Joop

Wanneer gaan supermarkten de echte prijs rekenen voor bananen?

  •    •  
07-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2971 keer bekeken
  •  
bananen

© cc-foto: StockSnap

Hoe kunnen bedrijven nog comfortabel dividend en bonussen uitkeren, als de factuur voor mens en natuur nog niet betaald is?

Drie varianten van het meest verkochte product in de supermarkt, de banaan. Welke kies jij?
€ 0,99 - Huismerk
€ 1,49 - Keurmerk Rainforest Alliance
€ 1,99 - Keurmerk Biologisch en Fairtrade

De opties met keurmerken lijken duurder. Is dit omdat het meer geld kost om bodem en water met landbouw gif schoon te maken? Of helemaal biologisch te produceren? Om boeren en medewerkers ten minste een leefbaar loon of inkomen te geven? Waarschijnlijk voor een deel wel.

In de landen waar de bananen vandaan komen, als Peru, Dominicaanse Republiek, Colombia en Ecuador, zijn plantages regelmatig enorm schadelijk voor mens en dier, vanwege gifgebruik. Of leven bananenboeren en medewerkers in armoede, door de prijsdruk. Deze maatschappelijke kosten zijn niet eens zichtbaar, laat staan dat ze worden verrekend. Met deze keurmerken betaal je tenminste mee om de schade te stoppen of te voorkomen. Overigens is dit nog los van de gezondheidsschade en kosten hier, door blootstelling aan pesticiden.

Maar er spelen mogelijk ook andere effecten; een kostenmarge voor de onderliggende merken, het traceersysteem, de kleinere schaal, de hogere (winst)marge op goede intenties, verlies om mensen de winkel in te trekken.

Als deze afwegingen niet transparant zijn, is het als klant heel lastig om verantwoord te kiezen. En eigenlijk geldt voor een deel hetzelfde voor inkopers of handelaren. En zelfs voor overheden, die vele tientallen miljoenen aan ontwikkelingsprojecten financieren.

Het is de vraag waarom deze impasse zo massaal geaccepteerd wordt. Waarom is er niet veel meer actie?

Hoe kunnen bedrijven nog comfortabel dividend en bonussen uitkeren, als de factuur voor mens en natuur nog niet betaald is? Of als de bananen die wél een echte prijs hebben, té duur zijn voor de mensen in Nederland die arm zijn? Het zijn ongemakkelijke vragen.

Toch is het tijd dat we dit soort vragen gaan stellen. Niet alleen voor bananen, eigenlijk voor alles wat we maken en kopen. In ieder geval moet alles de echte prijs krijgen, waarmee maatschappelijke kosten hersteld, gecompenseerd en voorkomen kunnen worden. En prima dat er dan (financiële) waarde wordt gecreëerd voor klanten, merken, supermarkten.

Op naar echte waarde voor iedereen!

cc-foto: StockSnap

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Hansje6
Hansje67 mei 2022 - 19:51

Bananen zijn idd heel goedkoop (te goedkoop?), prima zo want heel gezond om te eten - gezond snoepen dus prima bijwerking. Het volgende is natuurlijk volslagen flauwekul "Overigens is dit nog los van de gezondheidsschade en kosten hier, door blootstelling aan pesticiden", tenzij je de schil opeet natuurlijk. https://ecowijs.nl/op-welk-fruit-zitten-veel-bestrijdingsmiddelen-en-op-welke-niet/

1 Reactie
Mokker
Mokker8 mei 2022 - 8:25

Eens, een beetje zwak van de schrijver om zijn (verder terechte) punt te willen verstevigen met een onderbuikargument dat niet op feiten is gebaseerd.

Pietje Puk139
Pietje Puk1397 mei 2022 - 13:30

Als maatschappelijke kosten moeten worden voorkomen, hersteld of gecompenseerd, zullen de belastingen voor hoge inkomens (Mark Rutte) en het grootbedrijf (waar Mark strakjes een vet betaalde functie krijgt) fors omhoog moeten. Iedereen met een beetje verstand, zal nu al begrijpen dat onze liberale "volks"vertegenwoordiging (lees: kapitalisten en grootbedrijf vertegenwoordiging) dit nooit zal laten gebeuren. Dat 80 % van de bevolking het een goed plan vindt om de maatschappelijke kosten af te wenden op de mensen die géén ton per jaar verdienen, laat hun stemgedrag overduidelijk zien.

2 Reacties
Wie o Wie
Wie o Wie7 mei 2022 - 15:53

Nog geen 1% van de bevolking verdient maandelijks meer dan 8000 bruto (ton per jaar)

Zandb
Zandb7 mei 2022 - 16:39

Pietje Zou het niet zo kunnen zijn, dat links of rechtsom deze kosten ooit verhaald zullen moeten worden? En is het in dat licht bezien, dan niet redelijk dat de exorbitante winsten daarvoor eerder in aanmerking komen, dan dat de prijs van het product moet stijgen? Of bent u het niet met mij eens, dat de consument betaalt voor al dat geld wat door relatief mensen verdiend wordt? Dus als u het over gezond verstand hebt, hoe ongezond is het verstand nu in feite, wanneer de consument èn die exorbitant hoge winsten financieren èn straks ook nog de rekening voor de milieuschade krijgen.

Y-Line
Y-Line7 mei 2022 - 12:22

Denk niet echt dat mensen hier op zitten te wachten in een tijd waarin we een historisch hoge inflatie hebben.

1 Reactie
Zandb
Zandb7 mei 2022 - 16:40

Y-Line Dat lijkt mij ook niet. Maar dat zal wel gevolgen hebben, die misschien nog veel beroerder zijn.