Joop

Wachten op een vergunning terwijl elke minuut telt

  •    •  
15-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image

Hulpverleners moesten een dag wachten op een vergunning om naar Haïti te gaan. Hadden we daar niet lak aan moeten hebben?

Nederland heeft veel regels, vergunningen, procedures, inspraakprocedures, procedures voor het instemmen met procedures, coördinatieorganen, coördinatie van coördinatieorganen en supercoördinatoren. Dat komt omdat we bij uitstek een democratisch land zijn: we houden rekening met ieders belangen en proberen dat te doen door procedures die neutraal zijn naar ieders belangen. Zo kunnen we allemaal het gevoel hebben dat onze stem gehoord wordt. Dat veel mensen dat gevoel alsnog niet hebben en bijkans ook nog eens enorm mopperen op de veelvoud van procedures doet politicologen en bestuurskundigen geregeld achter de oren krabben. Maar de juristen kunnen nog steeds tevreden zijn: met de procedures is het in orde en over de uitkomsten gaan ze niet.
Hoe pijnlijk fout dat kan gaan, leren de lotgevallen van de militairen die woensdagavond wilden opstijgen richting Haiti om overlevenden van de aardbeving te zoeken. Dat zouden ze woensdagavond doen, maar ze moesten nog wachten op een vergunning. Daardoor konden ze pas donderdagochtend opstijgen. Dat is uitermate wrang als je weet dat elke minuut telt bij het vinden van overlevenden bij een aardbeving. Terecht merkte de majoor in de Volkskrant op dat “je je soms moet afvragen of je wel het braafste jongetje van de klas moet zijn, in plaats van achteraf de vergunningen te vragen”.
Had die majoor niet gewoon zonder vergunning moeten opstijgen en even lak moeten hebben aan de vergunningsplicht? Dat zou je kunnen zeggen en hem verwijten dat het team niet moedig genoeg was geweest om even de regels te overtreden. Maar laten we dat nou eens niet doen. En ons afvragen hoe het komt dat iemand met zo’n taak, het redden van mensenlevens, zo is gevormd dat hij alsnog gaat zitten wachten op een vergunning.
Dan kom je bij onszelf. Politiek en burgers. Wij maken die regels omdat we rekening willen houden met geluidsoverlast, veiligheid en milieu. Heel democratisch besloten dat we rekening gaan houden met elkaar. En daarom die procedure die voor iedereen, ongeacht wat hij of zij moet doen, gelden. Maar het zijn niet alleen de procedures die blijkbaar als een natuurwet zijn gaan fungeren. Het gaat ook om het georganiseerde wantrouwen richting de professionals. Elke fout wordt hen dermate aangerekend dat ze geen stap meer durven verzetten buiten het protocol. Ook al vinden we, met de kennis van nu, dat ie gewoon had moeten opstijgen.
We moeten ophouden met dat georganiseerde wantrouwen. Vertrouw die professionals nou eens echt. Ze weten zelf ook wel dat als ze echt over de schreef gaan of het vertrouwen misbruiken dat ze daar op worden aangesproken. Met regels en procedures an sich is niets mis. Die leggen neer wat we normaal vinden en hoe we rekening met elkaar houden. Het gaat er uiteindelijk om hoe wij vervolgens als mensen, met ons gezond verstand er mee omgaan. Laten we alsjeblieft dat gezonde verstand weer vertrouwen. Dat redt soms levens.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

hannogroen
hannogroen15 jan. 2010 - 14:51

Mei Li, als al die 'professionals' te vertrouwen zouden zijn hadden we geen commissie Davids nodig gehad, hadden we geen kredietcrisis gehad, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wel grappig dat jij politici/beleidsmakers 'professionals' noemt, waar de toch redelijk door de wol geverfde Job Cohen zichzelf een tijdje terug nog betitelde als 'amateur'... Zijn het misschien niet de vele amateurs die het voor de professionals verpesten en het wantrouwen voeden?

