De berichtgeving rondom de 31-jarige aanslagpleger in Nice, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, deed aanvankelijk wat ontsporen. Vanwege zijn herkomst (Tunesië) en zijn geloof (islam) was de meest logische conclusie dat de aanslag IS-gelieerd zou zijn, maar het profiel dat van hem geschetst werd door zijn omgeving, weersprak dat. Lahouaiej Bouhlel was namelijk geenszins een praktiserende moslim, het beeld van radicale islamist paste niet.
Toch eiste afgelopen weekend IS de aanslag op, maar of er een direct verband is tussen Lahouaiej Bouhlel is nog niet bekend. Franse justitie heeft dat tot nu toe herhaaldelijk ontkend. Inmiddels is wel meer bekend over de aanslagpleger, op basis van zijn mobiele telefoon. Uit data zou bijvoorbeeld blijken dat hij verschillende datingwebsites bezocht om mannen en vrouwen te ontmoeten, waaronder een 73-jarige man. Ook zou hij informatie hebben ingewonnen over verschillende islamistische terreurorganisaties en zou hij interesse hebben gehad voor de aanslag in de gayclub in Orlando.
Een politiewoordvoerder laat weten dat de inhoud van de telefoon hen tot nu toe van meer informatie heeft verschaft dan de zeven verdachten die op dit moment nog vastzitten in verband met de aanslag.
Een oom van de aanslagpleger, Sadok Bouhlel, heeft journalisten verteld dat Mohamed door een Algerijnse IS-ronselaar zou zijn benaderd. Mohamed had een slechte relatie met zijn echtgenote en had nauwelijks nog contact met zijn kinderen. Mohamed zou voor de Algerijnse ronselaar een makkelijke prooi zijn geweest. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, liet onlangs weten dat hoewel Mohamed Lahouaiej Bouhlel wellicht door IS geïnspireerd zou zijn, hij niet in contact stond met IS.
Bouhles werd in Tunesiue geboren. In Nice werkte hij als bezorger. Vanwege kleine delicten was hij bekend bij de politie. Zo werd hij in maart 2016 nog opgepakt na een uit de hand gelopen verkeersruzie. De truck waarmee Bouhlel 84 mensen doodreed, had hij gehuurd in een garage in Saint-Laurent du Var, vlak bij de luchthaven van Nice. Uit bewakingsbeelden is gebleken dat hij ook op 12 en 13 juli op de boulevard Promenade des Anglais heeft rondgereden, voordat hij op 14 juli op de menigte inreed.