Joop

Waarom we de komende dagen en weken op Armenië moeten letten

  •    •  
06-05-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
423022963_c86a7b72db_z

© cc-foto: Harout Arabian

Armenië lijkt de oplossing in handen te hebben voor een transitie naar een democratisch land, zonder dat dit de relatie met Rusland aantast
Er is iets heel bijzonders aan de hand in Armenië. Een vreedzame revolutie tegen een corrupte regering die al minstens 10 jaar aan de macht is. De afgelopen drie weken is er een ware volksopstand aan de gang, gestart en gedreven door jongeren, die het samen met hun charismatische, oudere leider lukte om een heel land op de been te krijgen voor meer vrijheid, democratie en waardigheid. Bij velen roept dit beelden op van kleurenrevoluties zoals in Georgië en Oekraïne. Maar Armenië is een geval op zich. Het lijkt de demonstranten te lukken om volkomen geweldloos een regering naar huis te sturen. Dit lijkt ze ook nog te lukken zonder dat wereldmachten – zoals Rusland – zich ermee bemoeien. Armenië lijkt de oplossing in handen te hebben voor een transitie naar een democratisch land, zonder dat dit de relatie met Rusland aantast.
De voetgangersrevolutie Al drie weken zijn er protesten in Armenië. Het begon met studenten, onder leiding van journalist en oppositieparlementariër Nikol Pashinyan, maar ondertussen is het een brede volksbeweging. Jong en oud, arm en rijk, stedeling en provinciaal doen mee. Hele beroepsgroepen hebben zich in de afgelopen dagen aangesloten bij de burgerlijke ongehoorzaamheid die de demonstranten gebruiken om het land plat te leggen en de regerende partij – de Republikeinse Partij – weg te krijgen. Ze blokkeren straten en kruispunten, ministeries en rechtbanken, de metro en snelwegen. Dit doen ze uitsluitend geweldloos en alleen met spullen die al voorhanden zijn: prullenbakken, bankjes, straatschaakfiguren, en hun eigen lichamen.
Dit geweldloze karakter is geen toeval. De instructie van de protestleiders was vanaf het begin: we gebruiken onder geen beding geweld. Zelfs niet als we aangevallen worden door politie of provocateurs. Niet tegen mensen en niet tegen spullen: geen ruit of deur mag kapot. En het werkt. Op 13 april begonnen de protesten, op 23 april diende de premier, Serzj Sargsyan zijn ontslag in. Op 1 mei weigerde de regeringspartij alsnog om te stemmen op Pashinyan als de volgende premier, maar de volgende dag al, geconfronteerd met een ongekend massale volksstaking kwamen ze hierop terug. Tijdens de tweede poging, die op 8 mei plaatsvindt, zullen ze Pashinyan steunen mits hij 1/3 van het parlement achter zich heeft, en dat heeft hij.
Wat deze revolutie ook anders maakt is een compleet ander organisatieprincipe. Waar andere revoluties geconcentreerd waren op één plein, waar soms zelfs een tentenkamp kwam, blijven de Armeense demonstranten constant in beweging. Het protest is in hoge mate gedecentraliseerd en vindt overal en nergens plaats, zodat de politie elke keer achter de feiten aan rende. Mensen vormden zelf groepjes en bezetten vervolgens hun eigen wijk of straat. Daarom was het ook niet van substantieel belang toen Pashinyan en zijn collega’s kortstondig gearresteerd werden: de protesten gingen gewoon verder en werden zelfs groter.
Geopolitiek Een ander kenmerk van het protest is dat de beweging er geen pro-EU of pro-Westers en net zo min een anti-Russisch protest van maakt. Er zijn alleen Armeense vlaggen, en alleen leuzen die gaan over Armenië. Dit is een interne Armeense zaak, is de impliciete en expliciete boodschap. Ook heeft Pashinyan al aangegeven dat hij geen van Armenië’s internationale verdragen zal opzeggen, en dat geen enkele externe relatie ten koste zal gaan van een andere relatie als hij premier wordt. Armenië zal een goede verhouding moeten hebben met zowel Rusland, de EU, de VS, als de buren Iran en Georgië, aldus Pashinyan.
Ook deze aanpak lijkt te werken: reacties uit Rusland zijn terughoudend, en soms zelfs positief. De woordvoerder van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken Twitterde na Sargsyan’s aftreden dat “Rusland altijd naast Armenië zou staan” en noemde de Armeniërs een “groots volk.” Andere reacties zijn minder jubelend geweest, en nieuwsreportages op de Russische staatszenders belichten vooral de kant van de regering, maar de houding is onmiskenbaar neutraler dan bijvoorbeeld tegenover Oekraïne of Georgië ten tijde of na hun respectievelijke revoluties.
Een nieuw model? Het is nog afwachten of de demonstranten de revolutie tot een succesvol einde weten te brengen, maar het ziet er op dit moment positief uit. Waarschijnlijk heeft Armenië op 8 mei een nieuwe premier, die van plan is het systeem te veranderen met eerlijke verkiezingen, een strijd tegen de corruptie en meer verantwoording van ambtenaren en de regering. En vooralsnog is Rusland niet tussenbeide gekomen in een democratische revolutie in haar achtertuin. Het lijkt er dus op dat de Armeniërs een oplossing hebben gevonden voor het dilemma waar elk Oost-Europees land mee te maken heeft of krijgt op het moment dat het wil democratiseren: wat te doen met Rusland? Als het Armenië inderdaad lukt om dit dilemma succesvol op te lossen dan is dit het land om de komende tijd in de gaten te houden.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

