Joop

Waarom zitten moslims toch steeds in de verdrukking?

  •  
28-01-2023
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
5559 keer bekeken
  •  
palestina

In de samenleving krijgen ze minder kansen, als vluchteling zijn ze eigenlijk niet welkom, in internationale conflicten neemt eigenlijk niemand ze in bescherming: waarom is er zoveel haat tegen moslims? 

Je zult maar moslim zijn in deze wereld. Ik denk daar de laatste tijd veel aan. Het begon toen ik me pas verdiepte in de val van Srebrenica in 1995 en me afvroeg waarom de door de VN beloofde luchtsteun toen uitbleef en mede daardoor ruim achtduizend moslimmannen konden worden gedeporteerd en afgeslacht. Terwijl ik daarover las, dacht ik aan de kinderen in het vluchtelingenkamp Moria, vaak kinderen met een Syrische achtergrond, die onder erbarmelijke omstandigheden leefden en in 2020 na stemming in de Tweede Kamer niet welkom bleken in Nederland. Ook dacht ik aan de burgers en politici die de islam een sluipend gif noemen en bang zijn voor de ‘omvolking’ van het Westen. Deze groep islamofoben doet net of dit een bewuste strategie van de islamitische landen is, terwijl vrijwel alle moslims in Europa op uitnodiging van (rechtse) politici en ondernemers als gastarbeider naar Europa zijn gekomen. Deze gastarbeiders moesten en zouden het vuile werk opknappen en onze economie uit het slop trekken en nu ze er eenmaal zijn verdenken we onze ‘gasten’ van een verborgen agenda. Dat is pijnlijk en bovenal een bron van vooroordelen, racisme en discriminatie. En racisme en discriminatie zorgen weer voor minder kansen en die kansenongelijkheid voor een tweedeling in de samenleving waarbij haat kan ontstaan tegenover degenen die discrimineert en geen kansen biedt. Zo lijken we bezig met een race naar de bodem. We maken een bevolkingsgroep categorisch verdacht en inmiddels noemen populistische partijen dat realistische politiek.

Ik weet niet of het toeval is dat moslims zo vaak aan hun lot worden overgelaten. We zien het in ieder geval ook in het conflict tussen Israël en Palestina dat de laatste dagen weer verder oplaait. Israël slaat al decennia VN-resoluties en uitspraken van het Internationaal Strafhof over schending van mensenrechten in de wind en vrijwel niemand in het Westen zegt daar iets van of komt op voor de Palestijnen. In Europa en de Verenigde Staten uiten ze vooral hun ongenoegen als de, veelal islamitische, Palestijnen een keer terugslaan. Dan staan ze ook vooraan om je antisemiet te noemen als je de aanpak van Israël ter discussie stelt. Ook in dit conflict hebben de moslims het nakijken. Ik vind dat vreemd. Ik schreef eerder een stuk over dat het vreemd is dat staat Israël überhaupt opgericht heeft kunnen worden. Natuurlijk was de Holocaust verschrikkelijk en vanzelfsprekend gun ik joodse mensen rust, vrede en veiligheid, maar dit is nog geen legitimatie om land af te pakken en het volk dat daar al woonde te verdrijven. In principe was/is de Holocaust een Europees probleem en het is de vraag waarom Palestijnen daar de prijs voor moeten betalen. Dit klinkt misschien hard, maar deze logica wordt hier ook gehanteerd bij conflicten elders. Als hier vluchtelingen uit Syrië of Afghanistan komen gaan we de straat op met borden waarop teksten staan als ‘AZC nee, nee, nee’ en pleiten we voor opvang in de regio. Sommigen roepen zelfs dat we een hek om het land moeten zetten en dat ze elkaar maar uit moeten moorden. Waarom geldt deze logica dan niet als mensen massaal naar het Midden-Oosten vluchten als hier genocide plaatsvindt? Persoonlijk ben ik voor een ruimhartige opvang van vluchtelingen, maar dan moet de logica wel consequent zijn. 

Een verschil met andere vluchtelingen is wellicht dat de Joden die naar Israël trokken voor de Tweede Wereldoorlog al met de migratie waren begonnen en ook niet kwamen om asiel aan te vragen, maar om een nieuw thuisland te stichten. Dit deden ze met een historische claim. Het land zou al van hen zijn. In 70 na Christus, dus bijna tweeduizend jaar geleden, werd de tempel van Jeruzalem verwoest en werden de Joden door de Romeinen uit Israël verjaagd en iets meer dan honderd jaar geleden bedachten wat Europese zionisten onder leiding van Theodor Herzl dat ze terug wilden keren. Daarbij kwam meteen, vanaf 1897 dus al, een prachtige propagandamachine op gang. Zo beweerden de zionisten bijvoorbeeld dat Israël een ‘land zonder volk was, voor een volk zonder land’. Er zou dus niemand in het gebied, dat dan al bijna tweeduizend jaar Palestina heet, wonen. Dat dit onzin is bewijzen de zionisten zelf als ze trots vertellen over alle oude steden uit de Thora die nog steeds bestaan. Op het ene moment zeggen ze dat het Israël al bijna vierduizend jaar bestaat en vertellen ze dat oude testamentische steden als Jeruzalem, Jericho, Bethlehem en Samaria nog altijd bestaan en op een ander moment zeggen ze dat er rond 1948 nauwelijks mensen woonden. Wat betekent dit? Dat al die steden waar ze even daarvoor nog zo trots op waren bijna tweeduizend jaar spooksteden zijn geweest? Sommigen zeggen dat het allemaal een dorre woestijn was en dat de nieuwe zionisten het land vruchtbaar hebben gemaakt. Beweren ze daarmee dan dat die oude steden onder het zand zaten en dat de enkele boer of nomade die er woonde niets verbouwde? En is het oude land van melk en honing, wijnranken en olijfbomen, dan met het verjagen van de Joden voor bijna tweeduizend jaar dor geworden en gebleven? Als je de kans krijgt zo een tijdje door te praten, geven sommigen toe dat er al die tijd mensen woonden, maar dat hun land en huizen keurig door de zionisten zijn gekocht. Dat kan waar zijn, maar waarom wonen er dan zoveel Palestijnen in vluchtelingenkampen in Jordanië of Libanon of onder erbarmelijke omstandigheden op de Westelijke Jordaanoever of in de Gazastrook? Is er dan te weinig voor hun grond of huizen betaald of zijn ze toch stiekem heel vaak helemaal niets?

Zulke vragen mag je dikwijls niet stellen. Vaak word je halverwege zo’n gesprek al voor antisemiet uitgemaakt en daarmee is het gesprek ten einde. Mensen willen geen kwaad woord over Israël horen en daarmee voorkomen ze dat je op kunt komen voor volk in verdrukking. Dat is pijnlijk. De VN en talloze andere organisaties hebben de situatie helder, maar Europa en vooral de Verenigde Staten dwarsbomen ieder ingrijpen. Zo klinkt al jaren de roep om blauwhelmen, maar Amerika spreekt daar haar veto tegen uit in de Veiligheidsraad. Ondertussen blijven Israëliërs nederzettingen bouwen op grond die eigenlijk van Palestijnen is en weten de zionisten dat hun illegale activiteiten door een bevoorrechte rechtbank uiteindelijk tot legale migratie wordt gemaakt. ‘Eerst de actie, daarna pas de wet’, is dan ook een beproefde manier om grond af te blijven pakken. Als Palestijnen daartegen in opstand komen noemt men dat terrorisme en als Israël mensen vermoordt is het een militaire actie. De moordpartijen van afgelopen dagen zijn daar weer een schrijnend voorbeeld van.

Het is allemaal het woordenspel van de propaganda en we trappen er massaal in. Deze zionisten vluchtten niet alleen, maar namen en nemen een heel land over en maken de mensen die er al woonden tot tweederangsburgers. Blijkbaar vinden we dat voor Israël heel normaal en alleen voor ons eigen continent, land en wijk een nachtmerrie. In ons eigen continent en land zijn moslims steeds het zwarte schaap dat aan zijn lot wordt overgelaten. Of het nou in Srebrenica of op Moria is of gewoon in je eigen wijk of als je wilt solliciteren, je krijgt geen steun en kunt het nooit goed doen. Dat is best wonderlijk en er lijkt niet veel aan te doen. Als je de vinger op de zere plek legt en het opneemt voor moslims, hakken ze nog liever je vinger eraf dan dat ze naar de zere plek kijken. Wat daar achter zit weet ik nog altijd niet goed, maar als moslim heb je het zwaar in deze wereld en als je probeert op te komen voor jezelf krijg je het nog zwaarder. Te triest voor woorden eigenlijk.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (181)

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst30 jan. 2023 - 17:36

En wéér is Israël de gebeten hond! Maar de statistieken liegen niet, de meeste doden onder moslims vallen door aanslagen van geloofsgenoten.

Dexter6
Dexter630 jan. 2023 - 11:24

Vandaag nog 28 doden bij een bomaanslag op een moskee in Peshawar (Pakistan)…

2 Reacties
HaloOfFlies
HaloOfFlies30 jan. 2023 - 13:09

Dat interesseert niemand want het is gedaan door een extremistische moslim. Als de dader een extremistische jood was geweest was de wereld te klein geweest.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst31 jan. 2023 - 6:54

Het aantal doden was meer dan het dubbele. Wat een held…

HaloOfFlies
HaloOfFlies30 jan. 2023 - 10:41

Er wonen zo'n 2 miljoen mensen op de Westelijke Jordaanoever - best veel, en stel dat die inderdaad allemaal zwaar onderdrukt worden. Dan blijft het raar dat de schrijver dit gelijk stelt aan 'alle moslims'. Alleen in Afghanistan al wonen 20 miljoen vrouwen en meisjes die nog veel minder rechten hebben. Maar die krijgen nog geen fractie van de aandacht die die paar Palestijnen krijgen. Men wil niet de slachtoffers helpen/ervoor opkomen; men wil een bepaalde 'dader' aanpakken. En ja, dat is wel degelijk antisemitisme.

omaoeverloos
omaoeverloos30 jan. 2023 - 9:55

De meeste moslims zitten in de verdrukking door de acties van andere moslims, maar ook door bvb China (Oigoeren) , Myanmar (rohingya), en Israel (palestijnen).

2 Reacties
HaloOfFlies
HaloOfFlies30 jan. 2023 - 10:32

Inderdaad, verreweg de meeste slachtoffers vallen door onderling geweld, en dan met name versies van Shiiten tegen versies van Soennieten - de excessieve aandacht voor de genoemde Atheisten, Boeddhisten en Joden is extreem. Scoren over de rug van de Moslims.

Satya
Satya31 jan. 2023 - 8:53

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

HaloOfFlies
HaloOfFlies30 jan. 2023 - 7:24

Het gaat dus helemaal niet over moslims wereldwijd - maar weer verkapt over Israel. Nog geen 1% can de moslims wereldwijd krijgen de eer voor het karretje van Rutger gespannen te worden, ten koste van alle andere moslims. Goedkoop scoren, dit.

6 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier30 jan. 2023 - 9:00

Waarom reageren mensen toch als door een wesp gestoken als het fascistische Israel ter sprake komt?

HaloOfFlies
HaloOfFlies30 jan. 2023 - 10:29

Waarom reageren mensen toch als door een wesp gestoken als de hetze tegen Israel wordt benoemd.

