoek: https://www.theguardian.com/us-news/2021/may/26/joe-biden-us-intelligence-community-covid-19-origins-china En zo is er meer. Facebook is soepel geworden in het plaatsen van berichten over deze onderwerpen. China, ondertussen, is 'not amused': https://mg.co.za/health/2021-05-27-china-rails-at-dark-history-of-us-intelligence-as-biden-order-virus-probe/

1 Reactie
tempest
tempest27 mei 2021 - 21:07

De NOS had ook best een goede samenvatting: https://nos.nl/artikel/2382568-waarom-de-labtheorie-over-de-oorsprong-van-corona-weer-opduikt Zelf met een beetje zelf reflectie: ‘Omdat Trump de theorie verspreidde is er door media niet serieus genoeg naar gekeken’

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 mei 2021 - 15:39

Aan iedereen die zich een mening aan het vormen is over de herkomst van Covid: please don't. Dit is niet echt een onderwerp om een mening over te hebben. Zelf heb ik vorige week nog als voorzitter van de jury van een Zweedse spellingswedstrijd mogen beoordelen. Niet dat ik Zweeds beheers, maar ik ken het hele alfabet, en dat alfabet is grotendeels hetzelfde als dat van de Zweden (zij leuken het een beetje op met balletjes en streepjes door letters, dat heb ik gewoon fout gerekend, omdat dat in mijn alfabet helemaal niet voorkomt). Ik vond degene die ik tot winnaar heb uitgeroepen echt de beste, dat meen ik in alle objectiviteit.

1 Reactie
tempest
tempest26 mei 2021 - 16:52

Het is juist heel erg belangrijk dat mensen zelf nadenken en dan hun conclusies uiten. Er is vermoedelijk nog veel meer druk nodig om over Covid de onderste steen boven te krijgen en alleen zo kunnen we een volgende pandemie voorkomen.

Uw Psychiator
Uw Psychiator26 mei 2021 - 6:13

Op de jaarlijkse hoofdvergadering van de WHO te Genève vroegen meerdere landen, waaronder de VS, om een gedegen vervolgonderzoek naar de oorsprong van de huidige Covid-pandemie: https://www.theguardian.com/world/2021/may/26/us-joins-calls-for-transparent-science-based-investigation-into-covid-origins Dit ging eraan vooraf: https://www.theguardian.com/world/2021/mar/29/covid-probably-passed-humans-bats-via-other-animal-finds-who-report Het verhaal over een mogelijk 'laboratory leak' mag dan te spannend lijken, kennelijk is er toch nog gegronde twijfel aan de aannames die tot op heden op de voorgrond stonden.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9325 mei 2021 - 17:02

Is het een complottheorie om het mogelijk te achten dat een land met een miljoen + mensen in concentratiekampen een lab ongeluk zou verhullen? Er gebeuren gekkere dingen in China zoals het oogsten van organen.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 mei 2021 - 21:42

Maar dat het oogsten van organen plaats vindt is niet geheim

LaBou
LaBou 27 mei 2021 - 5:29

https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2021/05/25/65-vs-organisaties-tot-president-biden-stop-de-koude-oorlog-met-china-dit-is-gevaarlijk-en-zelfvernietigend/. De VS is bezig met een (nieuwe) koude oorlog tegen China en dit soort beschuldigingen passen daar uitstekend in. Als de eerste uitbraken in de VS hadden plaatsgevonden en China (of wat dat betreft Rusland) zou stellen dat het virus uit een onderzoekslab zou zijn ontsnapt dan was iedereen ervan overtuigd dat die Chinezen nepnieuws verpreidden.

tempest
tempest27 mei 2021 - 10:57

@LaBou “ dan was iedereen ervan overtuigd dat die Chinezen nepnieuws verpreidden.” Uh, dan had de media überhaupt heel anders gepiept. Als er een uitbraak was van een nieuw virus vlakbij een laboratorium waar gain-of-function onderzoek met Corona virussen in de VS had plaatsgevonden, dan hadden de media dag en nacht voor de deur van het instituut live-verslag gedaan en alle medewerkers lastig gevallen op zoek naar aanwijzingen. En als ze er dan ook nog achterkwamen dat dit specifieke onderzoek onder Trump was goedgekeurd was de conclusie dat Trump dus een massamoordenaar is direct de kop geweest in de krant.

