Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Wall Street is ziek en zit vol met boeven'

  •  
29-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
sachs
Topeconoom Jeffrey Sachs haalt hard uit
Een van de meest gerespecteerde economen in de wereld heeft de frontale aanval geopend op Wall Street. Jeffrey Sachs zei dat Wall Street vol zit met boeven en sinds het uitbreken van de financiële crisis niets heeft gedaan om de heersende zieke cultuur te hervormen. Hij weet dat gebrek aan hervormingen onder meer aan een dociele president, een dociel Witte Huis en een dociel regelgevend systeem.
Wat aan het licht is gekomen, is naar mijn mening crimineel gedrag. Het is grootschalige financiële fraude. Ik ontmoet op dit moment regelmatig mensen die op Wall street werken. En ik zal er geen doekjes om winden, ik beschouw de morele omgeving daar als ziek. Ze voelen daar geen verantwoordelijkheid om belasting te betalen, ze voelen geen verantwoordelijkheid voor hun klanten, voor andere mensen , voor degenen met wie je een transactie afsluit. Ze zijn onverzettelijk, hebzuchtig, agressief en volledig losgeslagen. Ze misbruiken in opvallend grote mate het systeem.
Sachs vervolgde met een verhaal over de ruim 271 miljoen dollar die er in 2012 vanuit de financiële sector aan campagnedonaties werd betaald, tegenover 176 miljoen in 2008, waarmee volgens hem gunstige regelingen zijn gekocht.  “We hebben een tot op het bot corrupte politiek, ben ik bang. Beide partijen zitten er tot hun nek in. Het heeft niets te maken met Democraten of Republikeinen.
Sachs is hoogleraar aan Columbia University en werd door Time Magazine meermalen opgenomen in zijn lijst van honderd meest invloedrijke mensen ter wereld. Hij is adviseur van de Wereldbank en het IMF. 

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

Bakoe
Bakoe29 apr. 2013 - 17:31

Chapeau voor deze man, maar laat ik dat idee nu toch al enige jaren hebben.

Zjenny
Zjenny29 apr. 2013 - 17:31

Eindelijk! Weer een stap naar de instorting van dit verrotte systeem.

Xoral
Xoral29 apr. 2013 - 17:31

Dit zegt blijkbaar alleen maar om die 'War on Capitalism' verder op te voeren die door OWS werd aangezwengelt. Hoe meer mensen strijden tegen alle boeven op Wall Street, in de banken en overheden, hoe dichter die massa riching een revolt aan het gaan is. Een strijdende massa woedende mensen kan men achter een leider/politici scharen, die al die mensen weet overtuigen dat hij/zij Wall Street en de corruptie en banken gaat aanpakken.

ElChe
ElChe29 apr. 2013 - 17:31

Dit wisten we toch al. Financiële wereld staat synoniem voor criminele wereld. En zeker dat nietsontziende tuig op wall street.

joopk2
joopk229 apr. 2013 - 17:31

Dat was allang bekend, maar ja, winst maken is heilig in America

frankie50
frankie5029 apr. 2013 - 17:31

Een hoor-niets, zie-niets, doe-niets regering, zijn legendarische woorden.

JoopSchouten
JoopSchouten29 apr. 2013 - 17:31

Jeffrey Sucks. Zijn harde kritiek op Wallstreet verdoezelt het feit dat hij een groot voorstander én adviseur is van de Shock Doctrine om neoliberalisme te implementeren. Corruptie is, hoe schandalig dan ook, minder belangrijk dan dit zieke onderliggende systeem.

opmerker
opmerker29 apr. 2013 - 17:31

Nog een bekende topman in de States die onverbloemd zijn mening durft te geven. Gaan we echt meemaken dat ook de top balen krijgt van alles hebben ten koste van morele standaard.?

