Joop

Waarom zijn VVD en CDA zo bang voor de linkse wolk?

  •  
24-06-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
299 keer bekeken
  •  
klavermarijnissenploumen-1
Rutte IV wordt geen links kabinet, ook niet als PvdA en GroenLinks er deel van uitmaken.
VVD-leider Mark Rutte en zijn D66-collega Sigrid Kaag hebben gisteren formeel de opdracht gekregen samen een aanzet voor het regeerakkoord te schrijven. Ongetwijfeld zullen daarin allerlei heikele thema’s aan de orde komen, zoals het klimaatprobleem, het stikstofprobleem, het woningmarktprobleem, het arbeidsmarktprobleem en nog heel wat problemen meer. Maar uiteindelijk draait het allemaal om de vraag: wie gaat met wie deze problemen het hoofd bieden?
De keuze is overzichtelijk, wat niet wil zeggen makkelijk. De eerste mogelijkheid is dat er een coalitie komt van VVD, D66, CDA en de ChristenUnie. Aanvankelijk wilde ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers absoluut niet in een kabinet stappen dat Rutte als premier heeft, maar inmiddels laat hij zijn onverbiddelijke ‘nee’ steeds meer varen. Segers ligt al min of meer op zijn rug met zijn pootjes omhoog en in zijn bekje een enorme meloen. Mocht het commando ‘Doorslikken!’ volgen, dan is een voortzetting van de bestaande regering spoedig een feit.
Maar het is nog de vraag of dat commando er ook komt. Wel als het aan VVD en CDA ligt, maar D66 voelt helemaal niets voor een hernieuwde samenwerking met de orthodoxe gristenen. Kaag c.s. hebben veel liever PvdA en GroenLinks als regeringspartner. En die twee partijen willen maar al te graag, al weigerden ook zij aanvankelijk te opereren onder leiding van de met chronisch geheugenverlies kampende Rutte. De tijd heeft kennelijk – net als bij Segers – de wonden van amper drie maanden geleden vrijwel onzichtbaar geheeld.
Het grote struikelblok bij deze formatie is dat PvdA en GroenLinks alleen samen tot het nieuwe kabinet willen toetreden. Vanuit hun oogpunt zeker begrijpelijk. De PvdA heeft aan den lijve moeten ondervinden hoeveel zetels je kunt verliezen als je zonder linkse bondgenoot met de VVD in zee gaat. Mocht de PvdA opnieuw in haar eentje bereid zijn te regeren, dan zou de kabinetsformatie waarschijnlijk snel afgerond kunnen worden. Maar de PvdA laat GroenLinks niet los en ook het omgekeerde gebeurt niet. De twee partijen dobberen volgens CDA-leider Wopke Hoekstra rond in ‘een betonnen zwemvest’. Hoe het zwemvest van Wopke zelf eruit ziet zullen we maar niet vragen. Dat is niet van groot belang zolang Hoekstra zich volledig gesteund weet door de almachtige Rutte. Ook die wil immers geen ‘linkse wolk’ in zijn kabinet, zo heeft hij te kennen gegeven.
Waarom VVD en CDA zo bang zijn voor die linkse wolk is mij een raadsel. PvdA en GroenLinks hebben samen slechts 17 Kamerzetels. Dat is dan weliswaar ietsje meer dan het CDA er heeft, het is niet meer dan de helft van het aantal VVD-zetels. In 2012 ging de VVD – die toen 41 zetels telde – regeren met een 38-koppige PvdA-fractie. Dat kabinet – Rutte II dus – zat niet alleen de bijna vijf jaar durende rit uit, de liberalen eindigden bij de verkiezingen van 2017 onbedreigd als grootste. Terwijl de PvdA werd gereduceerd tot het onbetekenende partijtje met 9 zetels dat ze nog steeds is. En dan zouden Mark en Wopke de 17 zetels van de ‘linkse wolk’ niet aankunnen?
Eerlijk gezegd geloof ik daar niets van. Rutte IV wordt geen links kabinet, ook niet als PvdA en GroenLinks er deel van uitmaken. Het wordt gewoon centrumrechts, net als zijn voorgangers. Hooguit krijgt het een heel klein links randje, met het blote oog nauwelijks waarneembaar. Zelfs als je D66 als links beschouwt – dat doet niet iedereen – hoeven Rutte en Hoekstra nergens voor te vrezen. Het kabinet zal de politieke kleur aannemen van de veruit grootste partij. En dat is de VVD.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (80)

[verwijderd]
[verwijderd]25 jun. 2021 - 14:03

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens28 jun. 2021 - 12:18

@ Poehee Jij schrijft: D’66, PvdA en GroenLinks zetten de wereld op zijn kop en vertegenwoordigen de van de maatschappelijke realiteit losgezongen arrogantie Nou nee die partijen doen gewoon wat hun kiezers willen. Heeft dus weinig met arrogantie te maken. Maar het is wel aardig om meer inhoudelijk op je betoog in te gaan. Het meest opvallende is dat je de extreem rechtse kiezers impliciet neerzet als zwakbegaafde idioten. Dat is asociaal te noemen. Deze mensen hebben ook met hun verstand gestemd. Dat ontken jij nu. En die willen een samenleving die de rest van de bevolking niet wil. De weerstand op links is groter dan op rechts maar een ruime meerderheid van de samenleving wil niet wat deze kiezers willen. Die mensen zou jij ook serieus moeten nemen. Je zou moeten stellen dat wordt begrepen wat deze mensen willen maar anderen willen dat niet. De stem die deze mensen uitbrachten heeft consequenties. Namelijk dat ze niet mee doen in het landsbestuur. En andere partijen hebben wel een mandaat gekregen van hun kiezers om eventueel mee te doen aan het bestuur als de juiste voorwaarden er zijn. Maar zij hebben ook de boodschap van hun kiezers dat wel zonder PVV en FvD te doen. Dus als je even wat langer doordenkt heb je een betoog gehouden waarin je de democratische beginselen bij het grof vuil hebt gezet en de extreem rechtse kiezers heb je weggezet als een stel sukkels die niet begrijpen hoe de democratie werkt. Niet echt een sterk verhaal.

Den3
Den325 jun. 2021 - 13:54

Ben benieuwd of er nieuwe verkiezingen gaan komen omdat VVD en CDA niet met GroenLinks en PvdA in een kabinet wil en D66 niet met Christen-Unie en andere rechtste partijen. Weet echter niet hoeveel macht D66, VVD en CDA hebben die nieuwe verkiezingen mogelijk moeten maken.

tempest
tempest25 jun. 2021 - 9:46

Ben ook heel benieuwd waar een regering met D66, PvdA en GL erbij op uitkomen. Als dat nog steeds een centrumrechts kabinet wordt, of zelfs een rechts kabinet, maar met een paar “groene” accenten erbij om links te plezieren, dan ben ik heel benieuwd wat er van PvdA en helemaal GL overblijft. Net als dat VVD niet erg naar links toe kan vanwege de kleine partijen op rechts, zit GL en PvdA ook muurvast in hun posities.

