Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

PvdA-Kamerlid Arib stapt op

Voelt zich niet meer veilig na 'dolkstoot' Vera Bergkamp
Joop

Walgelijk: racisten juichen om overlijden 15-jarige Marokkaanse-Genkenaar

  •  
02-08-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
hatespeech
De 15-jarige R. M. Kaddouri uit Genk is door een tragisch ongeval met de quad in Marokko overleden. Het Belang van Limburg maakte er een bericht van dat op de extreem-rechtse pagina Vlaamse Verdedigings Liga gedeeld werd en kreeg tientallen walgelijke, verblijde, racistische commentaar. Mensen uiten hun vreugde over het overlijden van een 15-jarige jongen.
Het bericht is inmiddels verwijderd, met de reacties maar niets op het internet blijft lang verloren. Een gebruiker deelde de verontrustende commentaren die hij op de pagina tegenkwam, die we niet zullen herhalen, maar die in onderstaande post te lezen zijn.
Op sociale media is er met veel verontwaardiging en woede gereageerd op niet alleen het onverholen racisme maar de onmenselijkheid die je moet hebben om te juichen bij de dood van een tienerjongen, enkel vanwege zijn afkomst. De zogenaamde nationalisten tonen hiermee duidelijk aan wat hun agenda is. Politici en journalisten reageren met walging.
Het is nog niet bekend of er aangifte wordt gedaan door nabestaanden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (120)

Ittekleur
Ittekleur6 aug. 2016 - 15:44

DaanOuwens – 4 augustus 2016 at 18:23 @ Nick Ros [...In West-Europa wonen allochtonen met een een maatschappijvisie die slecht past bij een moderne rechtstaat, er komen vluchtelingen met extreme normen en waarden binnen en een deel van de autochtone bevolking heeft gedateerde en achterlijke opvattingen over de samenleving.....] Daar ben ik het mee eens, en hoewel volgens u ALLE PVV ers dit soort waanzin goedkeuren (zoals u waarschijnlijk alle islamieten als twintower-feestbeesten zal bestempelen omdat er....). Aan u de vraag, wie loopt het meest achter in Nederland?

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens8 aug. 2016 - 12:26

@ Ittekleur Mooi dat je het met mij eens bent maar toch een kleine correctie: Daar ben ik het mee eens, en hoewel volgens u ALLE PVV ers dit soort waanzin goedkeuren (zoals u waarschijnlijk alle islamieten als twintower-feestbeesten zal bestempelen omdat er….). Aan u de vraag, wie loopt het meest achter in Nederland? Dat er moslims zijn die het geweld afwijzen is zeker. Er zijn daarvan ruim voldoende voorbeelden van. Dat er PVV-ers zijn die dit soort waanzin goedkeuren is ook zeker. Dat er PVV-ers zijn die dit afkeuren is nogal twijfelachtig. Bovendien zijn dit soort uitspraken direct in lijn met het PVV programma en de uitspraken van PVV-kamerleden en Wilders.

Ittekleur
Ittekleur6 aug. 2016 - 15:32

[Alfred Blokhuizen – 3 augustus 2016 at 09:51 Helemaal mis! Ken uw klassiekers! Het woord “apartheid” is een Nederlandse vinding. Verder was er slavenhandel door Nederland toen België nog moest worden uitgevonden. ] Beste meneer Blokhuizen, ik vrees dat u zo ver bent dat alles moet wijken voor Uw goede bedoelingen. Het is waarschijnlijk goed gemeent in uw optiek, maar een leugentje om bestwil is ook een leugentje. Waar komt toch uw haat vandaan?

José
José6 aug. 2016 - 8:28

Honderden aanklachten tegen de VVL, en er is een online petitie gestart: http://www.dewereldmorgen.be/foto-reportage/2016/08/04/honderden-klachten-tegen-vlaamse-verdedigings-liga

Gard Simons2
Gard Simons24 aug. 2016 - 14:45

Ik doe zelf eens een Geertwildersje: Tuig van de richel.

theepot2
theepot24 aug. 2016 - 6:56

Van belang is dat er een sociaal maatschappelijke discussie ontstaat, die breed gedragen word binnen de samenleving. De uitkomst ervan, mits breed gedragen, kan dan vervolgens verwerkt worden in een plan van aanpak. Dit eventuele plan dient getoetst te worden door een overheidsorgaan, die verdere aanbevelingen kan maken, en of veranderen. Het eindresultaat zal na een verdere toetsing eventueel geimplementeerd kunnen worden binnen het beleid. Uiteraard dient bovenstaande wel plaats te vinden op Europees niveau.

José
José3 aug. 2016 - 18:35

Thomas Decreus: Er loopt een rechtstreekse lijn van N-VA naar de Vlaamse Verdedigings Linie en terug. "De waarheid is echter dat het establishment even racistisch is als de haatboodschappen die op een facebookpagina als Vlaamse Verdedigings Liga floreren. Het racisme van het establishment is gewoon geraffineerder, meerlagig en subtieler. Het wordt bedreven door politici die zich omringd weten door spindoctors en perfect weten hoe ver ze kunnen gaan. De mensen die hun racistische gal spuwen op sociale media worden niet bijgestaan door die spindoctors. Zij weten doorgaans niet waar die grens ligt en fungeren als kanonnenvlees voor het racisme van het establishment. Enerzijds vormen zij de zweep waarmee een partij als N-VA zijn eigen racisme kan rechtvaardigen, anderzijds worden zij het eerste opgeofferd wanneer het racisme al te expliciet en extreem wordt. De Vlaamse Verdedigings Liga is dus slechts een symptoom. De dynamiek die eraan ten gronslag ligt wordt in gang geduwd door heren en dames die zich beschaafd noemen, en zich ook nu weer netjes gedistantieerd hebben." http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2016/08/03/er-loopt-een-rechtstreekse-lijn-van-n-va-naar-de-vlaamse-verdedigings-liga-en-terug

Buzzer
Buzzer3 aug. 2016 - 12:58

Je moet van laag signatuur zijn om je verheugen over de tragische dood van een jong ventje.

Poezenmens
Poezenmens3 aug. 2016 - 11:28

De Morgen over racisme: de grens is overschreden: http://nos.nl/l/2122905

Pierre Segui
Pierre Segui3 aug. 2016 - 10:49

Dankzij Internet kan nu iedereen ,als hij een beetje zoekt, iets vinden dat hij walgelijk vind, zich beledigd voelen , kortom zich gedragen zoals oude klagende bejaarde kerkgangers zich gedroegen 100 jaren geleden. Het is dus een leuke bezigheid voor de moderne versie van deze moraalridders in pantoffels. Dixit.

