Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wanneer leren wij de lessen van Amerika?

  •  
07-01-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
50311106422_db618954d2_o

© cc-foto: Roel Wijnants

Wat doet links en wat doet het politieke midden fout? Waar zijn zij gebleven?
Wij vonden een paar tractors op het Malieveld ernstig. Wij stoorden ons aan Wappies aan de Hofvijver, die tragisch op potten en pannen sloegen. Uitgelachen door Youp en vele anderen. Na gisteren zouden wij, opnieuw gewaarschuwd, moeten weten dat erger ook hier mogelijk is – en niet enkel in Amerika. Moeten wij beseffen hoe waardevol en hoe fragiel democratie is. En liggen er vooral vragen in plaats van de vele antwoorden die in media en op sociale media, Twitter, Facebook en Instagram, gisterenavond en ook vandaag langskwamen. Reacties van eindelijk gelijk. Reacties die de oplossing niet dichterbij brengen.
Beschouw Nederland. Waren wij, luttele weken geleden, voorbereid, als de potten-en-pannen-Wappies het Torentje bestormd hadden? Wat maakt dat ondanks de toeslagenaffaire, ondanks de meer en meer falende corona-bestrijding (in vooral het inentingsbeleid, waarin wij vrijwel derdewereldland blijken), ondanks het jarenlang uitkleden van burgerrechten (van privacy tot recht op rechtsbijstand), VVD en CDA in peilingen fier overeind blijven? Wat maakt dat het vertrouwen in traditionele politiek, ook in Nederland, ook buiten enkel de complotdenkers, buiten Lange Frans en de overgebleven leden van FvD, verder en verder naar het volgende dieptepunt kan dalen?
Dat Donald Trump niet deugt of deugde is definitief bewezen. Dat is geen overwinning. Hoe kon het dat hij verkozen werd? Hoe kan het dat hij ook bij de verkiezingen van 2020 meer stemmen wist te verkrijgen dan welke presidentskandidaat in de VS eerder wist te verwerven (op, goddank, Joe Biden na)? Het zijn relevante vragen. Amerika is al te vaak voorloper geweest van ontwikkelingen in Europa, en van ontwikkelingen in ook ons eigen land.
Wat kunnen wij leren? Wat doet links en wat doet het politieke midden fout? Waar zijn zij gebleven?
Dat rechts in het westen meer en meer overhelt naar (de neiging tot) facistische dictatuur zou geen constatering voor gelijk, maar een ernstige vraag, een dwang tot zelfreflectie moeten zijn, voor Jesse, Lodewijk, Sigrid, Lillian, Pieter en vele anderen. En vooral misschien voor de mensen om hen heen.
Hoe kan het dat ontmanteling van de rechtsstaat ook in Nederland geen beweging naar het alternatief veroorzaakt? Waar is dat alternatief? Hoe kan het, terecht, groeiende wantrouwen in de zittende macht niet leiden tot steun voor de oppositie? Een daadwerkelijke, geloofwaardige oppositie? (Anders dan één Kamerlid van de zittende macht, al met al even verantwoordelijk voor de misstanden die hij bestrijdt als de gezagsdragers zelf.) Wat maakt de oppositie zo onaantrekkelijk dat, in opperst cynisme, de kiezer voor de meer en meer gewantrouwde macht (en als enig alternatief voor populistisch rechts) blijft kiezen. Ook in de peilingen van vandaag.
Onze hardste en meest directe waarschuwing kwam bij de Provinciale Statenverkiezingen. Amerika is niet ver weg. De uil vloog uit en explodeerde. De vraag is echter hoe vaak wij gered zullen worden door onkunde. Ook de Engelse verkiezingen waren keer op keer een waarschuwing.
Wanneer wordt links weer links? Met oog voor de arbeider. Wanneer wordt midden weer midden? Verlost van woke retoriek. Wanneer vormt de democratische oppositie weer een geloofwaardig alternatief voor de dominante kiezer? Ten opzichte van ondemocratische alternatieven en een steeds ondemocratischer machtsdenken vanuit ook ons knusse Torentje, waar ook in het veilige Nederland macht corrumpeert.
Het Amerikaanse alternatief is té afschrikwekkend om opnieuw in eigen gelijk te geloven, om opnieuw de dijken op te werpen. Hoe en wanneer leren wij de lessen die ons in hoofdletters worden voorgeschoteld? Wanneer ontsnappen wij aan de wurggreep van Wappies en van Woke?
Ik hoop tegen hoop. Maar ik zal blijven hopen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (70)

adschuring
adschuring10 jan. 2021 - 22:34

We leren pas lessen door om te beginnen op te letten of lijsttrekkers van partijen waarop je zou kunnen stemmen in NL wel geloofwaardig zijn. En dan bedoel ik niet of ze ronduit liegen, maar of ze niet zoals de voorlopige lijsttrekker van de PvdAsocialen, met loze praatjes de bescherming van prostitutees in Amterdam de nek om te draaien en de stad nog crimineler te maken en gewelddadiger met meer straat dronkenschap, of zoals de GroenSlinks burgemeester daar ook nog even denkt iets op te lossen met red-light ramen sluiten. Nee, echt air-B&B afdichten, hotel vergunningen stoppen de vrijkomende ruimte niet verkopen aan huisjesmelkers. Niet effe gemeentebeleid en landelijk beleid loskoppelen. Die loskoppeling was ook een afschuiving annex bezuiniging annex kans om weg te kijken. Maar kern is dat we alle politici die mooi huilie doen over de toeslagen nachtmerrie (verzonnen door VVD en PvdA ) en desondanks blijven zitten te triest voor woorden zijn. Aanblijven van Asscher als lijsttrekker zal hem en z'n partij een natte broek bezorgen en een partij die denkt dat kiezers ze met een stem gaan belonen zakt straks door het ijs.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee937 jan. 2021 - 19:02

Zoals links als rechts polariseren veel te veel en dat helpt uiteindelijk niemand. Neem bijvoorbeeld het partijprogramma van de PvdA, ooit een middenpartij. Deze staat tegenwoordig bomvol met extreme ideologische retoriek. Wat proberen zij daarmee te winnen vraag ik me af. Een deel van links is bezig met een soort culturele revolutie en dit doet veel mensen hard weglopen.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen8 jan. 2021 - 1:56

'extreme ideologische retoriek' Kun je voorbeelden geven? Dit is hun plan in het kort (van de PvdA website) Werk, werk, werk. Daar staat de PvdA voor. Daarom verhogen we het minimumloon naar €14 per uur, en komt er een werkgarantie voor iedereen die zijn of haar baan verliest door de coronacrisis. We verhogen de maandelijkse AOW-uitkering. Gelijke beloning voor vrouwen en mannen wordt wettelijk vastgelegd. Bij ziekte of tegenslag krijgen ook jongeren en zzp'ers recht op bescherming. Goede, liefdevolle zorg moet beschikbaar en betaalbaar zijn voor iedereen. Daarom schaffen we het eigen risico af, en verlagen we de maandelijkse zorgpremie. Zorgverzekeraars mogen geen winst meer uitkeren aan aandeelhouders. We schaffen de BTW op groente en fruit af, en belonen de medewerkers in de zorg met meer salaris. Iedereen heeft recht op een fijn en betaalbaar huis. Daarom komt er een minister voor Wonen, die 100.000 nieuwe, betaalbare woningen per jaar gaat bouwen. We schaffen de verhuurderheffing af, en introduceren een 'Prins Bernhard'-belasting voor pandjesbazen en beleggers. Er komen ook stevige boetes voor huisjesmelkers die te hoge huren vragen. Alle kinderen verdienen het beste onderwijs. Daarom wordt de kinderopvang vervangen door een voorschool, die voor alle kinderen gratis is. De basisbeurs voor studenten komt terug. Kinderen in arme gezinnen krijgen meer steun voor sport of muziekles. En we lanceren een groot offensief om kinderen weer aan het lezen te krijgen. Om deze plannen te betalen gaat Nederland eindelijk een eerlijke bijdrage vragen van miljonairs en multinationals. Er komen hogere belastingen voor milieuvervuilende bedrijven, en bedrijven als Google en Facebook moeten een digi-taks gaan afdragen. Voor mensen die méér dan €150.000 per jaar verdienen komt er een nieuw toptarief.