Mostafa
Mostafa7 mei 2018 - 14:01

Opletten doe ik alleen thuis, bij mijn koelkast want die moet ik blijven bijvullen.

BORISDEVRIEND1
BORISDEVRIEND17 mei 2018 - 4:45

De Russische militaire aanwezigheid in Armenië staat nergens tot de discussie en is gezien de relatie met Azerbeidzjan ook zeer gewenst. Nu zelfs Israël flinke wapen deals heeft gesloten met Azerbeidzjan is de Russische toezegging om Armenië te steunen zeer belangrijk en is meneer Poetin gerust over zijn positie.

Hiltermann
Hiltermann6 mei 2018 - 21:23

Eerst maar eens zien of het vestigen van democratie in Armenië ook werkelijk van de grond komt. De Russen spelen een slim spel, dat is Poetin wel toevertrouwd. Hij volgt de ontwikkelingen op de voet en zal ingrijpen zodra zijn belangen op het spel komen te staan. Met alle respect voor de jonge generatie die de bal aan het rollen heeft gebracht, er is meer voor nodig om Armenië werkelijk te hervormen. Turkije houdt zich stil maar zal geen grote wijzigingen in Armenië toestaan. Vergeet de Armeense genocide niet die nog altijd wordt ontkend door Turkije.

Juppé🎗
Juppé🎗6 mei 2018 - 19:15

Dank voor uw analyse. Belangrijk dat dit volk, democratisch en los van negatief-nationalisme, autonoom verder kan. De door deze mensen gekozen weg is de enige maar uiterst verstandig, geweldloos. Natuurlijk gaat men wel het bezetten van en kruispunt tot opstand verklaren. Hopelijk lukt het hen in deze droevige positie tussen Putin en Erdogan onafhankelijk te blijven.

DeRedeMist
DeRedeMist6 mei 2018 - 16:34

[ zonder dat dit de relatie met Rusland aantast] Tot op het moment dat de ontwikkelde Armeense Democratie autonoom besluit zich bij de westerse wereld aan te willen sluiten zal het ongemoeid worden gelaten ja. Vanaf dat moment blijkt ineens dat er toch geen democratische beslissingen genomen kunnen worden zonder een opstandige russische minderheid, een burgeroorlog een meer van dat soort destabilisatie, Georgië, Wit-Rusland, de Baltische staten, en meer ze kunnen er allemaal in meer of mindere mate over getuigen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde6 mei 2018 - 16:25

Is het zo dat er geen geopolitiek spel wordt gespeeld of zien we het simpelweg niet. Er zijn altijd twee, tegenwoordig drie, soorten nieuws. Het officiële nieuws dat het journaal ons vertelt, het nepnieuws dat vooral rechtse nieuwsites verkondigen en het echte nieuws, dat slechts bij weinigen bekend is. Ik vermoed achter deze vreedzame revolutie, een westerse operatie die nu een keer wel lukt zonder al te veel geweld omdat Rusland zijn vingers er maar niet achter kan krijgen. In tegenstelling tot Oekraïne. Want Rusland heeft al sinds lang een oogje op Armenië en op Georgie. Het is geen publiek geheim meer dat Ruslands optreden in Syrië, incl. de gasaanvallen op burgers, opzettelijk bedoeld was als een booby trap voor het westen. Als wij hadden ingegrepen na het overschrijden van Obama's rode lijn was er zeker een Russische inval in Armenië en Georgie geweest. Rusland dreigt en speelt een spel waarmee ze ons dwingt fouten te maken. Dat verklaart het dralen van het westen. Na zijn mislukte avontuur op de Balkan en deels in Oekraïne is Poetin meer dan ooit van plan een volgende zet te maken. Intussen kruipt de Navo steeds naderbij, lachend om de wanhoop die Poetin tentoonspreidt. In de hoop dat hij zijn hand overspeelt. Tot nu bleken Poetins avonturen om Novorossiya van de grond te krijgen niet erg succesvol. Sterker nog, het kostte hem veel interne steun. De mannen wier vriendschap hij letterlijk kocht zijn niet meer zo blij nu al dat geld hen niets oplevert. Hij mag dan wel de machtigste maffiabaas ter wereld zijn, hij zit min of meer opgesloten in zijn eigen gevangenis.