Paul250371
Paul25037124 jun. 2021 - 20:56

Laat GL en de PVDA in Godsnaam stoppen. Laat Rutte het uitzoeken. Ze kotsen toch op je.

Kuifje3
Kuifje324 jun. 2021 - 20:45

VVD en CDA zijn niet bang voor links, maar voor hun eigen kiezers. Als ze in een linkse regering stappen zullen veel kiezers overstappen naar rechts. Aan die rechterkant zijn er een paar hele serieuze partijen bijgekomen. Denk aan BBB wat nu al veel kiezers trekt van met name het CDA en aan JA21 waar toch ook de nodige aantrekkingskracht vanuit gaat. Het enige wat Eerdmans moet doen is geen electorale blunders te maken. Ik denk dat Wilders nog hooguit één keer mee zal doen bij de verkiezingen. Daarna gaat hij van zijn AOW genieten. Heel belangrijk is het voor de VVD of er dan een goede leider gevonden gaat worden.

3 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra25 jun. 2021 - 8:32

'Ik denk dat Wilders nog hooguit één keer mee zal doen bij de verkiezingen. Daarna gaat hij van zijn AOW genieten.' Voor Wilders AOW krijgt zal hij nog negen jaar moeten doorwerken.

korheiden2
korheiden225 jun. 2021 - 8:52

@Kuifje : Wilders is 57. Het duurt nog 10 jaar voor hij AOW krijgt.

Sonic2
Sonic225 jun. 2021 - 18:34

@ Korheiden Ik heb niet het idee dat Wilders afhankelijk is van de AOW. En als hij dan nog even moet door werken dan heeft hij dat aan zichzelf te danken. Want hij was degene van die grote AOW draai. Als Rutte draait of liegt is het een schande. Maar dat Wilders na 9 uur zijn breekpunt bij het oud vuil zette is prima. Wonderlijk. En voor 1 keer eens met Kuifje. Neem aan dat de verkiezingen van 2025 zijn laatste verkiezingen zullen zijn.

EenMening
EenMening24 jun. 2021 - 18:13

Gezien de verkiezingsuitslag zijn er twee voor de handliggende coalities: - VVD-D66-CDA-CU - VVD-D66-CDA-PVDA De PvdA zit in een moeilijk dilemma. Mee regeren betekent weinig invloed en het risisco op zetelverlies bij de volgende verkiezingen. Maar in de oppositie blijven met Ploumen als politiek leider zal de partij vrijwel onzichtbaar maken. Klaver denkt dat hij beter af is als hij in een coalitie stapt, en is bereid daarvoor concessies te doen, zolang er maar stevige klimaatmaatregelen genomen worden. De oppositie is voor GL niet aantrekkelijk, de huidige samenstelling van de TK maakt het moeilijk om je als relatief kleine partij te profileren. Zowel GL als de PvdA willen wel regeren maar om echt invloed te hebben moeten ze samen optrekken. De VVD en het CDA hebben daar geen trek in. Daarom zit de formatie muurvast. Als het niet lukt om deze patstelling te doorbreken, is de kans heel groot dat de huidige coalitie wordt voortgezet. Als het CDA besluit om, vanwege de crisis in deze partij, niet mee te doen en te gaan herbronnen, komt alles weer op losse schroeven te staan en zijn we terug bij af.

1 Reactie
Libertain
Libertain25 jun. 2021 - 6:36

Elke regerende coalitie waar huidige CDA deel van zou uitmaken komt op puur kiezers bedrog neer. Veel van de stemtrekkers zijn weg omdat principieel oneens met het de huidige ultrarechtse bestuur van deze partij. De huidige CDA heeft niets te maken met de CDA waarop toen kiezers hebben gestemd. Indien iemand nog het idee heeft dat de huidige CDA zou moeten regeren, zou hij eerst voor nieuwe verkiezingen moeten zorgen.

DaanOuwens
DaanOuwens24 jun. 2021 - 16:21

Het probleem wordt in een aantal reacties wel aardig gedefinieerd. Maar net niet voldoende exact vind ik. Er is een rechtse meerderheid. Een ruime rechtse meerderheid zelfs want een groot deel van de kiezers koos niet alleen rechts de VVD en het CDA maar zelfs voor extreem rechts. D66 kan je omschrijven als een middenpartij en PvdA/GroenLinks en op een aantal onderwerpen SP als links. Het probleem met de samenwerking over extreem rechts is voor iedereen duidelijk behalve voor aanhangers van extreem rechts zelf. Maar de weerstand van VVD/CDA tegen PvdA en GroenLinks valt ook niet uit te leggen aan een groot deel van hun achterban. Daar zit het probleem. Eigenlijk dus hetzelfde probleem als samenwerking met extreem rechts maar het vervreemdt een ander deel van de achterban van hun partij. Het meer genuanceerde deel. Een van de extreem rechtse reacties is deze: dat twee partijen die al die mooie plannen hadden (= wilden doorduwen) en dat de kiezer daart otaal niets mee had.... Daar zit het probleem op rechts, die zin laat zien hoe de extreem rechtse gedachtegang werkt. Rechts is niet in staat tot samenwerken en delen. Rechts denkt in termen de winner takes it all. Een rechtse verkiezingsoverwinning betekent voor rechtse en extreem rechtse kiezers dat links zijn bek dicht moet houden en in de oppositie moet blijven, tientallen jaren lang. Het CDA staat onder Hoekstra inmiddels rechts van de VVD. Aan deze steeds rechtsere CDA achterban valt een keuze voor 2 linkse partijen niet uit te leggen. rechtse kiezers gunnen links niets. Dus een keuze voor linkse partijen is voor de resterende CDA kiezers, zeven zetels nu, nog een reden om te kiezen voor FvD en PVV. De VVD heeft hetzelfde probleem in mindere mate. De VVD heeft nog een meer sociaal liberale achterban hoewel die ook D66 kan stemmen. Maar daar zit het dus volgens mij. Niet in het linkse programma, niet in de linkse politici maar in de rechtse en extreem rechtse kiezers die een samenleving willen zonder linkse invloeden. Een soort rechtse dictatuur van de meerderheid. En dat is niet alleen een probleem voor de rechtse leiders, dat is een probleem voor de samenleving als geheel. Democratie is voor rechts een probleem.