LaBou
LaBou 28 mei 2021 - 5:34

Tempest vertelt een versie van een verhaal dat zelfs tempest zelf niet zou geloven als een ander het zou vertellen. Doofpotten en tapijten zijn nou niet bepaald typisch chinees.

ton14024
ton1402425 mei 2021 - 15:06

´´Het virus was al direct goed aan de mens aangepast.´´ Enige onderbouwing zou hier op zijn plaats zijn. Dan valt dat ´´Langzaam voel ik mezelf in een rabbit hole verdwijnen.´´ minder rauw op je dak. Toch een showstopper.

X4
X425 mei 2021 - 12:55

Prof. Dr. Roland Wiesendanger, Universiteit van Hamburg houdt het voor zeer waarschijnlijk dat het virus uit een lab komt. Ter verificatie kan iedereen zelf even goochelen. In een interview met Prof. Dr. Dr. Martin Haditsch (micro-bioloog, viroloog, infectioloog) gaat hij zelfs verder. Omwille van de toekomst van o.a. zijn kinderen wil hij de onderste steen boven en is bereid daarvoor zijn carriëre en reputatie op het spel te zetten. Het zit hem diep dwars, dat is duidelijk. Hij claimt verder dat Amerikaanse collega's berekenen dat de kans op een zoönose virus (dier op mens) in dit geval 0,2% is. En de kans op een virus uit een lab 99,8%. Er wordt verder gemeld dat er circa 10 geleden in Amerika en Nederland gewerkt werd met aanpassen van dit soort virussen. Vanwege het gevaar, er zijn altijd uitbraak risico's, heeft Obama in 2014 dit werk verboden. De Amerikanen zijn toen verhuisd naar Wuhan China. Er zijn veel miljoenensteden in China. Net in die ene stad waar dit laboratorium is, breekt dit virus uit. Toeval of ongeluk?

3 Reacties
De Lieve Heer
De Lieve Heer25 mei 2021 - 17:35

X: "Hij claimt verder dat Amerikaanse collega’s berekenen dat de kans op een zoönose virus (dier op mens) in dit geval 0,2% is. En de kans op een virus uit een lab 99,8%." Kijk eens aan, dat is pas écht overtuigend.

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 mei 2021 - 15:32

Die percentages, kun je daar de berekeningen bij geven (of een link)? Ik heb een beetje heen en wweer zitten lezen, en de meeste conclusies duiden nog steeds op 'natuurlijk' terwijl de cijfers die jij hier noemt ongelofelijk overtuigens zijn X. Is er een soort van dienstplicht als het om het trollenleger gaat?

LaBou
LaBou 27 mei 2021 - 5:30

Blijkbaar heeft x zelf al gegoogeld, dus waarom dan niet gewoon de link gegeven. Of roept x maar wat?

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen25 mei 2021 - 12:50

"Daarmee hielden ze mij, onbedoeld, een spiegel voor. Want ook ik heb de neiging om nieuwe feiten makkelijker aan te nemen als ze bevestigen wat ik toch al geloof of als ze afkomstig zijn van iemand die ik vertrouw." Zo is het maar net, dat is een algemeen menselijk eigenschap. Iemand vertelt je iets dat overeenstemt met de opvatting die je toch al had en je denkt 'zie je wel.' Staat het echter haaks op je opvattingen dan zeg je bijvoorbeeld 'Oh, en wat is de bron dan?' met het idee dan zullen we die bron wel even afbranden. Terwijl je in het eerste geval daar helemaal geen behoefte aan had. Er zijn er niet veel die dat zelfinzicht hebben, koester dat zou ik zeggen. Je kunt er ook nooit volledig aan ontsnappen, maar je kunt jezelf wel trainen om op dat soort neigingen alert te zijn. Het probleem daarmee is natuurlijk dat je voorzichtiger wordt en meer slagen om de arm neemt, terwijl iemand die helemaal de moeite niet neemt om dit soort zaken in zichzelf te herkennen met de grootste zekerheid en autoriteit spreekt. W. B. Yeats: The best lack all conviction, while the worst Are full of passionate intensity.

pastafari
pastafari25 mei 2021 - 9:59

De "bewijzen" voor de lab-theorie duiden vaak het tegendeel aan. Als we de lab-theorie nu eens precies zo aanvallen als de complotdenkers met de andere theorie doen: Nou, de smoking gun van Baltimore, het gaat om een codon dat zelden wordt gebruikt bij virussen. Dat spreekt tegen de labtheorie. Men mag er toch vanuit gaan dat een designed virus het optimale codon heeft omdat het beter werkt. Als dit designed is, dan is het prutswerk. Een virologie instituut in de nabijheid? Bijna iedere grote stad heeft een medisch universitair centrum, dus ook een virologie instituut. Nee, geen instituut in de buurt, dat was veel verdachter geweest. Waarom werkt het virus vooral op oude mensen? Als je het als wapen wilt gebruiken, dan wil je toch vooral de werkende jongere mensen treffen? Een designed virus, maar wel slecht designed. Prutswerk.

