Joop

Wanneer worden mooie woorden over brede welvaart nu eens omgezet in daden?

  •  
11-06-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
P3540940

© cc-foto: Frankllin Heijnen

Zolang werkgevers niet bereid zijn om de daad bij het woord te voegen en fatsoenlijke cao's af te spreken, heeft het hele SER-advies weinig waarde.
Ahold Delhaize is een van de grote winnaars van de coronacrisis. Vorig jaar alleen al haalde het bedrijf een recordomzet van 74,7 miljard binnen. Naast de enorme drukte en navenante omzet bij supermarktketen Albert Heijn stegen ook de verkopen van dochterbedrijf Bol.com met bijna 70 procent in het laatste kwartaal van 2020. Tegelijkertijd hebben de supermarktmedewerkers die de hele pandemie keihard door hebben gewerkt al sinds april 2020 geen cao meer. Een volwassene verdient in de supermarkt nauwelijks meer dan het minimumloon, een vijftienjarige moet het doen met 3,54 euro per uur. Maar ondanks de gigantische omzetstijging geven supermarktbazen niet thuis bij de looneis van 5% die FNV en CNV op tafel hebben gelegd. In plaats daarvan willen ze de toeslagen verschralen.
Bij bol.com is de hele keten die het feitelijke werk uitvoert uitbesteed. Van de klantenservice tot de distributiecentra en de pakketbezorging. Ahold Delhaize neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor de werknemers die hun omzetstijgingen mogelijk maken. Deze werknemers zitten doorgaans vast in flexconstructies zonder perspectief op een vaste baan en verdienen zo weinig dat het zelfs met een voltijdsbaan erg moeilijk is de eindjes aan elkaar te knopen. In de distributiecentra waar de ‘vandaag besteld, morgen gratis thuisbezorgd’ pakketjes in 24 uursdiensten worden klaargemaakt voor verzending werken veel arbeidsmigranten. Zij werken vaak via een uitzendbureau dat hen ook huisvest, waardoor zij in een extreme afhankelijkheidsrelatie terechtkomen. Door de coronapandemie is nogmaals pijnlijk duidelijk geworden in welke schrijnende leefomstandigheden zij veelal verkeren. Met besmettingshaarden en veel menselijk leed ten gevolg.
Het is natuurlijk niet alleen Ahold Delhaize. Helaas zijn er legio voorbeelden te noemen van werkgevers die weigeren een eerlijke loonsverhoging te betalen en/of medewerkers jarenlang vasthouden in flexbanen zonder perspectief op een zeker bestaan. Denk bijvoorbeeld aan de Metalektro en de grote Inretail cao voor de werknemers in de winkelstraten. Of PostNL die vooral met hun pakketbezorging enorme omzet heeft gedraaid gedurende de lockdownmaatregelen. Om maar een paar voorbeelden te noemen.
Bedrijven zoals Ahold en Post NL zijn lid van werkgeversorganisaties VNO-NCW. Daarmee hebben ook zij zich met het recent gepresenteerde middellange termijn advies (MLT) vanuit de SER “Investeren in brede welvaart, publieke sectoren en toekomstig verdienvermogen” gecommitteerd aan een agenda om de welvaart eerlijker te gaan verdelen en onzeker werk aan te pakken. Mooie woorden. Maar wanneer gaan de Aholds en Post NL’en van deze wereld dit omzetten naar concrete daden? Zolang werkgevers niet bereid zijn om de daad bij het woord te voegen en fatsoenlijke cao’s af te spreken – met een eerlijke loonsverhoging, een leefbaar minimumloon en afspraken waarbij zeker werk de norm is – heeft het hele SER-advies weinig waarde voor de mensen op de werkvloer die te weinig hebben gemerkt van de welvaart.
De coronapandemie heeft een vergrootglas gelegd op al bestaande problemen op de arbeidsmarkt. Zoals bijvoorbeeld de flexwerkers en jongeren die onevenredig hard zijn getroffen door de crisis. De tekorten aan werknemers in de zorg leiden tot immense werkdruk, mede veroorzaakt door het lage niveau van arbeidsvoorwaarden in de sector en de marktwerking.
Vanuit de politiek werd in het begin van de coronapandemie dan ook veelvuldig gesproken over een ‘nieuw normaal’ waar we na de crisis naartoe zouden moeten. Maar alle ambities om dingen beter te gaan doen ten spijt doet de politiek vooralsnog niets om onze arbeidsmarkt ook daadwerkelijker beter en eerlijker te maken. Sterker nog. Dat grote bedrijven nauwelijks belasting betalen, hun werknemers geen leefbaar loon betalen waardoor zij zijn aangewezen op toeslagen om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen én dat bedrijven mensen jarenlang gevangen kunnen houden in onzekere flexconstructies is een direct gevolg van politieke beleidskeuzes. Keuzes van rechts. Keuzes in het belang van het grootkapitaal. Want hoe minder je aan je werknemers betaalt en hoe minder je maatschappelijk bijdraagt hoe meer geld er overblijft voor aandeelhouders en bonussen aan de top.
Hoe lang blijven we dit als samenleving nog accepteren? Het is de hoogste tijd voor dat nieuwe normaal waar we eerst de mond vol van hadden, een transitie naar een eerlijke arbeidsmarkt voor iedereen waarbij we de welvaart eerlijker gaan verdelen en mensen perspectief hebben op bestaanszekerheid. Het is tijd voor nieuw leiderschap dat het belang van de velen vooropstelt in plaats van dat van enkelen aan de top. Alleen zo komen we socialer uit de crisis.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Wappie Kappie
Wappie Kappie12 jun. 2021 - 13:56