5 Reacties
hgroen2
hgroen224 jun. 2021 - 20:47

Goede analyse. Zie je ook in de VS. Republikeinen blokkeren alles om de Dems het regeren onmogelijk maken, ook al zou het in het voordeel zijn van hun achterban [ denk aan obamacare] En in Nederland is het probleem dat VVD en CDA jarenlang hebben meegebogen naar [extreem] rechts en zichzelf klem hebben gezet. Ze zouden het voorbeeld van CDU in DLD kunnen nemen, die ferm de verbinding met [extreem]rechts heeft verbroken. Ze verloren kiezers maar kregen er velen bij. het wordt tijd dat VVD en CDA eens kleur gaan bekennen ipv spelletjes te spelen

Buitenstaander
Buitenstaander25 jun. 2021 - 6:39

@Daan Beetje tekenend voor uw visie op 'de andere kant': Dus als iemand constateert, dat links met veel bombarie de afgelopen 4 jaar haar plannen opvoert, u weet wel; veestapel; windmolens overal, minder of niet vliegen enfin, en de kiezer beloont dat niet, dan ben je meteen extreem rechts. Kijk, misschien etaleert u haarfijn wat er zoal mis is op links: Het elitaire denken, en de ander afdoen als dom of extreem rechts. Maar het is wel weer helder voor wie t vergeten eas....

Libertain
Libertain25 jun. 2021 - 6:43

@Daan,("Een soort rechtse dictatuur van de meerderheid. En dat is niet alleen een probleem voor de rechtse leiders, dat is een probleem voor de samenleving als geheel. Democratie is voor rechts een probleem.") Zeer nauwkeurig verwoord, doorziet thans Daan hoe ons land daadwerkelijk functioneert. Klein aànvulling - bovenstaande is het hoofdrichting van de Nederlandse politiek, daarom ook PVV in het leven geroepen en al die ultrarechtse splintergroepen die overal toegelaten worden waarmee salonfähigheid voor extreem-rechts wordt nagestreefd.

DaanOuwens
DaanOuwens25 jun. 2021 - 16:51

@ Buitenstaander Jij schrijft: Dus als iemand constateert, dat links met veel bombarie de afgelopen 4 jaar haar plannen opvoert, u weet wel; veestapel; windmolens overal, minder of niet vliegen enfin, en de kiezer beloont dat niet, dan ben je meteen extreem rechts. Dat klopt dan ben je extreem rechts. Het verschil tussen rechts en extreem rechts is dat rechts ook vindt dat er een klimaatprobleem is en er iets aan wil doen en discussie voert over de maatregelen. Extreem rechts ontkent dat er een klimaatprobleem is. Gezien jouw bijdrages in deze discussie en vele anderen over totaal andere onderwerpen ben jij extreem rechts.

Sonic2
Sonic225 jun. 2021 - 19:24

@ Buitenstaander Terwijl u dit typt staat in werkelijkheid de koopkracht van de doorsnee burger al tientallen jaren stil. Met u "linkse" beleid. Het geeft aan hoe uiterst radicaal rechts u bent dat u Nederland verlinkst vind. LOL. En dat trucje kennen we wel. Niemand hier heeft wat tegen belastingverlagingen voor middeninkomens. Niemand heeft wat tegen het aanpakken van criminaliteit. Niemand heeft wat tegen meer ruimte voor ondernemers. Niemand heeft wat tegen het aanpakken van de bureaucratie. Waar van oudsher rechtse partijen het monopolie op hebben. Stop dus met liegen. En stop met te framen alsof Daan en of wie dan ook hier op links, maar doet alsof iets anders denken als links niet mag. Leugens, sprookjes. Die door onbeschoft rechts vaak worden misbruikt. Het gaat om alt right, het gaat om xenofobie. Het gaat om die complot denkers. Het gaat om mensen die niet in de realiteit staan. Die worden hard aangepakt. Die worden belachelijk gemaakt. Die krijgen kritiek. En terecht. En over elitair links gesproken. Je druk maken over klimaat verandering is niet elitair links. Een bruisende cultuur sector al dan niet op subsidies is ook belangrijk. En pro EU zijn is ook niet elitair, maar kan zijn omdat sommige mensen anders tegen de EU aan kijken dan u er tegen aan kijkt. De morele superioriteit zit trouwens overduidelijk op (uiterst) rechts. Lees wat tweets van Wilders en Baudet maar door. Zij hebben met immigratie gelijk. Zij hebben het voorspeld. Zij hebben het klimaat debat laten kantelen. Zij liepen voorop met kritiek op lockdown. Zij krijgen niet het enorme respect wat ze verdienen vinden ze. Zij zijn visionairs. Totale morele superioriteit. Je merkt het ook aan de arrogantie hier van vele rechtse reageerders. In werkelijkheid breekt economisch rechts onze maatschappij en economie af. En doet uiterst rechts dat vooral met hun eigen bewegingen. Intern ruzie maken. Dat kunnen ze goed. Uiteraard nooit erkend. Uiteraard nooit toegegeven. Uiteraard 0,0 zelfreflectie. Het zou mensen zoals u sieren eens flink u volume te dimmen. U staat volop aan de verkeerde kant van de streep. Net als een paar anderen hier. Jullie voorspellingen slaan kant noch wal. We zouden nu al in de 2e termijn van Wilders en Trump zitten. En FvD zou de grootste worden. Rechts zit er zo enorm vaak naast. En heeft er in elk land eigenlijk zo enorme puinhoop van gemaakt dat ik het nergens heb zien werken. En niemand kan ook echt een concreet voorbeeld geven waar het werkt. Misschien Denemarken. Maar daar is de Deense Volkspartij al in elkaar gedonderd.

Buitenstaander
Buitenstaander24 jun. 2021 - 15:34

Ach Fonsdat jij niet begrijpt dat VVDen CDA niet met een smaldeel GL en PvdA willen samenwerken, komt dat omdat jij je hart op de linkerkant hebt liggen. Het is niet zozeer angst, alswel dat blijkbaar de kiezer met die twee niets op had, en dat dit misschien niet 'beloond' moet worden met een 'aan-elkaar-vasthoud' plek in een kabinet. Mischien helpt dit, of ga eens praten op rechts voor info. Is er dan niemand onder het 'progressieve'; journaille die denkt, goh laat ik eens wat aan introspectie doen, en het logisch vinden dat twee partijen die al die mooie plannen hadden (= wilden doorduwen) en dat de kiezer daart otaal niets mee had? Tel je knopen.

3 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin24 jun. 2021 - 17:11

“Ach Fonsdat jij niet begrijpt dat VVDen CDA niet met een smaldeel GL en PvdA willen samenwerken, komt dat omdat jij je hart op de linkerkant hebt liggen. “ Of je kletst uit je nek of je kan niet lezen, dat onbegrip is gerelateerd aan het feit dat de vvd in 2012 met de pvda in zee ging die 38 zetels had veroverd, nu ineens moeilijk gaat doen over 17 zetels. “Het is niet zozeer angst, alswel dat blijkbaar de kiezer met die twee niets op had, en dat dit misschien niet ‘beloond’ moet worden met een ‘aan-elkaar-vasthoud’ plek in een kabinet.” En jij gelooft dat de kiezer na de uitslag nog wat te vertellen heeft, cu had bij de verkiezingen 2017 5 zetels en toch deden ze mee, kan je het nog volgen? “Mischien helpt dit, of ga eens praten op rechts voor info.” Alsof rechts een raadsel is, als er één ding simpel is, is hun gedachtegoed blootleggen, schreeuwen het in koor van de daken, bovendien moet je niet in stront roeren, gaat alleen maar meer stinken. “Is er dan niemand onder het ‘progressieve’; journaille die denkt, goh laat ik eens wat aan introspectie doen, en het logisch vinden dat twee partijen die al die mooie plannen hadden (= wilden doorduwen) en dat de kiezer daart otaal niets mee had? Tel je knopen.” Waar heb je het over, over vluchtelingen?, zo ja, we hebben onze handtekening gezet onder verdragen, wist je dat?