Tom Meijer
Tom Meijer8 jan. 2021 - 20:23

De PvdA is nauwelijks nog links te noemen en was, zeker oorspronkelijk, niet bedoeld als middenpartij. Als je vind dat het partijprogramma " bomvol met extreme ideologische retoriek" staat dan vraag ik mij af wat jij bij die partij te zoeken hebt.

TwoTone
TwoTone7 jan. 2021 - 17:19

Wat doet links en het midden fout ? Vrij simpel, elke dag zijn er voldoende voorbeelden aanwezig. Ook vandaag weer: huren zijn te hoog dUs DNB (gesteund door de mainstreampartijen) : dan moeten we “koop” maar fiscaal duurder maken is het advies. En dan met semi academische onderbouwing via meerdere schijven beredeneerd. Terwijl 80% van nederland gewoon op zijn klompen aanvoelt dat er gewoon veel meer huurwoningen gebouwd moeten worden met spoed en gemeenten dus goedkope grond moeten uitgeven voor huurwoningen. De torenhoge btw van 21% op nieuwe woningen drastisch omlaag moet, de hoge bureaucratische lasten, verhuurdersheffing en regelgeving verminderd moet worden. De politiek kent maar 1 middel: - elke oplossing resulteert in hogere lasten en meer regels - de politici zijn er niet voor de burgers maar voor zichzelf. Het geitenpaadje van Rutte staat symbool voor de politieke diarree die de kiezer lam heeft geslagen en politiek wantrouwen die daar bij hoort.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart7 jan. 2021 - 17:09

Het is een sadistisch universum, dat universum van ons. Het gespuis deelt daar de lakens uit. Het geteisem keelt er lustig op los. Daar is geen kruid tegen gewassen. Nooit wordt het beter. Laat het sterven, doodbloeden, die hel op aarde. Neem geen kinderen, plant het leed niet voort.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen7 jan. 2021 - 15:24

In een democratie regeert als je geluk hebt de middelmaat, maar als je pech hebt, zoals in de VS, de domheid. Om dit te voorkomen zul je bepaalde groepen het stemrecht moeten ontnemen. In de praktijk zijn kinderen en jongvolwassenen tot 18 jaar nu al uitgesloten, het lijkt me geen probleem hier een paar groepen aan toe te voegen.

3 Reacties
DenFlexwerker
DenFlexwerker7 jan. 2021 - 19:40

Dat systeem bestaat al: aristocratie.

Paul Spijkers
Paul Spijkers7 jan. 2021 - 21:39

De VS democratie is achterbaks. Het is dus niet pech. Je idee dat democratie beperken de uitkomst is, is nu net het probleem daar dat die uitwassen veroorzaakt.

GoudenBergen
GoudenBergen9 jan. 2021 - 1:11

In de negentiende eeuw kenden we hier nog het censuskiesrecht. Alleen als je een bepaalde som aan belasting betaalde, mocht je stemmen. Als je belasting betaalde had je ook recht om invloed uit te oefenen. "No taxation without representation".

Andreas4
Andreas47 jan. 2021 - 15:15

Te gek dat hier het Trumpisme wordt vergeleken met de NL-situatie! Trump was een pion die naar voren is geduwd in (praktisch) een tweepartijenstelsel. Het is niet zo dat hij een eigen partijtje heeft opgericht en zich naar de macht heeft gevochten. Hij is altijd gesteund door de invloedrijke republikeinen. Ik zie FvD nog niet groeien naar genoeg zetels (zeker niet in een coalitie) om Baudet alleenheerser te maken. LOL

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 jan. 2021 - 12:54

“Wanneer wordt links weer links? Met oog voor de arbeider.” Op zich een aardige column maar met deze zin sla je m.i. de plank mis, die arbeider, voorzover die bestaat stemt vvd, pvv of misschien sp.

7 Reacties
Geert Vonk
Geert Vonk7 jan. 2021 - 14:35

Dat lijkt me dus precies het probleem...

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen7 jan. 2021 - 15:18

Tja Raymond, De arbeider vind ook andere dingen belangrijk en/of leuk: traditie, vaderland, cultuur, stukje vlees, goedkoop vliegen, eigen auto etc. Als ze links stemmen is dat omdat ze het idee hebben dat het economisch in hun belang is, niet vanwege (eerder ondanks) de linkse standpunten over de zaken die ik zojuist noemde. Als dat economische aspect om wat voor reden dan ook wegvalt, dan geven die andere zaken natuurlijk helemaal de doorslag.

Rick Hofland
Rick Hofland7 jan. 2021 - 16:07

Raymond, Als de arbeider/lage lonen werkpaard zich niet geroepen voelt tot partijen die zichzelf als socialistisch zien, dan zijn die partijen misschien wel heel erg idealistisch en deugen ze wat dat betreft helemaal volgens de huidige maatschappelijke normen, maar zijn ze vooral ook elitair omdat het gepeupel niet motten en visa versa. Op de lange termijn komt iedere grote verandering van onderen en niet van boven en als je dat niet begrijpt dan begrijp ik waarom je misschien niet kan begrijpen waarom Trump na Biden de meer stemmen heeft gehad dan welke president uit het verleden ook. Biden en zijn administratie kan de komende 4 jaar gaan doen of al die Trump kiezers knettergek zijn en geen aandacht besteden aan het onvrede wat leeft bij al die Trump kiezers, maar dan bestaat de kans dat over 4 jaar Trump opnieuw tot president wordt gekozen, of erger nog, een nog veel grotere idioot.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee937 jan. 2021 - 19:04

Arbeiders bestaan nauwelijks meer. Werknemers zijn er wel steeds meer en deze willen minder belasting betalen en verder met rust gelaten worden.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 jan. 2021 - 0:20

“Als ze links stemmen is dat omdat ze het idee hebben dat het economisch in hun belang is, niet vanwege (eerder ondanks) de linkse standpunten over de zaken die ik zojuist noemde.” Helemaal mee eens Kees, roep eens solidariteit tegen ze en ze lachen je vierkant uit.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 jan. 2021 - 0:25

