Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

'Wantrouwen in de overheid wegnemen via sociale media'

  •  
13-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-agenten_vuvuzela_300.jpg

Rapport ‘Zelf Vertrouwen’ doet voorstellen om het wantrouwen tussen overheid en burgers weg te nemen

Mensen zouden zich volgens de opsteller van het rapport, DenkTank, niet serieus genomen voelen door bestuurders, omdat de overheid op haar beurt ook de burger vaak wantrouwt.
Dat meldt BNR. Publieke organisaties moeten veel sneller en beter inspelen op signalen uit de samenleving. Ze moeten hun interne organisatie aanpassen zodat meningen van buiten serieuzer genomen worden. Vooral de groeiende invloed van sociale media en het gebrek aan vaardigheden en systemen om om te gaan met nieuwe media bij publieke organisaties spelen een rol, aldus DenkTank.
Politieagenten hebben volgens de onderzoekers vooral last van deze ontwikkeling. Het rapport adviseert agenten mediatraining te geven om daar beter mee te leren omgaan. Rechters zouden moeten leren hun eigen verhaal zo te verwoorden dat burgers het ook begrijpen. En bij politici zou “de automatische ‘risico-regelreflex’ na een incident moet worden beteugeld”. Het rapport stelt voor een ‘Warm hart en Hoofd koel Award’ in te voeren voor bestuurders en politici die na incidenten niet overhaast en ondoordacht optreden met nieuwe regels. Het rapport wordt vandaag aangeboden aan minister Ivo Opstelten en de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer.
DenkTank is een samenwerkingsverband tussen universiteiten en partijen uit het bedrijfsleven.

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos13 dec. 2010 - 8:57

Als burgers de overheid niet vertrouwen dan komt dat omdat veel overheden hun werk slecht doen. Als er geen aangiftes meer blijven liggen bij de politie, als overheden hun afspraken nakomen en als inspraakrondes ook echt inspraakrondes zijn dan zal dat wel weer herstellen. Politie en justitie mediatraining geven helpt daar echt niet tegen.

Peter502
Peter50213 dec. 2010 - 8:57

Het gaat hier weer eens -helaas zou ik zeggen- om beeldvorming. Niet onbelangrijk, maar het lijkt me beter als de overheid eerst eens zorgt dat de kwaliteit van de dienstverlening drastisch opgekrikt wordt ( en nee, dat hoeft geen extra geld te kosten). En daarna zien we weer verder. Dus eerst zorgen dat de oplossingspercentages van misdrijven fors omhoog gaan, dat de treinen ook op tijd rijden als het een beetje sneeuwt, dat we inderdaad bij de top 5 in de wereld gaan horen op onderwijsgebied, dat ons niet telkens weer een oor aangenaaid wordt als vage kabinetsplannen ineens miljarden meer gaan kosten zonder dat duidelijk is waarom en wie tot die plannen besloten heeft. Enz enz.

dlagewaa
dlagewaa13 dec. 2010 - 8:57

'Wantrouwen in de overheid wegnemen via sociale media' En daar gaan we weer. Hoe lang gaat het nog duren dat al deze goeroes en verlichte geesten gewoon eens naar de feiten kijken. En dan liefst iets verder dan alleen maar de aantallen accounts en de page-hits waarmee de exploitanten van social netwerken zo graag mee schermen. Dus naar het feitelijke gebruik, wat voor het veelbezongen Twitter bijvoorbeeld neerkomt op 150.000 tot 200.000 mensen. Pakweg 1% van de bevolking. En wat Facebook en Hyves etc betreft: natuurlijk zijn er groepen mensen die er wel gebruik van maken, maar het is nog steeds zo dat het overgrote deel van Nederland (en dan mag de lezer denken aan ruim 70% van de bevolking) dat NIET doet. Dus een overheid die zich gaat orienteren op wat leeft in de social networks, begaat een niet gering vergissing.

Sonia2
Sonia213 dec. 2010 - 8:57

"DenkTank is een samenwerkingsverband tussen universiteiten en partijen uit het bedrijfsleven." Het universiteitsniveau in Nederland is al om te huilen, en dan ook nog in combinatie met het bedrijfsleven, die alleen maar meer winst wil maken. Geen wonder dat daar een belachelijke analyse uit voortkomt. Het enige dat er redelijk in is, is het advies dat politici minder aan symptoompolitiek moeten doen. Als er iets is dat de burger in zijn hoofd versmurft, dan zijn het wel de sociale media. Dat betreft namelijk grotendeels losgeslagen, dom en irrationeel gekakel. Zie je een rechter al twitteren: 'Pietje P. mot brommen #durfteveroordelen'? Wat ik eigenlijk lees is: de overheid moet de burger nu ook op Facebook en Twitter gaan manipuleren (naast de nieuwsmedia) zodat ze zich rustig houden en netjes hun belasting betalen en hun schulden aan de bank aflossen.