4 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt7 mei 2018 - 12:45

"...het echte nieuws dat slechts bij weinigen bekend is.." En dan ben ik zo nieuwsgierig wie die "weinigen" dan wel zijn. Hoor jij daarbij Martin? En zo ja, ga je ons dat nieuws dan brengen? En waar ik het meeste in geinteresseerd ben, wie zijn de "wij" die dus blijkbaar niet ingegrepen hebben? Kortom, jouw reactie roept meer vragen ip dan het beantwoord. Vertel ons.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 mei 2018 - 13:19

Klaas, wij zijn wij. Het westen, de plek waar wij wonen, waar we democratisch nog het beste uit zijn, waar onze uiteindelijke loyaliteit ligt, al was het maar om te overleven. Het echte nieuws is de optelsom van wat we zien gebeuren, van afstand nemen, van tussen de regels doorlezen, van veel buitenlandse media volgen. En dat alles overgoten met snufje eigen inzicht en politieke voorkeur. Voorbeeld, waarom viel Bush Irak binnen? Het officiele verhaal was omdat er kernwapens waren. Onzin, natuurlijk, iedereen wist dat er helemaal geen kernwapens waren. Dus werd het verhaal dat de inlichtingen diensten zich hadden vergist. Onzin, want die vergissen zich vrijwel nooit. Hun analyses worden nauwkeurig geverifieerd. Maar goed, het verhaal was er en iedereen wees met zijn vinger naar zijn voorhoofd. Stomme Amerikanen. Bush had weinig andere keuzes dan de hoon van de wereld te accepteren. Wat moest hij anders vertellen? De waarheid? Dat Rusland bezig was zich meester te maken van Irak met haar onuitputtelijke oliebronnen? En dat het nodig was de complete infrastructuur overhoop te gooien? Waardoor Rusland met lege handen kwam te zitten. Of waarom is nooit verteld dat Clinton Jeltsin voorstelde af te treden en een tijdelijke paus aan te stellen om te voorkomen dat Rusland zou afglijden naar een maffiastaat? Dat de Amerikanen bereid waren 30 miljoen te schenken aan de man die die klus wilde uitvoeren? Dat deden de Amerikanen niet omdat ze Poetin zo zagen zitten maar omdat ze in vernieuwd en westers georiënteerd Rusland een enorme handelspartner zagen. Helaas deed Poetin aan contractbreuk en vestigde zichzelf met de hulp van FSB en een wereldomvattend maffianetwerk tot de nieuwe tsaar. Even meedogenloos als zijn voorgangers.

Klaas Punt
Klaas Punt7 mei 2018 - 14:46

Martin, ik weet niet waar je jouw praatjes vandaan hebt maar zoals mijn moeder zei: Praatjes vullen geen gaatjes. en ze had het niet over de tandarts. Maar reken mij buiten jouw "wij" en de VS en Rusland zijn in mijn ogen lood om oud ijzer. Ik begrijp dat je een VS-fanaat bent maar helaas ik kan je niet volgen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde8 mei 2018 - 16:48

Klaas, die zgn praatjes komen van mensen in het Kremlin, vrienden van Poetin, een Britse ambassadeur, de voormalige rechterhand en vertrouweling van Poetin. Dus de betrouwbaarheid ervan staat buiten kijf. Ik snap dat het jou als amerikahater niet uitkomt maar dat verandert niets aan de feiten.

TurkseTurk
TurkseTurk6 mei 2018 - 15:59

De dag dat Rusland zijn rug keert tegen Armenië kan niets Turkije en Azerbeidzjan tegenhouden Karabağ te wreken op Armenië. Turkse en Azerbeidzjaanse legers zullen delen van Armenië bezetten en toevoegen aan Azerbeidzjaanse grondgebied. Het zou totaal irrationeel zij als Turkije anders zou reageren.