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens3 aug. 2016 - 14:41

Dankzij internet wordt nu zichtbaar wat anders verborgen zou blijven. Dit racisme wat mensen wel ervaren maar wat zelden openlijk wordt toegegeven. Een gif in de samenleving waar mensen liever voor wegkijken dan hun verantwoordelijkheid te nemen en er iets aan te doen. Jouw bagatelliserende opmerkingen zijn weinig terecht. Het maakt hoogstens zichtbaar dat je weinig empathie hebt voor mensen die hiermee worden geconfronteerd.

Gluteus Maximus
Gluteus Maximus3 aug. 2016 - 16:31

@ Pierre Segui + 1 (Ze hebben er een dagtaak aan...)

Zandb
Zandb4 aug. 2016 - 7:57

Pierre, U beweert als kip zonder kop, dat alleen wie zoekt iets walgelijks tegenkomt. Dat klopt voor wat uw reactie betreft; die zoek ik bewust op. En in uw reactie wordt mij duidelijk, dat u de kop in het zand steekt, dat u goedpraat, dat u onverschilligheid als hoogste levenswijsheid promoot en dat u iedereen die zich ergens aan stoort vanuit een geruststellende generaliserende onwetend voor moraalridder uitscheldt en (geen idee waarom) dat u zulke mensen vergelijkt met niet alleen "oude" maar ook nog eens "bejaarde" klagende kerkgangers van 100 jaar geleden. (Alsof u zoiets van nabij hebt meegemaakt.) Ach het is weer eens een verfrissend waardevol inkijkje in wat iemand aan gedachtewereld tentoonstelt.

Nick Ros
Nick Ros3 aug. 2016 - 8:35

Acid Prune als 5% geen werk heeft, dan heeft 95% wel werk. Dat geldt ook voor meningen van mensen op alle onderwerpen en reacties. Als 5% staat te juichen, dan juicht 95% niet. Die 5% is ergens aan gekoppeld en komt voor bij elke kleur en ideologie.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens4 aug. 2016 - 16:23

@ Nick Ros Jammer genoeg kloppen jouw verhoudingen niet. 100% van de PVV-achterban doet dit soort uitspraken, 100% van Vlaams belang, 100% van de aanhangers van Le pen. 30 % van de Nederlandse, Belgische of Franse samenleving. Teveel mensen zijn hier blind voor. Of proberen het te bagatelliseren zoals jouw 5%. En hoewel ik weinig moet hebben van dit gedachtegoed neem ik deze mensen wel serieus. Maar als er iets gedaan moet worden aan de manier waarop men in deze samenleving met elkaar omgaat moeten we niet de ongemakkelijke waarheden constant ontkennen. In West-Europa wonen allochtonen met een een maatschappijvisie die slecht past bij een moderne rechtstaat, er komen vluchtelingen met extreme normen en waarden binnen en een deel van de autochtone bevolking heeft gedateerde en achterlijke opvattingen over de samenleving.

José
José3 aug. 2016 - 7:58

Het is niet de eerste keer dat de VVL dit doet. Ze 'verzamelt' dit soort incidenten om haatzaaiende reacties te stimuleren. http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2016/08/02/racistische-bagger-vlaamse-verdedings-liga-gewoon-getolereerd

Haastig
Haastig3 aug. 2016 - 6:42

Goede actie van De Morgen

Mostafa
Mostafa3 aug. 2016 - 4:59

Wat verwacht je van een Belg die stampvoetend kan lachen bij een gezellig feest als bij een begrafenis ! Ben jij aan het generaliseren Mostafa?! Ja, graag 1 keer, want ik ben zeer geïntegreerd zoals Nederlander en moest ook kennis maken met de meningen van Nederlanders over de Belgen. Ha ha ha ha...nee sorry..huil..huil...huil......

arbeider3
arbeider32 aug. 2016 - 23:19

Acid Prune. Niet alleen van mensen als Wilders of Flip de winter, maar bovenal door hen die zich zodanig gedragen, dat een belangrijk deel van je landgenoten daar aanstoot aannemen. NB Het oog ziet altijd van zich af!

1 Reactie
mulligan
mulligan3 aug. 2016 - 10:00

Het oog ziet niet, maar geeft signalen door aan de hersenen. De hersenen 'zien'. Maar diezelfde hersenen hebben ook de capaciteit om jezelf te beschouwen. Als we daar nu eens allemaal gebruik van zouden maken, dan zag de wereld er al een heel stuk zonniger uit.

Andy Capp
Andy Capp2 aug. 2016 - 16:51

Ik kan me herinneren dat ik in het begin van de jaren '70 in de stad Gent voor het eerst van mijn leven een bordje tegenkwam bij de ingang van een dancing, waarop stond dat de toegang voor Noord-Afrikanen verboden was. En dat ik stomverbaasd was, dat daar niet werd opgetreden. Openlijk racisme bestaat in België al veel langer dan in Nederland.

5 Reacties
jasperk2
jasperk23 aug. 2016 - 6:30

Ik heb tien jaar een behoorlijke staptijd gehad. We gingen soms ook weekendje naar Parijs Berlijn etc om te feesten. Je mag 3x raden welke groep bijna altijd betrokken was bij narigheid in en buiten stapgelegendheden. En ik ken clubs die failliet zijn gegaan omdat normale gasten weg bleven waarbij er geen deurbeleid was.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 aug. 2016 - 7:51

Helemaal mis! Ken uw klassiekers! Het woord "apartheid" is een Nederlandse vinding. Verder was er slavenhandel door Nederland toen België nog moest worden uitgevonden.

timblanks
timblanks3 aug. 2016 - 10:45

@Alfred Blokhuizen, Het woord apartheid is geen Nederlandse vinding. Woorden worden namelijk niet uitgevonden. Voor zover het woord in het Nederlands bestaat, betekent het zoiets als "uniekheid". Wat apartheid in Zuid Afrika betekent is geen Nederlandse uitvinding, aangezien Zuid Afrika duizenden kilometers van Nederland vandaan ligt en al 150 jaar geen Nederlandse kolonie meer was toen het de officiële politiek daar werd. Overigens als het op die toer wil spelen. Toen de slavenhandel begon, bestond Nederland ook nog niet.