Beisser
Beisser30 jan. 2023 - 11:00

Er is geen hetze tegen Israël. Israël voert een vernietigingsoorlog tegen de Palestijnen. Hun mantra dat het om de veiligheid van Israël gaat is een frame. Elke militaire actie die als een reactie gepromoot wordt is in feite een provocatie om een zelfmoord uit te lokken die weer een nieuwe vergeldingsacrie "legitimeert" 'Wie een hond wil slaan kan altijd wel een stok vinden. En als we geen stok kunnen vinden maken we zelf wel een knuppel'

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jan. 2023 - 12:24

Circa 2% van de bevolking in de Palestijnse gebieden is christelijk. Die zullen het ook niet gmakkelijk hebben. Las ooit dat Palestijnse christenen weinig ophebben met het OT.

oproerkraaier
oproerkraaier30 jan. 2023 - 12:59

Hetze? Je wilt toch niet beweren dat Israel niet door en door racistisch- en fascistisch is?

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst31 jan. 2023 - 8:16

@ oproerkraaier Je eeuwige gesmijt met “facisme” en “racisme” heeft een averechts effect. Jouw woorden hebben inmiddels net zo’n lading als “file” en “dieselauto”…

Deugkeizer
Deugkeizer29 jan. 2023 - 17:10

Waarom zitten Moslims steeds in de verdrukking? De echte reden is denk omdat begin van deze eeuwwisseling moslims een doorn in het oog waren van de internationale ondernemingen (kapitalisten). Bin Laden moest gecrieerd worden, Het Marokkanenprobleem werden genoemd en iedereen trapte erin. Mede omdat het idee van een tegenstelling al lichtelijk aanwezig was bij christenen. 911 was wel echt, maar ook een stukje indirecte manipulatie vanuit meerdere partijen die kapitalistisch winst wilde halen. Moslims zijn met strakke regels en verdeeld leiderschap een makkelijke prooi voor winstgevende opportunisten die nog vanuit een koloniaal framework werken en het mooie is, ze zijn er nooit mee gestopt. De oorzaak is hetzelfde wat de burger hier ook tegenstaat, de scheefgroei tussen burger en staat. Alleen hadden burgers in Afrika helemaal niks te zeggen, als er een bedrijf tussenkwam. Het is de oorzaak van alle problemen sinds 1998.

1 Reactie
Pater
Pater30 jan. 2023 - 14:43

Bin Laden gecreëerd door de multinationals. 9/11 indirecte manipulatie t.b.v. kapitalistische winst. Zou dat nou een complotdenker zijn?

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout29 jan. 2023 - 16:47

Zo te ruiken aan de reacties snákt ultrarechts naar een nieuwe Bladic die zomaar 8000 moslims op één dag omlegde. Of een Breivik die andersdenkenden op bestiale wijze overhoop schoot.

11 Reacties
Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands29 jan. 2023 - 20:00

@HA "Of een Breivik die andersdenkenden op bestiale wijze overhoop schoot" Een beetje zoals die tig aanslagen door Moslim extremisten de afgelopen jaren? O wacht - dat was natuurlijk ook de schuld van gristenen en Joden.

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands29 jan. 2023 - 20:25

Hannes Achterhout, U stelt hier dat er mensen die er naar snakken dat er genocide op moslims wordt gepleegd en dat er een massamoord op jongeren wordt gepleegd. Dit zijn verschrikkelijke gebeurtenissen en daar spreek je niet lichtvaardig over. Dus ofwel u meent wat u zegt en maakt hard wat u bedoelt (incl. namen of rugnummers) ofwel u meent niet wat u zegt en probeert op walgelijke wijze een punt te maken over de rug van genocide slachtoffers.

Volrin
Volrin30 jan. 2023 - 7:18

@Schenker "@HA "Of een Breivik die andersdenkenden op bestiale wijze overhoop schoot" Een beetje zoals die tig aanslagen door Moslim extremisten de afgelopen jaren? O wacht - dat was natuurlijk ook de schuld van gristenen en Joden." Jij hebt dus niet door dat Hannes de schuld bij individuen legt, waar jij een hele groep over één kam scheert.

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands30 jan. 2023 - 8:16

@Volrin Wat ik door heb is dat HA stelt dat hier mensen zijn die snakken naar genocide en massamoord op jongeren. Ik vind dat een ronduit walgelijke opmerking en begrijp ook niet dat waarom u dat zou willen verdedigen of überhaupt een acceptabele uiting zou vinden.

oproerkraaier
oproerkraaier30 jan. 2023 - 9:03

Schenker: Wilders verlangt daar echt wel naar. Hoe wil hij anders tientallen miljoenen moslims uit Europa verdrijven? https://www.nu.nl/algemeen/2022497/wilders-wil-miljoenen-moslims-uitzetten.html

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands30 jan. 2023 - 9:32

@oproerkraaier 1. HA heeft het niet over Wilders maar over mensen die hier op de site posten. 2. uitzetten van mensen is geen genocide of massamoord. HA stelt dat hier mensen zijn die snakken naar genocide en massamoord. Dat is een ongekende beschuldiging. Waarom wilt u zo een walgelijke opmerking verdedigen? Weet u überhaupt wel wat hier gezegd wordt? Weet u überhaupt wel wat genocide en massamoord inhoudt? Hoe durf je mensen moreel de maat nemen als je dit soort teksten uitkraamt of verdedigt?

PVDB2
PVDB230 jan. 2023 - 9:50

@Schenker; Als het gat om extreemrechts zoals Breivik en Tennant die 77 christenen en 51 moslims ombrachten of nationalisten als Mladic die 8000 moslims liet uit moorden. Hebben we het nog niet gehad over Europees terrorisme van de IRA, ETA, OAS die vele, vele malen meer slachtoffers hebben geëist dan de moslims deden op Europees grondgebied. Hoe cru ook maar door alleen Mladic is dat al meer. Voor IRA en ETA was dat door christenen tegen christenen. Voor de OAS was dat voornamelijk de Algerijnse bevolking. Hoge Franse militairen en Franse kolonisten in het, na een bloedige strijd, onafhankelijk geworden Algerije die honderden aanslagen pleegde met duizenden slachtoffers onder de islamitische bevolking.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jan. 2023 - 10:10

Breivik had een hekel aan links.

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands30 jan. 2023 - 10:27

@PVDB2 Wat doet dat ertoe? HA suggereert dat de mensen die op dit artikel hebben gereageerd snakken naar genocide en massamoord op kinderen. Er is hier niemand die een dergelijke krankzinnige opmerking geplaatst heeft. Het is dus een ronduit walgelijke opmerking. Genocide en infanticide zijn geen zaken waar je op zo een lichtzinnige manier over spreekt. Als je dat doet heb je geen bijval nodig, maar geestelijke begeleiding

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk30 jan. 2023 - 14:49

"Wilders verlangt daar echt wel naar. Hoe wil hij anders tientallen miljoenen moslims uit Europa verdrijven?" En jij gelooft dat echt of wil je dat dat zo is? Ik geloof er in ieder geval niets van.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jan. 2023 - 18:57

Breivik bracht jongeren van de Ap om (een soort PvdA) geen "christenen". Bij de Ap zitten ook lui die van origine moslim zijn. Minderheidsgroepen zijn steeds beter in het krijgen van hun kandidaten op kieslijsten en dat zijn helaas vaak alleen mannen. https://www.aftenposten.no/oslo/i/KzGPl5/oslo-ap-kvinner-krever-endring-i-valgloven-slipper-ikke-inn-paa-raadhuset

dirk den boer
dirk den boer29 jan. 2023 - 16:42

Wat ik me ook afvraag: hadden de neanderthalers (waarvan wij toch genen hebben in ons DNA) ook al en godsdienst, of konden zij als natuurvolk nog zonder?) Nadien kon dat dus niet meer, luister naar het verhaal van de archeologen. Zou je als klein dorpje en met je veldje en huisdiertjes van 5000 vChr tot 1500 na gewoon hebben kunnen leven zonder godsdienst?? Denk het niet, dat moest en zou deel van de samenleving zijn, anders kon je niet voort. En dat duurde zo ongeveer tot 1960/70 in NL, elders ligt het ietsje anders. In Iran en Afghanistan in ieder geval. Vanavond horen we daar Thomas Erdbrink in Afghanistan weer eens over,ik ga wel kijken.

4 Reacties
dirk den boer
dirk den boer29 jan. 2023 - 22:15

Gekeken, en ontzet: Taliban die weeskindje opvoedt zegt tegen Thomas dat hij dat doet - omdat God het beveelt-. Andere slachtoffers van Amerikaanse drones zien er niet zozeer een vijandige handeling in van die Amerikanen, maar een straf van Allah voor begane zonden door de gemeente. Vreemd, vreemd, vreemd toch, die godsdienst.....

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jan. 2023 - 12:29

Religie zit niet in het DNA vemoed ik, ook niet bij de neanderthalers. .

dirk den boer
dirk den boer30 jan. 2023 - 13:35

Net zoals we een gen (of constellatie) voor taligheid hebben, voor vluchten bij gevaar, voor suikerrijk voedsel eten als het zich voordoet, hebben we ook een godsdienstgen, vrees ik, alleen onderdrukken we dat, en hebben de luxe dat dat kan (voor seculieren dan, minder voor moslims, daar is het wel dat nodige houvast nog). Balonnetje van me Danielle, meer niet....

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jan. 2023 - 18:59

Talig zijn ze niet, maar dezelfde voedselvoorkeuren zijn ook te vinden bij ratten ...

amarissimo
amarissimo29 jan. 2023 - 16:15

Het geheime woord is tolerantie. Of eerder het geëtaleerde ontbreken ervan. Je oogst wat je zaait.

Deugkeizer
Deugkeizer29 jan. 2023 - 13:50

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

dirk den boer
dirk den boer29 jan. 2023 - 13:28

Wat ik me wel eens afvraag: waarom komen gestudeerde mensen uit de hoek vd Social Studies altijd op voor de (al of niet vermeende) verdrukten? Ze kiezen altijd maar dezelfde partij. Dat zou toch eigenlijk niet hoeven? Kun je als socioloog ook tegen immigratie, voor patriarchaat, tegen feminisme, voor dictatuur of fascisme pleiten, met een selectief soort wetenschap? Of is dat in principe al niet mogelijk?

28 Reacties
Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands29 jan. 2023 - 14:52

@Dirk, In de Arabische wereld wordt het Israel-Palestina conflict door veel regimes gebruikt als bliksem afleider. Israel bashen maakt je populair en leidt bovendien de aandacht af van de problemen waarvoor je geen oplossing hebt / die je zelf hebt veroorzaakt. Hier lijkt iets inmiddels iets vergelijkbaars aan de hand. Stukjes-schrijvers tikken stuk na stuk na stuk over hoe slechts Israël is - niet andere landen, want je kunt je immers niet overal mee bezig houden - en hebben het eigenlijk nergens anders over, laat staan over de problemen in Nederland. Nederland zit volgens mij te springen om een klassiek sociaaldemocratisch alternatief dat opkomt voor de arbeiders, mensen in achterstandswijken, mensen die verdrukt worden door globalisme etc. In plaat van dit gestalte te geven, maakt men zich echter liever druk om op Israël, woke, Israël, racisme in de VS en Israël. Vindt je het gek dat links zo klein is? De VVD zal in maart vermoedelijk wel weer de grootste worden en dat ligt niet aan de VVD. Links heeft zijn achterban op schandelijke wijze laten vallen. Waarom zou iemand aan de onderkant daar op stemmen? Voor gratuite Israel-stukjes? Voor het zoveelste verhaal over moslims die slachtoffer zijn, maar die zich in de achterstandswijken alles behalve dan een slachtoffer gedragen? Echt waarom? Maar laten we die vraag maar niet beantwoorden - beter doen we weer een rondje Israël , dat is - zoals hier keer op keer wordt geargumenteerd - de kern van alle problemen.

