Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Want ik stack die money als een fucking Jood'

  •  
24-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
523 keer bekeken
  •  
337px-Sevn_alias-1557352462

© Wikicommons: Gerian

'Alles ademt rancune. Dezelfde rancune die andere Nederlanders in de armen van wilders en Baudet drijft'
Rapper Sevn Alias heeft een proefje gekregen van zijn eigen medicijn. Nadat hij de Zwarte Cross had veroordeeld om twee bordjes die hij racistisch achtte, zijn velen met de stofkam door zijn eigen teksten gegaan. En daar stond hij, de zin: “ Want ik stack die money als een fucking jood.” Deze woordkeus had ongetwijfeld met het rijm te maken dat in de dichtwerken van deze Amsterdamse bard een grote, maar niet altijd even duidelijke rol speelt. Immers, binnen de context lezen wij dit:
"Boze ogen, voel ze branden Vandaar dat ik me verdedig met lood. Ik heb niet gekozen voor al deze haters. Ik moet ze wanken, 24/7 on de road. Hard gewerkt voor me fucking brood. Slide op mij en het wordt je dood. Kijk ik naar die mannen, zie ik ongeloof. Want ik stack die money als een fucking Jood."
Daarna is het afgelopen met de rijmwoorden eindigend op -ood.
Origineel is de slotzin niet. Het is jatwerk van Ali B. in wiens getoonzette poëzie wij de zin tegenkomen: “Ik ben op mijn money als een Jew.” Dat kwam hem vanuit Joodse kring op de beschuldiging van antisemitisme te staan. Dit wierp de publieksvriendelijke rapper onmiddellijk verre van zich. Hij wilde met deze opmerking juist zijn bewondering voor de Joden tot uitdrukking brengen. Hij probeerde immers op ze lijken. Hij wilde als moslim net zo slim met zijn geld omgaan. Loepzuiverder antisemitisme dan deze zogenaamde waardering bestaat niet. En nu neemt Sevn Alias Ali B’s tekst met een kleine wijziging over. Kennelijk omdat die hem aansprak. Of op een bepaalde manier ergens in de krochten van zijn geheugen was blijven rondhangen.
In sommige kringen noemt men zo’n aantijging een “slur”. Of alledaags racisme. Of op zijn minst een micro-agressie.
Zo wordt in dit land aan alle kanten de sfeer verkankerd en verziekt. De één gaat uit zijn dak om een onschuldige woordspeling rond Allah Akhbar, de ander speelt de antisemitisme-kaart.
Toch: Sevn Alias heeft er wel om gevraagd en hij krijgt wat hij verdient. Op de radio heeft Marcel van Roosmalen al verklaard dat de wereldvisie van de rapper en zijn collega’s misschien wat meer aandacht verdient. Welke ideologie verspreiden zij? Wie een aantal van hun teksten doorneemt, ziet verongelijkte jongemannen die bóós worden als hun meisje hen niet kritiekloos als het licht der wereld beschouwt, en die voor het overige geld als de maat van alle dingen beschouwen.
"Niet bellen als jij niet betaalt, nee. Ik kom niet meer onder de drie, eey. Alias, zeven is gek. Alias, zeven wilt stacks.Je kan smeken wat je wilt. Maar ik kom alleen als je legt, eey. Is al om te betalen man, du du du."
Alles ademt rancune. Dezelfde rancune die andere Nederlanders in de armen van Wilders en Baudet drijft. Het vijandbeeld is misschien anders, maar de mentaliteit is dezelfde.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.