2 Reacties
ZonderNaam2
ZonderNaam225 mei 2021 - 10:49

Niet elk virologie instituut houdt zich bezig met gain-of-function onderzoek, dat zijn er gelukkig niet zoveel op de wereld. Verder is er ook geen enkele serieuze wetenschapper die zegt dat dit wapen ontworpen is als biowapen en expres is losgelaten. Meestal wordt er in dat soort instituten juist aan virussen gesleuteld om ze beter te kunnen begrijpen en bestrijden. Het ligt echter wel geheel in de lijn der verwachting dat een virus dat in een lab ontworpen is zich heel anders zal ontwikkelen dan een virus dat via duizenden jaren natuurlijke selectie tot ons gekomen is. De ontstaansgeschiedenis kennen is dus wel belangrijk. Zolang er momenteel nog serieuze vragen te stellen bij beide ontstaansopties moet er ruimte zijn om daar vrij onderzoek naar te doen zonder als ketter afgefakkeld te worden in de publieke opinie.

tempest
tempest27 mei 2021 - 10:49

“ Een virologie instituut in de nabijheid? Bijna iedere grote stad heeft een medisch universitair centrum, dus ook een virologie instituut.” Niet echt hetzelfde vind je niet? Stel dat je nabij een kerncentrale extra radioactiviteit meet, dan ga je toch ook bij de centrale onderzoeken of er iets mis is gegaan? Dan wil je toch ook onafhankelijke onderzoekers? Of neem je dan ook genoegen met de directeur die zegt dat alles goed is bij de centrale en dat elke stad wel een elektriciteitscentrale heeft, dus je hoeft je echt geen zorgen te maken om zijn kerncentrale….

HappyBuddha
HappyBuddha25 mei 2021 - 9:54

Tot twee weken geleden was het idee dat het coronavirus uit een laboratorium afkomstig was voor mij vooral een theoretische mogelijkheid. Dat kan nog altijd. Ik heb mij in laten fluisteren dat het virus in een lab in de VS is ontwikkeld en naar Wuhan is gesmokkeld. Aldaar is het vrijgelaten. Kwam trump wel goed uit in de handelsoorlog tegen China.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 mei 2021 - 10:37

Of de reptilians natuurlijk

HappyBuddha
HappyBuddha27 mei 2021 - 11:25

#Griezel in post-gezellig Nederland 25 mei 2021 at 12:37 Of de reptilians natuurlijk Nichts ist unmöglich, Toyota https://www.youtube.com/watch?v=tkIqeI0wZ7c Waarbij alleen gezegd is, dat alles mogelijk is. Aan welke kant van het spectrum waar je zit bepaald wat je voor geloofwaardig houdt

DaanOuwens
DaanOuwens25 mei 2021 - 9:53

Marion Koopmans heeft hierop gereageerd. Ze hebben kennis genomen van het bewijsmateriaal dat de Amerikaanse inlichtingendiensten zouden hebben, maar konden het niet zelf vaststellen. Het is een verhaal zonder hard bewijs. Zij zou het blijven onderzoeken maar neemt het scenario niet echt serieus. Dat is dan de mening van een van de best geïnformeerde deskundigen ter wereld. Zelf op onderzoek in Wuhan geweest en een mondiaal toponderzoeker. Lijkt mij verstandiger haar mening maar voor correct aan te nemen.

7 Reacties
Sonic2
Sonic225 mei 2021 - 11:49

Ook een beetje het probleem van die complotgekken, wappies en warhoofden. Dat ze volledig staan achter zeer, zeer twijfelachtige leiders. En dat ze voor 200% gaan voor "feiten" die inderdaad nooit gestaafd zijn met hard bewijs. Of ook maar iets in de richting van feiten. En dat ze altijd alles beter weten. De deskundigen voorbij. 0,0 kennis van zaken en doen alsof ze 200% kennis van zaken hebben. Dat vat die groep prima samen. En dan ook nog enorm drammerig, koppig vasthouden aan het verkeerde eind van het touw. Dat maakt discussie of dialoog met die groepen ook onmogelijk. Het is alsof je discussie voert met iemand die Hitler verdedigd. Diegene die dat doet staat ook helemaal aan de verkeerde eind van de discussie. Maar als iemand zo hardnekkig blijft geloven in het totaal verkeerde. Hopeloos is dat.

