Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom we boeken niet uitlezen

  •  
12-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
433 keer bekeken
  •  
books_300.jpg
Goodreads, sociaal netwerk voor boekenwurmen, verzamelde de meest onuitgelezen titels, met verklaringen
Boeken waar je aan begint maar die je nooit uitleest. Iedereen kent ze wel. Maar waarom lees je eigenlijk niet verder? Goodreads inventariseerde bij welke titels het vaakst de laatste bladzijde niet gehaald wordt en waarom. Meest afgebroken titel is het niet-Harry Potter boek van JK Rowling. En op Vijftig Tinten Grijs zijn de lezers ook snel uitgekeken.
Bij Goodreads laat je aan je vrienden weten welk boek je leest, wat je er van vindt en zelfs hoe ver je er in gevorderd bent. Aan de hand van die laatste optie is te zien wanneer lezers afhaken en bij welke titel. Goodreads maakte er een mooie infographic van.
RTEmagicC_gr_1_912.jpg
RTEmagicC_gr_2_653.jpg
RTEmagicC_gr_3_596.jpg
Opvallend, een groot deel van de lezers – bijna 40 procent – leest een boek altijd uit, ongeacht hoe het bevalt. Een ander fors deel – ook 40 procent – geeft het al bij de eerste honderd bladzijden op. Dat is dus de les: als je door de eerste honderd bladzijden heen bent dan lees je over het algemeen ook verder. Neem die Oorlog & Vrede dus gerust mee op vakantie. 

Meer over:

nieuws, lekker
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Rootman
Rootman12 jul. 2013 - 10:26

Ayn Rand: Atlas shrugged wilde ik graag lezen, omdat het een belangrijke rol vervult in het denken van de meer fundamentalistische neo liberalen. Jezus wat een taaie bagger! Gelukkig had ik het gedownload en heeft het me dus niets gekost.

Kierewiet66
Kierewiet6612 jul. 2013 - 10:26

Oorlog is list en bedrog. Ik kwam niet verder dan deel 2, toen was ik beter en kon ik uit bed.

nikita72
nikita7212 jul. 2013 - 10:26

Van sommige boeken vind ik achteraf dat ze het uitlezen niet waard waren. Maar dat weet ik nooit van tevoren.

AntonyDaniels
AntonyDaniels12 jul. 2013 - 10:26

Ik zou willen dat er boeken waren die niet eindigden. Niet zozeer omdat ze zo goed zijn of omdat ik erin wil verdwalen, maar vaak voelt het einde niet goed, is het te gekunsteld, moesten er nog een paar eindjes aan elkaar geknoopt worden; kortom omdat sommige eindes onbevredigend zijn. Er zijn er sowieso maar weinig die mij doen opveren of juist bedroefd achterlaten. Het laatst gelezen boek waarvan het einde me verrastte was Suikertand (Sweettooth) van McEwan. Ik geef geen spoilers, maar dat was knap gedaan. Het is leuk als je als lezer actief bij het verhaal wordt betrokken. Als er dubbele bodems zijn, de scheidslijn tussen verhaal, verteller en lezer wordt opgeheven. Wie is die mysterieuze man die onze emoties als een marionettenspeler bespeelt, maar die van begin tot eind aanwezig is in de tekst door vooral afwezig te blijven?

Lucyfer
Lucyfer12 jul. 2013 - 10:26

Oh, ik hóu van zulke lijstjes! Verd... Atlas shrugged van Ayn Rand niet niet helemaal uit kunnen lezen, wel een heel eind gekomen. The Fountainhead van haar wel. Moby-Dick ook niet. Wat op mijn lijstje staat (ja, ik heb een lijst van gelezen boeken van de afgelopen 10 jaar, en ook welke niet uitgelezen ;-) Donna Tartt "de Kleine Vriend". Wat vreselijk overschat was dat boek zeg. Ik ben lid van de bieb en van mezelf hoef ik boeken die niet leesbaar niet uit te lezen. Eens dacht ik van wel maar ik heb mezelf toegestaan die boeken gewoon weg te leggen. Er zijn er immers genoeg die wel de moeite waar zijn. Ik geef het wel altijd een kans en vaak loont dat. En Verwoerd: ik denk dat de boeken die je meeneemt op vakantie om ze achter te laten, niet representatief zijn voor wat je leest. Ik neem ook vaak wat tweederangs boeken mee voor het geval alles uit is en dat mag dan ook gewoon achterblijven.

JoopSchouten
JoopSchouten12 jul. 2013 - 10:26

Ik lees de helft van de dag.

roher
roher12 jul. 2013 - 10:26

Waarom zou je lezen? Als je over je boek heen kijkt zie je vaak meer.

[verwijderd]
[verwijderd]12 jul. 2013 - 10:26

Zouden er echt mensen zijn die boeken niet uitlezen? Dan kopen ze de verkeerde boeken Wanneer ik een boek lees vind ik het bijna altijd jammer dat het uit is............omdat ik dan niet meer kan inschatten hoe het verder gaat, alleen maar verder kan fantaseren.............

1 Reactie
kingfishererik
kingfishererik12 jul. 2013 - 10:26

Ik lees niet altijd boeken uit, gelukkig ben ik lid van een bibliotheek, dan kan ik gewoon eens wat proberen.