Joop

Washington kijkt angstig uit naar nieuwe WikiLeaks-publicatie

  •  
25-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
JulianAssange_300_01.jpg
Nieuwe publicatie klokkenluiderssite zou gevoelige informatie bevatten over relatie VS met de rest van de wereld
Het Witte Huis kijkt met angst en beven uit naar de volgende publicatie van geheime documenten door WikiLeaks. Dat meldt NRC Handelsblad. “Deze onthullingen zijn schadelijk voor de Verenigde Staten en haar belangen”, zei Philip Crowley, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren. “Ze zullen wereldwijd spanningen creëren in de relaties tussen onze diplomaten en onze vrienden.”
Volgens NRC  zou klokkenluiderswebsite WikiLeaks  op het punt staan een gigantisch dossier te publiceren over de relatie tussen Amerika en de rest van de wereld.
Het dossier zou stukken bevatten uit de correspondentie tussen het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en haar diplomatieke diensten, over relaties met Europese landen, maar ook naties in Azië.
Volgens een anonieme bron bij WikiLeaks omvatten de documenten beschuldigingen van corruptie jegens buitenlandse regeringen en staatshoofden door Amerikaanse diplomatieke diensten. De VS vreest dat er ook in zal staan hoe de Amerikanen andere landen onder druk hebben gezet om gevangenen van Guantanamo Bay op te nemen.
Op Twitter plaatste WikiLeaks onlangs het bericht: “De komende maanden zal een nieuwe wereld worden getoond, en de wereldgeschiedenis opnieuw worden gedefinieerd.”
Foto: WikiLeaks-oprichter Julian Assange

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Naamhiero
Naamhiero25 nov. 2010 - 11:04

Enkel mensen die iets te hebben verbergen, zijn bang voor de waarheid. En dat "Washington" (lekker kort) meerdere zaken tracht te verbergen, moge zo langzamerhand toch wel duidelijk zijn. Naast al dit soort "sappigheden" staat er op Wikileaks nog wel meer. Het is dan ook een goede zaak dat deze site bestaat. Klokkenluiders zijn nu eenmaal een plek nodig. https://secure.wikimedia.org/wikipedia/nl/wiki/Klokkenluider_melder_van_misstanden Gelieve *niet* te verwarren met klokkenluideronline.nl. Die plek dient men enkel te betreden, na het opzetten van een nauw sluitend alu-hoedje.

HenryH
HenryH25 nov. 2010 - 11:04

Klinkt interessant! Assagne, laat die documenten maar komen!

ColorHugo949
ColorHugo94925 nov. 2010 - 11:04

De NRC berichtte gisteren ook al dat het geweld in Afghanistan nog nooit zo'n grote omvang heeft gehad inzake slachtoffers. Tel uit je winst ISAF en OEF! Geweld trekt geweld aan. Dat zie je ook in het MO conflict. Wie weet zijn al deze geweldzetten en BZ politiek ingepland en vooruitbedacht door bepaalde bestuurlijk elites in het Westen, in het grote schaakspel om de macht, cultuur en de middelen. Daarom is het moeilijk om de Wkileaks actie te beoordelen op nuttige of kwalijke effecten.

JoopSchouten
JoopSchouten25 nov. 2010 - 11:04

Gewoon plaatsen die hap. Het versnelt het proces van verandering ten goede. Niemand kan zich meer verschuilen achter leugens.

BillDuin
BillDuin25 nov. 2010 - 11:04

En niet alleen Washington moet zich zorgen gaan maken. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=196752

Khalid2
Khalid225 nov. 2010 - 11:04

Washington chanteert de wereld weer eens wanneer het hun uitkomt. Volgens mij kan het weinig mensen nog iets schelen of de Amerikaanse belangen geschaad worden, gezien de vernietigende werking van deze belangen als partijen zich verzetten tegen de VS. Hoe dan ook, ik kijk vol verwachting uit naar de nieuwe documenten.

ElChe
ElChe25 nov. 2010 - 11:04

Al is de leugen nog zo snel, Wikileaks achterhaalt hem wel.

opmerker
opmerker25 nov. 2010 - 11:04

De leugen leugen regeert. Een prachtige weergave van de hedendaagse werkelijkheid, verwoord door ons staatshoofd Beatrix.

objectivist
objectivist25 nov. 2010 - 11:04

Prachtig, dat wordt smullen, al ben ik overtuigd dat elk land van enige omvang precies even fout is. We kennen de wereld van de James Bonden niet maar die is er natuurlijk wel. Alleen zijn de vrouwen minder mooi.

vaderlander
vaderlander25 nov. 2010 - 11:04

dat wicki leaks de rechtbank van de wereld voor de burger is geworden is te danken aan de politieke ( lees de financiele top v/d wereld ) invloed binnen de VN. Wicki leaks is de spreekbuis van de waarheid en waarnaar gerechtigheid mag volgen. Stukken ter verdediging van de aanklacht staan vrij voor publicatie maar er zijn geen stukken welk het tegendeel bewijzen dus mag de opinie gevormd worden door het openbaar maken van de belastende stukken. Nederland wordt gewaarschuwd door de VS voor pijnlijke publicaties de komende tijd. Het probleem voor de gevestigde orde is dat zij nog geen instrument hebben om deze bron van het zuiverste water te laten droogvallen maar ik voorspel ,dat als wij als burgers niet waak maar volgzaam zijn het geen 5 jaar meer gaat duren dat voor dit soort vrije publicaties vrijheidsstraffen worden opgelegd wegens een of ander staatsgevaarlijke activiteit. Let dus op want ons wordt de waarheid ontnomen voor belangen welk middels politiek goed te behartigen zijn. En welk moraal deze bezitten laat het verwijderen van 80 escort girls uitgenodigd door een gekozen staatshoofd uit een hotel waar alleen al meer dan 6 staatshoofden waren vermoeden.