Buitenstaander
Buitenstaander25 jun. 2021 - 6:51

@Raymond Ah meteen weer boos doen....... Het is idd vervelend dat niet iedereen staat te juichen bij linkse deelname, en vooral als dat de kiezer is. En weer dat gedram: 'Midden en rechts NL moeten niet zeuren het zijn maar 17 zetels', want we gaan er alles aan doen om PvdA en GL in de regering te krijgen. Redden wat er te redden valt op links. Ik mag dan volgens u niet kunnen lezen, maar 'tellen' is blijkbaar niet het sterkste onderdeel van mensen als u, excusez le mot.. Even terug: Links NL heeft de afgelopen jaren de hele goegemeente duidelijk proberen te maken dat wat zij vinden over milieu, energie etc, dat dat DE oplossing is. En vervelend, dan hebben we iets dat heet democratie, en dan blijkt ...... niks; de kiezer vindt dat niet. Helder toch. Dat dan GL en PvdA elkaar krampachtig vasthouden snap ik, maar is dat (allebei) wat de kiezer wil in een regering? Dus prima PvdA, maar laten we GL er ajb buiten. En wie zeiden altijd bij een eclatante overwinning van links NL, dat 'de kiezer heeft gesproken'. en dus moet vooral de linkse visie in het beleid komen en sterk doorklinken. Dat vond ik toen ook, maar nu....?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin25 jun. 2021 - 12:26

Buitenstaander, ik zie dat ik in herhaling moet vallen, je gaat nergens inhoudelijk op in, ik heb een argument gegeven waaruit blijkt dat de kiezer niks meer te vertellen heeft als die eenmaal het hokje heeft gekleurd, het bezwaar van Rutte en Hoekstra klopt van geen kant als Rutte in 2012 met de vvd en de pvda in zee gaat met 38 zetels, nu zijn 17 zetels een struikelblok, ik weet overigens niet hoe je een oordeel kan geven over mijn rekenkunde, er valt niets te tellen, 17 = 17 en 38 = 38, niet zo moeilijk, dat Rutte geen trek heeft in milieu maatregelen is geen geheim, dat Hoekstra staat voor zijn boeren republiek evenmin, dat kunnen ze niet al te hardop zeggen want dan breekt de pleuris uit, kijk dat jij niet met milieu problemen zit lijkt me duidelijk, de regering heeft zich echter te houden aan milieu maatregelen die o.a aan klimaattafels zijn uitgedokterd, om over Parijs en de EU te zwijgen, milieu organisaties zijn al naar de rechter gestapt, de rechter heeft de regering gesommeerd haar afspraken na te komen in het kader van behoorlijk bestuur denk ik, daar wou hij de hand mee lichten, R+H hebben geen behoefte aan pottenkijkers om de kluit te kunnen belazeren, door pfas werd de bouw stil gelegd, ook weer een rechter die een streep heeft gehaald door die poppenkast, was een constructie van één van de grootste politieke criminelen, Henk Bleker, kortom de voorstelling van zaken zoals jij die geeft is niet zo eenvoudig als je denkt, als gl niet in de regering mag zijn er nog altijd milieu organisaties die R+H rauw lusten, daar is een welwillende Klaver een padvindertje bij, de kiezer mag spreken wat die wil en jij maakt je blij met een dooie mus.

gimli55
gimli5524 jun. 2021 - 13:34

Zowel de VVD als D'66 zijn neoliberaal rechts, zeker qua economische standpunten. In de EU zitten ze in dezelfde fractie. Op het nieuw bij de NPO horen verkondigen dat D'66 progressief links en de VVD conservatief rechts worden genoemd is de bekende Rutte leugen over de radicale vernieuwingen. Er zal door de combi gewoon conservatief rechts worden geformeerd met linkse beloftes die na de formatie leugens blijken te zijn. Net als de vernieuwde bestuurscultuur is er niets van gebleken tijden de informatieve formatie, het CDA heeft de verhoging van het minimum loon al weggestemd, terwijl nog geen maand geleden de kans nog positief was. Macht corrumpeert en absolute macht corrumpeert absoluut. Er wordt een regering gevormd met nog meer van hetzelfde sinds 40 jaar en de ecologie, kwetsbaren en klimaat gaan de rekening betalen. De sponsors hebben weer de macht gekocht, en het partijprogramma van het CDA is weer herschreven om ze ter wille te zijn. De komende 4 jaar verandert er niets, de coalitie partijen zullen zoals gewoonlijk weer in een wurggreep de democratie verder afbreken en de multinationals zullen via lobby werk optimaal van de economie kunnen profiteren. De burger is de pinautomaat van een hardvochtige corrupte en asociale regering. Achter de schermen zal het institutionele racisme en discriminatie weer zegevieren, of had iemand gedacht dat het nu echt verdwenen is. Iets wat al 40 jaar door ettert, blijft zo lang het systeem de macht heeft door etteren. De schade is alom te zien, maar de meerderheid profiteert nog steeds en de slachtoffers worden wel in de politiek vertegenwoordigd, er wordt echter niet naar geluisterd.

3 Reacties
Exkraker
Exkraker24 jun. 2021 - 17:07

Zoek nog maar eens op wat neoliberaal is. De Nederlandse overheid groeit als kool, ook onder Rutte en Hoekstra.

Paul250371
Paul25037124 jun. 2021 - 20:53

Exkraker Tjonge, goede aanvulling. Gimli55 Het ziet er wel naar uit.

Buitenstaander
Buitenstaander25 jun. 2021 - 6:59

@Gimli55 Door steeds het neo-liberale riedeltje op te dreunen wordt het verhaal niet sterker, hoor. Misschien moeilijk, maar verdiep u eens in de NLse begroting; Kijk eens even naar bv Gezondheidszorg. en dan "de democratie verder afbreken": Help me eens: Heel helder en zonder pressie heeft het NLse volk gekozen. En al die geliefde partijen op links schrompelen ineen. Dan heet dat ineens "democratie verder afbreken" ? Misschien een overweging, vooral diegenen die stellig geloven dat wat zij vanaf links brengen NL en de wereld gaat redden: De kiezer gelooft dat niet....... Kan het nog duidelijker, of?

