Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Warmterecord: Moskou laat nepsneeuw aanrukken

  •  
30-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
moskoukremlin

© cc-foto: cattu

Normaal gesproken liggen de temperaturen in Moskou in december ver onder het vriespunt. Maar dit jaar wordt het ene na het andere warmterecord gebroken in de Russische hoofdstad. Nu voor Oud en Nieuw regen wordt voorspeld, hebben de autoriteiten besloten om nepsneeuw neer te leggen in het centrum van de stad. Dat meldt The Moscow Times.
De sneeuw, die afkomstig is van de ijsbanen in de stad, ziet er allesbehalve aantrekkelijk uit. Op de foto’s die Moskovieten online plaatsen zijn zielige hoopjes grijze smurrie te zien.
Een bericht gedeeld door Sergey Pedchenko (@sergey_pedchenko) op 28 Dec 2019 om 12:17 (PST)
De Russen hechten naar verhouding weinig waarde aan waarschuwingen over klimaatverandering. Uit een recente peiling blijkt dat minder dan de helft van de bevolking denkt dat de klimaatcrisis een bedreiging vormt voor hun land.
cc-foto: cattu

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

Vlaggenroof
Vlaggenroof1 jan. 2020 - 13:50

als deze temperaturen er ook in 1941 waren waren wij nu duitsers geweest.

OlavM
OlavM31 dec. 2019 - 1:30

Russische tekst van Sergey Pedchenko: "Deficit opgetast bij het Kremlin". :)

OlavM
OlavM31 dec. 2019 - 1:21

Wordt het Poetin nu te heet onder de voeten?

JanB2
JanB230 dec. 2019 - 23:54

Weer een record in de zee van records die allemaal naar de warme kant tenderen. Kouderecords worden zelden nog gebroken, zelfs niet geëvenaard. Het is precies waar de schoen wringt. Incidentele extrema hebben weinig betekenis. De zaken worden echter anders wanneer een patroon te ontdekken is en er sprake is van een trend. En dat is helaas het geval in deze.

6 Reacties
vdbemt
vdbemt31 dec. 2019 - 12:12

Welnee. Dat is gewoon niet waar. Volgens sommigen. Hoe noem je zoiets? Blind? Dom?

itsme3
itsme331 dec. 2019 - 12:49

Behalve dan in de VS waar ze in Januari-Februari van dit jaar all-time-high koude records hadden. Global cooling? https://en.wikipedia.org/wiki/January%E2%80%93February_2019_North_American_cold_wave

Salama.
Salama.31 dec. 2019 - 14:20

@itsme Nee, dat is indirect ook een gevolg van de opwarming. De straalstromen die de de zeer koude polaire lucht ahw op z’n plaats houdt worden minder stabiel waardoor een bel koude lucht kon ontsnappen en afzakken naar het zuiden.

JanB2
JanB21 jan. 2020 - 1:25

Itsme heeft er wederom geen bal van begrepen. Ik ga het ook niet uitleggen. Het heeft heen zin namelijk. Waar het inzicht ontbreekt is elke uitleg verloren tijd.

JanB2
JanB21 jan. 2020 - 1:30

@ Salama Klopt. Alleen kun je incidentele extrema niet toeschrijven aan klimaatveranderingen. Wanneer er een patroon onstaat wel. Het is echter verre van uit te sluiten dat het indirecte mechanisme dat je schetst inderdaad vaker voor relatief koude winters net beneden de polaire gebieden gaat leiden.

vdbemt
vdbemt1 jan. 2020 - 10:57

@Itsme. Precies wat ik bedoel. Hoe noem je zoiets? We hebben niet alleen en niet overal te maken met extreme hitte. OOK extreme koude. Extreme stormen. Extreme regenval. Extreme droogtes. Extreem gaat normaal worden. Dat is toch 'veranderen'. Het klimaat verandert.

henk-alexander
henk-alexander30 dec. 2019 - 22:26

Voor de meeste Moscovieten komt een zachte winter wel goed uit – scheelt stookkosten. Daarentegen wordt het geduld van de onverschrokken Rus en Russin die zich traditiegetrouw in wakken willen onderdompelen wel op de proef gesteld. Overigens baart de aardse opwarming voor de Russen wel degelijk zorgen, want door het smelten van de permafrost dreigen stedelijke gebieden in het hoge noorden instabiel te worden. Maar zoals JC ons al leerde, heeft elk nadeel ook voor Rusland een voordeel namelijk het begaanbaar worden van de Noordelijke IJszee, waar China een nieuwe en veilige handelsroute kan uitzetten.

