Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Boeren blokkeren wegen en bedreigen minister, politie bekeurt filmende automobilisten

Lange files door acties tegen stikstofbeleid... Boeren rijden met giertanks natuurgebied in
Joop

Waarom vluchtelingen niet in het eerste veilige EU-land blijven

  •  
15-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1759 keer bekeken
  •  
vluchtelingen

Het is een vraag die boze witte mannen geregeld stellen: waarom reizen asielzoekers door naar een ander Europees land? Waarom vragen ze niet meteen in het eerste veilige land asiel aan? De Britse advocaat Jennifer Blair besloot het de vluchtelingen zelf eens te vragen. Waarom proberen deze mensen, vaak met gevaar voor eigen leven, naar Engeland te komen?

De antwoorden maken duidelijk dat een ‘veilig land’ een rekbaar begrip is. Zo willen sommige vluchtelingen uit de handen blijven van mensenhandelaren, terwijl anderen in een Grieks kamp verkrachtingen hebben meegemaakt en daarom liever elders asiel aanvragen. Een interessant Twitterdraadje, kortom, voor boze witte mannen en anderen die zich afvragen wat vluchtelingen drijft.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

Peace ....
Peace ....16 jun. 2022 - 16:24

beetje mengelmoes van de aanduidingen vluchteling en asielzoeker. Dat nu is juist de essentie. Heb getallen gehoord dat 80% van emigraties begeleid is door smokkelaars. Angstaanjagend getal.

1 Reactie
onyxcumulus
onyxcumulus17 jun. 2022 - 11:47

Vluchteling die asiel zoekt heb je ook nog. De asielzoekende vluchteling. Zo kan ik nog wel meer variaties maken.

tinekea2
tinekea216 jun. 2022 - 7:46

wat denk je van deze reden: In die flutkrant staat vandaag een artikel dt Nederland veruit in de wereld de meeste imigranten naturaliseert. In 2021: 45700. Op de tweede plaats: Canada met 6300 en derde Frankrijk: 3700. Omdat het een flutkrant is geloof ik het niet meteen, maar ze halen de UNHCR aan. Die boze witte mannen in Nederland toch.

3 Reacties
r v b
r v b16 jun. 2022 - 12:05

en wat is dan de reden? Naturalisatie verandert niets aan de bevolkingsgrootte.

onyxcumulus
onyxcumulus17 jun. 2022 - 11:50

Zoals r v b al aangeeft. Dat zegt alleen maar dat men graag Nederlander wil worden. Ik ben als Duitser van origine genaturaliseeerd. Betekent niet dat er in ene 2 versies van mij rondlopen. Getalsmatig veranderd er niets.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jun. 2022 - 14:23

Canada kom je ook zo maar niet in als legale immigrant. Het aantal ongedocumenteerden neemt daar echter ook toe maar anders dan in de VS zijn dat lui die vaak legaal binnen komen bv met een studie- of een bezoekersvisum en vervolges "vergeten" te vertrekken als hun papieren zijn verlopen. Die worden natuurlijk ook niet genaturaliseerd.

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 jun. 2022 - 0:53

Als iemand naar een land trekt omdat pa ouder word en ze graag hulp hebben met de zorg van een familie lid zijn ze dan 'vluchteling' onder het verdrag, met recht ergens op asiel? Dan zijn ze toch gewoon emigrant?

JohnVKR
JohnVKR15 jun. 2022 - 16:42

"Zo willen sommige vluchtelingen uit de handen blijven van mensenhandelaren, terwijl anderen in een Grieks kamp verkrachtingen hebben meegemaakt en daarom liever elders asiel aanvragen. " En dan zijn er ten minste nog twee andere redenen: - Ze trekken door naar een land waar ze al familie hebben wonen. - Ze trekken door naar een land waarvan ze de taal spreken. Allemaal niet zo raar dus.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jun. 2022 - 14:52

Dat Nederland zo onevenredig veel asielaanvragen te verwerken krijgt ihb van Somalische en Afghaanse asielzoekers zal wel niet aan de taal liggen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jun. 2022 - 14:58

Nederland fungeert ook in belangrijke mate als transit land.

spelregeltoerist2
spelregeltoerist215 jun. 2022 - 14:38

Als vluchtelingen net als ik tien of meer talen zouden spreken zou dit geen item hoeven te zijn.

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens16 jun. 2022 - 8:02

@spelregeltoerist "Als vluchtelingen net als ik tien of meer talen zouden spreken zou dit geen item hoeven te zijn." Wow! Ongelofelijk. Tenzij je bovenstaande quote in al die 10 talen zou willen vertalen natuurlijk. Dan heb je in elk geval het begin van mijn geloof. Wat is trouwens 'een fluitje van een cent' in al die tien talen?

Eric Minnens
Eric Minnens16 jun. 2022 - 11:36

@spelregeltoerist Mijn eerste reactie klinkt wellicht wat onvriendelijk. Vandaar deze aanvulling. Er is immers geen enkele reden om jou niet te geloven, behalve dan mijn ingeboren wantrouwen. Maar er zijn nu eenmaal wel mensen die heel gemakkelijk een nieuwe taal leren, zoals in onderstaande link. En ik feliciteer jou dan ook met dit vermogen. Maar het is wel een uitzonderlijke kwaliteit die je niet van elke asielzoeker kunt verlangen. https://www.ad.nl/bizar/hoeveel-talen-ik-spreek-17-geloof-ik~a2fb3087/

Thomas Eshuis
Thomas Eshuis15 jun. 2022 - 12:14

Daarnaast zijn er ook afspraken gemaakt over het verdelen van asielzoekers in Europa dus kunnen ze niet eens altijd direct asiel aanvragen in het eerste land waar ze komen.

