Joop

'Want ik stack die money als een fucking Jood'

  •    •  
24-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
282 keer bekeken
  •  
337px-Sevn_alias-1557352462

© Wikicommons: Gerian

'Alles ademt rancune. Dezelfde rancune die andere Nederlanders in de armen van wilders en Baudet drijft'
Rapper Sevn Alias heeft een proefje gekregen van zijn eigen medicijn. Nadat hij de Zwarte Cross had veroordeeld om twee bordjes die hij racistisch achtte, zijn velen met de stofkam door zijn eigen teksten gegaan. En daar stond hij, de zin: “ Want ik stack die money als een fucking jood.” Deze woordkeus had ongetwijfeld met het rijm te maken dat in de dichtwerken van deze Amsterdamse bard een grote, maar niet altijd even duidelijke rol speelt. Immers, binnen de context lezen wij dit:
"Boze ogen, voel ze branden Vandaar dat ik me verdedig met lood. Ik heb niet gekozen voor al deze haters. Ik moet ze wanken, 24/7 on de road. Hard gewerkt voor me fucking brood. Slide op mij en het wordt je dood. Kijk ik naar die mannen, zie ik ongeloof. Want ik stack die money als een fucking Jood."
Daarna is het afgelopen met de rijmwoorden eindigend op -ood.
Origineel is de slotzin niet. Het is jatwerk van Ali B. in wiens getoonzette poëzie wij de zin tegenkomen: “Ik ben op mijn money als een Jew.” Dat kwam hem vanuit Joodse kring op de beschuldiging van antisemitisme te staan. Dit wierp de publieksvriendelijke rapper onmiddellijk verre van zich. Hij wilde met deze opmerking juist zijn bewondering voor de Joden tot uitdrukking brengen. Hij probeerde immers op ze lijken. Hij wilde als moslim net zo slim met zijn geld omgaan. Loepzuiverder antisemitisme dan deze zogenaamde waardering bestaat niet. En nu neemt Sevn Alias Ali B’s tekst met een kleine wijziging over. Kennelijk omdat die hem aansprak. Of op een bepaalde manier ergens in de krochten van zijn geheugen was blijven rondhangen.
In sommige kringen noemt men zo’n aantijging een “slur”. Of alledaags racisme. Of op zijn minst een micro-agressie.
Zo wordt in dit land aan alle kanten de sfeer verkankerd en verziekt. De één gaat uit zijn dak om een onschuldige woordspeling rond Allah Akhbar, de ander speelt de antisemitisme-kaart.
Toch: Sevn Alias heeft er wel om gevraagd en hij krijgt wat hij verdient. Op de radio heeft Marcel van Roosmalen al verklaard dat de wereldvisie van de rapper en zijn collega’s misschien wat meer aandacht verdient. Welke ideologie verspreiden zij? Wie een aantal van hun teksten doorneemt, ziet verongelijkte jongemannen die bóós worden als hun meisje hen niet kritiekloos als het licht der wereld beschouwt, en die voor het overige geld als de maat van alle dingen beschouwen.
"Niet bellen als jij niet betaalt, nee. Ik kom niet meer onder de drie, eey. Alias, zeven is gek. Alias, zeven wilt stacks.Je kan smeken wat je wilt. Maar ik kom alleen als je legt, eey. Is al om te betalen man, du du du."
Alles ademt rancune. Dezelfde rancune die andere Nederlanders in de armen van Wilders en Baudet drijft. Het vijandbeeld is misschien anders, maar de mentaliteit is dezelfde.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (76)

EchtWaar?
EchtWaar?27 jul. 2019 - 8:07

Deze "rapper" heeft dezelfde aandoening als veel mensen op dit forum. Zij zijn naarstig op zoek naar de splinter in andermans ogen, maar zien de balk in hun eigen oog niet. En dan krijg je dit soort rarigheid. Laat iedereen zich wat meer met zichzelf bemoeien, word de wereld veel leuker van.

3 Reacties
R. Man
R. Man27 jul. 2019 - 10:20

Niet alleen op dit forum. De grootste hypocrieten zijn actief op het geenstijl forum.

EchtWaar?
EchtWaar?27 jul. 2019 - 11:09

@R.man. Dat is zeker waar. Maar sinds ik het hier poste, nam ik dit forum als voorbeeld. Dank voor de toevoeging.