Bouwman2
Bouwman213 dec. 2010 - 8:57

Ik heb geen klachten over overheisinstanties. De poltitie is mijn beste kameraad en de belastingdienst is zeer coöperatief. De rechter is nog steeds onafhankelijk en verder heb ik met de Overheid alleen van doen als ik mijn paspoort moet verlengen. Ik heb wel een klacht over sommige politieke dames en heren met name over Mark Rutte, de politicus van het jaar. Alexander Pechtold noemde die keus zeer terecht. Waarom is mij onbekend, het moet een poging van Alexander zijn geweest om D66 te ontdoen van het linksige imago. Overbodig, want D66 is altijd al een partij geweest die het midden hield. Dat dat niet zo duidelijk in beeld kwam was gelegen in het feit dat het CDA als een zwart gat daar aanwezig is. Nu het CDA weg is uit het midden wordt de positie van D66 als redelijk alternatief een stuk zichtbaarder en dat is dus winst. Maar mijn klacht richt ik tot Rutte, die het zo voortreffelijk doet in de beeldvorming. Ik beklaag me over het feit dat hij wel een visie heeft over de maximumsnelheid maar volstrekt blanco is hoe de economische crisis moet worden bestreden anders dan het obligate bezuinigen. Zou het werkelijk zo zijn dat als alle bezuinigingen gerealiseerd zijn ogenblikkelijk de paradijselijke toestand intreedt? Of komt na bezuinigen nog meer van hetzelfde? Dit kabinet zal wel een hoger doel nastreven, maar naar wat precies is heeft het althans niet met mij gecommuniceerd. Is dat de verschillen aandikken of verminderen? Is dat iedereen zo ver mogelijk aan het werk of juist de werkloosheid vergroten? In dat verband is de voorspelde groei van het aantal werklozen nogal omineus. Ik weet dat Rutte graag mijn premier wil zijn en dat ik gerust Mark tegen hem mag zeggen, maar is dat wel voldoende? Zolang Rutte met zijn kabinet alleen appelleert aan de waan van de dag en de stem des volks zal zijn wens naar ik vrees wel op zijn stapel onvervulde wensen belanden.

karuna2
karuna213 dec. 2010 - 8:57

Ik moet zeggen dat ik niet begrijp wat ze nou eigenlijk bedoelen met 'media training' voor mensen in maatschappelijke organisaties. Maar dat kan misschien aan mij liggen. Twitteren lijkt mij niet de oplossing voor het wantrouwen. Als ik het bij mezelf hou dan heeft het wantrouwen dat ik ervaar jegens bv politici te maken met het eenzijdige verhaal wat ze houden zonder daarbij te vermelden dat ze KIEZEN voor één kant van het verhaal. Dat de VVD strijdt voor zijn keuzes is prima, maar doen alsof het de enige mogelijkheid is wekt dus heel erg mijn wantrouwen. Dan "ontneem" je me de mogelijkheid er zelf iets over te denken en maak je me machteloos, omdat je doet dat mijn mening een domme is of iets van die strekking. Als je laat weten te kiezen kan je ook uitleggen waarom je juist die keuze maakt en dan kan ik er vervolgens weer het mijne van denken. Met andere woorden, dan neem je me serieus. Maar steeds doen alsof er maar één waarheid is, die dan dus eventueel niet de mijne is, maakt dat ik me weggezet voel en dan is wantrouwen dus snel geboren. Het meegaan in de boosheid die ontstaat als je geen werkelijke transparantie geeft over wat je wil en doet is een uiterst populistisch en zeer onheilzaam middel. Dat gebeurt nu. One-liners, die lekker bekken en een beeld geven en dus een gevoel vertalen komen tegenover elkaar te staan, zonder elkaar te respecteren. Voorbeeld: Zie WL. Zoals de USA ermee omgaat. Doen alsof er helemaal niets goeds uit kan komen en fors van leer trekken sluit mijn mening buiten en dat roept alleen maar wantrouwen op.

listvanderede
listvanderede13 dec. 2010 - 8:57

---"DenkTank is een samenwerkingsverband tussen universiteiten en partijen uit het bedrijfsleven."--- Juist. Zo'n advies smaakt nogal wrang wanneer we weten dat de overheid gedurende de laatste decennia in de uitverkoop is gedaan. Beter is het om na te gaan hoe we de kloof tussen de private en semi-private sector enerzijds en de burger anderzijds kunnen overbruggen.

