Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wanbetalers van zorgverzekering beboeten werkt niet

  •  
28-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schippers_300_04.jpg
SP: Minister Edith Schippers wil voorkomen dat evaluatierapport over zorgverzekering wanbetalers uitlekt
Minister Kamp voerde in het vorige kabinet een boete in voor wanbetalers van de zorgverzekeringspremie. Wie die niet zou betalen moet een boete betalen van 30 procent van de premiekosten. Uit een evaluatierapport, in handen van RTL-nieuws, blijkt dat die boete helemaal niet effectief is.
De boete werd in 2009 ingevoerd om het aantal wanbetalers jaarlijks met 50.000 te verminderen. Nederland telde in 2009 ongeveer 300.000 mensen die geen zorgverzekering betalen, maar in dat aantal is nog maar weinig verandering gekomen. Het evaluatierapport stelt dat een sanctie achteraf niet werkt. Zo stellen de rapporteurs voor om de premie automatisch in te houden bij mensen die een uitkering krijgen.
Volgens de SP wil minister Schippers (Volksgezondheid) voorkomen dat het rapport uitlekt,  zegt Emile Roemer in een twitter bericht. Begin deze week vroeg de SP Schippers nog naar het evaluatierapport, maar toen zei ze dat het onderzoek nog loopt, terwijl het rapport al twee maanden geleden is afgerond. Haar woordvoerder laat aan RTL-nieuws weten dat Schippers dinsdag nog niet op de hoogte was van de uitkomsten van het onderzoek. ‘Ze betreurt de gang van zaken en zal voorkomen dat dit in de toekomst nog eens gebeurt.’
cc-foto: Roel Wijnants
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.