De vakbonden zijn dood. Overgenomen door personen die ook een positie hebben als werkgevers. Doodgepolderd. Neem nu de politie. Bonden zijn akkoord met een CAO dat 7 maanden te laat ingaat en dat 1.2% loonsverhoging biedt. De politie mocht met een flink personeelstekort het afgelopen jaar de het dubieuze coronabeleid van de overheid naleven. De beloning is een effectief kleiner besteedbaar inkomen bij 2% inflatie. En de vakbonden zagen dat ze het wel goed vinden. De gemiddelde politiemedewerker kan toch niet weg.

3 Reacties
Pater
Pater12 jun. 2021 - 18:09

@Wappie Volgens mij hebben de bonden stevig onderhandeld. Overigens moet de nieuwe CAO, die alleen voor 2021 geldt, nog worden goedgekeurd. Corona heeft de zaken overschaduwd. De nieuwe CAO kent per 1 juli een loonsverhoging van 1,3 %, niet 1,2%. En om het eerste halfjaar in te halen: een eenmalige uitkering van 700 bruto en 40 netto. Alleen voor de hoge salarissen dekt dat niet volledig het gemis aan loonsverhoging over het eerste half jaar. Het oorspronkelijke bod, waardoor de onderhandelingen zo lang hebben geduurd, was 1,1%. Ook afgesproken: overuren moeten, als dat wordt gevraagd, financieel worden uitbetaald. In de vorige CAO 2018-021 zaten reëlere loonsverhogingen: Per 1juli 2018 3 procent, per 1 juli 2019 2 procent, per 1 juli 2020 2,7 procent. De opbouw van de eindejaarsuitkering werd per 1 januari 2019 verhoogd naar 8,33 procent. Per 1 januari 2018 en 1 januari 2019 eenmalige uitkeringen van 400 euro.

adriek
adriek12 jun. 2021 - 18:27

De vakbonden zijn (op sterven na) dood, maar niet door te veel polderen. Ze zijn dood-geframed. Arbeiders zijn door de jaren heen gaan geloven dat solidariteit onzin is, dat je gewoon voor jezelf moet zorgen, dat als je dat niet kunt je een loser bent. Er waren tijden dat als de winstcijfers bekend waren en er in de ogen van het personeel te weinig gedeeld werd de boel plat ging tot dat wel zo was. Tegenwoordig klagen we op Facebook dat de aandeelhouders en de raad van bestuur waanzinnige bonussen krijgen en accepteren gewoon de volgende reorganisatie waar alleen het middlemanagement enigszins ongeschonden uitkomt. Zo zijn we gekomen in een land waar de helft van de banen op een minimum zit, 0-uren, schijnzelfstandigen die van 12.50 per uur een pensioen moeten opbouwen en ga zo maar door. Met tussen de 5 en 10% van de werknemers lid van een vakbond kun je niet verwachten dat die nog een serieuze vuist kunnen maken.