“Als de arbeider/lage lonen werkpaard zich niet geroepen voelt tot partijen die zichzelf als socialistisch zien, dan zijn die partijen misschien wel heel erg idealistisch en deugen ze wat dat betreft helemaal volgens de huidige maatschappelijke normen, maar zijn ze vooral ook elitair omdat het gepeupel niet motten en visa versa.” Ik denk dat dit een groot breekpunt is geweest tussen de arbeiders en de pvda, er kwamen intellectuelere stromingen bij in de knotsgekke jaren 70 waardoor de scheiding in de loop der tijd groter werd, er is vanaf een eerdere periode geprobeerd de arbeider te verheffen, ik weet niet of je het VARA programma nog kent, matinee op de vrije zaterdag, het heeft helaas niet mogen baten, ik kan me wel wat voorstellen bij deze gedachte. “Op de lange termijn komt iedere grote verandering van onderen en niet van boven en als je dat niet begrijpt dan begrijp ik waarom je misschien niet kan begrijpen waarom Trump na Biden de meer stemmen heeft gehad dan welke president uit het verleden ook.” Ik begrijp goed wat daar gaande is, hoewel er raakpunten zijn zou ik dat niet 1 op 1 vertalen, het is er veel extremer, de nederlander is over het algemeen iets nuchterder, het is hier niet zo dat bijna de helft van de kiezers zich op het fascistische pad begeeft. “Biden en zijn administratie kan de komende 4 jaar gaan doen of al die Trump kiezers knettergek zijn en geen aandacht besteden aan het onvrede wat leeft bij al die Trump kiezers, maar dan bestaat de kans dat over 4 jaar Trump opnieuw tot president wordt gekozen, of erger nog, een nog veel grotere idioot.” Biden bezweert in alle toonaarden de president van alle amerikanen te willen zijn, misschien is hij daardoor met z’n hyper empathie de aangewezen persoon, het is echter de vraag of zijn uitgestoken hand door hen geaccepteerd wordt, elk respect is er door Trump e.a. uit gesloopt stop the steal spreekt boekdelen, wat baat een kaars en bril als de uil niet lezen wil.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 jan. 2021 - 0:27

“Werknemers zijn er wel steeds meer en deze willen minder belasting betalen en verder met rust gelaten worden.” Er is niets mis met een redelijk loon maar wat je bedoelt met rust gelaten worden is me niet duidelijk.

RonaldMokens
RonaldMokens7 jan. 2021 - 12:26

Wat een aperte onzin Erwin Angad-Gaur. Hoe enorm cynisch is het, als extreem rechts zich misdraagt en links daarvoor verantwoordelijk wordt gehouden. Waarom is in dit soort percepties links de verantwoordelijke volwassene en rechts het petulante kind wie we nergens moreel voor verantwoordelijk mogen en kunnen houden? Ik snap het wel, het is de laatste 20 jaar traditie om bij elke schok en zeververhaal op te hangen over de teloorgang van de arbeider, die verdomde woke lui en de linkse medeplichtigheid aan het neoliberale programma. Hoewel deze lezing natuurlijk een kern van waarheid behelst, laat het onbeantwoord waarom rechts het oud-linkse programma niet gewoon overneemt, als het blijkbaar allemaal zo simpel en duidelijk is. Waarom moet links dit doen dan? Dat is toch allerminst vreemd? Toch? Nee, we lijden met z'n allen aan de sadomasochistische neiging links aan een hogere morele standaard te houden dan rechts die al 20 jaar zijn collectieve broek onderpoept. Het laat namelijk onderbelicht dat er op rechts krachten actief zijn die om ideologische redenen uit zijn op ontwrichting en chaos en daarbij gebruikmaken van de nieuwe mediawerkelijkheid waarin mensen makkelijk aan te zetten zijn tot extreme opvattingen. Kunnen we ook gewoon een analyse maken van rechts en haar verantwoordelijk houden voor de eigen opvattingen en daden? Want ik weiger te geloven de het bestaan van de Ku Klux Klan en Proud Boys terug te voeren is op een zielige arbeider die links in de steek heeft gelaten. Kom nou toch, wat een intellectuele armoede.

1 Reactie
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen7 jan. 2021 - 14:55

Ronald Mokens, "we lijden met z’n allen aan de sadomasochistische neiging links aan een hogere morele standaard te houden dan rechts" Dat is inderdaad zo. Dat heeft er natuurlijk ook mee te maken dat links ook nogal eens anderen de les leest: zodra je preekt ligt het gevaar van hypocrisie altijd op de loer. Aan de andere kant, Christelijke/conservatieve partijen doen dat natuurlijk ook wel, en hen wordt het op de een of andere manier niet of minder aangerekend. De oplossing ligt voor de hand: leg de lat minder hoog. Dus als Asscher medeverantwoordelijk is voor die toeslagenaffaire, word dan vooral boos op hem, maar accepteer wel zijn excuses en loop niet weg bij zijn partij. Maar zoals je op deze site kunt zien zijn een hoop linkse mensen gewoon niet vergevingsgezind mbt dit soort dingen. Dat kun je principiëel noemen of juist star, maar het pragmatisme van bijvoorbeeld een hoop VVD kiezers missen ze.

Middenman
Middenman7 jan. 2021 - 12:12

Het artikel begon goed, maar na deze zin kromden mijn tenen: "het inentingsbeleid, waarin wij vrijwel derdewereldland blijken". Dat is gewoon feitelijk onjuist en pure stemmingmakerij omdat het beleid uitgevoerd wordt door mensen die de auteur niet mag en waarschijnlijk te rechts vindt. De auteur maakt zich met dit voorbeeld precies schuldig aan het probleem waar hij aandacht voor wil vragen.

JaapBo
JaapBo7 jan. 2021 - 11:49

Allemaal goede vragen van Angad-Gaur! De oorzaak ligt voor de hand: de toenemende ongelijkheid en het negeren daarvan door de heersende politiek. Veel politici geloven in het neoliberalisme dat zegt dat marktwerking altijd goed is en dat gewone mensen ziet als luilakken die altijd financiële druk moeten voelen. Mensen willen niet zo behandeld worden en hebben geen vertrouwen in die politiek.

Rick Hofland
Rick Hofland7 jan. 2021 - 11:31

Partijen in Nederland die zichzelf als socialistisch zien zouden moeten beseffen dat alle andere mooie doelstellingen die afgelopen jaren hun speerpunten zijn geworden uiteindelijk pas behaald kunnen worden als de basis van het socialisme gewaarborgd is. Werk met zekerheid en een eerlijk loon (dus niet die flexbanen tegen een laag loon meer). Een dak boven ieders hoofd, dus zo snel mogelijk zo veel mogelijk betaaldbare huizen bouwen. Kansen voor een goede opleiding voor iedereen, dus de studiefinanciering moet terug komen. Een goede en eerlijke basiszorg. En dit is een lastige, want de linkse partijen weten net zo goed als de rechtse partijen dat de oorzaal van de hoge zorgkosten in Nederland niet komt door die 1 miljard die jaarlijks uitgegeven worden aan bijzondere en veel te dure medicijnen. Iemand zal het eerljke verhaal moeten vertellen en dat is dat we vroeg of laat niet meer alle nieuw ontdekte medicijnen en behandelmethodes kunnen betalen met de steeds verder vergrijzende bevolking. Zoals ik het zie is het beter om iedereen een hele goede basiszorg te bieden en dat het helaas voor een kleine hele rijke groep mensen mogelijk is om de allernieuwste behandelingen te krijgen. Maar voor we zo ver zijn kan die hele rijke groep om z'n minst wat minder rijk gemaakt worden door hen flink te belasten om de zorg van de rest van de bevolking betaalbaar te houden.