4 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde6 mei 2018 - 16:33

Turk, je vergist je, wij zijn er ook nog. Voor Turkije is Armenië een nuttige buffer met Rusland. Net als Georgie. Turkije heeft alle belang om daar een westerse staat te hebben. Dat is reden genoeg voor Erdogan om zich in te houden. En dat maakt hem binnen de Navo ook nog eens een krachtiger bondgenoot. En dat is hem heel wat waard.

campman2
campman26 mei 2018 - 23:08

Heel Oost-Turkije was ooit Armeens. Moet Armenië dat ook gaan wreken?

Herr Vorragend
Herr Vorragend7 mei 2018 - 9:15

@Turk Niet voor de troepen uitlopen. Daar houdt Erdolfje niet van.

TurkseTurk
TurkseTurk7 mei 2018 - 12:56

Campman. Er zijn wetenschappelijke stastieksen aanwezig gemaakt door Armeniërs zelfs in de tijd van het Ottemaanse Rijk. In alle statieven komt naar voren dat Armeniërs nooit nergens boven de 20% uitkomen. Gevolg is dat een geografische stuk Armenië waarin Armeniërs de meerderheid zijn simpelweg niet mogelijk is. Armeniërs wilden wel een eigen land. Een deel ervan en dat deel werd politiek militair ideologisch door westerse landen en later ook door Rusland gesteund. Om de droom een realiteit te maken moest sterk gepolariseerd worden tussen Moslims enerzijds en Armeniërs anderzijds. Wat het westen verzuimd hebben is dat het beeld veels te rooskleurig aan Armeniërs is voorgeschoteld waardoor de eisen van Armeniërs overdreven waren ten opzichte van hun eigen capaciteiten. Gevolg is 100% oorlog. Om meerderheid te vormen hebben Armeniërs 2 miljoen Koerden vermoord. Het punt is...Koerden zijn absoluut geen mensen die zullen staan kijken . Zodra de mannen terug waren uit de oorlog hebben ze met gedoogd steun van het Ottemaanse Rijk hun eigen leefgebied gezuiverd van Armeniërs. Om de effectiviteit te vergroten heeft het Ottemaanse Rijk Balkan Moslims van wie 80% middels genocide is uitgemoord bewapend tegen Armeniërs zodat ze wraak konden nemen op Christenen. Tevens zijn waarschijnlijk ook crimineen ingezet die geen gewetensbezwaar hebben op moorden van zwakken. (Vrouwen en kinderen). Normale Turkse volk is dit gebeuren voorbij gegaan en daar waar Armeniërs onder de normale Turkse volk leefden hebben het automatisch overleefd omdat ze meteen beschermd werden door hun buren. In de stad konya heeft zelfs de gouverneur geen enkele Armeniër laten deporteren. Dit is het meest conservatieve stad van Turkije.

Martin108
Martin1086 mei 2018 - 14:34

Ik begrijp sowieso niet zo goed waarom voormalige Oostbloklanden zo nodig Rusland de rug toe willen keren. Snap dat er veel oud zeer is maar dat was er in West Europa ook vlak na de oorlog. Die landen zouden er veel beter aan doen om als brug functie tussen West en Oost te fungeren. Je ziet ze ook worstelen met de normen en waarden van de West Europese landen binnen de EU. Ze hadden er beter aan gedaan een eigen unie op te richten en hun eigen weg te zoeken.

5 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer6 mei 2018 - 15:21

Tja, de verhouding na WO2 tussen de zgn Oostbloklanden en de Sovjet Unie was van beide kanten ook volkomen vrijwillig.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde6 mei 2018 - 16:09

Martin, het is heel simpel. Omdat Poetin een nietsontziende moordenaar is. Is dat voldoende reden?

DeRedeMist
DeRedeMist6 mei 2018 - 16:36

[Ik begrijp sowieso niet zo goed waarom voormalige Oostbloklanden zo nodig Rusland de rug toe willen keren. ] Ik wel, ze willen zichzelf regeren, in plaats van door de Russische maffia geregeerd te worden.

Klaas Punt
Klaas Punt6 mei 2018 - 17:19

Martin, je hebt gelijk een OostEuropese unie had veel realistischer geweest en voor ons land een stuk beter. Maar er zit een zeer machtige kracht achter zoals je weet.