Leman
Leman25 mei 2021 - 12:49

@Sonic Je bent wel erg overtuigd van je gelijk. Je lijkt wel een wappie.

Sonic2
Sonic225 mei 2021 - 13:38

@ Leman Nee hoor. Ik zal nooit beweren dat ik 100% gelijk heb. Wel heb ik veel meer het gelijk aan mijn zijde als al de groepen die ik hierboven besprak. Die onterechte aantijging van u klopt dus niet. Dat kun je ook zien in mijn bejegening van links. Ik heb in mijn leven soms stomme stemkeuzes gemaakt. In 2012 en 2017. Niets menselijk is mij vreemd. Maar het is allemaal peanuts vergeleken bij die wappies, warhoofden en complot gekken die ik net besprak. Die echt helemaal van de pot gerukt zijn. En al jaren de horizon kwijt zijn. Maar klaarblijkelijk willen een aantal hier een soort electoraal marxisme. Uit angst om elitair of moreel verheven te zijn. Dat ben ik dan maar graag. Een geuzennaam die ik koester. Ik slaap overigens niet onder een Ploumen dekbed. Ik ga niet op Twitter boos te keer tegen aanvallen op Klaver. Ik bedreig niet mensen in test straten. Ik wil niet dat Rutte voor een tribunaal komt. Dat lijkt me nogal een verschil met al die complot gekken. Die nogal anders in de wedstrijd staan.

Grozny
Grozny25 mei 2021 - 16:10

Het grote probleem is hier dat China extreem tegenwerkt. Dat maakt het ontkrachten van hypotheses erg lastig. China laat niemand de ruwe data zien, ze mogen niemand alleen ondervragen, ze krijgen nergens toegang tot. Alles wat Marian Koopman doet is politiek en alles dat zij hebben gedaan en geschreven hebben moet worden goedgekeurd door China. Zij doet hier totaal geen onafhankelijke uitspraken en onderzoek. China heeft al vaker laten zien dat als iemand iets verkeerds zegt dat ze niets meer mogen doen/krijgen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 mei 2021 - 16:22

Koopmans ben ik geneigd te geloven. Maar zo'n theorie over een uit het lab ontsnapt virus heeft voordelen. Voor het voorkomen van de verspreiding van zoönosen zijn maatregelen nodig waar veel mensen geen zin in hebben. Afschaffen van de bio-industrie en uit de buurt blijven van wilde dieren staan niet op ieders lijstje.

Grozny
Grozny25 mei 2021 - 20:35

Ik ken haar niet om het 1 of het ander te zeggen. Ik ken enkel China en zie hoe zij andere hebben behandeld en zo zij zijn tijdens andere crisissen. Maar tot nu toe is ook voor mij de zoonose theorie nog steeds de meest waarschijnlijke.

Gerygrr
Gerygrr26 mei 2021 - 10:09

Marion Koopmans heeft verteld, dat de conclusies van het WHO onderzoek waren gebaseerd op de gegevens die beschikbaar werden gesteld door de Chinese overheid. De gegevens over op corona antistoffen geteste personeelsleden werden niet gedeeld door China. Verder onderzoek is nodig.

tempest
tempest25 mei 2021 - 9:30

Het is zo ziek dat dit door Trump zo politiek is geworden. Alle wetenschappelijke verhalen waarom het virus wel of niet uit het laboratorium zou komen is boeiend, maar niet zo relevant voor mij, want ik heb de kennis niet om dat te beoordelen en een duidelijke conclusie is er niet. Het feit dat er een laboratorium staat in de stad waar de uitbraak begon dat toevallig dit controversiële “gain of function” onderzoek op dit type virussen uitvoert is dat wel. En alle echte journalisten zouden daar normaal gesproken ook gelijk bovenop zitten. Als Trump zijn mening niet had gegeven of als het hier in NL was gebeurd ipv in China, dan was dat ook gebeurd en zaten de journalisten er bovenop. Maar Trump-Derangement-Syndrome heeft onder de journalistiek heel erg veel schade gedaan en de propaganda uit China om vooral geen openheid te geven deed de rest. Wanneer er een brand is en je ziet iemand “toevallig” met een jerrycan met nog een bodempje benzine langslopen, dan ga je dat persoon ook gelijk ondervragen.

