Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Was will das weib?

  •  
28-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
174 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_boekivan_10.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: op wat voor man valt ze?
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Als er overigens iets in dit stukje staat  waar u aanstoot aan neemt komt dat niet omdat ik een man ben, maar omdat mevrouw Haselton iets heeft ontdekt dat u niet aanstaat. Ze legde vast hoe het gedrag van vrouwen verandert gedurende de menstruele cyclus. En dat is op sommige punten erg verrassend.
Gedurende de vruchtbare periode blijkt een vrouw zich zo te gaan gedragen dat ze de juiste partner bereikt. En de juiste partner is die met het gezondste zaad, want dat geeft de meeste garantie op gezonde kinderen. Betere tekenen van die gezondheid heeft ze niet dan zijn uiterlijk. In die periode kleedt ze zich leuker, haar stem wordt hoger en ze gaat minder met haar mannelijke familieleden om. Dat laatste klinkt vreemd, maar Martie Haselton veronderstelt dat het gedurende de evolutie een manier was om inteelt te voorkomen. Het is de strategie die nodig is om de held in de kasteelroman te veroveren. Denkt iemand er wel eens over na? Behalve mevrouw Haselton niemand waarschijnlijk, en als het allemaal klopt dan zijn het overblijfselen van door hormonen aangestuurd gedrag dat in ons tijd niet zo nuttig meer is, soms zelfs onhandig.
Wat als vrouwen eenmaal in een langdurige stabiele heteroseksuele relatie zitten, wat gebeurt er dan? Van nature mag een vrouw zich dan aangetrokken voelen tot James Bond, maar wat doet ze als ze vruchtbaar is met de droom dat James bond komt om haar mee te nemen met haar eigen man die van haar houdt en nu net even aan het stofzuigen is? Vrouwen getrouwd met wat minder aantrekkelijke maar stabiele mannen bleken in de vruchtbare periode meer op hun partner aan te merken te hebben. Ze voelden zich ook minder nabij. Daar tegenover bleek dat de vrouwen die met de breedgeschouderde man getrouwd waren zich meer bij hun man betrokken voelen. Vrouwen evalueren hun relatie wisselend gedurende de menstruele cyclus en wat afstand en meer gemopper verdwijnt weer omdat ze van hun partner houden en een paar dagen later de hormonen weer in andere hoeveelheid in het lichaam hun werk doen.
Martie Haselton wil nu onderzoeken of dit invloed op de relatie heeft. Hebben mannen er last van of reageren zij ook weer op hun manier om deze verwarrende situatie waarin ze zich afgewezen voelen? Wordt vervolgd dus.
Het weetje van zaterdag nalezen: De grootmoederhypothese Volg I van Wolffers ook op Twitter Zijn meest recente boek is: Gezond

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

aravara
aravara28 okt. 2012 - 10:35

Altijd interessant de weetjes van Wolffers :) Even doormailen naar mijn vriendin.

Monique Sparla
Monique Sparla28 okt. 2012 - 10:35

Tja..... ???? En voor vrouwen die echt t nu verschil willen maken, sluit je NU aan bij http://www.vrouwenbelangen.nl/vereniging/index.htm … de volgende bijeenkomst is 12 januari 2013 #DOEN!

roher
roher28 okt. 2012 - 10:35

Zou je ook een onderscheid moeten maken naar de mate van intelligentie van vrouwen? Je kan je zo voorstellen dat sportschooltypes het afleggen tegen hoogleraren en doctorandussen als vrouwen wat meer in hun mars hebben qua IQ.

Marc Marc
Marc Marc28 okt. 2012 - 10:35

Komt dat even goed uit. Ik hou namelijk helemaal niet van huishouden.

JanVG2
JanVG228 okt. 2012 - 10:35

dit is gewoon klasieke biologie, die we bij allerlei andere diersoorten ook zien. Wie had iets anders verwacht??

Patrick Faas
Patrick Faas28 okt. 2012 - 10:35

De kop is een citaat van de nogal vrouwonvriendelijke Sigmund Freud (die “Weib” nog wel met een hoofdletter schreef) en niet van Martie Haselton. Ook naar het Engels vertaald klinkt de vraag: “What does the wife want?” in plaats van “What do women want?” als mannelijk chauvinisme uit een tijd dat vrouwen nog als minderwaardige aanhangsels van hun man gezien werden.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer28 okt. 2012 - 10:35

"die “Weib” nog wel met een hoofdletter schreef" Zoals alle zelfstandige naamwoorden in het Duits. Zegt dus geen bal.

[verwijderd]
[verwijderd]28 okt. 2012 - 10:35

Vrouwen zijn pragmatisch genoeg om met deze verschillende eisen om te gaan: ze kiezen de meest geschikte partner om kinderen te maken en ook de meest geschikte als hulpje in de huishouding. Vandaar dat zo'n hoog percentage vaders na dna-onderzoek niet de biologische vader van hun kroost blijkt te zijn.

1 Reactie
nikita72
nikita7228 okt. 2012 - 10:35

Piet, hoe hoog is dan het percentage kinderen waarvan de biologische vader niet de bekende vader is? (waarbij ik sperma-donors als bekende vader beschouw). In een risico-groep (d.w.z. bij mannen die al vermoedden dat het kind van hun partner niet van hen was) was dit zo'n 16 % , herinner ik mij.