Joop

Walvissen stranden door luide militaire sonar

  •  
03-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_Walvis_MikeBaird_300
Onderzoek toont voor het eerst het verband aan tussen massale strandingen en militaire oefeningen
Walvissen en dolfijnen vluchten voor de luide sonar die door marineschepen wordt gebruikt om duikboten op te sporen. Nieuw onderzoek heeft voor het eerst aangetoond dat dit ertoe leidt dat de zeezoogdieren massaal stranden. Een fenomeen dat de wetenschap tot nu toe niet volledig heeft kunnen verklaren.
Spitssnuitdolfijnen, het vaakst slachtoffer van strandingen, blijken zeer gevoelig te zijn voor sonar. Ze reageren al sterk op geluidsniveaus die ver onder het voor militaire oefeningen toegestane niveau. Maar ook de blauwe vinvissen, het grootste dier op aarde, dat de afgelopen jaren met 95 procent in aantallen is afgenomen, laat zijn voedsel voor wat het is en slaat op de vlucht voor de herrie van sonar. Dat schrijft de Britse krant The Guardian naar aanleiding van het onderzoek.
Stacy DeRuiter, die een van de onderzoeksteams van de Schotse University of St. Andrew leidt, pleit ervoor dat voortaan rekening wordt gehouden met de onderzoeksresultaten bij de planning van marineoefeningen.
“Voor walvissen en dolfijnen is luisteren net zo belangrijk als kijken voor mensen. Ze communiceren, zoeken voedsel en navigeren met geluid”, zegt ook Sarah Dolman van de belangenorganisatie Whale en Dolphin Conservation in The Guardian. “Geluidsvervuiling bedreigt toch al kwetsbare populaties en verdrijft ze uit gebieden gebieden die van groot belang zijn voor hun overleven.”
De Amerikaanse marine heeft het onderzoek medegefinancierd, maar zegt dat de uitkomsten geen gedragsverandering in de zeezoogdieren laten zien en ook geen schade aantonen. Toch zegt marinewoordvoerder Kenneth Hess dat de oefeningen op zee ieder jaar worden herzien. “We zullen de effectiviteit van de maatregelen die we nemen om zeezoogdieren te beschermen evalueren in het licht van de nieuwe onderzoeksresultaten.”
Foto-cc: Mike Baird

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

omaoeverloos
omaoeverloos3 jul. 2013 - 10:47

Het is al jaren bekend, zeker sinds WO2. Vandaar dat veel mensen die de zeezoogdieren een warm hart toedragen ook tegen windmolenparken op zee zijn. Immers, het heien wat hiervoor benodigd is kan zelfs dodelijk zijn voor deze dieren.

lembeck
lembeck3 jul. 2013 - 10:47

Het schijnt ook te gaan om een nieuw soort wapen: een geluidswapen. Ik zag laatst op Discovery een documentaire daarover. Walvissen en dolfijnen strandden en stierven een nare dood. De dierenbeschermers zijn navraag gaan doen, maar kwamen niet ver. Alles werd afgeschermd. Als de VS o.a. de zeeën en oceanen letterlijk doden, dan zal de mensheid door toedoen van Monsanto op het land en de Marine's onder water binnen afzienbare tijd zonder voedsel zitten. Nog altijd geen bij gezien hier...

[verwijderd]
[verwijderd]3 jul. 2013 - 10:47

Dit nieuws is werkelijk een natte droom voor dieractivisten. Tegen het militair complex en vóór het dier, kassa!

3 Reacties
ElChe
ElChe3 jul. 2013 - 10:47

En jouw reactie toont jouw natte droom.

sam tosha
sam tosha3 jul. 2013 - 10:47

Wat een zieke geest.

Blisss
Blisss3 jul. 2013 - 10:47

90 procent van de zee al leeggevist, legereoefeningen dragen een steentje aan bij aan het doden van walvissen en dolfijnen, tijgers, olifanten, neushoorns met uitsterven bedreigt, en last but not least: de bij sterft ook uit als we zo doorgaan. Dan is er een geen voedsel meer om het sperma te maken voor jouw natte droom Henk.

ElChe
ElChe3 jul. 2013 - 10:47

Dus vanaf nu geen sonar meer in de buurt van deze prachtige dieren. Klaar. Doe je het wel dan vind ik dat je deze lieden moet kunnen vervolgen wegens zware dierenmishandeling. Toon verdomme eens wat respect voor deze prachtige dieren.

1 Reactie
Herculaan
Herculaan3 jul. 2013 - 10:47

Gaan we de Russische, Chinese en Amerikaanse marine vervolgen voor dierenmishandeling? Succes!!!!

poelly12
poelly123 jul. 2013 - 10:47

beste, in het artikel is sprake van het feit, dat de populatie blauwe vinviissen de afgelopen eeuw, dus van 1900 to 2000, met 90 percent afgenomen is, NIET de afgelopen jaren

1 Reactie
Blisss
Blisss3 jul. 2013 - 10:47

Des al niet te min nog steeds erg dat dit gebeurd Bert.

[verwijderd]
[verwijderd]3 jul. 2013 - 10:47

Miljoenen vissen en vogels vinden de dood door in zee geplaaste windmolens betaald met belastinggeld.

1 Reactie
eeweew
eeweew3 jul. 2013 - 10:47

A. Dat is onzin. B. Ik weet het exacte cijfer niet, maar huiskatten en ramen zijn ieder afzonderlijk gevaarlijker voor volgens C. Zelfs als zou het zou zijn, waarom is dat dan een excuus om walvissen te laten stranden?