Zandb
Zandb29 jan. 2023 - 16:10

dirk Als je goed nadenkt, dat wordt het wel heel lastig om niet solidair te zijn met wie verdrukt worden. Hoe zou je bijvoorbeeld voor een dictatuur kunnen zijn, als je niet wil dat mensen onderdrukt worden.

dirk den boer
dirk den boer29 jan. 2023 - 16:29

Dus, Zandberg, er is geen alternatief voor de sociologen, pleiten en redeneren en argumenteren voor de onderdrukten dus altijd maar weer (dus voor palestijnen, tegen staat Israel). Heel anders dan in bijv. China. Daar zeggen ze: bij arme stellen gaat altijd alles mis. Dus weinig empathie voor de kansarmen daarzo. Beseffen we wel dat die voorkeur voor kansarmen eigenlijk pas heel recent is, zelfs ook in ons sociale Europa????

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jan. 2023 - 16:41

Jordan Peterson is van origine psycholoog en oerconservatief,

dirk den boer
dirk den boer29 jan. 2023 - 18:59

Ja, bij Peterson in Canada kan het dus wel, maar naar ik begrijp is ij gevlucht uit de officiele academische wereld. Zou hij het op de UVA hebben kunnen maken? En Laurens Buys een hart onder de riem kunnen steken? Ik betwijfel het ten sterkste, jammer voor Laurens... Niet dat ik tegen feminisme etc ben, maar ik vind het discours van die sociologen zo eenzijdig worden. De eerste socioloog die ik in Wageningen leerde kennen was er voor de grote boeren, niet voor de kleintjes (zoals nu dus met Jan Douwe).

Olav Meijer
Olav Meijer29 jan. 2023 - 23:27

@ dirk den boer: Een serieuze sociaal wetenschapper is niet per definitie links of progressief georiënteerd. Er zijn ook traditioneel en conservatief ingestelde personen onder hen. Zo is het "positivisme" (een bepaalde wetenschapspopvatting met bijbehorende onderzoeksmethoden en -technieken) lang heersend geweest in de sociologie, in tegenstelling tot b.v. fenomenologische en dialectisch-materialistische benaderingen. Wel is het zo, dat een serieus wetenschapper nieuwsgierig is, naar feiten zoekt, genuanceerd en onbevooroordeeld probeert te denken, logisch redeneert, enz. Daarom zullen de meeste sociaal wetenschappers wat hun persoonlijke opvattingen betreft niet gauw "tegen immigratie, voor patriarchaat, tegen feminisme, voor dictatuur of fascisme pleiten", omdat deze keuzes blijk geven van een gesloten, oerconservatief en zelfs reactionair wereldbeeld, dat per definitie in strijd is met een wetenschappelijk open en nieuwsgierige geestesgesteldheid. Overigens moet je wel onderscheid maken tussen wetenschappelijke arbeid en persoonlijke politieke opvattingen, hoewel daartussen natuurlijk wel een zekere wisselwerking bestaat.

Volrin
Volrin30 jan. 2023 - 7:21

"Kun je als socioloog ook tegen immigratie, voor patriarchaat, tegen feminisme, voor dictatuur of fascisme pleiten, met een selectief soort wetenschap? Of is dat in principe al niet mogelijk?" Als jij als socioloog goed hebt opgeleid op de opleiding en goed onderzoek doet, maar vooral ook maar enige vorm van empathie hebt, dan is het logisch dat je voor de onderdrukten opkomt en tegen groepen die dat in stand willen houden.

Volrin
Volrin30 jan. 2023 - 7:22

@Schenker "In de Arabische wereld wordt het Israel-Palestina conflict door veel regimes gebruikt als bliksem afleider. Israel bashen maakt je populair en leidt bovendien de aandacht af van de problemen waarvoor je geen oplossing hebt / die je zelf hebt veroorzaakt." Ironisch en triest dat de persoon die anderen telkens beschuldigd een obsessie met Israël te hebben, zelf over Israël begint als reactie op een bericht dat noch Israël noch de Arabische wereld noemt.

Volrin
Volrin30 jan. 2023 - 7:22

@dirk "Heel anders dan in bijv. China. Daar zeggen ze: bij arme stellen gaat altijd alles mis. Dus weinig empathie voor de kansarmen daarzo." Dat is een belachelijke en incorrecte generalisatie.

Satya
Satya30 jan. 2023 - 9:02

"Wat ik me wel eens afvraag: waarom komen gestudeerde mensen uit de hoek vd Social Studies altijd op voor de (al of niet vermeende) verdrukten?" Bewering die onjuist is. Koopmans zet zich bv in voor de totale ontmenselijking van moslims. Zo zijn er heel wat meer die juist de zijde van de mensen met economische macht kiezen, Haidt bv. Zo kan je een lange lijst maken.

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands30 jan. 2023 - 10:19

@Satya "Koopmans zet zich bv in voor de totale ontmenselijking van moslims" Welke ontmenselijking bedoelt u? Hij heeft onderzocht waarom Moslim-landen op gebied van mensenrechten en democratie zo slecht scoren. Op basis van vergelijkend onderzoek identificeert hij een aantal waarschijnlijke factoren. Relevante vraag - tenzij je wilt beweren dat deze landen op mensenrechten en democratie wel goed scoren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jan. 2023 - 10:26

Vermoedellijk zijn in de sociale faculteit wat meer mensen te vinden met progressieve opvattingen dan bij andere faculteiten maar dat heeft niets met de methoden te maken waarmee wetenschap wordt beoefend, hooguit in de keuze van onderwerpen die worden bestudeerd. "Fenomenologische en dialectisch-materialistische" benaderingen behoren tot de geschiedenis/filosofie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jan. 2023 - 10:32

Ook onderwijskundigen, psychologen & pedagogen kunnen er (zeer) conservatieve priveopvattingen op na houden.

dirk den boer
dirk den boer30 jan. 2023 - 11:30

Arabist Ruud Koopmans is mooi voorbeeld, Satya, hij beweerde dat de islamwereld lange tijd gunstig afstak tegenover de rest vd christelijke wereld,niet alleen in wetenschap en innovaties, economische groei en tolerantie, maar dat dit momenteel met zekerheid niet meer het geval is. Daarom wilde hij onderzoeken welke rol en islam achtergrond heeft op misdragingen van immigranten (homohaat, antisemitisme, holocaustontkenning). Dit werd onmiddellijk aangegrepen door zijn Duitse studenten, en het statistisch onderzoek ernaar onmogelijk gemaakt. Ik kan mij best voorstellen dat, als de leerkrachten tegenwoordig huiverig zijn om de holocaust te behandelen in een klas met moslimjongeren, dat je dan consekwenties krijgt zoals ontkenning zoals nu geconstateerd en besproken in de media. Vrij logisch lijkt me. En het gevolg van eenzijdige beandeling van geschiedenis. en van eenzijdige opleiding van toekomstige sociologen.

dirk den boer
dirk den boer30 jan. 2023 - 11:46

Ik geloof niet zo erg in die nieuwsgierigheid en onbevangenheid van de socioloog van vndaag, Olav en Danielle, alleen al gezien de consternaties in de pers rond Peterson, onze Laurens Buys, Ayan Hirsi en prof Koopmans. Je moet wel meedoen met de massa, zei Canetti, en je ego even opzij zetten, dat geldt dus ook op de unis, vrees ik. En heb omslag van conservatief naar progressief zelf meegemaakt op de sociologie afdelingen in Wageningen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jan. 2023 - 12:37

Buijs imponeert mij niet als een kundige onderzoeker. Zijn publicatielijst is aan de korte kant en zijn vraagstelling is zo breed dat ook ieder scriptiebegeleider er over zou vallen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jan. 2023 - 12:44

Peterson heeft zich in zijn wetenschappelijk werk vnl bezig gehouden met alcoholisme. De volle zalen met ontevreden jongelingen die hij momenteel trekt als "influencer" hebben niets meer met wetenschap te maken.

dirk den boer
dirk den boer30 jan. 2023 - 13:41

@Volrin: over China en de onderdrukten daar: onlangs is een Chinese film van overheidswege uit de roulatie genomen, waarin niet zo succesvol , gehandicapt agrarisch echtpaar op het arme platteland de hoofdrol speelde. Het was een kaskraker, dat wordt de Chinezen nu dus onthouden.....

Pater
Pater30 jan. 2023 - 14:51

@Schenker Kritiek op Israël lijkt me meer dan ooit gerechtvaardigd. Dat betekent natuurlijk niet dat de wereld daar om draait. Gezonde sociaaldemocratische eisen krijgen dan ook alle ruimte bij links. Net als kritiek op racisme. Moet links dat volgens jou liever nalaten? Vreemd trouwens dat je niet rept over milieu en klimaat.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jan. 2023 - 23:09

@Pater Links en rechts (christelijk) ontloopt elkaar niet zovee als het om natuur gaat denk ik wel eens. Planten en dieren lijken meubilair in "ons" milieu dat je naar willekeur kunt verplaatsen of verpatsen.

Satya
Satya31 jan. 2023 - 8:06

Schenker Je hebt overduidelijk geen idee waar je het over hebt. De man heeft veel meer onderzoek gedaan binnen moslim gemeenschap met een onderzoeksmethode die door Converse als onbetrouwbaar is bewezen, al voordat hij hem gebruikte.

Satya
Satya31 jan. 2023 - 8:13

"Dit werd onmiddellijk aangegrepen door zijn Duitse studenten, en het statistisch onderzoek ernaar onmogelijk gemaakt." Zo gauw deze man ergens verschijnt ben ik weg. Zijn onderzoeksmethode was al als onbetrouwbaar bewezen. Waarom dan toch gebruiken? Ayaan is een leugenaar, het Nairobi waar zij zegt te zijn opgegroeid heeft nooit bestaan. Nooit, het is altijd een multiculturele stad geweest. Zetten we ook openlijke nazi's voor de klas neer als docent?

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands31 jan. 2023 - 9:44

@Satya, "Je hebt overduidelijk geen idee waar je het over hebt" Dat zal dan wel niet. Maar ik heb zijn boek wel gelezen. U ook?

Satya
Satya31 jan. 2023 - 12:55

"Dat zal dan wel niet. Maar ik heb zijn boek wel gelezen. U ook? " Ik heb mij in zijn onderzoek verdiept en de onderzoeksmethode. Je weet wel dat onderzoek waar veel mensen naar verwijzen om aan te tonen dat moslims slechte mensen zijn.

dirk den boer
dirk den boer31 jan. 2023 - 16:43

Hoe kom je daar nu weer bij, Satya, moslims slechte mensen? Dus 1,5 miljard vd wereld slecht? En de rest voor een kwart of de helft? Ayan vertelde niet de waarheid tegen de IND en asielpersoneel, maar wie doet dat wel daar? je moet daar niet aankomen met verhaal dat je op de vlucht bent voor je familie in Kenia, beter gooi je het op je Somalische afkomst, immers grote chaos daar en toen, dat heeft ze waarschijnlijk niet eens zelf zo verzonnen, dat werd haar ingefluisterd door door de wol geverfde NLse adviseurs, daar hebben we er genoeg van.

dirk den boer
dirk den boer31 jan. 2023 - 16:54

En wat het multoculturele Nairobi betreft: ja, er leven vele stammen en nationaliteiten daar, als je er s'nachts met de taxi doorrijdt, kun je zo ruiken of je door een Somali wijk komt, door een Hindoestaanse (afrikaanse nu natuurlijk) buurt, of door een Kikuyuwijk waar ze meer van Sukumawiki-kool houden. De grap is niet van mij, maar kan me er alles bij voorstellen.

