Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarschuwing voor nieuwe variant met ‘gruwelijke’ mutaties

  •  
25-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
366 keer bekeken
  •  
BOTSWANA-KWENENG DISTRICT-VACCINATION ROLLOUT

© (210722) -- KWENENG DISTRICT (BOTSWANA), July 22, 2021 (Xinhua) -- A nurse collects sample from a woman for the COVID-19 test at a vaccinating and testing center in Kweneng District, Botswana

Er is een nieuwe variant van het coronavirus opgedoken met een ongelooflijk hoog aantal mutaties, waarschuwen wetenschappers. De vrees bestaat dat de nieuwe versie, B.1.1529 genoemd, tot meer besmettingen kan leiden, schrijft The Independent.
De nieuwe variant heeft 32 mutaties in het spike-eiwit. Slecht nieuws: de meeste vaccins trainen het immuunsysteem juist om het spike-eiwit van het coronavirus te herkennen en aan te vallen. De mutaties zorgen er ook voor dat het virus makkelijker mensen kan besmetten die covid-19 al hebben doorgemaakt.
B.1.1529 is tot nu toe waargenomen in Botswana (3 vastgestelde gevallen), Zuid-Afrika (6) en Hong Kong (1). De infectie in Hong Kong was van een persoon die naar Zuid-Afrika was geweest.
Viroloog Tom Peacock (bij Imperial College in Londen) spreekt van “gruwelijke” mutaties. Hij dringt er op aan om de nieuwe versie goed in de gaten te houden: B.1.1529 zou wel eens besmettelijker kunnen zijn dan alle eerdere varianten.
Hoogleraar Francois Balloux vermoedt dat de mutaties in een klap zijn ontstaan. Dat is dan vermoedelijk gebeurd bij een coronapatiënt met een verzwakt immuunsysteem. Bij dergelijke patiënten kan het virus blijven voortwoekeren, en nieuwe mutaties creëren die het immuunsysteem makkelijker omzeilen.
Er bestaat de vrees dat er op die manier een nieuwe supervariant van het virus ontstaat. Het risico van zo’n gevaarlijke supermutatie neemt toe naarmate het virus veel rondgaat, zoals nu bijvoorbeeld het geval is in veel Europese landen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.