D'Holbach
D'Holbach3 aug. 2016 - 12:08

@Blokhuizen, geen sprookjes vertellen op een betweterige toon aub. Wat u doet is vergelijkbaar met zeggen dat het woord polderen (in de politiek) een Duitse vinding is omdat het Nederlands een West-Germaanse taal is. Het woord apartheid komt uit het Afrikaans, niet uit het Nederlands. Afrikaans is een dochtertaal van het Nederlands maar wel degelijk een eigen taal met eigen spelling, grammatica en (heel belangrijk) morfologie. Verder was er natuurlijk al slavenhandel toen Nederland nog uitgevonden moest worden, graag argumenten die wel ergens op slaan de volgende keer.

MarcoG
MarcoG3 aug. 2016 - 12:26

Is dat antwoord van dezelfde heer Blokhuizen die zo tegen fact free politics is wat ik in een eerder artikel kon lezen?

chausson61
chausson612 aug. 2016 - 15:55

Zieke figuren. Bericht stond op de site van extreem rechts begrijp ik .Dan heb je ook wel alle idioten bij elkaar.

Peter Lankhorst
Peter Lankhorst2 aug. 2016 - 15:49

Als je staat te juichen bij de dood van een kind ben je wel ernstig van het padje af. Off topic: quads zijn inderdaad levensgevaarlijke ondingen. Jongeren hebben geen idee.

ikdus2
ikdus22 aug. 2016 - 14:57

het is gewoon islamofobie geen buitenlanderhaat

3 Reacties
van der laak
van der laak3 aug. 2016 - 8:25

Was het een moslim? Dat heb ik nergens gelezen.

MarcoG
MarcoG3 aug. 2016 - 12:28

Ah, ikdus zit vol met vooroordelen? Een Marokkaan moet wel moslim zijn?

D'Holbach
D'Holbach3 aug. 2016 - 13:40

Zijn er geen christelijke, joodse of atheïstische Marokkanen dan? Ben je verplicht moslim als je dat paspoort cq die afstmming hebt? Dat wist ik niet, heeft u daar een bron van?

X4
X42 aug. 2016 - 14:20

Ik wens de familie van de jongen heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijd. De reacties zoals hier beschreven zijn onmenselijk en duivels kwaadaardig. Dat doe je niet.

BasVV
BasVV2 aug. 2016 - 13:50

Nou vind ik dat quad rijden maar helemaal niets. Het schijnt al vanaf 10 jaar te mogen. Maar in dit geval gaat het om een Belgische Marokkaanse jongen. Geen enkele ouder wil zijn jongen dood. Ongeacht afkomst. Of dit nou om racisme gaat. Ik weet het niet. Wel is duidelijk dat allerlei verhoudingen tussen bevolkingsgroepen zwaar onder druk staat. En dat is heel zorgwekkend. Steun aan de ouders, familie en kennissen.

6 Reacties
ikdus2
ikdus22 aug. 2016 - 14:58

ze dansen op de dood van een tienjarig jongetje. waar is je verontwaardiging

Mark Huysman
Mark Huysman2 aug. 2016 - 16:52

[Of dit nou om racisme gaat. Ik weet het niet.] Nou, ik weet het wel. De dood van een 15-jarige Belgische Marokkaanse jongen wordt gevierd met uitroepen als: “Vandaag krijgt iedereen een varkens-sate!” Denk je dat ze dat soort dingen ook zouden roepen bij een verongelukte Belgische (niet-Marokkaanse) jongen? Stop toch met dat wegkijken!

Appi Mohamud
Appi Mohamud2 aug. 2016 - 19:44

Of dit nou om racisme gaat. Ik weet het niet. Wel is duidelijk dat allerlei verhoudingen tussen bevolkingsgroepen zwaar onder druk staat. Het gaat hier om een Belg die om zijn dood zo wordt uitgescholden om zijn etnische achtergrond door andre Belgen. Ja this racisme. Laten we de rollen omdraaien. Was het wel racisme geweest als het gieng om de dood van een Homofiel en de gejuich kwam van de etnisch marokaan minderheid? laten we

BasVV
BasVV3 aug. 2016 - 11:42

Ikdus: Waar is mijn verontwaardiging. Die ben ik al lang kwijt. Als je het nieuws een beetje volgt is het al langer bar en boos tussen diverse bevolkingsgroepen. Recent weer de onderlinge haat tussen Turken. Je staat er bij en kijkt er naar. Maar voor je gezondheid is het beter om niet elke keer verontwaardigd te zijn. Het veranderd niets. Behalve dat de cardioloog misschien wat minder werk heeft.

BasVV
BasVV3 aug. 2016 - 11:54

Mark: Ik zie Marokkanen, waar ze ook wonen, niet als een ras. Net zo goed als ik Nederlanders, waar ze ook wonen, niet als een ras zie. In mijn ogen is het dan ook lastig om deze haat uitingen racisme te noemen. Het is eerder een uiting van een totaal mislukte multiculturele samenleving. En die uitingen beginnen ernstige vormen aan te nemen. Tussen allerlei bevolkingsgroepen. En ook nog eens onderling. Dat baart zorgen.

DaanOuwens
DaanOuwens3 aug. 2016 - 12:59

@ BasVV Ik vind het wat dommig dat je het woord racisme koppelt aan het woord ras. Wat racisme is kan je lezen in Art 1 van Grondwet. http://www.art1.nl/artikel/1198-artikel_1_van_de_grondwet Dan wordt duidelijk dat het om meer dan een ras gaat. Maar wat ik merkwaardig vind is dat je wel verwijst naar de mislukte samenleving en nog steeds geen mening hebt over deze uitspraken. En als dit soort dingen moeten ophouden is het niet verstandig om te doen alsof je het allemaal best vindt.

Tom Meijer
Tom Meijer2 aug. 2016 - 13:29

Het zijn slechts bezorgde burgers. Daar moet je begrip voor opbrengen.

3 Reacties
Jhonathan
Jhonathan2 aug. 2016 - 14:40

@ TomMeijer 2 augustus 2016 at 15:29, Probeert u nu - onder het mom van 'cynisch' - bezorgde burgers gelijk te stellen aan walgelijke racisten? Eng !

RU486
RU4863 aug. 2016 - 8:47

Jhonathan 2 augustus 2016 at 16:40 Zou het eerder scharen onder de noemer sarcasme. En dan is de opmerking meteen geslaagd.

Tom Meijer
Tom Meijer3 aug. 2016 - 12:55

Eigenlijk heel erg dat je zo'n opmerking nog moet uitleggen. Wat dacht je van sarcasme? Gelukkig zijn er ook mensen die dat doorhebben.