DenFlexwerker
DenFlexwerker7 jan. 2021 - 11:25

Inderdaad: een groep mensen die een goed democratisch functionerend instituut bestormd is niet goed. Maar om te roepen dat de democratie zo fragiel is... Nee. De democratie daar is inderdaad verkouden maar het democratische immuunsysteem ruimt dat wel op. Al vanaf dat Trump gekozen werd, kreeg je enge verhalen wat er met de democratie zou gebeuren maar die functioneert nog prima. Als je een gevaar in Nederland in de gaten wil houden, dan is het het thuis opzoeken van politici. De aanslag op Els borst, de bekladding van Baudets huis aan het bezoek van boeren aan Rob Jetten (Jetten gaf aan dat die boeren geen kwaad in de zin hadden maar toch). Het gevaar komt dus van links en van rechts. "Onze hardste en meest directe waarschuwing kwam bij de Provinciale Statenverkiezingen. Amerika is niet ver weg. De uil vloog uit en explodeerde. De vraag is echter hoe vaak wij gered zullen worden door onkunde. Ook de Engelse verkiezingen waren keer op keer een waarschuwing". Huh, dat zijn juist zaken die aantonen dat de democratie prima werkt. Een nieuwe partij kreeg een kans (vrije toetreding op de kiezersmarkt is een goede zaak) en maakte die kans niet goed waar (wat aantoont dat zijn kiezers zijn rare vaccinatiepraat niet eten, weer een goed teken). De Engelse verkiezingen liepen democratisch prima en volgens de regels. Mogelijk bevalt de uitkomst niet maar allemaal tekenen van een goed functionerende democratie en niets met tokkies die een democratisch instituut bezetten. Waar de schrijver zeker een punt in heeft is dat traditioneel links helemaal woke is en zich nauwelijks richt op de arbeider. Maar dat bevestigt weer het punt dat het kleine links een teken is dat de democratie werkt of dat dit glas voller is dan het leeg is.

1 Reactie
DenFlexwerker
DenFlexwerker7 jan. 2021 - 11:59

Hoe dom van me: bij mijn voorbeelden van bedreigingen van politici thuis, moet ik zeker Wilders noemen. Als ik naar de jaren 80 keek, dan moet ik ook Wil Schuurman noemen. Nadat betogers rookbommen gooide om een vergadering te verstoren, ontstond er brand. Bij haar vlucht kwam ze in een rolstoel terecht. Probleem is dus ouder dan vandaag,

Simplex2
Simplex27 jan. 2021 - 11:05

Ik zie er zelf maar 1 oplossing voor: - Leg de huidige algoritmes van Facebook, Youtube en vergelijkbare websites aan banden. Door de manier waarop deze algoritmes werken worden mensen volledig in een bubbel gezogen waar ze gelijkgestemden voor hun extreme ideeën vinden. Dit is niet alleen voorbehouden aan rechts, maar ook zeker aan links. Hele enclaves ontstaan op het internet waar mensen hun ideeën en gevoelens bevestigd zien. Media aan de uiteinden van het spectrum spelen hier op in, want meer kliks en kijkers is meer geld en voeden de gevoelens in de bubbel nog meer. Voor youtube en facebook werkt dit net zo, de algoritmes werken op basis van het genereren van zo veel mogelijk inkomsten voor het sociale medium en willen mensen dus zo lang mogelijk laten kijken door ze continu meer gelijkwaardige content voor te schotelen. Je ziet het in de USA met de MAGA types, in Nederland met de "ik doe mijn eigen onderzoek" coronawappies. Mensen die gevoelig zijn voor dit soort zaken vinden erkenning voor hun onderbuikgevoelens. Opportunistische politici zien dat extreme ideeën door welwillende oren gehoord worden. Er zijn al een aantal documentaires gewijd aan dit fenomeen, op netflix staat bijvoorbeeld The Social Dillema. Zondag met Lubach heeft er ook recent aandacht aan besteed. Mensen worden door dit systeem letterlijk gehersenspoeld; mensen die niet radicaal waren, radicaliseren omdat ze denken dat datgene wat zij zien op feiten berust. Ik denk dat 95% van de mensen die vannacht de ruiten van het Capitool ingegooid hebben hebben dit 10 jaar geleden gedaan zouden hebben, toen we nog niet in de greep van de sociale media waren.

6 Reacties
adriek
adriek7 jan. 2021 - 11:28

"... die niet radicaal waren, radicaliseren omdat ze denken ..." Integendeel. Degenen die radicaliseren denken juist nietm, die luisteren naar de Grote Leider.

JaapBo
JaapBo7 jan. 2021 - 11:32

Simplex: ik wou dat het zo simpel was, maar de fabeltjesfuik is niet de oorzaak van het wantrouwen in de politiek. Natuurlijk versterkt de fabeltjesfuik het complotdenken en zo, maar de echte vraag is: Waarom staan mensen open voor de fabeltjesfuik?

DenFlexwerker
DenFlexwerker7 jan. 2021 - 12:16

Volgens die logica moeten ook kranten met een bepaalde politieke kleur aangepakt worden. Trouwens, is het niet zorgelijk dat bijna alle kranten in handen zijn van twee bedrijven? Verder maak ik mij weinig zorgen om dat internet. Vroeger was er Jomanda en wappies zette toen water voor de tv om dat in te laten stralen. Wappies waren er toen, zijn er nu en zullen er altijd zijn. Waar ik me eerder zorgen over maak, is dat de overheid zich er mee gaat bemoeien. in een democratie heeft de overheid die macht niet maar bij dictaturen wel. In dictaturen is het optreden van fake news heel populair. Dus is het een zaak van een gezonde democratie dat de overheid die macht niet krijgt.

adriek
adriek7 jan. 2021 - 14:04

"Dus is het een zaak van een gezonde democratie dat de overheid die macht niet krijgt." Maar: de macht moet ook niet bij 'het volk' komen, ook daar komt slechts narigheid van.

Gerygrr
Gerygrr7 jan. 2021 - 15:13

@Jaapbo Misschien kunnen mensen hun krantenabonnement niet meer betalen? Gratis nieuws op FB en youtube.......

DenFlexwerker
DenFlexwerker7 jan. 2021 - 16:25

@Eirda : natuurlijk moet het volk zelf kunnen uitmaken welke krant men al of niet leest, welke sites men bezoekt of welk tv programma men kijkt. Essentieel voor een democratie.

Joop16
Joop167 jan. 2021 - 11:02

Wappie en Woke. Zijn twee extremen die veel te veel aandacht eisen en krijgen. En totaal niet interessant in het grotere geheel waar Nederland mee bezig zou moeten zijn. De corona-crisis gaat vanzelf weer voorbij. En ik denk dat er op het gebied van de energie-transitie, de zorg, gezondheid, de veiligheid, de leefbaarheid, de huisvesting, het onderwijs nog wel wat stappen zijn te zetten. En daar zit geen enkel links-of rechts-aspect in, en Wappie of Woke moeten daar genegeerd moeten worden. Wat is er links of rechts aan goede zorg of onderwijs? Of aan een rationele keuze voor de manier waarop we onze energie opwekken? Kies je doelen, bepaal een budget, of kijk wat daar voor nodig is, bepaal de manier waarop je dat budget kunt bereiken en dan gáán. Racisme, diversiteit, intersectionaliteit, complotdenkers hebben hier gewoon helemaal niets in te zoeken. Welzijn is voor élke Nederlander van het hoogste belang. Of je nou een man met witte billen bent, of een transgender met anderskleurige billen. Of Mosmlim, of Christen of, of, of.

1 Reactie
Miss Piggy
Miss Piggy7 jan. 2021 - 12:24

Wappie en Woke. Mooie titel voor een kinderboek. Maar idd, er zijn enkele grote problemen waar we in Nederland op zouden moeten focussen, ipv deze 2 uitersten.