fjacobse
fjacobse15 jan. 2010 - 14:51

>> Vertrouw die professionals nou eens echt. Is u bekend dat bankiers ook professionals zijn op hun vakgebied? >> Met regels en procedures an sich is niets mis. Die leggen neer wat we normaal vinden en hoe we rekening met elkaar houden. Het gaat er uiteindelijk om hoe wij vervolgens als mensen, met ons gezond verstand er mee omgaan. Laten we alsjeblieft dat gezonde verstand weer vertrouwen. Dat redt soms levens. Om een beetje aan te sluiten bij de actualiteit van deze dag, bedoelt u hier mee te zeggen dat de weet ik niet hoeveel rechters destijds hun gezond verstand hadden moeten (al was het er maar 1 geweest) en "het Beest" niet op eeuwige vakantie hadden sturen, het lef hadden moeten hebben "de bijl aan de wortel van de internationale rechtsorde" hadden moeten durven zetten, en gewoon hadden moeten doen wat iedereen zou doen die de eerste twee klassen van de lagere school heeft afgemaakt, "het Beest" midden in zijn bek uitlachen en hem linea recta hadden moeten terugsturen naar zijn cel. En zo ja, denkt u werkelijk dat u in staat bent uw Groen Links-collega Bohler dit tussen haar oren te krijgen. Realiseert u zich dat deze Groen Links-collega van u "woest" zal zijn als u de belangen van ruim honderd slachtoffers (details slaan we even over, zo vlak na het eten) zwaarder wil laten wegen dan het recht van het Beest om te vluchten zodat hij zijn straf ontloopt, omdat slechts voor 99,9999999999% vaststaat dat "het Beest" een grotere misdadiger is dan de hele Holleeder-groep bij elkaar. Zo ja, dan steun ik u voorstel. Zo nee, dan vind ik het in ieder geval een sympathiek idee.

ThinWhiteDuke
ThinWhiteDuke15 jan. 2010 - 14:51

Hé zelfs een discussie over hoe gaan we om met de protocollen ten aanzien van hoe helpen wij dit geteisterde Caribische eiland direct. Op dit moment in Haïti zelf: URL is NIET geschikt voor tere zieltjes. http://i.milliyet.com.tr/SonDakikaHaberGaleriler/2010/01/16/--487149.Jpeg

kikilotta2
kikilotta215 jan. 2010 - 14:51

vergunningen zijn er om je vooraf in te dekken voor wat achteraf mis kan gaan... in deze samenleving van elkaar de schuld geven en de daarachterliggende claimcultuur is een vergunning helaas noodzakelijk zodat die moedige vrouwen en mannen die daadwerkelijk naar zo'n rampgebied toegaan achteraf kunnen zeggen: we hebben in ieder geval alle procedures op de juiste wijze gevolgd!

MaxKommer
MaxKommer15 jan. 2010 - 14:51

Interessant. Ik heb de berichten toch iets anders gelezen, namelijk dat gewacht werd op toestemming om met een militair vliegtuig het luchtruim van andere landen binnen te vliegen. Een kwestie van internationaal recht, dus - en niet van nationale regelzucht. Een subtiel onderscheid met het soort vergunningen waar de discussie hier over lijkt te gaan, misschien, maar niet onbelangrijk. De integriteit van het luchtruim is immers iets waar we als Nederland over het algemeen ook nogal aan hechten: er staan niet voor niets continu F16's paraat.

paulvr2
paulvr215 jan. 2010 - 14:51

"Vertrouw die professionals nou eens" vind ik een nogal discriminerende opmerking. Ik zou willen zeggen "Vertrouw je medemens nou eens". Onze maatschappij is zo verziekt met mensen die elkaar aan de lopende band menen te moeten controleren, je word er totaal beroerd van. En het weerhoudt de besten onder ons om nog een vinger uit te steken. Want burgerlijke ongehoorzaamheid, nog een deugd in de ogen van velen in de jaren '70 wordt in steeds toenemender mate gecriminaliseerd. Niet in de laatste plaats ook door Uw partij! Alles moet geregeld, steeds meer verboden, strenger aangepakt of gecontroleerd en natuurlijk veel langer gestraft. Toegegeven, niet zo erg als in de vreselijke jaren van de CDA-VVD kabinetten maar toch.... die houding is wat Nederland echt onleefbaar maakt!