2 Reacties
Sonic2
Sonic225 mei 2021 - 13:46

Er is geen Trump Derangement Syndrome. Volgens de daar geldende electorale regels heeft hij gewonnen. In een systeem waar we in een ander topic uitgebreid het debat over kunnen voeren. Wat een idioot systeem is, maar dat terzijde. Ik vond het een voorbeeld van de grootste massale dwaling sinds Hitler in 1933. De journalistieke bejegening is een neveneffect. Een gevolg. Meer niet. Dat de Democraten genoeg fout doen weet ik ook wel. Alleen dat is een andere discussie. Overigens is het eenzijdig om het bij de journalistiek neer te leggen. Trump heeft er zelf ook een zeer fors aandeel in gehad. Als we dan toch aan het analyseren zijn. Dat sommige kiezers met terechte zorgen voor achterlijke tokkies worden versleten komt ook door Trump. Ook het probleem in Nederland. Het immigratie/EU/ klimaat debat wordt gevoerd door uiterst rechts en woke links. En we zien elke dag de enorme schadelijke gevolgen daarvan. De polarisatie komt ook uit rechts. En erg eenzijdig dus omdat bij de media neer te leggen.

tempest
tempest25 mei 2021 - 22:13

@sonic Uhh, maar natuurlijk heeft Trump bijgedragen aan de TDS bij anderen, dat was zijn doel! Hij wist als geen ander het slechtste in mensen naar boven te krijgen, juist ook van zijn tegenstanders. Hoe er over de lab-leak-hypothese bij deze crisis in het Westen wordt gesproken is wel degelijk door de media bepaald. En dat hoort ook zo! Alleen is het heel jammer dat de media liever een hype/emotie-spelletje speelt rond Trump dan daadwerkelijk kritisch nadenkt en onderzoek doet. Waarom hebben anders onafhankelijke journalisten? De journalistieke bejegening is geen neveneffect van Trump, het is een bewuste keuze om te stoppen met journalistiek en in plaats daarvan de activist uit te hangen. Na de verkiezing van Obama was in de VS Foxnews al volkomen van het padje en sinds de campagne van Trump in 2015 hebben de andere grote nieuws-aanbieders deze stijl grotendeels overgenomen:van CNN en msnbc tot de NYT. En die vooringenomen houding, wat vaak "Trump Derangement Syndrome" wordt genoemd, maakte een normale discussie over de Lab-Leak-hypothese onmogelijk. Fox herhaalde klakkeloos de woorden van Trump met een lekker nationalistisch sausje, alle anderen waren dus tegen en niemand dacht meer na.

Bert de Vries
Bert de Vries25 mei 2021 - 9:04

Hetzelfde bericht werd gisteren gemeld door CNN. Los van alle speculatie, de mogelijkheid van een labvirus is nu of binnen enkele jaren werkelijkheid. Probleem bij de inzet als wapen is in alle gevallen de noodzaak van besmettelijkheid, en daarmee de kans op zelfbesmetting. De gelijktijdige productie van een geneesmiddel verhoogt de kans op ontdekking en wraak zonder maat. In die zin is het vergelijkbaar met een nucleair wapen. Extreem destructief, uiteindelijk óók voor de gebruiker.

1 Reactie
tempest
tempest26 mei 2021 - 7:56

Met de ontwikkeling van biowapens zou ieder land moeten stoppen. Maar hoe om te gaan met onderzoek naar virussen die momenteel alleen nog in de wilde natuur voorkomen? Het laboratorium in Wuhan haalde virus-monsters van in het wild levende vleermuizen en bestudeerde wat er gebeurd als deze overstappen naar andere soorten. Het idee is dat je zo kennis kan verzamelen over hoe zoonoses in de normale wereld werken en mogelijk kan voorkomen of tijdig herkennen en indammen. Het probleem is dat ze voor dit onderzoek precies doen wat zo gevaarlijk is: virussen in contact brengen met andere diersoorten en evolutionair pushen om besmettelijker te worden: het zogenaamde gain of function onderzoek. Als het virus niet uit het laboratorium komt, dan is er een argument voor intensivering van dit type onderzoek, ongeacht de risico’s, “want laboratoria zijn immers toch veilig”. Maar als de oorzaak juist lag bij het ontsnappen van dit virus uit het laboratorium, is het tegenovergestelde argument te maken. Dat maakt het juist ook zo kwalijk dat dit onderzoek in China plaatsvindt: het is een land met de reputatie geen of weinig transparantie te geven als er rampen gebeuren. Tevens is dit precies de reden waarom juist daar dit onderzoek plaatsvindt: in heel veel andere landen wil (of mag) men het niet doen vanwege de risico’s, maar in China weet men dat ze foutjes onder de pet kunnen houden.