Bert de Vries
Bert de Vries7 jan. 2021 - 10:59

Het midden is rechts geworden. D66 is terzake de economie soms rechtser dan de VVD. Geen stuiver voor de voedselbanken (later goddank iets bijgesteld) en wel miljaren voor lagere winstbelasting. De gevolgen voor de kwetsbaren in de samenleving laten zich raden. Ook links, met uitzondering van de SP, is rechts geworden. Hoogtepunt is zorg die door de PvdA over de schutting bij de gemeenten is gekieperd. Met de helft van het geld dat nodig was.. Ook hier zijn de kwetsbaren op een afschuwelijke manier de pisang. Per saldo heeft het grootkapitaal de maatschappij in de houdgreep gekregen (2 miljard minder winstbelasting. Uiteraard ten koste van de kwetsbaren. Sociale uitkering naar beneden bijstellen. Het argument van Rutte: 'Het moet. Ik voel het aan mijn water'. Het k.targument werd geslikt. Door tal van partijen. Aan de schade voor de armen werd geen woord vuil gemaakt. Verloedering. Verpaupering. En neem de toeslagenaffaire. Je kunt er vergif op innemen dat tal van hoofdschuldigen aan de verkrachting van de rechtsstaat straks fiere lijsttrekkers worden. En doorgaan met het knutselen aan de verpaupering van maatschappij en samenleving. Het zegt ook alles over de diepe minachting voor de ander die in grote delen van de samenleving gemeengoed is geworden. Wie was ook al weer de VVDer die mensen in de bijstand typeerde als 'zij die met een pilsje in de hand gesubsidieerd door de overheid voor de t.v. hangen'? En wie wil ook al weer de subsidie voor rechtsbijstand voor armen schrappen? Wie hebben het ook al weer over de 'verliezers van de globalisering'? Een eenvoudige uitdrukking die staat voor levenslange armoede en inkomensonzekerheid, en hetzelfde perspectief voor kinderen en kleinkinderen? En wie pleitten voor het Schengenverdrag om transport- en loonkosten voor het bedrijfsleven te verlagen? Zonder rekening te houden met hen die qdaardoor in armoede werden gestort? Het is eenvoudig: het is te laat.

4 Reacties
JaapBo
JaapBo7 jan. 2021 - 11:37

Bert de Vries: goede analyse! Alleen is het niet te laat natuurlijk. We kunnen weer een socialere koers gaan varen.

Jozias2
Jozias27 jan. 2021 - 11:44

Als de meerderheid van nederland het met je eens is dan zal de SP wel de grootste in de peilingen zijn?

Bert de Vries
Bert de Vries7 jan. 2021 - 13:37

Jozias, wie zegt hier dat de meerderheid van Nederland het met mij eens is?

Jozias2
Jozias27 jan. 2021 - 15:22

@Bert, Zoals ik zei: kijk naar de peilingen. Maar kijk ook naar de verkiezingen de afgelopen jaren. U kunt wel overtuigd zijn van uw standpunten maar het merendeel van de mensen verkiest iets anders. En democratie is geen jury sport waarbij diegene met de beste argumenten automatisch als winnaar in het land uit de bus komt. Kennelijk vinden de meeste mensen de VVD de partij die hen het beste vertegenwoordigd. Het is ook niet mijn partij maar kijk voor de grap eens naar de laatste peiling en welke coalitie je daar mee zou willen maken.

Miss Piggy
Miss Piggy7 jan. 2021 - 10:52

Maarten van Rossum zei het gister ook al even kort: een grote oorzaak van de onrust en geweld van gisteren komt door het gigantische verschil tussen arm en rijk in de VS. Dit is de laatste jaren alleen maar toegenomen. Voorheen had de VS een grote middenklasse en trotse arbeidsklasse (Blue Collar). Maar de sociale mobiliteit is er nog nauwelijks. Steeds meer mensen werken in slecht betaalde baantjes, moeten de eindjes aan elkaar knopen en hebben nog maar een minimale kans om dit te verbeteren. Dat maakt wanhopig. Jarenlang gebrekkig leiderschap aan linkerzijde en slinks leiderschap aan rechterzijde, en dan krijg je dit. Laat ik glashelder zijn, de idioten die gisteren het Capitool bestormden moeten gezocht en vervolgd worden. Maar ik snap wel waar het vandaan komt, het is onmacht, aangewakkerd door populistische 'snake-oil salesmen'. Nu naar de situatie in Nederland (en Europa). Ook hier is een toenemende ongelijkheid (al gelukkig niet zo erg als in de VS), een terecht gevoel van onmacht (zie de Toeslagen affaire). Aangevuld met een gebrekkig politiek leiderschap en mafkezen aan zowel de kant van extreem links als extreem rechts. De Woke retoriek is hier ook onderdeel van. Als je bijvoorbeeld het partijplan van Bij1 leest denk je meer te maken te hebben met een Amerikaanse Genderstudies klas, dan een serieuze politieke partij. Genoeg te doen dus om dit om te draaien.

korheiden2
korheiden27 jan. 2021 - 10:42

Het is zeker beangstigend wat er in de VS gebeurt. De aanhang van Trump is nog lang niet weg en een flinke minderheid gelooft echt dat de verkiezingen frauduleus zijn verlopen. Het is dit wantrouwen in alles dat ook in ons land wortel schiet. Kijk naar figuren als Willem Engel (vandaag in het AD), Baudet die het nog steeds voor Trump opneemt, de antivaxxers enzovoorts. Onze hoop moet toch op het redelijke midden gericht blijven. De polarisatie schiet veel te ver door.

5 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries7 jan. 2021 - 11:01

Korheiden, het redelijke midden bestaat niet. Behalve in de taal.

Norsemen
Norsemen7 jan. 2021 - 11:26

"het redelijke midden bestaat niet. Behalve in de taal" Dat geldt voor alles

Mickeymouse2
Mickeymouse27 jan. 2021 - 11:34

@Bert Het redelijke midden bestaat wel degelijk, het voldoet alleen niet aan jouw extreem linkse denkbeelden. Is het perfect, absoluut niet! Een hoop dingen zijn afgebroken. Maar extreem links is zeker geen oplossing aangezien ze het financieel niet rond kunnen krijgen en daardoor het land juist slechter af is voor het grootste deel van de mensen. Mijn hoop is dat door de dreiging van links (als ze realistisch worden) het midden meer naar links zal gaan de komende jaren, maar dan wel op een verantwoorde manier.

korheiden2
korheiden27 jan. 2021 - 14:04

@Bert : ik versta onder het redelijke midden partijen die willen samenwerken en niet alleen uitgaan van hun eigen gelijk. Een partij als Groen Links heeft een aantal redelijke programmapunten, maar men wel te weinig water bij de wijn doen. Dat is gebleken bij de vorige kabinetsformatie. Dan ben je toch te veel een getuigenispartij die wel oppositie voert maar buiten de regering blijft. Extreme partijen kunnen zich eenvoudigweg niet voorstellen dat een ander ook een beetje gelijk kan hebben. Daarom reken ik Groen Links niet tot het redelijke midden. Dat geldt ook voor Partij voor de Dieren en aan de andere kant voor DENK, SGP en PVV en wat er nog over is van Baudet. Zodoende zullen we altijd weer uitkomen bij VVD, CDA, PvdA, D66 en CU. De SP is een twijfelgeval, al hebben ook zij vaak extreme standpunten waar niet gemakkelijk van wordt afgeweken. Daarom : het redelijke midden, dat ook na maart 2021 wel weer zal gaan regeren.