Thom Holterman
Thom Holterman29 apr. 2013 - 17:31

Boeven, Als Wall street vol met boeven zit, wat ik wil aannemen, dan zou er strafrechtelijk onderzoek moeten worden verricht. Maar het zal wel om handelingen gaan die moreel zijn af te keuren zonder in juridische normen te zijn vertaald waarop sancties staan (soft law). Hard uithalen dus, maar zacht neerkomen… Echter indien het om ‘hard law’ gaat, wil dat nog niet zeggen, dat er ook tot toepassing van dat strafrecht wordt overgegaan. Het bevoegd gezag concentreert zich liever op ‘makkelijke’ zaken wat opsporing en bestraffing betreft. Dit levert namelijk een hoger percentage op van opgeloste zaken. Althans het is niet ongebruikelijk zo te denken en handelen, of men het over de USA, Nederland of Frankrijk heeft. In een recente Franse studie kwam ik, wat de situatie aldaar aangaat, daarenboven nog het volgende tegen. De monetaire kosten van de witte boorden criminaliteit (fraude, financiële malversaties, handelen met voorkennis,enzovoort) worden zeven maal hoger geschat dan hetgeen er met diefstal, de niet-witte boorden criminaliteit, wordt ‘binnen gehaald’ (N. Bourgoin, La révolution sécuritaire, Nimes, 2013, p. 96). Toch heeft de witte boorden criminaliteit geen opsporingsprioriteit. Denkt men in ‘kasten’ dan is dat niet onlogisch. De politieke leiding en de leiding van het opsporingssysteem behoren statistisch tot dezelfde kaste. Voorheen sprak men daarom over ‘klassenjustitie’.

ElChe
ElChe29 apr. 2013 - 17:31

Bet you'd sell your mother You can buy another http://www.youtube.com/watch?v=KXXXMSIUpjs

Laroi
Laroi29 apr. 2013 - 17:31

Er moet gewoon een internationale wetgeving komen die bepaalde transacties strafbaar stelt. Vraag me niet hoe en waar of door wie... Ik denk dat het van allergrootste levensbelang is. Rare belangenverstrengelingen, vormen van corruptie, schijnconstructies, ondoorzichtige handelswijzen, etc houden alles in hun greep. Mensen die nauwelijks enige prestatie leveren strijken het meeste geld op, en al is dat al eeuwen zo, het zou toch moeten veranderen. Het is nauwelijks te overzien, maar het resultaat hiervan is dat we worden overheerst door een ongrijpbare maffia. Alle onrecht, alle armoede in de wereld is direct of indirect hun schuld, en ook dat is in zekere zin te kenschetsen als banaliteit van het kwaad.. En heel misschien kan Nederland het voortouw nemen... al geloof ik eerlijk gezegd dat ook wij er middenin zitten. Sorry dat ik het zo onbeholpen neerschrijf. Misschien moeten we van onderaf alles opnieuw opbouwen en ons niets aantrekken van de in hun holen verschanste ratten. Onze eigen kleinschalige vormen van verzekeringen instellen, een kolossale ruilhandel opzetten, etc., en de hele kluwen van adders hun eigen strijd laten strijden... Ach, ik laat alleen maar even mijn gedachten gaan. ... Het stelt niks voor... Maar ik kan me een zekere wanhoop bij bijv. de jeugd goed voorstellen... Al dat legale jatwerk...

MichelReiziger
MichelReiziger29 apr. 2013 - 17:31

Om deze 'zieke cultuur' is onze samenleving heen gebouwd. Alles draait om schuld (rente) Dat is al heel lang zo en is absoluut niet Wall Street specifiek. Wil je deze cultuur veranderen zou je de macht bij de instituten die hier van aan de basis staan weg moeten halen, dat zal helaas nooit gebeuren, althans niet op een geweldloze manier. Want zoals we weten: Overheid = banken = overheid