ErnsTT2
ErnsTT213 dec. 2010 - 8:57

Oftewel de staatspropaganda moet niet alleen via de conventionele Media als Print en TV ons door de strot geduwd worden, maar ook via Internet... Is dit nou Nederland, of Noord-Korea?

JanB2
JanB213 dec. 2010 - 8:57

Weer zo'n rapport dat meteen de prullenbak in kan. De politiek begrijpt er werkelijk geen snars van of wil het gewoon niet begrijpen. Wantrouwen wordt veroorzaakt door beleid of gebrek daaraan of door gedraai om de hete brei heen. Spindokteren op sociale netwerksites doet daar niets aan af. De spindokter heeft in feite zijn beste tijd gehad. Het grote publiek is dat hele gemaakte gedoe in de media regelrecht zat. De one-liners, de "grappen" en de "gevatte" uitspraken uit de snelkookpan van duurbetaalde adviseurs: allemaal overduidelijk nep, zichtbaar ingestudeerd of door een "communicatioloog" aanbevolen. Het publiek wil authenticiteit en eerlijkheid en geen tweederangs schooltoneel van politici om hun incompetentie te verbergen. In het verlengde hiervan: ik begin zo langzamerhand ook doodziek te worden van die twitterende politici. Get a life en ga aan het werk!

Sternenstaub
Sternenstaub13 dec. 2010 - 8:57

Wij hadden vroeger een sociaal vaardige, kundige, oudere wijkagent... een rolmodel zeg maar... en die had geen media nodig, maar slechts een goede fiets... en hij kreeg respect... ra ra, hoe zou dat kunnen?

Sternenstaub
Sternenstaub13 dec. 2010 - 8:57

De enge octopus zet een mooie spin uit. De inktvis moet ons niet in een net van aardige kronkelpraatjes willen vangen, want daar komen moeilijk uitwasbare vlekken op het web van.

JoopSchouten
JoopSchouten13 dec. 2010 - 8:57

Politiefunctionarissen raken maar niet ingeburgerd...

Joeri2
Joeri213 dec. 2010 - 8:57

" De moeder van een kind dat in 2008 al door Robert M. misbruikt werd, werd door de directie van het kinderdagverblijf en door de politie niet serieus genomen toen zij melding deed van het misbruik. " -bron nu.nl Lijkt me eerder een oorzaak van de wantrouwen dan gebrek aan twitter drift.

clara51
clara5113 dec. 2010 - 8:57

Wij hebben sinds een paar maanden een twitterende wijkagent en hij is een dagelijkse bron van vreugde. Pure poëzie, wat hij schrijft. Alleen weet hij het zelf niet. Verder vind ik het wel leerzaam om te lezen wat'ie uitspookt de hele dag. Want dat zijn zaken die je als wijkbewoner niet weet en waarover een hoop vooroordelen bestaan. Man man, wat moeten die jongens en meisjes veel vergaderen en naar bijscholingscursussen. Ik hoop dat hij nog lang blijft twitteren.

[verwijderd]
[verwijderd]13 dec. 2010 - 8:57

Zolang de overheid ons niet vertrouwt, alles van ons wil weten, alle telefoon, en internetverkeer opslaat,en onze gegevens desgevraagd doorgeeft aan andere mogendheden, zolang voel ik me genoodzaakt de overheid met hetzelfde wantrouwen te bejegenen. En zolang dit kabinet er zit helemaal.

1 Reactie
Sternenstaub
Sternenstaub13 dec. 2010 - 8:57

Bis. Volkomen terechte reactie op Big Brother (Big Bother).

[verwijderd]
[verwijderd]13 dec. 2010 - 8:57

Ik heb eerder het idee dat de overheid denkt dat de burger voornamelijk uit dom volk bestaat. Als je ziet hoe de overheid in Zeeland in de zaak Thermphos staat heeft dit niets te maken met wantrouwen in de burger, maar des te meer met wij zijn machtig en kunnen alles doen. Sociale media zal de overheid naar mij toe niet kunnen gebruiken om in een beter daglicht te geraken. Ze kunnen beter eerst die enorme dikke plaat voor hun hoofd wegnemen.