GoudenBergen
GoudenBergen7 jan. 2021 - 15:22

@Kor Het redelijke midden doet het niet slecht in de peilingen. Volgens Maurice hebben ze nu 84 zetels. Genoeg voor een stabiele coalitie van 4 partijen.

Fredje3
Fredje37 jan. 2021 - 10:39

Het midden bestaat bijna niet meer. De politiek is gesplijt naar links en rechts. Probleem waarom links niets voor elkaar krijgt, lijkt mij logisch. Kijk maar naar de opmerkingen b.v. van velen op deze site. Er is geen discussie mogelijk. De witte man is de oorzaak van alle problemen en de term mag te pas en te onpas misbruikt worden. Links luistert niet naar zorgen of angsten van anderen, maar zet deze mensen weg als racisten, facisten, wappies, gekkies en noem maar op. Niet dat rechts beter is hoor, maar we hebben het nu over waarom links het gat niet kan vullen. Links is geen alternatief om onder anderen de bovengenoemde redenen, zij weet zich niet te onderscheiden van wat zijzelf racisten of facisten noemen en hebben ook geen duidelijke stem tegen de gevestigde orde, maar ondersteunt deze zelfs nog. We hebben maar 1 linkse partij die serieuze kritiek heeft op b.v. de EU, maar die wordt door de rest van links meteen populistisch weg gezet. Verder lopen alle linkse partijen als brave hondjes hier achter aan. Af en toe een kefje voor de vorm, maar daar houd het wel bij op. Verder wil links eigenlijk de sociale zekerheid alleen maar uithollen. Klinkt raar, maar ze hebben geen aandacht voor de arbeider, alleen maar voor de nieuwkomers en terwijl de gemiddelde arbeider niet meer kan rondkomen, geen behoorlijke behuizing meer kan krijgen zijn zij door links vervangen voor de vluchtelingen, al dan niet terechte vluchtelingen, dat maakt namelijk tegenwoordig voor links niets meer uit en als de arbeider daar iets tegen inbrengt, dan is deze alleen maar een racistische wappie. Zo kan ik nog wel boeken volschrijven waarom links de gaten niet weet te vullen. Misschien dat linkse mensen maar een keer langdurig in de spiegel moeten gaan kijken.

3 Reacties
Sonic2
Sonic27 jan. 2021 - 11:27

Het is van belang denk ik om als je iets beweert ook links te kennen. Laten we het niet al te moeilijk maken. Bij de PvdA kun je bijvoorbeeld wel 10 of 15 vleugels bedenken. Van Kuzu tot Monasch. Van klassiek sociaal democraat tot socialist. Schaeffer was een communist in den beginne. Al in de tijd van Drees en ook Den Uyl had je meerdere vleugels. Je hebt inderdaad de arbeider vleugel. En die is wat uitgesprokener linkser. Maar je hebt ook binnen de PvdA en ook binnen Groenlinks en SP trouwens een wat vrijzinnigere vleugel. En vooral ook bij de SP een wat meer nationalistische vleugel. Het hele beeld is dus verkeerd. Politieke partijen bedienen dus meerdere vleugels. Op Twitter, Facebook en dergelijk herken ik ook niets van je verhaal. Omdat het simpelweg totaal niet klopt. Geloof je mij niet. Kijk eens op de Twitter van Asscher. Daar gaat het vooral om vaccinaties. Terwijl u en vele met u het beeld opwerpen dat Asscher en ook Klaver alleen maar over genderneutrale toiletten praten. Grote onzin. Maar het is een beeld wat goed blijft hangen. Waarvoor mijn complimenten. Het enige wat rechts en nationalistische ook goed kan. Frames neerzetten. U vind het allemaal te woke. Dat de SP te nationalistisch is vinden ook velen hier. Wat is waar? https://twitter.com/LodewijkA?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Eauthor https://twitter.com/jesseklaver?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Eauthor https://twitter.com/MarijnissenL?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Eauthor Allemaal normale sociaal democratische onderwerpen volgens mij. Dit zijn dus de talking points. En dat is het probleem met u en nog een heel aantal hier. Jullie maken eerst een frame en een verwrongen beeld van de werkelijkheid. Ook van mijn persoon trouwens. En gaan op basis van het volslagen foutieve beeld conclusies trekken. Die ook totaal niet kloppen. Waar het altijd eindigt dat links zo fout is. Waarbij mensen dan ook nog vergeten dat rechts en radicaal rechts er ook een zooi van maken. Niemand kan ook duidelijk maken wat Wilders of Baudet voor de arbeider doet. Is ook niet mogelijk. Want daar doen ze niets voor. Dus als je toch wilt dat linkse mensen in de spiegel kijken. Doe het op basis van een fair beeld. Als nu de hele Twitter van de drie linkse leiders had volgestaan met genderneutrale toiletten. Of met Woke gedoe. Dan had je een punt gehad. Ik zie het niet. Het is een frame. Een parodie op de werkelijkheid. Een goed neergezet frame. Wat kritiekloos wordt nagekakeld door iedereen met gebrek aan kennis.

Left is not right
Left is not right7 jan. 2021 - 12:12

Sonic - ik ben het met je eens dat het een makkelijk frame is om te stellen dat bijv GL zich alleen met genderneutrale toiletten bezighoudt. Tegelijkertijd zijn het wel topics waarmee ze zich onderscheidt want over het milieu en de zorg heeft elke partij wel een mening. Ik lees net een tweet van een vooraanstaande BIJ1er die preekt voor prullenbakken voor maandverband op mannentoiletten “want je gender bepaalt niet of je menstrueert”. Kijk, nu zal BIJ1 best goede ideeën hebben over de vluchtelingenproblematiek, maar als je dit leest als werknemer met angst om baan te verliezen vanwege corona en je krijgt het idee dat dit is waar BIJ1 tijd aan besteed, dan zou ik concluderen dat dat niet aan de grote noden van dit land is. Nu ben ik het wellicht zelf weer aan het framen, maar als iemand niet met onzinnige ideeën komt, kan ik ze überhaupt niet framen.

DenFlexwerker
DenFlexwerker7 jan. 2021 - 12:54

@Sonic: Als je wilt kijken waar een partij echt voor staat, dan hoef je alleen te kijken wanneer die flink aan het stuur trekt. Bij het laatste kabinet met PvdA heeft de PvdA een aantal keer gedreigd het kabinet op te blazen. Die was ivm het kinderpardon, strafbaar stellen van illegaliteit maar nooit om iets wat voor de arbeider nuttig was. Daarnaast is er het lente-akkoord. Minus de SP, zette heel links haar handtekening onder. daar stonden ook veel dingen in die slecht waren voor de arbeider. Precies waarom Wilders de zaak wel op blies. Kortom: feit en geen frame.