Nick Ros
Nick Ros2 aug. 2016 - 13:11

Molenbeek, Verviers, Brussel, Parijs, waren acties uit een bepaalde groep. En op elke Aktie ontstaan weer Reacties vanuit een andere groep.

6 Reacties
mulligan
mulligan2 aug. 2016 - 14:51

En dat is uw vergoelijking van bovenstaande reacties? Het valt deze 15-jarige jongen te verwijten wat in Molenbeek, Verviers, Brussel, Parijs gebeurd is? Weerzinwekkend! U laat telkens iets meer van uzelf zien en, eerlijk gezegd, dat wordt met de dag lelijker.

ikdus2
ikdus22 aug. 2016 - 14:59

een verongelukt tienjarig jochie? lijkenpikken noem ik dat

Nick Ros
Nick Ros3 aug. 2016 - 6:38

Mulligen, ik heb het niet over mijzelf. Maar over hoe een reactie ontstaat. Maar blijkbaar is dat voor jou een maatje te groot. Doe af die oogkleppen.

Nick Ros
Nick Ros3 aug. 2016 - 8:23

Mulligen, nog iets ik woon niet in België. Wel kom ik daar met regelmaat. In mijn dorp is het gelukkig gewoon rustig en gebeurt er weinig. In mijn dorp speelt geloof en kleur niet. Onze Moskee mag op vrijdag gewoon beschaafd oproepen tot het gebed. Zelfs daar maken wij goede afspraken over. Mulligen jij geeft een mening over mij zonder mij te kennen. Mulligen je moet wel realistisch blijven, want je kunt helaas deze wereld niet verstoppen door het niet te benoemen.

mulligan
mulligan3 aug. 2016 - 10:17

Maar Nick, u schreef wel heel expliciet uw constatering. Ik geef geen mening over u; ik ken u niet en kan dus geen mening over u geven. Ik laat u uw eigen woorden zien. U schrijft dat het een 'n reactie is op het ander. Alleen horen de diverse acties absoluut niet bij elkaar. Deze jongen heeft absoluut niets te maken met de aanslagen in Molenbeek, Verviers, Brussel en Parijs. U legt de link. Niet alleen u, klaarblijkelijk zeer velen met u, maar hier bent u degene die een causaal verband tussen het een en het ander ziet en benoemt.

Nick Ros
Nick Ros3 aug. 2016 - 18:24

Mulligen, het gaat mij om acties en reacties en het benoemen daarvan. Acties en reacties horen heel vaak niet bij elkaar. Maar ze zijn er wel. Ramzi Mohamed wordt daar nu onnodig bij betrokken in de reacties. Dat laatste vindt ook 95% van de Nederlanders, Belgen, Duitsers, etc..

Acid Prune
Acid Prune2 aug. 2016 - 13:06

Zeg mensen ; sinds vandaag weet ik dat ik een dochter krijg. (u mag me feliciteren mocht u die behoefte voelen) Een dochter van een vrouw uit het midden oosten . Mag ik mij even niet zo erg verheugen op haar toekomst als vaders mochten toen ik geboren werd? Mag ik me mede door dit soort mensen en veel reacties al hier me zorgen maken over haar toekomst - dat ze met verbaal en fysiek geweld te maken krijgt door jullie soort? Want dit is wat jullie doen ; jullie hebben mijn dochter al voor haar geboorte veroordeeld ! En dat is zeker geen racisme ?!

25 Reacties
timblanks
timblanks2 aug. 2016 - 14:11

Tegen wie heb je het?

X4
X42 aug. 2016 - 14:20

Gefeliciteerd!

BasVV
BasVV2 aug. 2016 - 14:21

Acid: In de eerste plaats. Beiden gefeliciteerd. Of jullie dochtertje straks met racisme te maken krijgt hangt van een aantal factoren af. Hoe voeden jullie haar op. Krijgt ze de Nederlandse taal mee waardoor ze geen achterstand op loopt. Hoewel tweetaligheid voor een kind geen enkel probleem hoeft te zijn. Welke waarden en normen geven jullie haar mee. Waarmee niet gezegd is dat ook hierin verschillen kunnen zijn waar kinderen uitstekend mee om kunnen gaan zolang ze niet te veel afwijken van hun kleine wereldje. En dan is het belangrijk. In welke omgeving wonen jullie. Welke dat ook is. Als jullie je dochtertje niet opvoeden in de cultuur die daar heerst krijg je problemen. Als je dat niet bevalt. Verhuis dan naar een omgeving die wel bevalt. Sterkte met de zwangerschap.

mayhem
mayhem2 aug. 2016 - 14:32

Gefeliciteerd!

Robles
Robles2 aug. 2016 - 14:35

U doet niet anders dan anderen veroordelen in uw reacties hier.

mulligan
mulligan2 aug. 2016 - 14:55

Als u inderdaad vader wordt: van harte gefeliciteerd! Als u het voorbeeld gebruikt om een aantal misselijkmakende reacties een keiharde spiegel voor te houden: van harte gefeliciteerd!

Marri2
Marri22 aug. 2016 - 15:00

Ik kan alleen maar CSN&Y citeren : " teach your children well...."

ikdus2
ikdus22 aug. 2016 - 15:04

@acid prune van harte met de heugelijke nieuws. moge ze gezond en lief de wereld toetreden. en verder komt het allemaal goed met je nageslacht

Juppé🎗
Juppé🎗2 aug. 2016 - 15:19

Hoewel waar we het hier over hebben dieptriest is wil ik je toch feliciteren met je aanstaand Vaderschap. Ik maak me minder zorgen als jij over de toekomst van je dochter. Ze zal ongetwijfeld een flamboyante goed maatschappijcritische opvoeding krijgen. Zo in haar puberteit gaat ee zich tegen haar vader afzetten en ontwikkeld geheel zelfstandig een genuanceerd denkpatroon. Ietsepietsie rechts zelfs. Komt dikvoormekaar kerel Proficiat.