2 Reacties
Kaviaar2
Kaviaar231 dec. 2019 - 10:33

Plus een toekomstige florerende landbouw Laatst een discussieprogramma hierover gezien op de Russische tv, alleraardigst om te zien hoe men nadenkt over alle mogelijkheden en keuzes.

henk-alexander
henk-alexander31 dec. 2019 - 14:26

Rusland is met de landbouw op weg zelfvoorziend te worden (gmo-vrij) - laatste jaren grootste graanproducent. Ook de eigen kassen leveren steeds meer op. NB: kassen die met Nederlandse kennis en kunde zijn gebouwd.

Mr x Mr y
Mr x Mr y30 dec. 2019 - 19:26

“De Russen hechten naar verhouding weinig waarde aan waarschuwingen over klimaatverandering.“ Dat komt mede doordat Moskou net de koudste zomer ooit heeft gehad. In het artikel van de moscowtimes (waarnaar de link in het artikel verwijst) staat: “Moscow also suffered the coldest summer on record in 2019, with August temperatures falling to 12 degrees Celsius.” Overigens wordt de kou wel in januari verwacht.

1 Reactie
Kaviaar2
Kaviaar231 dec. 2019 - 10:36

Zo is dat. Ik moest in juli regelmatig een jas aan, dat was redelijk nieuw voor me... Eergisteravond een wandeling in het centrum gemaakt na een saxofoon concert, behalve in Zaradye nergens kunstsneeuw gezien. Gisteren daarentegen wel, echte!

de Boer2
de Boer230 dec. 2019 - 15:41

In Rusland hebben de mensen meestal wel andere dingen aan het hoofd om zich bezig te houden met zaken als stikstof, zoals in het westen. Ze hebben het namelijk in het algemeen te druk om angstig te zijn. Daarom zit Wladimir Putin er ook nog steeds, die we hier in Nederland natuurlijk onmiddellijk zouden wegjagen uit vrees. . Je denkt dat Rusland om de hoek ligt, maar te voet, zelfs met de postkoets is het echt een heel eind. Het zich occuperen met het klimaat kan alleen in landen die zeer welvarend zijn. Zoals Zweden bijvoorbeeld. Maar in Petersburg of Jekaterienburg moeten jonge Russen gewoon naar school. Russen weten wat afzien is. Ze weten hun prioriteiten te stellen. Ze moeten overleven.

3 Reacties
Katootje2
Katootje230 dec. 2019 - 18:18

Het zich occuperen met het klimaat kan alleen in landen die zeer welvarend zijn. In de arme landen moeten ze overleven en dus vluchten ze gewoon.

de Boer2
de Boer230 dec. 2019 - 21:05

Wie vlucht doet dat om reden van lijfsbehoud of om economische redenen als armoede, gebrek aan water, werkgelegenheid. Voor het klimaat vluchten mensen niet, dat kan wellicht nog het geval zijn. De stelling luidt: hoe welvarender "hoe meer het klimaat als een bedreiging wordt ervaren. Hoe meer men kan verliezen hoe meer men strijdt voor behoud van bezit. Kijk naar waar de klimaatactivisten zijn en je kunt meteen een lijstje van de meest welvarende landen opstellen. Nederland vind je als je dat zou doen ergens aan de top, Katootje.