Libertain
Libertain24 jun. 2021 - 12:49

("Waarom zijn VVD en CDA zo bang voor de linkse wolk?") Oftewel waarom het Rechtse wolk zo bang is voor de Linkse wolk? De VVD en CDA hebben al het regeerprogramma, inclusief het afbraak van WW nog voor de verkiezingen helemaal klaar staan, men dacht oorspronkelijk dat er gewoon een formaliteit was om deze regering te gaan vormen. Thans verkeert CDA in een zeer diepe existentiële crisis en is derhalve niet in staat om tegenstand voor PvdA en GL te bieden, staat CDA amper op haar benen. Dit brengt angst met zich mee, daarom wil de Premier met weinig tot geen actieve herinneringen deze partijen buiten het boot houden. Hoe gaan eigenlijk VVD en CDA straks de WW op zijn beurt volledig slopen, indien PvdA en GL zouden tegenstand willen bieden? Allemaal vragen die met angst doordrenkt zijn.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde24 jun. 2021 - 12:16

Het is geen raadsel. Het zijn twee zaken, perceptie en een te veel aan enthousiasme. Perceptie dat VVD en CDA in een coalitie zitten met D66, GL en VVD. Het rechtse deel zal zeggen dat ze zich hebben overgeleverd aan links. Let wel, het gaat hier niet om normale rationele overwegingen, het gaat om propaganda, rechtse propaganda, propaganda bestand tegen iedere vorm van intelligentie en objectiviteit. Het beeld dat de extreem rechtse partijen en ontevreden VVD en CDA stemmers zullen schetsen is dat van een coalitie die zich te buiten gaat aan alles wat fout en verfoeilijk is. Ten eerste de klimaatmaatregelen, daarna de stikstofproblematiek, het rekeningrijden, de belastingherziening etc. Allemaal zaken waar die knelpunten en onrust gaan opleveren. En daar is extreem rechts gek op. Het is hun levensbron. Dat het puur om perceptie gaat is weten we omdat er al een tijd een ruime Kamermeerderheid is die met deze problemen aan de slag wil. Vrijwel alle partijen hebben hun aandachtsgebieden aan Hamer gemeld en zij heeft dit genoteerd. In de voorstellen die Rutte en Kaag gaan opstellen zullen al deze zaken centraal staan. Hoe het precies gaat uitpakken weten we niet. En of de instemming van CDA en VVD echt is weten we ook niet. Het zal niet de eerste keer zijn dat deze partijen iets beloven om een goede indruk te maken maar het uiteindelijk niet waar maken. Wat ik niet begrijp is waarom met deze agenda op tafel, het CDA en VVD de aanwezigheid van linkse partijen niet gebruiken om hen de schuld te geven van al die 'slechte' maatregelen? Ik kan daar maar een reden voor bedenken en dat is dat VVD en CDA bang zijn dat de aanwezigheid van GL én PvdA te veel zal leiden tot echte maatregelen en CDA en VVD liever wat rustiger aan doen. Zoals ze dat al decennia doen als het om de landbouwproblematiek gaat. Bang dat het enthousiasme om echt iets te gaan doen de overhand krijgt. Ze weten dat alle zaken die op de schop gaan, ze stemmen gaat kosten. Met alleen een zwakke PvdA aan boord hebben VVD en CDA overwicht en kunnen zij de voortgang en de diepgravendheid van de maatregelen bepalen. Zelfs D66 kan daar weinig aan veranderen. Want met alleen PvdA aan boord is de grootte van D66 niet echt meer een machtsfactor. Met GL en PvdA erbij slaat de balans door naar de andere kant. Dus wachten CDA en VVD gewoon af.

2 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde24 jun. 2021 - 12:17

Perceptie dat VVD en CDA in een coalitie zitten met D66, GL en PvdA.

Buitenstaander
Buitenstaander25 jun. 2021 - 7:08

@Martin U vergeet 1 ding, en niet onbelangrijk in een democratie: De kiezer. En laten we dus even teruggaan naar het begin. Met al die mooie linkse plannen, die u en al die anderen op (extreem) links zo goed voor de mensen vinden te zijn, want dat is hoe links veelal denkt, (en wat dom dat de kiezer dat niet snapt, toch...?), heeft de kiezer niet zo veel op, en dat heeft ielaten zien bij de verkiezingen. Jammer wellicht, maar wel helder. En blijkbaar voelt de kiezer zich ook prima bij dat zgn neo-liberale beleid. Ook jammer. Dan lijkt het niet meer als logisch dat ereen centrum rechts kabinet komt met een 'aanvulling' van links. Dat GL en PvdA zich tot elkaar veroordeeld hebben en daarmee de boel kunnen vastzetten, is hun probleem, maar doet totaal geen recht aan de verkiezingsuitslag. En dan kan Fons wel praten over 'angst' maar dat is te gekunsteld....

Mark Huysman
Mark Huysman24 jun. 2021 - 11:14

[Rutte IV wordt geen links kabinet, ook niet als PvdA en GroenLinks er deel van uitmaken.] Inderdaad. Daarom moeten de PvdA en GL daar ook niet in willen. Ook niet samen. Rutte IV wordt net als Rutte I, II, en III een rechts afbraakkabinet. Links moet daar niet aan mee willen doen. Alleen als links hard oppositie voert en maatschappelijke tegenmacht opbouwt bestaat er kans dat het tij gekeerd wordt.

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens24 jun. 2021 - 22:28

@Mark Huysman "Daarom moeten de PvdA en GL daar ook niet in willen. Ook niet samen." Helemaal eens. En wat mij betreft in hun oppositierol tijdens Rutte 4 een nieuwe (grote) linkse partij opbouwen, volgens het principe 1+1=3 of misschien wel 1+2=4 (moeilijk) of 1+3=5 (onwaarschijnlijk).

Buitenstaander
Buitenstaander25 jun. 2021 - 7:15

@Eric Eens hoor Ericen Mark: Niet in een midden-rechtskabinet stappen. Maar wees ook realistisch: Hoeveel is er nou terecht gekomen van dat mooie links oppositie voeren, de afgelopen jaren? Kijk naar het aantal zetels. NL is blijkbaar geen links land (meer...) Jammer maar helaas waar, ondanks dat 'de straat' en het activisme dat nog wel denkt....

[verwijderd]
[verwijderd]24 jun. 2021 - 11:11

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout24 jun. 2021 - 12:05

Nou, èn? P.H. Donner zei ooit dat er niets aan te doen is als de meerderheid de sharia wil invoeren, daar niets aan te doen is en Rutte krijg je niet van zijn ''geloof'' af. /Mag ik óók even met een hoefijzer gooien? :)

hgroen2
hgroen224 jun. 2021 - 20:51

De VVD kan daar mee weg komen maar CDA heeft dan een groot probleem

Pindaklaas
Pindaklaas24 jun. 2021 - 11:02

Met die rechtse kliek komt er van democratie weer weinig terecht. De onderkant van de samenleving en het gewone werkvolk heeft weer het nakijken, en aan klimaat wordt alleen maar iets gedaan op een manier waar de normale jan met de pet het nakijken heeft, want, alleen betaalbaar voor de rijken.