Virtual Reality
Virtual Reality2 aug. 2016 - 15:21

Hartelijk gefeliciteerd! Gezien de vele afkeurende reacties op de hatelijke racistische commentaren is het duidelijk dat de overgrote meerderheid tegen racisme van een minderheid van autochtonen is. Zo is ook de meerderheid tegen het racisme van een minderheid van allochtonen. En in een democratie beslist de meerderheid uiteindelijk over het algemene beleid.

watsgebeurt
watsgebeurt2 aug. 2016 - 15:44

De reacties zijn triest en zeker racistisch. Maar overdrijft u nu niet? Is dit niet eenzijdig aandacht vragen, hetgeen precies past bij deze website? Ik kan helaas genoeg andere situaties benoemen die ik (als blanke) als racistisch heb ervaren, maar dat waren zeker eenlingen en dat is ook nooit zo bedoeld geweest? Gefeliciteerd in ieder geval met de toekomstige kleine. Hopelijk groeit ze op in een veilig Nederland maar daar durf ik helaas niet meer zo mijn hand voor in het vuur te steken.

nondeju
nondeju2 aug. 2016 - 15:46

in ieder geval gefeliciteerd

Andy Capp
Andy Capp2 aug. 2016 - 16:35

De moeder van mijn dochter kwam uit het verre oosten: beeldschoon -net als haar moeder trouwens- en opgevoed zonder god en sinterklaas, want dat zag ik 40 jaar geleden al niet zitten. Het enige probleem is dat mijn kleindochter een Fransoos als vader heeft; ik maak me dus best wel zorgen over haar toekomst. Van harte dus, -en de problemen komen pas echt als ze huwbaar wordt.

RoBru
RoBru2 aug. 2016 - 17:09

Acid, van harte gefeliciteerd! Mijn kinderen zijn 25(V), 23(M) en 21(M), maar ik herinner me het gevoel nog helemaal. We kunnen ons in publieke discussies zoals hier druk maken over de wereld, maar wat we echt kunnen beïnvoeden is alleen maar het kleine wereldje om ons heen. Jou kennende verwacht ik dat je je daar, volledig bewust van je verantwoordelijkheid, op zult storten en een prachtige dochter zult groot brengen die een verrijking is voor elke omgeving waar ze opgroeit of waar ze later wenst te leven.

hugo bergveen
hugo bergveen2 aug. 2016 - 17:38

Van harte! Ik wens jullie toe dat de mode van het schelden over niet al te lange tijd over zal zijn en dat ze net zulke mooie ogen zal hebben als het dochtertje van mijn Afghaanse taalleerling.

kindval
kindval2 aug. 2016 - 17:39

Gefeliciteerd zuurpruim. ...Hier op het forum vind ik je vaak ongenuanceerd , onaardig en opvallend intolerant tov andersdenkenden. Hoop dat je thuis een lieve en zorgzame vader voor haar zult zijn.

Nick Ros
Nick Ros2 aug. 2016 - 18:07

Ik feliciteer altijd mensen na de geboorte, als moeder en kind gezond zijn.

KalmAan
KalmAan2 aug. 2016 - 19:29

Van harte gefeliciteerd. Ik ben niet van jullie, maar van hunnie.

Appi Mohamud
Appi Mohamud2 aug. 2016 - 19:49

Marhaba Acid. Ja je mag je verheugen want ondanks wat andre mensen zeggen en doen ze is en blijft je dochter. Ja dat mag je en dat zal je moeten, jij bent de enige die nu al kan zien met wat ze later te maken gaat krijgen. Leer je les en bereid haar voor zoals mijn ouders me er voor hebben voorbereid (let op, op jouw word meer gelet omdat je donker bent). en ook ja dat is zeker racisme wat mensen doen en spreken zelfs hier op joop.nl

Tom Meijer
Tom Meijer2 aug. 2016 - 19:56

Hee Zuurpruim, fantastisch, mag ik je bij deze dan toch alvast feliciteren?

opdebank
opdebank2 aug. 2016 - 20:31

Gefeliciteerd met je dochter van een vrouw uit het midden-oosten. Niemand zal haar veroordelen om haar kleurtje. We hopen juist allemaal dat ze op haar moeder lijkt.

PromdePom
PromdePom2 aug. 2016 - 20:42

Gefeliciteerd hoor. Dat je een prachtige dochter mag krijgen. Maar als ik jou hier, in met deze bijdrage, maar ook in alle andere bijdragen, zal ze het niet gemakkelijk krijgen met haar vader. Een vader die overal wat achter ziet, die gepreoccupeerd is met allerlei gedrag. Die angsten overbrengt op haar, en haar daarmee haar eigen ontwikkelingsproces ontzegt. Dus ik wens haar veel sterkte toe.

José
José3 aug. 2016 - 7:52

Van harte gefeliciteerd! Mijn gedachten gaan ook uit naar je vrouw, ik kan me voorstellen dat ze haar eigen familie nu extra mist.

Acid Prune
Acid Prune3 aug. 2016 - 7:54

beste mensen bedankt voor de felicitaties :) Nick Ros begrijp ik - nog een van die andere zorgen :( verder een taalachterstand? hahhaaha waar moet ze die oplopen dan , op school? haar moeder spreekt accentlozer abn dan ik overigens kreeg ik van mijn vader en met name mijn opa's een aversie tegen racisme wegens hun ervaringen in de oorlog . als u mijn reacties als ongenuanceerd ervaart dan is dat mooi - genuanceerde geluiden tegen racisme hoor ik te veel tegen lompe schoppers; die verstaan die taal toch niet - grachtengordeliaans denken ze dan en stoppen hun oortjes dicht .

Ittekleur
Ittekleur6 aug. 2016 - 19:29

Acid Prune – 2 augustus 2016 at 15:06 Zeg mensen ; sinds vandaag weet ik dat ik een dochter krijg. (u mag me feliciteren mocht u die behoefte voelen) Een dochter van een vrouw uit het midden oosten . Mag ik mij even niet zo erg verheugen op haar toekomst als vaders mochten toen ik geboren werd? Mag ik me mede door dit soort mensen en veel reacties al hier me zorgen maken over haar toekomst – dat ze met verbaal en fysiek geweld te maken krijgt door jullie soort? Want dit is wat jullie doen ; jullie hebben mijn dochter al voor haar geboorte veroordeeld ! En dat is zeker geen racisme ?! --------------------------- Uw dochter wordt net zo in de gaten gehouden als andere extremisten. Goed toch?

Poezenmens
Poezenmens2 aug. 2016 - 12:28

Er is nog niet zo veel veranderd door de jaren heen. Deugdzame huisvaders transformeerden zich in de concentratiekampen tot barbaarse kampbewaarders in WOII.