EchtWaar?
EchtWaar?27 jul. 2019 - 11:10

Maar de hypocrisie is even groot naar mijn mening.

Oranje2
Oranje225 jul. 2019 - 19:07

Geen woord meer aan vuil maken aan die kneus rapper.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin25 jul. 2019 - 14:20

Het verweer van Ali B, vind ik zondermeer zwak, bang voor reputatieschade dat zijn knuffelstatus geen goed doet, dat onze door de wol geverfde wijsneus plagiaat pleegt duidt op gebrek aan creativiteit, ik vind rap met de hele gangstersfeer die erom heen hangt een hoog gehalte ontaarde kunst hebben, ik denk dat deze term hier meer van toepassing is dan de nazi’s bedoelden, ik heb ronduit een bloedhekel aan rap al was het om onvolwassen haatzaaien, niet zelden gaat het met vuurwapengeweld gepaard als we horen dat een rapper het zwijgen is opgelegd, dit soort cult verdient geen status, de muziek vind ik niet om aan te horen, naar dat achterlijk brabbeltaaltje luister ik niet laat staan dat de inhoud me boeit.

Tom Meijer
Tom Meijer25 jul. 2019 - 12:30

Rappen is echt niks.

2 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r25 jul. 2019 - 14:49

Ik hoorde laatst iemand Bach spelen op een viool. Klonk nergens naar. Klassiek is echt niks.

Oranje2
Oranje225 jul. 2019 - 19:09

Ik hoorde ooit iemand Bach spelen op een accordeon. Klonk geweldig, was ook een uniek goede muzikant. HM. is niet meer onder ons, een geweldige accordeonspeler.

Eric Minnens
Eric Minnens25 jul. 2019 - 9:55

@Ostara Hase ""deze zogenaamde waardering"" Je kunt ook zeggen 'op zijn Sonnevelds': iemand (of iets, of een groep mensen) regelrecht het graf in prijzen. (Al ging het in diens sketch 'De jongens' over iets heel anders, en zat er een humoristische ondertoon in.)

R. Man
R. Man25 jul. 2019 - 8:43

Jay Z rapt ook over joden. Busta rhymes rapt over arabieren.Er zijn ook blanke rappers die het N-woord gebruiken.

2 Reacties
Peterrr2
Peterrr225 jul. 2019 - 12:48

Kortom, rappers zijn dus niet de aangewezen personen om een ander te beschuldigen van racisme, als het gaat om een bordje als Allahs Afbakbar.

R. Man
R. Man25 jul. 2019 - 16:05

Peter. Niet alleen rappers.Iedereen. ook politici als Baudet en Wilders, die zogenaamd opkomen voor de samenleving. Die moet je niet serieus nemen.

Frits Jansen
Frits Jansen25 jul. 2019 - 8:43

Rancune? Ik duid het meer als verveling. Almaar die aantijgingen van racisme, almaar de roep om verontschuldiging van historische misstanden. Gek genoeg gaat het zelden om kolonialisme, wat er in de moderne variant op neer komt dat wij onze Westerse cultuur superieur vinden, en ons oordeel ook. Toen de ASEAN (een soort EU in ZO Azië) Myanmar als lid opnam regende het vermaningen, waarop die Aziaten koeltjes antwoorden met de mededeling dat ze zelf mans genoeg waren hun eigen oordeel te treffen. En dat er goede argumenten waren voor het lidmaatschap van Myanmar, ook al was dat land toen nog een dictatuur. De Aziaten leerden de wereld koken, de Afrikanen muziek maken, en het Avondland om te zeuren over geld.

Bert de Vries
Bert de Vries25 jul. 2019 - 8:39

Is dit een kultuurkritische verhandeling of gaat het over iets ordinairs dat je op elke straathoek over elke groep kunt horen?