Paddy3
Paddy36 mei 2018 - 19:35

@Martin, na een halve eeuw onderdrukking was de relatie misschien wat onevenwichtig?

Auslander
Auslander6 mei 2018 - 12:47

Armenië is natuurlijk een van de weinige landen die na het uiteenvallen van Sovjetunie zeer terughoudend was om zich weren tegen Rusland en een prowesters koers te kiezen. Dat komt door twee aspecten. Van de ene kant is Armenië begrensd met Turkije en Azerbayjan, twee westers georiënteerde landen, de een met genocide in recente verleden en de ander in oorlog met Armenië. Ook met Iran in handel als een onmisbaar buurland die tegen het westen is kan het ook niet anders. Van andere kant Armenië heeft niet veel rijkdom om het westen kunnen overtuigen er veel te investeren. De enige mogelijkheid om naar het westen te neigen is als het strategisch misgaat tussen Turkije en het westen. Dan zou Armenië een optie zijn om militair erop te investeren. En deze zal waarschijnlijk veel ellende voor de Armeniërs teweegbrengen dan democratie.

9 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde6 mei 2018 - 16:38

Maar de Navo zal Turkije nooit ruilen voor Armenië. Laten we hopen dat de paniek niet uitbreekt. Ik ben er trouwens van overtuigt dat deze fluwelen revolutie het werk is westerse landen. Goed werk dit keer dus. Deze ommekeer was hard nodig omdat Rusland al langere tijd zijn ogen had gericht op Armenië. En zocht naar een aanleiding om het als represaille op westers optreden te kunnen binnenvallen. Dat is hiermee hopelijk voorkomen.

dirk van de berg
dirk van de berg6 mei 2018 - 18:55

MartinvanderLinde 6 mei 2018 at 18:38 Maar de Navo zal Turkije nooit ruilen voor Armenië. Het is wel lekker voor het westen om wat achter de hand te hebben, als Erdogan nog fascistischer wordt, en nog meer de islamitische kant op gaat. Ook Erdogan kan z,n hand overspelen, en uit de NAVO geschopt worden. Niet gauw, maar toch.

Auslander
Auslander6 mei 2018 - 18:58

@ MartinvanderLinde “de Navo zal Turkije nooit ruilen voor Armenië.” Grappig! Waarom denk je dat initiatief bij NAVO moet liggen en niet bij Turkije? Turkije van Erdogan leert langzaam van islamitische Iran om een mengsel van het westen, Rusland, China ect. bij elkaar te krijgen dan enkel te leunen op het westen. Een uitsluitend westerse koers voor Turkije (met of zonder Erdogan) zal praktisch het opdelen van Turkije teweegbrengen. Vooral na mislukte cup heeft Turkije dat noodgedwongen begrepen. En strategisch gezien zal Armenië niet op de lijst van het westen komen te staan als de banden met Turkije niet verder verzwakt is. Ook in dat geval heeft Armenië vooral Rusland nodig tegen Turkije overeind kunnen blijven. Ook Iran zal het niet ongestraft laten als Armenië zou voor het westen kiezen! Op papier ia alles leuk maar op harde grond gaat het zeker anders. Ik hoop dat Armenië niet te veel van eigen politieke tradities afwijkt, want het westen heeft niet meer dan ellende aan dit soort landen te bieden!

TurkseTurk
TurkseTurk7 mei 2018 - 4:28

Auslander... Mooie analyse. ..

JeffreyKatoen
JeffreyKatoen7 mei 2018 - 16:15

@Auslander Turkije is zonder NAVO niets. Zeker niet met grote buur Rusland in de nabijheid. Turkije is in alle opzichten afhankelijk. Gezien de strategische ligging is Turkije van enige waarde. Verder stelt Turkije niet zoveel voor.

Auslander
Auslander7 mei 2018 - 20:31

@ JeffreyKatoen “Turkije is zonder NAVO niets. Zeker niet met grote buur Rusland in de nabijheid.” Er is keer op keer gebleken dat de grotere broer de VS niet onder doet aan “grote buur Rusland”. Daarom is het voor landen als Turkije (en Iran) verstandig om niet alle eieren in de mand van een grote macht te leggen. Dat Turkije “zonder NAVO niets” zou betekenen strookt niet met de deelname van Turkije in de NAVO. Hetzelfde logica kun je ook voor NL en veel andere leden gebruiken! “Turkije is in alle opzichten afhankelijk.” Niet Turkije maar de grote kapitaal en industrieën van Turkije zijn afhankelijk van het westen. Naar aanleiding van het beleid van overheid kan ook daarin enorme wijzigingen komen. Vooral China staat te popelen om financieel bij te springen. Maar ik heb zeker ook mijn twijfels of de politieke leiders in Turkije in staat zijn om het tij te keren. We zullen in komende jaren zien of Turkije in huidige vorm nog bestaat of onder de vleugels van NAVO opgedeeld is.