Frederikus2
Frederikus215 jan. 2010 - 14:51

Nederland zou gewoon niet meer voor de eerste hulp moeten gaan. Dat kunnen andere landen gewoon veel beter. Zoals Belgie. Wat Nederland dan zou moeten doen is gaan voor de tweede fase hulp. Sturen van veldhospitalen en zwaar materieel om puin te ruimen bijvoorbeeld. Dan hebben wij iets meer tijd voor het "papierwerk".

dlagewaa
dlagewaa15 jan. 2010 - 14:51

Wel, mevrouw Vos, wat belet u (q.q. uw partij) om de eerste te zijn?????

1 Reactie
Mei Li
Mei Li15 jan. 2010 - 14:51

Dat is inderdaad een belangrijk onderdeel van wat ik probeer te doen in de kamer. niet alleen onnodige regels schrappen, maar ook dat gezonde verstand aanspreken. Dat laatste valt overigens niet met een wet te regelen (-:

rgeurtsen
rgeurtsen15 jan. 2010 - 14:51

Tja, en dan lees ik dat verhaaltje van mevrouw Mei Li Vos de eerste keer. Een halve dag later de tweede keer - en dan ben ik overtuigd dat ze het meent, en toch twijfel ik of ze niet gewoon toevallig tegen dit punt aangelopen is en wist, dit genereert lekkere publiciteit. Het is mode om tegen bureaucratie te zijn, nu met de ramp is snelheid het belangrijkste, leed creëert aandacht en wie goed doet stijgt in achting. Alle haast bij de hulp voor de ramplslachtoffers van nederlandse teams, beste mevrouw Vos, is zo onzinnig. U lijkt en soort geloof te hebben dat u toestaat elke impuls om te zetten in onberedeneerd en ongeremd gedrag, met als enig toetscriterium uw eigen denkraam met goed en fout en nuttig en onnuttig. De lokale hulp eerst, de regionale hulp komt dan, daarna stroomt de hulp van ver weg binnen. En het enige toetsingscriterium of de hulp nuttig zal zijn, is te leveren door de hulpcoördinatie ter plaatse. Slim managen en coördineren, weglaten wat niet nodig is, prioriteit geven wat belangrijk is - ach ja, daar hebben bestaat de functie management voor en hebben we met elkaar regels voor afstemming en samenwerken bedacht en dat noemt u met en negatief woord 'bureaucratie'. Mevrouw Mei Li ik heb heel veel vertrouwen in de zelfredzaamheid van burgers. Die helpen elkaar en zichzelf in noodsituaties. Het is een gegeven dat 80-90% van de burgers zichzelf en elkaar redt zonder hulp of interventie van de overheid. Ik heb weinig vertrouwen in de behulpzaamheid van individuele en groepjes burgers buiten hun eigen sociale kring of geografische eenheid en vooral als dat is op eigen initiatief. Ik geloof wel in nabuurschap.

1 Reactie
fjacobse
fjacobse15 jan. 2010 - 14:51

Beste "Boer Sietse" >> en toch twijfel ik of ze niet gewoon toevallig tegen dit punt aangelopen is en wist, dit genereert lekkere publiciteit. Die twijfel heb ik absoluut niet. Zij is het niet het type die wil scoren over de rug van de ellende van de mensen in Haiti. Ik vind het nogal dubieus dat u op subtiele wijze haar integriteit in twijfel trekt.