Pater
Pater14 jun. 2021 - 8:28

@Eirda Ongeveer 1,6 mln Nederlanders zijn lid van een vakbond, dat is altijd nog heel veel. En in coronatijd stromen juist weer jonge leden toe. Je klinkt wel erg als een oude, mopperende man of vrouw.

Joopinie
Joopinie12 jun. 2021 - 7:56

Men is bereid om te werken voor deze bedrijven. Het landschap staat vol grote dozen waar vermoeide onderbetaalde mensen dag en nacht rondlopen uit binnen- en buitenland. Ze leven als werkenden armen maar komen braaf weer opdagen. Heel Nederland wordt doorkruist met busjes vol pakketten met een chauffeur die er duidelijk geen zin in heeft maar toch doorgaat. Soms hoor je gebeden uit zo'n geparkeerd busje komen. En snel weer verder. In de supermarkt is altijd haast bij de werkende scholieren. Je kunt maar beter opzij springen als er zo'n rijdende stapel voorraadbakken langs je af suist. Je hoort verhalen over het moeten inhalen van tentamens en hoe dat met het werk gecombineerd moet worden. Al deze mensen hebben met elkaar gemeen dat ze niet stoppen. Ze gaan niet in verzet. Ze blijven trouw aan slechte werkgevers. Ze hebben geen idee hoe erg het nog gaat worden.

1 Reactie
gimli55
gimli5512 jun. 2021 - 9:42

@Joopinie Het vangnet is de afgelopen 40 jaar door het neoliberalisme afgebroken en verder verslechterd, de voorbeelden van institutioneel racisme en discriminatie geeft die burgers weinig keus. Ze moeten wel bij afwezigheid van dat vangnet, de schuld wordt bij de werkenden zelf gelegd en jouw reactie is er goed voorbeeld van. Ze hebben zeker een idee hoe erg het gaat worden, ze ondervinden elke dag de resultaten van een falend systeem, waarbij de kosten worden geminimaliseerd en gesocialiseerd. De baten en winsten worden geprivatiseerd en gemaximaliseerd. Ook daar zijn de voorbeelden legio bij de service van de belastingdienst om het ontwijken van de belastingen te faciliteren met privé consultants en de loper die voor lieden als SvL wordt uitgelegd. Ervaringen uit het verleden zijn in dit systeem een zekerheid voor de toekomst, de macht moet worden vastgehouden en de mooie beloftes zijn niets waard. Om iets te verbeteren, moet er iets GEDAAN worden, en dat kun je bij Rutte wel vergeten. Daar komen alleen volzinnen uit zonder inhoud en beloftes die later leugens blijken te zijn. Met de radicale ideeën als voorbeeld, wat ook geldt voor Kaag met de nieuwe bestuurscultuur, om maar te zwijgen over Hoekstra als hoeder van de non integriteit, Vb. Omtzigtgate.

gimli55
gimli5512 jun. 2021 - 7:15

Het blijft achter, omdat mooie woorden niets kosten, de spreker kan direct nadat hij het gezegd of belooft heeft geheugenverlies veinzen. Om iets te bereiken, moet je iets DOEN. Woorden vullen geen gaatjes en mooie woorden stellen niets voor als er geen daden op volgen. Kijk naar de politiek, meer dan loze woorden is het niet meer. Een tragikomedie van geen ja en geen nee, zinloze debatten die dagen duren en moties die de regering naast zich neer legt. Of ze nu met een meerderheid zijn aangenomen of niet. Er wordt verwezen naar een democratie, die er niet meer is. Er is geen poldermodel meer. Er is een repressieve autocratie, waarbij de bepalende partijen de rechtspraak gebruiken om hun beleid af te dwingen. Vb. Gemeente Eindhoven die onterecht een uitkering intrekt, waardoor een burger in de schulden terecht komt. De vraag om schadevergoeding wordt verwezen naar de rechter. Dat betekent dat de gemeente liever naar de rechter stapt dan een terechte schadevergoeding te geven. Dit is slechts een voorbeeld, het toeslagschandaal waar gisteren ook weer nieuwe berichten over bekend werden gemaakt en de gaswinning schade zijn er nog een paar. De leiders van dit land willen geen socialere uitgang na de crisis. Het moet goed met de economie gaan, wat dat in de praktijk voor de burger dan ook moge betekenen. Het neoliberalisme is leidend en dient leidend te blijven, of het nu goedschiks of kwaadschiks moet. Integere politici en partijen worden gesensibiliseerd en of beschadigd. Dit gebeurt al 40 jaar en zal nog wel een tijdje doorgaan helaas. Ook de bonden hebben lang het neoliberalisme omarmt en zijn op schoot blijven zitten bij de werkgevers. Nu de burgers steeds vaker de bond verlaten, is er paniek in de tent. Gaan ze eindelijk weer doen, waar ze voor zijn opgericht, hun leden vertegenwoordigen voor zo lang als het duurt. De politiek doet het ook al lang niet meer, en de inspectie en andere noodzakelijke instituten evenmin. De ombudsman nog wel, maar daar wordt principieel niet naar geluisterd of iets gedaan met zijn adviezen.