Kaviaar2
Kaviaar231 dec. 2019 - 10:40

De Boer komt kennelijk zelden in Rusland. De mensen hier discussiëren fel over klimaat en milieu. Laatst op mijn eigen verjaardag ging het nogal verhit over afvalscheiding. Dat gebeurt hier nauwelijks, en is een doorn in het oog van de gewone Moskoviet. Mijn vrouw prees het Nederlandse systeem van containers en glasbakken, meteen daarbij vermeldend dat we in Moskou in flats wonen en niet in rijtjeshuizen. Dat bemoeilijkt natuurlijk het zelf scheiden van afval...

korheiden2
korheiden230 dec. 2019 - 15:34

Het is te warm in Rusland. Dit komt terecht in het nieuws. En de bosbranden in Australië ook. Tegelijkertijd ligt er bijzonder veel sneeuw in de Alpen en is het erg koud in Griekenland. Begin dit jaar was het recordkoud in de VS. Nog in 2018 was het zo koud in Siberië dat de thermometers barstten, bij -62. De grootste gletsjer van Groenland, de Jakobshavngletsjer, groeit iets aan. Dat betekent helemaal niet dat er geen opwarming is, maar het lijkt wel of ieder bericht in de media alleen bestemd is om de urgentie duidelijk te maken. Enige nuance zou terecht zijn.

5 Reacties
Katootje2
Katootje230 dec. 2019 - 18:14

Gelukkig ben jij in Rusland, Australië, de Alpen, Griekenland, de VS, Siberië en bij de grootste gletsjer van Groenland, de Jakobshavngletsjer geweest om enige nuance te kunnen aanbrengen, want uit de media haal je al die nuances tenslotte niet. Gelukkig kan ik op mijn beeldscherm op elk willekeurig moment de weersomstandigheden op bijna elke plaats op aarde in realtime zien, behalve de nuances natuurlijk, maar die verzin ik er zelf bij. Tja, de media, de media, -niets dan overdrijving en fake-news.

Kerivo
Kerivo30 dec. 2019 - 20:27

Hopelijk is dit niet te ongenuanceerd voor jou, Korheiden? Niet alleen bij ons zijn de temperaturen opvallend zacht voor de tijd van het jaar, in het noorden van Schotland braken ze gisteren een nieuw warmterecord: ’s nachts 16,8 graden Celcius. Het gaat om de hoogste temperatuur ooit gemeten voor 29, 30 en 31 december. https://www.hln.be/wetenschap-planeet/weernieuws/schotland-verbreekt-temperatuurrecord-16-8-graden-midden-in-decembernacht~a7300494/

JanB2
JanB230 dec. 2019 - 23:56

Enige nuance zou terecht zijn. Records die geen onderdeel zijn van een trend hebben geen waarde. En dat geldt voor alle kouderecords. Die verzuipen namelijk in een zee van warmterecords die zich de afgelopen 20 jaar heeft gevormd.

vdbemt
vdbemt31 dec. 2019 - 12:14

Korheiden, toch. Je hebt gelijk als het incidenteel zou zijn. Het lijkt toch aardig structureel te worden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jan. 2020 - 14:15

In de hogere delen van Noorwegen valt de regen als sneeuw. Heel veel sneeuw.

Thuiszitter
Thuiszitter30 dec. 2019 - 12:25

Snap het besluit niet om in de regen nepsneeuw neet te gaan leggen. Begrijp wel meer zaken niet vanuit land .

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter30 dec. 2019 - 12:26

Neet is neer Vanuit is van dit

OlavM
OlavM31 dec. 2019 - 1:19

@ Thuiszitter: Een experimenteel gedicht? :)

Hendrik5
Hendrik530 dec. 2019 - 10:35

Rusland is natuurlijk een gigantisch land. Met permafrost, maar ook zonnige kusten en extreem hoge bergen. Grote gebieden met alleen maar bos of landbouw. Ik kan mij voorstellen er kansen liggen voor Rusland als de aarde verder opwarmt. Maar komt haar waterhuishouding ook niet in het gevaar door klimaatopwarming?

1 Reactie
Kaviaar2
Kaviaar231 dec. 2019 - 10:43

Goede vraag. Ik zal eens op internet kijken of de Russen daar überhaupt over berichten.