5trong5tyle
5trong5tyle25 jul. 2019 - 7:50

Als Sevn Alias had opgelet, dan had hij al geweten dat dit Festival ver over zijn grenzen gaat. Zo gaat de tekst van Jovink, organisatoren van de Zwarte Cross, in één van hun hits, aldus: A-j van Hip House Rap shit kunt genieten Dan he-j `t schoap an `t drieten En natuurlijk staat Jovink ook niet echt bekend als een band van de body positivity: Ze was net zeventien Moar woog al honderdtien En ze wol met mien Buuten brommers kieken En natuurlijk ook religiekritiek: Roomse Ronnie was een ralle kearl iederen dag noar het bordeel 's Oavends zoepen bi-j Willy D. "Fuck the pope" was zien idee op zondag geet hi-j noar de kerk doar jat hi-j al 't zilverwerk Nee, Sevn Alias had absoluut zijn vooronderzoek moeten doen. Jovink werd zelfs al zo hard afgewezen door het eigen publiek dat dit in de teksten is opgenomen: Ik goa nooit meer noar die kutband In zo'n achterlijke feesttent Ik goa nooit meer noar die kutband 't Is gebakken lucht Wi-j wilt geld terug!

frankie48
frankie4825 jul. 2019 - 7:03

Beste Han, Het vijandbeeld is anders? Baudet is misschien wel veel vijandiger richting vrouwen, dan alle vrouwonvriendelijke teksten van rappers bij elkaar opgeteld!

1 Reactie
Herr Vorragend
Herr Vorragend25 jul. 2019 - 13:16

Ja maar, ja maar Trump is nog veel erger dan Baudet hoor. Veel rappers bedienen zich te vaak van tenenkrommend seksistisch rijm. Dat er lieden rondlopen die nog erger zijn doet aan die constatering niets af

Tom7
Tom725 jul. 2019 - 6:06

-ILL Mind- Hopsin dan maar! https://www.youtube.com/watch?v=QBsA2ETp7JA (Nederlandstalige ondertiteling kunt u onder het filmpje aan zetten)

1 Reactie
Satya
Satya25 jul. 2019 - 19:51

Tja een goede muziek smaak heb je wel.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty25 jul. 2019 - 5:18

Zojuist de column van Marcel van Roosmalen beluisterd. Elke zin was raak, de tenenkrommende hypocrisie en dat cultiveren en uitventen van gekwetstheid is ook veel linksmensen een doorn in het oog. Hadden we maar veel meer vrij-linksige lieden als Van Roosmalen en Teeuwen die ongemakkelijke waarheden op een luchtige en confronterend wijze te berde brengen.

1 Reactie
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty25 jul. 2019 - 5:19

confronterende

Ivan61
Ivan6124 jul. 2019 - 21:06

Goed artikel Han. Ik ken die beste man helemaal niet en dat blijft zo. Als zogenaamde artiest is hij behoorlijk intolerant. En al die sociaal media jagers op een verkeerde woord zijn echt zielig. Ik ging Nederlandse taal sneller leren om te kunnen waarover Theo van Gogh had net als Bart de Graaf. Vrije woord is heilig en sommige mensen moeten dat opnieuw leren.

1 Reactie
Ivan61
Ivan6125 jul. 2019 - 9:20

Ik ging Nederlandse taal sneller leren om te kunnen waarover Theo van Gogh had net als Bart de Graaf. Het woord begrijpen moet staan.

Jerry Bidet
Jerry Bidet24 jul. 2019 - 19:43

Als meneer de rapper echt principes had, dan had hij zijn fee moeten weigeren. Daarnaast stonden er meerdere bordjes die andere geloven belachelijk maakte. Dat is dan wel ok? Zo ja, waarom? Tot slot, inhakend op Han, kweek wat eelt op je ziel. Gekwetst zijn is een keuze.

7 Reacties
Autofiets
Autofiets25 jul. 2019 - 6:41

@Jerry Je laatste zin is inderdaad waar het eigenlijk om draait, gekwetst/beledigd zijn is een keuze. Waar dan bij "ons" (de samenleving) ook iedere keer de reflex vandaan komt om meteen omwille van de lieve vrede het betreffende aanstootgevende onderwerp te verwijderen, snap ik totaal niet. We zijn tegenwoordig zo lui en op de ander gefixeerd geworden dat ipv een andere kant op te kijken we verwachten dat iemand wel even iets uit ons beeldveld verwijdert. In plaats van iets weg te klikken op een computer, gaan we erover lopen zeiken in de hoop dat 2 dagen later iemand het dan maar indirect van jouw scherm verwijdert. En verder heeft meneer de rapper natuurlijk geen principes, hij kent alleen zijn publiek goed waar hij geld aan verdient en speelt daar handig op in.

