Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Was Ivo Niehe maar bij Hitler geweest

  •  
01-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1397 keer bekeken
  •  
ivoniehe

Tot het moment dat mijn meningen definitief zijn opgelost in poëzie, stel ik mij tevreden met hier en daar een Poetin- of Hitler-vergelijking.

Ik vind het altijd prettig om met Hitler vergeleken te worden. Vergeleken met Hitler val ik namelijk best mee. Maar laten we eerlijk zijn: Hitler-vergelijkingen zijn uit de tijd, tegenwoordig word je met Poetin vergeleken.

Jammer genoeg heeft Hitler zich nooit voor de camera laten interviewen. In de jaren dertig bestond er blijkbaar geen cultuur van zielenroerselen uitstorten tegenover een Ivo Niehe-achtige ondervrager. Poetin deed dit wel, met de Amerikaanse regisseur Oliver Stone in de rol van goedgeluimde, niet overdreven kritische journalist.

Nadat ik ‘The Putin Interviews’ in 2017 bekeek, was ik ervan overtuigd dat Poetin geen nieuwe Hitler werd. Kort daarvoor had ik de beroemde biografie van Ian Kershaw over de Duitse dictator gelezen, het beeld dat bleef hangen was dat van een gefrustreerde, heimelijke homoseksueel. Zo iemand is Vladimir, ondanks zijn ouderwetse denkbeelden over herenliefde, beslist niet.

Luisterend naar de Russische president ontstond bij mij het beeld van een lang, diep patroon van pesterijen door opeenvolgende Amerikaanse presidenten en hun medewerkers. “Het maakt voor ons niet uit wie de verkiezingen wint”, zegt Poetin halverwege 2016. “De president verandert steeds, maar het beleid blijft hetzelfde.”

Wellicht loopt er dus een rechte lijn van de neoconservatieve denktank ‘Project for a new American Century’, de school waar onder anderen George W. Bush toe behoorde, tot de opruiende toespraak van Biden afgelopen zaterdag in Warschau. Wellicht denken Amerikanen onbewust dat een nieuwe Amerikaanse eeuw wederom begint op Europese slagvelden.

Dat ik langzaamaan paranoïde word in dit vreemde tijdsgewricht, is een andere mogelijkheid. Betaald door het Kremlin word ik in ieder geval niet, hoewel ik voor de zekerheid mijn rekeningnummer achterlaat bij de redactie. Tot het moment dat mijn meningen definitief zijn opgelost in poëzie, stel ik mij tevreden met hier en daar een Poetin- of Hitler-vergelijking. U mag kiezen welke het wordt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.