Joop

Waarschuwing voor nieuwe variant met ‘gruwelijke’ mutaties

  •    •  
25-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
308 keer bekeken
  •  
BOTSWANA-KWENENG DISTRICT-VACCINATION ROLLOUT

© (210722) -- KWENENG DISTRICT (BOTSWANA), July 22, 2021 (Xinhua) -- A nurse collects sample from a woman for the COVID-19 test at a vaccinating and testing center in Kweneng District, Botswana

Er is een nieuwe variant van het coronavirus opgedoken met een ongelooflijk hoog aantal mutaties, waarschuwen wetenschappers. De vrees bestaat dat de nieuwe versie, B.1.1529 genoemd, tot meer besmettingen kan leiden, schrijft The Independent.
De nieuwe variant heeft 32 mutaties in het spike-eiwit. Slecht nieuws: de meeste vaccins trainen het immuunsysteem juist om het spike-eiwit van het coronavirus te herkennen en aan te vallen. De mutaties zorgen er ook voor dat het virus makkelijker mensen kan besmetten die covid-19 al hebben doorgemaakt.
B.1.1529 is tot nu toe waargenomen in Botswana (3 vastgestelde gevallen), Zuid-Afrika (6) en Hong Kong (1). De infectie in Hong Kong was van een persoon die naar Zuid-Afrika was geweest.
Viroloog Tom Peacock (bij Imperial College in Londen) spreekt van “gruwelijke” mutaties. Hij dringt er op aan om de nieuwe versie goed in de gaten te houden: B.1.1529 zou wel eens besmettelijker kunnen zijn dan alle eerdere varianten.
Hoogleraar Francois Balloux vermoedt dat de mutaties in een klap zijn ontstaan. Dat is dan vermoedelijk gebeurd bij een coronapatiënt met een verzwakt immuunsysteem. Bij dergelijke patiënten kan het virus blijven voortwoekeren, en nieuwe mutaties creëren die het immuunsysteem makkelijker omzeilen.
Er bestaat de vrees dat er op die manier een nieuwe supervariant van het virus ontstaat. Het risico van zo’n gevaarlijke supermutatie neemt toe naarmate het virus veel rondgaat, zoals nu bijvoorbeeld het geval is in veel Europese landen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

Molly Veenstra
Molly Veenstra25 nov. 2021 - 23:24

Deze nieuwe variant komt natuurlijk niet uit Zuid-Afrika of Botswana. Het is er alleen maar ontdekt omdat deze regio een relatief hoog ontwikkelde medische gezondheidszorg heeft ten opzichte van de rest van Afrika. Wat wij nu gepresenteerd krijgen is waarvoor al lang geleden was gewaarschuwd. Een mutatie uit een werelddeel waar het virus ongeremd kon rondgaan zonder dat wij daarvoor enige aandacht hadden. Een continent dat wij uit politieke overwegingen, krenterigheid en winstbejag geen vaccins wilden geven. Uiteindelijk gaan we veel, veel duurder uit zijn. Het westen heeft Afrika eeuwenlang uitgemolken en ondergepist. We weten niet beter dan dat het zo hoort. We kunnen gewoon niet anders meer. Nu komt de wraak van Afrika. En dat hebben wij zelf zo georganiseerd.

1 Reactie
frankie48
frankie4826 nov. 2021 - 8:37

Beste Molly, Ja, en wederom heeft de Wereldgezondheidsorganisatie hier voor gewaarschuwd, en het rijke Westen gesmeekt na alle gedane beloftes om te zorgen dat er ook inderdaad genoeg vaccins voor de rest van de wereld zouden zijn, en ook die kant op zouden gaan. En onze politieke vrienden in Den Haag bleef ons listig, en zo onbetrouwbaar als altijd, maar zo verneukeratief als ze gewend zijn, maar wijzen op de gevaren van ongevaccineerde die in ons land in de rondte liepen.

agnar123
agnar12325 nov. 2021 - 15:03

Tijd voor een totale lockdown van het inter continentaal vliegverkeer. Werelddelen gewoon isoleren van elkaar, tot het virus echt onder controle is. Is ook nog eens goed voor het milieu.