ZonderNaam2
ZonderNaam225 mei 2021 - 8:54

Ik zie de laatste tijd inderdaad ook steeds meer wetenschappers opperen dat het wellicht toch om een lab virus gaat. Het probleem is dat alles tegenwoordig zo verschrikkelijk gepolitiseerd is, dus toen Trump liep te roeptoeteren dat het om een man-made virus ging, iedereen besloot dat dat niet waar kon zijn. De oorsprong van het virus kennen kan wel heel belangrijk zijn in het effectief bestrijden, dus het is niet verstandig om een bepaalde optie geheel terzijde te schuiven alleen maar omdat een oranje aap dat ook geroepen heeft. Overigens, ook al komt dit virus niet al een lab en wel van een wilde vleermuis, dan nog zou er een maatschappelijk debat moeten komen over de wenselijkheid van gain-of-function onderzoek. Hartelijk dank in ieder geval voor deze column, dit onderwerp wordt nog veel te weinig besproken.

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen25 mei 2021 - 12:13

'dus toen Trump liep te roeptoeteren dat het om een man-made virus ging, iedereen besloot dat dat niet waar kon zijn' Nee, iedereen besloot dat alleen maar roeptoeteren niet voldoende was. Het probleem van roeptoeters is hetzelfde als stilstaande klokken: je kunt ze niet gebruiken om iets vast te stellen. Als je ziet hoeveel twijfel er is op dit punt is, ook weer in dit artikel, is een US president die zeker weet dat het virus manmade vreemd.

ZonderNaam2
ZonderNaam225 mei 2021 - 12:45

@ stokkickhuysen Nee, het probleem is dat er een jaar lang niet serieus naar gekeken is, uit angst in de hoek van Trump geplaatst te worden. Pas nu Trump uit het Witte Huis verdwenen is lijken wetenschappers weer serieus naar de optie dat het virus uit een lab komt te durven kijken.

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 mei 2021 - 15:28

Dat is een stelling, die eerste zin van je ZN, geen feit.

Sonic2
Sonic225 mei 2021 - 8:12

Een virus springt van dier over naar mens. Dus het lijkt me veel logischer dat het originele verhaal op waarheid berust. Het verhaal van vleermuis op de "wet market" in Wuhan. Waarmee ik niet wil zeggen dat de lab theorie niet mogelijk is. Lijkt me alleen erg onwaarschijnlijk.

Leman
Leman25 mei 2021 - 8:11

De weerstand om als wappie/complotdenker te worden neergezet is zo groot dat je het overweldigende bewijs dat hier wel degelijk wat mis is gegaan niet wil zien.

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen25 mei 2021 - 12:14

wat is er mis gegaan?

Leman
Leman25 mei 2021 - 12:51

Wat er mis is gegaan staat in het artikel. Eerst lezen voordat je reageert.

stokkickhuysen
stokkickhuysen27 mei 2021 - 12:18

gelezen. Wat vind jij dat er mis is gegaan?

Joop den Uil
Joop den Uil25 mei 2021 - 8:05

een virus ontstaat niet spontaan; dat heeft Darwin ons wel geleerd, daarom is de lab-leak theorie wel degelijk een reeele mogelijkheid. Dat het niet met opzet is gebeurd staat wel vast maar dat het nog eens kan gebeuren is een kwestie van tijd. Dit was op grote schaal, maar op kleine schaal is het wel degelijk een optie voor kwaadwilligen. Daar helpen geen JFS , tanks, kruisers tegen ... maar die kosten geld dus dat verdienmodel van de happy few kan niet ingewisseld worden door een Smart Force van intelligente wetenschappers.

2 Reacties
Fabius
Fabius25 mei 2021 - 10:31

Darwin had geen enkel benul van virussen. Een virus is geen hond die je kunt africhten, dus zelfs kwaadwilligen zullen zich wel twee keer bedenken.