Le Chat Botté
Le Chat Botté25 jul. 2019 - 8:42

[Gekwetst zijn is een keuze.] Dat zeg je ook tegen kinderen die gepest en getreiterd worden? Waarom zou persoonsgerichte of groepsgerichte verbale agressie acceptabel zijn, volgens jou? Zodra je mij of de groep waartoe ik behoor betrekt in een conversatie, dan heb ik recht om grenzen te stellen aan de manier waarop je mij bejegent. Niet in jouw wereld. Daarin is communicatie eenrichtingsverkeer en mag jij je (niet zo) goddelijke gang gaan. En de ander moet alles van jou accepteren, ongeacht de waarheid, redelijkheid, feitelijkheid of (im)materiële gevolgen van je woorden. In de denkwereld van een vroege kleuter of een 'volwassen' narcist zou een dergelijke external locus of control wellicht kunnen standhouden. Maar in iedere andere volwassen en ontwikkelde belevingswereld is vrijheid wederkerig en gekoppeld aan verantwoordelijkheid. \ Dus ja, je bent verantwoordelijk voor de gevolgen van je meningsuiting. Heb je daar geen beeld bij? Stel je dan maar eens voor wat er gebeurt als je "brand" schreeuwt in een volle bioscoop, terwijl er geen brand is. Stel je ook de rechtzaak voor waarin je afgerekend wordt op het aantal doden en gewonden dat tijdens de paniek is ontstaan. Persoonsgerichte en groepsgerichte (verbale) agressie is een (onacceptabele) keuze.

Autofiets
Autofiets25 jul. 2019 - 10:38

@Le Chat Botté: Je gaat in de eerste zin meteen de mist in, je noemt het namelijk persoons- of groepsgerichte verbale agressie. Het betreffende bordje an sich heeft niet de intentie mensen te beledigen, maar om op een (semi) grappige manier klanten te lokken. Dat iemand die dat bordje helemaal niet gezien heeft er zich op afstand druk over gaat maken is inderdaad een keuze. Als je dat wilt vergelijken met gepeste kinderen die daadwerkelijk op de persoon gericht aangevallen worden, waarbij geen enkele twijfel is over de intentie achter de actie, dan denk ik dat je je prioriteiten niet helemaal goed hebt.Andersom zeg je dan namelijk ook dat een gepest kind niks erger is dan een broodje allah's afbakbar op een boerenfestival op de achterhoek waar geen/nauwelijks moslim naar toe komt om beledigd te zijn.

MountEverest
MountEverest25 jul. 2019 - 11:01

@Chat "Persoonsgerichte en groepsgerichte (verbale) agressie is een (onacceptabele) keuze." Dat lijkt een mooie stelling maar als je dit werkelijk meent mag je individu of groep niet meer verbaal aanpakken. Dus woorden als fascist, wegkijker, 5e kolonne, nazi etc. zijn dan ook uit den boze. Zeker als ze nergens op gebaseerd zijn.

Le Chat Botté
Le Chat Botté25 jul. 2019 - 21:15

@autofiets Helaas sla je zelf de plank mis in je eerste zin. Ik reageer namelijk op de stelling dat je gekwetst voelen een keuze zou zijn. Ik heb geen enkel probleem met het bespotten van overtuigingen of ideeën, zoals het geval is met de slogans van Zwarte Cross.

Le Chat Botté
Le Chat Botté25 jul. 2019 - 21:22

@MountEverest Je kunt iemand aanspreken op eendiens ideeën en of daden. Maar alleen als dit onderbouwd is met feiten en logica. Op de man spelen, lasteren, insinueren, treiteren, bedreigen, iemands grenzen niet respecteren is zijn wat mij betreft uit den boze, want persoons- of groepsgerichte agressie.

Starter2
Starter226 jul. 2019 - 11:20

@Chat, je neemt de context weg. Da’s gevaarlijk. Pesten van kinderen, met alle gevolgen van die heeft een hele andere context dan je gekwetst voelen vanwege een boord op een evenement of een songtekst van een mislukte rapper.

Gandalf2
Gandalf224 jul. 2019 - 18:15

En nu? Censuur op alles? Geen foute grappen meer, geen foute teksten meer. Ik word liever af en toe gekwetst dan die vrijheid te verliezen...