2 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra25 nov. 2021 - 23:28

@agnar - 'Tijd voor een totale lockdown van het inter continentaal vliegverkeer. ' Ja, maar dat zou een heel goed idee zijn! Dat gaan we dus uiteraard niet doen. Schiphol is de baas in Nederland en de KLM de heilige koe.

JanB2
JanB226 nov. 2021 - 5:56

Tijd voor een totale lockdown van het inter continentaal vliegverkeer. Precies.

Me, myself and I2
Me, myself and I225 nov. 2021 - 14:45

OMG Gruwelijke mutaties. Dit wordt the walking dead. We zijn beland in een slechte Netflix serie. We gaan er allemaal aan. Met als bijkomend voordeel dat we ons dan geen zorgen meer hoeven te maken over het klimaat.

frankie48
frankie4825 nov. 2021 - 10:40

Morgen bij de persconferentie kunnen wij de volgende boodschap van het demissionair kabinet gaan verwachten? Gevaccineerde als u klachten heeft, ga dan niet met ziekteklachten te lang doorlopen omdat u denkt, 'ik ben toch gevaccineerd', want u en niet de ongevaccineerde zijn het grootste gevaar voor onze volksgezondheid geworden door de vaccinatie die u heeft gekregen, en wat uw gelukkig nu nog wel beschermd voor het heel ernstig ziek worden bij een besmetting, maar dat kan morgen als u zich niet goed aan de maatregelen houdt zoals wij nu in Botswana, Zuid-Afrika en Hong Kong kunnen waarnemen, misschien desastreus gaan uitpakken voor ons allemaal.

Bouwman2
Bouwman225 nov. 2021 - 10:06

Virus past zich voortdurend aan. Wwetenschap doet dat ook.Z was al attent gemaakt d door SARS en ook door HIV. Het vaccin dat pas over een jaar of tien werd vewacht was er binnen tien maanden. Dat laat zien dat de wetenjschap bergen kan verzetten. Richt je dus op de wetenschap, dat is beter dan onder andere op FACEBOOK.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl25 nov. 2021 - 10:01

Ach, de angstpsychose dreigt weer eens aan kracht te gaan verliezen, zodat verse en ongezonde voeding broodnodig is. Neemt allen dit nieuws klakkeloos tot u en voedt vooral uw onrust en redeloze angst.

10 Reacties
Vim Schuurmans
Vim Schuurmans25 nov. 2021 - 10:56

Log in om u af te reageren,had er beter kunnen staan. Wat dacht u van de onverschilligheid? Of het denken dat het allemaal vanzelf goedkomt? Dat het wel meevalt,of het helemaal ontkennen. Want het is wetenschap,dus de mening of geloof doen er in dit geval niet toe.

watcher3
watcher325 nov. 2021 - 11:19

U bent bekent met de situatie in de ziekenhuizen?

Gerygrr
Gerygrr25 nov. 2021 - 11:23

Hoeveel doden en zieken zijn er voor u nodig om zelf onder de indruk te raken?

Peter Sierhuis
Peter Sierhuis25 nov. 2021 - 12:24

Er bestaat een verschil tussen ergens voor zorgen en je zorgen maken. Het eerste heeft positieve gevolgen voor de gezondheid, het tweede juist niet. Het is bekend dat angst en stress het natuurlijke afweersysteem verzwakt. Je niet bezorgd en angstig maken wil allerminst zeggen dat je zorgeloos en onvoorzichtig wordt in de zijn van alle voorzicht in de wind slaat en roekeloos worden. Maar wel dat je een zeker vertrouwen hebt. De nieuwe denkwijze is dat je zal zien wat je gelooft, dat waar je volldig tot in het onderbewuste van overtuigd bent zich zal manifesteren. We zien dat met placebo's en hypnose. Zo zijn er b.v. in de VS tandartsen die hun patienten onder hypnose wortelkanaal behandelingen geven, zonder enige andere verdoving. En een arts schijft een tabletten kuur voor, met de waarschuwing de dosis niet te oversteigen want het middel is krachtig. En de patient geneest. Het was echter een placebo.

