© cc-afbeelding: Tumisu
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Mooi boek dat dit aanstipt: https://www.athenaeum.nl/boek/?authortitle=richard-sennett%2Fstadsleven--9789029093064
Tja, dat noemen ze dan vooruitgang. Ik heb het daar vandaag nog met mensen over gehad. Die maakten zich daar helemaal niet druk om. Ik heb uiteindelijk maar gezwegen.
Op de weg is het al de dagelijkse praktijk. Ik ben vandaag vanaf Hazeldonk Nederland binnen gereden en ben via Rotterdam, Delft, Den Haag, Hoofddorp, Rottepolderplein, Wijkermeer, Heemskerk naar mijn geliefde Kaasstad Alkmaar gereden. Op dit stuk weg van een kleine 180KM ben ik door zeker 150 camera's geregistreerd. Mijn nummerbord en mijn snelheid werden gecontroleerd. Van onze gezichten werden scans gemaakt en deze werden geanalyseerd. Er is geen haan die er naar kraait, maar toch is dit een enorme inbreuk op mijn privacy. Moet je eens kijken wat er gebeurt wanneer je met Duitse Exportplaten dezelfde route aflegt. Dan blijkt er opeens wel heel erg veel blauw op straat te komen. Dan weet je ook meteen waar de prioriteiten van de Overheid liggen.
Slimme steden.... Net zo slim als de slimme meter die we al een paar jaar hebben. Waarvan ondanks allerlei prachtige beloftes de enige slimheid een bezuiniging is: de meteropnemer is afgeschaft. Oke, met je kunt online je meterstand bekijken, maar daar houden de voordelen voor de klant dan ook op. Ook de 'slimme' steden zullen voornamelijk voordelen voor het stadsbestuur, en (vooral) voor de commerciele uitbaters hebben. De 'klant', of in dit geval de burger mag linksom of rechtsom de (torenhoge) rekening betalen. Via de belastingdienst en met zijn privégegevens. Verwacht vanuit Den Haag geen visie, verwacht van 'de klant' geen bezwaar. We zijn gemakszuchtig en zullen pas gaan piepen als het te laat is.
En ondertussen kan je energieprovider allerlei gedragsgegevens aflezen, en kunnen criminelen op afstand je meter uitlezen om te bepalen of je thuis bent en of ze bij je zullen inbreken of niet..
Criminelen kunnen mijn energiemeter niet aflezen en als ze het al zouden kunnen weten ze niet welk adres erbij hoort. Een middagje rondhangen in een wijk levert veel meer en veel betere informatie op over de aan- en afwezigheid van bewoners. Ik maak me rond de inbraakveiligheid van mijn woning pas op de allerlaatste plaats zorgen over de (niet zo) slimme meter.
“We moeten onze ‘slimme steden’ niet laten inrichten door techbedrijven” Hier past maar één woord: het is een achterhoedegevecht. Dat is het namelijk al jaren. Er is geen houden meer aan. Facebook is het bewijs.
Het voorbeeld van de mislukte 'Toronto Sidewalk', waarbij Google op vergaande manier de publieke infrastructuur wilde privatiseren, maar de bevolking in opstand kwam, laat zien dat dat verzet helpt en het juist nu ontzettend belangrijk is om hier het publieke debat over te voeren. https://www.slideshare.net/Matthijs85/who-controls-our-smart-cities-curiousu-summer-school-twente-university-2019-0816
De wetenschap weet misschien wel niet dat de gegevens prima te anonimiseren zijn, maar gelukkig zijn daar ook ICTers voor. Gegevens worden opgeslagen in een database en die is prima te anonimiseren. Dit kan ook geheel automatisch voordat de gegevens uit de database geraadpleegd kunnen worden.
Zo simpel ligt het bij lange na niet. Dus als dat je ICT'ers zijn... zou ik zeggen: je team is aan vervanging toe. Met AI kun je vrij eenvoudig anonieme datasets aan elkaar koppelen en zo met redelijke waarschijnljkheid de data de-anonimiseren. Veel anonimeseringsmaatregelen vallen bovendien ook te "reverse-engineeren". Etc etc.
Hierin ligt een gedeelte van de oplossing. Voorbeeld van privacy by design: gegevens enkel geaggregeerd verwerken en de persoonlijke brongegevens direct weggooien.. Maar wat veel mensen dus vergeten: Meestal overlappen gegevens met een andere verzameling van gegevens. Daarom konden deze wetenschappers in het overgrote deel van de gevallen de identiteit achterhalen van persoonlijke gegevens die door ICT'ers als anoniem werden geschaard https://www.nytimes.com/2019/07/23/health/data-privacy-protection.html (en ik ben zowel wetenschapper als ICT'er, for that matter..)
@Peter Later en Matthijs85, Ah..... verlicht mij, wat is anonimizeren en hoeveel soorten anonimizering zijn er. En vertel mij meteen even wat mijn team verkeerd doet?