5 Reacties
Poezenmens
Poezenmens2 aug. 2016 - 12:36

kampbewakers

Acid Prune
Acid Prune2 aug. 2016 - 12:52

Gehoorzaam zijn is nu eenmaal makkelijker Dat leer je op school

Gammana
Gammana2 aug. 2016 - 12:54

En onschuldige tieners veranderen in massamoordenaars zoals in Brussel/Parijs/Nice etc.

Nick Ros
Nick Ros2 aug. 2016 - 13:17

Dat klopt. Zelfs de Friezen deden mee in Dokkum met Bonifatius. Ook niet vergeten die Hagenezen met de broertjes de Wit.

Tom Meijer
Tom Meijer2 aug. 2016 - 20:00

@Nick. Die Friezen handelden spontaan (maar hebben het helaas bij die ene gelaten). De Hagenezen handelden in opdracht en de opdrachtgever had eigenlijk onthoofd moeten worden.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen22 aug. 2016 - 12:22

In bovenstaande staat de link naar de lezerscommentaren, dit is die naar het artikel zelf: http://www.zeit.de/gesellschaft/zeitgeschehen/2016-08/rechte-gewalt-straftaten-fluechtlingsunterkuenfte-bka

bkkjourney
bkkjourney2 aug. 2016 - 12:02

Waarom de PVV bij sommige commentaren aangehaald wordt, is mij een raadsel daar het BELGISCH Limburg betreft.

4 Reacties
Acid Prune
Acid Prune2 aug. 2016 - 12:59

http://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2016/03/wilders-wil-vlaanderen-bij-nederland-hebben

timblanks
timblanks2 aug. 2016 - 14:12

@Acid Prune, wat is de relevantie van die link? Wilders kan wel veel willen, maar België hoort tot op heden toch echt niet bij Nederland.

mulligan
mulligan2 aug. 2016 - 15:04

Gelukkig hebben de meeste Vlamingen geen enkele zin om bij Wilders te komen.

ikdus2
ikdus22 aug. 2016 - 15:08

@Joop77 een kwaadaardig gezwel zaait nu eenmaal uit

[verwijderd]
[verwijderd]2 aug. 2016 - 12:00

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Achterberghen2
Achterberghen22 aug. 2016 - 15:46

Ja, en ik zal je een geheimpje verklappen. Het zijn niet alleen de blanken die racistisch kunnen zijn.

PromdePom
PromdePom3 aug. 2016 - 8:18

"een door en door verrot racistisch land" Allemachtig, wat een destructief beeld. Ga eens een keer voor de grap kijken in een ziekenhuis in een gemengde wijk. Ik kom regelmatig in het St. Lucas ZH (tegenwoordig OLVG West), en zie dat allochtone mensen met hetzelfde respect, aandacht en liefde worden behandeld als een hoog-blondje uit de Jordaan of dame uit Zuid. Iedereen komt en gaat op z'n beurt, iedereen krijgt de tijd en aandacht die die persoon nodig heeft. Zie bv hoe oude Marokkaanse vrouwtjes op een scootmobiel worden geholpen door de blanke vrouwen van middelbare leeftijd, die daar als vrijwilliger werken. Dan denk ik wel eens, bekend zijnde met de Marokkaanse gezondheidszorg: dit zouden ze in Marokko allemaal niet krijgen. En het is ze van harte gegund! Maar om dit, en vele andere zaken in dit land als "een door en door verrot racistisch" te bestempelen? Idioot!

goedefaq
goedefaq3 aug. 2016 - 20:58

@PromdePom Ik ben het wel een beetje met je eens. Altijd als ik uit een ziekenhuis loop, doe ik dat met een optimistisch gevoel en krijg ik weer een beetje vertrouwen in de mensheid. Ik denk, dat het komt doordat het een verzamelplek is van (meestal) zieke mensen, die verbroederd worden door hun besef, dat gezondheid toch nog het aller allerbelangrijkste is. En natuurlijk door de superlieve zusters, die iedereen helpen zonder aanzien des persoons. De wereld zou één groot ziekenhuis moeten zijn, bedenk ik me nu.

H.Witte
H.Witte2 aug. 2016 - 11:36

Het echte gevaar voor de samenleving komt van binnenuit, niet van buitenaf.

1 Reactie
MarcoG
MarcoG2 aug. 2016 - 14:32

U bedoelt al die "home-grown" terroristen?

RonVa
RonVa2 aug. 2016 - 11:27

[Het is nog niet bekend of er aangifte wordt gedaan door nabestaanden.] Lijkt mij dat die wel wat beters te doen hebben dan zich kwaad maken om een paar domme facebook berichten. Ik mag hopen dat de nabestaanden niet met die walgelijke reacties geconfronteerd. Maar zich ook niet voor het karretje laten spannen van de racisme roepers die om aangifte schreeuwen.

7 Reacties
RonVa
RonVa2 aug. 2016 - 11:28

woordje "worden" vergeten.

dirrtydutch68
dirrtydutch682 aug. 2016 - 12:45

U bagatelliseert de zaak wel heel erg..'Lijkt mij dat die wel wat beters te doen hebben dan zich kwaad maken om een paar domme facebook berichten'... Hun 15-jarig kind is tragisch komen te overlijden en u verteld ze wel even hoe ze zich zouden moeten voelen? Mij lijkt dat ze zich kwaad mogen maken over alles wat hun verdriet bezoedeld en hun rouwproces nog moeilijker te verdragen maakt.. Het ontbreekt u aan empathisch vermogen om zich te verplaatsen in die mensen hun schoenen die 15 jaar hun eigen kind hebben opgevoed en zien opgroeien en dan tragisch te moeten verliezen..maar ze moeten zich niet kwaad maken... U vindt het wel walgelijke reacties...dat dan wel..maar geeft wel even het advies om geen actie te ondernemen hoe walgelijk pijnlijk de reacties ook zijn. .want aangifte doen om racisme dat moet je niet willen..ook al is het pure onverbloemde pijnlijke racisme over het dode lichaam van je kind..laat je niet voor het karretje spannen joh..jullie zijn wel kapot van verdriet maar neem dit ook even erbij.. Ik zie voor u een rol weg gelegd om de intens verdrietige ouders hier in te adviseren hoe hier mee om te gaan..uw aandeel zal het verwerkingsproces bij het tragisch overlijden van hun 15-jarige kind veel dragelijker maken. PS. kan zijn dat je niet met open armen wordt ontvangen..