1 Reactie
quatsch
quatsch25 jul. 2019 - 0:57

Zeg je dan ook tegen je baas dat hij een domme, achterbakse, klootzak is die alleen aan zichzelf denkt? Of houd jij dat toch liever voor je?

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jul. 2019 - 17:54

wel eens betere rap gehoord dan die van Alias.

6 Reacties
Satya
Satya24 jul. 2019 - 18:30

Welke rap kun jij waarderen Danielle?

doron
doron24 jul. 2019 - 18:43

Ach, Han had weer eens tijd over om te klagen, en dat mag. Deze rapper krijgt aandacht, niet terecht.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jul. 2019 - 18:48

wat dacht je hiervan:" hope is all we need"? https://www.youtube.com/watch?v=17MBllYf6OY Een bekende Noorse anti-discriminatie rap is van de groep Karpe Diem https://www.youtube.com/watch?v=0f1E7Qnm_Sc geen ondertiteling helaas.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jul. 2019 - 19:01

Mijn favoriete Lucariello is deze anti-maffia rap https://www.youtube.com/watch?v=0PeQruQy-wE ook geen ondertiteling helaas.

Satya
Satya24 jul. 2019 - 20:21

Leuk. Dit had ik niet direct bij rap verwacht maar van dat soort verassingen hou ik wel. Ik verwachtte ook geen rap bij jou, leuk om een extra stukje Daniëlle te zien.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jul. 2019 - 20:37

bij de master cursus song-teksten van de Vikingen tot heden hoorde ook rap. De noorse varianten zijn ook interessant. Noorwegen staat ook bekend om Black Metal. Normaliter houd ik meer van de composities van Reich of Adams maar ook van Bach en Monteverdi enzo https://www.youtube.com/watch?v=PMsYuFrKUQ8&t=141s

BerendW
BerendW24 jul. 2019 - 17:48

De joden zijn de nieuwe joden. En we lachen er weer om. Foute boel dus.

Satya
Satya24 jul. 2019 - 17:46

Ik vraag me al langer af hoe het met de teksten van sommige rappers zit, het lijkt of geld de status bepaald. Ook de manier waarop vrouwen worden weggezet irriteert mij vaak mateloos. Ik meen dat het een clip van broederliefde was waarin alleen de billen en borsten van een vrouw in beeld werden gebracht, niet ok. Ik vind de vergelijking met pvv en fvd niet helemaal terecht, dat zijn echt partijen die een zondebok zoeken.

6 Reacties
JasDon
JasDon24 jul. 2019 - 18:58

Vooroorlogs antisemitisme, waar dit soort antisemitische vooroordelen uit voortkomen was juist bedoeld om een zondebok aan te wijzen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst24 jul. 2019 - 19:29

Kijk hier eens naaar voor een alternatief https://www.youtube.com/watch?v=kDhptBT_-VI

Satya
Satya24 jul. 2019 - 20:18

Het is in ieder geval een dansbaar nummer. Ik vind de tekst en de clip wel weer om lust draaien, waar op zich niets mis mee is maar van mij mag het wel wat minder. Kan uiteraard ook aan mij liggen. Wie weet word ik wel een conservatieve vrouw.........nah toch maar niet.

Ch0k3r
Ch0k3r25 jul. 2019 - 8:42

@Satya Ja, geld bepaalt tegenwoordig de status in de moderne hiphop. De nieuwe artiesten kennen de roots van hiphop niet meer. Tegenwoordig gaat het meer om de kwaliteit van de productie en de beat. Rondom het 'vrouwenissue'. We schijnen massaal te vergeten dat er vrouwen in de rij staan om in dit soort clips te kunnen komen. Geldt overigens niet alleen voor de hiphop. Pak een gemiddelde clip van een zangeres en je ziet ze ook schaars gekleed in beeld. En dat is niet iets van de afgelopen tijd of geïntroduceerd door hiphop. Denk even aan hoe Madonna aan haar faam kwam.

Satya
Satya25 jul. 2019 - 19:46

Ch0k3r Ik vind het gewoon bij sommige rap onsmakelijk waar ik helemaal niets tegen een vrouw die sexy is heb.