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 mei 2021 - 12:18

'een virus ontstaat niet spontaan; dat heeft Darwin ons wel geleerd, daarom is de lab-leak theorie wel degelijk een reeele mogelijkheid.' I am not a scientist? We weten dat virussen over hetr algemeen in de natuur onstaan dus dat dit virus uit het lab komt is aannemelijk?

Grozny
Grozny25 mei 2021 - 7:59

"Wat we ook nodig hebben is een discussie over de gevaren van gain of function-onderzoek. " Als je gewoon goede lab procedures hebt is er geen gevaar. Het gevaar is er als er landen zijn, die ieder negatief nieuws gelijk vernietigen vb China.

Uw Psychiator
Uw Psychiator25 mei 2021 - 7:34

Een belangwekkend stuk van Maarten Reijnders - eerder deze ochtend las ik dit verhaal, in Die Zeit: https://www.zeit.de/wissen/2021-05/wuhan-coronavirus-entstehungsgeschichte-labormitarbeiter-krankenhaus-november-2019

2 Reacties
Leman
Leman25 mei 2021 - 9:04

Geen leuk idee dat je voor een kunstmatig geproduceerd virus beschermt moet worden. Dat kan een reden zijn om de vleermuistheorie in stand te houden.

Leman
Leman26 mei 2021 - 20:06

http://www.pharmatimes.com/news/pfizer_to_build_r_and_d_facility_in_wuhan,_china_984211#:~:text=fizer%20is%20expanding%20its%20R%26D,its%20existing%20facility%20in%20Shanghai Bericht gevonden op het www. Stel nu dat het toch uit dit lab komt van pfizer en stel nu (nee ik zeg niet dat het zo is) dat ze dit opzettelijk hebben gedaan om geld te verdienen dan is dit toch het grootste schandaal van de eeuw?

Le Chat Botté
Le Chat Botté25 mei 2021 - 7:20

[Wat we ook nodig hebben is een discussie over de gevaren van gain of function-onderzoek. Want je moet er toch niet aan denken dat een door wetenschappers ontwikkeld virus op een kwade dag uit een laboratorium (is) ontsnapt.] Deze stelling is in alle gevallen juist. Verder hoop ik van harte dat de zoönose hypothese juist is, omdat het een grof en internationaal schandaal zou zijn als een lab-leak onder de pet gehouden zou worden. NB Ook al zou de lab-leak hypothese juist zijn , dan zou dat op GEEN ENKELE WIJZE het gelijk aantonen van welke wappiethinker dan ook. Het gelijk wordt namelijk bereikt aangetoond door harde feiten, gebaseerd op harde wetenschap en NOOIT door wensdenken, wensfeiten en ik-kan-het-bedenken-dus-het-is-waar gefabuleer. Ook moet er niet beter naar wappiethinkers geluisterd worden, want de wetenschap en wetenschappers doet zelf hun werk al voldoende en op de juiste wijze. De juiste vragen worden gesteld en onderzocht. De resultaten worden gepubliceerd en gereviewd. Wetenschap werkt, wappiethink woekert.

4 Reacties
Grozny
Grozny25 mei 2021 - 8:02

"Ook al zou de lab-leak hypothese juist zijn , dan zou dat op GEEN ENKELE WIJZE het gelijk aantonen van welke wappiethinker dan ook. " Het toont wel aan dat theorieen die door mensen als Trump geopperd worden vaak zonder wettenschappelijk bewijs neergeslagen worden. Ook al heeft trump het in 99/100 gevallen onjuist. Deze hypothese had nooit zo hard neergeslagen mogen worden. "Ook moet er niet beter naar wappiethinkers geluisterd worden, want de wetenschap en wetenschappers doet zelf hun werk al voldoende en op de juiste wijze." China is nog steeds zo ontransparant als maar kan, en internationale onderzoekers krijgen nog steeds geen toegang tot de ruwe data.

Le Chat Botté
Le Chat Botté25 mei 2021 - 10:37

@grozny Als iets nog een onderzoeksvraag is en er geen bewijs voor is, dan moet de stelling keihard onderuitgemept worden met de feitelijke constatering: dit is in onderzoek, als beleidsmaker bedien je je dus van luchtfietserij. Dat China niet transparant is, dat is juist. Dat wappiedenkers dan de ontbrekende informatie maar tot een vrije invuloefening en wensdenkfestijn ombouwen is en blijft kwalijk en leidt slechts tot desinformatie. Echte informatie bestaat niet uit meninkjes, maar uit gedegen onderzoek, feitenchecks en peer-reviews. Do the work!