1 Reactie
Jozias2
Jozias215 jun. 2022 - 16:04

@thomas Dat kunnen ze nu juist wel. Of de procedure in dat land wordt gevolgd of in een ander land is een tweede.

Eric Minnens
Eric Minnens15 jun. 2022 - 8:58

"Het is een vraag die boze witte mannen geregeld stellen: waarom reizen asielzoekers door naar een ander Europees land?" Boze witte mannen die boze witte mannen bashen. Komt vaak voor. Een soort zelfdiscriminatie, zelfracisme of zelfkastijding. Vaak ook nog gepaard aan het kwellende genot van masochisme. Maar natuurlijk zijn er ook boze zwarte mannen. Of witte vrouwen, of zwarte vrouwen, allemaal boos. En tada..., daar is ook hij dan plots: de vriendelijke witte man. Hij bestaat nog. (Ik neem mijzelf maar als voorbeeld, haha.)

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jun. 2022 - 9:31

In Engeland spreekt men Engels en iedereen meent tegenwoordig ook een mondje Engels te kunnen meepraten

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jun. 2022 - 9:37

Op zich geen onlogische vraag natuurlijk. Zo fantastisch beter zijn de voorzieningen er niet dan op het vaste land en het ergens hebben van een achterneef is gewoonlijk geen reden om er naar toe te verhuizen.

Ejoth
Ejoth15 jun. 2022 - 8:47

Vraag je de andere 99,9999% dan is het antwoord: Vanwege de fantastische voorzieningen

2 Reacties
LaBou
LaBou 15 jun. 2022 - 12:01

En dat kun je bewijzen ook, want je hebt het ze allemaal gevraagd.

Thomas Eshuis
Thomas Eshuis15 jun. 2022 - 12:15

Gelukkig hebben we de intuitie van Ejoth nog. Stel dat we alleen naar de feiten zouden kijken.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9315 jun. 2022 - 7:05

Lol, alsof alleen blanke mannen hier vragen bij stellen. Het begrip vluchteling is rekbaar. Sommigen zien hier duidelijk verhalen van vluchtelingen, anderen van migranten en wellicht de meesten zien er iets tussenin. Praktisch iedereen begrijpt dat de meeste mensen simpelweg een beter leven voor henzelf en hun naasten willen. Dat is gewoon de menselijke aard. Dat zou echter geen gesprek in de weg moeten staan over hoeveel mensen, welke mensen en op welke manier deze mensen opvang geboden wordt. Het aantal mensen wat asiel wilt hebben in landen als Nederland en Engeland is groter dan het aantal dat we aan kunnen. Nu al zitten we op een punt waar het een daadwerkelijk ten koste gaat van het ander.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jun. 2022 - 10:12

Vluchtelingen willen ook geld verdienen. In Groot-Brittannië is het veel makkelijker je in het illegale circuit staande te houden. Migranten kunnen gaan werken in bijvoorbeeld een nagelstudio, als taxichauffeur of in een keuken van een restaurant, zonder ook maar één keer gecontroleerd te worden.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9315 jun. 2022 - 12:04

Oh ja natuurlijk. Ik zal ook niet beweren dat alle asielzoekers alleen maar komen om te profiteren van de sociale voorzieningen edoch als we eerlijk zijn weten we heus dat zij goed op de hoogte zijn in welke landen de voorzieningen beter en slechter zijn. Dat je in NW-Europa gratis huizen krijgt is zeker bekent een van de redenen waarom mensen zoveel risico nemen hier te komen.

Thomas Eshuis
Thomas Eshuis15 jun. 2022 - 12:16

"Sommigen zien hier duidelijk verhalen van vluchtelingen, anderen van migranten en wellicht de meesten zien er iets tussenin. " Het maakt niet uit wat jij of anderen 'zien'. Er zijn definities en voorwaarden gesteld waar ze aan moeten voldoen. Er was gisteren nog een item in 1Vandaag over hoe de voorwaarden voor LHBTI vluchtelingen op een verkeerde manier getoetst worden waardoor mensen onterecht terug gestuurd worden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jun. 2022 - 14:29

Illegale migranten zullen ook vaak bij familie/vrienden gaan wonen die al wel een huis en een status hebben. In de UK wordt niet gecontroleerd op hoeveel mensen er feitelijk in een huis zitten.

Sam V
Sam V15 jun. 2022 - 6:58

De belangrijkste vraag vergeet ze te stellen: waarom kwam je naar Europa? Daarnaast maakt haar selectieve vraagstelling het probleem niet kleiner. In plaats van bekommeren waarom ze naar Europa willen, zijn haar vragen alleen gericht op het vinden van foute voorbeelden binnen Europa.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine15 jun. 2022 - 6:54

De overgrote meerderheid vraagt wel asiel aan in het eerste land waar ze aankomen. Verder willen veel mensen naar het VK omdat er al familie woont, de taal, sociale voorzieningen, etc. Deze verhalen zijn helaas allemaal vast waar, maar vertellen het verhaal van een marginale groep in de totale migratiestroom. Maar feiten en meningen van een boze witte man doen er natuurlijk niet toe.

Pera71
Pera7115 jun. 2022 - 6:52

Een goede twitterthread die door alle xenofoben zou moeten worden gelezen. Irritant is dat te pas en te onpas het ‘witte mannen’ criterium wordt gebruikt. Dit stoot potentiële lezers onnodig af. Vrouwen zijn ook prominent bij extreem rechts, zie Raisa Blommesteijn. Eva Vlaardingerbroek, Sietske Bergsma. Ook spelen in GB Said Javid en Priti Patel een belangrijke rol in het regeringsbeleid.