Bakoe
Bakoe29 apr. 2013 - 17:31

Dit is momenteel het enige economische topic, maar houdt natuurlijk wel verband met het onderstaande artikel. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3433795/2013/04/30/Experts-Bezuinigingen-verwoesten-gezondheid.dhtml De veelgehoorde kreet van de 3% aanhangers is dat we de schulden niet mogen doorschuiven naar de volgende generaties. Maar valt het nog uit te leggen aan de volgende generaties wat er nu met deze generatie gebeurd? De economische weerlegging is er al geweest, maar zou de morele weerlegging ook geaccepteerd worden?

rbakels
rbakels29 apr. 2013 - 17:31

Nu de EU met Dijsselbloem hard op weg is om de bankwereld in de tang te krijgen mobiliseren de grootbanken Eurosceptische "intellectuelen" die proberen met een referendum de EU af te breken. Ziet u het verband? Zoals tabaksgiganten de advocatenkosten betalen voor "zielige" cafés die tegen het rookverbod procederen, zo gebruikt de internationale bankenmaffia die "intellectuelen" als stromannen om quasi-sympathiek haar belangen veilig te stellen. We gaan steeds meer de kant uit van de VS, waar de middenklasse aan het verdwijnen is en een puissant rijke bovenlaag (boevenlaag?) tegenover een steeds grotere groep armoedzaaiers staat. Je ziet het al aan Amerikaanse steden: Fifth Avenue is vol glitter en glamour, maar twee straten verderop waan je je in een derdewereldland, zo armoedig ziet het er uit.

BertF2
BertF229 apr. 2013 - 17:31

Dat Wall-Street ziek is en niet wordt behandeld, komt doordat het politiek-bestuurlijk apparaat er een verbond mee heeft gesloten. Wall-Street kan haar gang gaan in ruil voor middelen voor politici en bestuurders, die daarmee hun macht kunnen behouden of versterken. Die relatie is, zoals Vandamme zegt, van alle tijden, en ze wordt nu gerestaureerd na een lange periode van linkse invloed op maatschappelijke ontwikkelingen. Na meer dan een eeuw kan rechts weer voluit aan de toekomst werken en, anders dan voorheen, deze keer full-blown wereldwijd.

adriek
adriek29 apr. 2013 - 17:31

De financiele wereld is niet zo zeer ziek, maar losgekoppeld van de echte wereld. Ze zien geld maken als een spel waarbij de gevolgen van beslissingen voor de (rest van de) wereld niet doordringen. Hetzelfde geldt voor veel grote bedrijven. Bezuinigen (5000 mensen ontslaan) om de winst te optimaliseren wordt alom geprezen. De gevolgen voor die 5000 zijn tenslotte niet de verantwoordelijkheid van de raad van bestuur?

TheBigLebowski
TheBigLebowski29 apr. 2013 - 17:31

Dat wisten we al he.

adrie2
adrie229 apr. 2013 - 17:31

De super-elites hebben het goed voor elkaar. Wat via Hitler niet lukte met vuurwapens wordt nu bereikt met financiële wapens. " ...und morgen die ganze welt..." is nu wel erg dichtbij!

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa29 apr. 2013 - 17:31

Het lijkt de onderwerld wel, de ene knalt je hersenen leeg en steekt zijn poten in je zakken en haalt wat hij wilt, de andere smeert zijn reet met lijm, gaat op een berg belastinggeld zitten, staat weer op en loopt naar buiten, zogenaamde einde dienst! Eenm zootje.