Pater
Pater3 feb. 2023 - 0:45

@Danielle De natuur staat bij christelijk rechts ten dienst van de landbouw. Dat is beslist een verschil met de visie op natuur bij rechts. Natuur heeft bij GL en PvdD een eigen waarde gekregen. Ik ben het dus niet met je eens. Alleen in Duitsland heeft natuur bij christelijk rechts wel een eigen waarde, dat speelt al een eeuw of anderhalf.

dirk den boer
dirk den boer3 feb. 2023 - 12:47

Natuur in Duitsland, Pater,is het bos, het Wald, van de echte germanen, Blut und Boden, de lieveling van de Gruenen en de Roten, ja dat kennen wij hier minder, die paar schamele aangeplante bosjes met nauwelijks een volgroeid exemplaar of kaarsrechte spar die overal bovenuit torent. De spar die hier in het park als kerstboom werd neergezet kwam ook uit Duitsland, werd gisteren pas weggehaald en in stukken gezaagd, volgend jaar weer eentje, uit Duitsland weer uiteraard, wij hebben meer aardappelvelden en snijmais als hoogste gewas.

PGS
PGS29 jan. 2023 - 13:20

Een hele goede titel. Echter je kunt je dan de volgende vragen stellen: je zult maar moslim zijn in huidige Afganistan. Je zult maar een soeni-moslim zijn in een door sjieeten gedomineerde samenleving. Je zult maar moslim zijn in atheistisch land. Je zult maar een moderne moslima zijn in een ultra-conservatieve moslim staat. Je zult maar een moslim zijn die aanhanger is van Fatah maar woont in een door Hamas bestuurde omgeving. Dan blijkt opeens dat 'de moslim' niet bestaat. En dat ook onder moslims haat en nijd is. Dat je niet welkom bent als je niet de juiste uitingen hebt. In dit artikel worden vragen gestelt maar het is wel door een hele kleine lens bekeken om zo kritiek op Israel te hebben.

2 Reacties
Dexter6
Dexter629 jan. 2023 - 14:23

Je zult maar Sufi of Christen zijn in Pakistan.

oproerkraaier
oproerkraaier29 jan. 2023 - 15:47

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Gerygrr
Gerygrr29 jan. 2023 - 13:11

https://www.vn.nl/turks-nationalisme/ Dit artikel is mogelijk verhelderend. Zihni Õzdil in de VN. De moslim bestaat niet, net zo min als de christen. Prachtige serie van Thomas Erdbrink over de Taliban. Het succes van het gezamenlijk regeren met de christenen heeft neoliberalen ertoe gebracht ook de moslims op dezelfde wijze te laten integreren. Wie een geloof omarmt, hoopt erop te kunnen heersen over de groep. Echter het grote verschil met de christenen is het achterliggende wantrouwen tegen ons. We halen arme moslims, uit plattelandsgebieden hiernaartoe. Zij moeten een inhaalslag maken ten opzichte van hun eigen thuisfront. Zich bewijzen als goed moslim. De subsidiëring zonder controle van moskeeën en hhet weekendonderwijs daar staat in schril contrast met de overdreven controles richting andere subsidieregelingen. Zoals het toeslagenschandaal…. Hoe kan dit? Hoe moet je dit snappen als moslim? Het een gaat zonder controle. Het ander stort je in de grootste ellende Volkomen idioot. En de laatste zin klopt ook, te triest!

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands29 jan. 2023 - 12:20

Ik begrijp dit gewoon niet. De vraagstelling is waarom moslims onderdrukt worden (> 1 miljard aanhangers). Vervolgens krijgen we een verhaal over.....Israël. Niets over de situatie in Moslim landen, niets over sektarisch geweld, niets over de problemen in o.a. Zweden en Frankrijk. Nee, we krijgen een verhaal over ..... Israël. Nu wordt er hier inderdaad nauwelijks aandacht aan Israël besteed, dus het is prima om dat conflict wat meer onder de aandacht te geven, maar waarom gewoon niet de vraag zelf te beantwoorden? Of in ieder geval - proberen, een poging wagen.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman29 jan. 2023 - 10:39

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

pahan
pahan29 jan. 2023 - 9:12

Christenen konden pas vooruit toen het juk van de kerk afgegooid werd. Voor Moslims is daar nog het wachten op.

4 Reacties
Ouru
Ouru29 jan. 2023 - 12:51

Lang wachten dan maar , de islam is het enige wat deze mensen hebben als houvast. Geloof is voor moslims geen geloof maar iets wat zij zeker weten.

r v b
r v b29 jan. 2023 - 13:11

Valt wel mee, ik ken heel wat moslims waar ik gezellig een biertje mee kan drinken. Het gaat ook met de islam de goede kant op.

Dexter6
Dexter630 jan. 2023 - 10:02

@rvb ‘ Het gaat ook met de islam de goede kant op.’ Pertinente onzin RVB.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jan. 2023 - 10:35

Mijn zweedse moslim familieleden zijn seculier. De dames houden niet van bier maar drinken wijn.

Zandb
Zandb29 jan. 2023 - 8:13

Ik vind het vreselijk wat bepaalde moslims doen. En als ik die zou kunnen aanwijzen en ik hun misdaden zou kunnen bewijzen, ik zou niet aarzelen om te proberen hen door de rechter veroordeeld te krijgen.

leos47
leos4729 jan. 2023 - 8:12

Ja, ken niet veel moslim landen, die welvarend zijn en men niet altijd ruzie onder elkaar of met de buren heeft. Onverdraagzaamheid leidt niet to respect

1 Reactie
LaBou
LaBou 29 jan. 2023 - 15:21

En dat zou iets specifieks voor de islam zijn? Ik heb op dit forum inmiddels genoeg onderwerpen gezien waarin de onverdraagzaamheid hoogtij vierde. En dat was afkomstig van diverse reaguurders hier die ik geen van allen er van verdenk moslim te zijn.

Martin108
Martin10829 jan. 2023 - 6:44

De islamitische wereld en de christelijke wereld staan al eeuwen op gespannen voet. Dat had natuurlijk meer te maken met macht en geld dan geloof maar die rivaliteit zit er diep in. Wat ook niet helpt is denk ik de "constante staat van oorlog" in t Midden-Oosten. Zolang ik me kan herinneren, 48 jaar oud, komt het M-O alleen maar in t nieuws om allerlei conflicten. Daar zijn heel genuanceerde redenen voor, waar het westerse kolonialisme ook meespeelt. Maar nuances worden makkelijk overschreeuwd. Moslims en de islam komen ook vaak in t nieuws de laatste decennia. En goed nieuws is geen nieuws...

michellekepen
michellekepen29 jan. 2023 - 1:05

Rutger van Eijken, Met een lang verhaal onder de titel "Waarom zitten moslims toch steeds in de verdrukking?" Daarna stelt hij in de ondertitel/1e alina de vraag nogmaals: "waarom is er zoveel haat tegen moslims?" Vervolgens een ellenlang verhaal, waarbij geen enkele poging wordt ondernomen om zelfs maar een begin van een antwoord te formuleren. op de door hem zelf(!) nadrukkelijk gestelde vraag! (lees zelf maar waar het wél over gaat) Je zou bijna gaan denken dat Rutger bang is, zelfs maar het begin van een antwoord te formuleren. Dat geeft mij dan weer te denken....

Stef Goossens
Stef Goossens29 jan. 2023 - 0:52

"Waarom zitten moslims toch steeds in de verdrukking?" Serieus? Omdat ze onderworpen zijn aan een zichzelf gecreëerd repressief systeem, en omdat ze daar bovenop de "ander" als ongelovig verachten veel van deze hen omgekeerd ook allesbehalve achten.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier29 jan. 2023 - 15:51

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Frans Akkermans3
Frans Akkermans328 jan. 2023 - 22:05

Moslims zijn in het westen vaak een gediscrimineerde en getreiterde minderheid die zich vaak genoeg moeten verantwoorden wat ze niet gedaan hebben. Dit artikel gaat uiteindelijk niet over verdrukte moslims maar over de Palestijnen. Het is gewoon weer het zoveelste anti-Israël stukje.

2 Reacties
dirk den boer
dirk den boer29 jan. 2023 - 13:56

In de tijd dat ze hier als gastarbeider naartoe kwamen, was nauwelijks bekend dat ze moslim waren, deden ze zich niet als zodanig voor, hadden geen hoofddoek, geen moskeeen, dat is inmiddls wel totaal anders geworden.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans330 jan. 2023 - 16:33

@den boer Dat klopt. Maar ik herinner me uit die tijd wel de pensions en daar zag je inderdaad geen hoofddoeken. Maar het is toch niet verkeerd dat een onderdrukte of gediscrimineerde bevolkingsgroep de rechten krijgt als anderen om mee te doen aan de samenleving? De joden en katholieken kregen in 1848 pas hun godsdienstvrijheid.

Ruud62
Ruud6228 jan. 2023 - 21:55

Oproerkraaier: merkwaardig toch dat je als je kritiek uit op de islam meteen verketterd wordt op sommige websites. Deze bijzonder vrouwonvriendelijke religie heeft bij links vaak zijn beste verdedigers. Typisch, zelf de gematigde moslims moeten niets van euthanasie en abortus hebben, maar toch altijd dat verdedigende bij links. Een spoor van kritiek en je bent een islamofoob.

3 Reacties
Karingin
Karingin29 jan. 2023 - 16:32

Alle Abrahamitische religies stellen vrouwen van oudsher in een onderdanige positie. Orthodoxe stromingen binnen die groepen doen dat nog steeds, en dat geldt ook voor euthenasie en abortus. De doodstraf en lijfstraffen vinden ze dan weer geen probleem. Het wrange is dat dit denkbeeld ook in bepaalde atheïstische kringen nog steeds de norm is. Dus het heeft uiteindelijk niets met religie te maken, het is gewoon machtspolitiek. De enige uitzondering is wellicht het Boeddhisme, al heb ik me daar niet in verdiept. Maar binnen orthodox Joodse, christelijke en islamitische kringen is het sowieso gemeengoed. Al zijn er ook binnen ál die religies stromingen die vrouwen wél als gelijkwaardig zien, waar ze voorganger kunnen worden en elk ander pad dat ze wensen te bewandelen volstrekt geaccepteerd is. Het is gewoon onzin om religie an sich als oorzaak te zien voor misstanden, of dat nou islam, jodendom of christendom is. Het gaat gewoon om dominante alfamannetjes die vrouwen eronder willen houden, en die zullen elke kapstok aangrijpen om hun normen en waarden aan op te hangen. Het is een patriarchaal probleem, niet een religieus probleem. Want religies zijn interpretabel, zoals elke levensbeschouwing dat is

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jan. 2023 - 18:10

IJdele hoop Karin. Het is een teken van slecht karma als je als meisje ter wereld komt,

Olav Meijer
Olav Meijer29 jan. 2023 - 22:59

@ Karingin: Inderdaad. Dat is de reden waarom ik talloze malen (o.a. op Joop) heb betoogd, dat het niet van belang is uit welke bron (wereld- of levensbeschouwing, filosofie, religie, politieke ideologie enz.) iemand zijn inspiratie haalt, maar dat het erop aankomt hoe iemand zijn inspiratiebron interpreteert en welke consequenties hij/zij daaruit trekt in de maatschappelijke en politieke praktijk.

dirk den boer
dirk den boer28 jan. 2023 - 21:21

De tergend trage ontwikkeling van katholicisme en protestantisme tot de humanitaire , moderne vormen ervan die we nu kennen is grotendeels niet van binnenuit zo ontstaan, maar van maatschappelijke en filosofische tendenzen van seculiere aard. Dit zou bij de islam best ook zo kunnen gaan, maar het lijkt erop dat er toch serieuze hordes te nemen zijn op die paden. Het is wel zo dat die symbiose bij de moslims eigenlijk pas vrij kort geleden (postkoloniale erfenis) gelanceerd is en nog alle tijd heeft om vleugels te krijgen.

