Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wantrouwende verpleeghuizen sluiten gelederen na publicatie zwarte lijst

  •  
06-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
IJsselheem overweegt stappen na lijst IGZ
In juli dit jaar publiceerde staatssecretaris Van Rijn een lijst met 150 verpleeghuizen die hun zaken niet op orde hebben, met als doel de verpleeghuizen onder druk te zetten te zorgen voor kwaliteitsverbetering. Dat is niet gelukt. Sterker nog: het gesprek tussen werkgevers, werknemers en de Inspectie voor de Gezondheidszorg over kwaliteitsverbeteringen, is juist gestokt.
De partijen hadden uiterlijk 1 oktober al afspraken moeten maken over de personeelssamenstelling in verpleeghuizen en een nieuwe vorm van kwaliteitstoetsing. Die deadline is niet gehaald. Dagblad Trouw schrijft hierover:
"Inmiddels kijken de verpleeghuizen met wantrouwen naar de inspectie. Wat gaat er eigenlijk met die in de haast geformuleerde indicatoren gebeuren, vragen ze zich bij Actiz af. De branchevereniging wil dat de inspectie nu eens stopt met het rondsturen van wat een woordvoerder ‘afvinklijstjes’ noemt."
Het afvinken van zogenoemde ‘kale feiten’ wekt veel wrevel binnen de branche. De publicatie van de ‘zwarte lijst’ heeft ervoor gezorgd dat de betrokkenen schuw zijn: want wat als ze straks niet meteen aan de norm kunnen voldoen? De lijst van de verpleeghuizen die onder toezicht zijn geplaatst, kwam destijds kreeg ook kritiek. Elf van de 150 zijn onder ‘intensief vervolgtoezicht’ geplaatst, maar een aantal van hen herkende zich niet in het geschetste beeld: in acht van de elf was de zorg namelijk al sterk verbeterd voordat de lijst werd gepubliceerd.
Het dossier ligt nu bij het Zorginstituut Nederland. Dat kan een een oplossing afdwingen omdat de deadline is verstreken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.