Onderzoek wijst uit dat de wereldwijde wapenhandel in de afgelopen 5 jaar met 8.4 procent gestegen is ten opzichte van de periode daarvoor. Dat meldt het Stockholm Instituut voor Internationaal Vredesonderzoek ( Sipri ). Het volume van internationale wapentransacties is gestegen sinds 2004, maar is sinds de Koude Oorlog niet meer zo hoog geweest.
De vijf grootste leveranciers van de wapenindustrie zijn de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en Duitsland. De V.S. is als grootste exporteur verantwoordelijk voor een derde van de wereldwijde wapentransacties. De export van wapens door Amerika groeide in de afgelopen vijf jaar met 21 procent ten opzichte van 2007-2011. Bijna de helft van deze transacties waren met het Midden-Oosten. Rusland leverde 23 procent van de wapens, voornamelijk aan India, Vietnam, China en Algerije. China verdubbelde zijn marktaandeel in de wapenhandel van 3.8 naar 6.2 procent.
De vraag naar wapens kwam vooral uit landen in Azië, Oceanië en het Midden-Oosten. Met name India en Saoudi-Arabië kochten veel wapens. De vraag van India steeg met 43 procent terwijl Saoudi-Arabië, na onder andere een militaire interventie in Jemen, zijn aankopen met 212 procent zag groeien. Europa importeerde juist minder wapens. In de jaren 2012-2016 kochten Europese landen 36 procent minder wapens dan in 2007-2011. Dit percentage zal overigens de komende vijf jaar weer stijgen door de aankoop van onder andere gevechtsvliegtuigen.