6 Reacties
Frans Akkermans3
Frans Akkermans329 jan. 2023 - 11:04

Dit waag ik te betwijfelen. Kern van de christelijke leer is dat je je naaste lief moet hebben als jezelf. In de christelijke wereld is het humanisme en later ook het socialistische gedachtegoed ontstaan van binnenuit. Erasmus was een christen, geen godloochenaar.

dirk den boer
dirk den boer29 jan. 2023 - 13:35

Van binnenuit ontstaan...helemaal mee eens, ik voel mezelf ook cultureel christen, maar de sociale , rechtsgeldige wereld waar wij nu in NL in leven is ook uit andere bronnen verder ontwikkeld, uit die van filosofen en denkers die het anders zagen. De kerk is altijd tegen vakbonden geweest, en zelfs tegen vrijheid van Godsdienst (was een dwaling, denken dat dat toegestaan was), daar zijn ze nu dus wel van tergugekomen, zelfs het voorgeborchte en vagevuur bestaan niet meer, opgeheven. Marx vond godsdienst opium van het volk, maar realiseerde zich niet dat zijn gelijkheidsideaal en arbeidersparadijs voortkwam uit die vermaledijde godsdienst

Frans Akkermans3
Frans Akkermans329 jan. 2023 - 14:43

@Den Boer De kerken waren zeker tegen klassenstrijd en socialisme maar evengoed tegen een ongebreideld kapitalisme. Maar Leo XIII erkende in zijn Rerum novarum expliciet het recht van arbeiders om zich in vakbonden te organiseren om hun belangen te kunnen verdedigen en hun lot te verbeteren.

dirk den boer
dirk den boer29 jan. 2023 - 16:09

rerum novarum, moderne dingetjes, ja daar zeg je zoiets Frans, dat was in 1891 dus pas (net opgezocht), dus rijkelijk laat. Ik snap het wel, de kerk kwam, en komt, altijd op voor de armen en verdrukten, maar het leek erop dat andere bewegingen in de maatschappij dat overgenomen hadden, vandaar die late reactie, tegen het Marxisme vooral, maar wel voor katholieke vakbonden dus nu ineens. Samen komen, en kwamen we er wel uit, nu de moslims nog. Vandaag weer vreselijk bericht in de krant over de acties en vele volgelingen van de salafisten in NL (muziek is fout, voetbal ook, vrouwen beter achter het aanrecht), gutteguttegut, ja, ik zie ook niet hoe het verder zou moeten, maar hoef er gelukkig ook niet over te beslissen.

PGS
PGS29 jan. 2023 - 19:37

Frans Akkermans. Jammer dat je maar de helft van van de kern van de Christelijke leer verteldt. De volledige kern is echter deze: Heb God lief boven alles en je naaste als jezelf.

dirk den boer
dirk den boer30 jan. 2023 - 12:01

Gisteren ook gekeken naar Erdbrink in Afghanistan? Daar kwam God ook steeds op de allereerste plaats, zelfs bij liefde voor weeskind (God beveelt het) en bij bominslagen (Gods wil, straf voor onze zonden). Volgens Ayan Hirsi en Ruud Koopmans moeten we en ze (moslims) daarvan af, anders blijven we sukkelen.

Ewout Pool
Ewout Pool28 jan. 2023 - 20:28

Ik heb het gevoel de auteur er van alles bijsleurt voor kritiek op Israël. Niet iedere discriminatie van mensen uit N-Afrika, de Levant, Afghanistan etc. heeft met Israël of hun moslim-zijn te maken. Er zijn vele andere redenen en vooroordelen.

2 Reacties
Zandb
Zandb29 jan. 2023 - 7:33

Ewout Goh. Dat gevoel heb ik nou helemaal niet. Als je voorbeelden je punt wil maken, dan doe je de werkelijkheid per definitie te kort. Maar om dat nu "er van alles bij sleuren" te noemen.

Boning
Boning29 jan. 2023 - 8:08

Inderdaad Israël is zo onschuldig,!!! dat de meeste racisten, en extreem reachts door zionisten financieel en ideologisch steunen... Een voorbeeld : Wilders.

Ruud62
Ruud6228 jan. 2023 - 19:07

Inderdaad, bedankt Rutger voor je artikel, er zitten ongemakkelijke waarheden in. Alleen, van jou geen kwaad woord over die verschrikkelijke islamreligie waarin vrouwen, net als vroeger bij het christendom, op het tweede, misschien wel derde plan staan. En dan heb ik het niet over de aanslagen die de moslims pleegden op totaal onschuldige burgers.

9 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier28 jan. 2023 - 20:46

"de aanslagen die de moslims pleegden" "De moslims", zie hier de kern van het probleem. Mensen kunnen gewoon niet meer helder denken lijkt het wel.

weereenmening
weereenmening28 jan. 2023 - 21:40

@oproerkraaier Het artikel begint met de zin: "Je zal maar moslim zijn in deze wereld." Echter maar liefst 1/4 van de wereld is moslim. Ik vind dat op zichzelf dus een vreemde observatie van de schrijver. Dat is geen redenatie maar een constatering.

Dexter6
Dexter628 jan. 2023 - 22:56

@oproerkraaier Het waren toch Moslims?

Zandb
Zandb29 jan. 2023 - 7:42

Ruud 1. Mag ik u in dit verband wijzen op 'bepaalde joden' met hun niet minder verschrikkelijke, orthodox joodse geloof, waar vrouwen op de tweede, misschien wel derde plaats komen? Of is dat tevergeefs? 2. Om deze opmerking: "En dan heb ik het niet over de aanslagen die de moslims pleegden op totaal onschuldige burgers.", daarom had uw bijdrage m.i. geweigerd moeten worden. Ik kan me niet voorstellen dat de VVMU toestaat dat iemand met droge ogen mag beweren, dat 'de' moslims aanslagen plegen. Dan hebben we van die verschrikkelijke Nazitijd helemaal niets geleerd.

Berend22
Berend2229 jan. 2023 - 8:09

@oproerkraaier nou nou dat is wel een heel erge “de pot verwijt de ketel” van de persoon die regelmatig strooit met stellingen als “mannen zijn het probleem” en “het altijd mannen zijn”, etc etc

Beisser
Beisser29 jan. 2023 - 14:53

@Mening ['"Je zal maar moslim zijn in deze wereld".'] Lees 'In deze (Westerse) wereld'.

Beisser
Beisser29 jan. 2023 - 14:55

Dexter Er is een verschil tussen 'moslims' sec en 'de moslims' Dat ís een verschil en het máákt het verschil.

Karingin
Karingin29 jan. 2023 - 16:49

Het zijn zeker niet altijd mannen, vrouwen zijn ook vaak diep religieus, of als ze dat niet zijn toch vóór een strikte scheiding in de man/vrouw-rol. Maar die komt wél voort uit de dominantie van mannen door de eeuwen heen. Het is een cultuurdingetje, tegenwoordig zeker niet meer per se religieus, al speelt dat natuulijk nog altijd een rol. Het is gewoon te makkelijk om religie alleen verantwoordelijk te maken voor o.a. vrouwenonderdrukking. Ook binnen religieuze stromingen vindt continue emancipatie plaats van vrouwen en homo's, en ook buiten religie vindt nog steeds onderdrukking van diezelfde groepen plaats

oproerkraaier
oproerkraaier30 jan. 2023 - 13:03

Beisser: dexter interpreteert dat waarschijnlijk gewoon bewust fout.

weereenmening
weereenmening28 jan. 2023 - 19:02

Ik krijg de indruk dat de auteur denkt dat de moslim een onderdrukte minderheid is. Echter 24% van de wereld is moslim. Niet bepaald een kleine groep zonder macht.

8 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier28 jan. 2023 - 20:47

weer een mening: dat zegt helemaal niets. U ziet gewoon zelf de drogredenatie niet?

PGS
PGS28 jan. 2023 - 21:33

@ oproerkraaier Toch knap om een objectief gegeven dat moslims 24 % van de wereldbevolking bedragen, wordt weg gezet als een mening.

Zandb
Zandb29 jan. 2023 - 7:51

mening Sterker nog: In Zuid-Afrika werd de meerderheid zwarte mensen onderdrukt door een minderheid witte mensen. En wat moet je verder met iemand die "de indruk krijgt dat de auteur denkt". En dan met iets wat compleet irrelevant is, komt. Lees het stuk er maar op na: Dat een meerderheid een minderheid iets aan zou doen, dat is absoluut geen thema.

weereenmening
weereenmening29 jan. 2023 - 10:50

@Zandb De auteur begint zijn stuk met "Je zal maar moslim zijn in deze wereld". Echter 1/4 van de wereld bevolking is moslim. In het verre verleden waren deze gebieden welvarend en ver ontwikkeld, echter de focus op orthodoxie heeft geleid tot grote beperkingen in vrijheid van vrouwen en anders denkenden. Het idee dat 'wij' daar op een of andere manier verantwoordelijkheid voor zouden hebben is absurd. Wel is het logisch dat veel mensen in het vrije westen wat terughoudend zijn als het gaat om orthodoxe religies. Zeker als deze religie door 25% van de wereld bevolking wordt beleid en met enige regelmaat excessen met zich mee brengt.

Zandb
Zandb29 jan. 2023 - 16:15

mening Daar heeft u een punt, want inderdaad zal je maar moslim zijn in deze wereld: We zijn inmiddels namelijk al zo ver, dat moslims OF onderdrukken OF onderdrukt worden.

Karingin
Karingin29 jan. 2023 - 17:02

Het is gewoon een feit dat moslims áltijd gevraagd wordt afstand te doen van misstanden en terreurdaden door andere moslims. Dat wordt van christenen nauwelijks of niet gevraagd. Seculiere/gematigde Joden doen het dan weer vaak uit zichzelf, kwestie van geschiedenis/collectief geheugen. Het punt is, de ene christen is de andere niet, de ene moslim is de andere niet en het Jodendom is - wellicht als oudste religie en door de diaspora - al helemaal verdeeld

weereenmening
weereenmening29 jan. 2023 - 17:51

@Karingin Ik denk dat het lastig is de daden van leden van een groep los te zien van de groep zelf. Zeker als deze leden deze daden verrichten in naam van de groep. Over het algemeen zijn landen waar de prominente religie het Christendom is vrij vreedzaam, uitzonderingen daargelaten. En migratie laat zien dat ook veel moslims het daar mee eens zijn.

Volrin
Volrin30 jan. 2023 - 7:25

@weereenmening "Over het algemeen zijn landen waar de prominente religie het Christendom is vrij vreedzaam, uitzonderingen daargelaten. " Het punt blijft dat als in die landen door christenen, vanwege religieuze motieven, geweld wordt gepleegd, er geen oproep is aan alle christenen om daar afstand van te nemen.