Satya
Satya25 jul. 2019 - 19:49

JasDon Is dit wel hetzelfde? Fucking lekker wijf is ook een compliment tegenwoordig. Ik heb het idee dat hij zakelijk zo succesvol wil zijn als veel joden. Misschien dat ik dit verkeerd uitleg en bedoel dit dus absoluut niet racistisch en heb een hekel aan iedere vorm van racisme dus ook antisemitisme.

Kudtkip
Kudtkip24 jul. 2019 - 17:38

Wonderlijke opvatting, om een verongelijkte rapper gelijk te trekken met bepaalde politici en hun kiezers. Rancune als verbinding, je moet er maar op komen. Eigenlijk ademt dit stukje ook rancune - jegens die politici en hun kiezers. Vilein ingeleid door betreffende rapper te hebben afgeserveerd als overgevoelig voor een paar tekstbordjes op een groots, gemoedelijk en ludiek festivalterrein. Politici Wilders en Baudet mauwen weliswaar in het bijzonder over de uitwassen van uitheemse cultuurartiesten (niet zelden in de spotlight, zoals ook overigens, maar dan onschuldig deze Sevn Alias), maar is dat werkelijk vanuit een mentaliteit van rancune? Zou dat niet, net zoals u zelf doet, kunnen komen door 'het halen van de stofkam' door hun teksten en gedragingen? Waarna er dezelfde conclusie overblijft die u trekt, namelijk dat die kam stof oplevert om vragen bij te stellen? Of, zoals u net zo doet: er alvast een oordeel over te vellen. Politici zouden politici niet zijn als zij het gewonnen stof tot maatschappelijke issues vertalen. Rappers zouden rappers niet zijn als ze met grootspraak tegen alles wat los en vast zit aan lopen te rijmschreeuwen. En in dit geval, u zou misschien de korte bochtschrijver niet zijn, als er linksom of rechtsom een deel van de NL'se bevolking een vijandsbeeld níet kon toegedicht. Vilein schrijven is één ding, permanent behebt met venijn (jegens mensen die misschien wel helemaal niet waren op de Zwarte Cross) - ik vind dat een onrustbarende fixe. Jammer ook, want een beetje relativering en gezond perspectief sprak er aanvankelijk wel uit.

JanKlaasen
JanKlaasen24 jul. 2019 - 17:34

Je kunt beter geen hypocriete opmerkingen als je zulke teksten schrijft.

Handige harry
Handige harry24 jul. 2019 - 16:35

Goed stuk Han, je wordt toch moe van al die lange tenen. Vroeger kon over alles een grap gemaakt worden. Tegenwoordig kan dat niet meer. Maar ik doe het toch en heb er ...... aan.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens25 jul. 2019 - 14:18

@Handige harry "en heb er …… aan." Ik heb lang moeten nadenken over die puntjes. Wat zou hij toch bedoelen? Schijt? Zou hij schijt bedoelen? Nee, waarschijnlijk niet. Dan had hij het wel opgeschreven. Iemand met zo'n volkse naam als Handige harry draait zijn hand toch niet om voor een hoopje schijt? Nee, het moet een woord zijn waar een zeker taboe op zit, zoals vroeger, toen je in plaats van kanker 'K' zei. Maar ja, waar zit tegenwoordig nog een taboe op? Zeker hier op Joop al bijna nergens meer op. Dus het moet wel een heel erg woord zijn. Maar ja, wat? Ik ben er nog niet uit. ????

ton14024
ton1402424 jul. 2019 - 16:24

1 x fucking jood? Dat maakt de tussenstand 2-1. Hoera voor BDS. En nu weer allemaal rustig slapen.

1 Reactie
Loebkesman
Loebkesman24 jul. 2019 - 20:16

Je vergeet ‘bitches’ want dat komt heel wat vaker voor in zijn rap-teksten.

dirkdirk
dirkdirk24 jul. 2019 - 16:04

Snap de ophef niet. En de allah afbakgrap en de raptekst kan gewoon. VvM weet je. wat een geleuter om niks. veel te lange tenen iedereen. Relax, neem een drankje en geniet van het mooie weer.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty24 jul. 2019 - 16:04

