Joop

Waarom werd de evacuatie van medewerkers uit Afghanistan zo'n fiasco?

  •    •  
19-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
782 keer bekeken
  •  
ANP-436251328

Op 15 augustus 2021 valt de Afghaanse hoofdstad Kabul. De Taliban nemen de macht over. Duizenden mensen proberen de het land via het vliegveld van de stad te ontvluchten. Nederland tracht in allerijl mensen te evacueren uit het land.

Journalisten Bart Nijpels, Marco de Lange en David van der Wilde reconstrueren de laatste dagen in Kabul. Wat gebeurde er op de ambassade? Wat gebeurde er ondertussen in Nederland? Waarom stuurde Den Haag geen militairen toen de plaatsvervangend ambassadeur daarom vroeg? En hoe kan het dat nota bene studenten het crisisteam op het ministerie van Buitenlandse Zaken moesten bemannen? Die vragen komen aan de orde in deze podcast van het onderzoeksteam van Zembla.

Presentatie: Lizzy Diercks

Gasten: Bart Nijpels en Marco de Lange

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin19 apr. 2022 - 16:33

Ik vraag me ernstig af wat we aan Kaag hebben, aan het begin van haar politieke loopbaan noemde ik haar spottend de goede fee, nu komt ze op me over als iemand die zich ongenaakbaar op een voetstuk plaatst, geen spoortje humor, volgens mij weet geen mens wat ze op buitenlandse zaken heeft uitgevoerd in tegenstelling tot Ploumen die onvermoeibaar stad en land afreisde om onze zaken te behartigen, tot nog toe geldt hetzelfde voor financiën, ik zou het debat over de evacuatie opnieuw moeten bekijken met de wetenschap dat buitenlandse zaken niet thuis gaf, volgens mij hebben we met Kaag een enorme windbuil.