P Haan
P Haan12 jun. 2021 - 6:46

Als je vroeger als jong mens in de Noordkop bij wilde verdienen, ging je bollenpellen. Dan had je bollenboeren die tegen de woonplaats aan zaten, en je had er bij die verder weg gevestigd waren. Raad eens wie het best betaalde? Als je lekker in de buurt wilde zitten slecht betaald en behandeld. Voor jou tien anderen. Toch kozen veel mensen daar voor. Neem je dan de boer iets kwalijk? Goed zakendoen, lijkt me. Als je bereid was om een uur te fietsen verdiende je het driedubbele en werd je gewoon goed behandeld. Is er iets veranderd? Het nieuwe normaal is gewoon het oude normaal lijkt me. Je hebt als werknemer ook een eigen verantwoordelijkheid, en zelf regie. Dat mis ik in dit stuk.

Cruise
Cruise12 jun. 2021 - 6:23

De lopende CAO’s die Albert Heijn heeft voor haar medewerkers in de supermarkten en distributiecentra zijn een stuk beter dan die van Jumbo ( die niet eens een eigen CAO willen afsluiten en de vakbond al jaren geniepig buiten de deur houdt) en de algemene CAO supermarkten die voor de andere supermarkten excl. Picnic geldt. Toch is weer Albert Heijn (Ahold) de pispaal bij de FNVe niet concurrent Jumbo ( dat sneller groeit) zoals uit dit ingezonden stuk van Boufanghaca naar voren komt. Blijkbaar is het feit dat het eigendom van het beursgenoteerde Ahold/ Albert Heijn in handen is van aandeelhouders ( waaronder u en mijn pensioenfonds) en dat van Jumbo 100% in handen van de Brabantse Familie van Eerd een verschil. Ten onrechte m.i. want Jumbo / van Eerd zijn zeer dus kariger voor hun personeel en stoppen hun verdiende geld liever in sponsoring van overbetaalde Formule 1 coureurs , Grand Prix Zandvoort, wielrenners en de dure autosporthobby van Frist van Eerd. Blijkbaar wekt dit minder aversie bij de FNV op !

DenFlexwerker
DenFlexwerker12 jun. 2021 - 3:57

"Het is tijd voor nieuw leiderschap dat het belang van de velen vooropstelt in plaats van dat van enkelen aan de top. Alleen zo komen we socialer uit de crisis". Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Als je alle werknemers wilt vertegenwoordigen in hun gezamenlijk belangen op de werkvloer, dan moet je precies dat doen en niet meer. Hoe meer je iedereen overal in wilt vertegenwoordigen, hoe minder je dat kan doen. Werknemers zijn, buiten die gezamenlijke belangen, behoorlijk verschillend. Bijvoorbeeld over de energietransitie, zijn er grote verschillen. Dat hoeft geen probleem te zijn, daar hoef je als bond niet over te gaan of uitspraken te doen. Maar nee, we gaan als bond bij de energietafels zitten en laten ons zo voor andermans karretje spannen en inkapselen. Een vakbond is namelijk geen milieubeweging. Ook heeft een vakbond niets in Palestina te zoeken. Als een politicus een gezamenlijk belang heeft met jou, dan werk je op dat gebied samen maar alleen op dat gebied. Ook als die politicus Wilders heet, waar trouwens een hoop arbeiders op stemmen. Wederom: alleen op dat gebied dus over de rest van zijn verkiezingsprogramma doe je geen uitspraak (tenzij het de werkvloer betreft) en keur je dus ook niet goed. Je gaat dus voor je doel want door je van Wilders te distantiëren, distantieer je jezelf nodeloos van de arbeiders die op hem stemmen. Inmiddels is de vakbond een dependance geworden van Groenlinks. Leden lopen weg en zeker de leden die anders denken. Het gevolg is een vakbond die in de praktijk meer zichzelf vertegenwoordigd dan de werkenden. Daarom inderdaad nieuw leiderschap voor een vakbond die zich nauw houdt aan haar kerntaak. Een vakbond die dus werknemers kan verenigingen.