Hans Teeuwen legt met zijn rake en geniale lied de vinger op de zere plek. De lange tenen en korte lontjes bepalen wat er nog wel mag en kan in ons landje, waarbij de achtergrond en afkomst veelal een dominante rol speelt. We moeten ervoor waken dat de lat wordt voor de "witte" mens niet een stuk hoger wordt gelegd dan voor Nederlanders met een migratieachtergrond. Dat is eigenlijk ook een vorm van racisme, het zogeheten "racism of lower expectations". Verder is er in mijn ogen een enorm groot verschil tussen humoristisch bedoelde uitingen [al vond ik ze persoonlijk ook niet bepaald getuigen van spitsvondigheid en goede smaak] en onversneden antisemitisme, dit laatste vind ik eerlijk gezegd veel zorgwekkender. Maar hoe dan ook, deze hele kwestie heeft een hoog "de pot verwijt de ketel"-gehalte.

1 Reactie
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty24 jul. 2019 - 18:55

spelen ipv speelt

DaanOuwens
DaanOuwens24 jul. 2019 - 16:03

Nog even los van de taal die debiel is, is dit dom antisemitisme. Voor dit soort tekstjes moet het ventje gewoon vervolgd worden. Dit is het soort rotzooi dat je niet moet willen hebben in je samenleving. Van andere orde als de grap Allah Afbakbar. Het verschil zit in de negatieve kwalificatie. Ook Ali B had hier niet mee weg mogen komen. Mensen moeten niet met die soort generaliserende beelden over elkaar communiceren. Overigens vind ik dit een serieus probleem en een andere zaak zoals bijvoorbeeld het Cidi dat probeert alle kritiek op het beleid van Israël neer te zetten als antisemitisme.

Magische
Magische24 jul. 2019 - 15:58

Iedereen is het altijd zo eens met de columns van de heer van der Horst maar nu blijft het angstvallig stil.

1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin24 jul. 2019 - 23:57

Je bedoelt dat je anti islam geluiden mist en ervan uitgaat dat linkse mensen wegkijken als moslims de fout in gaan?, zegt dan meer over jou en je vooroordelen, niet best.

madbako
madbako24 jul. 2019 - 15:38

Knap staaltje onderzoeksjournalistiek. Sven zal nu wel denken: had ik mijn waffel maar gehouden.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jul. 2019 - 7:09

advies van zijn manager?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin24 jul. 2019 - 15:29

Goed dat dit boven water komt, wat u niet wilt dat u geschiedt doe het ook een ander niet, ik hoop dat dit laag stuk allooi van nu af aan zwaar geboycot wordt en dat hij kan inpakken met z’n vunzige shit.

Joop den Uil
Joop den Uil24 jul. 2019 - 14:50

je bent aan het jij-backen Han; waar het m.i. over gaat is dat een klein doch vilein bericht op de sociale media al snel gezet is op specifieke platforms met als consequentie een golf van haat naar de organisatie van -in dit geval- gewoon een festival met wat oubollige leut (met een -toch maar brugje- de NL identiteit die we ook in de plagerige St Nicolaas rijmpjes binnen de familie zien). Het zgn eieren-voor-je-geld kiezen en toegeven is voor mij, als iemand die de vrijheid goed kent, onverteerbaar, met zelfs ietwat een rancuneus gevoel erbij.

Imperialist
Imperialist24 jul. 2019 - 14:10

Ik ben het tegenwoordig best vaak met Han eens. Tot mijn verbazing; ik zal toch niet ziek zijn?

Zapata
Zapata24 jul. 2019 - 14:08

Toen zo begin jaren 80 de eerste rappers kwamen heb ik even geluisterd, mijn radio uitgedaan en nooit meer aangezet. Helaas heb ik niet helemaal kunnen ontsnappen aan de terreur die men moderne muziek noemt want tot 1995 werd ik veel blootgesteld aan de decibellen die men graag op de werkvloer heeft. Dus de house en techno heb ik ook nog mogen bewonderen. Natuurlijk gemixt met de diverse Nederlandse smartlappen. Maar de laatste 25 jaar is het stil om heen geworden. Heerlijk. Als het even kan zet ik zelfs bij films het geluid uit. Ondertiteling is genoeg. Dus wat de heren tegenwoordig aan elkaar rijmen op dezelfde beat die ze 40 jaar gebruiken weet ik niet. En ik wil het niet weten ook.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jul. 2019 - 4:59

Zapata Hier idem dito. Misschien word ik te oud? Maar het zijn vooral de teksten, de agressie en de behandeling van vrouwen die me mateloos tegenstonden.