2 Reacties
JJP2
JJP224 jun. 2021 - 12:16

Je kunt je natuurlijk ook afvragen waarom het "gewone werkvolk" allemaal op rechts gestemd heeft en dat "links" het nakijken heeft.

Satya
Satya24 jun. 2021 - 18:23

Nou jjp leg eens uit. Volgens mij de rechtse propaganda en angstzaaijerij

TwoTone
TwoTone24 jun. 2021 - 11:01

“Eerlijk gezegd geloof ik daar niets van. Rutte IV wordt geen links kabinet, ook niet als PvdA en GroenLinks er deel van uitmaken.” Dus heeft deelname van pvda/gl ook geen zin aan een kabinet met vvd. Hoe moeilijk wil je het maken......

1 Reactie
Freek74
Freek7424 jun. 2021 - 13:22

Probleem is natuurlijk dat de meerderheid van de kamer niet echt links te noemen valt. Dus je moet het regeerakkoord wel zo ontzettend dichtspijkeren, anders ben je kansloos met links beleid.

Kit2
Kit224 jun. 2021 - 11:00

Het is toch geen geheim dat Rutte doodziek werd van de onderhandelingsstrategie van Klaver bij een eerdere poging hem in een kabinet te krijgen. Een bepaald soort mensen, op de Christenvleugel, bij de FvD en JA21 nu, en ook in GL zijn zo hevig in hun eigen principes gaan geloven dat er niet te onderhandelen valt en je bij elk onderwerp weer van voren af aan in het gezeur zit. GL is het soort zelfbenoemde kosmopolieten, dat trillend een reisverzekering afsluit als ze een keer buiten de grachtengordel moeten komen, en die leven bij hun eigen bijbeltje dat niet door Mozes van een berg gehaald is maar een linkse variant van Wappiewarboelwaangedachten die ze zelf verzonnen hebben. De PvdA is knettergek dat ze zich door zo'n partij en een charlatan van leider tot een soort van pact laat verleiden

Joop Schouten
Joop Schouten24 jun. 2021 - 10:34

'VVD- egoïsten' wel te verstaan. Het land zit er vol mee. Te veel 'ondernemers'. Te veel megagrootverdieners. Te veel zakelijke belangenpartijen. Te veel graaiers. Of zie ik iets anders dan jullie?

2 Reacties
Exkraker
Exkraker24 jun. 2021 - 17:09

De VVD-stemmers die ik ken zijn over het algemeen harde werkers die serieus leven en veel belasting betalen. Niks mis mee.

Jozias2
Jozias224 jun. 2021 - 18:33

Als er minstens 2 miljoen grootverdieners zijn dan gaat het op zich goed met het land.

Mokker
Mokker24 jun. 2021 - 10:23

'Bang' is niet het juiste woord, ik denk dat er gewoon niet voor de hand liggend is om met een partij in zee te gaan die veel extremere standpunten heeft op grote onderwerpen, zoals bijvoorbeeld op het gebied van klimaat.

Berend22
Berend2224 jun. 2021 - 10:03

Omdat linkse mensen andere prioriteiten hebben en daardoor moeilijker te manipuleren zijn voor het doel dat “rechts” heeft.

Filipe Maazel
Filipe Maazel24 jun. 2021 - 9:55

Ze zijn er niet bang voor Fons. Ze willen niet met álle tezamen zwaar gedecimeerde linkse partijen in een coalitie omdat dat geen recht doet aan de overgrote meerderheid van kiezers die zich met een rechtse tot midden georiënteerde wens heeft uitgesproken.

2 Reacties
MG1968
MG196824 jun. 2021 - 10:23

Dan gaan ze het maar over rechts proberen Filipe. Je weet vast wel waarom dat niet zal gebeuren en dat daarmee je duiding van de uitslag van de verkiezingen op los zand gebaseerd is.

Filipe Maazel
Filipe Maazel24 jun. 2021 - 14:36

@MG Ik heb het er alleen maar over dat ze het ook met middenpartijen CDA, D66, en CU en een van de linkse partijen kunnen doen. Daarmee voldoen ze dan tenminste met recht aan de verkiezingsuitslag waaruit blijkt dat een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking niet gekozen heeft voor links en er zich vervolgens dus ook niet te sterk door vertegenwoordigd wil zien.

MG1968
MG196824 jun. 2021 - 9:40

Het korte antwoord: met zowel D66, GroenLinks en PvdA in de coalitie gaat het automatisme dat de andere partijen dan VVD/CDA bij de electorale eindafrekening automatisch de klos zijn niet meer op.

korheiden2
korheiden224 jun. 2021 - 9:24

Ik denk dat GL zo ongeveer alles zou inwisselen voor regeringsdeelname, zolang er maar forse klimaatmaatregelen worden genomen. Die gaan de bedrijven op kosten jagen, huiseigenaren eveneens en er volgt een sanering van het aantal boeren. Dat willen VVD en CDA niet. Men denkt over diverse zaken geheel anders. GL is in zo ongeveer alles het tegenovergestelde van rechts. Dus daarom.

2 Reacties
MG1968
MG196824 jun. 2021 - 10:32

"Die gaan de bedrijven op kosten jagen, huiseigenaren eveneens en er volgt een sanering van het aantal boeren" Het was ook onhoudbaar om de mijnen open te houden... Uiteindelijk zal het er van komen. Het is juist zaak om de kansen die de transitie ook bied daadwerkelijk te nemen. Als VVD/CDA goed bij de les blijven kunnen de groenlinkse plannen uitgevoerd worden op een manier waarop we er met zijn allen sterker uit komen. Let wel: dat lukt niet als je achter aan in het rijtje sluit. Want dan zit de kennis al bij andere landen. Mijn angst is dat we wellicht ook daarvoor al wat laat zijn als je de grote bewegingen ziet die de historisch vervuilendste- landen nu aan het maken zijn in de kennisopbouw hoe de te lijf te gaan.

korheiden2
korheiden224 jun. 2021 - 14:39

@MG : Je reactie laat precies zien wat mijn punt is. GroenLinks kan zich niet voorstellen dat er mensen met een andere mening zijn. De belofte van groene banen is voorlopig alleen een belofte. Het voorbeeld van de sluiting van de Limburgse mijnen is slecht gekozen : ondanks de beloften van Den Uyl zijn tienduizenden mijnwerkers werkloos geworden. Weliswaar kwam ABP naar Heerlen en DAF naar Born, maar dat woog niet op tegen de 60000 banen die verloren gingen. Zolang biomassa omarmd wordt, kernenergie taboe is en vele huiseigenaren vrezen voor de dag dat zij van het gas af moeten kan ik me de vrees van VVD en CDA goed voorstellen. We gaan het zien.

harmmeijer
harmmeijer24 jun. 2021 - 9:20

VVD en CDA hoeven nergens bang voor te zijn. Al 10 jaar heeft Rutte ongestoord zijn rechtse beleid doorgevoerd. Ook de PvdA vormde voor Rutte II geen enkele belemmering. Als vazallen hebben ze zijn VVD-programma uitgevoerd. Hoe hij het deed en doet is een raadsel, maar hij walst al 10 jaar over al zijn mede-kabinetsleden heen, met als gevolg dat een enorme onregeerbare versplintering in Nederland heeft plaats gevonden louter in het voordeel van de VVD. Het alleenheersen ligt de VVD goed.