TurkseTurk
TurkseTurk8 mei 2018 - 9:56

Auslander, Turkije is zeker afhankelijk. Vanaf 1938 en zeker vanaf 1948 is Turkije een Vazal staat van het westen. Dus een volle banenrepubliek onder westerse bestuur. Turkije heeft vanwege zijn karakter een hele aparte status binnen de andere vazallen van het westen. Eentje die zijn eigen dynamieken heeft en keer op keer is gebleken dat Turkije moeilijk aan te sturen is en dat controle over het land een valse gevoel van macht geeft aan het westen. Bewijs. ... 1974. Westen is volle baas in Turkije en toch heeft het westen de Dynamieken binnen Turkije niet onder controle kunnen houden dat heeft geleid tot bezetting Noord Cyprus. Heden vanaf 2011 is het westen weer de contole kwijt dit keer is het sorieus. İn 1974 had het westen binnen 3 maanden weer volledig onder contole. Nu vanaf 2011 zijn we 6 jaar verder en Turkije is zelfs met een couppoging niet onder controle gekomen van het westen. Nu is Turkije een halve Banenrepubliek die nog met de wetten en systemen bestuurd wordt dat opgelegd is Door het westen.... Binnen 20 tot 30 jaar kan Turkije de sporen van westerse bezetting wissen en zijn eigen wetten en systemen doorvoeren zodat het een vrije democratische land kan worden waar alles land en volk dient inplaats van westerse belangen. Turkije is en blijft afhankelijk maar het punt is dat de zijde met wie Turkije samen gaat werken de baas zal zijn over de bronnen die de komende 100 jaar vorm zal geven. Zal Turkije voor het westen of het Oosten kiezen?

Auslander
Auslander8 mei 2018 - 14:38

@ TurkseTurk Het oosten bestaat eigenlijk niet, niet als een systematisch aan elkaar verbonden westen in ieder geval. Ook in principe is er geen verschil tussen de VS, Rusland, China, de VK, Frankrijk en Duitsland. Ze zijn allemaal imperialisten die met elkaar concurreren om de landen die te controleren zijn. Landen zoals Brazilië, Indië, Z. Afrika en zeker ook Iran en Turkije zijn te zwak om als imperialist beschouwd worden maar te sterk om zomaar te kunnen controleren. Dat maakt die landen van een kant welvarend maar ook, om te blijven bestaan, dictatoriaal. Globalisering biedt voor het eerst de mogelijkheid om enkel op basis van economische en technologische positie met elkaar concurreren zonder de behoefte om militair op te treden. Maar zoals de ouderwetse religies die het feest van moderniteit verpesten, ook militarisme verpest de globalisering voor vele landen. De kunst is om voor anderen de deur zo breed openhouden die onze export/import goederen erdoorheen kan en niet verder.

TurkseTurk
TurkseTurk9 mei 2018 - 8:02

Auslander.... Mooie inzichten. Voor een grote deel ben ik met je eens. Ik geloof dat behalve landen een grote vinger in de pap achter de schermen grote kapitaal houders... en zeg maar systeem bewakers een hele grote vinger in de pap hebben. Ik geloof ook dat deze landen en systeem bewakers bang zijn voor alternatieve leiders en systemen die zij als kleine virussen beschouwen die heel gevaarlijk kunnen zijn. Een van de virussen was bv Hitler... waar ze terecht bang voor waren... maar er was nog iemand ... Nicola Tesla waar ze erg bang voor waren... Ze zijn met name bang van leiders en slimme mensen. (Lees wetenschappers).

NicoSchouten
NicoSchouten6 mei 2018 - 12:38

Armenië is aan drie kanten omsloten door Islamitische staten, waarvan twee vijandig. De relatie met Rusland stamt al van de 18e eeuw, toen de tsarina om hulp werd gevraagd tegen de Perzische overheersing. Het ging in die tijd nog lang niet om burgerlijke vrijheden, maar om godsdienstvrijheid.

1 Reactie
TurkseTurk
TurkseTurk8 mei 2018 - 9:59

Dus Armenië is volledig afhankelijk van Westerse steun en Russiche militaire bescherming.