Peter Sierhuis
Peter Sierhuis25 nov. 2021 - 12:26

"in de zin van alle voorzicht in de wind slaan"

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl25 nov. 2021 - 13:41

Peter Sierhuis: "Er bestaat een verschil tussen ergens voor zorgen en je zorgen maken." U heeft het begrepen, dank u. Sommige zaken zijn niet de moeite van het zorgen maken waard, niet omdat ze niet zorgelijk zouden zijn, maar omdat we er simpelweg niet over gaan. Leven en dood is er zo een...

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl25 nov. 2021 - 13:45

watcher: "U bent bekent met de situatie in de ziekenhuizen?" Ja. U kent vast ook het mechanisme van natuurlijke selectie? Oeroud, onvermijdelijk en bijzonder doeltreffend. U kent ongetwijfeld ook blinde doodsangst? Ik verzeker u, niet iedereen is ermee behept. Er zijn ergere dingen dan doodgaan.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl25 nov. 2021 - 13:48

Grijsje63 tracht op het gevoel te spelen: "Hoeveel doden en zieken zijn er voor u nodig om zelf onder de indruk te raken?" U moet weten dat ik ruim anderhalf jaar reeds diep onder de indruk ben van deze crisis en van de wijze waarop wij de boodschapper (Covid-19) trachten af te schieten zonder de boodschap tot ons te willen nemen. Doden en zieken zijn slechts een gevolg van onze ongebreidelde uitputtingsslag en de illusie die te kunnen winnen van het systeem dat "planeet" heet.

Molly Veenstra
Molly Veenstra25 nov. 2021 - 14:46

@Ötkan - 'Neemt allen dit nieuws klakkeloos tot u en voedt vooral uw onrust en redeloze angst.' Om de passagiers het idee te geven dat er niets aan de hand was, bleef het orkest tot het einde toe doorspelen op de immer sneller zinkende Titanic.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl26 nov. 2021 - 18:16

Molly Veenstra: "Om de passagiers het idee te geven dat er niets aan de hand was, bleef het orkest tot het einde toe doorspelen op de immer sneller zinkende Titanic." Molly, er is geen Titanic.

spelregeltoerist
spelregeltoerist25 nov. 2021 - 8:36

De natuur vindt dat er gewoon teveel mensen op deze aardkloot rondlopen en dan is dit het resultaat. Staat allemaal in de Bijbel…

4 Reacties
Bouwman2
Bouwman225 nov. 2021 - 10:16

Dat staat hel;emaal niety in de bijbel.Er staat: laat de kinderkens komen en belemmer hen niet. Je moet interpretatie van bijbelteksten niet zelf ter hand nemen. Want met dietekst kan je alle kanten uit. En de juiste apologie is zelden gevonden. Als onberoepen dominee weet ik dat haast zeker. Je bent als twijfelaar geboren en gaat twijfelend ook weer terug.

Gerygrr
Gerygrr25 nov. 2021 - 11:19

De bijbel vertelt de mensen in het verre verleden om niet in grote steden boven op elkaar te gaan wonen! Daar wordt je ziek…..

watcher3
watcher325 nov. 2021 - 11:20

De natuur kan niet denken en dus ook niets vinden en de bijbel is niet echt een betrouwbare bron.