1 Reactie
TheoJ2
TheoJ213 dec. 2010 - 8:57

Ik heb juist het idee dat veel burgers denken dat de overheid maar uit dom volk bestaat. Geen ondankbaarder werk dan wetshandhaver. Bij het minste of geringste keert de bevolking zich tegen je.

FrenkMahon
FrenkMahon13 dec. 2010 - 8:57

Zolang de overheid onrust en angst kweekt om mijn persoonlijke vrijheden in te perken zal ik blijven wantrouwen.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH13 dec. 2010 - 8:57

Ik sluit me daar graag bij aan. Wel internet aan banden willen leggen en WikiLeaks veroordelen maar van ons vertrouwen dat we ons blijmoedig overgeven aan een overheid die ons leven sloopt. Nee dank U. Geef mijn portie dan maar aan fikkie.

jvanarkel
jvanarkel13 dec. 2010 - 8:57

Ik zou zeggen kijk eens bij de franse, belgische, duitse, spaanse, italiaanse, engelse politie en dan weet je hoe het wel kan. Geen getwitter, maar respect en dat krijg je niet met een te grote jas, baseballpet en en twitteren, maar gewoon daar waar nodig gewoon een rake klap met de wapenstok uitdelen. Dat slappe gedoe. Ik haal het niet in mijn hoofd om tegen een belgische agent of franse 'hollands' te doen, staat me brilletje toch anders op mijn hoofd en terecht. Of ze houden mijn paspoort of rijbewijs even vast voor onderzoek en zo ben je 2 dagen van je vakantie kwijt.

1 Reactie
Sternenstaub
Sternenstaub13 dec. 2010 - 8:57

Geen voer voor gezagsgetrouwe meelopers: http://www.wsws.org/articles/2010/dec2010/brit-d11.shtml

[verwijderd]
[verwijderd]13 dec. 2010 - 8:57

Ik denk niet dat mijn matties nog met me willen chillen met de wijkagent als virtueel vriendje...

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT213 dec. 2010 - 8:57

Je hoeft je toch geen enkele zorgen te maken, je bent immers zelf van die partij :-)

Yggdrasil
Yggdrasil13 dec. 2010 - 8:57

Ik vind dit bericht een hoog gehalte hebben van het Balkenende-tenenkaas-imperium. 8 jaar lang, was het 8 jaar lang ? Maar hoe dan ook jarenlang kregen we bij iedere misser van het kabinet als waarom steeds te horen dat het niet goed was uitgelegd. Dat idee krijg ik bij dit bericht ook, de overheid doet niets verkeerd maar we communiceren niet goed genoeg, we leggen het niet goed genoeg uit. Heeft iemand, wie dan ook, in overheidsland er wel eens bij stil gestaan dat bepaalde delen van de overheid gewoon wanbestuur plegen en de individuele burger lopen te schofferen en te pesten met allerlei kul-regeltjes, regeltjes die tot in het extreme moeten worden uitgevoerd. Op bijgaand topic staat heel fijntjes vermeld hoe bepaalde instanties het burger-pesten tot kunst hebben verheven. http://www.joop.nl/leven/detail/artikel/bijsterveldt_transgender_krijgt_nieuw_diploma/

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT213 dec. 2010 - 8:57

Natuurlijk heeft de overhjeid daar bij stilgestaan, ze hebben het zelfs omarmd, zie ook de overstap van Wouter Bos naar KPMG, de rat verliet precies op tijd het zinkende schip... EN is het je nog niet opgevallen dat we opeens weer erg veel zendtijd voor Politieke Partijen langs zien komen? Ze hebben onder Balkenende de Sorry formule geperfectioneerd, nu kunnen ze de meest corrupte handlangers van het bedrijfsleven gewoon in het Kabinet zetten, om zo hun Bonussen voor de toekomst veilig te stellen, ze hoeven het alleen maar "uit te leggen" als het bekend word. Zie ook de Hillen affaire (BAT), en het voorstel om nu die niet meer op mag komen voor zijn sigarettenfabrikant, het voorstel om Brinkman weer terug te brengen in Den Haag, die dan voor Phillip Morris kan gaan lobbyen... Voor mij was het niet verrasend dat het rookverbod niet meer gehandhaafd zou worden onder duit kabinet, kijk maar eens wie er allemaal op de paylist staat bij BAT danwel PM...