2 Reacties
Poeh, poeh
Poeh, poeh24 jun. 2021 - 11:12

@Merel Dat is geen raadsel, een forse groep kiezers ziet zich kennelijk goed vertegenwoordigt door de persoon Rutte. Was het opkomstpercentage bij de laatste TK-verkiezingen zo maar net rond de 50% geweest, dan had je nog van een vertekend beeld kunnen spreken. Dat is nu niet het geval. De persoon speelt een belangrijke rol. Kijk eens terug naar de laatste EP-verkiezingen waarbij de PvdA de mazzel had over een lijsttrekker te beschikken die als persoon een zekere uitstraling had én de media-credits. De laatste TK-verkiezingen bewezen dat de inhoud van de PvdA nog steeds niet neerdaalt.

harmmeijer
harmmeijer24 jun. 2021 - 12:23

@ Poeh “De laatste TK-verkiezingen bewezen dat de inhoud van de PvdA nog steeds niet neerdaalt.” Ik denk eerder zoals ‘Joop’ in een reactie hierboven van 12.34 uur schreef: heel veel ‘VVD-egoïsten’. Het land zit er vol mee, ook de gewone man. Maar het houdt een keer op. Een zal het ons economisch tegen zitten. Ik vrees dan met grote vreze voor Nederland. Extreem rechts ligt op de loer.

Erik20
Erik2024 jun. 2021 - 9:18

Ze zijn bang voor de achterban. Alle problemen zijn blijkbaar de schuld van links (als je de reacties op social media leest), dus willen ze daar niet mee worden geassocieerd.

1 Reactie
MG1968
MG196824 jun. 2021 - 10:39

Oorzaak gevolg omkering erik. Als je maar hard genoeg als rechts roept dat alles de schuld van links is kom je uiteindelijk in de situatie dat wil je je electoraat behouden je alleen over rechts kunt gaan. In de eigen val getrapt, want dat is binnen de nederlandse verhoudingen een zelfmoordactie.

De Vries3
De Vries324 jun. 2021 - 9:13

D'66 is niet links. Als je een gewone werknemer bent met een huurwoning dan gaat D'66 echt helemaal niets voor je verbeteren. Je baankansen zullen niet verbeteren, het onderwijs voor je kinderen niet, je gaat niet minder betalen voor je huisvesting, er gaat gewoon niets veranderen.

2 Reacties
Mokker
Mokker24 jun. 2021 - 10:18

Linkse partijen die opkomen voor de 'gewone werknemer' zijn sowieso zeldzaam geworden, ik denk dat alleen de SP nog uitgesproken arbeider-gericht is.

MG1968
MG196824 jun. 2021 - 10:42

@Mokker Wat jij zegt is dat dat je alleen voor 'de gewone werknemer' kunt opkomen met een sociaal-nationalistisch rechtse agenda van de SP. De SP is allesbehalve onverdeeld als links te typeren.

Jozias2
Jozias224 jun. 2021 - 9:11

Is puur onderhandelingstechniek. Waar eerst de bal bij Rutte lag om concessies te doen om het vertrouwen te winnen, proberen vvd en cda nu de bal bij pvda en Gl te leggen. Het is nu druk opbouwen en als er een opening komt naar beide partijen is het. Okee wij doen een concessie door wel met pvda en Gl te regeren maar dat moeten pvda en Gl ook bereid zijn om concessies te doen op inhoudelijke punten.

1 Reactie
MG1968
MG196824 jun. 2021 - 10:33

Precies. Bal terugkaatsen. Rutte en Hoekstra, probeer het maar eerst over rechts. Als jullie op hangende pootjes terug komen praten we wel weer verder.

Bastet2
Bastet224 jun. 2021 - 9:11

Zowel oppositie als nieuwe verkiezingen zijn voor Hoekstra echt een nachtmerrie. In de kamer komt hij niet uit de verf, bij nieuwe verkiezingen wordt het CDA nog kleiner dan het nu is. Hij uit veel stoere praat, maar als D'66 zijn rug recht houdt, kan hij uiteindelijk geen kant op. En de VVD doet nu voornamelijk moeilijk omdat het CDA moeilijk doet. Die laten zich niet rechts passeren. Het komt neer op powerplay tussen Rutte en Kaag. Waarbij ik inschat dat Rutte aan het rechte eind zal trekken en we 'gewoon' doorgaan met de regering die begin dit jaar zo principieel (ahem) afgetreden is.

1 Reactie
Bastet2
Bastet224 jun. 2021 - 9:12

En waar ik type 'rechte' had natuurlijk 'langste' moeten staan. (Stop de tijd!)

Markzelluf
Markzelluf24 jun. 2021 - 9:05

Op zich kan ik de vraag van Kockelmans wel begrijpen, want GL en PvdA zijn - in elk geval in zijn ogen - keurige partijen met mensen die gezonde ideeën hebben en het beste met de wereld in het algemeen en Nederland in het bijzonder voorhebben. Maar om te begrijpen wat het CDA en de VVD van die partijen vinden, is de volgende gedachtenoefening wellicht nuttig. Er zijn mensen die vinden dat JA21 gezonde ideeën heeft en het beste met Nederland voorheeft. Wat zou je ervan vinden als die partij in het kabinet zou komen, Fons? Wellicht heb je dan een (begin van) een antwoord op je vraag.

Sonic2
Sonic224 jun. 2021 - 9:03

VVD en CDA zijn bang voor Groenlinks. Zelfs als je het inhoudelijk goed uitonderhandeld zal het voor de VVD of CDA aanvoelen alsof Groenlinks alles bepaald. En zeker voor de kiezers van beide partijen. Bovendien vond ik dat Rutte( hoewel ik het heel vaak met hem oneens ben) eigenlijk wel een goed punt had. Waarom vijf partijen voor een meerderheidskabinet in plaats van vier? Met vier heb je ook een meerderheid. Kaag had dan ook weer een goed punt dat een breed draagvlak ook goed is. De angst van VVD en CDA zit bij Groenlinks.

5 Reacties
adriek
adriek24 jun. 2021 - 9:34

Met vier partijen ook een meerderheid ... Het gaat niet om de cijfers alleen, het gaat om de kleur. Met één opvulpartijtje vanuit de linkerhoek is er te weinig invloed om enige betekenis te hebben, dat snapt Rutte heel goed, hij wil de invloed van links zo klein mogelijk houden. "Jullie mogen meedoen maar hebben niks in te brengen." PvdA en GroenLinks hebben dat ook door, samen zijn ze een niet te negeren deel van de (te vormen) regering. Ik zou ook niet mee willen doen met als enige reden de teller op 76 zetten en nauwelijks invloed.

nikita72
nikita7224 jun. 2021 - 9:43

De standpunten van GroenLinks en de PvdA zitten erg dicht bij elkaar. Het verschil tussen 4 of 5 partijen zal dus erg klein zijn. Een voordeel van 5 partijen is, dat er minder kans op een kabinetscrisis is. Want met 4 partijen kan elke partij het kabinet opblazen. Met 5 partijen kunnen alleen de 2 grootste dat doen.