Steven C. Gal
Steven C. Gal11 jun. 2021 - 21:41

In Nederland is de bevolking in vergelijking met die in de rest van de wereld, inclusief de westerse en ook de Europese, algemeen een breed verdeeld welvarende. De spreiding tussen lagere en hogere inkomens, waar het gaat om besteedbaar inkomen gaat, is er idem in vergelijking met andere landen laag, opnieuw ook in vergelijking zelfs met EU-landen, afgezien van een klein groepje happy few die zeer veel verdienen. NIet alleen daarmee samenhangend is de Nederlandse bevolking van lagere tot hogere inkomens, zowel autochtone als minderheden, een van de gelukkigste, opnieuw ook in vergelijking met andere EU-landen, laat staan de rest van de wereld.

3 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot12 jun. 2021 - 9:26

'De spreiding tussen lagere en hogere inkomens, waar het gaat om besteedbaar inkomen gaat, is er idem in vergelijking met andere landen laag,' Flauwekul. Dat verschil wordt alleen maar groter. https://www.welingelichtekringen.nl/economie/2693269/cbs-verschil-tussen-arm-en-rijk-is-nog-groter-dan-we-dachten.html Lego, heb je weer eens een nieuwe nickname?

Steven C. Gal
Steven C. Gal12 jun. 2021 - 19:47

@Joe de Gini-coëfficiënt geeft de spreiding van besteedbaar inkomen onder de bevolkingen van landen aan. Nederland heeft daarbij dus een lage spreiding ook vergeleken met EU-landen. Feiten liegen niet: https://en.wikipedia.org/wiki/Gini_coefficient#/media/File:GINI_index_World_Bank_up_to_2018.svg

Joe Speedboot
Joe Speedboot13 jun. 2021 - 7:37

' Feiten liegen niet' In dit geval wel. Voor een realistisch beeld moet je de vermogens meetellen. Na de VS is de inkomensongelijkheid in Nederland het grootst van alle ontwikkelde landen volgens recent onderzoek van de OESO. https://www.welingelichtekringen.nl/economie/821356/inkomensongelijkheid-in-nederland-extreem-hoog.html

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman11 jun. 2021 - 19:40

Groot gelijk, maar er is een revolutie nodig om het te bereiken. Vergeet niet dat de afbraak al begon jaren 70, toen lonen achterbleven bij huren. Tada, huursubsidie, dat is een valse benaming, het is bedrijfssubsidie, om de lonen laag en de winsten hoog te houden. Onze (plebs) koopkracht gaat al 40 jaar achteruit, eens is het genoeg.

2 Reacties
Hakkepuf
Hakkepuf11 jun. 2021 - 20:49

Inderdaad. Er is inderdaad een revolutie nodig, maar dan samen met de werkgevers tegen de overheid. De afgelopen 40 jaar heeft de overheid meer dan 100% van alle welvaartsgroei afgeroomd. De lasten stegen de afgelopen 40 jaar meer dan het BNP. Dit is ook de reden waarom de koopkracht al meer dan 40 jaar daalt. Minder regels en minder overheid geeft lagere lasten, meer vrijheid en meer koopkracht. De landen in Oost-Europa laten zien dat het kan.

Joe Speedboot
Joe Speedboot12 jun. 2021 - 16:47

'De landen in Oost-Europa laten zien dat het kan.' Vandaar dat ze economisch zo weinig succesvol zijn en Oostblokkers zo graag in Het Westen komen werken..

Jozias2
Jozias211 jun. 2021 - 19:24

Sinds wanneer spreken de werkgevers een cao af? De werkgevers sluiten toch een overeenkomst met de vertegenwoordigers van de bonden? En de jongelui die 3,54 per uur verdienen kunnen ook heel makkelijk een baantje in de horeca krijgen van de zomer. Zijn enorme personeelstekorten. Overigen verdienen ze dat pas na 13 uur. Tot en met 12 uur ligt het tarief hoger .