dirrtydutch68
dirrtydutch683 aug. 2016 - 9:42

Heel apart dat u mij verwijt van een GEBREK aan empathisch vermogen VOOR de mensen die keihard racistisch los gaan op het graf van een 15-jarig Marokkaans kind..omgekeerde wereld maar goed.. Gibby Haynes, als dit de manier is waarop zoals u aangeeft... 'empathie door iedereen op een andere wijze wordt beleefd en geuit'.. dan is er blijkbaar iets mis met mij dat ik deze vorm van empathie niet bezit.. Getuigt het niet van een in mijn ogen normale manier van empathie tonen dat je niet over het graf van een kind danst? Daar hoef je niet voor naar school of af te studeren en als het goed is groei je op met dat soort normen en waarden. Trouwens ik ben mij er volledig van bewust van de verschillen tussen mensen en ja ook dat iedereen gebeurtenissen op een ander manier worden verwerkt.. maar we mogen toch wel verwachten van zoveel mogelijk mensen..niet iedereen anders ben ik een 'dwingeland'.. Dat we bij een tragisch ongeval waar een kind is komen te overlijden we respect horen te tonen en dat we de ouders niet gaan adviseren niet kwaad te zijn en geen aangifte te gaan doen. ..die mensen hebben alle recht om zich te voelen zoals ze zich willen voelen en te handelen zoals ze willen handelen bij het tragisch overlijden van hun 15 jarig kind..daar gaat het mij om in de reactie van RonVa. Ben ik dan een dwingeland als dat teveel gevraagd is..nou ja als ik zo wordt gezien voor het proberen na te leven van normen en waarden in deze afglijdende schaal van racisme. ...het zij zo..

RonVa
RonVa3 aug. 2016 - 16:42

Dirtydutch, Volgens mij begrijp je helemaal niets van mijn bovenstaande reactie. Laat je ten minste niet blijken in je reactie. Weet je wel wat ik bedoel met "voor het karretje spannen"? Ik geef aan dat de nabestaanden zelf moeten doen waar zij behoefte aan hebben om met een groot verlies om te kunnen gaan. Als ze aangifte willen doen moeten ze dat vooral niet nalaten. Ik kan mij echter goed voorstellen dat je helemaal niet zit te wachten überhaupt tijd te moeten steken in dit soort figuren op facebook. Het zou voor mij wel het laatste zijn waar ik aan wil denken in zo'n periode. In die zin hoop ik dat de nabestaanden niet geconfronteerd worden met dit soort berichten, of met een oproep vooral aangifte te doen zoals die meteen op facebook verscheen. Het is aan de nabestaanden en verder gaat het niemand wat aan. Ik bedoel dus precies wat je mij belerend probeert voor te leggen. Valt me trouwens op dat je naast mijn reactie ook de reactie van Gibby niet lijkt te begrijpen. In plaats van meteen te gaan beschuldigen in zo'n geval en gaan proberen iemand weg te zetten zou je de tekst ook eens rustig overnieuw kunnen lezen. Of wanneer die niet duidelijk is even vragen wat er bedoelt wordt.

dirrtydutch68
dirrtydutch684 aug. 2016 - 11:21

U zegt:Volgens mij begrijp je helemaal niets van mijn bovenstaande reactie, dat klopt ik begreep ook niet dat u zo kort door de bocht kon gaan over tragische zaak als dit.. Ik vindt het jammer dat u vindt dat ik onkundig ben uw duidelijke en korte reactie(5 zinnen) te begrijpen..in uw reactie zie ik gelukkig wel terug dat mijn boodschap wel bij u is overgekomen... U zegt; Het is aan de nabestaanden en verder gaat het niemand wat aan. Precies mijn woorden van een iets andere strekking en ook de essentie waar het om gaat. U beweert gezegd te hebben: Ik geef aan dat de nabestaanden zelf moeten doen waar zij behoefte aan hebben om met een groot verlies om te kunnen gaan. Als ze aangifte willen doen moeten ze dat vooral niet nalaten. Ik zie met de beste wil in de wereld die woorden niet terug in die 5 zinnen..ik ga nu aan mezelf twijfelen..shit U geeft aan; zich vooral niet voor het karretje te laten spannen van racisme roepers.. Feitelijk gezien roept u nu ook op om niet achter andere 'roepers' te gaan staan..wat maakt dat u dan? Maar u zal wel aan de 'goede' kant staan.. U bent niet duidelijk geweest in uw 1e reactie u bent nu heel erg duidelijk in uw 2e reactie mijn complimenten. Als dat wat u nu zegt in uw 1e reactie had gestaan hadden wij deze conversatie nooit gehad.. Zo zie je maar weer dat het misschien wel handig is om bepaalde zinnen te onderbouwen en wees vooral niet gepikeerd als u niet begrepen wordt en lees eens goed terug wat u zelf heeft gepost..no hard feelings..

RonVa
RonVa4 aug. 2016 - 22:08

U geeft nu zelf aan mijn reactie niet te hebben begrepen. Dat kan aangezien die inderdaad niet heel uitgebreid is. Toch wordt er wel een (onjuiste blijkt daarna) conclusie aan gehangen welke gebruikt wordt in een nogal belerende reactie. Ik zal je het advies uit mijn bovenstaande reactie nogmaals geven; "wanneer je iets niet begrijpt, vraag het dan na. Graag nog voor je in de aanval gaat. Dan hadden we inderdaad deze conversatie niet hoeven hebben.

dirrtydutch68
dirrtydutch685 aug. 2016 - 16:19

U geeft zelf aan;dat de uw reactie inderdaad niet heel uitgebreid is. En dan moet ik vragen gaan stellen..volgens mij staat het iedereen vrij om iedereen van repliek te dienen..staat nergens op Joop dat je eerst vragen moet gaan stellen, maar goed. Ik heb heel goed begrepen wat u had neergezet.. het was sarcastisch bedoeld..dat ik het niet begreep...maar dat heeft u niet begrepen. En wat de belerende toon betreft.. Ik gebruik wat sarcasme zodat mensen een beetje gaan nadenken met alle botte reacties die ze plaatsen... mocht u dat zijn opgevallen in mijn reacties. Maar goed ik zie dit als uitbehandeld/uitgepraat valt weinig nog over te zeggen anders dat ik wel blij ben te zien dat u in uw 2e reactie de essentie die centraal hoort te staan ook heeft ondersteund en daar ging het mij om. nog succes verder..

msj_meijerink
msj_meijerink2 aug. 2016 - 11:21

De gemiddelde Vlaming gaat ook jaarlijks in volle overtuiging op bedevaart naar Diksmuide, om daar de gevallenen te eren. Da's een vreselijk eng nationalistisch tot fascistisch gedoe.