Krek
Krek24 jun. 2021 - 9:53

"Zelfs als je het inhoudelijk goed uitonderhandeld " Hoe dan? Ik hoor GroenLinks voornamelijk over de meest idiote plannen die er op neer komen dat we bedrijven wel het land uit kunnen jagen (hoera, globalisering) om de dure klimaat- en immigratieplannetjes te betalen. Ik hoor op een wollig taalgebruik, en wat popiejopie kreten over kindertjes, wat het altijd goed doet om de emotie in de discussie te halen. Nee, ik heb he-le-maal niks met de Jesse Klaver show, en als de GL-gekkies dan toch in een coalitie komen, dan graag met rechts tegengewicht om die zwevende malloten op de grond te houden. Ik heb niets tegen het PvdA, die zijn over het algemeen vrij gematigd links, en dan op een economisch vlak in plaats van de hoogdravende klimaat- en immigratieplannen van GL. Ook heeft de PvdA zich in het verleden bewezen als betrouwbare coalitiepartner.

MG1968
MG196824 jun. 2021 - 9:53

Ruttes punt was: met meer partijen wordt het instabiel. Hij bedoeld: dan heb ik meer kikkers aan boord te houden maar is mijn vangnet om ze dat te laten doen wat ik (mijn partij) wil te klein. De instabiliteit zit hem dan bij hem omdat als hij niet bepaald een groot deel van de aantrekkingskracht van de VVD verdwijnt. Dus zijn conclusie (instabieler) was juist. Zijn duiding niet.

MG1968
MG196824 jun. 2021 - 9:54

*..niet bepaald en daarmee een groot

Rutger Groot
Rutger Groot24 jun. 2021 - 9:02

"Rutte IV wordt geen links kabinet, ook niet als PvdA en GroenLinks er deel van uitmaken" Nee natuurlijk niet want NL heeft in meerderheid rechts van het politieke spectrum gestemd. Zou kiezersbedrog zijn als we over links zouden gaan. Ik denk dat de VVD niet bang is voor de linkse wolk - wel voor de linkse woke. Kijk maar naar het GL gedomineerde stadsbestuur in Amsterdam, dat wil je niet voor je land hebben. En de Amsterdammers ook niet meer, gezien de recente verkiezingsuitslag.

Sam V
Sam V24 jun. 2021 - 8:45

VVD en CDA zijn helemaal niet bang voor de linkse wolk in het kabinet, maar wel voor de beeldvorming richting hun achterban. 80% van de VVD en CDA kiezers ziet op dit moment een kabinet met GL en PvdA niet zitten. Dat heeft tijd nodig. We zitten nog in de massage- en gewenningsperiode. Komt vanzelf goed. Hoewel, als het CDA congres een pas op plaats zou maken en besluit tot afzien van een mogelijke regeringsdeelname voor een hoognodige bezinningsperiode, kan het ook wel eens nieuwe verkiezingen worden.

6 Reacties
adriek
adriek24 jun. 2021 - 9:35

80% van de PvdA en GL kiezers ziet op dit moment een kabinet met Rutte in een ouderwetse machtspositie niet zitten, daarom willen de partijen alleen samen meedoen.

MG1968
MG196824 jun. 2021 - 9:46

"Hoewel, als het CDA congres een pas op plaats zou maken en besluit tot afzien van een mogelijke regeringsdeelname voor een hoognodige bezinningsperiode, kan het ook wel eens nieuwe verkiezingen worden." Juist omdat dit voor het CDA en de VVD een te groot risico is zal dit niet gebeuren. En ook maar goed ook. Ik vind gewoon niet dat een verkiezingsuitslag zo maar aan de kant geschoven mag worden voordat alle, maar dan ook alle mogelijkheden onderzocht zijn. Ja, ook die over rechts. Het alternatief is immers: komt een verkiezingsuitslag je niet uit creëer dan een affaire en/of zet de hakken zodanig in het zand dat niets meer mogelijk is. En komt je de nieuwe uitslag ook niet uit dan herhaal. Dat past niet bij compromisland nederland en heeft uiteindelijk een twee partijenstelsel tot gevolg. Maar meer principieel: dan neem je de kiezer niet serieus. \

Krek
Krek24 jun. 2021 - 9:47

"80% van de VVD en CDA kiezers ziet op dit moment een kabinet met GL en PvdA niet zitten." Klopt. Ik stem VVD en ik zie GL deelname echt niet zitten met hun idiote immigratieplannen zoals hier recentelijk nog weer geventileerd, en hun NIMBY windmolens (in Groningen kunnen er nog wel een paar bij!) Heb je eindelijk dat gedoe met de gaswinning geregeld, dan komt GL langs om het landschap nu ook bovengronds te verstoren met nog meer zonneparken en windmolens. En dan nog al die plannen om de bedrijven het land uit te jagen. En de plannen voor woningaanpassingen waar huizenbezitters van wat oudere woningen hun spaarcentjes in kunnen zien verdampen. Alsof we allemaal een villa hebben. GL is volslagen de weg kwijt en ik, als VVD-er, ben inderdaad erg huiverig voor die van het padje afgeraakte gekken in het kabinet. Nooit gedacht dat ik het zou denken, maar Jesse Klaver is op een andere manietr net zo de weg kwijt als Wilders en Baudet.

DenFlexwerker
DenFlexwerker24 jun. 2021 - 9:52

@Sam V, "Dat heeft tijd nodig. We zitten nog in de massage- en gewenningsperiode. Komt vanzelf goed" : dit ken ik. De PvdA vond dat ook acht jaar geleden. Daarna kwam het "we moeten ze het beter uitleggen". Vier jaar later legden de kiezers het even uit aan de PvdA. Logisch dat VVD en CDA dit niet willen herhalen.

rvb2
rvb224 jun. 2021 - 11:10

@Krek: Als GL stemmer maak ik me zorgen over de politiek van uitsluiting die de VVD wil bedrijven. Ik maak me zorgen over de voortdurende aanvallen op de vrijheid die de VVD doet, als ze mensen zo veel mogelijk willen opsluiten binnen landsgrenzen. Ik maak me zorgen over de onwil van VVD om de klimaatproblemen aan te pakken. Ik maak me zorgen over de onderwerping van mensen aan bedrijven die de VVD voorstaat.

Krek
Krek24 jun. 2021 - 11:51

rvb, Dank voor uw interessante en inhoudelijke reactie. Hier ga ik eerst eens rustig over denken alvorens ik meer inhoudelijk reageer.