Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wanneer komt er een einde aan paardenmarkten?

  •  
05-09-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
animalstoday-paardenmarkt-Elst-september-2018-1

© Foto: Animals Today

Dieren werden geslagen. Pony’s raakten verstrikt in touwen. Paarden braken los.
In 2016 was iedereen op de markt gespannen en oplettend, zoals wel vaker op paardenmarkten. De sfeer was vroeg in de ochtend op zijn zachtst gezegd zelfs grimmig. Handelaren waren namelijk enorm alert op dierenbeschermers. Je zal ze toch eens tegenkomen… Ik heb het over de paardenmarkt in Elst, die nu op 3 september weer plaatsvond.
animalstoday-paardenmarkt-Elst-september-2018-6

© Foto: Animals Today

In ieder geval beloofde de organisatie van de markt, na confrontatie met schokkende beelden, zoals altijd beterschap. Bij het entree werd maandag dan ook op grootschalige wijze gecontroleerd door meerdere dierenartsen, de organisatie zelf, die er met chiplezers stond, en de NVWA. Meerdere paarden werden uiteindelijk niet op de markt toegelaten. Er lag stro op de grond en er was hooi en water aanwezig.
animalstoday-paardenmarkt-Elst-september-2018-5

© Foto: Animals Today

Tot zover klinkt het goed.
Maar na een bezoek aan deze markt tussen 4 en 12 uur ‘s ochtends werd al snel duidelijk dat het vooral goed geregeld léék. Zo bleek dat er nauwelijks water aan de paarden werd gegeven en ook hooi was er veel te weinig. De chipnummers controleren met het paspoort gebeurde slechts steekproefsgewijs. De dierenarts controleerde vooral het gelaat en de hals van de dieren.
Er kan dus nooit met zekerheid gesteld worden dat alle dieren die op de markt zijn toegelaten gezond waren, noch in alle gevallen voorzien waren van de juiste papieren.
En zelfs met die uitgebreide controle bij de ingang werd de ezel ( zie filmpje bij Animals Today ) op de markt toegelaten. Het meest bijzondere is dat de Inspecteur Dierwelzijn van de NVWA op Twitter laat weten dat dierenartsen naar deze ezel hebben gekeken en gezond hebben bevonden:
"“Deze Baudet du Poitou is in het bijzijn van mijn collega’s onderzocht door de dierenarts bij de ingangscontrole en later nog door een collega-dierenarts van de NVWA. Geen afwijkingen gevonden. Vacht is idd sterk vervild.”"
Het is inderdaad een Poitou met lang haar, maar dit dier heeft een zeer ernstig vervilte vacht, wat jaren moet hebben geduurd, en wat een ontzettend naar is voor de ezel. Vermoedelijk is hij ook te mager.
animalstoday-paardenmarkt-Elst-september-2018-7

© Foto: Animals Today

De markt heeft zelf in haar protocol gesteld dat alleen paarden met een staart die voor 2001 legaal is gecoupeerd worden toegelaten. Het is de vraag of alle paarden op de foto hierboven ouder dan 17 jaar zijn.
Verder is er veel stress bij de paarden waargenomen en stonden pony’s wederom veel te kort aangebonden, met als gevolg dat paarden en pony’s door elkaar geschopt werden en daarvan niet weg konden komen. Sommigen raakten hierdoor gewond.
Dieren werden geslagen. Pony’s raakten verstrikt in touwen. Paarden braken los. Veel jonge veulens die duidelijk uitgeput waren.
De NVWA exportkeuring kwam pas om 10 uur op gang, waardoor in ieder geval een handelaar al vóór 9 uur met een volle vrachtwagen paarden zonder controle kon vertrekken.
Dus heeft de organisatie moeite gedaan de situatie van de paarden op de markt te verbeteren? Ja, absoluut. Maar was het afdoende? Nee, absoluut niet.
Paardenmarkten zijn echt niet meer van deze tijd en moeten daarom zo snel mogelijk worden afgeschaft.
Videobeelden van de dieren op de markt zijn te zien op Animals Today.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.