JasDon
JasDon28 jan. 2023 - 18:39

Religieuzen die het slachtofferschap claimen vind ik vermoeiend, immers maakt een religie onder de religieuzen regelmatig meer slachtoffers dan onder die van andere geloven. Moslims zitten niet per se in de verdrukking, mensen zijn xenofobisch, niet gediend van mensen met zeer (religieus) conservatieve opvattingen of gewoon eikels. En dat is lullig, want mensen kiezen 90% van de tijd niet hun (orthodoxe geloof), maar moeten of gaan uiteindelijk met dat stigma leven. Ik denk dat Moslims en andere gelovigen het best te helpen zijn door ze van het eigen geloof te bevrijden.

4 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier28 jan. 2023 - 20:48

"Ik denk dat Moslims en andere gelovigen het best te helpen zijn door ze van het eigen geloof te bevrijden" hahah, stoere taal maar hoe ziet u dat voor u? Feitelijk loopt u nu gewoon de nazistische Geert W. te steunen.

Zandb
Zandb29 jan. 2023 - 7:55

JasDon Andere mensen mogen wel slachtofferschap claimen maar religieuzen niet? Je reinste discriminatie. Wat een ongelooflijk generaliserend (discriminerend) denken. Ik citeer u: "Ik denk dat Moslims en andere gelovigen het best te helpen zijn door ze van het eigen geloof te bevrijden." "U denkt.....", zegt u maar dat denkt u maar.

JasDon
JasDon29 jan. 2023 - 11:51

Zandb, Begrijpend lezen is niet je sterkste punt vrees ik, het feit dat ik het geclaimde slachtofferschap vermoeiend vind komt door de frequentie en dat wordt door de reacties weer eens bevestigd ook. Ik ga niet over wat 'mag', maar wat ik er van vind. Net zoals ik jouw - naar mijn idee ziekelijke - behoefte om dit soort reacties richting bepaalde deelnemers te lanceren erg vermoeiend en simpel vind. Je bent door je eigen gedrag inmiddels al ontmaskerd als een keizer zonder kleding. En waarom zou ik niet mogen discrimineren tegen bv. homohaters. Omdat homohaten vanwege een geloof minder erg is dan areligieus homohaten? Ik vind genoeg religieuze opvattingen het discrimineren waard. @oproerkraaier, mensen bevrijden van geloof staat niet gelijk aan het nazistische aanpak van bevolkingsgroepen. Je kan bv. ook de discussie aangaan met mensen en er voor zorgen dat onderwijs een volledig seculier pad volgt. Jouw oeuvre op deze website geeft helaas aan dat je dit soort nuances niet kan of wil zien.

Zandb
Zandb30 jan. 2023 - 7:49

JasDon Het is inderdaad een ondankbare taak om precies te lezen wat er staat. Dat valt de schrijvers er van nogal eens tegen. En die slaan dan, natuurlijk met een ad hominem, terug. Dit: " Religieuzen die het slachtofferschap claimen vind ik vermoeiend, immers maakt een religie onder de religieuzen regelmatig meer slachtoffers dan onder die van andere geloven." betekent in feite, dan: Het slachtofferschap claimen vind ik niet vermoeiend als je tot een groep behoort die zelf geen slachtoffers maakt. Bij mijn weten bestaan dergelijke groepen (geloven al helemaal) niet. Kortom: u discrimineert. Mooier kan ik het niet maken.

Sam V
Sam V28 jan. 2023 - 18:35

De vraag in de kop wordt dus niet beantwoord door de schrijver. Blijft het gissen voor ons. Of zullen we maar constateren dat er velen redenen zijn, waar hun eigen geloof wel de grootste is. Zoals Satya ook terecht opmerkte: “Juist moslims zijn het slachtoffer van extremistische moslims.” Of vragen het de jongeren in Iran.

1 Reactie
Zandb
Zandb29 jan. 2023 - 8:01

Sam U doet net of de moslim zijn iets is als hooligan zijn. Als u begrijpt wat ik bedoel: Ik vind het nogal onnozel, wanneer je probeert duidelijk te maken dat jij, als vredelievende hooligan, de dupe bent van hooligans die het voor jou verpesten.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine28 jan. 2023 - 18:05

Een paar historische nuances bij het verhaal. Toen de joden naar Palestina kwamen was het redelijk dun bevolkt. Door de oproep van de Arabische leiders om naar Palestina te verhuizen om de trek van de Joden tegen te gaan steeg de bevolking. Verder stammen de meeste huidige inwoners van Israël af van Joden die vanuit de Arabische wereld naar Israël trokken (al dan niet gedwongen), de volgende groep is van Russische oorsprong, en daarna de Joden uit het westen. En verder zitten moslims in de verdrukking omdat religie nou eenmaal onderdrukt, en vooruitgang tegengaat.

4 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier28 jan. 2023 - 20:49

echt geef ons bronnen voor jouw leugenachtige beweringen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine28 jan. 2023 - 22:45

@oproerkraaier, lees eens een geschiedenisboek, of begin gewoon bij wikipedia.

Zandb
Zandb29 jan. 2023 - 8:10

Zonneschijn U noemt dat "historische nuances" en dat zijn het ook. Maar die zorgen er niet voor, dat fout handelen in een keer goed genoemd mag worden. Het is bv feitelijk juist, wanneer ik in de trein, van de enige medepassagier, zijn telefoon afpak. Maar niet minder fout. En verder komt wat u zegt m.i. neer op: Wie vindt dat een religie onderdrukt, die mag onderdrukken. (Het zal wel niet maar u doet dus precies wat u de religie verwijt.)

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine29 jan. 2023 - 14:13

@zandb, ik praat niets goed met deze nuances, ik vond gewoon het beeld dat de schrijver historisch schetste een beetje te makkelijk.

Pater
Pater28 jan. 2023 - 17:41

Begin eens om geen foute info te verschaffen. De NAVO greep in tegen Servië om de moslims in Kosovo te beschermen. De Romeinen hebben de joden niet uit Israël gejaagd. De islam is zelf medeschuldig aan hun slechte PR. Het waren radicale moslims die de 9/11-aanslagen pleegden, en vele andere aanslagen over bijna de hele wereld. Orthodoxe moslims in het Westen houden hun vrouwen thuis en doen aan eerwraak, de onderdrukking van vrouwen in meerdere moslimlanden is weerzinwekkend. Natuurlijk mag je dat individuele moslims niet nadragen, zomin als je individuele joden het steeds ergere Israëlische beleid mag nadragen. Natuurlijk is de overgrote meerderheid van de moslims tegen terrorisme. Maar die slechte PR-positie laat zich dus wel verklaren hoor.

2 Reacties
GeorgeMichael
GeorgeMichael28 jan. 2023 - 18:16

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Pater
Pater30 jan. 2023 - 15:02

Wat mij betreft: Niemand. Hoezo? wat een vreemde vraag, kennelijk geboren uit onbegrip en/of slecht lezen.

Boning
Boning28 jan. 2023 - 16:48

Haat jegens moslims en de Islam is niet nieuw.. - Het is accumulatie van eeuwen...het is erg geworteld in de Europese mindset, waardoor het genormaliseerd is. Moslims zijn de joden van nu... In de jaren 30 is begonnen met de verbranding van de joodse boeken...- De dubbele standaarden voor wat betreft haat, discriminatie en racisme is zo verschrikkelijk duidelijk en het zelfs wettelijke vastgelegd. Thora verbranden voor de Israëlisch ambassade is verboden, maar koran verbranden voor Turkse ambassade is vrijheid! Lhbti"ers, Europese, Frans vlag mag ook niet in de fik... De verbranding van een boek is achterlijk, maar de dubbele standaard achterlijker. De afdaling van Europa was al gestart en het gaat nu met stroomversnelling, vrees ik.

4 Reacties
Dexter6
Dexter628 jan. 2023 - 22:57

'Thora verbranden voor de Israëlisch ambassade is verboden, maar koran verbranden voor Turkse ambassade is vrijheid! ' Waar staat dat je geen Thora mag verbranden voor een Israëlische ambassade?

LaBou
LaBou 29 jan. 2023 - 11:27

Als dat nergens staat waarom probeer je het niet dan. Dan kun je je gelijk (of dat van anderen natuurlijk) bewijzen. En plaats dan even een artikel met foto's hoe je wordt afgevoerd.

Boning
Boning29 jan. 2023 - 13:18

In Zweden mocht het niet! De regering is gezwicht onder Israëlische druk: Bron: https://bnn.network/politics/calling-the-burning-of-the-quran-freedom-of-expression-sweden-prevented-the-burning-of-the-torah/ In Nederland zal niet anders zijn.

michellekepen
michellekepen29 jan. 2023 - 17:17

Boning, Waar precies(!) staat wat jij beweert? Dit is namelijk, Google Translate vertaald, wat Ziv Nevo Kulman schreef: [ "We are happy that following the embassy's activity in front of the Swedish authorities, and joint activity with elements of the local Jewish community - the extremist organizers withdrew the request to hold the demonstration in which they planned to burn a Torah scroll"] Dat andere partijen hier mee aan haal lijken te zijn gegaan, en misinfo/desinfo verspreiden, is natuurlijk geen reden om zelf niet even de vermeende bron te checken.

ras82
ras8228 jan. 2023 - 16:10

Dank Rutger, dankjewel voor het benoemen van het onrecht waar een groot deel van beschaafd Nederland graag bij weg kijkt, goed praat en bagatelliseert.

Beisser
Beisser28 jan. 2023 - 16:03

En weer wordt het racisme erbij gehaald: ‘Dat is pijnlijk en bovenal een bron van vooroordelen, racisme en discriminatie. En racisme en discriminatie zorgen weer voor minder kansen en die kansenongelijkheid voor een tweedeling in de samenleving waarbij haat kan ontstaan tegenover degenen die discrimineert en geen kansen biedt.’ Nee geen racisme! Wel vooroordelen. Wel discriminatie! Wel kansenongelijkheid! Wel tweedeling in de samenleving! Maar geen racisme! Gebruik dat woord niet. Het is een zware beschuldiging. Het verwijst naar grootschalige misdaden tegen de menselijkheid, naar kolonialisme, slavernij, Apartheid, uitbuiting, landroof, genocide, gewelddadige kerstening en het vernietigen van hele culturen. Geen weldenkend mens in Nederland maakt zich nog aan deze praktijken schuldig, of wil daar nog mee geassocieerd worden. Tegelijkertijd maakt iedereen zich weleens –vaak zonder het zelf te beseffen– schuldig aan vooroordelen en/of een van de vele vormen van discriminatie. Een typisch voorbeeld daarvan is de achterstelling van moslims in onze (christelijke) wereld. Zij zijn “de Ander” Bovendien is de islam sinds het optreden van Khomeiny in Iran en Bin Laden in New York de paria onder de religies geworden. En worden moslims alleen al daardoor per definitie niet vertrouwd. Hier werkt het aangeboren overlevingsinstinct. Een relict uit de vroege jeugd van het menselijk ras.

9 Reacties
LaBou
LaBou 28 jan. 2023 - 17:30

"Maar geen racisme! Gebruik dat woord niet. Het is een zware beschuldiging. Het verwijst naar grootschalige misdaden tegen de menselijkheid, naar kolonialisme, slavernij, Apartheid, uitbuiting, landroof, genocide, gewelddadige kerstening en het vernietigen van hele culturen. " En dat is dus nou net wat met de Palestijnse bevolking gebeurt. Daarmee bewijst deze reageerder dus precies wat hij in woorden probeert te ontkennen: er is sprake van racisme.