Ch0k3r
Ch0k3r25 jul. 2019 - 8:56

@Zapata "Dus wat de heren tegenwoordig aan elkaar rijmen op dezelfde beat die ze 40 jaar gebruiken weet ik niet." Je weet overduidelijk wel meer niet aangaande dit onderwerp, sowieso niet omdat je de afgelopen 25 jaar niet hebt gehoord. Je laat je laatdunkend uit over een muziekstroming waar je totaal geen kaas van hebt gegeten, en overduidelijk de wortels niet van kent. En dezelfde beat? Juist... Je hebt het hier wel over een genre waarin de beat juist het belangrijkste gedeelte van de muziek is, er zit echt enorm veel variatie in, van snelheid tot maat. (oke, je zal niet zo snel een 9/8 tegenkomen). "Maar de laatste 25 jaar is het stil om heen geworden. Heerlijk. Als het even kan zet ik zelfs bij films het geluid uit." Klinkt bijna alsof je liever doof bent.

Gefaald
Gefaald24 jul. 2019 - 14:07

Antisemitisme is het nieuwe normaal.

1 Reactie
Satya
Satya24 jul. 2019 - 20:22

Wat een onzin.

harmmeijer
harmmeijer24 jul. 2019 - 14:03

“Het is jammer dat Zwarte Cross zich genoodzaakt voelde het betwiste bord − niet meer dan een onschuldige grap − te verwijderen. In Nederland mag elke burger in alle vrijheid zijn geloof belijden, maar heeft ook elke burger de vrijheid om religie te bespotten of te bekritiseren. Over katholicisme en protestantisme kunnen zonder enig probleem grappen worden gemaakt, en er is geen enkele reden om voor de islam een uitzondering te maken. Juist in een diverse samenleving is het belangrijk dat argumenten en grappen vrijelijk kunnen worden uitgewisseld.” https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/activisten-tegen-het-allah-s-afbakbar-bord-bewijzen-hun-geloofsgenoten-een-slechte-dienst~b038e3d9/ Ik kan me het lied van Robert Long ‘Jezus redt’ (jaren 70) nog herinneren waarin het christelijke geloof om zijn hypocrisie op een humoristische manier op de hak werd genomen. Er zal beslist protest geweest zijn, maar het grammofoonplaatje werd niet uit de handel genomen. Zou het voor de moslims ook niet eens tijd worden om te leren omgaan met vrijheden van de Nederlandse humor. Als je die humor niet kunt waarderen, dan negeer je het gewoon. Net zo makkelijk.

2 Reacties
Fons Wijers
Fons Wijers24 jul. 2019 - 21:42

Helemaal mee eens. Laten we ons in humor en debat niet beperken door mensen met lange tenen en korte lontjes.

Ivan61
Ivan6125 jul. 2019 - 9:41

@ Merel, Jij hebt volkomen gelijk. Jammer genoeg is draagvlak en bereik groot dankzij het internet. Mensen lezen nemen zonder nadenken over sturen dat door en binnen no time is ellende. Meeste hebben geen idee waarover dat gaat, hebben nooit van Zwarte Cross gehoord maar een bericht is voldoende. Organisaties moeten niet elke keer zwichten voor zulke onzin. Rug recht houden is ook een keuze.

Ch0k3r
Ch0k3r24 jul. 2019 - 13:55

Helemaal mee eens Han! Overigens, bizar slechte rap, gaat helemaal nergens over. Erbarmelijke sinterklaasrijm, geen multi's, geen mooie beeldspraak.

JasDon
JasDon24 jul. 2019 - 13:46

Ilhan Omar heeft ook zulke fouten gemaakt, door vooroorlogse antisemitische stereotypen te gebruiken in een veroordeling van Israel. Ze is daar ook breed voor veroordeeld. De vrouw is geen antisemiet, dat durf ik in ieder geval te hopen. Het is tragisch dat mensen die beter horen te weten dit soort retoriek reproduceren bij een gebrek aan geschiedkundige kennis. Niet alleen omdat ze hiermee een pleefiguur slaan, maar ook omdat hun eigen kritiek op echte racisten en antisemieten erg hol voelt door dit soort acties.