Grozny
Grozny25 mei 2021 - 15:48

"ls iets nog een onderzoeksvraag is en er geen bewijs voor is, dan moet de stelling keihard onderuitgemept worden met de feitelijke constatering: dit is in onderzoek, als beleidsmaker bedien je je dus van luchtfietserij." Zo werkt onderzoek niet. Voor de andere hypothese was er en is er ook nog geen bewijs. Ze hebben nog steeds het dier niet gevonden. Dus we hadden aan het begin 2 valide hypotheses en die hadden beidee zo behandeld moeten worden.

Le Chat Botté
Le Chat Botté27 mei 2021 - 19:28

@grozni Een hypothese is pas valide als dit door onderzoek is vastgesteld. Beleid baseren op hypothesen is luchtfietserij. Dus als je beweert dat alle geblaat van leken en beleidsmakers berust op wappiethink, dan zijn we het eens. Wetenschappers zijn in de tussentijd gewoon doorgegaan met het onderzoeken van zowel de zoönose- als de lab-leak hypothese. De laatste is tot nu toe nog iedere keer gefalsificeerd.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin25 mei 2021 - 7:18

Ik heb niets met complottheorieën, ik heb wel gehoord dat medewerkers van het Wuhan lab al in de herfst van 2019 waren opgenomen met covid achtige verschijnselen, ik zou daar meer van willen weten, China legt de hele wereld plat, hebben een economische schade veroorzaakt dat een wereldoorlog niet misstaat, desondanks wenst de chinese overheid geen openheid van zaken te geven, internationaal onderzoek wordt gefrustreerd, ik zou willen zien dat de getroffen wereld openheid van zaken eist op straffe van een wereldwijde boycot, je kan niet de wereld verlammen en doen alsof je neus bloedt.

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman225 mei 2021 - 7:40

Je zegt dat wel over de Volksrepubliek, over de schade die ze heeft aangericht. Maar boycot je al die Chinese producten op die grond? President Chi heeft er wel voor gezorgd dat miljoenen inwoners er een stuk beter voor staan. En de een kind politiek heeft er wel voor gezorgd dat de rijst en de noedels met minder mensen gedeeld worden. Bevolkingspolitiek bedrijven is slecht voor ons maar goed voor China. Verdraag andere mensen, en je zult zien hoe het klimaat opknapt. Je hoeft niet verliefd te zijn op een Chinees, maar je hoeft ook niet overdreven hatelijk tegen over em te staan. Bedenkt maar dat anderen hetzelfde rode bloed hebben. Dat werkt prima tegen clanvorming. .

GHS
GHS25 mei 2021 - 12:56

RB. Een gelovig mens zal zeggen:Als de wereld vernietigd wordt, dan is het de wil van God.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin25 mei 2021 - 17:26

"Maar boycot je al die Chinese producten op die grond?" Zoveel mogelijk, m’n mondkapjes komen ironisch genoeg uit China. Laat ik voorop stellen dat ik geen raciale motieven heb, ik richt me zuiver op de inhalige politiek, als het aan China ligt is het morgen gedaan met grondstoffen, ik weet niet wie schadelijker voor onze aardkloot is, Bolsonaro of de chinezen, ik vrees op de iets langere duur de laatste.

adriek
adriek25 mei 2021 - 7:10

De grote vraag bij een ge-engineered virus is: wat wil men er mee? Een griepachtig, zeer besmettelijk, maar niet (erg) dodelijk virus: de wereld heeft er een boel last van, maar het is totaal ongeschikt om bijvoorbeeld een vijand mee uit te schakelen omdat de kans dat de eigen bevolking getroffen wordt nogal groot is. Besmettelijke ziekten zijn nogal oncontroleerbare wapens. Alleen als je tegelijk met zo'n virus een vaccin ontwikkelt heeft het enige kans van slagen. Maar dan moet je geloven dat (bijvoorbeeld) China een miljard mensen kan vaccineren zonder dat er iemand wat van merkt... Het enige opvallende is dat het China prima gelukt is het virus onder controle te houden, maar daar is ook geen rocket-science voor gebruikt, tenzij je wilt geloven dat China de bevolking via het drinkwater stilletjes heeft gevaccineerd...

1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin25 mei 2021 - 7:35

"De grote vraag bij een ge-engineered virus is: wat wil men er mee?" Misschien moet je het nog een keer lezen,er staat duidelijk wat het doel is van het ontwikkelen van mutaties