GeorgeMichael
GeorgeMichael28 jan. 2023 - 18:03

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Beisser
Beisser28 jan. 2023 - 19:37

======================= @ LaBou Ik heb het niet over de Palestijnen en de genocide die Israëi (let wel: ik zeg niet de Joden, maar de staat Israël) op hen pleegt. Ik heb het over de moslims en hun positie in de westerse wereld, net als de heer Van Eijken die zijn collumn begint met: ’Je zult maar moslim zijn in deze wereld.’

oproerkraaier
oproerkraaier28 jan. 2023 - 20:54

Het is oa Wilders die dan automatisch een link legt naar "Turkse of Marokkaanse voorouders en dat maakt het wel racisme. Verder is dit een semantische discussie

Beisser
Beisser28 jan. 2023 - 22:10

@Oproer, Verwijzing naar Turkse of Marokkaanse voorouders is geen racisme. Dit gaat over etniciteit en religie, voor Wilders hét onderwerp waar hij zijn hele politieke bestaansrecht aan opgehangen heeft. En het is meer dan een semantische discussie. Racisme gaat over een blanke huid vs alle andere huidskleuren, superioriteitswaan, heb- en heerszucht misdaden tegen de menselijkheid. haat en agressie, het recht van de sterkste. De racist zegt: 'Ik ben blank en aanhanger van het Ware Geloof. Jij bent zwart (bruin, geel, rood) en heiden. Daarom heeft mijn god mij uitverkoren om jullie te overheersen en uit te buiten. En als je me niet gelooft heb ik een geweer om het te bewijzen' Racisme is een zware, in ons land vrijwel altijd onterechte beschuldiging. Een stigma dat geen weldenkend mens wil dragen. De gewone dagelijkse incidenten zoals die in ons land dagelijks voorkomen hebben te maken met de aangeboren argwaan (of noem het voorzichtigheid) tegenover alles en iedereen dat/die “Anders” is, niet tot de eigen groep behoort. En een kleine minderheid van fundamentalistische moslim-fanatici heeft de reputatie van die geloofsrichting ernstig aangetast, waardoor iedere moslim in de ogen van velen verdacht is.

Gerygrr
Gerygrr29 jan. 2023 - 15:19

Je zegt dit: De racist zegt: 'Ik ben blank en aanhanger van het Ware Geloof. Jij bent zwart (bruin, geel, rood) en heiden. De link tussen jezelf blank noemen en het ware geloof aanhangen zie ik niet. Mijn naoorlogse generatie dacht van zichzelf vooruitstrevend blank te zijn en het geloof gewoon te mogen loslaten. Ik zou gezegd hebben: ik ben een blanke humanist. Het woord blank was nog simpel een Nederlands woord zonder vertaling in het Engels. I am a white humanist. Er zijn woorden in de ban gedaan. Gebruik je die woorden, dan ben je racist.

Beisser
Beisser29 jan. 2023 - 21:17

Gerygrr [‘De link tussen jezelf blank noemen en het ware geloof aanhangen zie ik niet.’] Ik ook niet. Maar de racist, de echte, de aanhanger van de rassentheoriën van De Gobineau en de eugenetici (een intussen uitgestorven vakgebied van pseudowetenschappers die met behulp van allerlei metingen, schedelmetingen o.a. en het rubriceren en vergelijken van mentale, cognitieve en lichaamskenmerken bij individuen generaliserend de superioriteit van het “blanke ras” en de inferioriteit van het “zwarte ras” aan te tonen) beschouwt zichzelf als het toppunt van menselijke beschaving. En hij heeft daarvoor twee “argumenten”: zijn huidskleur en zijn geloof. In Nederland is deze gedachtengang na de laatste koloniale oorlog (Indonesië 1945 - 1950 zo ongeveer uitgestorven. Wat betreft de woorden: Het is een kleine groep fanatici die die woorden in de ban proberen te doen. ‘Blank’ is nog steeds een doodgewoon Nederlands woord dat alleen in de context van het racismedebat 'not done' is. En het zijn de activisten en hun weg-met-ons-epigonen die jou en mij racist noemen als we het gebruiken. Racisme is echt een Westers dingetje. Al het andere is wij-zijdenken, soms uitgroeiend tot vijanddenken en zelfbenoemd slachtofferschap.

Olav Meijer
Olav Meijer29 jan. 2023 - 22:36

@ Beisser: {Geen weldenkend mens in Nederland maakt zich nog aan deze praktijken schuldig, of wil daar nog mee geassocieerd worden.] De vraag is dus nog wel, hoeveel "weldenkende" mensen er in Nederland zijn. Overigens uit racisme zich vaak vele malen subtieler dan zoals jij het hier beschrijft.

Beisser
Beisser29 jan. 2023 - 23:23

@Olav Meijer ['De vraag is dus nog wel, hoeveel "weldenkende" mensen er in Nederland zijn.'] Toch nog wel vrij veel denk ik. Wij leven ondanks de neoliberale puinhoop die de politiek er de laatste decennia van gemaakt heeft toch nog altijd in een vrij goed georganiseerde samenleving. Dat kan alleen als er een redelijke groep weldenkende mensen is die dat in stand houdt. ['Overigens uit racisme zich vaak vele malen subtieler dan zoals jij het hier beschrijft.'] Dat is nou juist mijn punt: Racisme ís niet subtiel. Racisme is minachtend, arrogant, megalomaan, agressief en destructief. Waarom zou je subtiel in je uitingen zijn tegen heidense wilden die geestelijk en moreel nauwelijks hoger staan dan dieren? Wij-zijdenken daarentegen is subtiel. Zo subtiel dat de "pleger" zelf niet eens in de gaten heeft dat hij discrimineert enz.

dirk den boer
dirk den boer28 jan. 2023 - 15:59

De allergrootste rem op leven en welzijn in de moslimlanden is natuurlijk de olie en die oliegelden. Zonder die oliegelden geen koranscholen van de oude stempel, in NL (lees Lale Gul), Turkije en Indonesie en elders. Wahabieten mogen nu aan het roer en koersen bepalen, Erdogan tussen 100 hoofddoekjes vandaag in de NRC(hoe krijgt hij ze bij elkaar?, Ataturk die hier paal en perk aan wilde stellen zou zich omdraaien in zijn graf).

4 Reacties
Boning
Boning28 jan. 2023 - 16:59

Olie en olie gelden is de oorzaak!! Niet tanken dan! Want u financiëert indirect Erdogan en koran scholen. En gebruik turf als brandstof om de meelpap te maken,

GeorgeMichael
GeorgeMichael28 jan. 2023 - 18:07

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

dirk den boer
dirk den boer28 jan. 2023 - 21:10

Ik tank nooit, Boning, want heb geen auto. Maar zou ik hem echt nodig gehad hebben, zou ik hem wel aangeschaft hebben omdat benzinestations gewoon legaal mogen in NL. Ik ben ook tegen bioindustrie, maar koop wel gewoon een broodje ei of een kroket uit de automaat, zo principieel ben ik nou ook weer niet. Vandaag nog iets over in de NRC, ook als je ergens aan meedoet, kun je er ideeel tegen zijn, zo belangrijk is dat individu nou ook weer niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jan. 2023 - 10:56

Dirk den Boer De meeste mensen hebben ook helemaal geen moeite met inconsistentie.

oproerkraaier
oproerkraaier28 jan. 2023 - 14:51

Moslims zijn de joden van vandaag.

12 Reacties
Dexter6
Dexter628 jan. 2023 - 15:40

Neen. Wereldwijd zijn Christenen de meest vervolgde groep.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst28 jan. 2023 - 16:20

Loop eens met een bijbel in de hand door Saudiarabië of Koeweit.

Satya
Satya28 jan. 2023 - 17:05

"Neen. Wereldwijd zijn Christenen de meest vervolgde groep." Helemaal niet, dat is populistisch geneuzel. Juist moslims zijn het slachtoffer van extremistische moslims. Dan hebben we nog Afghanistan, Irak, Somalië, Mali, Niger en de Oeigoeren. Roep dat je strijd tegen jihadisten strijd en je kunt straffeloos aan het moorden slaan. Neemt niet weg dat Christenen vaak onder druk staan maar praat geen onzin, moslims worden zwaar vervolgd. Of is het erger als Al Shabaab een aanslag pleegt op Christenen als op mijn liberale moslims familie? Dat is namelijk overblijft als je jouw rekenmethode gebruikt.

Beisser
Beisser28 jan. 2023 - 17:11

Doe niet zo zielig Dexter. Het christelijk geloof is wereldwijd de dominante doctrine. Het zowel economisch als militair machtigste land ter wereld is een christelijke crypto-theocratie. De grote vijand van dit moment, Rusland, ook. En ook in de rest van de wereld, De rest van de Amerika's, Australië, heel Europa, grote delen van sub-sahara Afrika hoort het christendom eerder tot de vervolgers dan tot de vervolgden. Eigenlijk alleen in de Islamitische wereld van Noord Afrika, Iran, het Arabisch schiereiland en naar het oosten tot tot Afghanistan en Pakistan is er sprake van vervolging van christenen.

LaBou
LaBou 28 jan. 2023 - 17:31

Het christendom heeft wereldwijd de meeste slachtoffers gemaakt.

Dexter6
Dexter628 jan. 2023 - 19:06

@Labou 'Het christendom heeft wereldwijd de meeste slachtoffers gemaakt.' Klopt, maar betekent dit dat mijn stelling onjuist is?

oproerkraaier
oproerkraaier28 jan. 2023 - 20:54

"Neen. Wereldwijd zijn Christenen de meest vervolgde groep." u liegt.

PGS
PGS28 jan. 2023 - 21:39

Volgens deze website worden 360 miljoen Christenen zwaar vervolgd Ik vraag mij af hoeveel moslims worden op dezelfde manier vervolgd ? https://www.opendoors.nl/nieuws/vervolging-christenen-blijft-alarmerend/

LaBou
LaBou 28 jan. 2023 - 22:15

Ja, zoals overigens ook al anderen je hier duidelijk proberen te maken. Al ben ik bang dat dat vergeefse moeite is.

dirk den boer
dirk den boer28 jan. 2023 - 22:15

Christenen hebben wereldwijd meeste slachtoffers gemaakt- Dexter, dat komt omdat de machtigen in de wereld toen toevallig zich christenen noemden. De Azteken, de Moghuls, de Mongoolse hordes, de Perzen, de Vikingen gingen net zo erg tekeer als het zo uitkwam, en of je nou wel of niet ter kerke ging als ridder en je kind liet dopen, maakt daarbij helemaal niets uit. Harari legt dit mooi uit. Het een belijden op Zondag en in d processies, maar daarom het andere op het slagveld niet laten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jan. 2023 - 11:32

Vergeet ook de Jezidis niet.

Gerygrr
Gerygrr29 jan. 2023 - 13:21

Moslims en de kinderen van Juda… Er zijn meer broedervolkeren. Zij zijn gevlucht ooit uit het te drukke, te zeer door catastrophes getroffen gebied. Ooit bloeide er een beschaving. Ooit werd een volk gedeporteerd en is terug gegaan om de oude erfenis te gaan opeisen…. Dat is het probleem. Bestaansrecht voor minderheden Het recht van de veroveraars. Hoe lang mag men terug in de tijd om vast te stellen, dat het de grond van de voorouders was?