Sonic2
Sonic27 jan. 2021 - 10:38

Allerlei nationalistisch tuig misdraagt zich( voorspelbaar) in Amerika en waar begint links mee. Met een portie zelfkastijding. Waarbij zelf de meest doorgewinterde PVV en FvD kiezer zich niet meer schuldig hoeft te voelen. Want links reflecteert links. Links doet aan navelstaren. Want dat is objectief en eerlijk, want ultra rechts doet dat ook ofzo. Moreel superieur ben ik toch al. De Democraten staan boven de Republikeinse partij. Zelf een corrupte Clinton is de enige redelijk en verstandige keuze boven Trump. Rutte boven Baudet of Wilders verkiezen is een plicht. Klaver boven Baudet en Wilders verkiezen is een plicht. Von Hindenburg boven Hitler verkiezen is wat mij betreft een plicht. Grijze gebieden creëren en nuance is prima. Objectiviteit ook, maar het werkt niet bij dit soort types. Wat mij betreft gaan we terug naar de tijd van de Koude Oorlog. Daarmee bedoel ik geen kogels of iets dergelijks en absoluut geen geweld. FvD en PVV zijn de communisten van toen. Ik was voor Corona er strategisch voor om FvD en PVV in een regering te laten zitten. Al was het maar om hun te laten falen. Wat bij betreft stoppen we ze in een eeuwig cordon sanitaire. En gaan we hun kiezers zien voor wat ze zijn. Aan de ene kant dus keihard zijn. Een hek om die 20% kiezers die ons hele land kapot willen maken. Aan de andere kant dus wel wat doen met de zorgen. Zoals we na de oorlog bouwden aan een verzorgingsstaat. En absoluut morele verplichting om PVV en FvD onder de 10 zetels te drukken. Al is dat laatste al gelukt. Het is 1,5 jaar voortschrijdend inzicht geweest. Net als ik dat met neoliberalisme had. Ook daar zijn mijn standpunten in verscherpt. Omdat de situatie anders is. En ook hier heb ik dat. Heel hard zijn voor de mensen die er op stemmen. Maar wel zacht zijn op de zorgen. Links moet veel duidelijker zijn in hun afkeer tegen dit soort nationalistische fantasten. Gewoon de deur dicht. En benoemen hoe fout dit soort partijen zijn. Maar wel kijken naar de zorgen. En wel zeker wat doen aan armoede en afbraak verzorgingsstaat. Dat is in 2 kanten sociaal. Aan de ene kant bescherm je electoraat die politiek gezien volslagen ontoerekeningsvatbaar is van hun achterlijke keuzes. De extreme gevolgen worden minder zichtbaar. En aan de andere kant moeten we wel debat over de inhoud.

Markzelluf
Markzelluf7 jan. 2021 - 10:18

"Wat doen links fout?" Even los van het grammaticale is dit een terecht vraag. Het antwoord - oog voor arbeider, verlossen van woke retoriek - overtuigt niet. Een soort woke retoriek mag best. Groenlinksstemmers mogen hartstikke wakker zijn als het over klimaat en inclusie gaat. Maar ze maken meer stuk dan je lief is, als ze de consequenties van hun uitgangspunten afschuiven op anderen. Iemand het artikel in de Volkskrant gelezen over de windmolen in Amsterdam? Enorme bezwaren, van GL; principes zijn mooi, maar je moet er zelf geen last van hebben, denken ze daar. Halsema die haar kinderen van een zwarte school haalt, idem dito. Woke is prima, maar Practice what you Preach! En moeten we oog hebben voor arbeiders? Nou, ik zou werkenden in de maakindustrie - waarschijnlijk doelt hij daarop - in elk geval niet zo noemen. En ook niet als zodanig behandelen. Qua opleidings-, salaris- en intelligentieniveau, zijn de verschillen in Nederland vaak heel beperkt. Er is een tweedeling, zeker, maar die bestaat niet tussen arbeiders en witte boorden, zoals accountants en docenten. Als links zich wil richten op die groep 'arbeiders' in de maakindustrie, dan zou ik hun behoeften peilen: waarschijnlijk kom je dan uit op de vraag naar meer zekerheid, vooral voor hun kinderen en hun eigen 'oude dag'. Maar neem ze in elk geval serieus. Dat doet 'links' nu nauwelijks. Wat heeft de SP of de PVDA die mensen te bieden? Daarnaast is er een groep die juist niet 'arbeidt' of heel weinig of juist heel veel, maar dan als 'ondernemer' zonder personeel. Ook die laatste groep schreeuwt om zekerheid. En de eerste groep help je door ze te perspectief te bieden op 'meedoen' in de maatschappij door het bieden van ontwikkelkansen voor henzelf en hun kinderen.

Left is not right
Left is not right7 jan. 2021 - 10:05

Het is op zichzelf verbazingwekkend dat de democraten noch de republikeinen niet een kandidaat hadden die duidelijk beter lag dan Trump. Los daarvan, ik denk dat links moeite heeft met oplossingen geven voor problemen die bij kiezers urgent ervaren worden. Partijen zoals PVV leveren wat mij betreft onrealistische oplossingen voor problemen die mensen voelen. Groen Links echter levert onrealistische oplossingen voor problemen die mensen niet eens voelen. Vandaag nog interessant artikel in de Volkskrant over protest door geëngageerde GLers over geplande windmolens in de buurt van Amsterdam. En hoe belangrijk de lange termijn effecten van klimaatverandering ook zijn (al zou ik het zelf in andere oplossingen zoeken dan GL), als je nu werkloos bent of straatoverlast ervaart, is een paar graden warmer in 2050 gewoon geen urgent probleem. De plaatsing van asielzoekers levert ook altijd problemen op, ook als deze in door GL gedomineerde wijken worden gepland. Het is voor mij als rechtse stemmer makkelijk om op GL af te geven, maar zo oneens met de door GL geïdentificeerde problemen ben ik het niet eens. Alleen omdat ik andere oplossingen en financiering daarvan zie, stem ik rechts en niet links. Maar als je niet de luxe hebt om financieel verder vooruit te kijken dan het komende jaar, dan spreken veel linkse topics denk ik niet aan.

Gaz Typari
Gaz Typari7 jan. 2021 - 9:52

Verlost van woke retoriek? Oftewel vrouwen, mensen van kleur, homo's en transgenders onder de bus gooien om de witte man te paaien? Gaat niet lukken, die kiezers blijven lekker bij de pvv. Wanneer durft er nou eens iemand te zeggen waar het op staat? Niet dat politiek correcte geleuter van Omtzigt en Leijten, maar gewoon de waarheid durven zeggen. De toeslagenaffaire is een toonbeeld van onversneden racisme. De dood van Mitch Henriquez is het gevolg van racisme. De demonisering van Kauthar Bouchallikht is racisme. Het demoniseren van de echtgenoot van Sigrid Kaag is gewoon racisme. Het geweld tegen KOZP en Bij1 is gewoon racisme. Stoppen met het labbekakkerige gedraai en gezalf! Mouwen opstropen en aanpakken. Alleen dan kan het misschien ooit nog wat worden met links.

4 Reacties
Jozias2
Jozias27 jan. 2021 - 10:11

Nu doe je exact hetzelfde als Trump: dingen heel vaak en heel hard roepen zonder onderbouwing en bewijs met als enige doel te polariseren.

Rutger Groot
Rutger Groot7 jan. 2021 - 10:21

Het wordt wel weer wat met links als niet eindeloos de racisme kaart wordt getrokken en als het weer eens over de inhoud en over de inhoud van het eigen partij programma gaat ipv aangeven wat anderen allemaal fout doen. Leijten en Omtzigt zijn de beste kamerleden en die heb ik in de toeslagenaffaire nog niet kunnen betrappen op "correct geleuter". "demonisering van Kauthar"- deze dame heeft aantoonbare banden met de moslimbroederschap, inhoudelijke reacties hierop en het weerleggen van deze feiten over extremistische uitwassen van de islam ontbreekt bij veel mensen aan de linkerzijde. Racisme en demonisering is onacceptabel en moet worden aangepak - maar het te pas en te onpas trekken van de racisme kaart drijft kiezers vanuit het midden naar de rechterzijde.