Peter Sierhuis
Peter Sierhuis25 nov. 2021 - 12:30

@Bouwman "Eerst geloven dan zien" https://www.derekprince.nl/overdenkingen/eerst-geloven-dan-zien-1/

west012
west01225 nov. 2021 - 8:11

Het vaccineren in handen van de GGD is een bureaucratisch gebeuren en duurt veel te lang. Het kost maanden voordat 60-plus een boostervaccinatie krijgen. In de praktijk is het aantal complicaties te vergelijken met de jaarlijkse griepvaccinatie die meestal op een dag in de huisartsenpraktijk aan 60-plussers wordt gezet. Gewoon in de rij zoals bij de griepvaccinatie. Mensen die in het verleden ongewenste complicaties hadden kunnen dit aangeven en apart genomen worden. Natuurlijk moet dit ook voorbereid worden. Als deze voorbereiding wordt teruggebracht tot een 'druk op een knop' dan kan ook het toedienen van een booster in veel korter tijdbestek gerealiseerd worden. Om voorbereid te zijn op snelle vaccinatie bij een virulentere variant moet de organisatie beter voorbereid worden waar snelheid voorop moet staan.

19682
1968225 nov. 2021 - 8:01

Na de opeenvolgende varianten,sorry maar ben de meeste namen alweer vergeten ,dan nu "tromgeroffel" .De SUPERVARIANT,hup daar gaan we weer allemaal bibberend onder het bed.

4 Reacties
Leman
Leman25 nov. 2021 - 8:55

"Hij dringt er op aan om de nieuwe versie goed in de gaten te houden: B.1.1529 zou wel eens besmettelijker kunnen zijn dan alle eerdere varianten." Het lezen van dit artikel kan al fatale gevolgen hebben.

Uw Psychiator
Uw Psychiator25 nov. 2021 - 9:21

@ 1968 (09:01u) - ha, ik snap de portée van je grap goed hoor. We zijn het er ongetwijfeld over eens dat het om heel slecht nieuws en mogelijk nieuwe grote, maar nog niet acute (i.e. op dit moment), gevaren gaat. Jouw humor deed me het volgende denken: de zeer gevaarlijke 'super-invader-from-hell' heet B.1.1529. Oef, alweer een code om te leren voor discussies... houdt het dan nooit op? Laat de h.h. wetenschappers die kwelbeestjes, die 'aliens' in al die varianten, toch namen geven die de mensen makkelijk onthouden kunnen. In dit geval stel ik voor: B-52, dat valt makkelijk in je geheugen op te slaan. Zomaar wat andere ideeën: 'Enola Gay' en 'Kalashnikov'. Als het maar beklijft, zeg ik. Was ik een heuse sarcast, dan zouden 'Sywert' of 'Taghi' ook nog kunnen, maar daar snappen buitenlandse medemensen natuurlijk geen biet van. Meer suggesties?

Vim Schuurmans
Vim Schuurmans25 nov. 2021 - 11:44

Precies daar is waar we allemaal gaan eindigen.Bibberend onder ons eigen bed,en terwijl je dood ligt te gaan gaan ze je huis vast plunderen op zoek naar van alles.Want niemand moest ons wat vertellen,we sloegen de boel kort en klein.De dierentuinen en kinderboerderijen zijn leeggevreten ,er is veel rook en stank.Uitgebrande trams in de straat. Overal komen kachelpijpen naar buiten.Alle bomen worden omgehakt.Hulp komt uit onverwachte hoek.Palestina stuurt een medisch team.Koerdistan stuurt brandweer en beveiliging.Eigenlijk alle onderdrukte volkeren sturen hulp en de kapitalistische regeringen laten het afweten.Gebrek aan lange termijnvisie en moraal bleek de ondergang.We hadden geld maar er was niets meer te koop.De laatste schepen met miljonairs zijn richting Nieuw-Zeeland vertrokken...

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 nov. 2021 - 10:40

Ik wilde het hier niet eens vermelden, had het al lang gelezen. Meestal wordt er dan niet op gereageerd! De simpele opmerking hier; Dat ik dat al gelezen had, werd verwijderd. Deze mededeling was wetenschappelijk onverantwoord, natuurlijk. Doe ik echter de mededeling vooraf, dan reageert er meestal geen hond op! Uitgezonderd misschien Maurice de Hond. Dat is wat ik hiermee aan wilde geven. De tijd dat ik bibberend onder het bed ging liggen voor spoken die niet te zien waren, heb ik helaas al lang achter de rug. Ik denk nu weleens, zouden ze er toch geweest zijn, die spoken?