Ditisgeenreactie
Ditisgeenreactie28 jan. 2023 - 14:27

Slechte titel! Ik geloof dat je de hoofdvraag niet wilt beantwoorden. Waarom zitten moslims steeds in de verdrukking? Je vertrouwt eerder je eigen groep (ingroup) dat blijkt uit diverse onderzoeken. De houding tegenover buitenlui (outgroup) is een van minder vertrouwen. Tweede vraag is dan: waarom zijn in landen met joods-christelijke wortels als VS en Europa de moslims de outgroup? Dat je die vraag niet kunt beantwoorden valt mij tegen. Derde vraag: waarom gaat dat gepaard met negativiteit en wantrouwen? Uit diverse onderzoeken blijkt dat hoe meer mensen in persoonlijke onzekerheid leven, des te negatiever men buitenlui ervaart. En daardoor worden de negatieve kanten van de ingroup weggewuifd en de outgroup juist vergroot. Beperk je bij je beantwoording dan niet tot Israel en Palestina, maar kijk ook naar Indonesië, India of onderzoek je vraag met niet moslims maar atheïsten.

dirk den boer
dirk den boer28 jan. 2023 - 13:07

In de Koran, Sura Al Araf, 7,137 staat heel duidelijk dat Allah (=Wij, in deze Sura) Palestina aan de Joden had toebedacht, de Zonen Israels, het volk dat onderdrukt was geweest door de Firawn (Farao), het land dat Wij gezegend hadden. Gods Woord Notabene...

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jan. 2023 - 13:36

Je moet niet alles geloven wat ooit is opgeschreven

dirk den boer
dirk den boer28 jan. 2023 - 16:08

Het is wel ergens,later opgeschreven maar het kwam wel rechtstreeks uit de Hemel, het is ontvangen door de Profeet (zelf analfabeet), daar mag je niet aan tornen of aan twijfelen, of zelfs maar aan zitten sleutelen, beetje aanpassen aan de tijdsgeest enzo.

LaBou
LaBou 28 jan. 2023 - 17:34

Aha, wat de boer hier dus eigenlijk stelt is dat sprookjesboeken alleen sprookjesboeken zijn als het verhaal ons niet bevalt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jan. 2023 - 9:51

@Dirk over wie de auteur(s) was(zijn) zijn verschillende theorien in omloop. Niet mijn terrein. https://www.nytimes.com/2002/03/02/arts/scholars-are-quietly-offering-new-theories-of-the-koran.html

korheiden
korheiden28 jan. 2023 - 12:39

Misschien eens kijken op de website van Open Doors en de ranglijst 'christenvervolging' inzien. Christenen hebben wereldwijd heel wat te verduren, waarschijnlijk meer dan moslims. Moslims hebben het erg moeilijk in China en veel problemen zijn er ook tussen moslims onderling. Het komt me voor dat nogal wat moslims zich niet of nauwelijks aanpassen aan de maatschappij waarin ze leven. Andere religies als boeddhisten en joden houden eveneens vast aan hun geloof maar komen daarbij niet in conflict met hun landgenoten. Het is sowieso ontzettend dat religie de bron is van zoveel haat en nijd.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jan. 2023 - 13:40

Als je vervolgd wilt worden is je aansluiten bij een minderheid een beproefd recept. Voor vrouwen was dat niet nodig. Die zijn praktisch altijd tweederangs.

Supernice
Supernice28 jan. 2023 - 12:24

Mogelijk omdat er naast hele mooie kanten aan de Islam zoals, oprechtheid, betrouwbaarheid, bescheidenheid, vrijgevigheid, steunen van de hulpbehoevende. Ook lastige elementen zitten of die niet altijd naar westers idee gunstig geïnterpreteerd worden, zoals kuisheid (vrouwonderdrukking), dapperheid (Religie van het zwaard volgens IS), de wil van Allah is wet. (Religie en politiek zijn een)

3 Reacties
Vasilis
Vasilis28 jan. 2023 - 13:11

Alsof het in Nederland altijd zo fijn voor vrouwen is geweest... Tot de jaren '90 was verkrachting binnen het huwelijk legaal. Geen Islamitisch land, maar het 'vrije, liberale, Christelijke' Nederland. Tot de jaren '70 moesten getrouwde vrouwen hun baan in het onderwijs opzeggen. Tot de jaren '50 waren getrouwde vrouwen handelingsonbekwaam.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jan. 2023 - 14:28

Trouwen was gelukkig niet verplicht.

FonsRietdijk
FonsRietdijk28 jan. 2023 - 14:53

"Alsof het in Nederland altijd zo fijn voor vrouwen is geweest... Tot de jaren '90 was verkrachting binnen het huwelijk legaal. Geen Islamitisch land, maar het 'vrije, liberale, Christelijke' Nederland. Tot de jaren '70 moesten getrouwde vrouwen hun baan in het onderwijs opzeggen. Tot de jaren '50 waren getrouwde vrouwen handelingsonbekwaam." En dan is het nu de beurt aan de Islam, maar dat gaat natuurlijk totaal niet werken als met dit soort absurde jijbakken de Islam wordt gevrijwaard van gedrag dat het niveau Middeleeuwen ontstijgt. Dat nog wel op een reactie van iemand (Supernice) die al bibberend, heel voorzichtig, op eieren lopend en overduidelijk met de rem er op een kritisch kanttekeningetje bij de Islam zet. Was het maar waar dat dat de enige "lastige elementen" zijn, lees je eigen stukje maar eens terug. Je durft niet eens te zeggen wat je echt vindt.

Dexter6
Dexter628 jan. 2023 - 12:10

' Ook dacht ik aan de burgers en politici die de islam een sluipend gif noemen en bang zijn voor de ‘omvolking’ van het Westen. Deze groep islamofoben doet net of dit een bewuste strategie van de islamitische landen is,' Natuurlijk zit daar een strategie achter net zoals de verspreiding van het Christendom. Geld vloeit vanuit de Golfstaten hier heen om moskeeën te bouwen. Het zelfde zag je in Indonesië wat in 30 jaar tijd compleet onherkenbaar is geworden, Islamisten hebben de macht gegrepen en iedereen die geen Moslim is is zijn leven niet zeker. Is dat 'islamofobie' ? Nee natuurlijk niet, want een fobie is een ongegronde angst. Homofobie is bijvoorbeeld een ongegronde angst, voor mensen die homo zijn hoef je namelijk niet bang te zijn. Maar bang zijn voor de politieke islam en/of het islamisme lijkt me volledig terecht. Landen die in de greep van het Islamisme komen sterven meestal een langzame verstikkende dood. https://www.bbc.com/news/world-asia-46982779 'In a speech, he implied that Islamic leaders were trying to trick voters by using a verse in the Koran to argue that Muslims should not vote for a non-Muslim leader. An edited video of his remarks was widely shared online. It sparked outrage among religious hard-liners who staged regular large rallies calling for him to face trial.'

Dexter6
Dexter628 jan. 2023 - 11:57

Volgens mij zijn Christenen wereldwijd nog steeds de meest vervolgde religieuze groep..?

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jan. 2023 - 11:53

Het wordt nog wel eens vergeten maar momenteel is Indonesië is het grootste moslimland ter wereld. Jammer genoeg worden de moslimtouwtjes er steeds strakker aangetrokken.

2 Reacties
Dexter6
Dexter628 jan. 2023 - 12:13

Het land is in 30 jaar tijd onherkenbaar geworden, dankzij het Islamisme.

dirk den boer
dirk den boer28 jan. 2023 - 13:21

Vergeet Turkije niet. Vndaag in de NRC grote foto van Erdogan, losjes, zonder stropdas, tussen 100 meisjes en vrouwen waarvan maar enkelen zonder hoofddoek (mocht dat wel? van Ataturk zouden die hoofddoeken niet gemogen hebben). Toen ik als student door Istanbul en Izmir rondtrok , kan me niet herinneren daar een hoofddoek gezien te hebben.

Joop  den Uil
Joop den Uil28 jan. 2023 - 11:46

Dus Palestina is de benchmark ? Daar wonen ook (erg) veel Christenen, 200.000 is de schatting. Overigens is het Palestijns grondgebied of palestijnse gebieden.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst28 jan. 2023 - 11:35

Maar hoe denken de moslims in Saudiarabië eigenlijk over christenen?

6 Reacties
Dexter6
Dexter628 jan. 2023 - 12:53

Er is maar één religie ...

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen28 jan. 2023 - 14:41

WsP, Wat ik van expats hoor is dat je in SA je eigen religie en alle zichtbare uitingen daarvan beter binnenskamers of in ieder geval binnen de muren van de compound kan houden omdat je anders in de problemen kan komen. Zeker als ze het idee hebben dat je moslims probeert te bekeren. Hoewel Mohammed bin Salman een aantal jaren terug wel de bevoegdheden van de religieuze politie ('mutaween') drastisch zou hebben ingeperkt, dus misschien is het er op vooruit gegaan.

dirk den boer
dirk den boer28 jan. 2023 - 16:36

Plus dat vrouwen nu ook auto mogen gaan rijden, me dunkt. Waarom zo feministisch ineens daar? Zit hij onder de plak misschien?

dirk den boer
dirk den boer28 jan. 2023 - 17:08

Als je in de woestijn leeft, onder de dadelpalmen, Pabst, dan denk je niet aan verre christenen en hun vreemde coulante mores in een kille uithoek van Europa, dat hoeft ook helemaal niet meer, want ze hebben olie, dus geld, en als ze het WK in voetbal of winterspelen willen organiseren ,kunnen ze dat met hun geld, invloed en goedkope mankracht uit de armere uithoeken van Azie.

Satya
Satya28 jan. 2023 - 17:09

"Wat ik van expats hoor is dat je in SA je eigen religie en alle zichtbare uitingen daarvan beter binnenskamers of in ieder geval binnen de muren van de compound kan houden omdat je anders in de problemen kan komen." Moet je nagaan dat veel in Nederland dat ook nastreven. Volgens mij is dat een kenmerk van mensen met een totalitaire ideologie.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen28 jan. 2023 - 17:47

Dirk den Boer, "Zit hij onder de plak misschien?" Dat zal het zijn, zijn dinnetje heeft gezegd en nou is het afgelopen Mo! Satya, "Moet je nagaan dat veel in Nederland dat ook nastreven." Dat zou dan een terugkeer naar het verleden zijn. Vroeger mochten alleen leden van de calvinistische Gereformeerde Kerk openlijk hun religie belijden. Katholieken, Lutheranen, doopsgezinden etc. moesten het met schuilkerken doen. Pas in de Franse tijd zijn alle religies officieel gelijkgesteld in Nl. Dat is inderdaad totalitair.

Rick Hofland
Rick Hofland28 jan. 2023 - 11:23

Religie werkt remmend, open je ogen en stop met die sprookjes je leven bepalen.

4 Reacties
LaBou
LaBou 28 jan. 2023 - 17:37

Waarop baseren zionisten hun "recht" op Palestina?

Dexter6
Dexter628 jan. 2023 - 19:07

@Labou Op sprookjes, je kunt toch lezen?

LaBou
LaBou 28 jan. 2023 - 22:17

Dus volgens dexter hebben zionisten geen enkel recht op dat land. Je ziet: ik kan lezen.

Rick Hofland
Rick Hofland29 jan. 2023 - 10:51

Klopt, religie is wel het laatste waarop iemand een stuk land kan claimen.