Cave Canem
Cave Canem7 jan. 2021 - 10:26

Het is juist dit soort tot op de draad versleten dogmatische en zinloze retoriek die alleen maar woeste sentimenten op rechts aanjaagt. Lever liever een inhoudelijke en op feiten gebaseerde bijdrage in de analyse naar waar het op staat. Maar ik koester geen illusies dat je daarvoor het lef kunt opbrengen.

Mickeymouse2
Mickeymouse27 jan. 2021 - 11:39

Ik vergelijk dit soort stukjes altijd met iemand vol in de ballen schoppen (het is tenslotte de blanke man de overal schuldig aan is) en dan vragen of hij het met je eens is. Ik vraag me af hoe vaak dit lukt.

adriek
adriek7 jan. 2021 - 9:35

Blijkbaar zijn de redelijkheid en feiten gedoemd het te verliezen van extremisme en waanideeen. Wanneer leren wij de lessen van Amerika? De ontwikkelingen in Europa lopen meestal vijf tot tien jaar achter ons grote overzeese voorbeeld aan, dus maak je borst maar nat.

4 Reacties
Jozias2
Jozias27 jan. 2021 - 10:17

"Wanneer leren wij de lessen van Amerika? De ontwikkelingen in Europa lopen meestal vijf tot tien jaar achter ons grote overzeese voorbeeld aan, dus maak je borst maar nat." Of de VS loopt achter, honderden jaren geleden werden de gebroeders de wit al gelynched op het buitenhof, opgehitst door fake news. Na de moord op fortuyn werd er brand gesticht in de parkeergarage onder het binnenhof. Bij de boerenprotesten is de toegang tot het binnenhof geblokkeerd met behulp v a n defensie en vrachtwagens omdat men bang was voor een bestorming. In Nederland is het huis van een staatssecretaris opgeblazen door politiek activisten.

Gerygrr
Gerygrr7 jan. 2021 - 11:23

@Jozias, De gelynchte gebroeders de Wit enkele eeuwen geleden haalt u aan als slachtoffers van fake news. Welk fake news werd in die tijd verspreid? Het volk had honger en leed onder de belastingdruk. Invallende legers bedreigden de plattelandsbevolking. Lees de link en er wordt een andere gang van zaken voorgelegd...... https://historiek.net/moord-op-gebroeders-de-witt-zorgvuldig-voorbereid/21743/

Jozias2
Jozias27 jan. 2021 - 11:56

@ grijsje Bedankt voor de interessante link. Maar ik lees daarin ook dat het weliswaar een complot van vooraanstaande personen was maar ze gebruikte wel misleiding (fake news) om de meute aan het werk te zetten "Toen hij de Gevangenpoort weer wilde verlaten werd hem dat verhinderd door een grote, woedende menigte. Die werd door Tichelaar verder opgehitst, die uit het raam hing en schreeuwde dat hij was vrijgelaten, dat Cornelis de prins had willen vermoorden en dat diens straf veel te laag was voor hoogverraad. Aanvankelijk beschermde de cavalerie de gevangenis, maar op een vals gerucht dat plunderende boeren uit het Westland in aantocht waren werden de ruiters teruggetrokken en bleven verschillende vendels van meest Oranjegezinde schutters over."

Gerygrr
Gerygrr7 jan. 2021 - 13:50

Jozias, Inderdaad is er sprake van het opgehitste gepeupel. De parallel met Trump, die het gepeupel ophitst. Het in opstand gekomen volk is arm en berooid en vreest de vreemde troepen aan de landsgrenzen. Zij weten, dat de soldaten hun boerderijen komen plunderen en zich aan hun vrouwen komen vergrijpen. De landsadvocaten behartigden de belangen van de kooplieden, hun handel over zee werd beschermd. Het volk niet. De prins van Oranje was aangesteld als bevelhebber over de landtroepen...... Wegbezuinigd door de kooplieden. Ik zie veel punten van overeenkomst met nu.

Norsemen
Norsemen7 jan. 2021 - 9:23

Dat er idioten rondlopen is niet de schuld van de niet idioten. Je zult altijd mensen hebben die zich aangetrokken voelen tot de Trumps, Erdogans en Baudets. Hoe goed of slecht het ook gaat. De schuld wel leggen bij anderen zou betekenen dat die idioten niet verantwoordelijk voor hun eigen handelen/denkbeelden. En als dat zo zou zijn zouden ze eigenlijk niet mogen stemmen omdat ze handelingsonbekwaam zijn

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr7 jan. 2021 - 15:15

Idioten en niet idioten? Als men de werkelijkheid waar de idioten in leven niet wil/kan zien, maakt dat de niet idioten even idioot?

Rick Hofland
Rick Hofland7 jan. 2021 - 9:16

De VS loopt vaak een jaar of 10/15 voor op Nederland en dus is het zeker zaak om te leren van wat er mis gaat in de VS. Er van leren begint in ieder geval niet met “de andere” van alles de schuld geven, iets wat ik niet een dame op radio vanuit de VS hoorde doen. Er is van alles wat beter kan in de VS en discriminatie / uitsluiting zijn heel belangrijk om dat uit de maatschappij te krijgen en clowns als Trump jutten zeker heel veel mensen op, maar beiden zijn volgens mij niet de werkelijke oorzaak van alle onrust in de VS. Als er één ding is wat al duizenden jaren maatschappijen in brand zet dan is dat wel een uitzichtloze situatie voor te veel mensen. De zwarte bevolking zit al bijna 40 jaar in een steeds verder dalende lijn qua kansen op een beter bestaan en daarnaast is dat fenomeen nu ook bij heel veel witte Amerikanen werkelijkheid geworden. Steeds meer generaties zien dat zij minder kansen hebben dan de generatie voor hen tot zoiets als het kopen van een huis of hun kinderen laten studeren, goed onderwijs en goede zorg. Meest logisch zou zijn dat de partij aan de linkerflank in de VS dit soort zaken aan zou kunnen pakken en ook al is het waarschijnlijk wel zo dat als er 40 jaar lang republikeinen aan de macht waren geweest de situatie nog slechter was geweest, maar helaas zij de democraten ook keiharde kapitalisten en hebben heel veel zitten pappen en nat houden als ze aan de macht waren en weinig radicaal verandert. Bij het gewone volk in de VS hebben jongeren vaak als enige uitweg om in het leger te gaan, want zowel republikeinse als democratische presidenten zijn stuk voor stuk bijzonder oorlogszuchtig geweest, dus vacatures genoeg bij het leger. Laten we in Nederland eens eenvoudig beginnen, her installeer studie financiering zodat al onze jeugd kan studeren zonder enorme schulden op te bouwen en laten haast maken met heel, heel erg veel huizen te gaan bouwen. Als dit lukt zijn we al een heel stuk op de goede weg.

NoahAmber
NoahAmber7 jan. 2021 - 8:57

Links doet niet zoveel fout. Links bestaat al sinds de 80tiger jaren van de vorige eeuw al niet meer. Kan dus niets fout doen

2 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland7 jan. 2021 - 10:06

Ha ha... ik denk dat dit een schot in de roos is!

Kuifje3
Kuifje37 jan. 2021 - 22:48

Precies NoahAmber. Dat is dus ook de voornaamste reden (buiten het islam-standpunt) waarom de PVV zo kon groeien.