RonaldMokens
RonaldMokens29 apr. 2013 - 17:31

Ik vindt dat Jeffrey Sachs zich schuldig maakt bijzonder valse soort van moralisme. Sachs beschouwd de huidige financiële elite als een uitwas. Hij impliceert daarmee dat wanneer we deze mensen vervangen met 'goede' mensen, het systeem gerepareerd kan worden. Er bestaat volgens hem zoiets als een, in morele zin, goed financieel kapitalisme. Deze brokers doen niks anders dan de systeemlogica volgen, die zij vanuit hun persoonlijke en professionele wereld aangereikt hebben gekregen. Sommige doen dat zo goed zelfs, dat wij dat merken. Een broker is gewoon een mens zoals ons. Ik denk dat het een valkuil is deze zaken te beschouwen als absurde uitzonderingen of excepties. Het immoreel handelen van deze personen is volstrekt consistent en in lijn met de wijze waarop een groot deel van de maatschappij menselijke excellentie en succes formuleert. Afrikaanse mijnwerkers die over een vakbondsdispuut neergemaaid worden. Apple die haar operatie deels bekostigd door gebruik te maken van Aziatische sweatshops. Kortom, wat wij ervaren als een obscene een absurde uitwas is in werkelijkheid de regel. Zelfs de katholieke kerk ontkomt er niet aan. Als je werkelijk kritisch wil zijn moet je ten eerste erkennen dat deze zaken plaatsvinden binnen hetzelfde systeem waar jij aan deelneemt en niet vervallen in dit goedkope moralisme. In straattaal: 'Don't hate tha playa, hate tha game'.

Grootbekje
Grootbekje29 apr. 2013 - 17:31

'Sachs: Wat aan het licht is gekomen, is naar mijn mening crimineel gedrag.' Jeffrey Sachs heeft wat mij betreft een plekje verdient in het Guinness Book of Records als ‘Meest Originele Open-Deuren-Intrapper Ooit’!

ColorHugo949
ColorHugo94929 apr. 2013 - 17:31

Max Keiser ( en Stacy Herbert ) rapporteren al jaren over de misstanden in de financiële wereld. Zie hieronder video waarin Jeffrey Sachs ook vernoemd wordt. De financiële markt is geen vrije markt... http://maxkeiser.com/2013/04/30/no-illuminati-just-those-who-swap-rig-fix/

steppewolf
steppewolf29 apr. 2013 - 17:31

Blijft ongelooflijk hoe lang het duurt voordat zo'n man wakker wordt. En dat zou dan toch een intelligente man moeten zijn. Nou ja, het zit hier ook nog vol met slaapwandelaars in topposities die geen benul hebben van de destructiviteit van deze mentaliteit en dit gedrag voor de samenleving. Droevig eigenlijk hoe dom intelligente mensen kunnen zijn. Ze snappen eenvoudigweg niet dat als je als maatschappij niet je uiterste best doet om dit uit te drijven, je als maatschappij verloren bent, langzaam vergiftigd tot een steeds ziekere samenleving. Integriteit is het enige mogelijke antwoord en medicijn op de morele crisis waar we middenin zitten. Maar bij onze politici dringt dat inzicht nog steeds niet echt door gevangen als ze zitten in het moeras van de lobby-belangen.

1 Reactie
lembeck
lembeck29 apr. 2013 - 17:31

HIJ wórdt tenminste nog wakker... Luiter hier maar naar: http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2012-2013/Joris.html

Tom Meijer
Tom Meijer29 apr. 2013 - 17:31

Heeft toch wel wat weg van wat Noam Chomsky zegt he.

1 Reactie
lembeck
lembeck29 apr. 2013 - 17:31

Oud nieuws, Tom. Politici zijn per definitie onbetrouwbaar. Partijmores, fractiedoctrine en eigenbelang. Hoewel er gradaties in zijn, hoor. Ik denk dat de PvdD en de SP de meest geloofwaardige zijn, en blijven. De rest staat glashart te liegen bij een verkiezingscampagne en wint ook not. De mensen in ons land willen dus die leugenaars. Heel erg..

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa29 apr. 2013 - 17:31

Wilders leidt ons af door te blijven roepen dat de Islam gevaarlijk is, zodat wij niet kunnen opletten met de echte slopers van de werld economie en de wereld, waardoor hij een donkere bedrag in donkere kelders kreeg.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa29 apr. 2013 - 17:31

Bedoelde voor Nico de Ligt.