Joop

Wanhopige Russische familieleden bellen Oekraïense hulplijn voor info over militairen

  •    •  
08-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
141 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
Hoe het op het slagveld gaat is niet altijd duidelijk maar de informatie-oorlog wordt duidelijk door Oekraïne gewonnen. Het belegerde land heeft een hulplijn opgezet voor verontruste familieleden van Russische militairen. De dienst is volgens eigen zeggen al duizenden keren benaderd, niet alleen vanuit Rusland maar ook uit andere landen. Bijvoorbeeld door partners die al dagenlang niets vernomen hebben en willen weten of hn geliefde nog in leven is. CNN luisterde mee met de hartverscheurende gesprekken.
De Oekraïeners zeggen de Russen te willen helpen omdat de burgers en militairen misleid zijn door Moskou. Veel Russische soldaten blijken geen idee te hebben in welk land ze oorlog voeren en al helemaal niet tegen wie. De hulpverleners hopen met de informatie de oorlog sneller tot een einde te brengen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

OlavM
OlavM8 mrt. 2022 - 15:17

Tekenend voor het lage morele peil aan Russische zijde. Slecht of verkeerd geïnformeerde burgers over de oorlogshandelingen, jonge soldaten die niet weten in welk militair ze zijn gestort, grote logistieke problemen, economische en financiële sancties, en internationaal steeds meer geïsoleerd worden. Dit zouden wel eens beslissende factoren kunnen worden, ondanks de Russische overmacht aan materieel en manschappen.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen8 mrt. 2022 - 14:55

Slimme inlichtingenoperatie van de Oekraïners...gratis en voor niets informatie over soldaten, eenheden en data van inzet. Het is nogal cynisch om gebruik te maken van het verdriet en de wanhoop van familie en vrienden, maar ja...zo gaat dat in oorlog.

1 Reactie
RechtdoorZee93
RechtdoorZee938 mrt. 2022 - 17:57

Volgens mij zijn alle electronica ingenomen voordat ze de grens over gegaan zijn. Daarom noemen ze ook steeds dezelfde datum als laatste contact moment. De tactische waarde van deze info is volgens mij gering. Maar zoals de vrouw aangeeft in de video is er een strategische waarde om de Russen de ogen te doen openen.