Ik ga een eind mee met dit idee. Er zitten wel twee lastige elementen in: - De bewoners zijn niet één geheel. Ook hier kunnen en zullen de belangen echt anders zijn. Dit betekent dat je toch een orgaan moet hebben dat uiteindelijk beslist. Hierbij zullen altijd mensen teleurgesteld zijn. De vraag is of dat niet hetzelfde is als de huidige situatie. - De gemiddelde bewoner heeft geen idee waar dit over gaat en welke keuzes hij/zij moet maken. Die moet geholpen worden. Niet alleen dat, de bewoners zullen vaak niet zelf aan het bouwen en programmeren gaan. Zowel de oordeelsvorming als de bouw van de slimme stad vergt een hoop hulp van bedrijven. Zelfs al zou het volledig open source kunnen, 99% van de mensen weet nog steeds van niets. De mensen achter de systemen moeten dan wel het vertrouwen krijgen. Op basis waarvan?
Er zijn genoeg methodes om samen bottom-up beslissingen te maken. Ik kan eindeloos doorgaan over verschillende e-democracy methoden, offline burgertoppen en hoe deze elkaar uitstekend kunnen aanvullen. Hier kun je wat inspiratie opdoen: https://idea-synergy.com/portfolio/
De wetgever uit het eerste zal de gemiddelde burger uit het tweede punt moeten en kunnen helpen. De wetgever zal 'privacy by design' moeten afdwingen. Maar helaas is ook de wetgever niet deskundig en - erger nog - laat zich veelal door bedrijvenlobby adviseren in plaats van door deskundige vertegenwoordigers van 'het volk'.
De Boer gaat dat allemaal niet lezen, veel te lang. Hij leest enkel de eerste en de laatste delen. En dat leest ie dat mensen samen beslissen over de inzet van technologieën die we samen produceren. Hoe dat, samen? Klopt dat wel? Volgens de Boer zijn er mensen die dat veel beter kunnen dan hemzelf. Die zet zijn idee in de markt en die doet dan zijn werk als een soort zeef. Net als in de letterkunde. Als je na vijftig, zeventig jaar nog gelezen wordt dan hoor je erbij, anders niet. En over gebruik van een technologie wordt gewoon beslist, ook in de gemeenteraad van Amsterdam. Het boren van een tunnel onder de stad was toch een voorbeeld van technologie, waar iedereen zijn hart voor vasthield. Maar het lukte toch en die ligt er nu, dank zij de lokale democratie. Maar daar maakt u met de Piratenpartij geen deel van uit terwijl Mokum mobiel dat wel - en heel kort- deed. Leer van die mevrouw, die ik me enkel herinner van een debatje met minister Hogervorst. gewoon meedoen aan de democratische verkiezingen. En verpak uw boodschap dan in iets minder ingewikkelde lange verhalen, want succes zit em aanvankelijk steeds in consequent gebruik van monosylabisch taalgebruik.
"aat dat allemaal niet lezen, veel te lang." En vervolgens komt de boer met een reactie die bijna even lang is. Verwacht die boer van ons dat we dat dan wel gaan lezen? Of mogen we het ook laten bij het begin en het eind?
"waaronder veel asielzoekers" Bedoel je buitenproportioneel veel asielzoekers en kan je dan uitleggen waarom dat zo is? En zo niet, kan je uitleggen waarom je dit specifiek aanhaalt? Ik stem nu en dan op de piratenpartij vanwege de standpunten, maar door dit soort gutmensch opmerkingen bemerk ik een afslag richting identiteitspolitiek. Wellicht een Amsterdams dingetje?
Die info heb ik uit deze bron https://www.vice.com/nl/article/8xzydz/gezichtsherkenning-op-de-nederlandse-straten-moeten-we-dat-willen (kon je ook al op doorklikken via het linkje achter '1,3 miljoen gezichten'
Dat is schrikken: een PVV-er die dreigt dat hij op het Forum gaat stemmen.
Er valt nog prima anoniem te leven hoor in Nederland, ik heb geen smartphone, ik heb drie voertuigen met alleen een kenteken aan de achterkant, ik woon niet waar ik woon, ik internet op iemand anders zijn aansluiting, het gaat de overheid namelijk helemaal niets aan waar ik ga of sta en wat ik doe en zeg in mijn leven.
Nou, makkelijk.. Je kenteken wordt in Nederland juist aan de achterkant geflists. En maak je wel eens gebruik van het OV? Verberg je je gezicht overal waar camera's hangen? Of doe je in ieder geval schmink op om te zorgen dat automatische gezichtsherkenning (voorlopig) nog niet werkt? Heb je online accounts? (Blijkbaar wel, want anders zou je hier niet posten). Welke allemaal? Wanneer je via je online profielen te volgen bent, maakt het weinig uit op wiens verbinding je zit. En zo kan ik nog wel even doorgaan.. En als je nu nog steeds denkt dat je prima anoniem leeft. Vind je dat anderen ook zoveel moeite zouden moeten doen om anoniem te leven?