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer2 aug. 2016 - 13:32

Tja naar de IJzertoren, die wordt daarvoor misbruikt. Ik ben trouwens in de toren geweest. Zeer indrukwekkend.

D'Holbach
D'Holbach2 aug. 2016 - 14:12

En dat doet de gemiddelde Vlaming? Ik geloof er geen moet van maar u heeft vast wel een bron, liefst een beetje betrouwbaar.

Gammana
Gammana2 aug. 2016 - 11:19

Wat een haat, waar komt dat toch vandaan...

1 Reactie
Acid Prune
Acid Prune2 aug. 2016 - 12:01

van mensen als Wilders of Flip de winter maar bovenal door wegkijkende politici en een pers die geld wil verdienen aan haat

Acid Prune
Acid Prune2 aug. 2016 - 11:06

Ja als Rutte de PVV een hele normale partij noemt en de pers geen genoeg van zijn apostelen krijgt dan kweek je dus afschuwelijke mensen dank jullie wel pers en politiek voor het verzieken van mijn land

11 Reacties
Gammana
Gammana2 aug. 2016 - 11:33

Dit is Belgie en je klinkt nu net als de gemiddelde PVVer, zie je dan niet dat de PVV en jij 2 kanten zijn van 1 medaille?

PocoPoco
PocoPoco2 aug. 2016 - 11:41

Je bedoelt denk ik Vlaams Belang in deze.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen22 aug. 2016 - 11:59

@ Acid Prune (13:06u) - je hebt gelijk, volkomen gelijk. De reactie van Gammana (13:33u) is voor mij onbegrijpelijk, hij ontwijkt sluw het onderwerp zelf en verwijt je als een PVV'er te spreken - wat klinkklare nonsens is. Het is waar: als Rutte de PVV een heel normale partij noemt, dan is er iets verschrikkelijk mis, en dan is Rutte (chef van een eertijds respectabele partij) misschien nog veel méér laakbaar dan de gemiddelde PVV'er. Hij maakt het afschuwelijke en ondenkbare salonfähig, juist door zijn houding ten aanzien van de fascisten. Daarmee is Rutte c.s. bijzonder veel te verwijten, in kwesties van extreem-rechtse slechtheid en het geweld dat daaruit voortvloeien kan. Dat dit verhaal uit België komt, en dat jij, Acid Prune, Nederland bespreekt, is van geen enkel belang: er zijn volmaakte paralellen te trekken tussen België, Duitsland, en Nederland, misschien ook Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Dat Acid Prune en de PVV twee kanten van één medaille zijn, dat is zo bespottelijk verkeerd opgemerkt, dat ik er verder geen woorden aan zal besteden.

Acid Prune
Acid Prune2 aug. 2016 - 12:00

België lijdt al langer onder haatracisten dan wij maakt ook geen donder uit de ellende is hier even erg .

Nico de Mus
Nico de Mus2 aug. 2016 - 12:46

België en de pvv ,jaja

Russia Today
Russia Today2 aug. 2016 - 13:00

@frank Lenssen Tja, Rutte noemt Erdogan ook een heel normale president. Hoe normaal moeten wij Rutte dan nog vinden?

Acid Prune
Acid Prune2 aug. 2016 - 13:02

[Dat Acid Prune en de PVV twee kanten van één medaille zijn] vroeger had je wel voorwerpen waar een zijde bijvoorbeeld dag en de andere nacht voorstelde of god en de duivel . Welnu in deze context ben ik zeer zeker de tegenovergestelde kant van Wilders - hij is niet de B kant van mijn single, ik ben de tik op zijn plaat :)

Nick Ros
Nick Ros2 aug. 2016 - 13:05

Frank, binnen de norm democratie is tot nu toe de PVV een normale partij, of wij dat leuk vinden of niet. Tot nu is de PVV niet verboden door een Rechter. Wilders is ook nog niet veroordeeld door een Rechter.

timblanks
timblanks2 aug. 2016 - 14:10

@Frank Lenssen, dus vanaf nu mogen we Rutte en de PVV de schuld geven als waar ook ter wereld iets racistisch gebeurt. Dat het toevallig in een ander land gebeurt, doet er namelijk niet meer toe.

Acid Prune
Acid Prune2 aug. 2016 - 14:15

Binnen de norm van de democratie is het een hele foute partij - binnen de wet is een ander verhaal maar de wet veranderd kennelijk ook zomaar met de tijd gezien janmaat om minder veroordeeld is . Je mag wettelijk van alles fout doen dat maakt het nog niet moreel noch goed ! Ondertussen gaat de haat maar door tot jullie het straks dan weer eens nicht gewusst hebben .

Frank Lenssen2
Frank Lenssen22 aug. 2016 - 14:24

@ Nick Ros (15:05u) - formeel heb je gelijk, daar kan ik niet omheen. Verder ben ik ook niet zo voor het verbieden van partijen, ofschoon volgens mij zulk een verlangen er in Duitsland wel degelijk bestaat, namelijk jegens de NPD (een proto-AfD, als het ware). Het Bundesverfassungsgericht heeft zich ermee bezig gehouden. Dat zegt wel het een en ander. Maar tegelijkertijd vind ik dit: de wet en de democratische realiteit behoeven lang niet altijd ook een morele rechtvaardigheid in zich te herbergen. De PVV, en Wilders zijn niet veroordeeld; Rutte kende de PVV het predikaat 'normale partij' toe. Ik vind dat laatste een griezelige verschuiving in het normatieve aspect bij de Nederlandse bestuurders. Rutte zegt zoiets louter om redenen van opportunisme, niet omdat hij een kritische afweging in zijn geweten gemaakt heeft. Hij gebruikt wie hij wanneer dan ook het best gebruiken kan, geheel in de geest van zijn leermeester Bolkestein. Ik herinner me ook nog maar al te goed dat hij ooit, toen hij steun van de SGP nodig had, zichzelf met een uitgestreken gezicht 'een gelovig mens' noemde. Wel, daar is me in zijn praktische politiek verder nooit ook maar het geringste van gebleken. Ik ben er zeker van dat de PVV, goedgekeurd door Mark Rutte, voor Nederlanders die evenveel viezigheid op het net spuien als de Belgen in dit geval hier, een legitimerende rol spelen: 'wat ik ga schrijven wordt lekker hard tegen die vieze buitenlanders, maar de hoge heren in Den Haag zijn er écht niet tegen, hoor!'.