Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom het zo moeilijk is om jezelf aan te zetten tot sporten

  •  
17-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
277 keer bekeken
  •  
sporten
Iedereen kent het moment wel: je hebt je wekker lekker vroeg gezet om voor het werk nog even een rondje te hardlopen. ’s Avonds leek het een heel goed idee, maar op het moment dat je wekker afgaat blijf je op snooze drukken tot het te laat is. Die warme deken was toch wel erg verleidelijk; of je hebt bijvoorbeeld je sportkleding ingepakt om na je werk de sportschool in te duiken, terwijl je collega’s gaan borrelen. ‘Kijk mij eens sportief zijn’, dacht je nog bij het inpakken van je sporttas, maar wanneer iedereen zich naar de lift begeeft, sluit je je toch aan. De sportschool is ook morgen open.
Dat eindeloze gevecht tussen onszelf en sporten is volgens Harvard-professor Daniel Lieberman heel logisch. Lieberman is een expert in evolutionaire biologie. Volgens hem kost het ons zo veel moeite om te gaan sporten omdat de mens van nature lui is. Lieberman schrijft in zijn in 2015 gepubliceerde paper ‘Is Exercise Really Medicine? An Evolutionairy Perspective’:
“Het is natuurlijk een normaal om fysiek lui te zijn […] Ik voorspel dat de jager-verzamelaars in de Kalahari of de Amazone net zo lui zijn als de Amerikanen van de 21e eeuw, om onnodige inspanning instinctief te vermijden. Hoewel een klein percentage mensen sport nu als vorm van genezing ziet, gedraagt de meerderheid van de mensen zich tegenwoordig net zoals hun voorouders deden, door alleen te bewegen wanneer het leuk is (als vorm van spel) of wanneer het nodig is.”
Simpelweg verklaart Lieberman ons gedrag door te stellen dat het ons instinct is om energie te besparen. Voorheen kostte het heel veel energie om voedsel op de tafel te krijgen, dat er daarnaast heel veel werd gerust.
cc-foto: Fabio Bruno

Meer over:

sport, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.